Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει μια πληροφορία ότι ο κ. Ανάν συνομίλησε με τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος του ζήτησε παράταση χρόνου. Γνωρίζετε αν έγινε κάτι τέτοιο; Αν δεύτερον ισχύει αυτό για την τουρκοκυπριακή πλευρά, ισχύει και για την ελληνοκυπριακή πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν έχει διατυπωθεί από την ελληνική πλευρά, και, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει διατυπωθεί ούτε από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, γνωρίζουμε, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, ότι ένα τέτοιο αίτημα έχει διατυπώσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Αυτό είναι θέμα που αφορά τον ΟΗΕ. Με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να πω ότι, πριν από λίγο, υπήρξαν δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιουρέλ, ιδιαίτερα έντονες και αρνητικές. Θέλω να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση και από αυτές τις δηλώσεις αποδεικνύεται ότι εμείς πρέπει να προχωρούμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει ενωμένοι, με ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Επιβεβαιώνετε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Ερντογάν; Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν έχει πει στον Πρωθυπουργό ότι, ενώ ο ίδιος θα ήταν διατεθειμένος να είναι πιο διαλλακτικός, υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Αυτό το λέει ο κ. Γκιουρέλ, σήμερα. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση και βεβαίως δεν έχουμε καμία διάθεση να ανακατευτούμε στα εσωτερικά της Τουρκίας. Περιμένουμε τον κ. Ερτνογάν, τη Δευτέρα. Θα αναπτύξουμε τις απόψεις μας στον ηγέτη του κόμματος που πλειοψήφησε στις τουρκικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι εκείνο που εμείς πρέπει να κρατήσουμε -το επαναλαμβάνω γιατί είναι κρίσιμο- είναι η απαραίτητη ομοψυχία και ενότητα, σε αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές, για την τύχη της Κύπρου, στιγμές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πράγματι, η δήλωση αυτή του κ. Γκιουρέλ είναι όπως την είπατε. Το ερώτημα είναι το εξής: Αυτή την ώρα επειδή υπάρχει αρνητική θέση από πλευράς Τουρκίας, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα -που, όπως είπε ο κ. Γκιουρέλ, είναι πολύ γρήγορο για να βγάλουμε συμπεράσματα- διερωτώμαι το εξής: Αυτή την ώρα δεν υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η αρνητική θέση της Τουρκίας στο όλο σκηνικό, όσον αφορά το σχέδιο Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως σας είπα, η τουρκοκυπριακή πλευρά μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχει ζητήσει κάποια αναβολή στις ημερομηνίες που έχει προτείνει ο κ. Ανάν. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον ΟΗΕ. Όπως ξέρετε εμείς δεν έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο. Οπως, επίσης γνωρίζετε επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου -η οποία πάντα έχει τον πρώτο λόγο- είναι προσδιορισμένη για τη Δευτέρα. Και αυτό γιατί ο Πρόεδρος Κληρίδης έκρινε -και κατά τη γνώμη μας έκρινε ορθά- ότι θα απαντήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει, όχι βεβαίως υπό την έννοια, όπως γράφτηκε, της πίεσης, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι το Σάββατο που θα έρθει ο κ. Κληρίδης και θα έχει συνομιλίες με τον κ. Σημίτη, η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σύμφωνη για να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι, διότι όπως γνωρίζετε πρέπει να αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Βεβαίως θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό και δεν σας κρύβουμε ότι στις διαβουλεύσεις οι δύο ηγέτες συζητούν πάντα ανοιχτά και επιδιώκουν τη συναντίληψη και τη στενή συνεργασία. Μέχρι τώρα την έχουν πετύχει. Αλλά, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι πάντα ο Πρόεδρος Κληρίδης και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχει, όμως, βαρύτητα και η γνώμη του Ελληνα Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και έχει βαρύτητα. Σας είπα ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία και συναντίληψη. Να είστε βέβαιος