Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-08-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας. Εχοντας επιστρέψει πλέον από τις διακοπές θα ξεκινήσουμε από σήμερα την καθημερινή πολιτική ενημέρωση. Εύχομαι να περάσατε καλά, να ξεκουραστήκατε και να είστε έτοιμοι για το δύσκολο έργο που όλοι μαζί έχουμε να επιτελέσουμε.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Εισαγωγικώς, λοιπόν, θα αναφερθώ στα θέματα που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού βεβαίως σας ενημερώσω ότι υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού στην οποία προέβη μετά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα της Συνόδου στο Γιοχάνεσμπουργκ και της προοπτικής της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Αρχικώς, λοιπόν, θα αναφερθώ στα κύρια σημεία τα οποία ο Πρωθυπουργός παρουσίασε με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εισαγωγικά υπήρξε μια παρέμβαση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές την οποία και σας διαβάζω:

"Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη. Μια μάχη που συνδέεται ευθέως με την πορεία αναβάθμισης και ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της πορείας ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία το γνωρίζει αυτό. Γι@ αυτό θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα, με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, καταγγελίες, δυσφημίσεις, κωλυσιεργία. Το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης θα χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις για τους επόμενους δύο μήνες αλλά και μετά. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό.

Με την δουλειά μας θα πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το έργο και την προσφορά μας στην Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό μας κάνει αισιόδοξους. Όμως πρέπει να δουλέψουμε εντατικά. Θετικό ρόλο θα διασφαλίσει και η παρουσία υπουργών και στελεχών μας στην περιφέρεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει."

Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει για το επόμενο διάστημα στην πολιτική μας. Οι στόχοι αυτοί είναι:


-Η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


-Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας.


-Η ένταξη της Κύπρου και η επιτυχής διεξαγωγή της Ελληνικής Προεδρίας.


-Η επιτυχής διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.


-Η ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής μας, με αιχμή την αντιμετώπιση της ανεργίας.


-Η ανταπόκριση στην προοπτική και την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ αναλυτικότερα στα συγκεκριμένα σημεία τα οποία ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

’ξονες δουλειάς μας στον οικονομικό τομέα για το χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους.

α)ΔΕΘ. Παρουσίαση των γενικών κατευθύνσεων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

β)Φορολογική μεταρρύθμιση. Παρουσίαση της τρίτης φάσης στη ΔΕΘ. Στη φορολογική μεταρρύθμιση το επίκεντρο των "παροχών" για το 2003. Προς το τέλος του χρόνου θα εξεταστεί και το θέμα των φόρων περιουσίας. Τα τρία νομοσχέδια μεταρρύθμισης θα κωδικοποιηθούν σε ένα ενιαίο τον Απρίλιο του 2003. Βάση του φορολογικού συστήματος που θα αντικαταστήσει συνολικά παλιές νομοθεσίες. Έτσι θα ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση.

γ)Προϋπολογισμός. Περιορισμένες δυνατότητες λόγω του ασφαλιστικού και φορολογικής μεταρρύθμισης. Προσχέδιο Προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο 25/9. Κατάθεση προσχεδίου 7/10. Σχέδιο Προϋπολογισμού Κυβερνητική Επιτροπή 31/10. Προϋπολογισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο Κατάθεση 12/11.

δ)Γ' Κ.Π.Σ. Ένα μεγάλο ποσοστό του προγράμματος έχει ενεργοποιηθεί, οι εντάξεις των έργων αντιπροσωπεύουν το 38% του συνολικού προϋπολογισμού, οι συμβάσεις το 20% και οι δαπάνες το 9% του προϋπολογισμού. Το ποσοστό των δαπανών πρέπει να αυξηθεί. Οι δαπάνες είναι ακόμη σε χαμηλό επίπεδο. Θα πρέπει να τελειώσουμε και το ταχύτερο με το νέο νόμο για τις μελέτες, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Και στο σημείο αυτό να προσθέσω. Θα πρέπει να προσέξουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, ώστε το 2003 να μπορούμε να δείξουμε το μέγεθος της προσπάθειας.

ε)Αναπτυξιακός νόμος. Να αρχίσει η δημόσια συζήτηση μετά τις δημοτικές εκλογές.

στ)Αποκρατικοποιήσεις. Να συνεχίσουν οι προσπάθειες για την Ο.Α. Να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τις εκκρεμότητες.(π.χ. Πετρέλαια, ΔΕΠΑ).

