Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συμπληρωτικά, να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σύσκεψη για τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αναπτύσσοντας τις θέσεις μας γύρω από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Στις 11 το πρωί, θα παραστεί στο μνημόσυνο του αείμνηστου ηγέτη μας Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 12 η ώρα, θα έχει συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής κ. Ντεκλέρ. Στις 12.30, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου και στις 13.30 με τον επίσης πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής Ν. Μαντέλα, στον οποίο ακολούθως θα παρατεθεί γεύμα. Στις 8 το βράδυ, θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Νάσο Αλευρά, το γενικό γραμματέα Γιάννη Καρτάλη, εκπρόσωπο της Επιτροπής "Αθήνα 2004", με θέμα συζήτησης την πορεία των Ολυμπιακών Εργων.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα: πρώτον, τη χωροταξική κατανομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ για τα επόμενα χρόνια και δεύτερον, την ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός και η δημοσιογραφική αποστολή θα αναχωρήσουν για τη Σεβίλλη. Εκ των προτέρων, θέλω να ζητήσω συγνώμη -χωρίς, όμως, να ευθυνόμαστε- από τους δημοσιογράφους που θα συνοδεύσουν την αποστολή, διότι θα υπάρξει μια μικρή ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Σεβίλλης, λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται, Τετάρτη και Πέμπτη στην Ισπανία.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα βλέπουμε δημοσιευμένο το πόρισμα για ένα παρόμοιο περιστατικό με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, πριν από ένα χρόνο και θέλω να σας ρωτήσω, γιατί αυτό το πόρισμα δόθηκε με καθυστέρηση, γιατί έγινε διαρροή από ένα συγκεκριμένο βουλευτή και δεν δόθηκε πρώτα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να το δημοσιοποιήσουν και δόθηκε κατευθείαν στη δημοσιότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν είναι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής. Οπως γνωρίζετε, με νόμο που ψήφισε πέρυσι η Βουλή, έχει συσταθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων, που λειτουργεί σύμφωνα και με τις κοινοτικές οδηγίες γύρω από τα θέματα αυτά. Μία επιτροπή, που είχε γίνει προ της ισχύος του νέου νόμου, είχε εργαστεί πάνω στα αίτια του προηγούμενου δυστυχήματος. Οι εκθέσεις της έχουν δοθεί στην Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων, η οποία τις αναμορφώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αρα, λοιπόν, δεν ισχύει και δεν υπάρχει κανένα επίσημο πόρισμα. Οι εκθέσεις που έχουν δοθεί στην ΕΔΑ, στην οποία προΐσταται ο κ. Τσολάκης, είναι στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής τους. Μετά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της έκθεσης, θα υπάρξει και συνεννόηση με την ιταλική πλευρά. Προβλέπεται και συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να έρθει η απάντηση και στη συνέχεια η ΕΔΑ θα καταλήξει στην τελική έκθεσή της -ελπίζω μέσα στο επόμενο δίμηνο- την οποία θα υποβάλει στις αρμόδιες αρχές. Βεβαίως, θα γνωστοποιηθεί και σε σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το πόρισμα που είδαμε δημοσιευμένο από τον κ. Κακλαμάνη, δεν είναι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο πόρισμα. Σύμφωνα με το νόμο και τις κοινοτικές οδηγίες η Επιτροπή που έχει την ευθύνη διαμόρφωσης του πορίσματος, είναι η ΕΔΑ η οποία έχει συσταθεί με νόμο και αυτή τη στιγμή διαμορφώνει την τελική έκθεσή της. Βεβαίως, έχει αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που της έχουν δοθεί από μια προηγούμενη Επιτροπή που είχε συσταθεί και ήταν εκτός του πλαισίου του νόμου και των κοινοτικών οδηγιών -γι` αυτό και έγινε η προσαρμογή- και