γι` αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, σε κάθε περίπτωση η απάντηση της Κύπρου θα δοθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ανακοινώσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι σχόλιο έχετε για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στο σχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ευκταίο και πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης να έχει υπογραφεί αυτό το Foundation Agreement μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κανείς δεν λέει να μη γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό από το ίδιο το κείμενο του κ. Κόφι Ανάν δεν προκύπτει ότι έχει τεθεί ως εκβιαστική, όπως γράφτηκε, προθεσμία. Μπορώ να σας διαβάσω το σχετικό απόσπασμα, θα ήθελα, όμως, να σας ξεκαθαρίσω ότι η μετάφραση είναι ανεπίσημη: "Η πρώτη φάση της λύσης θα ήταν ολοκληρωμένη με την υπογραφή από τους δύο ηγέτες, όχι αργότερα από τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου και πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη, της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος". Η πρώτη φάση θα ήταν ολοκληρωμένη@

ΤΣΙΒΟΛΑ: Η πρώτη παράγραφος, όμως, λέει ότι υπολογίζεται η ανάγκη, σαφώς η ανάγκη για μια ξεκάθαρη νομική βάση διακυβέρνησης της Κύπρου, από την πρώτη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ και την ανάγκη όλα τα σχετικά θέματα να επιλυθούν αποφασιστικά πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ξανά, όπως φαίνεται και από την πρώτη και από τη δεύτερη παράγραφο -γι` αυτό μιλάει ο Γ.Γ. για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης- ότι η πρώτη φάση θα ήταν ολοκληρωμένη. Αυτό πρόκειται για επιδίωξη του ΟΗΕ. Βεβαίως και εμείς λέμε ότι πραγματικά θα ήταν θετικό οι δύο κοινότητες να έχουν προχωρήσει το διάλογο και να έχουν καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο, σε μια πρώτη συμφωνία αρχής πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση όπως προκύπτει και από το κείμενο του Γ.Γ. δεν τίθεται ως απαραίτητος όρος. Αν οι διαπραγματεύσεις, λοιπόν, προχωρούν και προχωρούν καλά, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί ως αποκλειστική προθεσμία η Σύνοδος της Κοπεγχάγης. Και δεν θα πρέπει να προχωρήσουν και να καταλήξουν πιθανώς σε μια συμφωνία επί της αρχής και στη συνέχεια. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, ήδη η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει παράταση και της αρχικής προθεσμίας για την αρχική απάντηση και δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το κρίσιμο ζήτημα -και έτσι πρέπει να το αντιληφθούμε- είναι να ξεκινήσει ο διάλογος. Να ξεκινήσει αυτή η εποικοδομητική διαπραγμάτευση με αφετηρία την πρόταση του ΟΗΕ. Αυτή κατά τη γνώμη μας -εξάλλου το έχουμε εκφράσει- είναι η βέλτιστη λύση. Βεβαίως, θα καθορίσουμε τη διαπραγματευτική γραμμή, πάντα σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει τον πρώτο λόγο, αλλά κάποια ζητήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας, αλλά και στα θέματα του ευρωπαϊκού κεκτημένου έχουμε λόγο και εμείς. Πάντα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, σε στενή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να ξεκινήσει ο διάλογος. Καλό θα είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αν, όμως, αυτό δεν γίνει δεν σημαίνει, ούτε ότι υπάρχει κανένα θέμα για την ένταξη -και θέλω να το κάνω σαφές αυτό-, ούτε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ακουσα τα επιχειρήματά σας, ωστόσο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν εκφραστεί και δια του υπουργού Εξωτερικών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Βεβαίως. Ομως, υπάρχει ένα ερώτημα εδώ: Ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως και εσείς γνωρίζετε, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, προχθές στην Κύπρο, και βγήκε χθες αυτό και επιβεβαιώθηκε από το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, είπε ότι πρέπει να έχουμε καταλήξει, με βάση ό,τι μας είπε ο κ. Ανάν σε συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Αυτό είπε ο κ. Κληρίδης, συγκεκριμένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι πληροφορίες σας, πιθανά...