ζ)Αγρότες. Η αίτηση για να εγκριθεί από την Ε.Ε. εθνική επιδότηση θα υποβληθεί πριν από το Συμβούλιο της 24/9. Ο κ. Δρύς είναι σε επαφή με τους υπόλοιπους υπουργούς Γεωργίας για το ύψος του αιτήματος σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Πιθανόν να υπάρξουν κινητοποιήσεις. Η στάση μας θα είναι σταθερή. Διακυβεύεται και η σχέση μας με την Ε.Ε., αλλά και η δυνατότητα μας να επηρεάζουμε θετικά και τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις. Θα πρέπει βέβαια να δώσουμε λύσεις στις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες θα είναι η συζήτηση για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η πρόταση της Επιτροπής θέλω να υπενθυμίσω, ότι περιέχει στοιχεία, που ευνοούν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και την αναδιανομή των πιστώσεων υπέρ των λιγότερο αναπτυγμένων αγροτικών περιοχών. Ευνοούν, άρα, τους Έλληνες παραγωγούς. Γι' αυτό και θα είναι λάθος να ακολουθήσουμε μια λογική απόλυτης άρνησης και διασφάλισης των κεκτημένων. Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια επιθετική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.

Θα υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Η στάση μας απέναντι στα διάφορα αιτήματα; Συνεπής , χωρίς πισωγυρίσματα. Όσον αφορά τα οικονομικά αιτήματα θέλω να δηλώσω και πάλι ότι μετά το ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Πρέπει να ελέγξουμε τον πληθωρισμό που κινείται σε ανησυχητικά επίπεδα πάνω από 3%. Και προπαντός να μη διολισθήσουμε σε μια πολιτική παροχών, πέρα από τις δυνατότητες της οικονομίας, που θα οδηγήσει την Ελλάδα να αντιπαρατεθεί με την Ε.Ε., σε μια περίοδο που έχει ιδιαίτερη σημασία η σχέση της με την Ε.Ε., αλλά και θα αποδυναμώσει μακροπρόθεσμα τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών. Η αύξηση των δαπανών μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα είναι φέτος 8,8% σε σύγκριση με 3.6% στην Ευρω-ζώνη. Όλα δεν γίνονται ταυτόχρονα. Και πρέπει εμείς στη δουλειά μας να αντιπαρατεθούμε στην εύκολη λύση, στη βολική άποψη, "αυτό το αίτημα δεν πειράζει" 'η "δεν γίνεται αλλιώς" ή "το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο". Το πολιτικό κόστος θα είναι όντως μεγάλο, αν ξεπεράσουμε το πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης.

Μεταξύ μας δεν υπάρχουν "καλοί " και "κακοί". Να αναδείξουμε απέναντι στην κάθε χωρίς αντίληψη του οικονομικού περιβάλλοντος οικονομική διεκδίκηση, τους άλλους κεντρικούς μας στόχους, την προοπτική μας. Να μην μπούμε στην στείρα λογική της πλειοδοσίας αιτημάτων που θέλουν να μας βάλουν η αντιπολίτευση, που έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί τις οικονομικές διεκδικήσεις και να αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο.

Θέλω να υπενθυμίσω, ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμούς ανάπτυξης και ότι η ύφεση στις Η.Π.Α. και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας έθιξε πολύ λιγότερο από άλλους. Δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε τη χώρα μας με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

2. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας θα συγκεντρώσει την προσοχή της κοινής γνώμης και τους επόμενους μήνες. Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να προχωρήσει με προσδιορισμένα χρονοδιαγράμματα. Εξαρτάται από την πρόοδο των ερευνών και όταν οι περιστάσεις το ευνοούν ή το επιτρέπουν χρειάζεται άμεση ενέργεια άσχετα από το εάν προσφέρεται ή όχι ο χρόνος επικοινωνιακά. Χρειάζεται και τους επόμενους μήνες να τονίσουμε ότι:

Κάνουμε με σύστημα και επιμονή τη δουλειά μας. 'Εχουμε αποτέλεσμα.

Επιδίωξή μας είναι να εξαρθρώσουμε όλα τα τρομοκρατικά δίκτυα. Θέλουμε να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Όπως μέχρι σήμερα, να αποφεύγουμε οποιαδήποτε δήλωση που δεν είναι τεκμηριωμένη, εικασίες, σενάρια και ερμηνείες.