συντάσσει το τελικό πόρισμά της. Στη συνέχεια, προβλέπεται, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, η δυνατότητα στην ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να πει και αυτή τις απόψεις της και ακολούθως θα διαμορφωθεί το τελικό πόρισμα, το οποίο θα δοθεί και στις αρμόδιες αρχές. Ο κ. Τσολάκης υπολογίζει ότι μέσα σε δύο μήνες αυτή η διαδικασία θα έχει τελειώσει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό που διαβάσαμε τι είναι; Είναι διαρροή; Ο κ. Κακλαμάνης λέει ότι το έχει πάρει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που έχω να πω είναι ότι το επίσημο πόρισμα που θα είναι διαμορφωμένο, σύμφωνα με το νόμο και τις κοινοτικές οδηγίες, κατά τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Τσολάκη, θα είναι έτοιμο περίπου σε δύο μήνες.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού ο κ. Τσολάκης θα έχει περίπου σε δύο μήνες το πόρισμα για το ελικόπτερο της περίπτωσης Σουνίου, ταυτόχρονα του έχει ανατεθεί η έρευνα για το προχθεσινό συμβάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι μόνο του έχει ανατεθεί, αλλά έχει παρέμβει ήδη. Χθες, σας ανακοίνωσα και θα ήθελα να το προσέξετε ότι αμέσως μόλις πληροφορήθηκε η ΕΔΑ το ατύχημα, ζήτησε -και βεβαίως έγινε αποδεκτό το αίτημά της- να μεταφερθούν ειδικά στο χώρο του ατυχήματος, προκειμένου να αρχίσει αμέσως η διερεύνησή του. Σύμφωνα με τις επικοινωνίες που είχαμε, ο έλεγχος θα είναι και ταχύς και ενδελεχής. Φιλοδοξούμε, μάλιστα, να γίνει στο μισό της προβλεπόμενης προθεσμίας που είναι περίπου ένα εξάμηνο. Πρέπει να σας πω ότι στο θέμα του ελέγχου του δεύτερου αυτού ατυχήματος, υπάρχει μια ταχύτατη παρέμβαση. Δεν θα γίνει μόνο έλεγχος για πιθανά λάθη που οδήγησαν στο δυστύχημα, αλλά θα αποσταλούν και οι μηχανές του ελικοπτέρου και επιμέρους στοιχεία στο εξωτερικό, ώστε να γίνει ένας συνολικός έλεγχος για να έχουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί. Αρα, ο έλεγχος δεν περιορίζεται στο δυστύχημα και τις επιμέρους συνθήκες του, αλλά έχει να κάνει γενικότερα με όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν γύρω από τον τύπο του ελικοπτέρου, τα μηχανήματα κ.ο.κ. Με αυτή τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που θα υπάρξει, θα μας δοθεί η δυνατότητα να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν με τις τελευταίες διαπιστώσεις, αφήνετε να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστεί η αξιοπιστία του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή, είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε τα πάντα. Δεν βγάζουμε κανένα συμπέρασμα -πρέπει να είναι σαφές αυτό- και δεν θα βιαστούμε να καταλήξουμε σε κρίσεις και συμπεράσματα, όπως επιχειρούν να κάνουν μερικοί, τα οποία θα αποδειχθεί αύριο ότι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Απλά, θέλω υπεύθυνα να σας διαβεβαιώσω ότι ελέγχουμε τα πάντα. Αυτή είναι η δουλειά των αρμόδιων Αρχών και αυτό θα γίνει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Στο πόρισμα, δηλαδή, εκτός από την πρόβλεψη για αποφυγή πιθανών νέων ατυχημάτων στο μέλλον, θα καταλογίζονται και ευθύνες για τα αίτια του συγκεκριμένου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πόρισμα δεν καταλογίζει κατ` ανάγκη ευθύνες, ούτε μπορώ να το προκαθορίσω αυτό. Το πόρισμα καταγράφει συμπεράσματα τα οποία θα πληροφορηθείτε. Θα γίνει πολύ σοβαρή, όπως γίνεται και για πρώτη περίπτωση. Τώρα, όμως, θα είναι πιο σύντομα, διότι η ΕΔΑ έχει συσταθεί, λειτουργεί σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και αντικειμενικά μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού λέτε ότι θα γίνει ένας έλεγχος για όλα τα δεδομένα, ποιές εγγυήσεις υπάρχουν πια από την Πολιτεία ότι αυτοί οι έλεγχοι θα τηρηθούν, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι είδαμε την περίφημη υπόθεση του Φάλκον να πήρε τόσο καιρό για να βγει το πόρισμα και εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, τώρα θα ξέρουμε τι έγινε και στο πρώτο περιστατικό. Ποιός μας εγγυάται ότι τα χρονοδιαγράμματα αυτά θα τηρηθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω -και με αναγκάζετε να το επαναλάβω- ότι με ειδικό νόμο έχει συσταθεί μια ανεξάρτητη αρχή, η ΕΔΑ, στην προϊσταται ο κ. Τσολάκης, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες στον τομέα αυτό. Εχουμε, λοιπόν, ένα σαφές πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η Επιτροπή. Εχουμε δώσει τις εξουσιοδοτήσεις και -όπως είδατε- από την πρώτη στιγμή, άρχισε να κάνει τη δουλειά της. Δεν περίμενε να πάρει εντολή από κάποιον. Δεν πέρασε χρόνος. Αρα, λοιπόν, μπορεί να είμαστε όλοι ήσυχοι ότι η δουλειά θα γίνει. Και θα γίνει σωστά. Θέλω, όμως, να πω, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ότι όλο αυτό τον καιρό και τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα του ΕΚΑΒ ελέγχονται και από το ίδιο το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει προσλάβει ειδικούς, προκειμένου να ελέγχει την υλοποίηση της σύμβασης που έχει συνάψει με την Αlitalia. Επιπλέον, από ό,τι πληροφορήθηκα από τον κ. Τζογάννη και η ΥΠΑ έχει αναπτύξει πλήρη συνεργασία με την αντίστοιχη ιταλική υπηρεσία, ενώ προβαίνει και στους δικούς της ελέγχους, γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η ιταλική εταιρία. Δεν υπάρχει κανένας που να λειτουργεί ασύδοτα και έξω από το πλαίσιο του ελέγχου που προβλέπει η νομοθεσία του ελληνικού κράτους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τη διερεύνηση των ευθυνών για το ελικόπτερο που έπεσε στο Σούνιο, ποιός τελικά την κάνει και ποιός θα κάνει τη διερεύνηση για το δεύτερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σύμφωνα με το νόμο, αρμόδια είναι η ΕΔΑ. Μόνο αυτό αναγνωρίζεται. Αυτό που δημοσιεύεται σήμερα, δεν είναι επίσημο πόρισμα, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από το νόμο και τις κοινοτικές οδηγίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Εγώ σας ενημερώνω υπεύθυνα γύρω από το τι λέει ο νόμος, τι προβλέπουν οι οδηγίες, πόσο αυτά τηρούνται και πότε θα βγουν τα πορίσματα. Ολα τα υπόλοιπα, δεν είναι επίσημα πορίσματα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, πωςι ό,τι μπορεί να έρθει στο φως, θα έρθει. Μπορείτε να μου το διευκρινίσετε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να προκύψει από τον έλεγχο. Η εντολή που υπάρχει, αλλά βεβαίως και η ευθύνη της ΕΔΑ, είναι "πλήρης έλεγχος σε όλα".

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση, μια απεργία στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο, και μια ευρύτατη -θα έλεγε κανείς- διαδήλωση συνδικαλιστών και εργαζόμενων κατά του ασφαλιστικού. Εχετε σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις χθεσινές αναλυτικότατες δηλώσεις μου. Εχω απαντήσει σε όλα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και κάτι άλλο: Βγαίνει ένα κλίμα ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να «πάρει κεφάλια» υπουργών, που καλλιεργούν την εσωστρέφεια ή ενδοκυβερνητικές τριβές. Μπορείτε να μας ερμηνεύσετε αυτό το κλίμα που βγαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω και γι αυτό το θέμα στις χθεσινές, επίσης, αναλυτικές δηλώσεις μου.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως καταγράφηκαν από τη σημερινή απεργία και τις πορείες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει δικαιοσύνη και βιωσιμότητα του συστήματος. Αυτό κάνει. Θέλω να επισημάνω, ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να πατά σε δύο βάρκες. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα χθες: ότι, όποιος πατά σε δύο βάρκες, στο τέλος θα πέσει στη θάλασσα. Είναι μια πολιτική που δεν αντιστοιχεί, ούτε σε συμφέροντα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, ούτε καν στους όρους στοιχειώδους σοβαρότητας που απαιτούνται για την επίλυση ενός μείζονος προβλήματος, όπως είναι το Ασφαλιστικό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν κρίθηκαν ικανοποιητικές οι εξηγήσεις που έδωσε η βρετανική πλευρά, μετά τις διαρροές ερμηνείας των όσων είπε ο κ. Χάνεϊ, που ουσιαστικά υπονοούσε ότι θα μετατραπεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κρίθηκαν ικανοποιητικές από την ελληνική και κυπριακή πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης κ. Παπαπέτρου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να προχωρήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Μια διευκρίνιση σχετικά με τη σύσκεψη για τα ολυμπιακά έργα, που θα γίνει αύριο, αν δεν κάνω λάθος. Γιατί δεν συνέρχεται η Διυπουργική; Γιατί δεν εξετάζεται, στο πλαίσιο της Διυπουργικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς έχουν γίνει επιμέρους συσκέψεις, όταν δεν υπάρχει προς εξέταση ένα συνολικότερο θέμα. Στην προκείμενη περίπτωση το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες ορισμένων υπουργών. Δεν χρειάζεται να συνέλθει η Διυπουργική για να εξετάσει ένα θέμα που αφορά μόνο δύο υπουργούς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω για ένα άλλο χθεσινό συμβάν, για μια θαλαμηγό -εάν το έχετε υπόψη σας- με έναν Πολωνό και έναν Ιρακινό, που εξέπεμψε σήμα βοηθείας και έσπευσε μια τουρκική φρεγάτα. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν οι ίδιοι τη βύθιση της θαλαμηγού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω έλεγχο....

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν γνωρίζετε το περιστατικό, σε σχέση με το Λιμενικό, διότι προσέτρεξε και τουρκική φρεγάτα για να...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξέπεμψε σήμα βοηθείας. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, δεν υπάρχει πολιτικό θέμα για να χρειάζεται σχετική διερεύνηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μήπως ξέρετε γιατί κατηγορούνται αυτοί οι άνθρωποι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του Λιμενικού για να ενημερώσουν τον αρμόδιο συντάκτη του καναλιού σας. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να παρακολουθούμε κάθε συμβάν, που εμπίπτει σε αστυνομικό ρεπορτάζ.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα είναι Τρίτη μεσημέρι και μας μένουν περίπου τρία 24ωρα μέχρι να αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Σεβίλλη. Τί αναμένουμε σε αυτά τα τρία 24ωρα για την περίφημη υπόθεση του ευρωστρατού; Διότι είχατε δηλώσει, κατ επανάληψη -και ο Πρωθυπουργός κι εσείς- ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα γίνονται διαπραγματεύσεις. Μετά, λοιπόν, και από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, τί περιμένουμε για να ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε ή όχι; Πού πάνε τα πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγιναν και χθες συζητήσεις για το θέμα αυτό, μεταξύ υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, του κ. Σολάνα και του κ. Πικέ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι από πλευράς Ε.Ε. Στα διάφορα φόρουμ γίνονται σχετικές συζητήσεις και συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν αύριο ο κ. Αθνάρ εκδηλώσει κάποια πρωτοβουλία.

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλο σας ρώτησα, τί περιμένουμε εμείς να γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένουμε τη συνέχιση των συζητήσεων μέχρι, είτε τη διαπίστωση της συμφωνίας, είτε τη διαπίστωση της διαφωνίας. Δεν έχουμε τίποτε που να μας πείθει, αυτή τη στιγμή, ότι είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, η κατάσταση δεν μπορεί να είναι διαφορετική.

