Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα αρχικώς να σας ενημερώσω ότι αύριο, λόγω της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, δεν θα γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Χρωστώ, επίσης, μια απάντηση σε χθεσινή ερώτηση. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχω, όλες οι κληρώσεις του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια. Μάλιστα, υπάρχει ένα σύστημα που το παρακολουθεί και το εγγυάται το Ιδρυμα του Πανεπιστημίου Πατρών, αυτό που έχει άμεση σχέση με την Πληροφορική, και όλη η διαδικασία, όλες οι διεργασίες, γίνονται με βάση διεθνείς προδιαγραφές τις οποίες εγγυώνται διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Είναι, δηλαδή, κλήρωση ηλεκτρονικού τύπου. Δεν γίνεται με τον κλασικό τρόπο με τα σφαιρίδια.

Ας περάσουμε τώρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είχε ως θέμα την καλύτερη προετοιμασία μας για τα θέματα της Προεδρίας. Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση γύρω από τις προτεραιότητες, τους στόχους, που έχουν τεθεί και τις προτεραιότητες που κάθε υπουργός έχει θέσει στο υπουργείο του. Εισαγωγικά, ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες παρατηρήσεις.

Αρχικώς, αναφέρθηκε στην αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης Οτσαλάν. Είπε ότι "δεν θέλω και δεν μπορώ να σχολιάσω την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά διάβασα κάπου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβολή της υπόθεσης. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κυβέρνηση θέλει και αυτή η δίκη και οι άλλες δίκες που έχουν πολιτική και κοινωνική σημασία, να προχωρήσουν. Είναι αναγκαία η δίκη. Πρέπει να χυθεί φως σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία δυνατότητα μη πραγματοποίησης αυτών των δικών μέσω της διαδικασίας της παραγραφής. Το δεύτερο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι χρειάζεται να δίνουμε απαντήσεις σε όσα σχολιάζονται, σε όσα συμβαίνουν. Πρέπει να υπάρχει η θέση μας".

Τόνισε ότι εάν δούμε την ειδησεογραφία αυτές τις ημέρες, θα διαπιστώσουμε ότι στο επίκεντρό της, ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά κανάλια, είναι τα θέματα της καθημερινότητας, της ζωής των πολιτών. Από την "τρύπα" στο ΜΕΤΡΟ, μέχρι τα νοσοκομεία. "Δεν πρέπει -τόνισε ο Πρωθυπουργός- να θεωρούμε ότι τα γεγονότα αυτά δεν έχουν σημασία. Και μεγάλη σημασία έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν. Γι` αυτό και στα μικρά και στα μεγάλα θέματα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σαφείς και άμεσες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργούμε και εμείς, με τη δουλειά μας και τις παρεμβάσεις μας, θετικά γεγονότα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδεικνύουμε αυτά τα θετικά γεγονότα, να αναδεικνύουμε αυτό που κάνουμε, τις πρωτοβουλίες μας, να φαίνεται η δουλειά που γίνεται σε όλους τους τομείς από την κυβέρνηση. Χρειάζεται, επομένως, η έντονη δική μας παρουσία".

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, επειδή υπήρχαν κάποιες εκτεταμένες αναφορές γύρω από κάποια προσπάθεια δημιουργίας προγράμματος της Ν.Δ., είπε προς τους υπουργούς ότι αν διαβαστεί αυτό το κείμενο θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν συνεχείς γενικολογίες. Οτι το κείμενο δεν περιέχει παρά γνωστές επαναλήψεις. Αναφέρεται σε μια σειρά από θέματα, άλλα από τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί, άλλα απλώς επαναλαμβάνονται και σε ορισμένα σημεία εκφράζονται ιδιαίτερες θέσεις της Ν.Δ., όπως για παράδειγμα το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. "Δεν μπορεί κανείς να πει ότι με αυτές τις θέσεις προστίθεται κάτι καινούργιο", τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ομως, πρέπει να δώσουμε και τις δικές μας απαντήσεις. Να απαντήσουμε σ` αυτά που λέει η Ν.Δ. για μια σειρά θέματα και ιδιαίτερα σε εκείνα που αφορούν το κράτος και τη ζωή των πολιτών. Πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα".

Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε σε όλα τα θέματα, κατά υπουργείο και κατά Συμβούλιο της Ε.Ε., που έχουν τεθεί, ήδη, ως προτεραιότητες, ακριβώς για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα και το έργο που έχει προηγηθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα αυτά.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το θέμα της Προεδρίας να θεωρείται ως μια απλή διεκπεραίωση. Βεβαίως, μας φέρνει μπροστά σε μια ευρύτερη εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή αποστολή. Εχουμε την ευθύνη, αυτή τη στιγμή, να προωθήσουμε και τα θέματα της Ε.Ε., αλλά και τη δική μας θέση μέσα στην Ευρώπη. Αρα, το θέμα της Προεδρίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρει όλους μας".

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι η πολλοστή φορά που αναφέρεται στην ανάγκη να προβληθούν τα θετικά του κυβερνητικού έργου και να βγουν οι υπουργοί και να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες τους. Εχει διαπιστώσει κάποιο έλλειμμα, είτε επικοινωνιακό, είτε επί της ουσίας σε αυτόν τον τομέα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι παρακολουθούμε να γίνονται κάποιοι σχολιασμοί ή να αναφέρονται κάποια γεγονότα και να μην υπάρχει, είτε αμέσως η απάντηση των αρμοδίων, είτε -και αυτό είναι το κυριότερο- να μη δημιουργούνται τα θετικά εκείνα γεγονότα, τα οποία θα "βγάλουν" μια θετική εικόνα προς τα έξω. Υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας θετικών γεγονότων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προωθούμε την πολιτική μας, αλλά και να την αναδεικνύουμε σωστά, προβάλλοντας τα θετικά σημεία, τα αποτελέσματά της σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που αφορούν άμεσα τα προβλήματα του πολίτη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Επειδή δεν κατάλαβα από την απάντησή σας, εννοείτε ότι οι υπουργοί παράγουν θετικό έργο για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά για κάποιο λόγο την αποκρύπτουν ή δεν την προβάλλουν ή δεν παράγουν έργο ή δεν είναι επαρκές το έργο που παράγουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπαμε ότι το αποκρύπτει κανείς. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση παράγει θετικό έργο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε φάση, αυτό το έργο πρέπει και να αναδεικνύεται και να προβάλλεται και να υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Για παράδειγμα, πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, η Ν.Δ. επιχείρησε να αναφερθεί σε μια σειρά ζητήματα. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. μας κάλεσε να δώσουμε το οικογενειακό επίδομα σε 200.000 δικαιούχους. Αγνοούσε προφανώς η Ν.Δ. ότι το επίδομα αυτό δίνεται εδώ και έξι μήνες. Αγνοούσε, επίσης, η Ν.Δ. τις αναφορές του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τα αναδρομικά, οι οποίες είχαν γίνει μόλις την ίδια ημέρα. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας και τα οποία αφορούν τον πολίτη και τη ζωή του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις, ότι πρέπει να δημιουργούμε θετικά γεγονότα συνεχώς, ότι πρέπει να αναδεικνύουμε την πολιτική μας. Αν υπάρχουν κάποια ελλείμματα ή διαπιστώνονται προβλήματα, πρέπει να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να διευκρινίσετε, εάν η φράση του Πρωθυπουργού "να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα" αφορά την αδυναμία της Ν.Δ., όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, να συγκροτήσει ένα πρόγραμμα ή την αδυναμία -αν αυτό ισχύει- της κυβέρνησης να προβάλει το έργο της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μιλήσαμε για αδυναμία προβολής του έργου μας, ούτε υπήρχε τέτοια τοποθέτηση από κανέναν. Η αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Είναι σαφές. Αφού μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν προσθέτει τίποτα, για απλή επανάληψη γνωστών αναφορών για τοποθέτηση σε ορισμένα θέματα, τα οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την κυβέρνησή μας ή επαναφορά κάποιων παλαιότερων απόψεων της Ν.Δ., όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι αυτό που η Ν.Δ. επιχειρεί ψευδεπίγραφα να προβάλλει ως πρόγραμμα, πρέπει να απαντηθεί. Πρέπει να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα ότι, δηλαδή, δεν προσθέτει τίποτα, δεν έχει να πει τίποτα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο συντονιστής οικονομικών της Ν.Δ. κ. Αλογοσκούφης πριν από λίγο χαρακτήρισε κόλαφο την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας. Και μνημονεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου κ. Σόλντερς είπε ότι ουσιαστικά τα όσα μέτρα λαμβάνονται, μετακυλίονται στην επόμενη κυβέρνηση, αφού ο κ. Σόλντερς είπε χαρακτηριστικά -μεταφέρω τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη- ότι "τα περισσότερα μέτρα είναι έντονα ετεροχρονισμένα και τα περισσότερα μέτρα θα ληφθούν για τα χρόνια μετά το 2003".