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν είναι πληροφορία δική μου. Μεταδίδεται από το ΑΠΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, μια μετάδοση ενός συναδέλφου σας, δεν σημαίνει πάντοτε ότι αποδίδει κατά γράμμα ό,τι ειπώθηκε. Διότι, είναι πληροφορίες. Υπάρχουν οι λεγόμενες "δημοσιογραφικές πληροφορίες". Σέβομαι τη δουλειά σας. Αναμφίβολα. Είναι γνωστό ότι όταν ένας δημοσιογράφος έχει πληροφορίες, τις μεταδίδει. Δεν σημαίνει, όμως, ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Σας διάβασα τα σχετικά σημεία του κειμένου. Από τα σχετικά σημεία του κειμένου, δεν προκύπτει ότι υπάρχει αποκλειστική προθεσμία. Σας είπα ότι δεν σας κρύβουμε ότι θα επιδιώξουμε -και νομίζω ότι αυτή ήταν η έννοια της φράσης του Προέδρου Κληρίδη, και εμείς το θέλουμε, γι` αυτό χρησιμοποίησα τον όρο "ευκταίο είναι"- να υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής, πριν από την Κοπεγχάγη. Γιατί αυτό -θα έλεγα- ότι λύνει και τα τελευταία προβλήματα, απαντά στον κάθε κακόπιστο, δημιουργεί θετικές δυνατότητες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αν οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και υπάρχουν κάποια εμπόδια ακόμη, ότι δεν θα συνεχίσουμε και μετά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπήρξαν και δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, χθες από την Κύπρο, που είπαν -συγκεκριμένα ο κ. Ομήρου- ότι ο Γλαύκος Κληρίδης τους είπε ότι αν δεν καταλήξουν σε foundation agreement, τότε ο Γ. Γ. του ΟΗΕ θα παραιτηθεί της διαδικασίας. Ισχυε κάτι τέτοιο; Δηλαδή, προφανώς υπαναχώρησε ο κ. Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο κείμενο που βλέπετε. Σας καλώ να το διαβάσετε. Νομίζω ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όταν καταρτίζει ένα κείμενο και το στέλνει, είναι σαφής. Βλέπετε μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθεί. Εγώ σας παρακαλώ να διαβάσετε το κείμενο και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, υπάρχει μια πίεση από την πλευρά του Γ.Γ. του ΟΗΕ μέχρι την Κοπεγχάγη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σας ότι ο ΟΗΕ θέλει, υπό την έννοια της επιθυμίας -εξάλλου αυτό αναδεικνύεται και στο κείμενο και περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- ότι καλό θα ήταν οι δύο κοινότητες να έχουν μια πρώτη συμφωνία αρχής πριν από την Κοπεγχάγη, διότι αυτό λύνει πάρα πολλά προβλήματα, δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα, λύνει τις τελευταίες, θα έλεγα, επιφυλάξεις κάποιων και αναμφίβολα, εντάσσει την όλη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε μια πολύ καλύτερη βάση. Αυτό είναι από όλους επιθυμητό. Δεν σημαίνει, όμως -και θέλω να το τονίσω- ότι αν ξεκινήσει μια σωστή διαπραγμάτευση, η οποία χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, ότι αυτός ο επιπλέον χρόνος δεν υπάρχει. Εμείς λέμε ότι καλό θα είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πριν. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το κάνουμε. Οπως βλέπετε, και από την πλευρά του Προέδρου Κληρίδη και από τη δική μας, δεν εκφράστηκε καμία επιφύλαξη για να αρχίσουμε αυτή τη δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Εξάλλου, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς γι` αυτό. Αλλοι είναι που εκφράζουν ενστάσεις και αμφιβολίες. Εμείς χαράσσουμε την υπερασπιστική μας γραμμή για μια πράγματι σκληρή και εποικοδομητική διαδικασία.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Αρα, δέχεστε τις πιέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Πρώτον, δεν υπάρχουν πιέσεις και από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Θα σας παρακαλούσα να προσέχουμε πολύ τις λέξεις μας και να μην καταλογίζουμε στον ΟΗΕ μια πρόθεση την οποία δεν έχει και δεν συνάγεται πουθενά από το κείμενο. Είναι σαφές ότι υπάρχει η επιθυμία είναι σαφές ότι αυτό θα είναι θετικό για όλους, εάν επιτευχθεί. Κανείς δεν το κρύβει. Και είναι εξίσου σαφές ότι δεν υπάρχει καμία αποκλειστική προθεσμία, όσον αφορά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και το προ αυτής διάστημα. Εάν οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και εκτιμηθεί από τις κοινότητες ότι πρέπει να εξελιχθούν έτι περαιτέρω, είναι σαφές ότι αυτό θα γίνει.