Ορισμένοι κύκλοι της δεξιάς θα προσπαθήσουν επίσης , όπως μέχρι σήμερα, να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ότι δήθεν :

Οι συλληφθέντες είναι εκτελεστικό όργανο ενός πυρήνα που μένει σκοτεινός.

Εμείς δεν θέλουμε να φωτίσουμε την όλη υπόθεση

Αυτοί ήταν τα θύματα της τρομοκρατίας και η κύρια ευθύνη βαρύνει εμάς. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά αντεπιχειρήματα (π.χ. Ριανκούρ, Συκούριο). Να μην κάνουμε όμως την αντιπαράθεση αυτή επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Απαιτείται χρόνος για τη διερεύνηση του υλικού.

3. ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ- ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Το κεντρικό θέμα μας για τους επόμενους μήνες είναι η ένταξη της Κύπρου, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και παράλληλα η προετοιμασία της Προεδρίας.

Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου, τα πράγματα προχωρούν ομαλά μέχρι στιγμής. Οι τουρκικές εκλογές (3/11) αποτελούν μια ευνοϊκή εξέλιξη, διότι έδειξαν στη διεθνή κοινότητα, ότι η Τουρκία είναι σε αδυναμία να χειριστεί το Κυπριακό και άρα η αναβολή της ένταξης δεν εμφανίζεται τώρα λογική. Η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την Τουρκική Βουλή (θανατική ποινή, κουρδικά, μειονοτικά ιδρύματα ) δείχνει την τακτική των Τούρκων με σαφήνεια. Θέλουν να πετύχουν το ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη. Και για να το πετύχουν πιθανά δεν θα διστάσουν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε προβλήματα άρα και στην ένταξη. Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η περίοδος προς τα τέλη του Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη.

Να καταδείξουμε την ορθότητα της επιλογής μας για ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Έγιναν δεκτά αιτήματα (όπως για τα ιδρύματα) ετών και δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις εσωτερικής ειρήνης και περιορισμού του στρατού (κουρδικό). Τώρα αποδεικνύεται πόσο άδικο έχουν όσοι έλεγαν μετά το Ελσίνκι ότι ήταν λάθος να δεχτούμε την Τουρκία στην Ε.Ε.

Τον Οκτώβρη (16/10) θα έχουμε πιθανότατα τη θετική έκθεση της επιτροπής. Να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας στην ένταξη. Χρειάζεται να δούμε τους άλλους αρχηγούς κρατών, να πιέσουμε και να προλάβουμε αντιδράσεις. Χρειάζεται στην κοινή γνώμη να αναδείξουμε το θέμα (δεν είναι η ένταξη αυτονόητη - κοινή στάση και κοινή προσπάθεια).

Το θέμα του Ευρωστρατού βρίσκεται λόγω της εξέλιξης στην Τουρκία σε μια κατάσταση ύφεσης. Δεν παύει όμως να είναι υπαρκτό και δεν αποκλείεται αμέσως μετά το Καλοκαίρι ΝΑΤΟ και Ένωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες πιέζοντας για να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση Amber-Fox στα Σκόπια.

Κυπριακό - στις 6/9 θα υπάρξει συζήτηση Κληρίδη - Ανάν στο Παρίσι. Μετά θα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έρθει εδώ. Δεν είναι γνωστό, αν θα υπάρξουν προτάσεις ΟΗΕ - Σε περίπτωση προτάσεων είναι πιθανό να μην ανταποκρίνονται σε επιθυμητό βαθμό στις ελληνικές απόψεις. Φάση εντατικής διαπραγμάτευσης.

Προεδρία : Έχουμε να αντιμετωπίσουμε :

α)Θέμα Ασφάλειας σε σχέση με Συμβούλιο Υπουργών και Σύνοδος Κορυφής. Η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσ/νίκη αλλά εξετάζεται η μετάθεση του χώρου. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Ε.Ε. έχουν αναφέρει ότι ο χώρος της έκθεσης δεν προσφέρεται.

β)Προετοιμασία. Πρέπει να υπάρχει αίσθηση του μεγέθους της προσπάθειας. Παρακολούθηση και καθοδήγηση των Επιτροπών στις οποίες προεδρεύουμε. Δεν νοείται να μην είμαστε παρόντες σε επιτροπές ή να μη κινούμε τις υποθέσεις.

