Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ειδικότερα για όσα είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, στην αρχή της συνεδρίασης, επισήμανε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, τόνισε ότι πρέπει να οργανώσει έγκαιρα η κυβέρνηση την παρουσία της στις συνεδριάσεις της Βουλής και να μιλήσουν όλοι όσοι έχουν κεντρικά θέματα που συνδυάζονται με τον Προϋπολογισμό. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού, ως γνωστόν, θα αρχίσει την Τετάρτη (18/12) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (22/12). Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τον κ. Κοσμίδη να αναλάβει το συντονισμό για την παρουσία των κυβερνητικών στελεχών.

Δεύτερον, τα προγράμματα επικοινωνίας και προβολής του Γ` Κ.Π.Σ., ένα θέμα που συνδέεται με το υπουργείο μας. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα το 261 του `97 που αφορά με τη διαφημιστική προβολή του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καθορίζει κάποια υποχρεωτικά ποσοστά για έντυπα, ραδιόφωνα, τηλεόραση και για τα περιφερειακά Μέσα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλά υπουργεία δεν τηρούν αυτή την κατανομή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές αντιδράσεις κυρίως στα περιφερειακά Μέσα. Γι` αυτό ζήτησε να υποβάλλουν όλοι στο Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολής που καταρτίζουν. Πρώτα απ` όλα, για να τηρείται ο νόμος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και δεύτερον για να υπάρχει συντονισμός στα μηνύματα που προβάλλουμε, να υπάρχει και μια γνώμη σε σχέση με αυτά. Διότι, είχαμε επισημάνει και παλαιότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι γίνονται μερικές καμπάνιες που δεν καλύπτουν αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το μήνυμα και η ενημέρωση που πρέπει να δοθεί. Θα σας παρακαλέσω γι` αυτό -συνέχισε ο Πρωθυπουργός- να υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δεν είναι μια τυπική, αλλά μια ουσιαστική διαδικασία για περισσότερη απήχηση των μηνυμάτων μας και αυτό πρέπει να το κάνουμε σωστά.

Τρίτον, ο Πρωθυπουργός, για το θέμα των δημοσκοπήσεων, αναφέρθηκε στη δημοσκόπηση που λέγεται ότι θα δημοσιευθεί σήμερα -η παρέμβασή του έγινε μερικές ώρες πριν από τη δημοσίευση της MRB και πριν από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες πρόκειται να δημοσιευθούν πιθανώς τις επόμενες μέρες -λέγοντας τα εξής: Οι δημοσκοπήσεις αυτές, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, είναι ενδείξεις τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη μας. Αλλά, οι δημοσκοπήσεις δεν καθορίζουν τις πεποιθήσεις μας, ούτε τις πράξεις μας για εκσυγχρονισμό, αλλαγή και αντιμετώπιση αρνητικών καταστάσεων. Μας δίνουν μια ένδειξη, μια πληροφόρηση, αλλά το "πιστεύω μας" και τι κάνουμε σύμφωνα με αυτό, το καθορίζουμε εμείς. Δεν καθορίζεται από τις δημοσκοπήσεις. Εχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχουμε συζητήσει στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και έχουμε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είχαμε πει ότι η πολιτική μας θα είναι εμπροσθοβαρής. Και ήταν. Πραγματοποιήσαμε δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η προσαρμογή στην ΟΝΕ, η εισαγωγή στο ευρώ, έγινε στη χώρα μας ομαλά με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Εχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. σε μια στιγμή που η παγκόσμια συγκυρία χαρακτηρίζεται από ύφεση. Τους μήνες που έρχονται θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα, εθνικά θέματα, προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, που ταλαιπωρούν τη χώρα πολλές δεκαετίες. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της χώρας σε όλα τα επίπεδα με τους μέσους όρους της Ε.Ε.

