Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω, συμπληρωματικά, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αύριο, στις 12.30, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και στις 13.30, με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου. Στις 14.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Ιβανόφ.

Οσον αφορά τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή και τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου σχετικά με τα έργα, θα ήθελα να τους καλέσω στη Ν.Δ. να ηρεμήσουν. Και αυτό το λέω, γιατί από τώρα και στο εξής πρόκειται να παραδίδονται πολλά έργα, όπως είναι προγραμματισμένο. Η αρχική στάση της Ν.Δ. απέναντι στα έργα ήταν να τα καταγγέλλει σαν "μακέτες" και σαν μια εικονική πραγματικότητα. Επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια -και αυτό αποδείχθηκε- και επειδή η Ν.Δ. είδε τα έργα να παραδίδονται και να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο, το Μετρό κ.ά, άλλαξε τακτική. Δεν λέει, πλέον, ότι είναι "μακέτες", αλλά ότι υπάρχουν οικονομικά σκάνδαλα στα έργα. Θα ήθελα να πω ότι η τακτική αυτή της Ν.Δ. (η οποία είναι η αξιωματική αντιπολίτευση) είναι λανθασμένη, είναι πολιτική περιθωριακού κόμματος. Διότι, η Ελλάδα προοδεύει. Τα έργα είναι μια πραγματικότητα που φαίνεται, που τη βλέπουμε όλοι. Δεν είναι κάτι κρυφό. Παραδίδονται και θα συνεχίσουν να παραδίδονται στον ελληνικό λαό. Την ίδια, λοιπόν, τακτική -γιατί έχει πάρει το "copywrite" αυτής της καταγγελίας η Ν.Δ.- πρόκειται να τη βρούμε μπροστά μας, προφανώς και στα επόμενα έργα, όπως είναι η γέφυρα της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και τα υπόλοιπα ολυμπιακά έργα που θα παραδοθούν εντός του 2003, όπως το Τραμ, η Αττική Οδός, η περιφερειακή Υμηττού κ.ά. Επομένως, η Ν.Δ. πρέπει να συνηθίσει ότι αυτά τα έργα είναι πραγματικότητα και πρέπει μάλιστα να χαίρεται γι` αυτή την πρόοδο που συντελείται. Εδώ, θα χρησιμοποιούσα την παροιμία "όσα δεν φθάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια", για να μην πω μια άλλη παροιμία, με την... αλεπού και πάλι, που ισχύει για τη Ν.Δ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι αυτή η τακτική είναι λανθασμένη και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, είναι λάσπη. Είναι μόνο αυτή η τακτική, είναι δηλαδή "καπνός χωρίς φωτιά" ή υπάρχουν και πράγματα τα οποία πρέπει να ειπωθούν; Γιατί, φαντάζομαι ότι ένα κόμμα, όπως είναι η Ν.Δ., δεν μπορεί, όπως λέτε εσείς, να λέει λόγια του αέρα και να ρίχνει λάσπη. Κάτι πρέπει να υπάρχει. Δεν μπορεί έτσι να καταγγέλλει για να καταγγέλλει.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την τακτική να καταγγέλλει για να καταγγέλλει την υιοθέτησε η Ν.Δ. από την αρχή, όταν έλεγε ότι τα έργα είναι "μακέτες". Τώρα, κάνει κάτι άλλο. Μεγεθύνει κάτι το οποίο είναι απολύτως σύνηθες σε όλα τα έργα που έχουν γίνει, όλες τις εποχές. Δηλαδή, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων πάντα αλλάζει στην πορεία της εκτέλεσής τους, διότι παρουσιάζονται κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό, η Ν.Δ. το μεγεθύνει και καταγγέλλει αυτά που καταγγέλλει. Ολες οι απαντήσεις γι` αυτά τα θέματα θα δοθούν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου, μεθαύριο Πέμπτη.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Για την περιμετρική της Πάτρας, που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, είχαν γίνει δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη, του 1999, έλεγε ότι το σύνολο του έργου, δηλαδή η κεντρική αρτηρία, θα κόστιζε 110 δις. Η δεύτερη, το Δεκέμβριο του 2002, λέει ότι τα 18 χιλιόμετρα, που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, κόστισαν περίπου τόσα, δηλαδή 100 δις, συν. Πώς εξηγείτε αυτή τη χαώδη διαφορά, μέσα σε τρία χρόνια, όχι από το 1982 που ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει καμιά χαώδης διαφορά. Σας είπα, όμως, ότι, για όλα αυτά, θα απαντήσει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και ο Κ. Λαλιώτης, ως πλέον αρμόδιος για το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει, επίσης, να λάβετε υπόψη σας και τις συνθήκες που υπήρχαν τότε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την Πέμπτη, θα είναι κοινή η συνέντευξη Τύπου της κας Παπανδρέου με τον κ. Λαλιώτη; Θα απαντήσουν μαζί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, βέβαια. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Ο κ. Λαλιώτης, ήδη, έκανε κάποιες ανακοινώσεις. Η κα Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη την Πέμπτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν είναι χαώδης η διαφορά. Το έργο ξεκίνησε με 5,5 δις και έφθασε 110 με 115 δις. Είναι μια υπερκοστολόγηση 2.300%. Το ίδιο έγινε και στην Αττική Οδό. Ξεκίνησε από 200 δις και έφθασε 1 τρις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακριβώς επειδή τα έργα γίνονται και είναι πραγματικότητα, η Ν.Δ. ασκεί όλη την κριτική της στα οικονομικά θέματα. Δηλαδή, πόσο κόστισαν και πόσο δεν κόστισαν. Θα πάρει απαντήσεις επακριβώς για κάθε έργο, διότι απαντήσεις υπάρχουν. Δεν είπε κανείς ότι δεν έγιναν αλλαγές, όσον αφορά τις τιμές. Αυτό γίνεται -και είναι σύνηθες- όσον αφορά τα έργα. Το γνωρίζουν οι πάντες και πρώτ` απ` όλους η Ν.Δ. Δεν γνωρίζω αν, εκτός από πολιτική αντιπολίτευση, έχει και κάτι άλλο στο μυαλό της, αν άλλα πράγματα ή άλλα συμφέροντα θέλει να υπερασπίσει. Αυτό είναι δική της δουλειά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πρωτόπαπας, χθες εδώ, μας είπε ότι 20% με 21% είναι οι υπερβάσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα δοθούν όλες οι απαντήσεις από την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά τελευταία, απαντά και το υπουργείο Τύπου στα δημόσια έργα. Κάνει ολόκληρες ανακοινώσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνουμε πολιτικές ανακοινώσεις.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Δεν είναι μόνο της Ν.Δ. υπάρχει και ο κ. Μπαρνιέ, που είναι ο αρμόδιος Επίτροπος γι` αυτό το θέμα, που συναντήθηκε χθες με τον κ. Χριστοδουλάκη στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για καθυστερήσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών, τον κίνδυνο να χαθούν από το Β` Κ.Π.Σ. 500 δις δραχμές, επειδή η ελληνική πλευρά δεν έχει αποστείλει τα σχετικά έγγραφα και τα δικαιολογητικά. Αρα, και κάποιος άλλος επισημαίνει προβλήματα. Τί γίνεται, όλοι κάνουν λάθος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Μπαρνιέ είναι Επίτροπος και κάνει αυτή τη δουλειά, απευθυνόμενος προς όλες τις χώρες-μέλη που εφαρμόζουν σχετικά προγράμματα. Το ίδιο κάνει με όλους τους αρμόδιους υπουργούς σε όλα τα κράτη-μέλη. Και πολύ καλά κάνει. Υπάρχουν πάντα διευθετήσεις στα θέματα, τα οποία θέτει. Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν απαντήσεις, τις οποίες έδωσε ο κ. Χριστοδουλάκης στον κ. Μπαρνιέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Θα ήθελα να πάμε σε ένα άλλο θέμα που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες, στην ιστορία με τους εκβιασμούς. Βλέπουμε ότι τέσσερις Μητροπολίτες λένε ότι έπεσαν θύματα εκβιασμών. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε να κάνουμε. Το θέμα των εκβιασμών είναι στη Δικαιοσύνη. Ερευνάται. Από κει και πέρα, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί μετά την έρευνα. Εμείς δεν επεμβαίνουμε. Αυτό, όμως, που θέλει η κυβέρνηση -το έχει επανειλημμένως πει και μπορώ να το επαναλάβω- είναι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει όλο αυτό το τοπίο, φθάνοντας μέχρι το τέλος. Αυτό θέλουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες έχει πάει κανένας πολίτης να δώσει κανένα σημείωμα στον Πρωθυπουργό, καμιά καταγγελία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Πάντως, σ` αυτά τα θέματα των εκβιασμών -επειδή ρωτήσατε- υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μια σύγχυση που επιχειρείται από εδώ και από εκεί. Θέλω να υπενθυμίσω ότι και στα θέματα της τρομοκρατίας, στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρχε, επίσης, μια ανάλογη σύγχυση, διότι διάφοροι έβγαιναν στις τηλεοράσεις -τα στελέχη της Ν.Δ., το ένα μετά το άλλο- και δήλωναν ότι η 17Ν, δεν είναι η 17Ν. Το θυμάστε πολύ καλά. Χρειάζεται, λοιπόν, περισσότερη προσοχή στα θέματα αυτά και στην αντιμετώπισή τους. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της.