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς ο κ. Αλογοσκούφης δεν έχει διαβάσει καλά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη, καθώς και αυτά που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός. Αυτό αναδεικνύεται από την τοποθέτησή του, εκτός εάν συνειδητά διαστρεβλώνει τα πράγματα. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Κατά τα άλλα, όποιος διαβάσει προσεκτικά την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δει ότι για άλλους κτυπάει η καμπάνα και όχι για την Ελλάδα. Κατ` αρχάς, υπάρχουν παρατηρήσεις για όλες τις χώρες. Αρα, είναι λογικό σε κάποια σημεία να υπάρχουν παρατηρήσεις και για μας. Ομως, στα κύρια σημεία, εκεί δηλαδή που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον -και εκεί θα έλεγα που δημιουργούνται τα προβλήματα- δεν αναφέρονται θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Αντιθέτως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μετά τις τελευταίες προσαρμογές που υπήρξαν και αποτυπώθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2003 δεν υπάρχουν διαφορές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε βεβαίως και με τον αρμόδιο Επίτροπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις για την παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε σχέση με τη δίκη Οτσαλάν και υποθέτω ότι φωτογραφίζεται και η επικείμενη δίκη της «17Ν».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολες οι δίκες που έχουν πολιτική και κοινωνική σημασία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Να ρωτήσω εάν, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν επιδιώκει η κυβέρνηση αναβολή ή και παραγραφή αυτών των υποθέσεων, μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες άλλες πλευρές, οι οποίες να επιδιώκουν κάτι τέτοιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, που υπάρχουν στο σημερινό Τύπο, με τα οποία επιχειρείται να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι δήθεν είτε μεθόδευσε, είτε συναίνεσε, με τρόπο που δεν καταλαβαίνω, για τη χθεσινή αναβολή της δίκης. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να είναι ιδιαίτερα σαφής. Θέλουμε να γίνουν οι δίκες, να γίνουν στην ώρα τους, θέλουμε να λάμψει όλη η αλήθεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολές στον υπουργό Δικαιοσύνης, ούτως ώστε όσο τον αφορά να φροντίσει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθόσον τον αφορά -διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν και αρμόδιοι- να φροντίσει για τη μη παραγραφή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σας ενημέρωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης για τη σύλληψη που έγινε σήμερα; Μπορείτε να μας πείτε εάν επίκεινται άλλες συλλήψεις; Δεν είπε κάτι ο κ. Χρυσοχοϊδης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα θέματα αυτά δεν προαναγγέλλονται. Ερχονται ως αποτέλεσμα μιας δουλειάς που δεν γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Ο αρμόδιος Υπουργός και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ασκούν τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο και το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Την έρευνα, την ταυτοποίηση στοιχείων και προσώπων και επομένως τις σχετικές διαδικασίες για τις συλλήψεις τις κάνουν οι αρμόδιες αρχές οι εισαγγελικές και οι διωκτικές.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εχετε γνώση για το εάν θα ματαιωθεί η αεροναυτική άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ», που αφορά χρήση ενός αεροδιαδρόμου και συγκεκριμένα του

R-19, μετά από σχετική παρέμβαση της Τουρκίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν υπάρχει θέμα ματαίωσης.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στον κ. Ανάν, δηλώνει την ετοιμότητά του να διαπραγματευθεί το καθεστώς των εγγυήσεων..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτό είναι αρμόδια η Ελλάδα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: ...θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αφήσει το καθεστώς των εγγυήσεων ως έχει από τη Ζυρίχη ή προτίθεται να θέσει αλλαγή αυτού του καθεστώτος. Ειδικά μετά τη Κοπεγχάγη για να απαλλαγεί...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής εάν μπορούσαμε να καταλήξουμε ότι η Κύπρος προχωρά χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι σαφές. Εάν, όμως, αυτό δεν καταστεί δυνατό, έχουμε πει ότι θα επιχειρήσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών, τους οποίους θα στείλει κάθε εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, στο ελάχιστο δυνατό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Με ποιο τρόπο η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνέβαλε στην Ευρώπη του σήμερα, όπως αναφέρει ο Κώστας Σημίτης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «LE MONDE».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαβάσετε με προσοχή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και θα έχετε την απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 January 2003 - 15:05:07 UTC