Εχουμε μεγάλο διάστημα μπροστά μας για να προχωρήσουμε το έργο μας, να το αναδείξουμε και να το κεφαλαιοποιήσουμε. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει στο τέλος αυτής της περιόδου, το 2004, αν ανταποκριθήκαμε ή όχι στην εντολή που πήραμε. Γι` αυτό και συνεχίζουμε εντατικά τη δουλειά μας με προσήλωση και συνέπεια στους στόχους, χωρίς ερωτηματικά, με βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση. Αλλάξαμε την Ελλάδα τα περασμένα χρόνια. Οι εκλογές του 2000 επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική μας ήταν αποδεκτή και θα συνεχίσουμε την πορεία της αλλαγής για να κάνουμε τη χώρα πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.

Τέταρτον, τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή τους επόμενους μήνες. Γιατί, είναι οι μήνες Προεδρίας και αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τα προβλήματα που μας απασχολούν στο εσωτερικό της χώρας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της Ενωσης και μπορεί να έχουν μικρή ή μεγάλη επίπτωση και στα ελληνικά θέματα. Θα υπάρξει, λοιπόν, μια ενασχόληση με την Ε.Ε. και θα γίνουν πολλά ταξίδια. Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να επισκεφθεί, πριν τη Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη, 24 πρωτεύουσες χωρών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από Πρωθυπουργό μιας χώρας της Ε.Ε. Πέρα από το κουραστικό είναι, όπως τόνισε, ένα θέμα παρουσίας. Και αυτό γιατί πρέπει να μην επιτρέψουμε να υπάρξει στο εσωτερικό η αίσθηση ότι αφήσαμε τα πράγματα όπως έχουν και στραφήκαμε αποκλειστικά στα θέματα της Ε.Ε. Πρέπει και το εξάμηνο αυτό -και είναι πολύ σημαντικό- να έχουμε και εδώ παρουσία, να κυνηγήσουμε τα θέματα. Γι` αυτό χρειάζεται σε κάθε υπουργείο να ορίσετε από τώρα για να ξέρετε, ώστε να επικεντρωθείτε σε αυτό, τι μπορούμε να κάνουμε, με τι μπορούμε ακριβώς να ασχοληθούμε το επόμενο εξάμηνο. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που για να τα παλέψουμε χρειάζεται και η συμπαράσταση από την κοινωνία και το Κίνημα. Χρειάζεται η κινητοποίηση και του Κινήματος. Γι` αυτό, πρέπει να προηγηθεί η προετοιμασία των υπουργείων, ώστε να μπορεί και το Κίνημα να συμμετάσχει και να μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την κινητοποίηση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση από τους κυρίους Ν. Χριστοδουλάκη, Κ. Σκανδαλίδη και Χ. Πάχτα για τα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και του Γ` Κ.Π.Σ.

Ο Πρωθυπουργός, στην τελική παρέμβασή του, αναφερόμενος σε θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και του Γ` Κ.Π.Σ., τόνισε τα εξής:

Από την αποτελεσματικότητά μας στο Γ` Κ.Π.Σ. κρίνεται το σύνολο της προσπάθειάς μας για την τετραετία. Η πρόοδος στο Γ@ΚΠΣ, έχει τεράστια επίπτωση στο εισόδημα του κόσμου. Το Γ` Κ.Π.Σ., οι εθνικοί και κοινωνικοί πόροι είναι η βάση της προσπάθειάς μας για την αύξηση της ευημερίας του ελληνικού λαού. Πρέπει να τρέξουμε, ώστε να πάει παντού το μήνυμα ότι αλλάζουν τα πράγματα. Εχουν δημιουργηθεί θετικές προϋποθέσεις γι` αυτό. Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν. Η περιφέρεια είναι στην πρώτη γραμμή και στόχος μας είναι η πλήρης κάλυψη των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Σημασία, βεβαίως, δεν έχουν μόνο οι δείκτες, αλλά και η αίσθηση του πολίτη, η οποία πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας ότι πρέπει, πλέον, σε όλα τα προγράμματα, να τίθενται ποσοτικοί στόχοι, πρέπει να υπάρχουν προθεσμίες για την αξιολόγηση και ένταξη των προγραμμάτων, καθώς και δυνατότητα ανάθεσης και σε άλλους φορείς, αν κάποιοι δεν προχωρούν τα προγράμματα. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν θα ληφθούν και ιδιαίτερα μέτρα για την πάταξη της γραφειοκρατίας, όπου αυτή εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί.