ΠΕΓΚΟΣ: Πολλοί λένε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι προεκλογική. Θα βρει η κυβέρνηση το σθένος, τη δύναμη να ρίξει την ΑΕΚ στη Β@ Εθνική και άλλες 4-5 ΠΑΕ, που φημολογείται ότι έχουν «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά τους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή της ερώτησής σας, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Κατά τ` άλλα, γνωρίζετε ότι υπάρχει το Ελεγκτικό Συμβούλιο, που κάνει έρευνα στα βιβλία της ΑΕΚ. Αρχισε χθες και συνεχίζει σήμερα. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραδώσει στον Υπουργό τα αποτελέσματά της και ο Υπουργός, με τη σειρά του, θα τα παραδώσει στον αθλητικό δικαστή, ο οποίος πρόκειται να αποφανθεί σχετικά. Η απόφαση αυτή θα είναι τελική και υποχρεωτικά εκτελεστή από την ΑΕΚ. Εάν η απόφαση δεν γίνει σεβαστή, εάν δεν εφαρμοστεί από την ΑΕΚ, τότε θα συμβούν αυτά που λέτε. Και στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση έχει καθαρή θέση. Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει και θα είναι ξεκάθαρο, μέχρι το τέλος. Είτε θα συμμορφωθεί, δηλαδή, η ΑΕΚ με την απόφαση, είτε -σε διαφορετική περίπτωση- θα έχει την τύχη που θα της αρμόζει.

ΦΙΛΗΣ: Χθες υπήρξε μια εξέλιξη στο θέμα του Ιράκ, μια συμφωνία των εμπειρογνωμόνων-επιθεωρητών του ΟΗΕ με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Πώς εκτιμά αυτή την εξέλιξη η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Προεδρία, και εάν προτίθεται μετά από αυτή την εξέλιξη να πάει στη Βαγδάτη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζετε ότι βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Μπλιξ, που είναι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εκπροσωπεί και την ευρωπαϊκή Προεδρία. Ο κ. Παπανδρέου προέβη, και χθες και σήμερα, σε δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση αυτή και την προοπτική που έχει το θέμα αυτό. Γνωρίζετε, επίσης, ότι μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, είναι υποχρεωμένοι οι επιθεωρητές να καταθέσουν στον ΟΗΕ την έκθεσή τους. Εάν αυτή η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, τότε ο ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε -αυτό πιστεύουμε εμείς- θα πρέπει να δοθεί παράταση στους επιθεωρητές για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σας παραπέμπω, επομένως, στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μια επιστολή του κ. Πρόντι προσωπικά στον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Commission ζητά από την ελληνική Προεδρία να λάβει επείγοντα μέτρα, προκειμένου στο άμεσο μέλλον -και όχι του χρόνου- να σταματήσει η κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων με μονό τοίχωμα και να δοθεί εξουσιοδότηση στην Commission να αρχίσει με τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση, για την αναθεώρηση της διεθνούς συμφωνίας για τη ναυσιπλοϊα, στο κομμάτι που αφορά τα «βρώμικα πλοία».

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι σωστό αυτό και η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί, εντός της Προεδρίας, στις δέουσες ενέργειες, στο πνεύμα που αναφέρατε. Διότι, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στο θέμα των αλλαγών, τις οποίες αναφέρατε και αναφέρει και η επιστολή του κ. Πρόντι.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Ανωμερίτης, ως καθ ύλην αρμόδιος υπουργός, προ μηνός...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Και είναι αυτή η οποία προτείνει μέτρα.

ΦΙΛΗΣ: Προς τί συμμορφώνεται; ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στο ότι τα πλοία, υπό ελληνική σημαία, θα πρέπει να έχουν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, μέσα στις οποίες είναι και αυτές που αναφέρατε.

ΦΙΛΗΣ: Δεν λέμε μόνο για τα ελληνικά πλοία. Λέμε, εάν η ελληνική Προεδρία προτίθεται να εγείρει θέμα...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας απάντησα: Προτίθεται.

ΦΙΛΗΣ: Ομως, ο κ. Ανωμερίτης, προ μηνός, είπε ότι υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν, πριν εγερθεί αυτό το ζήτημα. Ισχύουν ή όχι αυτές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα συζητηθούν όλα και η Ελληνική Προεδρία θα λάβει σχετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Πρόντι. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 January 2003 - 14:05:08 UTC