Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, σήμερα συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης σε όλους τους τομείς: την ενέργεια, τον τουρισμό, το εμπόριο και το κοινωνικό πλαίσιο στήριξης. Εισηγητής ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο Πρωθυπουργός -στην εισαγωγική παρέμβασή του- τόνισε τα εξής:

"Σήμερα με την πολιτική μας δίνουμε τη μάχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για την πραγματική σύγκλιση. Είναι γνωστό αυτό. Η μάχη, όμως, αυτή δίνεται μέσα σε μια αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία. Είδατε χθες ότι υπήρχε μια γενική πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η ύφεση στη Δυτική Ευρώπη έχει τον αντίκτυπό της στις ελληνικές εξαγωγές. Χρειάζεται, λοιπόν, να αντισταθούμε και να προσέξουμε να μην υπάρξει εισαγωγή αστάθειας στη χώρα μας, να μην υπάρχουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις και, προπαντός, πρέπει να προσέξουμε επίσης, εάν υπάρξει και άλλη άνοδος των τιμών πετρελαίου, να απορροφήσουμε τους σχετικούς κραδασμούς.

Επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι εμφανές σε όλους, υπάρχει μια εκτεταμένη απαισιοδοξία σε οικονομικούς κύκλους, η οποία όμως επιτείνεται ιδιαίτερα από την πολιτική τοποθέτηση την οποία ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να τα περιγράψει όλα μαύρα.

Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τονίσαμε ότι η ελληνική οικονομία κερδίζει τη μάχη στο μέτρο της ανάπτυξης. Ο αναπτυξιακός ρυθμός μας ήταν, το πρώτο εξάμηνο, 4%, ενώ ο αναπτυξιακός ρυθμός στην Ε.Ε. ήταν 0,40%. Επίσης έχουμε πτώση της ανεργίας, απορροφώνται άνεργοι, και συνεχίζουμε σταθερά την επέκταση του κοινωνικού κράτους. Και αυτά τα αναφέρω γιατί πιστεύω ότι πρέπει να τα τονίζουμε και να τονίζουμε ταυτόχρονα ότι όλα αυτά δεν προκύπτουν από δική μας εκτίμηση ή φαντασία, αλλά από τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά όλη αυτή η καλή πορεία χρειάζεται υπεράσπιση. Χρειάζεται να επιμείνουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι καλά και σε ένα κρίσιμο μέτωπο, που όπως ξέρουμε όλοι είναι η καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ολοι έχουμε επίγνωση ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Κάθε αύξηση της ζήτησης, κάθε επιπλέον δαπάνη που δεν ανταποκρίνεται σε αύξηση της παραγωγικότητας δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις. Το κλειδί είναι να αυξάνουμε ταυτόχρονα την παραγωγικότητα. Οταν δαπανούμε χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας, οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και αυτό βέβαια οδηγεί και σε αύξηση της ανεργίας.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, εάν εξαιρέσουμε τον περασμένο χρόνο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι περίπου 1,5% άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτή η διαφορά δημιουργεί εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε τα μέσα να κερδίσουμε αυτή τη μάχη του πληθωρισμού. Και σε αυτή τη μάχη πρέπει να συμβάλουμε όλοι.

Εχουμε να προσέξουμε και το θέμα της ανταγωνιστικότητας, αλλά σε αυτό θέλω να αναφερθώ μετά, αφού ακούσουμε και τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης και ο κ. Τσοχατζόπουλος συζήτησαν χθες τα θέματα του πληθωρισμού, έκαναν ορισμένες ανακοινώσεις, θα παρακαλούσα όμως να γίνει μια παρουσίαση πάλι, μια υπενθύμιση εδώ, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι.

Μερικοί προσπαθούν να μας εμφυσήσουν ενοχές, λέγοντας ότι οι ΔΕΚΟ αύξησαν τον πληθωρισμό. Δεν είναι, όμως, αυτή η πραγματικότητα. Μερικοί, πάλι, λένε ότι δεν γίνονται έλεγχοι. Και αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μπορούμε να πάρουμε -και θα πάρουμε- μέτρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιτίες είναι ευρύτερες και ότι απέναντι σε αυτές τις ευρύτερες αιτίες, πολλές φορές τα μέσα είναι λιγοστά".

