Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.

Την Τετάρτη στις 13.30 -το λέω για τους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες- θα παραχωρήσω συνέντευξη Τύπου, με θέμα τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με την ευκαιρία και της συζήτησης για τα προεδρικά διατάγματα, την οποία είχαμε υποσχεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, για τη χορήγηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών.

Επίσης, να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Χόρχε Σαμπάιο και το βράδυ θα παραβρεθεί στο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών κ. Μέλερ.

@Στις 10:45, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων κ. Δαφέρμο, ο οποίος ζήτησε να τον ενημερώσει για το έργο της Αρχής.

@Στις 11:30, θα έχει συνάντηση με το Φιλανδό Πρωθυπουργό Πάαβο Λιπόνεν.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

@Στις 11:30, θα δεχθεί τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς κα Φώφη Γεννηματά.

@Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

@Στις 2 μετά το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ.

@Στις 18:30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή.

Την Πέμπτη το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη και την πορεία του Γ` Κ.Π.Σ.

@Στις 2 μ.μ., ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Γιώργο Κατηφόρη, για θέματα της πορείας της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.

@Στις 7 το βράδυ, θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι τα θέματα απασχόλησης, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Ρώμη, όπου στις 13:30 θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την Δευτέρα (9.12), στις 7:30 μ.μ. ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ.

Την Τρίτη (10.12), στις 9:30 το πρωί, θα δει το Δανό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ε.Ε. Αντερς Ρασμούσεν.

@Στις 13:00, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Νάσο Αλευρά και την κα Γιάννα Αγγελοπούλου, για θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

Να θυμίσω ότι την Πέμπτη (12.12), θα αναχωρήσουμε για την Κοπεγχάγη, για την ιδιαίτερα σημαντική Σύνοδο Κορυφής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Μιας και η Σύνοδος της Κοπεγχάγης πλησιάζει, ανησυχούν την κυβέρνηση και την προβληματίζουν ανατροπές ή εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής που μπορεί να συμβούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, εάν κάποιος έχει κάτι στο μυαλό του. Εάν εννοείτε, όμως, για την ένταξη της Κύπρου, θέλω να πω ότι πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία, στις Βρυξέλλες, να συζητήσουμε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και να ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση. Δεν βλέπω κάτι να έχει αλλάξει, το οποίο να εμποδίζει την επικύρωση αυτής της απόφασης, όπως εξάλλου απαιτείται, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Εχω τονίσει ότι κανείς δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να αλλάξει αυτή την απόφαση, να εκφράσει μια διαφορετική γνώμη από την απόφαση που έχουμε ήδη πάρει και μάλιστα με ομόφωνο τρόπο και μετά από διεξοδική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω, ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. περνά μέσα από την ένταξη της Κύπρου και μάλιστα στο πρώτο κύμα, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί πρώτη τα κριτήρια, τα οποία η ίδια η Ε.Ε. έχει θέσει. Σε αυτό το σημείο θα είμαστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τι λέτε να έχει στο μυαλό του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Μίλερ, ο οποίος δήλωσε ότι πιθανότατα οδηγούμαστε σε συμφωνία πλαίσιο πριν την Κοπεγχάγη και τάχθηκε υπέρ της ένταξης ενιαίας Κύπρου και όχι μιας διαιρεμένης Κύπρου, δέκα μέρες πριν την Κοπεγχάγη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ένταξη θα έχει ως πρόβλεψη, όπως γνωρίζετε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το νόμιμο κράτος, εντάσσεται στο σύνολό του. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ζήτημα με τα κατεχόμενα. Αυτό ελπίζουμε και συμβάλουμε να γίνει μέσα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Εάν μέχρι τότε δεν έχουμε -όπως φαίνεται, τουλάχιστον- κατ` αρχάς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θα υπάρχει πρόβλεψη, ότι η ένταξη αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία ως ενιαίας οντότητας. Εντάσσεται, δηλαδή, το σύνολο της Κύπρου, ως πρόβλεψη, τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα, παλεύουμε για να επιλυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Είναι σαφές ότι θα ακολουθήσει η ένταξη ολόκληρου πια του νησιού και εν της πράγμασι, όχι μόνο ως πρόβλεψη.

