Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 16.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αντικείμενο της συζήτησης -που θα γίνει από τον κ. Αθνάρ και με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες- θα είναι τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης, που θα αφορούν την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Κορυφής, τη διεύρυνση της Ε.Ε. σε συνδυασμό με την αγροτική πολιτική, τη βιώσιμη ανάπτυξη και βεβαίως τα θέματα των εκκρεμοτήτων γύρω από την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 12 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Ε.Γ. του Κινήματος, με αντικείμενο την προετοιμασία της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, η οποία με τη σειρά της προετοιμάζει την οργανωτική συνδιάσκεψη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την πρόοδο της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης και τα ειδικά προβλήματα που ανακύπτουν κατά τους θερινούς μήνες.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει, με πολιτική ομιλία του, τις εργασίες της Συνόδου της Κ.Ε. του Κινήματος.

Η ορκωμοσία του νέου υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή θα γίνει την Πέμπτη, στις 10 το πρωί. Στη συνέχεια, ο νέος υπουργός θα παραστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, από τα "υπόγεια" του Μεγάρου Μαξίμου κυκλοφόρησε ένα non paper πέντε σημείων που ήταν μια σύνοψη της στιχομυθίας του Πρωθυπουργού με τον απερχόμενο υπουργό, που απέδιδε στον απερχόμενο υπουργό φυγοπονία και χαρακτήριζε καταδικαστέα τη στάση του, με συνέπεια να εισπράξει μια απάντηση και να μιλήσει ο απερχόμενος υπουργός για "πολιτική αθλιότητα". Το ερώτημά μου είναι, εάν είστε κοινωνός και πότε του non paper, αν η στιχομυθία είναι αυθεντική και εάν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις σας με τον κ. Πανταγιά σε θέματα επικοινωνιακής πολιτικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω γύρω από το θέμα της πολιτικής αιτιολόγησης της παραίτησης του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, το είπα χθες και δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσθέσω τίποτα σήμερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλετε να προσθέσετε τίποτα, αλλά ο συνάδελφος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων. Εσείς μπορεί να μην πείτε αυτό που θέλετε να πείτε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιμένω πως ό,τι είχα να πω για την πολιτική αιτιολόγηση της παραίτησης του κ. Παπαδόπουλου, το είπα χθες και νομίζω ότι πρέπει να μείνω μέχρις εκεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό, δεν είπατε τίποτα, όμως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρειάζεται και δεν έχω να σχολιάσω τίποτα άλλο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι τρία κεντρικά στελέχη της ασφάλειας του Πρωθυπουργού απομακρύνονται από τη φρουρά του, μετά το επεισόδιο του Σαββάτου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή δεν καταλάβαμε καλά την απάντησή σας, όλα αυτά που μας είπατε χθες και που δόθηκαν ως non paper, ισχύουν; Τα εγκρίνει ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας υπενθυμίζω ότι ήδη έχω απαντήσει με το προηγούμενο σχόλιό μου. Ο,τι είχαμε να πούμε γύρω από την πολιτική αιτιολόγηση της παραίτησης του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, το είπαμε ευθαρσώς χθες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μιλάτε σε πληθυντικό, όμως τώρα, ενώ προηγουμένως@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αρα, περιλαμβάνετε και τον Πρωθυπουργό@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ως κυβέρνηση. Ο,τι είχαμε να πούμε για την πολιτική αιτιολόγηση της παραίτησης του απερχόμενου υπουργού, το είπαμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από όλες τις πηγές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εκφράζει την κυβέρνηση; Αυτά που είπατε εσείς ή αυτά που βγήκαν στο «non paper»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την κυβέρνηση την εκφράζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Οταν είναι παρών βέβαια ο Πρωθυπουργός, ισχύει το «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω». Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνετε την αναγκαία διευκρίνιση. Εξάλλου, η ερώτησή σας έχει να κάνει με την πολιτική αιτιολόγηση του θέματος. Είναι κατανοητό ότι όταν απουσιάζει ο Πρωθυπουργός και ρωτάτε εμένα, εκφράζω το σύνολο της κυβέρνησης, δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις μου.