Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-07-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας δώσω κάποια στοιχεία -βεβαίως θα υπάρξει απάντηση μέσω της κοινοβουλευτικής τακτικής διαδικασίας- σχετικά με την ερώτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Βουλή που αφορά την ΕΡΤ και το αν γίνονται ή όχι προσλήψεις σε αυτήν.

Θα σας δώσω πέντε στοιχεία: Πρώτον, η ΕΡΤ έχει να κάνει προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου από το 1989. Όπως είναι φυσικό, στο διάστημα αυτό -ακόμη και χωρίς την εθελουσία έξοδο- το προσωπικό της ΕΡΤ έχασε, λόγω συνταξιοδότησης, μεγάλο αριθμό εργαζομένων στους τεχνικούς και παραγωγικούς κλάδους. Το προσωπικό που απέμεινε είναι μεγάλης επαγγελματικά ηλικίας και κάποιες ειδικότητες, κυρίως εικονολήπτες, στενάζουν ιδιαίτερα εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Δεύτερον, με την εθελουσία έξοδο, η ΕΡΤ ναι μεν ανακουφίστηκε, όσον αφορά το μισθολόγιο, γιατί έφυγαν υψηλόμισθοι υπάλληλοι, αλλά και οι νέοι που θα αντικαταστήσουν κάποιους από αυτούς θα είναι μεν χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας, αλλά μεγαλύτερων τυπικών προσόντων, διότι θα έχουν εκπαιδευτεί με σύγχρονους κανόνες. Τρίτον, από τα 244 άτομα που έχει προβλεφθεί να προσληφθούν, μόνο πέντε είναι δημοσιογράφοι και μόνο δύο του διοικητικού λογιστικού. Οι 237 θα είναι αποκλειστικά τεχνικοί. Τέταρτον, οι προσλήψεις έπρεπε να γίνουν τώρα, διότι υπάρχουν τρέχουσες ανάγκες της ΕΡΤ, αλλά και να ενταχθούν οι άνθρωποι αυτοί στο σύστημα ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, η ΕΡΤ θα έχει σε εγρήγορση και μόνιμη αποστολή, ταυτόχρονα, σε όλους τους χώρους 850 έως 1000 τεχνικούς. Και πέμπτον, οι προσλήψεις δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά την ΕΡΤ. Πάντως, η εθελουσία έξοδος ήταν υποχρέωση της ΕΡΤ βάσει του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου 1998-2003 και του συμβολαίου διαχείρισης με το ελληνικό Δημόσιο. Δεν χρειάζεται να τονίσω ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με πλήρη τήρηση των διαδικασιών του νόμου 2190 και των μεταγενέστερων τροποποιήσεών του, δηλαδή με πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, σχετικά με χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. και αφορούσε την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιλογή των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, έχω να πω τα εξής: Διαβεβαιώνω ότι η επιλογή έγινε με άκρως αξιοκρατικά κριτήρια και με ιδιαίτερα προσεκτική γνώση της υπηρεσιακής πορείας και των επιστημονικών δυνατοτήτων των δικαστικών λειτουργών. Η Ν.Δ., βεβαίως, έχει δικαίωμα -έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα- να έχει τις απόψεις της. Εκείνο, όμως, που μας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά δεν είναι το ότι σπεύδει με μικροκομματική λογική να αμφισβητήσει την επιλογή αυτή. Αυτό το αναμέναμε από το κόμμα της Ν.Δ., με τη συνήθη μικροκομματική τακτική την οποία έχει και δεν μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση. Εκείνο που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι η τελευταία γραμμή της ανακοίνωσής της, στην οποία αναφέρεται ότι δεν δεσμεύονται από τις χθεσινές αποφάσεις. Αυτό μας δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα: Η Ν.Δ. προαναγγέλλει ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, αν ποτέ της δινόταν τέτοια ευκαιρία, δηλαδή αν ποτέ ήταν στην εξουσία; Εννοούν ότι αν ο ελληνικός λαός τους επιλέξει, θα προβούν ευθέως σε παραβιάσεις του Συντάγματος; Αυτή είναι η λογική τους; Αυτή είναι η πολιτική τους; Είναι ένα σημείο που πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς εννοούν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούστηκε από διάφορες πλευρές μια επίκριση σε σχέση, με την όπως χαρακτηρίστηκε, εσπευσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να απομυθοποιήσει τη "17 Νοέμβρη" και να την εμφανίσει ως μη έχουσα ιδεολογικά κίνητρα, αλλά μόνο κίνητρα του κοινού Ποινικού Δικαίου. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έγινε τέτοια προσπάθεια. Μιλήσαμε για απομυθοποίηση των ανθρώπων αυτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανίζονται οι τρομοκράτες ως Ρομπέν των δασών και ως κοινωνικοί αγωνιστές. Ούτε Ρομπέν των δασών είναι, ούτε κοινωνικοί αγωνιστές. Θα ήθελα να σας πω ότι από αυτά που βλέπουμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πλέον ότι οι άνθρωποι αυτοί έκαναν φόνους, ληστείες, δηλαδή λειτουργούσαν ως κακοποιά στοιχεία. Δεν αναφέρομαι σε κάτι που δεν γνωρίζετε. Αναφέρομαι σε ληστείες από τις οποίες συναποκομίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και σε τρόπους λειτουργίας και αντιλήψεις που τις είδαμε πολύ καλά τον τελευταίο καιρό. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ περισσότερα όταν θα έρθει η ώρα της ταυτοποίησης στοιχείων και προσώπων. Αλλά από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής και τα γνωρίζετε όλοι, αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούσαν μεθόδους και πρακτικές, οι οποίες ουσιαστικά είχαν να κάνουν με τη λογική του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι η οργάνωση αυτή -η οποία σαφώς προέβαινε σε τρομοκρατικές ενέργειες- είχε να κάνει με ιδεολογικές αντιλήψεις ή με το να εμφανίζεται ως δήθεν, επαναλαμβάνω, Ρομπέν των δασών ή ως κοινωνικοί αγωνιστές.