Εάν στην προηγούμενη ερώτηση ο κ. Τάκης εννοούσε ως έκπληξη και την επίλυση του Κυπριακού ή κάποια πρωτοβουλία για την επίλυσή του, θα ήθελα να τονίσω ότι, τόσο εμείς, όσο και η Κύπρος, σύμφωνα με όσα έχει πει ο Πρόεδρος Κληρίδης, έχουμε από την αρχή δεχθεί να διαπραγματευθούμε με αφετηρία το Σχέδιο Ανάν. Η παρακώλυση που υπήρξε και δημιούργησε αυτή την καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στις ενέργειες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις γνωστές παλινωδίες που επέδειξαν όλο αυτό τον καιρό. Αρα, λοιπόν, εμείς έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε, πιστοί στην πολιτική μας και στην απαίτηση να υπάρξει παρέμβαση του ΟΗΕ για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Αλλοι ήταν εκείνοι που δημιούργησαν την καθυστέρηση. Δεν γνωρίζω εάν τελικώς εμμείνουν στις απόψεις που εκφράζουν ή δεχθούν τη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά όρια είναι πλέον ασφυκτικά. Αυτό που ενδιαφέρει -και αυτό τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις- είναι να γίνει η ένταξη της Κύπρου κανονικά στην Κοπεγχάγη και βεβαίως να συνεχιστεί ο διάλογος και η διαπραγμάτευση για την επίλυση και του πολιτικού προβλήματος, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε μια συμφωνία αρχής. Αν έχετε καμιά απορία να ρωτήσετε τώρα, γιατί είναι ιδιαίτερα λεπτά αυτά τα ζητήματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση για τα πέντε σημεία της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι τα αγκάθια σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάν και με τα οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κατ` αρχάς πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά των υπηρεσιών της. Μια νομική υπηρεσία έχει ως καθήκον να προετοιμάσει κάποιες νομικές πτυχές του όλου προβλήματος και να τις προτείνει στην πολιτική ηγεσία της. Αρα, λοιπόν, η όποια προετοιμασία γίνεται από τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν έχει τη δική της αξία. Βεβαίως, τις αποφάσεις λαμβάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια το Ανώτατο Οργανο που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αρα, λοιπόν, εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Αν είχε προωθηθεί, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, το θέμα της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, στα ζητήματα αυτά θα υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά και βεβαίως, θα έπρεπε και η Ε.Ε. να λάβει σχετικές αποφάσεις, μέσα στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δίνοντας και σχετικές μεταβατικές διατάξεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Αυτό, όμως, ακόμα δεν έχει γίνει και είναι λογικό, γιατί δεν είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γιατί υπήρξε η γνωστή κωλυσιεργία από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάθε, λοιπόν, τοποθέτηση, κάθε επεξεργασία έχει τη δική της αξία και -επαναλαμβάνω- απευθύνεται υποβοηθητικά προς τα όργανα που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν μπορεί να δημιουργήσει, δηλαδή, κάποιο πρόβλημα αυτή η διαδικασία που λέτε, αν και η Τουρκία συμφωνήσει κατ` αρχήν στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κι αν ακόμα υπήρχε συμφωνία επί της αρχής, κάτι το οποίο δεν διαγράφεται αυτή τη στιγμή ως ιδιαίτερα πιθανό, για να μιλάμε επί πραγματικής βάσεως, είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν μετά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα. Αρα, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί είναι αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου ή όχι, όπου η δική μας θέση και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή εκφράζεται δια του Προέδρου Κληρίδη, είναι σαφής.

Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι η ένταξη και η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι δύο ξεχωριστά θέματα. Η ένταξη θα πρέπει να γίνει κανονικά στην Κοπεγχάγη και θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίας πολιτικής οντότητας. Από εκεί και πέρα, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία αρχής, όπως αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως πιθανόν, θα πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, ο διάλογος, για να ολοκληρωθεί, πριν βεβαίως την πράξη υπογραφής της διεύρυνσης και της ένταξης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αφού αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής πριν από την Κοπεγχάγη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το απέκλεισα, όπως είδατε. Είπα ότι δεν διαγράφεται ως πιθανόν, αυτή τη στιγμή, διότι δεν μπορώ να αποκλείσω, εάν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ή εξελίξεις. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ή να προβλέψουμε τι θα γίνει αυτές τις δύο εβδομάδες. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις περιπτώσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιό ακριβώς είναι το αντικείμενο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία μεθαύριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση συνάντηση με τη νέα τουρκική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα για τέτοιες κρίσιμες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή που συνδέεται με όλο το πλέγμα του καθορισμού της ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, για το θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για τυχόν άλλα θέματα, όπως του ευρωστρατού που εκκρεμεί. Είναι λογικό, λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχει μια νέα τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, να γίνουν και οι σχετικές επαφές των αρμόδιων για όλα αυτά υπουργών Εξωτερικών. Αυτός, άλλωστε, ο διάλογος μπορεί να συμβάλει στο να αναληφθούν πρωτοβουλίες ή να διευκολυνθούν εξελίξεις γι` αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θεωρείτε τυχαία τη συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Γιατί, την ημέρα που θα πάει ο κ. Παπανδρέου, θα πάει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν εκεί, διότι γράφεται και αυτό ευρέως στον κυπριακό Τύπο. Μήπως αυτή την ώρα "μαγειρευτεί" κάτι με τις εγγυήτριες δυνάμεις, λίγες μέρες πριν την Κοπεγχάγη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στην Αγκυρα ως υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του. Υπάρχουν τρία θέματα, τα οποία σας ανέφερα και είναι λογικό να συζητηθούν, όχι μόνο μέσω τρίτων, αλλά και διμερώς, πέραν της συζήτησης στα διεθνή όργανα, στα οποία τελικώς μπορεί να λυθούν. Είναι λογικό να δούμε τη νέα τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και να συζητήσουμε μαζί της τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό των ημερομηνιών για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με τις διαδικασίες του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και το θέμα που έχει να κάνει με την επίλυση της εκκρεμότητας του ευρωστρατού. Είναι τρία θέματα που αφορούν όλη τη Διεθνή Κοινότητα και την Ε.Ε., τα οποία δεν είναι κακό να συζητηθούν και διμερώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή θα είναι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι τυχαία η παρουσία του εκεί. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη δει το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω τις δηλώσεις σας και του κ. Γιαννίτση για το θέμα της σκιώδους προεδρίας που προετοιμάζει η Ν.Δ. Θα ήθελα, όμως, και ένα σχόλιό σας σήμερα συν το αν πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της ελληνικής Προεδρίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιδεικνύουν σοβαρότητα και συμβάλλουν στην επιτυχία της προσπάθειας της χώρας τους, η οποία αναλαμβάνει κάθε φορά την ευρωπαϊκή Προεδρία. Θλιβερή εξαίρεση σε αυτό το δεδομένο, γιατί δεδομένο θεωρείται για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αποτέλεσε αυτή η τακτική της Ν.Δ. με τις γραφικότητες της σκιώδους προεδρίας. Θα πρέπει να καταλάβει η Ν.Δ. ότι με αυτές τις αστειότητες που εγγίζουν τα όρια της φαρσοκωμωδίας εκτίθεται όχι μόνο στον ελληνικό λαό, ο οποίος σε τελική ανάλυση τη γνωρίζει πάρα πολύ καλά, αλλά και διεθνώς. Οι της Ν.Δ φροντίζουν να γίνουν "ανέκδοτο" σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε..

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ποια εικόνα έχει η κυβέρνηση από τον πρωινό σεισμό στη Ζάκυνθο, στο Βαρθολομιό και στην ευρύτερη περιοχή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα βιαστώ, γιατί ένας σεισμός 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός. Εχουν ήδη φτάσει κλιμάκια των αρμοδίων υπουργείων στις περιοχές αυτές, ενδεχομένως θα επισκεφτούν τις περιοχές και κλιμάκια σε υψηλότερο βαθμό και από εκεί και πέρα θα εκτιμηθούν οι ζημιές και να είστε βέβαιοι ότι θα τηρηθεί η συνήθης διαδικασία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σας ρωτάω γιατί άκουσα το πρωί από τα ΜΜΕ ότι ο κόσμος εξέφραζε παράπονα και για την απουσία του κράτους, αλλά και για την απουσία της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο σεισμός αυτός έγινε στις 6 η ώρα το πρωί, δηλαδή σε ώρα που όπως είναι γνωστό δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, αμέσως μετά το σεισμό δόθηκαν εντολές από τα αρμόδια όργανα και αναχώρησαν κλιμάκια για τις σεισμόπληκτες περιοχές, προκειμένου να γίνει η πρώτη εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών. Είναι δε πολύ πιθανό, και εντός της ημέρας, να υπάρξει επίσκεψη στις περιοχές αυτές εκπροσώπων και σε ανώτερο επίπεδο, και σε πολιτικό επίπεδο, από τα συναρμόδια υπουργεία. Υπήρξε άμεση παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση και καταγραφή των ζημιών. Θα τηρηθούν οι συνήθεις και προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποζημίωση των ανθρώπων που επλήγησαν από το σεισμό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μετά τη θριαμβευτική εμφάνιση το Σαββατοκύριακο της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας σε Πολυδένδρι και Τατόι, να υποθέσουμε ότι έχετε καταβάλλει τα 4,6 δις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν δέχομαι το χαρακτηρισμό αυτό με το επίθετο που χρησιμοποιήσατε. Είναι λογικό η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να επισκέπτεται περιοχές, οι οποίες ανήκουν πλέον -και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- στο ελληνικό κράτος. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ότι οι εκτάσεις αυτές θα αποδοθούν στον ελληνικό λαό. Λογικό είναι, επομένως, που επισκέφτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τις περιοχές αυτές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 December 2002 - 15:05:11 UTC