γ) Επικοινωνιακός χειρισμός Προεδρίας.

4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να αποτελέσουν κεντρικό σημείο προσοχής μας. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να αναδείξουμε το ρόλο της χώρας, τις αλλαγές που πραγματοποιούνται, την Ελλάδα ως μία σύγχρονη χώρα. Τα περισσότερα έργα έχουν τους αναγκαίους ρυθμούς τώρα πια. Όμως δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα γιατί ξεκινήσαμε με δυσκολίες. Υπάρχουν ορισμένα θέματα @ που δεν εντάσσονται στα συνηθισμένα και χρειάζονται προσοχή.

Τα επικοινωνιακά. Να λειτουργήσει ο ενιαίος συντονισμός. Η αποσπασματική προβολή έργων, δράσεων, πληροφοριών αποδυναμώνει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης. Όταν ένα Υπουργείο αναγγέλλει πριν από τη κυβέρνηση ένα του πρόγραμμα δεν βοηθά την κοινή επικοινωνιακή προσπάθεια.

Οι αναπλάσεις χώρων. Η εικόνα που θέλουμε για την Αθήνα. Θα εφαρμόσουμε πλήρως τα όσα έχουμε εξαγγείλει.

Τα οικονομικά. Η τήρηση των προϋπολογισμών δεν αποτελεί μια γενική ηθική υποχρέωση. Πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μ@ αυτά που έχουμε αποφασίσει.

Μπορούν να προκύψουν θέματα, που λόγω του ρόλου και των αποφάσεων της ΔΟΕ να δώσουν λαβή για σχόλια, όπως το θέμα των εισιτηρίων.

Όσο πλησιάζουμε τις εκλογές και τους αγώνες τόσο η αντιπολίτευση θα επιδιώκει να κάνει τους Αγώνες σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η επιδίωξή μας αυτή δεν θα αποβεί θετική γι@ αυτήν αν ελαχιστοποιήσουμε τις τριβές και ενισχύσουμε την εικόνα της κοινής προσπάθειας.

5. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ @ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Θα εντάξω σε ένα κεφάλαιο ένα σύνολο πολιτικών που αφορούν υπηρεσίες στον πολίτη και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Αυτά διαμορφώνουν την εικόνα της καθημερινότητας. Παραμένουν παρά τις άλλες προτεραιότητες, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή η ένταξη της Κύπρου, καθοριστικά για την εικόνα της κυβέρνησης και για τη στάση των πολιτών απέναντί της.

Διαφθορά. Κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ενεργόποιησή του το δυνατόν ταχύτερο με παραδειγματικές ενέργειες.

Ανεργία. Προγράμματα για τη μείωσή τους. @Εχουμε ήδη θετικά αποτελέσματα. Αναμόρφωση του ΟΑΕΔ. Εθνικό σχέδιο δράσης για την Απασχόληση.

Προώθησή του.

Εθνικό σχέδιο Δράσης κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εφαρμόζονται με ταχύ ρυθμό.

Κέντρα εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη τη χώρα. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να την κάνουμε ορατή. Μέχρι τις 13/9 θα λειτουργούν 300 σε όλη τη χώρα.

Νέα νοσοκομεία. Χαϊδάρι, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη. Να λειτουργήσουν. Να προσδιορίσουμε τη συνέχεια θα υπάρξει με το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Προχωρούμε και στις απαραίτητες ενέργειες για:

Καταπολέμηση της Λαθρομετανάστευσης.

Καταπολέμηση της χρήσης των ναρκωτικών

Έγκαιρη καταβολή των συντάξεων ΟΓΑ και ΙΚΑ

Λύσεις στο πρόβλημα χωροταξία @Πολεοδομία- αυθαίρετα.

Καταβολή επιδοτήσεων- αποζημιώσεων στους αγρότες

6. ΠΑΙΔΕΙΑ

Θα συζητήσουμε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο τα θέματα παιδείας, την προετοιμασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς και τις πιθανές κινητοποιήσεις στο πανεπιστημιακό χώρο μπορούν να αποτελέσουν μαζί με τα αγροτικά ένα κρίσιμο θέμα για την εικόνα της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν γίνεται τυχόν αναταραχή στα Πανεπιστήμια για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν η εικόνα της κυβέρνησης έπασχε όταν δεν έδειχνε αποφασιστικότητα, σταθερότητα στο στόχο και ενότητα. Με τον κ. Π. Ευθυμίου συζητήσαμε μια σειρά από αλλαγές στο πανεπιστημιακό χώρο, ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης για το πανεπιστήμιο. Η σκέψη είναι να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα στις μεταρρυθμίσεις αυτές αφού- παρουσιαστεί το Νοέμβρη το συνολικό πλαίσιο.

