Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα την πορεία ανασυγκρότησης του Κινήματος, αλλά ένα ζωντανό πολιτικό όργανο ασχολείται πάντα και με τα θέματα της επικαιρότητας.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τις οργανώσεις των Ευρωπαίων εργοδοτών και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις, με την ιδιότητα βεβαίως του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 14.00, θα συναντηθεί με τον κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Την Τετάρτη το πρωί, υπάρχουν δύο προγραμματισμένες συναντήσεις, 10 και 11 η ώρα, για το Γ@ Κ.Π.Σ.. Και οι δύο συναντήσεις θα γίνουν με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του αρμόδιου υφυπουργού Χρήστου Πάχτα. Στην πρώτη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και στη δεύτερη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, όπως και κάποιος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επειδή ο υπουργός Υγείας απουσιάζει στο εξωτερικό.

Στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και μισή ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί η κοπή της πίτας του Μεγάρου Μαξίμου.

Στις 19.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό του και στη συνέχεια θα του παραθέσει δείπνο.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τη μεταναστευτική πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα αυτό.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην οποία θα είναι παρών και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Οπως γνωρίζετε, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των χωρών της Ε.Ε., οι οποίες μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή την ώρα, γίνεται συζήτηση και βεβαίως δεν γνωρίζουμε ακόμη το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Μόλις γίνει γνωστό, θα σας ενημερώσουμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επί του τελευταίου ήθελα να ρωτήσω. Υπάρχει μια πληροφορία ότι η Ελληνική Προεδρία κατέθεσε ένα σχέδιο πρότασης στους "4" που συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή, μιας και δεν έχει τελειώσει το Συμβούλιο, να σας δώσω τον απολογισμό. Όμως, όντως, κατατέθηκαν προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας. Το πρωί ενημερώθηκαν οι τέσσερις εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ε.Ε. που μετέχουν στο Σ.Α. και, όπως σας είπα, τώρα γίνεται συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Με την ευκαιρία, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής, σε σχέση με την κρίση στο Ιράκ: Οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας αποβλέπουν στο να υπάρξει ενιαία θέση της Ε.Ε. στην υπόθεση αυτή. Μια θέση, η οποία βεβαίως θα είναι στην κατεύθυνση της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος που έχει ανακύψει με το Ιράκ. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη. Ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, τρόποι ειρηνικοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παρέμβει η Ε.Ε. με ενιαία φωνή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ουρά κανενός. Πρέπει, λοιπόν, να παρέμβει και να ακούσει τις φωνές όλων αυτών των κοινωνικών οργανώσεων που διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες, να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι η βία και ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος, αλλά επικίνδυνο αδιέξοδο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορεί η Ε.Ε. να οδηγηθεί σε μια ενιαία στρατηγική, όταν έχουμε τους Γαλλο-Γερμανούς από τη μια, τους Εγγλέζους από την άλλη, που συμμετέχουν; Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να εξευρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα προσπαθήσουμε. Η Ελληνική Προεδρία, όπως είχαμε προαναγγείλει και το έκανε σήμερα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπήρξε επικοινωνία, αλλά βεβαίως κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει και ότι δεν μπορεί να είναι ουρά κανενός, γιατί το λέτε αυτό; Διαισθάνεστε ότι τελικά η Ευρώπη ρέπει -να το πω έτσι- προς το να μην επέμβει, στο να μην μπορέσει να κάνει μια εμφάνιση τέτοια που να προσδιορίσει και να επηρεάσει τα γεγονότα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς θέλουμε την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Αυτό κάναμε και σήμερα δια του υπουργού Εξωτερικών.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, το να λέτε ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει και να μην είναι ουρά, σημαίνει ότι μέχρι στιγμής βλέπετε από τις επαφές σας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει κοινή γραμμή. Το επιθυμεί μεν, αλλά δεν μπορεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως Προεδρία και με την αντίληψη που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της Ευρώπης, καταβάλλουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ενιαίας θέσης. Θα το κάνουμε και τελικά θα εκτιμήσουμε μαζί τα αποτελέσματα.