Ένα άλλο σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι ορισμένοι από αυτούς που έκαναν αναφορές, φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καλά το νόμο. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στο Γενικό Γραμματέα της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκη, που έθεσε θέμα εάν έχει εφαρμογή ο τρομοκρατικός νόμος. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θυμάται ότι ο νόμος λέγεται "νόμος για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος" και με βάση αυτόν έγιναν και οι χθεσινές διώξεις για άλλη υπόθεση ιδιαίτερα σημαντική, ανεξάρτητα αν δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε, διότι το θέμα της τρομοκρατίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Είναι ο ίδιος νόμος ο λεγόμενος αντιτρομοκρατικός. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει πολύ καλά ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ., διότι σκοπός του νόμου είναι η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Και οι τρομοκράτες ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επιβεβαιώνετε ότι έχει αρχίσει η απολογία Ξηρού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο εισαγγελικός λειτουργός που έχει αναλάβει τις ανακρίσεις κάνει τη δουλειά του με πλήρως ανεξάρτητο τρόπο. Δεν είναι υποχρεωμένος να μας ενημερώσει, για το πώς ακριβώς κάνει τη δουλειά του. Δεν το γνωρίζουμε. Βεβαίως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους εισαγγελικούς λειτουργούς, τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι η υποχρέωση της οργανωμένης Πολιτείας και αυτό κάνουμε. Περιμένουμε φυσικά από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να μας πουν τα συμπεράσματά τους, όταν είναι έτοιμοι. Όπως καταλαβαίνετε σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν βιασύνες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μιας και αναφέρατε την λέξη «ανεξάρτητος», θα ήθελα να σας ρωτήσω για την εφημερίδα «Ανεξάρτητος», στην οποία υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν δεδουλευμένα και δεν θα έχουν λάβει. Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι μέλλει γενέσθαι με την εφημερίδα και τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές με βάση τη νομοθεσία μας ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο και ορθώς προσφεύγουν στα αρμόδια όργανα, προκειμένου να δικαιωθούν. Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα και όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και στη συγκεκριμένη θα τηρηθούν. Θέλω να θυμίσω ότι η ΕΣΗΕΑ, έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Τύπου, με την οποία ενημερώνει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις των φερόμενων ιδιοκτητών της εφημερίδας «Ανεξάρτητος», υπάρχει και εμπλοκή κάποιου βουλευτή στην ιστορία. Αυτό δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, ούτε είμαστε αρμόδιοι για το τι κάνουν οι βουλευτές Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε πάντα. Το υπουργείο Τύπου δεν είναι αρμόδιο για εργατικές διαφορές. Αυτό το τονίζω. Είναι αρμόδιο για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να σας πω ότι είχε αποστείλει επιστολή, δύο ημέρες μετά την έκδοση της εφημερίδας «Ανεξάρτητος, προς τους ιδιοκτήτες της, με την οποία τους ζητούσε να φέρουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά και στοιχεία που ζητά ο νόμος για τη νόμιμη λειτουργία της εφημερίδας. Αυτά τα χαρτιά δεν προσκομίστηκαν. Η εφημερίδα, βέβαια, έκλεισε, αλλά εάν δεν είχε κλείσει εμείς θα είχαμε αποστείλει επιστολή στον Εισαγγελέα, γιατί δεν είχαν προσκομιστεί στο υπουργείο τα απαραίτητα κατά το νόμο στοιχεία. Στοιχεία δεν έδωσε ούτε στις αρμόδιες αρχές, για το «πόθεν έσχες» για το οποίο υπάρχει σαφής διάταξη του νόμου. Επομένως, το υπουργείο Τύπου έχει κάνει τη δουλειά του. Η έρευνα είχε προχωρήσει. Μεσολάβησε, όμως το κλείσιμο της εφημερίδας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτά που είπαν χθες εκπρόσωποι οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα είπαν ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν είναι «ριάλιτι σόου», Ποια είναι η