7

Οι πολίτες όπως δείχνουν οι ποιοτικές έρευνες της κοινής γνώμης έχουν συναισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Κρίνουν, ότι, μια σειρά από στοιχεία και ενδείξεις τεκμηριώνουν αυτή την αντίληψή τους. Τέτοια στοιχεία είναι, η ανεργία, η απόσταση του πραγματικού εισοδήματός τους από τις επιδιώξεις τους που κρίνουν επιβεβλημένες και δικαιολογημένες, η αύξηση της εγκληματικότητας που συνάγουν από τα ΜΜΕ, είτε είναι πραγματική είτε όχι, η ανεπαρκής δημόσια παιδεία και η ανάγκη όλο και μεγαλύτερων δαπανών για σχολείο και σπουδές, η δημόσια υγεία που συνδέεται με ταλαιπωρία, φακελάκια και ανεπαρκείς υπηρεσίες, το κυκλοφοριακό.

Πολλοί έχουν μια γκρίζα εικόνα της ζωής, πολλές φορές, αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Οι ίδιοι βίωσαν και βιώνουν την πρόοδο της χώρας, το Ευρώ, την θεαματική οικονομική αλλαγή, την άνοδο του πραγματικού εισοδήματος.

Όμως η αντίληψη της πραγματικότητας καθορίζεται από τις προσδοκίες και όχι από την εμπειρία ή τη μνήμη του παρελθόντος. Όσο η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις όποιες προσδοκίες, η πρόοδος που πραγματοποιείται θεωρείται αυτονόητη. Η στάση καθορίζεται από εκπληρούμενες ή μη εκπληρούμενες αναμονές.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες πλευρές τη ζωής που συνπροσδιορίζουν θετικά την αντίληψη της πραγματικότητας. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η προσφορά νέων αγαθών και η δυνατότητα απόκτησής τους, η μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών για ψυχαγωγία και ταξίδια. Το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές δημιουργεί ένα πολιτικό κλίμα, που καθοριστικό ρόλο παίζει η συγκυρία, οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, η εικόνα που παρουσιάζουν τα Μ.Μ.Ε.

Εμείς θα πρέπει να αναδεικνύουμε την προοπτική μας και να καταπολεμήσουμε το έλλειμμα ασφάλειας. Να ενισχύσουμε αντίθετα την αυτοπεποίθηση του λαού μας.

Εμείς δημιουργήσαμε, επεκτείνουμε και ενισχύουμε την ασφάλεια.

Ασφάλεια στον οικονομικό τομέα.- ’λλοτε τόσο εκτεθειμένοι όσο οι χώρες του τρίτου κόσμου με μείζονα προβλήματα.- ’λλοτε μηδαμινοί ρυθμοί ανάπτυξης.- ’λλοτε χειροτέρευση βιοτικών συνθηκών.

Επιχείρημα είμαστε οι πιο φτωχοί ανάμεσα στους δεκαπέντε, με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Το θέμα πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλη βάση. Πόση απόσταση διανύσαμε; Ποιες προοπτικές ανοίξαμε; Να ανοίξουμε μέτωπο με μια δήθεν αριστερή φρασεολογία, που νομιμοποιεί την υποτίμηση της προσπάθειάς μας;

Με την πολιτική μας εξασφαλίζουμε για τον ελληνικό λαό:

Ασφάλεια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Ασφάλεια σε θέματα υγείας, γηρατειών (ασφαλιστική μεταρρύθμιση).

Ασφάλεια σε σχέση με λαθρομετανάστευση και εγκληματικότητα.

Στοιχείο επιτυχίας, τέλος, είναι η δυνατότητά μας να καθορίζουμε την ημερήσια διάταξη της πολιτικής συζήτησης. Να ανοίγουμε εμείς τα θέματα με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Ακόμη και ένα θέμα όπως ο προϋπολογισμός που συνδέεται με περιορισμούς και ελλείψεις μπορεί να παρουσιασθεί θετικά, επιθετικά, με το να εγκαλούμε όλους αυτούς που θέλουν να διαδώσουν ένα κλίμα μιζέριας, ότι αυτή οι μονίμως επαναλαμβανόμενη μιζέρια και άρνηση διαψεύστηκε

Να σας ενημερώσω, ακόμη, ότι θα σας διανεμηθεί, γιατί πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον, την εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την πολιτική διάσταση του θέματος της τρομοκρατίας και την πορεία της δουλειάς μας.

