Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός από τις 12.30 έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Γιώργο Φλωρίδη, με κύριο αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2003.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι θα παρευρεθεί, στο Ζάππειο, στην τελετή παραλαβής των μονάδων που αναπτύσσουν το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" και θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Στις 13.30, θα δεχθεί τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Μανόλη Μπετενιώτη.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων. Στις 12 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και το θέμα των ανατιμήσεων. Στις 14.00, θα έχει συνάντηση με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με αντικείμενο την περιοδεία του στους νομούς Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Μια ώρα μετά θα έχει συνεργασία με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη για θέματα που σχετίζονται με την ολυμπιακή προετοιμασία.

Όπως γνωρίζετε, την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τρίπολη και το Σάββατο το πρωί θα πάει στην Καλαμάτα. Στην Τρίπολη θα επισκεφθεί το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο και στην Καλαμάτα, μεταξύ άλλων, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και να εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο.

Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, όπου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με χώρες της Ασίας. Θα επιστρέψει την Τρίτη το απόγευμα.

Την Τετάρτη (25/9) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σάββατο, ο Σάββας Ξηρός έδωσε συνέντευξη και υποστήριξε, πρώτον την παρουσία ανώτερου κυβερνητικού στελέχους στο δωμάτιό του και δεύτερον τη χορήγηση φαρμάκων, κάτι που είχε ειπωθεί και στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στον Ευαγγελισμό. Η κυβέρνηση για όλα αυτά και για όσα προκύπτουν από αυτά τι σχόλιο έχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έκανε και δεν θα κάνει διάλογο με τρομοκράτες, δολοφόνους και ληστές Τραπεζών. Επανειλημμένα έχουμε αρνηθεί να σχολιάσουμε παραμυθάκια, ιστοριούλες, ανοησίες και γελοιότητες, όπως αυτές που μας διηγούνται αυτές τις μέρες. Θα έλεγα, όμως, ότι ορισμένες φορές παύουν αυτά τα πράγματα να είναι αστειότητες, όταν κλιμακώνονται στο επίπεδο της απειλής και μάλιστα της απειλής κατά της ζωής ανώτατων δικαστικών λειτουργών που κάνουν πολύ έντιμα και σωστά το καθήκον τους. Ολοι πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό. Δεν μπορεί κανείς να το ανέχεται και να το καλύπτει. Δεν μπορεί να υπάρχουν συνυπεύθυνοι. Και θέλω ιδιαίτερα να καλέσω τους ανθρώπους των ΜΜΕ με τη στάση τους να συμβάλουν, ώστε να μπει τέρμα σε αυτή την ιστορία.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε στην ερώτηση. Γνωρίζει η κυβέρνηση την παρουσία στελέχους της στο θάλαμο νοσηλείας του Ξηρού στον Ευαγγελισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν αυτό συνεχιστεί, αν δηλαδή παρακολουθούμε καθημερινώς στα δελτία ειδήσεων παρεμβάσεις των τρομοκρατών, αυτό πώς το σχολιάζετε και αν πρέπει να γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό αφορά και εσάς τους δημοσιογράφους και εννοώ το λειτούργημά σας. Ο άνθρωπος αυτός δεν άρχισε μόνο να διηγείται παραμύθια. Απείλησε ευθέως να σκοτώσει ανώτατο δικαστικό λειτουργό. Και ερωτώ: Υπάρχει κανείς που να το ανέχεται αυτό; Μπορεί κανείς να σιωπήσει; Ιδιαίτερα στο χώρο των ΜΜΕ οι ίδιοι πρέπει να