Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εχουμε σήμερα ένα θλιβερό άγγελμα, το θάνατο του δημοσιογράφου Θανάση Παπαρήγα, συζύγου της Γ.Γ. του ΚΚΕ κας Αλέκας Παπαρήγα. Θέλω να διαβιβάσω τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος και στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε ενεργό στέλεχος. O Θανάσης Παπαρήγας διακρίθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιογραφίας, αλλά και στην υπεράσπιση, την υποστήριξη, την προώθηση των πολιτικών θέσεων του ΚΚΕ. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πέρα από τα συλλυπητήρια που απέστειλε προς την οικογένεια του εκλιπόντος και στο ΚΚΕ, θα παραβρεθεί στην κηδεία του εκλιπόντος που θα γίνει στις 16.30 στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Θα υπάρξει και παρουσία αρκετών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να επανέλθω στην ερώτηση που σας είχα υποβάλει χθες σχετικά με μια ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για εισαγωγή κάποιων αδασμολόγητων προϊόντων από την Τουρκία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν έχει ληφθεί απόφαση, δεδομένου ότι επρόκειτο να τεθεί και στην κρίση της Γερουσίας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, είτε η απόφαση της Γερουσίας είναι θετική, είτε όχι, το θέμα αυτό αποτελεί επιλογή των ΗΠΑ. Εχει σχέση με οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και δεν εκτιμώ για ποιο λόγο χρειάζεται να το σχολιάσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να το σχολιάσετε υπό την έννοια, μήπως έτσι ανοίγει ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, κανένα πρόβλημα οικονομικό δεν υπάρχει. Προφανώς, οι ΗΠΑ θέλουν να παράσχουν οικονομική στήριξη στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να συμβάλει και στη γενικότερη αναβάθμιση του οικονομικού επιπέδου της γείτονος χώρας, κάτι που είναι καλό και για εμάς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, εκφράσατε την ικανοποίησή σας για την αποκήρυξη του κ. Καρατζαφέρη από τη Ν.Δ. Δηλαδή, έχει κλείσει το θέμα; Δεν υπάρχουν άλλα σταγονίδια στους εκλογικούς συνδυασμούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η χθεσινή δήλωσή μου δεν εκφράζει μόνο την ικανοποίησή μας, αλλά επισημαίνει και μια σειρά πράγματα. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Εκτιμούμε ότι η Ν.Δ., η οποία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, οφείλει να πρωτοστατήσει στο άνοιγμα μετώπων κατά της ακροδεξιάς και της ιδεολογίας της. Οπως είπα και χθες, με αυτή την έννοια, πρέπει έμπρακτα να πρωτοστατήσει και στην καταδίκη ακροδεξιών υποψηφίων και συμπεριφορών, τις οποίες, ως γνωστόν, υποστήριζε και ακόμη υποστηρίζει. Θέλω να επισημάνω ότι τώρα είναι η ώρα του λαού, δεν είναι η ώρα των πολιτικών. Ο λαός καλείται να ψηφίσει και να εκλέξει τους καλύτερους για δημάρχους και νομάρχες. Τώρα είναι η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις εκλογές, ως γνωστόν, κρίνεται το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Ο πολίτης, που είναι ο κυρίαρχος των εξελίξεων, θα τοποθετηθεί με την ψήφο του.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί σπεύσατε, χθες, να παρέμβετε επί του πορίσματος Γεράκη για το ΞΥΣΤΟ και επιτεθήκατε στον εισαγγελικό λειτουργό, προεξοφλώντας την απόφαση της Βουλής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είπα και χθες, ο κ. Γεράκης, κατ` επανάληψη, έχει πρωτοστατήσει σε ενέργειες που δημιουργούν σοβαρά και εύλογα ερωτηματικά, τα οποία δίνουν λαβή για σχόλια. Για παράδειγμα, ο κ. Γεράκης γνώριζε ότι, αποστέλλοντας στη Βουλή το σχετικό φάκελο, η Βουλή δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτόν. Δεν μπορεί καν να υπάρξει ανακοίνωση του περιεχομένου του. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει και απάντηση. Την ίδια ώρα, διαρρέει ότι απεστάλη φάκελος που αφορά θέμα κατά υπουργού της κυβέρνησης. Αρα, λοιπόν, θα έπρεπε για πολλές ημέρες μέχρι να ανοίξει η Βουλή, να επικρέμαται η υποψία ή ο ψόγος ότι υπάρχει κάποιο θέμα που αφορά υπουργό της κυβέρνησης για συγκεκριμένο ζήτημα και να μην μπορεί ο υπουργός και η κυβέρνηση να απαντήσουν. Πώς κρίνεται μια τέτοια ενέργεια, τη στιγμή που ο κ. Γεράκης γνωρίζει ότι η Βουλή είναι κλειστή και ότι δεν μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το φάκελο που έστειλε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η Ν.