Να τονίσω, επίσης, ότι έγινε μια σειρά παρεμβάσεων και από άλλους υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος είπε ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στους δικονομικούς κανόνες για τα θέματα της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται. Ανέφερε ότι υπάρχει άψογη διαχείριση, πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ορισμένα που γράφηκαν, όπως για παράδειγμα τα σχετικά με τον αυλισμό του κ. Γιωτόπουλου ή για οτιδήποτε άλλο είναι θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ίδιων. Υπάρχει στενή συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές και πλήρης σεβασμός των δικονομικών κανόνων.

Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς αναφέρθηκε στα αγροτικά προβλήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, ενημέρωσε για την πορεία των θεμάτων της Ελληνικής Προεδρίας και των ενταξιακών θεμάτων της Κύπρου. Τόνισε, με βάση και τα σχόλια που είχαν γίνει όλες αυτές τις ημέρες για τα συμπεράσματα που βγήκαν από τα αρχεία του State Department, ότι είναι ανάγκη να αναδείξουμε τη σημερινή διαφορετική σχέση μας με τις ΗΠΑ, έναντι του παρελθόντος. Αναφέρθηκε, επίσης, και στα θέματα των σχέσεών μας με την Τουρκία.

Η ΥΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, όπως επίσης και ο Γ. Παπανδρέου, αναφέρθηκαν στα θέματα της Συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ και της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και στην πορεία για τη δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στα θέματα της Παιδείας. Βεβαίως θα υπάρξει και ειδική συζήτηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας μίλησε για τη θετική πορεία που έχει η μείωση της ανεργίας και την εφαρμογή -που συναντά και θετικά σχόλια από την Ε.Ε.- του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση.

Παρεμβάσεις υπήρξαν τόσο από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, που αναφέρθηκε στα δυνατά σημεία της πολιτικής μας και πρότεινε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα ποιότητας ζωής του πολίτη, όσο και από άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του παρέμβαση με μια αναφορά από ένα απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου που -παρουσία πολλών από εσάς- είχε δώσει στην Ουάσιγκτον στις 10 Γενάρη του τρέχοντος έτους. Τότε ένας συνάδελφός σας, ο κ. Ελενόπουλος είχε ρωτήσει:

«Κύριε Πρόεδρε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, στην ενημέρωση που είχαμε μας δόθηκε η πληροφορία ότι εσείς εκφράσατε την κοινή αισιοδοξία για θετικά αποτελέσματα στον τομέα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Θέλω να ρωτήσω ευθέως: Αυτό σημαίνει και συλλήψεις; Σημαίνει και κάτι άλλο; Σημαίνει απτά αποτελέσματα σύντομα ή κάτι άλλο»;

Και είχε τονίσει, στην απάντησή του, ο Πρωθυπουργός:

«Αυτό που είπα καθ@ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών μου είναι το εξής: Εμείς δουλεύουμε. Δουλεύουμε συστηματικά και σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που έχει η χώρα από το 1974 και μετά. Και όταν δουλεύεις συστηματικά και σκληρά, συνήθως έχεις και θετικά αποτελέσματα».

Και σήμερα πρόσθεσε: "Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα και είναι ο κανόνας για τη δουλειά μας από εδώ και πέρα."