δώσετε ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά για την παρουσία κυβερνητικού ή πολιτικού στελέχους στο θάλαμο του Ευαγγελισμού το χαρακτηρίσατε "παραμυθάκια και ιστοριούλες". Θέλω να σας ρωτήσω πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και της αντιπολίτευσης εκφράζουν την άποψη ότι με αυτά που λέει ο Ξηρός ουσιαστικά προσπαθεί να κρατήσει όμηρο και να εκβιάσει τον πολιτικό κόσμο. Η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω τι προσπαθεί να κάνει ο τρομοκράτης, δολοφόνος και ληστής Τραπεζών. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς. Ούτε η κυβέρνηση εκβιάζεται, ούτε ο πολιτικός κόσμος εκβιάζεται, ούτε η κοινωνία μας εκβιάζεται. Αρκετά μας ταλαιπώρησαν 27 χρόνια.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν ή ο Ξηρός έχει φαντασιώσεις, ένα ψυχωτικό σύνδρομο και λέει αυτά που λέει, τα οποία ανήκουν στη σφαίρα της ψυχιατρικής ή είναι στημένη η συνέντευξη, με συγκεκριμένους υποβολείς και συγκεκριμένη στόχευση να επιφέρουν σύγχυση. Και αναφέρω ένα από αυτά που είπε, για στρατιές πανεπιστημιακών που είναι μέλη της 17Ν. Αύριο, μπορεί να μας μιλήσει για τάγματα των αγγέλων. Τι συμβαίνει; Θα ήθελα να μας δώσετε μια απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κατάσταση μιλά από μόνη της. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Χρειάζεται να το πούμε εμείς;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κατανοώ ότι δεν θέλετε να κάνετε διάλογο με τους τρομοκράτες, ωστόσο αυτοί οι διακινητές των εικασιών των τρομοκρατών δεν πρέπει να στηλιτευτούν; Η κυβέρνηση, δηλαδή, δεν αισθάνεται την ανάγκη να στηλιτεύσει αυτούς που διακινούν αυτές τις εικασίες και προκαλούν σύγχυση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που πρέπει πρώτα να μιλούν η κοινωνία και οι ίδιοι οι άνθρωποι των ΜΜΕ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή προβήκατε σε μια δήλωση πολύ σοβαρή, ότι ο κρατούμενος εμμέσως απειλεί τη ζωή ενός ανθρώπου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι στην απειλή κατά του εισαγγελέα κ. Διώτη. Δεν το ακούσατε;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν τα όργανα μιας ευνομούμενης Πολιτείας οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες έναντι τέτοιων προθέσεων, οι οποίες εκδηλώνονται δημοσίως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, από το σωφρονιστικό κώδικα που έχει ψηφιστεί εδώ και ορισμένα χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα καρτοτηλεφώνου. Δεν θέλουμε, αυτή τη στιγμή, να μπούμε σε μια διαφορετική λογική. Θεωρούμε ότι σε αυτά τα θέματα η κοινωνία μπορεί υγιώς να αντιδράσει και να δώσει ένα τέλος. Δεν είναι και τόσο δύσκολο.

ΜΙΧΑΗΛ: Καλέσατε τα ΜΜΕ να σκεφθούν όλα αυτά τα σοβαρά για το τι γίνεται. Το ερώτημα είναι, δεν έχουν υποχρέωση τα ΜΜΕ να καταγράψουν και τις όποιες απόψεις -και όπως θέλει ο καθένας ας τις κρίνει- αυτών που θεωρούνται και έχουν κατηγορηθεί ως μέλη της 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς εξελίσσεται η ιστορία για να πάρετε απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλώ για τη συγκεκριμένη χθεσινή συνέντευξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πληροφορήθηκα ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν είναι έτσι τα πράγματα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση ως υπουργό Τύπου: Στην Ελλάδα, βάσει του Συντάγματος, δεν υπάρχει προληπτική λογοκρισία. Εσείς, όμως, σκέπτεστε να πάρετε μέτρα, ώστε να μην καταγραφούν τέτοιες απόψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σκέφτομαι τίποτα τέτοιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχω δικαίωμα ως πολίτης και ως πολιτικός να αντιδρώ. Και ζήτησα τη συμβολή σας σ` αυτό. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την καταστολή, αλλά δεν είναι και μια κυβέρνηση σιωπηρή σε ζητήματα που πρέπει να μιλά. Και ούτε η κοινωνία μας πρέπει να είναι σιωπηρή εκεί που πρέπει να εκφράζεται. Βεβαίως και τα ΜΜΕ έχουν το δικό τους σπουδαίο ρόλο, όταν είναι να προστατεύσουν το συμφέρον όλης της κοινωνίας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλέσατε τα ΜΜΕ. Βλέπετε ευθύνες μόνο στα ΜΜΕ για όλα αυτά που συμβαίνουν ή υπάρχουν ευθύνες, ας πούμε, και ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησα για ευθύνες. Ζήτησα τη συμβολή σας, τη βοήθειά σας σε μια προσπάθεια που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάτε τη συμβολή μόνο από τα ΜΜΕ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατέθεσα την άποψή μου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλα αυτά που βγαίνουν προς τα έξω, για παράδειγμα και οι δικηγόροι δεν έχουν κάποια ευθύνη; Σας το λέω, γιατί το τηλέφωνο του κ. Τριανταφυλλόπουλου πιθανόν ο κ. Ξηρός δεν θα το είχε στην φυλακή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ένας είναι δικηγόρος υπεράσπισης, προωθεί τα συμφέροντα του πελάτη του. Αυτό είναι πάγιο στην ελληνική νομοθεσία. Θεωρητικά, ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εδώ καταβάλλεται μια προσπάθεια απαξίωσης του συνόλου των θεσμών, θα έλεγε κανείς, της δημοκρατικής κοινωνίας μας, καθότι μέσα από αυτή τη συνέντευξη χτυπιέται η Δικαιοσύνη, οι διωκτικές αρχές, η ομάδα γιατρών του Ευαγγελισμού, έπεσε και ένας πολιτικός στην πιάτσα. Δηλαδή, βλέπουμε όλους τους θεσμούς της κοινωνίας μας να χτυπιούνται και να αμφισβητούνται. Υπάρχει, δηλαδή, το εξής ζήτημα: Πέρα από ό,τι λέει ο Ξηρός, η αναπαραγωγή των ισχυρισμών ή και η υιοθεσία αυτών δεν σας προκαλεί ένα δέος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σέβομαι την αγανάκτησή σας, αλλά σας υπενθυμίζω ότι τοποθετήθηκα επ` αυτού, πολύ αυστηρά και σαφώς. Δεν μου προκαλεί δέος, αλλά αντίδραση. Δεν φοβόμαστε τους τρομοκράτες, αντιδρούμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει βγει το πόρισμα για τη διαρροή της δικογραφίας που είχε διαταχθεί να γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα διαδικαστικά αυτής της νέας στάσης από τον κ. Ξηρό, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι αυτή η τροπή της υπόθεσης μπορεί να προκαλέσει ένα ρήγμα στο αρραγές μέτωπο, όπως είχε εμφανιστεί μέχρι στιγμής, απέναντι στην τρομοκρατία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί πολιτική παράταξη, η οποία είτε να ξεκινήσει διάλογο, είτε να μπει σε αυτή τη λογική. Ολοι θα είμαστε μαζί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εκτιμάτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα, εάν η 17Ν από τον Κορυδαλλό αρχίσει, όπως είπατε κι εσείς, να εκδίδει πολιτικά μανιφέστα ή κάτι άλλο; Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα και πριν ότι η Δημοκρατία έχει τις δικές της δυνάμεις και όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες, να είμαστε μαζί και να είμαστε απόλυτα σαφείς και χωρίς καμία θέση που θα επιτρέπει οτιδήποτε. Να είμαστε μαζί, να είμαστε σαφείς, να μην επιτρέψουμε αυτού του είδους την απειλή και την πρόκληση. Η Δημοκρατία διαθέτει δυνάμεις που μπορούν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, πάντοτε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Αυτές οι δυνάμεις έχουν να κάνουν και με τη θέληση και με την έκφραση της ίδιας της κοινωνίας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να προεκτείνω την ερώτηση της συναδέλφου: Εάν αρχίσουν τα καρτοτηλέφωνα -το επιτρέπουν- του Γιωτόπουλου, του Κουφοντίνα, των Ξηρών κ.