ΜΙΧΑΗΛ: Είτε το Σάββατο το πρωί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είτε το Σάββατο το πρωί, είτε και το απόγευμα ακόμα. Δεν μπορεί να προκαθορίσουμε τίποτα. Εκδηλώνονται συνεχώς πρωτοβουλίες και προτάσεις. Μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή καινούργιες, χωρίς κανείς να μπορεί να πει εάν θα είναι αύριο ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή ή και το Σάββατο ακόμα. Βεβαίως, εμείς έχουμε τις θέσεις μας καλά επεξεργασμένες, συζητούμε με την Ισπανική Προεδρία και τους αρμόδιους, τον κ. Σολάνα. Εάν κρίνουμε ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας θα προχωρήσουμε. Εάν κρίνουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας θα προχωρήσουμε στα άλλα μέσα, τα οποία προβλέπονται. Αυτό, όμως, θα το συζητήσουμε έως και τη Σεβίλλη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρόεδρός του «ευαγούς» ιδρύματος της ΕΡΤ κ. Αγ. Στάγκος..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ευαγές ίδρυμα η ΕΡΤ, είναι Α.Ε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τέλος πάντων. Ο κ. Στάγκος ζήτησε 20 δις δραχμές για τις ανάγκες της κρατικής τηλεόρασης. Και όταν του είπαν από πού θα τα βρει, είπε από την αύξηση κατά 10% του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την τακτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, η ΕΡΤ δεν είναι ευαγές ίδρυμα. Είναι Α.Ε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι «πρυτανείο» για μένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ανήκει στο Δημόσιο και ελέγχεται από αυτό και βεβαίως θα ανήκει σ` αυτό και θα ελέγχεται από αυτό, διότι συντηρείται με εισφορές του ελληνικού λαού. Οπως γνωρίζετε η Διοίκηση της ΕΡΤ έχει την ευθύνη του χειρισμού του προϋπολογισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Βεβαίως, με ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη προχωρά στη δουλειά της. Ομως, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν πολλά έξοδα και επενδύσεις της ΕΡΤ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΕΡΤ έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, ενόψει των Ο.Α., στη γενικότερη συμφωνία που έχει γίνει για το θέμα των μεταδόσεων και της επικοινωνίας και απαιτούνται επενδύσεις, μηχανήματα, εξοπλισμοί, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό που όλοι ονειρευόμαστε και όλοι θέλουμε. Επομένως, ο κ. Στάγκος λογικό είναι να ανησυχεί για τα πρόσθετα χρήματα που χρειάζονται, προκειμένου να επιτελέσει στο ακέραιο το έργο και να ανταποκριθεί στην ευθύνη που έχει αναλάβει. Βεβαίως, θα συζητήσουμε και μαζί για τους τρόπους εξεύρεσης αυτών των χρημάτων. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν μπορώ να προκαθορίσω ποια θα είναι η πηγή γι αυτούς τους πόρους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το αφήνετε ανοικτό, δηλαδή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Δεν έχουμε αποφασίσει και δεν έχουμε εξετάσει το σύνολο των οικονομικών αιτημάτων, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια ποσά μπορεί να δοθούν από διάφορες πηγές. Θα ενημερωθείτε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα. Ενα είναι σίγουρο: Οτι η ΕΡΤ πρέπει να κάνει μεγάλες επενδύσεις για να μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα των Ο.Α. Και αυτό αφορά όλους τους Ελληνες. Δεν αφορά ούτε στενά την ΕΡΤ, ούτε στενά την κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα λάβετε υπόψη σας στις συζητήσεις που θα κάνετε και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον τρόπο εξεύρεσης των χρημάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω τίποτα παραπάνω. Δε μου αρέσει να προτρέχω. Πρέπει να κάνουμε σοβαρή δουλειά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτή η απόφαση νομίζω ότι εξετάζεται από την επιτροπή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιά απόφαση;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εάν υπάρξει απόφαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να μη χρειαστεί τίποτα. Το όλο οικονομικό θέμα που θέτει ο κ. Στάγκος θα εξεταστεί από την κυβέρνηση. Αυτό μόνο μπορώ να πω. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, ούτε να εξαγγείλω τίποτα, ούτε να αναφερθώ σε οτιδήποτε. Θα ήταν λάθος και ανεύθυνο. Ομως, συμφωνώ κι εγώ ότι πράγματι πρέπει να σκύψουμε με προσοχή στο οικονομικό αίτημα που διατυπώνει ο κ. Στάγκος. Τίποτα άλλο. Και το τονίσω αυτό.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αποφασίστηκαν κάποιες πρωτοβουλίες, ενδεχομένως, κατά τη συνεδρίαση του επικοινωνιακού οργάνου για την αντιστροφή αυτού του κλίματος της εσωστρέφειας, που κατέγραψε στο σύνολό του ο Τύπος, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα αποφασίζονται πρωτοβουλίες κατά τις συνεδριάσεις των οργάνων, αλλά, θα μου επιτρέψετε, σύμφωνα με τη συνήθεια που υπάρχει να μην αναφερθώ σε αυτές, παρά μόνον όταν εκδηλωθούν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 June 2002 - 14:05:11 UTC