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις εικόνες που είδαμε όλοι πρόσφατα με τις πλημμύρες στην Αθήνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για αυτά τα ζητήματα υπήρξε πλήρης και αναλυτική αναφορά τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, όσο και από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός καλύπτεται πλήρως από τις παρεμβάσεις των δύο υπουργών.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός δεν καταλόγισε καμία ευθύνη για όλες αυτές τις εικόνες που είδαμε, αυτές τις ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις αναφορές που έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδη, για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, συγκεκριμένα είπε ότι το κράτος ήταν παρόν, αλλά ότι και πρέπει να σιωπά όταν υπάρχουν προβλήματα στον πολίτη. Επίσης, σας παραπέμπω στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κατέθεσε η Βάσω Παπανδρέου, για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων και την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην επιχειρείτε να μου προσάπτεται θέματα που δεν είπα. Απάντησα συγκροτημένα. Οι τοποθετήσεις που έκαναν οι αρμόδιοι Υπουργοί καλύπτουν πλήρως όλα τα θέματα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Η κα Παπανδρέου μόλις χθες παραδέχθηκε ότι το έργο χτίζεται «ανάποδα».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ομιλία της κ. Παπανδρέου ήταν σαφέστατη. Είπε για τις παρεμβάσεις που γίνονται. Παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ανέφερε τις προσωρινές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο έργο, ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα και να υπάρχει πλήρης προστασία στους κατοίκους της περιοχής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τον ελληνικό λαό. Παραδεχόμαστε πλήρως τα προβλήματα που υπήρξαν. Θέλω να σας θυμίσω ότι και ο κ. Σκανδαλίδης είχε παρουσιάσει συγκεκριμένη αναφορά για τη διόρθωση του έργου ώστε να μην παρατηρούνται προβλήματα και να μην πλημμυρίζει η περιοχή και είχε ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Στο πλαίσιο των αναφορών που έκανε ο Πρωθυπουργός για την οικονομία, μήπως εξέφρασε κάποια ανησυχία και έκανε κάποιες συστάσεις για τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπήρξε χθες συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα των ανατιμήσεων που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες. Γνωρίζετε, επίσης, ότι σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Χριστοδουλάκης μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, έλαβαν μια σειρά πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Ζήτησαν από τους Ελληνες πολίτες να μποϋκοτάρουν τους επιχειρηματίες, που προέβησαν σε ορισμένες προκλητικές πράγματι ανατιμήσεις. Υπήρξαν και εκτεταμένοι έλεγχοι της ΣΔΟΕ , προκειμένου να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν τα κρούσματα κερδοσκοπίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει στο θέμα των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού και συμφωνεί με τις κινήσεις που έγιναν από τα δύο υπουργεία. Από τους ελέγχους της ΣΔΟΕ, μέχρι τώρα, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο προϊστάμενος του Σώματος, κ. Μπατζελής, βρέθηκαν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις προϊόντων, στο 40% των επιχειρήσεων που ελέχθησαν. Αυτό είναι πράγματι ιδιαίτερα δυσάρεστο και σημαντικό. Ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας. Οι κερδοσκόποι θα τιμωρηθούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Αλλά, αυτό που ειπώθηκε και από το υπουργείο Οικονομικών και θέλω να το επισημάνω, είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι οι καταναλωτές και οι ενώσεις τους, να συνδράμουν με ενεργή στάση σε αυτή την προσπάθειά μας. Γιατί είναι θέμα που αφορά όλους μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στα επικοινωνιακά της Ολυμπιάδας, λέγοντας ότι όταν ένα Υπουργείο ανακοινώνει ένα πρόγραμμα αποσπασματικά, πριν τοποθετηθεί η κυβέρνηση, δημιουργεί πρόβλημα. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα ή ήταν θεωρητική η αναφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνεται μια προσπάθεια πλήρους ενοποίησης της επικοινωνιακής πολιτικής του συνόλου της κυβέρνησης για τα θέματα της Ολυμπιάδας και σε αυτό αναφέρθηκε. Οπως γνωρίζετε αρμόδιος γι αυτά τα ζητήματα είναι ο κ. Χυτήρης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός προέβη στην εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα οξύνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους τους επόμενους δύο μήνες. Επειδή αυτό είναι καθ όλα αυτονόητο για την αντιπολίτευση, θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση εντοπίζει κάτι το αθέμιτο στην πολιτική της Ν.Δ., αλλιώς δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο της επισήμανσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολιτική επισήμανση αυτό. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα όξυνσης στην πολιτική ζωή. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Είναι καθήκον ενός πολιτικού κόμματος και φυσικά μιας κυβέρνησης να επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής όξυνσης στην πολιτική ζωή για καθαρά μικροκομματικούς λόγους, ιδιαίτερα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αυτή η πολιτική επισήμανση πρέπει να γίνει, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς ενεργεί και τί προσδοκά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αναφέρω για παράδειγμα, τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τους Ελληνες πολίτες στον τομέα της καταπολέμησης της ακρίβειας. Επίσης, διαβάσαμε σήμερα δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος το μόνο που έχει να πει είναι ότι για όλα φταιει η κυβέρνηση και ότι εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα ούτε για επιχειρήσεις, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική στάση. Δεν είναι στάση ευθύνης που δίνει διάσταση στην πολιτική και μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το θέμα του πληθωρισμού αφορά όλους μας, αφορά τον απλό Ελληνα πολίτη και ιδιαίτερα τον αδύναμο πολίτης. Είναι θέμα στο οποίο όλοι έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες -πρώτοι φυσικά εμείς- για την καταπολέμηση των φαινομένων ακρίβειας και κερδοσκοπίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε αυτή την πολιτική τεχνητής όξυνσης εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. συμπεριλαμβάνει και το θέμα της τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα της τρομοκρατίας, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις της Ν.Δ., και σειρά δηλώσεων στελεχών, οι οποίες μάλλον καλύπτονται, παρά αποδοκιμάζονται από το επίσημο κόμμα. Θα έλεγα ότι ενώ δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αντιπαράθεση στο θέμα της τρομοκρατίας, είμαστε αναγκασμένοι ορισμένες φορές να τονίζουμε αυτά τα φαινόμενα. Μόλις την προηγούμενη τόνισα ότι ορισμένα στελέχη της Ν.Δ., πέρα από την επίσημη γραμμή του κόμματος, επιχειρούν να εμφανιστούν ως επίδοξοι Ηρακλείς Πουαρό, ως «ντετέκτιβ» και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μας θυμίζουν τις γκάφες του επιθεωρητή Κλουζώ. Θέλω να θυμίσω ότι αυτά τα στελέχη δεν έχουν αποδοκιμαστεί, αλλά καλύπτονται από τον κ. Ρουσόπουλο.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Η εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της το τελευταίο κύμα ακρίβειας, ώστε να αντισταθμιστούν οι εισοδηματικές απώλειες που υπάρχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έρθει και ο καιρός για την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής. Αυτή την ώρα είμαστε στο σημείο που καταπολεμούμε το κύμα ακρίβειας. Παρουσιάστηκαν προβλήματα ανατιμήσεων. Εχουμε δραστηριοποιηθεί πλήρως και αυτό το γνωρίζετε για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρώτη μας έννοια. Πρέπει να πολεμούμε το πρόβλημα και όχι, εκ των υστέρων, να επιχειρούμε να το θεραπεύσουμε. Αυτό είναι το κύριο καθήκον μας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επειδή υπάρχουν ορισμένα δημοσιεύματα που ενδεχομένως προκαλούν εντυπώσεις και θόρυβο, θα ήθελα να μου πείτε εάν έχει πληροφόρηση η κυβέρνηση, ότι εμπλέκεται κάποια σύζυγος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, με την 17Ν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει τέτοια δημοσιεύματα και τα θεωρούμε ανάξια λόγου και διάψευσης. Εχουμε πει κατ επανάληψη ότι οι έρευνες προχωρούν σε βάθος, πλήρως και βεβαίως έχετε προσέξει ότι σε κανένα σημείο, από όλα όσα έχουν προκύψει από την έρευνα που γίνεται και την οποία ουδείς αμφισβητεί, δεν εμπλέκουν -όπως μας έλεγαν για 27 χρόνια κάποιοι- το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΚ. Πιστεύω ότι αρκετά κράτησε αυτό το «παραμύθι». Κάποιοι θα πρέπει, έστω και τώρα, να φερθούν σοβαρά και με αίσθημα ευθύνης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Ασπρογέρακας διέταξε σήμερα να γίνει έρευνα για τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Καρατζαφέρης σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά αυτό το θέμα, πολιτικά δεν βρίσκω το λόγο να το σχολιάσω. Το θεωρώ ανάξιο λόγου. Εάν ο Εισαγγελέας διέταξε έρευνα, δικαίωμά του είναι και δεν έχω λόγο να σχολιάσω την απόφασή του.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός όπως είπατε ανέφερε ότι οι παροχές του 2003 θα σχετίζονται κυρίως με φορολογικές απαλλαγές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κυρίως, μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα υπάρξει αναπλήρωση και προστασία του εισοδήματος.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι ο άξονας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προστασία και βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό θέλω να σας το υπενθυμίσω. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λογική των οικονομικών παρεμβάσεων και ιδιαίτερα ενόψει της ΔΕΘ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 August 2002 - 16:05:08 UTC