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πότε θα δει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρχής γενομένης από τον κ. Καραμανλή, τη Δευτέρα το απόγευμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αρα, δεν θα τους δει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πολιτικό συμβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανέρχεστε σε ένα θέμα στο οποίο έχω σαφώς απαντήσει και δεν θέλω να επανέρχομαι σε αυτά που έχω πει.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Το αφήνετε ανοικτό προς εκτίμηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως έχω πει, προς εκτίμηση. Το αφήνω προς εκτίμηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε ότι η αρχική προθεσμία του 7ημέρου θα τηρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είχαμε αντίρρηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Χθες, ο κ. Κασουλίδης φέρεται να δήλωσε ότι μπορεί να παραταθεί, γιατί θα χρειαστούν και άλλες σύνοδοι του Εθνικού Συμβουλίου και άρα, δεν είναι βέβαιο αν θα απαντήσει η κυπριακή πλευρά εντός 7ημέρου. Ξέρετε κάτι άλλο εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μόνο που γνωρίζω, αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κυπριακή πλευρά κινήθηκε με αυτά τα δεδομένα, γιατί δεν είχε καμία αντίρρηση, γι` αυτό και όρισε δύο εθνικά συμβούλια, το ένα την προηγούμενη Τρίτη που ήταν το πρώτο και το άλλο τη Δευτέρα, έχει σημασία η ημέρα, που είναι το δεύτερο. Αν από εκεί και πέρα, προκύπτει από τη μέχρι τότε κατάσταση ότι θα χρειαστεί περαιτέρω επεξεργασία, δεν νομίζω ότι είναι μερικές μέρες που θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο. Εξάλλου και εκεί δεν υπάρχει τόσο απαγορευτική προθεσμία, διότι ακόμη και η τουρκοκυπριακή πλευρά μιλά ανοικτά για περαιτέρω χρόνο. Εχω την εντύπωση μερικές φορές ότι επιχειρούμε να προκαλέσουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Σας παρακαλώ, το κείμενο των τριών σελίδων, να το ξαναδιαβάσετε προσεκτικά. Γιατί, επιχειρούμε να εμφανίσουμε μια κατάσταση. Ποιός έχει πιέσει την ελληνική πλευρά; Κανένας δεν έχει πιέσει την ελληνική πλευρά, ούτε την κυπριακή. Θέλει ο ΟΗΕ να βρεθεί λύση. Εάν δεν ήθελε να βρεθεί λύση, δεν θα συνέτασσε το κείμενο. Είναι σπάνιες αυτές οι πρωτοβουλίες του ΟΗΕ. Νομίζω ότι το ξέρετε όσοι παρακολουθείτε τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι πολύ σπάνιο να έρθει ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση για ένα μείζον διεθνές θέμα. Γιατί, εμείς επιδιώξαμε να γίνει θέμα του ΟΗΕ. Θέλω να σας το θυμίσω αυτό. Και το δέχθηκε τελικά ο ΟΗΕ. Οπως ξέρετε, δεν ήταν και τόσο εύκολο να το δεχθεί και δεν το δέχθηκε αμέσως. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο. Τώρα που έρχεται το σχέδιο επιχειρούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν; Τελικώς, ποιό είναι το ζητούμενο; Το ζητούμενο δεν είναι να λυθεί το Κυπριακό; Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε ξανά ενιαία Κύπρο; Το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή; Το ζητούμενο δεν είναι να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που είναι θετικό για όλους μας; Αν αυτό είναι το ζητούμενο, σας παρακαλώ να συμβάλουμε σε αυτό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Χθες, διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την τύχη του συνταγματικού από δύο κορυφαία στελέχη, τον κ. Βενιζέλο συνταγματολόγο και τον κ. Πάγκαλο ως πρώην υπουργό Εξωτερικών, που έχει μεγάλη πείρα. Θέλετε να μας κάνετε το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Κατ` αρχάς, ο κ. Βενιζέλος δεν διατύπωσε, με τις δηλώσεις του, καμία επιφύλαξη. Ο κ. Βενιζέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως και όλα τα στελέχη, ανέπτυξε τις απόψεις του, θετικά και δημιουργικά. Πουθενά δεν προκύπτει αυτό που