Ακολούθησε η εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και των υφυπουργών Χρήστου Θεοδώρου, Αλέκου Καλαφάτη και Δημήτρη Γεωργακόπουλου και σχετική συζήτηση πάνω στο θέμα.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε, και πάλι, την ανάγκη εφαρμογής της πολιτικής μας. Μιας πολιτικής που είναι σωστή και υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστεί σωστά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσα από τη συνεννόηση της κοινωνίας, αλλά και την αντιμετώπιση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων υπάρχουν ακόμη. Αυτά τα θέματα, είπε ο Πρωθυπουργός, θα τα συζητήσει και με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι δήθεν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αύξησαν τον πληθωρισμό. Θα έλεγα ότι στο δείκτη τιμών καταναλωτή η συμμετοχή δύο άλλων κινήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα αυξήθηκαν οι τιμές στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, που η επιρροή τους ήταν στο 5,7%, όπως επίσης και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, που η επιρροή τους ήταν στο 5,9%. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι για τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, δεν είναι υπεύθυνα, όπως θέλουν να εμφανίσουν ορισμένοι και κυρίως η Ν.Δ., τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι ανατιμήσεις αυτές κάθε άλλο παρά οφείλονται σε αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Είναι πολύ μικρή έως ελαχίστη η συμμετοχή των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Επαναλαμβάνω ότι ο κύριος λόγος που παρατηρούνται αυτές οι ανατιμήσεις οφείλεται στις αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που υπάρχουν. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι καταπίπτει ο ισχυρισμός ορισμένων -και κυρίως της Ν.Δ.- ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά οφείλονται στις ανατιμήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ζήτησε άμεση επιτάχυνση του μέρους του προγράμματος του Γ@ Κ.Π.Σ. που καλύπτεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Είπε χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε δαπάνες, δαπάνες, δαπάνες και ζήτησε να προχωρήσουν και να γίνουν πράξη το ταχύτερο δυνατό όλα τα προγράμματα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε από το ρεπορτάζ του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει ενδεικτική τιμή για 41 είδη. Φεύγοντας ο κ. Τσοχατζόπουλος, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί ενδεικτική τιμή μόνο στο νερό. Ποιά είναι η πραγματικότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15.00 και εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα με τους αρμόδιους συντάκτες. Ας μην μπούμε εμείς σε λεπτομέρειες. Σας έδωσα ένα πολιτικό περίγραμμα, με βάση την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Από την τοποθέτηση του κ. Σημίτη, έχω δύο απορίες: Πρώτον, είπε, να εφαρμοστεί η πολιτική μας σωστά. Εχει εντοπίσει ο Πρωθυπουργός σε ποιους τομείς δεν εφαρμόζεται σωστά η κυβερνητική πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενδεικτικά επισήμανε δύο ζητήματα: Οτι χρειάζεται να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, παρότι έχει συσταθεί μια Διυπουργική Επιτροπή, που ήδη λειτουργεί προς την κατεύθυνση της άρσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δεν διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις. Επίσης, τόνισε ότι έχουν γίνει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Είναι, όμως, σε ορισμένους τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο είναι μια μεγάλη ξένη επένδυση, το φυσικό αέριο κ.τ.λ. Υπάρχει, όμως, και μια κατηγορία επενδύσεων, κυρίως στο δευτερογενή τομέα, η οποία συναντά γραφειοκρατικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν, είτε με πτυχές της νομοθεσίας μας, είτε με το περιβάλλον, είτε με την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς μας ή με ορισμένες αντιλήψεις που επικρατούν, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Για όλους αυτούς τους λόγους θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επικρατούν ακόμη στο δημόσιο τομέα, ώστε να διευκολύνουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Βεβαίως, θα υπάρξει και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους για αναζήτηση, μέσα από διάλογο -και το τονίζω αυτό- των όποιων προσαρμογών απαιτούνται. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ότι είναι λάθος αυτό που λένε ορισμένοι, ότι δήθεν οι επενδύσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές και δήθεν θα υπάρξει πρόβλημα μετά τη λήξη του Γ` Κ.Π.Σ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Επενδύσεις έχουν γίνει και είναι σημαντικές. Αλλά, θέλω να θυμίσω ότι η ενίσχυση στα προγράμματα από το Γ` Κ.Π.Σ. είναι περίπου 45% κατά μέσο όρο. Αρα, και εκείνοι που αξιοποιούν τα προγράμματα του Γ` Κ.Π.Σ. κάνουν μια πολύ σημαντική επένδυση, βάζουν και το δικό τους χέρι στην τσέπη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Η δεύτερη διευκρίνιση που θέλω να μας δώσετε είναι για ένα θέμα που θίξατε και σε αυτή την τοποθέτηση για τους κοινωνικούς εταίρους, να γίνουν προσαρμογές. Μιλάμε, δηλαδή, για ειδικό εργατικό Δίκαιο σε κάποιες περιπτώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν υπάρχει κάτι εξειδικευμένο, ούτε κάτι έτοιμο, ούτε καν κάποια σκέψη. Υπάρχουν ορισμένες διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου όλο το πλέγμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και να προβούμε στις αναγκαίες προσαρμογές για την περαιτέρω ισχυροποίησή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Υπάρχει προβληματισμός και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Ενας τέτοιος προβληματισμός είναι υγιής και πρέπει να υπάρχει. Μπορεί να αφορά συμπεριφορές.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ALPHA NEWS είπε, ότι το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε "στο λαιμό της" τους δημόσιους υπάλληλους, αναφορικά με το θέμα του εφάπαξ, με αποτέλεσμα 11.000 άνθρωποι που έφυγαν τότε, να χτυπάνε το κεφάλι τους. Αυτή είναι η φράση του κ. Σπυρόπουλου. Ποιά είναι η θέση σας, σχετικά με το θέμα αυτό και τις δηλώσεις του κ. Σπυρόπουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε σήμερα σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, στον ALPHA, τον ANTENNA και τον FLASH 9,60.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απομαγνητοφωνημένο το κείμενο των δηλώσεών του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρακτικά -και έχω τις απομαγνητοφωνήσεις και από τους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς- το συμπέρασμα που βγαίνει και προς τούτο ήρθε και επικουρικά η τοποθέτηση του κ. Ντερέκα, Προέδρου του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το εφάπαξ. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα των συνεντεύξεων. Από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Σπυρόπουλος προκύπτει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα χορήγησης του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, επειδή έχω απομαγνητοφωνημένο το κείμενο, ο κ. Σπυρόπουλος λέει συγκεκριμένα: "Τους πήραμε στο λαιμό μας. Καταλαβαίνετε τι λέω"; Δηλαδή, ουσιαστικά διερωτάται, εάν ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι τον αδικείτε...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον αδικώ. Διαβάζω τη δήλωσή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν διαβάζετε όλη τη δήλωση. Διαβάζετε ένα κομμάτι. Στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να μην αποδίδεται σωστά η δήλωση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε μπορώ να σας πω και τα υπόλοιπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω το πλήρες κείμενο των δηλώσεών του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει: «Εγώ τους ανθρώπους τους δικαιολογώ απολύτως. Τους παγιδεύσαμε σε επιλογές που ήταν σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Αυτή τη στιγμή, 11.000 άνθρωποι που έφυγαν το 2001 από το Δημόσιο, τώρα κτυπούν το κεφάλι τους. Εγώ, λοιπόν, σαν υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέλω να το επισημάνω αυτό και να πω στους δημόσιους υπαλλήλους να μην ξανακάνουν αυτό το σφάλμα που έκαναν το 2001, γιατί θα χτυπάνε πάλι το κεφάλι τους». Αυτή είναι η πλήρης και αυτολεξί δήλωση . Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρχουν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, διάφορες αποστροφές από τα στελέχη μας, σε επιμέρους θέματα, τα οποία μπορεί να απηχούν καθαρά προσωπικές απόψεις. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται πως έκανε επιλογές που οδήγησαν τους εργαζόμενους να χτυπούν το κεφάλι τους. Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, αυτό που έχουμε αποδεχθεί είναι το λάθος του αρχικού πακέτου. Εάν αυτό εννοεί ο κ. Σπυρόπουλος, καλώς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν συμφωνείτε με αυτά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, εάν εννοεί, γιατί αδικούμε κάποιον, αν διαβάζουμε ένα τμήμα κάποιας συνέντευξης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας διαβάσω όλη τη συνέντευξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να μας τη διαβάσετε όλη. Εξάλλου, υπάρχουν άλλες δύο συνεντεύξεις του ιδίου, που δεν είπε κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω, εάν εννοεί πως το αρχικό πακέτο για το Ασφαλιστικό είναι λάθος, έχει καλώς. Εάν, εννοεί κάτι άλλο που αφορά την κυβέρνηση, είναι σαφές ότι διαφωνούμε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Διαφωνείτε, αλλά είναι μέλος της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή χειρίζεται αυτά τα θέματα. Υπάρχουν προσωπικές απόψεις και κυβερνητικές από το ίδιο πρόσωπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εάν, όμως, εννοεί ότι το πακέτο του Ασφαλιστικού, που είχε έρθει πέρσι το Μάιο, δημιούργησε προβλήματα και εκεί παραπέμπει η τοποθέτησή του, εντάξει. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε αποδεχθεί όλοι και δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι συμβουλεύετε, αυτή τη στιγμή, τους δημόσιους υπαλλήλους; Αυτό που λέει ο κ. Σπυρόπουλος, να μην ξανακάνουν το ίδιο σφάλμα που έκαναν το 2001, γιατί θα χτυπάνε πάλι το κεφάλι τους ή να το κάνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανείς που να χτυπάει το κεφάλι του. Εκείνο που θέλω να συμβουλεύσω, όμως, τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι να μην ακούνε φήμες. Διότι υπήρξαν ορισμένες φήμες ότι το όριο ηλικίας θα πάει στα 70, στα 67 έλεγε κάποιος άλλος, και άλλα παρόμοια. Εννοώ ορισμένες φήμες που διοχετεύονται από μερίδα του Τύπου που όντως είχαν δημιουργήσει μια αναστάτωση. Αυτή η αναστάτωση είναι αδικαιολόγητη και θέλω να συστήσω σε όλους τους εργαζόμενους στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα να μην πιστεύουν τέτοια πράγματα. Το Ασφαλιστικό έχει λυθεί με σωστό τρόπο για πολλές δεκαετίες, έχει τελειώσει, δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις. Είναι ένα θέμα που έχει λυθεί με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Εχει τελειώσει το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τις φήμες έχουμε και επίσημες δηλώσεις. Και μάλιστα υπάρχει μια προτροπή από τον κ. Σπυρόπουλο, να μην το ξανακάνουν. Επ` αυτού, θέλω να τοποθετηθείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα. Εάν εσείς θέλετε να κάνετε ειδική ανάλυση στον κ. Σπυρόπουλο, ρωτήστε τον ίδιο.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε κάποια επισήμανση με αφορμή τις δηλώσεις αυτές του κ. Σπυρόπουλου. Γιατί κατά καιρούς έχει κάνει κάποιες παραινέσεις, να προσέχουν οι υπουργοί φαινόμενα ασυνεννοησίας εντός της κυβέρνησης. Και δεύτερον, να ρωτήσω, εάν έκανε κάποια αναφορά για το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν έγινε αναφορά ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 15 Σεπτεμβρίου σε δηλώσεις σε συνέντευξή σας στο FLASH, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, αναρωτηθήκατε εάν ήταν λάθος του ή εάν ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου του Προέδρου της Ν.Δ. η φράση του για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το εδαφικό κομμάτι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχω ολόκληρη τη συνέντευξή σας. Επιτρέψτε μου κατ αρχάς να σας πω πως εγώ θεωρώ ως βαρύτατο ατόπημα την αναφορά του Πρωθυπουργού σε τουρκοκυπριακό μέρος της Κύπρου, αλλά εν πάση περιπτώσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ερχόμαστε εδώ για να κάνετε κριτική σε κανέναν κ. Κανελλόπουλε, αλλά για να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας. Εδώ κάνατε σφάλμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό μιλώντας στη Βουλή των Εφήβων να λέει ότι η Κύπρος εντάσσεται και αν ακόμα δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, δηλαδή το πολιτικό πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό έχει ειπωθεί τουλάχιστον 100 φορές !