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος πριν βγάλει την ανακοίνωσή του σας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές που είχαν γίνει και για το κλίμα που επικράτησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω άλλο το θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να μας περιγράφατε ή να χαρακτηρίζατε τις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδόπουλο μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησής τους και μετά την παραίτηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατανοώ την ερώτησή σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ:... Τις πολιτικές σχέσεις, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είναι όλες οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τα στελέχη μεγάλης βαρύτητας και προσφοράς, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη σχέση. Γιατί θα πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Απελύθη ο κ. Παπαδόπουλος. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο ανδρών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν απολύθηκε, ζητήθηκε η παραίτησή του. Ο κ. Παπαδόπουλος -όπως ήδη είχε προαναγγείλει- έδωσε την παραίτησή του, αμέσως μόλις του ζητήθηκε. Υπήρξε μια συζήτηση ουσίας με τον Πρωθυπουργό. Σας θυμίσω ότι, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε -και πολύ σωστά- ότι του ζητήθηκε η παραίτηση, την έδωσε και ότι παραμένει στρατευμένος -αποδίδω σε αυτό ιδιαίτερη σημασία- στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Μην αναζητούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Την πολιτική αιτιολογία της παραίτησης, δηλαδή, το γιατί του ζητήθηκε η παραίτηση από τον Πρωθυπουργό, νομίζω σας την είπα αναλυτικά χθες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οταν βγήκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδόπουλος, έκανε μια πολύ ήπια τοποθέτηση. Και αυτό το συνδυάζω με τη φράση σας ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Στη συνέχεια, με τις ερμηνείες που δόθηκαν στο περιεχόμενο της συζήτησης από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είχαμε μια όξυνση της κατάστασης, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδόπουλος να επανέλθει και να μιλά για «πολιτική αθλιότητα». Μετά από αυτά, σας ρωτώ, γιατί οι πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησαν να οξύνουν την κατάσταση, αλλά τελικά αυτό κατάφεραν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι είναι έτσι τα πράγματα! Ούτε υπήρξε θέληση από κάποιον να οξύνει την κατάσταση. Προς Θεού. Από την αρχή υπήρχε μια σαφής τοποθέτησή μου -και θέλω να μείνω σε αυτή- που απαντά σε όλα. Ουδείς ήθελε να οξύνει την κατάσταση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τότε πού αποδίδει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό του κ. Παπαδόπουλου, κάτι προφανώς τον ενόχλησε και εκείνος ήταν παρών στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Τί εξήγηση δίνετε;.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προτίθεμαι αυτή τη στιγμή να αντιδικήσω με τα στελέχη μας. Δεν έχω καμία τέτοια διάθεση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου απαντήσετε, πότε θα συνεδριάσει το Επικοινωνιακό Κέντρο της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιθανότατα την Πέμπτη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διάφορες εκτιμήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα, λένε ότι το επαγγελματικό κυρίως προφίλ του νέου υπουργού Υγείας κ. Στεφανή θα οδηγήσει σε αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια σημαντική ερώτηση. Διάβασα κι εγώ σε μερίδα του Τύπου να εκφράζονται ανησυχίες και εκτιμήσεις. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο κ. Κώστας Στεφανής είναι άνθρωπος κύρους, ακαδημαϊκός, καθηγητής. Προσθέτω όμως ότι είναι και πολιτικός. Θέλω να θυμίσω τη συνεχή παρουσία του στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ την περασμένη τετραετία. Ο κ. Στεφανής κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό και αποδέχθηκε να στρατευθεί για την προώθηση της πολιτικής μας στο χώρο της υγείας. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας θα προχωρήσει. Η πολιτική μας στο χώρο της υγείας θα εφαρμοστεί. Ο κ. Στεφανής αναλαμβάνει αυτή την ιδιαίτερα σοβαρή ευθύνη, έχοντας, βεβαίως, τη γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα και την πολιτική θέληση να την προωθήσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά πηγή θα αναγνωρίζουμε εμείς επισήμως ότι εκφράζει την κυβέρνηση; Τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή αυτά που συνέβησαν χθες και είμαστε κοινωνοί όλοι, στο πώς διοχετεύθηκαν στον Τύπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, την κυβέρνηση την εκφράζει πρώτα και κύρια ο Πρωθυπουργός. Στους επιμέρους τομείς, την κυβερνητική πολιτική την εκφράζουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Οσον αφορά τα γενικά πολιτικά ζητήματα, τα ζητήματα της ενημέρωσης και τις επιμέρους τοποθετήσεις, όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες, τις εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτή είναι η πάγια πολιτική, που τηρείται και τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το χαρακτηρίζετε αυτό που συνέβη χθες; Οι κύκλοι του Μαξίμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα, όπως τα λέτε. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εντεταλμένοι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, με σημαντική ευθύνη στη σχέση τους με τον Πρωθυπουργό. Οποιασδήποτε μορφής δουλειά γίνεται εκεί, αφορά την εμφάνιση, την προετοιμασία και τις παρεμβάσεις που κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Στα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, ενημερώνουμε εδώ, στο press-room.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προκείμενη περίπτωση, όμως, έχουμε μια δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, μετά από όλα αυτά, που επιβεβαιώνει το γεγονός των κύκλων Μαξίμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα. Δεν υπήρχαν τέτοιες παρεμβάσεις χθες που να δημιουργούν προβλήματα. Εγινε κάποια παρεξήγηση, δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε «παρεξήγηση» τί εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που εννοώ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Δεν κατάλαβα εάν ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι θα κυκλοφορήσει αυτό το «non paper» και το περιεχόμενό του ή τελικά κυκλοφόρησε εν αγνοία του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέν σχόλιο. Η πολιτική αιτιολόγηση της παραίτησης του κ. Παπαδόπουλου δόθηκε επισήμως χθες. Δεν την κρύψαμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή, χθες, υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μια έντονη ενόχληση, διότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε πρόσωπο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ; Τί απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας, όπου ο Πρωθυπουργός επιλέγει έναν υπουργό που δεν ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Κώστας Στεφανής είναι καθηγητής στο χώρο της υγείας με εμπειρία και γνώση. Είναι ένας άνθρωπος κύρους στο χώρο της υγείας. Είναι ακαδημαϊκός και άνθρωπος με ιδιαίτερη γνώση της πολιτικής. Εχει υπηρετήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο από τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επί μια τετραετία. Εχει συμμετάσχει, με ενεργή παρουσία, σε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σχετικά με το Ασφαλιστικό θέμα που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο; Γιατί υπάρχει ένα μείζον θέμα που τέθηκε από την αντιπολίτευση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να αφήσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία να εξελιχθεί. Μπορώ να κάνω σχόλιο, όταν εξελίσσεται η διαδικασία; Δεν είναι δόκιμο και δεοντολογικό να παρέμβει η κυβέρνηση κατά την εξέλιξη μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και όπως ξέρετε, τουλάχιστον, μέχρι την ώρα που άρχιζε η πολιτική ενημέρωση, δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή υπάρχει μια σύσκεψη για τον ευρωστρατό, αυτή την ώρα, αλλά και επειδή περιμένουμε τον κ. Αθνάρ για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας διορθώσω, δεν είναι για τον ευρωστρατό. Είναι προετοιμασία για το σύνολο της συζήτησης με τον κ. Αθνάρ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι, εντάξει. Μέσα σε όλα αυτά είναι και το θέμα του ευρωστρατού. Επειδή έχουμε το απόγευμα και τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, υπάρχει κάτι νέο σε αυτό που λέμε "ευρωστρατός";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα αυτό που λέμε "ευρωστρατός" και που είναι η δύναμη ταχείας παρέμβασης της Ε.