λέτε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι τόσο λειτουργικό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος συνέβαλε με την τοποθέτησή του, στη διαπραγματευτική γραμμή, την οποία θα χαράξει η ελληνική κυβέρνηση, για την οποία βεβαίως θα συνεννοηθεί και με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ηταν θετική η συμβολή του κ. Βενιζέλου και με την πολιτική, αλλά και με την επιστημονική ιδιότητά του στη χάραξη της διαπραγματευτικής γραμμής μας. Ετσι, εργάστηκε ο κ. Βενιζέλος. Προς Θεού!. Μην προκαλούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θέλω να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα που είπατε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις. Ηθελα να σας ρωτήσω, από μόνες τους έστω, η συνάντηση του κ. Ανάν με τον κ. Μπους δεν είναι έμμεσα μια πίεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεωρείτε σκόπιμο ότι πρέπει να σας απαντήσω;

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Βέβαια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δηλαδή, ο κ. Μπους δεν θα ενημερωθεί από το Γ.Γ. του ΟΗΕ για ένα μείζον διεθνές θέμα; Είναι πίεση αυτό; Αναζητούμε, δηλαδή, τρόπους να βγάλουμε τίτλους; Αν αναζητούμε τρόπους να βγάλουμε τίτλους, μπορούμε εύκολα να βγάλουμε. Αν αναζητούμε τρόπους να συμβάλουμε στη λύση ενός εθνικού προβλήματος, χρειάζεται από όλους μας πιο προσεκτική στάση. Μια στάση ευθύνης.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Νομίζω ότι αναφέρεστε στον κ. Πάγκαλο, όχι σε μένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προς όλους μας και εμού συμπεριλαμβανομένου.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, με δηλώσεις του χθες το βράδυ στο ΡΙΚ, γνωρίζετε φαντάζομαι τις δηλώσεις του...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις γνωρίζω.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο, λοιπόν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν θα κάνω σχόλιο, γιατί αυτό τον καιρό γίνονται πάρα πολλές δηλώσεις και είναι λογικό να εκφράζονται απόψεις σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Οσον αφορά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους, διεξοδικά, κατά τον πλούσιο διάλογο, που εκτιμώ ότι θα γίνει στην κοινή σύνοδο της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του Κινήματος, όπου βεβαίως θα ληφθούν αποφάσεις.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: .............. (εκτός εορτής)

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η εορτή θα είναι με την υπογραφή της συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Επειδή πριν μας προτρέψατε να διαβάσουμε καλά το κείμενο και να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα, ο κ. Μαρκίδης στο σημείωμά του αναφέρει ότι ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων πρέπει να περατωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο δεν προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την Κοπεγχάγη. Ο δεύτερος κύκλος δεν μπορεί να αποτύχει, σε ότι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε το κείμενο.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό που θέλω να ξέρω εγώ είναι, εάν αυτές είναι προσωπικές απόψεις του κ. Μαρκίδη ή ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Εσείς έχετε τις πληροφορίες σας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν είναι πληροφορίες. Είναι το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του κ. Μαρκίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ διαβάζω το κείμενο. Και ερωτώ: Διαβάσατε το κείμενο; Θέλω, σας παρακαλώ, να διαβάσετε το κείμενο.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Μαρκίδης δεν διάβασε το κείμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνω κριτική στον κ. Μαρκίδη, ούτε ποτέ διανοήθηκα κάτι τέτοιο. Με ρωτήσατε κάτι και σας απάντησα. Διαβάσατε το κείμενο; Εάν το διαβάσατε, σας παρακαλώ να μου πείτε πού υπάρχει η φράση ότι, εάν δεν υπογραφεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, δεν ισχύουν οι διαπραγματεύσεις. Σας προτρέπω να διαβάσετε το κείμενο και να επανέλθουμε. Εκτιμώ ότι το έχουν διαβάσει ορισμένοι από εδώ μέσα και βλέπετε ότι δεν το θέτουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου, πράγματι, για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο: Ο κ. Ανάν λέει στις δύο πλευρές, εντός μιας εβδομάδας θα μου πείτε το Ο.