Δ., όμως, έκρινε και μίλησε για περιφρόνηση στους θεσμούς και κατάλυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λογικά θα το έκανε η Ν.Δ.. Το έχει κάνει και άλλες φορές. Η Ν.Δ. δεν τοποθετήθηκε, ούτε μπήκε στην ουσία του θέματος. Εσείς τι πιστεύετε; Οτι ήταν τυχαία η επιλογή; Δεν ήταν τυχαία. Σας διαβεβαιώνω γι` αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Ν.Δ., έστω και δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, αποκήρυξε τον κ. Καρατζαφέρη. Εσείς, ευθύς εξαρχής, είχατε ζητήσει μέτωπο κατά της ακροδεξιάς από όλα τα κόμματα και το ζητάτε και σήμερα και μάλιστα είπατε ότι είναι η ώρα των πολιτών. Αν κάποιοι πολίτες, ένα ποσοστό, επιλέξει τον κ. Καρατζαφέρη, συνιστά πρόβλημα αυτή η επιλογή για το πολιτικό σύστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα έχουμε πει, κατ` επανάληψη, αυτά. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπήρξαν πολίτες που ψήφισαν, για παράδειγμα τον κ. Βίνι στην Ιταλία, τον κ. Χάιντερ στην Αυστρία ή τον κ. Λεπέν στη Γαλλία. Το ότι ψήφισαν κάποιοι πολίτες τον Λεπέν στη Γαλλία δεν στέρησε τη δυνατότητα ούτε στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ούτε όμως και στο κόμμα του κ. Σιράκ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Και βεβαίως, δεν τα έβαλαν με τους πολίτες, αλλά με την πολιτική και την ιδεολογία που εξέφραζε ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Η ακροδεξιά δεν είναι ένα θέμα που αφορά το παρελθόν. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να μην τη βρούμε σήμερα και αύριο μπροστά μας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Μπορεί κάποιος σήμερα να το θεωρεί ήσσονος σημασίας, αλλά γνωρίζετε ότι, εάν σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρξει μια έγκαιρη αντίδραση και δεν σταθεί υπεύθυνα όλος ο πολιτικός κόσμος -γι` αυτό επέμενα ιδιαίτερα στη σαφή θέση που πρέπει να πάρει η Ν.Δ. απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα- πιθανόν να έχουμε δείξει μια ανοχή που αύριο να αποδειχθεί ότι οδήγησε σε επικίνδυνες ατραπούς. Γι` αυτό, λοιπόν, πρέπει να σταθούμε αυστηρά, πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί, ώστε να υπερασπίσουμε τις αξίες της Δημοκρατίας μας.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή ο κ. Τζαννετάκος έκανε σήμερα μια καταγγελία και είπε ότι η κυβέρνηση εμμέσως στηρίζει τον κ. Καρατζαφέρη, διότι δίνει στο κανάλι του κρατική διαφήμιση, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να λειτουργεί νομίμως, αυτό που είπατε νωρίτερα ότι "πρέπει να κάνουμε ένα μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς" με αυτό που λέει ο κ. Τζαννετάκος βρίσκονται σε κάποια αντίφαση ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν ο κ. Τζαννετάκος ανακάλυψε ξαφνικά το θέμα του καναλιού του κ. Καρατζαφέρη, διότι όλα αυτά τα ζητήματα μπαίνουν πολύ καθυστερημένα από τη Ν.Δ. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι όσα κανάλια λειτουργούν σήμερα, λειτουργούν στη βάση ενός πλαισίου. Δεν υπάρχει κανένα που να λειτουργεί παράνομα. Και βεβαίως όσον αφορά τα υπόλοιπα που λέγονται είναι γνωστό ποιος άνοιξε το θέμα του κ. Καρατζαφέρη -εμείς- και ποιος ζήτησε από όλους να καταδικάσουν την πολιτική του. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε.

ΚΟΥΪΝ: Πάνω σε αυτό που σας ρώτησε ο κ. Μιχαήλ και στην απάντησή σας, δηλαδή θεωρείτε ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ακροδεξιοί που προαναφέρατε είναι της ίδιας εμβέλειας με τον κ. Καρατζαφέρη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Το θέμα δεν είναι μόνο η εμβέλεια. Δηλαδή, αν κάτι είναι μικρό και το αφήνεις, μπορεί να μεγαλώσει. Εμείς λέμε, το φίδι να το πατήσουμε στο κεφάλι από την αρχή. Και μάλιστα είδατε ότι αναφερόμαστε για όλο τον πολιτικό κόσμο, για μια κοινή προσπάθεια. Δεν μίλησα με όρους παρελθόντος. Η ακροδεξιά είναι ένα θέμα που μπορεί να βρούμε σήμερα ή αύριο μπροστά μας. Αφορά το παρόν και το μέλλον της πολιτικής ζωής. Ενα μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι η Ν.Δ., οφείλει να διατηρεί σαφείς και διακριτές πολιτικές αποστάσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σύμφωνα με αυτά που μας λέτε εάν στο β@ γύρο κληθούν να αναμετρηθούν οι κύριοι Τζαννετάκος και Καρατζαφέρης, εσείς θα πάτε με τον κ. Τζαννετάκο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές, επειδή όλοι ζούμε μέσα στην ελληνική κοινωνία, ότι δεν βλέπω τέτοιο ενδεχόμενο, ως υπαρκτό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 October 2002 - 13:05:10 UTC