Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-11-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η Σύνοδος άρχισε με πολιτική ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος Κώστα Σημίτη, την οποία έχετε στη διάθεσή σας. Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ, με τοποθετήσεις μελών της Κ.Ε. και της Κ.Ο. και θα κλείσουν αύριο, με δευτερολογία του Πρωθυπουργού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή υπάρχει σε εξέλιξη ένα ζήτημα, μήπως γνωρίζετε αν θα απαντήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Σχέδιο του κ. Ανάν εντός των ημερομηνιών, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, που έχει ζητήσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει σε εξέλιξη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, η οποία μπορεί και αυτή την ώρα που μιλάμε να έχει ολοκληρωθεί. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαπέτρου ενημέρωσε ότι σε αυτό το Εθνικό Συμβούλιο ακούστηκαν όλες οι απόψεις των μελών του. Ομως, η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με νέες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και πρωί και απόγευμα, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία είναι εκείνοι που πρέπει, πολύ σύντομα, να πάρουν επιτέλους τις αποφάσεις τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία στους χρόνους, αν είναι δυνατόν, που θέτει το Σχέδιο Ανάν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε ζητήσει απάντηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και όπως είπατε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνεδριάσει και τη Δευτέρα, που είναι 2 Δεκεμβρίου. Αρα, εκ των πραγμάτων, δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Η Δευτέρα δεν απέχει από την ημερομηνία που θέτει ο κ. Ανάν.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί στον τέως να έρθει στην Ελλάδα ως μέλος της ΔΟΕ το 2004. Την ίδια ώρα, υπάρχει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ταυτότητες, όπου μια διάταξή του δίνει τη δυνατότητα να απαγορευθεί η είσοδος σε μέλη της ΔΟΕ, εφόσον συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή μείζονος δημοσίας τάξεως. Μήπως τελικώς η κυβέρνηση δι` αυτού του νομοσχεδίου έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει στον τέως να έρθει, υπάρχει κάτι τέτοιο στις προθέσεις της, με αφορμή και την εξέλιξη στο θέμα της περιουσίας;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτά τα ζητήματα θα λυθούν. Ομως, πρέπει να σημειώσουμε ότι και για τον τέως ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε Ελληνα και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε το χθεσινό συλλαλητήριο που έγινε στην κατεχόμενη Κύπρο και μάλιστα ήταν πολύ δυναμικό, αφού 20.000 Τουρκοκύπριοι, για πρώτη φορά από το 1974, διαδήλωσαν για μια ενωμένη Κύπρο, για ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου στην Ε.Ε. και για λύση του Κυπριακού. Πώς σχολιάζετε αυτή την επανάσταση, αν θέλετε, των Τουρκοκυπρίων την κρίσιμη αυτή στιγμή;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες -και αυτό πρέπει να το τονίσουμε- διαμαρτυρήθηκαν και έστειλαν ένα μήνυμα στον κ. Ντενκτάς, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε., ότι θα πρέπει σύντομα να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Και εννοώ και την ένταξη της Κύπρου ως ενιαίας οντότητας στην Ε.Ε. και τη λύση, επακόλουθα, του πολιτικού προβλήματος, γιατί είναι σαφές ότι ευνοεί ιδιαίτερα τους ίδιους, τους οποίους θα βγάλει από μια δύσκολη οικονομική, αλλά και πολιτική κατάσταση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι αυτό το συλλαλητήριο δημιουργεί σήμερα μια νέα κατάσταση στην Κύπρο;

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ένα θετικό μήνυμα και γιατί όχι αποτελεί και ένα μοχλό πίεσης προς τις ηγεσίες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 November 2002 - 14:05:09 UTC