Κ., όσον αφορά τη διαπραγμάτευση αυτού του σχεδίου. Στο δεύτερο στάδιο, μετά από 20 μέρες, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει οι δύο συνομιλητές ότι αποδέχεστε τα κύρια σημεία του κειμένου. Αν δεν τα αποδέχεστε, εγώ νίπτω τας χείρας μου. Αυτό λέει ο Ανάν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: "Εγκαταλείπω", λέει, τη λέξη. Εγώ δεν θέλω να τη χρησιμοποιήσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πού αναφέρεται αυτή η λέξη, στην πρώτη φάση; Ο κ. Ανάν χρησιμοποιεί αυτό που λέτε, για την τελευταία φάση. Εχω μπροστά μου το κείμενο, θέλετε να το δείτε; Θα προχωρήσουμε με βάση το κείμενο ή με βάση τις πληροφορίες;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποιό κείμενο έχετε μπροστά σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω το τρισέλιδο κείμενο. Εάν θέλετε να προχωρήσουμε με βάση το κείμενο του κ. Ανάν, να προχωρήσουμε. Εάν θέλετε να προχωρήσουμε με βάση τις πληροφορίες, θα δυσκολευτώ, γιατί ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές πληροφορίες. Εάν προτιμάτε να προχωρήσουμε με πραγματικούς όρους, θα αποκαταστήσουμε τα πράγματα στους πραγματικούς όρους τους και όχι στη λογική των πληροφοριών.

Οι πραγματικοί όροι, λοιπόν, λένε ότι έχουμε μια πρόταση του ΟΗΕ. Φυσικό είναι ο ΟΗΕ να επιμένει στην υιοθέτηση της πρότασής του. Αλλιώς, δεν θα την έκανε. Δεν είναι ευχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εδώ συμφωνούμε, δεν διαφωνούμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και λογικό είναι ο ΟΗΕ να επιμένει στην κατεύθυνση υπεράσπισης του σχεδίου του. Αλίμονο εάν δεν το κάνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν οι δύο πλευρές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν οι δύο πλευρές απορρίψουν το σχέδιο, τότε δεν ισχύει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν απορρίψει ο ένας εκ των δύο το σχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν ο ένας εκ των δύο απορρίψει το σχέδιο, πάλι είναι σαφές ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν επιμένει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και εγκαταλείπει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, εγκαταλείπει, αλλά μόνο σε αυτή την περίπτωση. Συμφωνούμε απολύτως. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι εάν η μία από τις δύο πλευρές δεν δεχθεί το σχέδιο -που γι` αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- το σχέδιο εγκαταλείπεται. Αλίμονο, υπάρχει σχέδιο που να εφαρμόζεται υποχρεωτικά για τη μια πλευρά; Μπορεί υποχρεωτικά ο ΟΗΕ να εφαρμόσει σχέδιο συμφωνίας δύο κοινοτήτων; Οχι, βέβαια. Το σχέδιο αυτό απευθύνεται και προς τους δύο. Θέλω να γίνει κατανοητό, γι` αυτό το επαναλαμβάνω. Το σχέδιο αυτό εμπεριέχει τη λογική, στο τέλος του, ότι αν δεν εγκριθούν τα δημοψηφίσματα ή αν υπάρξει διαφωνία, εγκαταλείπεται. Είναι σαφές. Γι` αυτό, είπε χθες ο Πρωθυπουργός ότι είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Οχι, όμως, από εκείνο το σημείο να επιχειρούμε να εμφανίσουμε πως αν μέχρι την Κοπεγχάγη -όπου και εμείς επιθυμούμε να υπάρχει συμφωνία επί της αρχής- αλλά αν αυτό για κάποιο λόγο καθυστέρησης δεν καταστεί δυνατό, δεν σημαίνει παράλληλα ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Μη δημιουργούμε οι ίδιοι πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Αν με ρωτάτε, εάν θέλουμε πριν από την Κοπεγχάγη να υπάρξει μια συμφωνία, βεβαίως είναι επιθυμητό. Από πουθενά δεν προκύπτει στο κείμενο κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Με συγχωρείτε, αν σε κάποιες στιγμές ήμουν λίγο αυστηρός, αλλά είναι κρίσιμες οι ώρες και κάθε προσπάθεια να εμφανίσουμε ένα ζήτημα εκεί που δεν υπάρχει, δεν κάνει καλό στην εθνική υπόθεση.