Ε., το ESDP όπως είναι ο σωστός όρος, θέλω να πω ότι υπάρχουν επαφές που είναι σε συνεχή εξέλιξη. Εάν, λοιπόν, αυτές τις επαφές που είναι σε συνεχή εξέλιξη τις αποκαλούμε κάτι νέο, τότε ναι είναι κάτι νέο. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα. Το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα, διότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν θέλω να σας παρασύρω σε λάθη. Δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας. Υπάρχουν εξελίξεις; Ναι, αναμφίβολα. Είναι θετικό το ότι υπάρχουν εξελίξεις; Βεβαίως. Αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε φθάσει στην ώρα κάποιας συμφωνίας. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα και θέλω να το επισημάνω αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή, χθες, σας ρώτησα επ` αυτού του θέματος, οι πληροφορίες λένε ότι κάπου πλησιάζουν τις ελληνικές θέσεις τα νέα δεδομένα που μεταφέρει ο κ. Αθνάρ. Είναι όντως έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να το δούμε, πρώτα; Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε τη συνάντηση, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μας τα προαναγγείλει ο κ. Αθνάρ. Και καλά θα κάνει βεβαίως. Θα τα πει στον Πρωθυπουργό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, σε σχέση με τα χθεσινά αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο, αν αυτά κατά την εκτίμησή σας προοιωνίζονται μια καθυστέρηση στη διεύρυνση και αν ανησυχείτε από τη χθεσινή άγονη συζήτηση που έγινε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ανησυχούμε, αλλά δεν θέλουμε να βιαστούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Χθες, υπήρξε μια σειρά προβλημάτων, με την εμμονή ορισμένων χωρών στα θέματα της αγροτικής πολιτικής, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Οπως γνωρίζετε, ο κ. Αθνάρ δεν θα δει μόνο το δικό μας Πρωθυπουργό, αλλά και αρκετούς πρωθυπουργούς χωρών-μελών της Ε.Ε., αν όχι όλους. Θα διαμορφώσει, ίσως, ένα καλύτερο κλίμα συνεννόησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και αυτή τούτη η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να ξεπεράσει κάποια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Ομολογώ ότι δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα χθες στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, αλλά τίποτα δεν προδικάζει ότι θα μείνουμε εκεί και ότι δεν θα βρεθούν λύσεις. Και θέλουμε να βρεθούν λύσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κάτι διαδικαστικό: Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει Παρασκευή, τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει περίπτωση να φύγουμε Παρασκευή πρωί, γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια γενική απεργία, Τετάρτη και Πέμπτη, στην Ισπανία και ειδικά στη Σεβίλλη. Χωρίς να το λέω ως κάτι τελικό, επειδή γνωρίζω ότι πολλοί ενδιαφέρεστε και για τις συνθήκες αποστολής, υπάρχει περίπτωση να φύγουμε και Παρασκευή πρωί. Βεβαίως, θα σας ενημερώσουμε. Οπως καταλαβαίνετε, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να είστε έτοιμοι και για το Σάββατο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχει μεταφερθεί σε Σαββατοκύριακο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει μεταφορά. Από την εμπειρία σας, όμως, που είναι ισχυρότερη της δικής μου σε Συνόδους Κορυφής, καταλαβαίνετε ότι πιθανόν το Σάββατο να χρειαστεί να μείνουμε εκεί. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το προκαθορίσουμε, αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ νωρίς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την απόδοση ευθυνών, σχετικά με το επεισόδιο του Σαββάτου στο σπίτι του Πρωθυπουργού, με την απόλυση του επικεφαλής του αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα, χθες. Αυτά δεν λύνονται μέσα σε λίγες ώρες. Σας είπα ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ενημερωθείτε. Θα επικοινωνήσω με τον κ. Χρυσοχοϊδη αύριο -πριν τη συνάντησή μας- και θα σας ενημερώσω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα του κ. Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε σταλινική νοοτροπία το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης αποπομπής του...