ΤΑΚΗΣ: Μιας και μιλάμε για ενιαία στάση και για ευρωπαϊκή λογική, γιατί εμείς στο ΝΑΤΟ προχθές ψηφίσαμε υπέρ των αμερικανικών θέσεων και ήρθαμε σε σύγκρουση με τους Γάλλους και τους Γερμανούς, παίρνοντας συγχαρητήρια από τον Μπέρνς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ψηφίσαμε υπέρ των Αμερικανών. Ηταν μια συζήτηση τεχνικού χαρακτήρα, η οποία σε τίποτα δεν αναιρούσε τη γενική πολιτική γραμμή που ακολουθούμε. Ηταν μια καθαρά τεχνική συζήτηση σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, είχε να κάνει με την κάλυψη της Τουρκίας. Σε τίποτα δεν μπορεί κανείς να αναιρέσει τη γενική πολιτική, την πολιτική στρατηγική στο θέμα αυτό, την οποία ακολουθεί με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σημίτη και του κ. Μπερλουσκόνι, την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν υπάρξει τέτοια συνάντηση, θα σας ενημερώσω. Ενόψει εξελίξεων στο Ιράκ, πιθανό να υπάρξουν επικοινωνίες, τις οποίες, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να προβλέψω. Είναι λογικό, τώρα που έχουμε την Προεδρία, εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε οπουδήποτε αλλού, να υπάρξουν επικοινωνίες, αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σας προκαθορίσω ποιες θα είναι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η Ελληνική Προεδρία προετοιμάζει, μήπως, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή. Σας είπα ότι αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και θα σας ενημερώνουμε γι` αυτές. Αλλά, καταλαβαίνετε ότι αυτές εξαρτώνται από πολλά πράγματα. Προαναγγέλλουμε το ενδιαφέρον μας για κοινή στάση της Ευρώπης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σας ρωτώ, γιατί ο κ. Μπερλουσκόνι είπε κάτι τέτοιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι έχω πληροφορηθεί, υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Μπερλουσκόνι και του κ. Αθνάρ, οι οποίοι εκτίμησαν την κατάσταση και μίλησαν για κάποια συνάντηση προ του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Ο κ. Αθνάρ επικοινώνησε με τον κ. Σημίτη και έγινε σχετική συζήτηση. Αλλά, πριν αρχίσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, έγινε συνάντηση, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. για την εγκυμοσύνη της συζύγου του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει πρώτα να περιμένουμε όλοι το ευτυχές γεγονός. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και να υπάρξει μια εύκολη και χωρίς πρόβλημα γέννηση των παιδιών.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με τον κ. Λαλιώτη, που προτρέπει τους οπαδούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε αντιπολεμική διαδήλωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετικός ο ρόλος της κυβέρνησης και διαφορετικός ο ρόλος του κόμματος. Η κυβέρνηση χαράσσει ένα πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται και ειδικά με το βάρος της Προεδρίας της Ε.Ε. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διοργανώνει διαδηλώσεις. Εχει έναν άλλο ρόλο, μια διαφορετική λειτουργία, ειδικά από τη στιγμή που έχει και την Προεδρία της Ε.Ε. Σαφώς, όμως, το κόμμα μας έχει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο. Εχει άμεση σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και θεωρώ απολύτως σωστό το γεγονός ότι το κόμμα μας εξαγγέλλει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες των κοινωνικών κινημάτων. Πιστεύω ότι είναι και αυτός ένας από τους ρόλους του.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την καταγραφή της απάντησής σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Διότι, είδαμε πάλι νέα δημοσιεύματα να βγαίνουν και πολλά σενάρια με αφορμή συζητήσεις και δηλώσεις στο εσωτερικό του κόμματός σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσοι περιμένουν πρόωρες εκλογές θα απογοητευθούν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πληροφόρηση ότι όντως υπάρχει ένα τρίτο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν, το οποίο, μάλιστα, όπως εκφράζεται στον κυπριακό Τύπο, λέγεται ότι θα κλείνει περισσότερο προς τις θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Ντενκτάς τελευταία, ιδιαίτερα στο εδαφικό. Επίσης, θέλω να σχολιάσετε την επίσκεψη του κ. Γιακίς στον τουρκοκυπριακό τομέα και τη συνάντηση που θα έχει με τον Ντενκτάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συναντήσεις Τούρκων επισήμων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και επισκέψεις τους στα κατεχόμενα είναι σύνηθες φαινόμενο. Με αυτή την έννοια, τα σχόλια που κάνουμε, συνήθως, ισχύουν πάντα. Δεν χρειάζεται να τα ανανεώνουμε, ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμες περιόδους. Αν, σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει μια θετική παρέμβαση της Τουρκίας από αυτή τη συνάντηση, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το κυριότερο. Αλλά, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί υποβολής ενός νέου σχεδίου. Γνωρίζετε ότι τέτοιες συζητήσεις, για δεύτερο σχέδιο, είχαν γίνει και στο παρελθόν. Το αν θα υπάρξει ή όχι τρίτο σχέδιο, παρά τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα το αποφασίσει τελικώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αρα, εμείς πρέπει να διαπραγματευόμαστε σωστά και αν υπάρξει και τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο, θα τοποθετηθούμε ανάλογα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης από τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στο πρώτο Ατυπο Συμβούλιο της Ελληνικής Προεδρίας. Δηλαδή, είδαμε αστυνομικούς διαδηλωτές, που κατά μία εκτίμηση κινούνται στα όρια της νομιμότητας, να σπάνε τις αλυσίδες των αστυνομικών που προφύλασσαν τους χώρους του Συνεδρίου από τους διαδηλωτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, τρεις μέρες μετά, να μη γυρίσω προς τα πίσω. Υπάρχει ο συνολικός απολογισμός για το Ατυπο Συμβούλιο στο Ναύπλιο. Ας ξεκινήσουμε από τα θέματα ουσίας. Ποιό είναι το θέμα ουσίας για το Ναύπλιο; Το είδαμε, βεβαίως, να γράφεται σε αρκετές εφημερίδες, αλλά δεν είχε την ανάλογη προβολή από τα τηλεοπτικά Μέσα. Στο Ναύπλιο έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για την αναβάθμιση των πολιτικών απασχόλησης στην Ευρώπη και την αναβάθμιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Δόθηκαν κατευθύνσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν περαιτέρω από τα τυπικά Συμβούλια Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προκαθορίστηκαν ενέργειες. Ηταν ένα απόλυτα πετυχημένο Συμβούλιο με ιδιαίτερα σοβαρές και θετικές αποφάσεις. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει. Το δεύτερο ήταν η γενικότερη εικόνα με τις διαδηλώσεις. Χαίρομαι, διότι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, υπήρξε μια υπεύθυνη και συντεταγμένη στάση των πολιτών, οι οποίοι διαδήλωσαν, με τις διάφορες κοινωνικές οργανώσεις. Δικαίωμά τους είναι να διαδηλώσουν και να πουν τα συνθήματά τους. Και χαίρομαι, γιατί πράγματι ακολούθησαν μια υπεύθυνη στάση. Βεβαίως, υπήρξαν και ελάχιστες εξαιρέσεις. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να δούμε τον κανόνα, ο οποίος επιβεβαιώθηκε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από τη λειτουργία των κομματικών οργάνων, του Ε.Γ., από την κυβέρνηση, ακόμη και από τη λειτουργία της Βουλής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας είναι πολύ γενική.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να γίνω πιο σαφής: Χθες, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος, έκανε αυτές τις επισημάνσεις και νομίζω ότι γνωρίζει, ίσως καλύτερα από μας, και τα τεκταινόμενα στο κόμμα, αλλά και γενικότερα έχει άποψη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας υπενθυμίζω τη χθεσινή δήλωσή μου που ήταν σαφής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος, συχνά-πυκνά, εμφανίζεται και κάνει κρίσεις, επικρίσεις και προβαίνει σε μια σειρά παρατηρήσεων, τις οποίες δείχνει η κυβέρνηση ότι δεν τις συμμερίζεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα, χθες, επί του θέματος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά είναι η θέση, λοιπόν, του κ. Πάγκαλου μέσα στο κόμμα, με το οποίο συνεχώς φαίνεται να διαφωνεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσο με αφορά, έχω απαντήσει από χθες. Καταλαβαίνετε ότι, όταν θέλω να μείνω σε κάτι, θα μείνω, όσο κι αν αλλάζετε -πολύ έξυπνα ομολογώ- τη μορφή της ερώτησής σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, σε άλλες περιπτώσεις, συνηθίζετε να κάνετε δηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ήθελα να κάνω δηλώσεις, θα τις είχα κάνει. Τοποθετήθηκα και χθες και μένω σε αυτή τη δήλωση, που ισχύει απολύτως.