Θέλω να ξαναδιαβάσετε σήμερα τις δηλώσεις του κ. Γκιουρέλ. Δημιουργεί μια ένταση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Και εμείς, δεν πρέπει να απαντήσουμε, δημιουργώντας επίσης μια ένταση ή δημιουργώντας προβλήματα. Πρέπει να απαντήσουμε με ομοψυχία, με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα για τη λύση του Κυπριακού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα έλεγα ότι η πεμπτουσία αυτού του σχεδίου είναι το κοινοτικό κεκτημένο. Ο κ. Φερχόιγκεν έκανε δηλώσεις χθες και είπε ότι στο σχέδιο Ανάν εμπεριέχεται βέβαια το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά υπάρχουν ορισμένα κενά σημεία, όπως είναι τα σημεία των τριών ελευθεριών (ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, αγορά). Πώς αντιμετωπίζει αυτό το στοιχείο η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο είναι ουσιώδες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα του κοινοτικού κεκτημένου και κατά τις πληροφορίες μας θα απασχολήσει σύντομα την Ε.Ε., διότι οι ίδιοι ζήτησαν το σχέδιο και θα ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα σε όλα τα επίπεδα. Θέλω, όμως, να γίνει κατανοητό το εξής: Εξ όσων αντιλαμβάνομαι ορισμένα ζητήματα μεταβατικών διατάξεων -γιατί περί αυτών πρόκειται- γύρω από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου τα ζητά και η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν τα ζητά μόνο η τουρκοκυπριακή. Διότι υπάρχουν δυσκολίες, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά αναπτυγμένες περιοχές και με διαφορετικά δεδομένα. Αλλα τα δεδομένα στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα τα δεδομένα στα κατεχόμενα. Υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μέσα από μία συμφωνία. Και είναι λογικό. Για παράδειγμα, αναφέρω το θέμα των μετακινήσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και το θέμα των εποίκων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γενικώς, αμφοτέρων. Υπάρχει το θέμα της ελεύθερης διακίνησης και είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Δεν είναι απλό. Εχουν δημιουργηθεί καταστάσεις. Εχει γίνει εισβολή, υπάρχει ο τουρκικός στρατός, οι έποικοι, οι περιουσίες που αρπάχτηκαν, η προσφυγιά. Υπήρξαν προβλήματα. Διαμορφώθηκαν δεδομένα από τη στρατιωτική εισβολή. Αυτά, δεν μπορεί να αλλάξουν σε μια ημέρα. Πρέπει να μεσολαβήσουν μεταβατικές περίοδοι. Βεβαίως, δεν μπορεί να μην εφαρμόζει βασικές διατάξεις, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία της Ε.Ε. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εκτός από το Κυπριακό υπάρχουν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα διαταραχθούν ή θα επιβεβαιωθούν στον αποψινό αγώνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περάσαμε σε ένα άλλο ζήτημα. Ως Ελληνες ευχόμαστε να κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Στο ποδόσφαιρο λένε ότι κάθε φορά κερδίζει ο καλύτερος. Ελπίζουμε ο καλύτερος να είναι η ελληνική ομάδα. Από εκεί και πέρα, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει πολιτισμένο κλίμα, γιατί λόγω της περιόδου μας προσέχουν όλοι. Πρέπει να υπάρχει κλίμα ευθύνης από όλους τους Ελληνες φιλάθλους. Εχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, αυτό είναι σαφές. Ο επίσημος Παναθηναϊκός, από την πλευρά του έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και θα παρακολουθήσουμε ένα ωραίο θέαμα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αν κάποιος από τους φιλάθλους αναρτήσει την κυπριακή σημαία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, το είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 November 2002 - 15:05:11 UTC