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είδα πουθενά αυτή τη δήλωση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Εμφανίζεται στον Τύπο. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να έχει ο υπουργός προσωπικές επιλογές, επειδή αυτό έχει πολιτικές επιπτώσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσουμε αναφορές του Τύπου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Εχω κάνει τις σχετικές αναφορές και την πολιτική αιτιολόγηση. Από εκεί και πέρα, καθένας μπορεί να την κρίνει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, διαρροές και από τον Τύπο!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι έτσι τα πράγματα, ούτε μπορούμε να σχολιάζουμε συνεχώς δημοσιεύματα. Δεν γίνεται αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση μπορείτε να μου δώσετε; Είπατε προηγουμένως ότι έγινε μια παρεξήγηση, η οποία τελείωσε. Μεταξύ ποίων έγινε η παρεξήγηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση σημερινό δημοσίευμα που αναφέρει ότι εξετάζονται σενάρια διχοτόμησης της Κύπρου και αναγνώρισης από περίπου 15 κράτη, μουσουλμανικά ίσως, του ψευδοκράτους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Αυτό είναι το σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ που, βέβαια, δεν τις έχουμε ψηφίσει μόνον εμείς.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. η Ελλάδα είναι πλέον μόνη της, σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αν, δηλαδή, οι άλλοι εταίροι έχουν αρχίσει σαφώς να ενίστανται από την αρχική τους θέση περί προσέγγισης της Τουρκίας με την Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσης. Σχετικές αναφορές έχουν γίνει και από τον αρμόδιο Επίτροπο. Η θέση της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως, θέλω να σας θυμίσω ότι η θέση αυτή είχε και προαπαιτούμενα, όρους και προϋποθέσεις. Δεν ήταν εν λευκώ. Εάν, δηλαδή, οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν, δεν ευθύνεται η Ε.Ε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή ολοκληρώθηκε η εξέλιξη στη Βουλή και ο κ. Κακλαμάνης συμφώνησε τελικά με το αίτημα της Ν.Δ., το οποίο χαρακτήρισε σωστό και αναβλήθηκε η συζήτηση για δύο ημέρες αργότερα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχατε την άνεση, κάνοντας κακή χρήση του κινητού σας κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, να πληροφορηθείτε κάτι...

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν έκανα. Με είδατε να μιλήσω; Οχι. Ούτως ή άλλως, έχει τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τοποθετούμαι, πριν το πληροφορηθώ ο ίδιος. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε αυτό. Βεβαίως, σας έχω πλήρη εμπιστοσύνη, μη θεωρηθεί ότι δεν σας έχω, αλλά θα ήταν αντιδεοντολογικό να στηριχθώ σε πληροφόρηση δημοσιογράφου αυτή τη στιγμή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η ερώτησή μου πάντως είναι διαφορετική. Επειδή η στάση πολλών συναδέλφων σας, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συνέπλεε με της Ν.Δ. και ουσιαστικά οι κύριοι Παπαϊωάννου και Καστανίδης απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν έφερε νωρίς, όπως έπρεπε, την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν θέλετε, αυτό να σχολιάσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω μεν εμπιστοσύνη στα λεγόμενά σας, αλλά είναι αντιδεοντολογικό -και δεν θα το κάνω- να τοποθετούμαι σε πληροφόρηση που φέρνει ένας δημοσιογράφος και όχι σε πληροφόρηση που έχω από τον αρμόδιο υπουργό. Σας είπα ότι παρακολούθησα το θέμα, είχα επαφή πριν την έναρξη της ενημέρωσής μας. Ηταν, όμως, σε εξέλιξη η διαδικασία και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την κατάληξη. Θα μείνουμε εκεί. Θα μιλήσουμε με τους αρμόδιους και αύριο θα τοποθετηθούμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, όταν για δεύτερη φορά ο υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να "περάσει" κάτι από τη Βουλή και αντιδρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και για σας ισχύουν όλα όσα είπα στη συνάδελφό σας. Θέλω πάντοτε να συνεργαζόμαστε. Επικοινώνησα με τους αρμόδιους υπουργούς, πριν μπω στην αίθουσα για την ενημέρωση. Πάγια αρχή -και νομίζω ότι αυτό απαιτεί η δεοντολογία- είναι ότι η συζήτησή μας γίνεται με βάση όσα έχουν γίνει, μέχρι τις 12.59@. Για εξελίξεις μετά τις 13.00, τοποθετούμαστε το απόγευμα και την επόμενη ημέρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 June 2002 - 13:05:10 UTC