Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να προσθέσω μερικά σημεία στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 6:15 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Στις 19:00 με τον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κατηφόρη. Και στις 19:30 θα έχει συνεργασία με τον κ. Κώστα Λαλιώτη.

Τη Δευτέρα στις 12:30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα γραφεία του «ΑΘΗΝΑ 2004», θα έχει κάποιες συναντήσεις και -σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκδοθεί- θα παρακολουθήσει προσομοίωση συστημάτων των αγώνων που θα επιδειχθεί εκεί.

Επίσης, πληροφορήθηκα πριν από λίγο, αν και αυτό θα το επιβεβαιώσει ο κ. Λαλιώτης, ότι υπάρχει περίπτωση αναβολής της συνεδρίασης του Ε,Γ. του ΠΑΣΟΚ για τη Δευτέρα, λόγω απουσίας πολλών μελών του στο εξωτερικό, σε κυβερνητικές υποχρεώσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ως γνωστόν, σήμερα ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς ηγέτες, όσον αφορά τα διαμειφθέντα στις Βρυξέλλες και βέβαια χθες μας είπατε ότι θα ενημερώσει και για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, αλλά και για την ουσία του Κυπριακού, του πολιτικού προβλήματος. Το ερώτημα που θέτω είναι το εξής: Ο Πρωθυπουργός μήπως μεταφέρει ή γνωρίζει κάτι από το κυοφορούμενο σχέδιο Ανάν και θα μεταφέρει κάποια σημεία για να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς ή απλώς θα κάνει γενικότερη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει σχέδιο λύσης από τον ΟΗΕ που να μας έχει δοθεί ή να μας έχει αποσταλεί ή να έχει κατατεθεί. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ επεξεργάζεται κάποια πρόταση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όμως, ούτε γνωστή είναι στα δύο μέρη, ούτε στοιχεία της γνωρίζουμε, ούτε έχει διατυπωθεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι θα περιμένουμε την τελική πρόταση, ώστε να τοποθετηθούμε, όπως πάντοτε, με σοβαρότητα και ευθύνη. Βεβαίως, στο μεσοδιάστημα που μεσολαβούσε και μεσολαβεί, έχουμε -όπως γνωρίζετε- αναπτύξει πολλές και ποικιλόμορφες διεθνείς πρωτοβουλίες, ακριβώς για να τονίσουμε πέρα από την ένταξη της Κύπρου την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Εχουν γίνει σχετικές κινήσεις προς τη διεθνή κοινότητα, και βεβαίως προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση -και πρέπει να το επισημάνω- εμείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ζητούμε να υπάρξει παρέμβαση του ΟΗΕ και να προωθηθεί μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεών του. Εμείς το έχουμε ζητήσει. Εμείς αρνούμαστε -και πολύ καλά κάνουμε- να αναγνωρίσουμε ότι δήθεν έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Δεν είναι έτσι. Εχουμε ζητήσει από τον ΟΗΕ να ασκήσει τη δική του παρέμβαση, να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεών του. Η όποια λύση υπάρξει, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προτάσεις θα αναπτύξει ο ΟΗΕ -και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι αυτό- πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποδέχεται τρία πράγματα: Να σέβεται την ενιαία διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου, την ενιαία κυριαρχία και την ενιαία ιθαγένεια. Σε κάθε περίπτωση, η όποια λύση προταθεί για να γίνει αποδεκτή από εμάς, πρέπει να είναι λειτουργική, να είναι βιώσιμη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε μέχρι εδώ. Χειριζόμαστε τα θέματα αυτά, όπως πάντοτε, με συνέπεια, σοβαρότητα και ευθύνη. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες στη διεθνή κοινότητα για να δημιουργήσουμε τους καλύτερους διεθνείς συσχετισμούς. Οταν έρθει η ώρα, ο ΟΗΕ, εάν έτσι το εκτιμήσει τελικά, θα υποβάλει τις προτάσεις του και θα έχουμε την ευκαιρία, πάντοτε σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Κληρίδη, να τοποθετηθούμε και επ` αυτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, οφείλω να σας πω ότι στον κυπριακό Τύπο, οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου έχουν αναφερθεί σε σημεία αυτού του σχεδίου, πιθανώς να έχουν δοθεί στις δύο πλευρές κάποια σημεία που έχει μεταφέρει ο κ. Ντε Σότο....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν έχει γίνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω. Η τελευταία μάλιστα φράση του κ. Κληρίδη, μετά από το Εθνικό Συμβούλιο ήταν ότι «δεν θα θυσιάσω την Κύπρο για την ένταξή της στην Ε.Ε.». Αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει ανησυχία γι αυτά που θα μεταφέρει στο σχέδιό του ο κ. Ανάν. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η άποψη, όπως την εξέφρασε ο κ. Κληρίδης, είναι πάρα πολύ σωστή. Κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση, η οποία δεν είναι δίκαιη και βιώσιμη και δεν είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει σχέδιο του ΟΗΕ. Βεβαίως, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, κατά καιρούς και κατά τη διάρκεια συζητήσεων με παράγοντες του ΟΗΕ, έχουν αναπτύξει διάφορα σχέδια, διάφορες προτάσεις. Προφανώς θα έχουν δοθεί και επιμέρους σημειώματα ή non paper. Αυτά, όμως, δεν αποτελούν την πρόταση του ΟΗΕ και δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να αναπτύσσουμε μια συζήτηση σε θέμα που δεν υπάρχει. Αναπτύσσουμε τις διεθνείς πρωτοβουλίες μας, είμαστε παρόντες στις εξελίξεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, με σοβαρότητα και ευθύνη, και στο πλαίσιο όσων έχουμε διακηρύξει είναι να περιμένουμε τις τελικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, πρωτοβουλίες τις οποίες -επαναλαμβάνω- εμείς έχουμε ζητήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γύρω από το Κυπριακό, από τον κ. Σημίτη, σε τι θα αφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει γενικό χαρακτήρα ακόμα και αφορά αυτά τα θέματα. Ο ότι επεξεργάζεται ο ΟΗΕ σχέδιο πρότασης, όπως επίσης και ορισμένα άλλα, τα οποία, βεβαίως, δεν μπορώ να προκαταλάβω. Οπως καταλαβαίνετε, είναι και θέματα που συζητούνται μεταξύ τους. Αλλά, οπωσδήποτε, η συζήτηση έχει ένα γενικό χαρακτήρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τα σημερινά, δηλαδή, δημοσιεύματα δεν τα διαψεύδετε; Περιλαμβάνονται αυτά που λέτε σε κάποιο non paper ή σε κάποια προσχέδια που έχουν δοθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα τοποθετηθώ σε δημοσιεύματα, τα οποία δεν αφορούν επίσημη πρόταση του ΟΗΕ. Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω. Ο καθένας μπορεί να έχει τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του. Αναμφίβολα είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν υπάρχει σχέδιο λύσης του ΟΗΕ, δεν έχει δοθεί, δεν έχει κατατεθεί και πολύ πιθανόν να μην είναι ακόμη έτοιμο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Ν.Δ., εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό, χαρακτήρισε μη θετικές τις εξελίξεις στο θέμα του ευρωστρατού και μάλιστα σημείωσε ότι κακώς έγινε συμψηφισμός του συγκεκριμένου θέματος με άλλα ζητήματα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδείς συμψηφισμός του θέματος του λεγόμενου ευρωστρατού - ή ESDP- έγινε, με άλλα ζητήματα. Εχει άδικο ο Πρόεδρος της Ν.Δ., δεν κάνει σωστές εκτιμήσεις. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο συμψηφισμός. Στο θέμα του ευρωστρατού υπήρξαν σοβαρές διορθώσεις σε μια σειρά ζητήματα. Υπάρχει ένα νέο κείμενο, το "Κείμενο των Βρυξελλών", σύμφωνα με το οποίο -και με τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό- καλύπτονται πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας. Είναι σαφές ότι αφενός δεν υπάρχει τουρκική δυνατότητα άσκησης veto σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται υποδομές του ΝΑΤΟ και αφετέρου καλύπτεται πλήρως (με βάση τις προσθήκες του άρθρου 2) η διασφάλιση των συμφερόντων μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. -όπως είναι η Ελλάδα, όπως αύριο θα είναι και η Κύπρος- από οποιαδήποτε επίθεση τρίτης χώρας και ειδικά από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Όταν υπάρχουν αυτές οι σαφείς διατάξεις δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Και δεν καταλαβαίνουμε, πραγματικά δεν κατανοούμε τι εννοεί ο κ. Καραμανλής. Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Οσον αφορά τα άλλα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε, θέλω να τονίσω ότι βεβαίως υπάρχει πλήρης διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και των ενισχύσεων προς τους αγρότες μας μέχρι και το 2006 και έχει προστεθεί ένα καινούργιο στοιχείο, που πιθανόν η Ν.Δ. αγνοεί: Ότι, ενώ μετά την περίοδο αυτή, δεν υπήρχε καμία δέσμευση της Ε.Ε. για συνέχιση των ενισχύσεων. Τώρα άνοιξε αυτό το κεφάλαιο και προβλέπονται ενισχύσεις μέχρι το 2013. Εχουμε, λοιπόν, μια σαφή βελτίωση της μέχρι τώρα κατάστασης. Δεν το κατανοεί αυτό η Ν.Δ.; Δεν κατανοεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μάχης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες; Πιστεύω πως σε κάποια ζητήματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, πριν κατηγορήσουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Καραμανλής από ό,τι πληροφορήθηκα είπε ακόμη ότι αυτό το "Κείμενο των Βρυξελλών", στην πραγματικότητα είναι το "Κείμενο της Αγκυρας", χωρίς καμία τροποποίηση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον καλούμε να το ξαναδιαβάσει. Ο κ. Καραμανλής το είπε πράγματι αυτό, το πληροφορήθηκα λίγο πριν έρθω στην αίθουσα. Τον καλούμε να το ξαναδιαβάσει με προσοχή. Φαντάζομαι ότι δεν το έχει διαβάσει, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα, μετά τον κ. Πάγκαλο, ένας ακόμη κυβερνητικός βουλευτής ο κ. Σπηριούνης, είπε κάποια σκληρά πράγματα. Είπε ότι "υφαρπάζουμε την ψήφο του λαού με όλα τα τερτίπια της φασιστικής διαδικασίας", είπε ότι "είναι ντροπή να λένε κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ότι αν έρθει η Ν.Δ. θα καταστραφεί ο τόπος", είπε ότι "ήρθε η ώρα του Καραμανλή", "αυτά δεν περνάνε πλέον στο λαό, ο λαός ξύπνησε", "δεν υπάρχει νοσηρότερη καθεστωτική φασιστική νοοτροπία από αυτή" και διάφορα άλλα. Αν αυτά τα λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας μας κρίνεται. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα του Καραμανλή, όπως πιστεύει ο κ. Σπηριούνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το τι πιστεύω μπορείτε να το βρείτε στις συνεντεύξεις μου. Σας παραπέμπω σε όσα έχω πει και με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ωραία, μη μας λέτε για τον κ. Σπηριούνη. Πείτε μας αν φοβάστε ότι θα γίνουμε "κιμάς".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω γιατί το λέτε αυτό, δεν εκτιμώ ότι υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εκείνο που θέλω να τονίσω -και θέλω να το τονίσω προς όλες τις πλευρές και προς κάθε Ελληνα πολίτη- είναι πως όλοι έχουμε κατανοήσει ότι ακόμη και μέσα στον παγκόσμιο χώρο, μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή κοινότητα, που ορθώς είμαστε υπέρ της, υπάρχει πάντα η ανάγκη -και αυτό μας ενδιαφέρει απόλυτα- διαφύλαξης του πολιτισμού μας, της γλώσσας μας, της θρησκείας μας, των εθίμων μας, αυτών που καθορίζουν τη συνείδηση και τη συμπεριφορά του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 October 2002 - 14:05:09 UTC