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά συνέπεια, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στην Ε.Ε. και όπως, πολύ σωστά είπατε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ολόκληρη η Κύπρος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως κρατική οντότητα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Λίγες μέρες, λοιπόν, μετά τη θέση που διατύπωσε ο κ. Καραμανλής και την οποία εσείς τότε κατακρίνατε, αυτό που ελέχθη από τον Πρωθυπουργό, δεν σηματοδοτεί σαφή προσέγγιση προς την πρόταση του κ. Καραμανλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχε μια αποστροφή στο κείμενο του κ. Καραμανλή την Παρασκευή, την οποία σχολίασε έντονα ο ραδιοφωνικός σταθμός FLASH. Σε αυτή την αποστροφή του ο κ. Καραμανλής -μάλλον κακογραμμένο θα ήταν το σημείο του κειμένου- έλεγε ότι πρέπει να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος, αφήνοντας πιθανή παρεξήγηση για το εδαφικό και όχι για την πολιτική οντότητα. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής διόρθωσε το σχετικό σημείο στη συνέντευξή του, λέγοντας ότι «επειδή φοβάμαι ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, θέλω να διευκρινίσω ότι....» και στη συνεχεία είπε το σωστό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, συμφωνείτε. Εχουμε μια προσέγγιση, λοιπόν, σε αυτό που λέει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Γιατί όχι; Το έχω πει αυτό ήδη σε συναδέλφους σας που με ρώτησαν, ότι εμείς δεν θέλουμε να διαφωνούμε στα εθνικά θέματα. Γι αυτό, εάν προσέξετε καλά τη συνέντευξή μου -γιατί δεν την έχετε προσέξει καλά- λέω ότι «εάν ειπώθηκε με αυτή την έννοια». Το έχω πει πρώτος και το έχω πει δυο φορές, ότι κρατώ επιφύλαξη εάν έχει ειπωθεί με αυτή την έννοια. Και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με επιβεβαιώνει, διότι είπε ότι «επειδή φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί παρεξήγηση....». Δηλαδή, προφανώς είχαν δει ότι το σχετικό σημείο της ομιλίας ήταν λίγο ασαφές. Ευτυχώς που διορθώθηκε και είμαστε όλοι μαζί.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν θέλετε να διαφωνείτε στα εθνικά θέματα: Χθες, ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε ημερίδα των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σε υπαλλήλους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ανήγγειλε τη δημιουργία μιας «σκιώδους» Προεδρίας, από την πλευρά της Ν.Δ. Αυτό η κυβέρνηση πως το κρίνει, πως το σχολιάζει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής έκανε χθες μια ενέργεια, η οποία είναι έξω από τα πολιτικά ήθη της χώρας μας. Πήγε σε μια συγκέντρωση Ελλήνων υπαλλήλων της Ε.Ε. και του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και εκεί επιτέθηκε, κατά τον χειρότερο τρόπο, απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας του και βεβαίως αμφισβήτησε ότι γίνονται ορθώς οι κινήσεις για την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας και τη διαχείρισή της στη συνέχεια. Αυτό, δηλαδή μια τοποθέτηση στο εξωτερικό και μάλιστα σε Ελληνες υπαλλήλους που θα χρειαστεί να συνεργαστούν σε αυτή την προσπάθεια για την Προεδρία, είναι έξω από τα πολιτικά ήθη της χώρας μας. Και θα έλεγα ότι δεν είναι απλώς η συνήθης μιζέρια και μικροψυχία που δείχνει η Ν.Δ. στις δηλώσεις της. Είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας της χώρας, η οποία γίνεται μάλιστα στο εξωτερικό, σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Τονίζω και πάλι, ότι είναι μια πρωτοφανής ενέργεια έξω από τα πολιτικά ήθη της χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 September 2002 - 15:57:51 UTC