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε στο διορισμό του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ως Πρόεδρος του ΕΟΦ επελέγη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Σαβάκης και ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Δαφέρμος.

Σχετικά με τη δημοσκόπηση θα ήθελα να πω -όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός- ότι οι τοποθετήσεις μας είναι ίδιες για όλες τις δημοσκοπήσεις. Επομένως, δεν έχω παρά να επαναλάβω σημεία της προχθεσινής τοποθέτησής μου: Και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την αίσθηση που έχουμε μέσα από την κοινή γνώμη και την επαφή μας με τους πολίτες, καταγράφουμε όλοι μια σημαντική βελτίωση της εικόνας μας, που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουμε, της μεγαλύτερης ανταπόκρισής μας στα προβλήματα του πολίτη, της υλοποίησης του προγράμματός μας. Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Και είναι αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Προσπαθούμε, με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά, ώστε να υλοποιήσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας. Είναι, όμως, γεγονός ότι η εικόνα και της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι συνεχώς βελτιούμενη. Αρα επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε ότι με το έργο μας, με την προσπάθειά μας, με τη σκληρή δουλειά που θα συνεχιστεί, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούμε να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Θέλω να τονίσω χαρακτηριστικά ότι η τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει μια μείωση της διαφοράς, όπως γνωρίζετε, κατά 3,3 %.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα υπάρχει συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία" του αρχηγού του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάνει μια πρόταση επί της ουσίας για απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία και στην ακόλουθη ένταξη της Κύπρου, αλλά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, δίνει μια παράταση. Αυτό πώς το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση; Και ένα δεύτερο στοιχείο από αυτή τη συνέντευξη: ζητά αναβάθμιση, κατά κάποιο τρόπο, του διαλόγου, θέλει έναν πρωθυπουργό σε διάλογο με πρωθυπουργό. Πώς το σχολιάζετε; Θεωρείτε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε, δηλαδή, σωστός διάλογος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πάρα πολλές οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και θα έλεγα ότι δεν μπορεί να υπάρχει σχολιασμός σε κάθε μια από αυτές. Θέλω να σημειώσω -και αυτό ως γενική δήλωση- ότι εμείς θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Θα πρέπει, όμως, η Τουρκία να κάνει θετικές κινήσεις και να αποδείξει εμπράκτως τις καλές προθέσεις της και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και στο θέμα του ευρωστρατού. Βεβαίως, δεν υπάρχει -και δεν είναι δυνατό να υπάρξει- καμία σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. με την επίλυση του πολιτικού προβλήματός της.

Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτά που γίνονται το τελευταίο 24ωρο από την τουρκοκυπριακή πλευρά δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό και σοβαρά ερωτήματα. Δεν γνωρίζω αν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να βρει στην αγορά χαρτί για Fax. Φαντάζομαι, όμως, ότι το ξύλο για να γίνει χαρτί και στη συνέχεια να μπει στο fax θέλει κάποιες ώρες. Αν θέλουμε, όμως, να διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι συνεχίζεται η πολιτική της κωλυσιεργίας. Αυτή η πολιτική της κωλυσιεργίας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από μας και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή ούτε από τη διεθνή κοινότητα, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτή τη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Δεν είναι δυνατό να ειδοποιείται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τη συγκεκριμένη ώρα θα κατατεθούν οι προτάσεις και των δύο πλευρών και καλή τη πίστει η κυπριακή κυβέρνηση να καταθέτει τις προτάσεις της και στη συνέχεια με διάφορες αστείες προφάσεις ο κ. Ντενκτάς να μην ανταποκρίνεται. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, χθες μας αφήσατε να κατανοήσουμε, προφανώς, γιατί και εσείς το εκτιμήσατε "κατά πρόβλεψη", είπατε χαρακτηριστικά ότι μέχρι την Κοπεγχάγη ο ΟΗΕ θα κάνει κάποια νέα παρέμβαση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι είδους παρέμβαση θα είναι, δεν το γνωρίζουμε. Γεγονός, όμως, είναι ότι η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του θέματος, είναι έτοιμη να στείλει και τις προτάσεις της. Όμως! Όπως είπατε και εσείς τώρα, έχουμε αστείες προφάσεις από την πλευρά του Ντενκτάς. Αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι εάν εκδηλωθεί οποιαδήποτε είδους παρέμβαση από πλευράς ΟΗΕ δεν θα είναι πίεση προς την ελληνική πλευρά; Δηλαδή, θα είναι ευνοϊκότερη παρέμβαση, λόγω της καλής πίστης που δείχνει η ελληνοκυπριακή πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς δεν ακολουθούμε πολιτική καλής πίστης, γιατί θέλουμε να δώσουμε εξετάσεις σε κανέναν. Το επισημαίνω για να μην υπάρχουν τέτοιες παρεξηγήσεις. Ακολουθούμε πολιτική καλής πίστης γιατί το πιστεύουμε. Γιατί εμείς θέλουμε τη λύση του Κυπριακού. Γιατί εμείς θέλουμε να ζήσουν ενιαία οι κοινότητες σε ένα ενιαίο κράτος. Γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει πολιτική ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη. Γιατί εμείς θέλουμε να προχωρήσει η ανάπτυξη, η ευημερία για τους λαούς της περιοχής σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη. Γιατί εμείς θέλουμε να μειωθούν οι εξοπλισμοί, προκειμένου να πάνε χρήματα στην κοινωνική πολιτική. Γιατί εμείς θέλουμε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να μη δημιουργείται ασταθής κατάσταση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Ν.Α. Ευρώπη και η Μ. Ανατολή. Γι` αυτό θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό. Να λυθεί δίκαια και σωστά να είναι η λύση λειτουργική και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Γι` αυτό καταβάλλουμε αυτή την προσπάθεια. Γι` αυτό δείχνουμε καλή πίστη. Γι` αυτό προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο πλαίσιο, τις διαδικασίες που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Είναι σαφές ότι αυτό γίνεται για να συμβάλουμε σε μια θετική, βιώσιμη, δίκαιη λύση. Αν αυτό δεν γίνει δυνατόν, η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει πειστεί ότι η λύση δεν βρέθηκε με την ευθύνη της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Και θα πρέπει, βέβαια, η πλευρά αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια διευκρίνιση επί της απαντήσεώς σας. Είναι σαν να λέτε ότι εμάς μας ενδιαφέρει να μην μας πουν ότι φταίμε για το ναυάγιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλουμε να βρεθεί λύση.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως, αναμφίβολα δεν αμφισβητώ τις προθέσεις. Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν δεσμεύεται από κάτι, ο,τιδήποτε, ώστε να πει ότι ναι εντάξει δεν φταίει η ελληνοκυπριακή πλευρά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή σε όλα τα μεγάλα διεθνή θέματα, όλα συνυπολογίζονται, η στάση που ακολουθούμε είναι όπλο στα χέρια μας. Σας διαβεβαιώ γι` αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα: βλέπετε διαφορετική στάση να κρατά η τουρκοκυπριακή πλευρά και διαφορετική στάση να κρατά ο κ. Ερντογάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι στιγμής υπάρχουν διαφορετικά λόγια. Είναι σαφές. Το θέμα, όμως, δεν είναι αν υπάρχουν διαφορετικά λόγια. Το θέμα είναι να υπάρχουν πράξεις. Είναι ώρα των πράξεων. Τι να τα κάνουμε τα καλά λόγια; Χρειαζόμαστε πράξεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μήπως είχαν δίκιο όσοι μέσα από το ΠΑΣΟΚ από την αρχή είπαν ότι τελικά η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς υποκρίνεται και ουσιαστικά θα συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά και ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στη δική μας καλή θέληση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν δικαιώνει τη θέση την οποία ακολουθήσαμε μέχρι τώρα; Δικαιώνει απόλυτα τη μέχρι τώρα θέση μας, διότι έχει εκτεθεί πλήρως ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ο κ. Ντενκτάς με τις παλινωδίες του, αλλά -και με συγχωρείτε- και με κάποιες κινήσεις τους, οιοι οποίες μπορεί να προκαλούν θυμηδία κατ` αρχήν, διότι εγγίζουν τα όρια του αστείου, αλλά υποκρύπτουν μια βαθιά -τουλάχιστον αυτό φαίνεται προς τα έξω- απολυτότητα και μια άρνηση να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ήθελα να σας ρωτήσω: Ποιος είναι ο αποδέκτης αυτού του είδους μηνύματος που αποστέλλει ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι απλώς ενδείξεις και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο πρόγραμμά της και στις πεποιθήσεις της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός απευθυνόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο και βεβαίως όταν μιλάει ο Πρωθυπουργός απευθύνεται και στον ελληνικό λαό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτά είναι αυτονόητα. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ενδείξεις. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποια ανάγκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί σε ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη, γιατί οι δημοσιογράφοι έχετε γράψει άρθρα, εκτιμήσεις. Υπάρχουν πρωτοσέλιδα@