λπ. να μεταδίδουν πληροφορίες χωρίς αυτές να «φιλτράρονται» από εμάς ή από τον οποιονδήποτε, εσείς τι θα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τοποθετηθεί στο θέμα αυτό. Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και υπεύθυνα. Εκανα μια πρώτη τοποθέτηση την Κυριακή το πρωί και έκανα μια δεύτερη -σαφή επίσης- τοποθέτηση σήμερα. Εξ όσων γνωρίζω θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Υπήρξε μια ανακοίνωση του κ. Κρουσταλλάκη και σας παραπέμψω σε αυτήν, η οποία είναι σαφής και κατηγορηματική. Επίσης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από το νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Ολοι οι αρμόδιοι τοποθετούνται στο θέμα. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Μόνον ένας κακόπιστος μπορεί πλέον να αμφιβάλει. Αρα, έχουμε ως δεδομένο το τί πάει να γίνει με αυτή την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι. Και ερωτώ: Η κυβέρνηση τοποθετείται σαφώς, λέει την άποψή της. Ρωτώ, όμως, η κοινωνία δεν έχει οργανωμένες δυνάμεις που μπορούν να αντιδράσουν; Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο; Σας καλώ να συμβάλουμε όλοι μαζί σε αυτό, με εξίσου σαφείς και υπεύθυνες τοποθετήσεις από όλους μας. Να είστε βέβαιοι πως εάν αυτό επιτευχθεί δεν θα υπάρξουν περιθώρια επανάληψης αυτού του φαινομένου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, καλείτε τα ΜΜΕ να μην «παίζουν» τέτοιες συνεντεύξεις; Οταν λέτε «να συμβάλουν» τι εννοείτε ακριβώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μας ενδιαφέρει εάν «παίζουν» ή δεν παίζουν τέτοιες συνεντεύξεις. Εχετε φωνή. Δεν θα σας πω εγώ τι θα κάνετε. Σας καλώ, απλώς, να το σκεφθείτε. Αυτό το δικαίωμα το έχω. Από κει και πέρα, κι εσείς μπορείτε να τοποθετηθείτε. Οι υπεύθυνοι φορείς της κοινωνίας μπορεί να τοποθετηθούν, όπως επίσης και τα πολιτικά κόμματα, κάτι που κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Να τοποθετηθούν όλοι, να τοποθετηθείτε κι εσείς. Ολοι έχουμε λόγο, όλοι είμαστε πρόσωπα που παίζουμε ένα ρόλο στην κοινωνία. Μπορείτε να συμβάλετε κι εσείς στην προσπάθεια που γίνεται, αυτό εννοώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά από τη θέση που παίρνει ένας δημοσιογράφος ή ένας σχολιαστής για το θέμα της τρομοκρατίας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τι μεταδίδετε και τι όχι. Αυτός είναι δικός σας λογαριασμός και το κάνω σαφές, για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Δεν υπάρχει πρόθεση από κανένα να σας υποδείξει ή να σας απαγορεύσει τι θα μεταδίδετε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν καλείτε τα ΜΜΕ να συμβάλουν, πρέπει να το κάνετε ξεκάθαρο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να πούμε τι γίνεται εδώ και τι επιχειρούν ορισμένοι τρομοκράτες και πού θέλουν να πάει το πράγμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει από δω και πέρα τις οποιεσδήποτε φραστικές προκλήσεις, που μπορεί να δεχθεί από τα μέλη της 17Ν στο Κορυδαλλό; Δηλαδή, εάν κάθε μέρα σας προκαλούν με νέα στοιχεία ή με διάφορες κατηγορίες, τι θα κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το να μας προκαλεί ένας ο οποίος έχει ομολογήσει ότι είναι τρομοκράτης, δολοφόνος και ληστής Τραπεζών, ε, όχι !