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τον κ. Πάγκαλο, απαντήσατε. Θα ήθελα, όμως, να μου πείτε, εάν αυτοδιαλύεται το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος περιμένει το ΠΑΣΟΚ να αυτοδιαλυθεί και έχει τέτοια ελπίδα, θα βρεθεί προ ιδιαίτερα δυσάρεστων εκπλήξεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει άμεση σχέση με την κοινωνία, προχωρά, αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες του και να είστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αυτό ελπίζουμε, πιστεύουμε και γι` αυτό προσπαθούμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στη χθεσινή και προχθεσινή κακοκαιρία; Γιατί, είδαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες αρκετά παράπονα συμπολιτών μας και κινδύνευσαν ζωές, εξαιτίας κάποιων κακοτεχνιών που έχουν γίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα και χθες σ` αυτό, θα το πω και σήμερα. Σέβομαι απόλυτα το πρόβλημα που έχει ο κάθε πολίτης, όταν μια φυσική καταστροφή φθάνει στο σπίτι του. Ορισμένοι έρχονται σε απόγνωση και άλλοι βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται. Είναι λογικό, εκείνη την ώρα, να εκφράζονται με ανάλογο τρόπο. Υπήρξε, όμως, μια πολύ καλή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Οπουδήποτε υπήρξε πρόβλημα, πήγε αμέσως η Πυροσβεστική και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Υπήρξε μια στενή παρακολούθηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κανείς δεν το αρνείται αυτό. Από εκεί και πέρα, βεβαίως παρουσιάστηκαν προβλήματα, αλλά αυτά οφείλονται και σε κινήσεις τοπικού χαρακτήρα που έχουν γίνει ή σε μπάζωμα ρεμάτων. Το αρνείται κανείς αυτό σε ορισμένες περιοχές που είναι νεόδμητες; Και αυτό δεν έγινε ούτε χθες, ούτε προχθές. Είναι σαφές ότι όποιος δεν σέβεται τη φύση, αυτή τον εκδικείται.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Λιάνης σήμερα έκανε κάποιες δηλώσεις, σχετικά με το ματς μεταξύ ΠΑΟΚ-ΠΑΟ και άφησε κάποιους υπαινιγμούς για τον κ. Φιλιππίδη, ότι δέχθηκε εκβιασμό για το θέμα της μεταφοράς οπαδών του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη εδώ. Συμμερίζεστε αυτές τις δηλώσεις; Γιατί, κάποιοι λένε ότι ο κ. Λιάνης, με αυτές τις δηλώσεις, λειτούργησε ως "θεσσαλονικάρχης".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δηλώσεις του κ. Λιάνη που ακούσαμε την Παρασκευή και το Σάββατο, δεν λένε αυτό, για να είμαστε σαφείς. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές έκαναν μια συγκεκριμένη έκθεση και είπαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τα τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν, σε περίπτωση που οπαδοί του ΠΑΟΚ έρθουν στην Αθήνα για να πάνε στο γήπεδο. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση -και πολύ σωστά το έκανε- ήταν να λειτουργήσει με γνώμονα τις τεχνικές δυνατότητες των αστυνομικών αρχών, ιδιαίτερα από την ώρα που υπήρξε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Ναύπλιο. Ορθότατα, λοιπόν, ενήργησε η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, διότι, πάνω απ` όλα, προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των πολιτών.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά ο κ. Λιάνης άφησε υπαινιγμούς για εκβιασμό από τον κ. Φιλιππίδη. Επ` αυτού θέλω να τοποθετηθείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ: Εκανα πολύ σαφή τοποθέτηση. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης, που ήταν απόλυτα ορθή στο θέμα της έλευσης των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, είχε να κάνει αποκλειστικά με την προστασία της δημόσιας τάξης, των περιουσιών των πολιτών, αλλά και της ίδιας της σωματικής ακεραιότητας των φιλάθλων. Με δεδομένο ότι η Αστυνομία δεν αναλάμβανε την ευθύνη για τη μη ύπαρξη επεισοδίων και καταστροφών, η κυβέρνηση ορθώς λειτούργησε και απαγόρευσε την έλευση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα διαβάσατε και εσείς σήμερα στα "ΝΕΑ", κάποιο αποτέλεσμα από έρευνες για έξι μέλη του ΕΛΑ, όπου λίγο ως πολύ η εφημερίδα λέει ότι επίκεινται συλλήψεις. Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε αυτό το δημοσίευμα ή να μας πείτε κάτι παραπάνω, αν γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε προαναγγέλλονται συλλήψεις από το press room.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 January 2003 - 14:05:08 UTC