άποψή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα τη σχετική ανακοίνωση. Πραγματικά ήταν συγκλονιστική η εμφάνιση των εκπροσώπων των οικογενειών των θυμάτων. Θεωρώ ότι η χθεσινή παρέμβασή τους ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό θέλω να το τονίσω. Τους υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, στη κραυγή τους, «ως εδώ με την τρομοκρατία» και θα οδηγήσουμε στην πλήρη εξάρθρωση και της «17Ν» και των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, απομυθοποιώντας παράλληλα αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Βεβαίως, συμφωνώ απολύτως με τις επισημάνσεις που κάνουν οι εκπρόσωποι για το ρόλο ορισμένων ΜΜΕ -για να μην αδικούμε αυτούς που κάνουν καλά και τη δουλειά τους και είναι πολλοί- τα οποία αντιλαμβάνονται την υπόθεση της τρομοκρατίας (που είναι εθνικό θέμα και αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας), είτε ως «ριάλιτι σόου», είτε -το χειρότερο- σαν εμπόριο θεάματος και μάλιστα εμπόριο θεάματος με ιδιαίτερα αρνητικές αντιλήψεις. Δεν συμβάλλει ούτε ο εκχυδαϊσμός, ούτε ο ευτελισμός στη λύση του προβλήματος. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σοβαρό θέμα. Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε στις προσπάθειες που γίνονται. Με το να προσπαθούμε να μεταβάλουμε την υπόθεση της τρομοκρατίας σε εμπόριο και να ευτελίζουμε αυτές τις προσπάθειες προσφέρουμε ιδιαίτερα κακές υπηρεσίες.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπήρξε χθες μια κλήση του ΕΣΡ στον κ. Ανδρουλιδάκη; Υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την ερχόμενη Δευτέρα έχω συνάντηση με τους εργαζόμενους. Αυτό που θέλω να τονίσω, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι το εξής: Αρμόδιο για να ανακαλέσει την άδεια είναι το ΕΣΡ. Οπως γνωρίζετε κάνω χρήση των δικαιωμάτων -και θα συνεχίσω να την κάνω για να το ξεκαθαρίσουμε από τώρα, μου το ζητήσατε άλλωστε σε αυτή την περίπτωση- που προβλέπει ο νόμος. Εχω απευθύνει ερώτηση προς το ΕΣΡ για το πόσο νόμιμη είναι η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού PLANET. Το μόνο που μπορεί να κάνει το Υπουργείο Τύπου, είναι να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες, ώστε εάν λειτουργεί παράνομα, να κλείσει. Δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ καμία παρανομία. Επομένως, εάν είμαστε στην ίδια κατεύθυνση με τους εργαζόμενους σαφώς θα ασκήσουμε, όχι πια την πίεση, γιατί το θέμα έχει πάει στο ΕΣΡ, αλλά όλες της αρμοδιότητες και τα δικαιώματα που υπάρχουν με βάση το νόμο και τίποτα πέραν αυτού, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα έχουμε φωνή σε όλες τις περιπτώσεις, άρα και σε αυτή, ιδιαίτερα σ` ό,τι αφορά την τήρηση της νομιμότητας. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Επομένως, εάν κάτι λειτουργεί παράνομα, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, αλλά και από σήμερα όσο μπορούμε, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε παρανομίες. Το υπουργείο Τύπου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του εργασιακά προβλήματα που δημιουργούνται. Υπάρχουν και οι αρμόδιοι γι αυτό. Αναμφίβολα συμβάλλουμε και σε αυτό, αλλά βοηθητικά.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Σήμερα υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Σκότλαντ Γιάρντ δίνει συνέντευξη Τύπου την ίδια στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει δώσει. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες αντιδράσεις, πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για ποιό λόγο να υπάρχουν αντιδράσεις. Κατ αρχάς η Σκότλαντ Γιάρτν δίνει συνέντευξη σε βρετανικό έδαφος. Ουδείς μπορεί να εμποδίσει μια υπηρεσία ξένης χώρας, σε έδαφός της, να πει τις απόψεις της. Η εδώ έλευση του υπαρχηγού της Σκότλαντ Γιάρντ, δεν έχει να κάνει με θέματα της τρομοκρατίας. Ηταν προγραμματισμένη η επίσκεψή του για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλα. Ηταν γνωστό ότι θα γίνει. Δεν έγινε ξαφνικά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν γνωρίζω σε τι θα αναφερθεί και ούτε μπορώ να ξέρω τι θα πει στη συνέντευξή του.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 July 2002 - 13:05:09 UTC