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπερτιμώντας την αξία των ενδείξεων, θέλετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκρινε ο Πρωθυπουργός ότι είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη και θέλησε να τοποθετηθεί. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κανένα πρόβλημα. Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι συγκεκριμένα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το πρόβλημά μου είναι ότι ο Πρωθυπουργός κατανάλωσε δύο παραγράφους για να διαμηνύσει στους Ελληνες πολίτες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν διεμήνυσε μόνον αυτό. Ισως να μην τα θυμάστε, γιατί τα ακούσατε προφορικά. Διαμήνυσε ότι προχωρούμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας, θα εμμείνουμε στο πρόγραμμά μας, θα το υλοποιήσουμε, θα το κάνουμε πράξη. Και ότι χάρη στο πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσουμε τους όρους εκείνους, ώστε να νικήσουμε και στις επόμενες εκλογές. Είναι σαφής.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός λέει μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι πρέπει να «τρέξουμε» το Γ@ ΚΠΣ, δεν είναι και μια έμμεση μομφή κατά του αρμοδίου Υπουργού που διαχειρίζεται την υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, διότι στη συνέχεια είπε ότι έχουν δημιουργηθεί από τη δουλειά μας θετικές προϋποθέσεις.

ΓΑΡΓΑΚΑΚΟΣ: Δεν υπήρξαν δηλαδή κριτικές φωνές σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ@ ΚΠΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την έννοια που θα θέλατε να του δώσετε, όχι. Με την έννοια των θετικών παρατηρήσεων και παρεμβάσεων ναι, η συζήτηση εκεί αποβλέπει.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε μερικές θετικές παρατηρήσεις που έκαναν οι Υπουργοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως να σας πω, αλλά δεν θα αναφερθώ σε ονόματα. Θα αναφερθώ σε σημεία τα οποία τέθηκαν. Για παράδειγμα, από πάρα πολλούς τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων. Γνωρίζετε ότι ζητούνται πάρα πολλά χαρτιά για να γίνει μια επένδυση. Και κυρίως σε ευαίσθητους τομείς της Περιφέρειας, όπως ο τομέας της Ενέργειας ή ο τομέας της Αλιείας. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η Επιτροπή Γενικών Γραμματέων, η οποία συστάθηκε γι@ αυτό το σκοπό, να μειώσει όλη αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία καθιστά χρονοβόρα την πραγματοποίηση μιας επένδυσης. Οπως επίσης, έγινε μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δουλέψουν τα αρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας, για την άμεση υλοποίηση του Περιφερειακού Προγράμματος.