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ετσι απαντάτε, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνουμε διάλογο μαζί του, μη βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Δεν θα μπούμε σε διάλογο με αυτούς, ούτε με αυτόν τον «κύριο», είτε με αυτούς τους «κυρίους». Δεν θα μπω σε κανένα διάλογο με κάποιον που έσπερνε θύματα.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα στα Σκόπια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών, το έχω πει και άλλη φορά. Δεν θέλω να σχολιάζω εκλογικά αποτελέσματα, που είναι αποτέλεσμα της επιλογής πολιτών άλλων χωρών. Εκείνο που μπορούμε να σχολιάσουμε, εάν χρειαστεί, είναι η τακτική της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, σε σχέση με θέματα που αφορούν τη χώρα μας. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να σχολιάσω και τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να ρωτήσω εάν κατά τη γνώμη σας ο κ. Δαφέρμος είναι «προδότης» του έθνους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ωραία η έμμεση ερώτηση, αλλά αναφέρεστε σε χθεσινές δηλώσεις που δεν έγιναν από κυβερνητικό στέλεχος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν το είπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που δεν έγιναν από κυβερνητικό στέλεχος, δεν χρειάζεται να τις σχολιάσω. Η γνώμη της κυβέρνησης προκύπτει από το γεγονός ότι τοποθέτησε τον κ. Δαφέρμο ως επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, κατά τη γνώμη σας δεν υπάρχει στοιχείο προδοσίας στη λειτουργία του, αυτό σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η γνώμη της κυβέρνησης είναι σαφής, από τη στιγμή που διόρισε τον κ. Δαφέρμο -σύμφωνα με την τότε προβλεπόμενη διαδικασία, που είναι διαφορετική από τη σημερινή και την μετέπειτα σχετική έγκριση από τη Βουλή- ως Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα γνωρίζετε ότι στις ΗΠΑ αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλη πρωτοβουλία και διαβουλεύσεις, όσον αφορά το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μιλώντας στα Ηνωμένα Εθνη, είπε επίσημα πλέον ότι η Τουρκία επιμένει στα δύο ξεχωριστά κράτη και στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιέζει ότι η Ισλαμική Διάσκεψη, θα προτείνει, θα προσπαθήσουν να βγάλουν ένα ψήφισμα, για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Πως το σχολιάζει η κυβέρνηση αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση, διότι η θέση του ΟΗΕ είναι σαφής. Εκείνο που χρειάζεται να σχολιάσουμε είναι ότι δυστυχώς η Τουρκία εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της. Αυτό πρέπει να σχολιάσουμε. Παρότι βλέπει ότι και η ίδια οδηγείται σε αδιέξοδο -προφανώς λόγω του γεγονότος ότι επέρχονται εκλογές- δεν κρίνει σκόπιμο να αλλάξει αυτή τη θέση της, με την οποία διαφωνεί η Διεθνής Κοινότητα και η οποία απομονώνει, σε τελική ανάλυση, την Τουρκία και αντιστρατεύεται την προοπτική της ευρωπαϊκής πορείας της. Οσο οι Τούρκοι δεν κρίνουν σκόπιμο να αλλάξουν αυτή τη θέση, τόσο περισσότερο θα απομονώνονται. Η Διεθνής Κοινότητα επιζητά μια υγιή λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Από τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπους και τους άλλους παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης, βγαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο; Ο κ. Παπανδρέου εκτός από τον κ. Μπους είχε και άλλες συναντήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως είχε και άλλες συναντήσεις ο κ. Παπανδρέου, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί. Από όλες αυτές τις συναντήσεις θα βγει ένα κλίμα. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό του ταξιδιού του Υπουργού Εξωτερικών και βεβαίως θα τοποθετηθεί και ο ίδιος από τις συνεντεύξεις Τύπου που θα δώσει στις ΗΠΑ. Είναι ένα πολύ σημαντικό ταξίδι. Ξέρετε, στην εξωτερική πολιτική τα αποτελέσματα δεν φαίνονται μερικές φορές τη στιγμή που οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Φαίνονται από τη δημιουργία ενός κλίματος, που εάν είναι θετικό, αρχίζει και αποδίδει την ώρα των αποφάσεων των επισήμων οργάνων. Ο κ. Παπανδρέου έχει μεγάλη σειρά επαφών και ενεργειών στις ΗΠΑ, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία θετικού κλίματος, υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Θεωρούμε ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ιδιαίτερα θετικός.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης, σχετικά με τις εξελίξεις στον τηλεοπτικό σταθμό TEMPO, μετά τις μηνύσεις που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης προς τους εργαζόμενους για φθορά περιουσίας και τη σύλληψη σήμερα ενός εργαζόμενου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε συνάντηση με το ΕΣΡ για σειρά θεμάτων. Ανάμεσα στα θέματα που θα θέσουμε, ως ερώτημα, είναι και τι γίνεται με αυτή την ιστορία. Πιστεύω ότι είναι ώρα να ασχοληθεί το ΕΣΡ. Βέβαια, δεν θα του υποδείξω εγώ τι θα κάνει. Αλλά, ως αρμόδιος υπουργός, πρέπει να θέσω το ερώτημα, κατά πόσο ο τηλεοπτικός σταθμός TEMPO πληροί τους όρους της άδειάς του. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, έχουμε πει κατ` επανάληψη ότι πρέπει να πληρωθούν και ότι πρέπει να τηρείται απόλυτα η εργατική νομοθεσία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η απαγόρευση το πρωί της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στο κέντρο, δημιούργησε ένα χάος περιφερειακά. Θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έγινε στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Πιστεύω ότι, ως μια συμβολική πρωτοβουλία που είχε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, μπορεί να ευαισθητοποιήσει έναν αριθμό πολιτών. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το σημείο, εισήλθε στην αίθουσα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Δ. Κρίππης, ο οποίος, εκ μέρους του Δ.Σ., είπε στον υπουργό τα εξής:

ΚΡΙΠΠΗΣ: Πρόκειται για τη συνάδελφο Ιωάννα Σωτήρχου. Μερίδα των ΜΜΕ την διασύρει. Θα θέλαμε από την κυβέρνηση να δώσει μια καθαρή απάντηση, ένα τέλος σε όλους τους συκοφάντες, δήθεν συναδέλφους μας, από οκτώ τουλάχιστον ΜΜΕ που τη διασύρουν και αυτήν, όπως και άλλους πολίτες. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σεβαστώ την παρέμβασή σας, γιατί καταλαβαίνω ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πάνω απ` όλα. Γι` αυτό το λόγο και έκανα πριν λίγο -δεν ήσασταν εδώ- μια έντονη τοποθέτηση απέναντι στις αθλιότητες που λέγονται από κάποιον τρομοκράτη. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να υπενθυμίσω ότι σε προχθεσινή ερώτηση συναδέλφου σας, ο οποίος μάλιστα είδα να το χρησιμοποιεί σε τηλεοπτικό σταθμό, απάντησα, μετά από επικοινωνία μου με τον αρμόδιο υπουργό -απέφυγα μάλιστα να αναφέρω και όνομα, διότι δεν πρέπει ούτε εμείς να κάνουμε χρήση ονομάτων σε αυτές τις περιπτώσεις- σχετικά με τις φήμες που διαχέονται από ορισμένους για κάποια δημοσιογράφο, ότι αυτά είναι μέρος των γνωστών παραμυθιών που εξελίσσονται αυτές τις μέρες. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Θέλω και πάλι να επισημάνω ότι πρέπει να σεβόμαστε τα πρόσωπα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΚΡΙΠΠΗΣ: Ευχαριστώ. Η δήλωσή σας ήταν πολύ ξεκάθαρη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι που το διαπιστώνετε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 September 2002 - 15:05:11 UTC