Τέθηκαν επίσης ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο επίσκεψής μας στην Περιφέρεια και την ανάδειξη της πολιτικής μας σε κάθε Νομό.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα γίνουν συσκέψεις των βουλευτών του Κόμματός μας κατά Περιφέρεια με την παρουσία από την πλευρά της Κυβέρνησης του κ. Στέφανου Μανίκα και από την πλευρά του Κόμματος του κ. Μιχάλη Νεονάκη, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των έργων κατά Περιφέρεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.

Να επισημάνω, ότι ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Μανίκα και από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωκράτη Κοσμίδη να συντονίσουν τις παρουσίες κυβερνητικών κλιμακίων για την ανάδειξη των έργων, τα οποία γίνονται με χρηματοδότηση του Γ@ Κ.Π.Σ. σε όλους τους Νομούς. Τέτοιες παρατηρήσεις έγιναν και για αυτό το λόγο κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, να σημειώσω ότι έγιναν ειδικές αναφορές στην εξέλιξη του Προγράμματος της Γεωργίας από τον κ. Γεώργιο Δρυ, του Προγράμματος στον τομέα της απασχόλησης από τον Υπουργό Εργασίας κ. Δημήτρη Ρέππα και στον τομέα της παιδείας, για τον οποίο τονίστηκε ότι ακολουθεί ιδιαίτερα καλούς ρυθμούς, από τον κ. Πέτρο Ευθυμίου.

Εγινε ένας πολύ πλούσιος και θετικός διάλογος μέσα σε ένα, πράγματι, ιδιαίτερα θετικό και δημιουργικό κλίμα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως από τα στοιχεία που ακούσατε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορείτε να μας δώσετε πληροφορίες κατά τομείς, που είπατε δηλαδή, τη γεωργία, την απασχόληση, την παιδεία, την Κοινωνία της Πληροφορία, τί απορροφητικότητα έχουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για αυτά τα θέματα θα κάνει ενημέρωση ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε πολιτικό επίπεδο και με δεδομένο ότι ο χρόνος που απομένει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι και πάρα πολύς @επιτρέψτε μου την έκφραση- αυτές οι δύο δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε και κρίνουμε προθέσεις, γιατί αποτελέσματα δεν έχουμε, ήταν «η μύγα που τσίμπησε» την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις πριν από λίγο, σας ανέφερα τις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού, ότι η βελτίωση που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις είναι αποτέλεσμα του έργου μας και όχι το έργο μας αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει μια ορατή μείωση της διαφοράς που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά; Αυτή η βελτίωση της εικόνας οφείλεται στη δουλειά μας. Αρα τί πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Και κάνει σαφές ο Πρωθυπουργός ότι θα συνεχίσουμε, υλοποιώντας το πρόγραμμα το οποίο έχουμε χαράξει. Σας είπα και προχθές, όταν ρωτήθηκα, ότι δεν αλλάζει το πρόγραμμά μας. Ερχεται σήμερα η επιβεβαίωση από τα πιο επίσημα χείλη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πέρα από τις επιμέρους θετικές παρατηρήσεις που είπατε ότι έγιναν, με βάση όσα είπατε, να υποθέσουμε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του Γ@ΚΠΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Φυσικά, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Αν έχεις καλύψει ένα μέρος του δρόμου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρέξεις ακόμη πιο γρήγορα για να καλύψεις το σύνολο. Ηδη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ένταξη προγραμμάτων, ο σχεδιασμός των έργων. Φυσικό είναι να έρθει η ώρα της μεγάλης υλοποίησης, που είναι το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν ο κ. Πάχτας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Εξάλλου, όταν Υπουργός ή Υφυπουργός δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, δεν φέρει αυτόν τον τίτλο. Φέρει τον τίτλο του πρώην.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 December 2002 - 17:05:10 UTC