Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, ο Πρωθυπουργός έκανε σχετική δήλωση, την οποία γνωρίζετε.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θέλω να σας επισημάνω ορισμένα θέματα:

Εισαγωγικά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον κ. Σιράκ για τις εξελίξεις στην Ε.Ε., σχετικά με το θέμα του Ιράκ. Ανάλογη συνομιλία θα πραγματοποιηθεί και με τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας κ. Μπλερ. Με τον κ. Σιράκ, ο Πρωθυπουργός συζήτησε τις εκτιμήσεις, όσον αφορά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η γνώμη του Γάλλου Προέδρου είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο εάν κάποιο από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης για τη λήψη απόφασης. Αναμένονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών. Οπως ξέρετε, τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει απόφαση από την πλευρά των ΗΠΑ να ζητήσουν σε κάποια φάση επιβεβαίωση ότι το Ιράκ δεν συμμορφώθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από την πλευρά τους, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν τη θέληση να δοθεί ακόμα χρόνος για έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμορφώθηκε ή όχι το Ιράκ, προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι γι` αυτό το λόγο δεν είναι δυνατό να αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Γίνεται μια μάχη τακτικής και ίσως δεν θέλει κανείς να πάρει την ευθύνη για να χρησιμοποιήσει πρώτος το βέτο. Υπάρχει, λοιπόν, μια εκκρεμότητα και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στη Νέα Υόρκη (παρότι αρχικά προβλεπόταν να μην πάει), διότι από τη στιγμή που είχαν μεταβεί οι άλλοι υπουργοί Εξωτερικών, θεωρήσαμε ενδεδειγμένο, ιδιαίτερα για την προετοιμασία της συνάντησης που θα γίνει τη Δευτέρα, να είναι παρών στη Νέα Υόρκη. Αυτό αποφασίστηκε χθες, μετά το μεσημέρι.

Για τη συνάντηση της Δευτέρας έχει γίνει καλή προετοιμασία, αλλά -θέλω τόνισε ο Πρωθυπουργός- να επαναλάβω για ποιους λόγους γίνεται. Πρώτα απ` όλα, γιατί πρέπει να υπάρχει μια συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε. γύρω από τις εξελίξεις, γιατί δεν είναι νοητό οι αρχηγοί κρατών να συζητούν, για παράδειγμα, για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να μη συζητήσουν εάν θα γίνει πόλεμος ή όχι. Η άποψη που λέει «αφήστε τα αυτά γιατί δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε», δεν προφυλάσσει την Ε.Ε. από τίποτα. Απλώς, θα διαπιστωθεί, εάν δεν γίνει καμία συνάντηση, ότι δεν είμαστε σε θέση ούτε καν να συζητήσουμε και θα υπάρχει μια γενική κατακραυγή. Πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε και από αυτή τη συνάντηση -είπε ο Πρωθυπουργός- μπορεί να υπάρξει ένας κοινός παρανομαστής σε μερικά θέματα. Αλλά και εάν δεν προκύψει τίποτα, πράγμα που δεν το πιστεύω -υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- γιατί δεν θέλουν κάποιοι να προκύψει μια κοινή γνώμη σε μερικά βασικά θέματα, και πάλι κέρδος θα έχουμε, γιατί θα δείξουμε ότι έχει γίνει προσπάθεια, ότι η Ε.Ε. συζητά και προσπαθεί να βρει λύσεις. Πέρα από τις προετοιμασίες -είπε ο Πρωθυπουργός- θα ετοιμάσουμε και αρκετές σκέψεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν ανάλογα με την πορεία της συζήτησης και όχι εκ των προτέρων, διότι δεν θέλουμε εξ αρχής να δεσμευθούμε με τη μια ή την άλλη επιμέρους πρόταση. Και αυτό δεν το θέλουμε, γιατί θέλουμε να ακούσουμε και με βάση αυτά που θα ακούσουμε και αυτά που θα προκύψουν από τη συζήτηση, θα καθορίσουμε ποιά μπορεί να είναι η γραμμή στην οποία μπορεί να συμφωνήσουν όλοι μαζί στην Ε.Ε. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος της Προεδρίας, σε τελική ανάλυση.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι υπήρχε μια ομόθυμη επικρότηση από όλες τις παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρωτοβουλίας για τη συνάντηση της Δευτέρας από την πλευρά του Ελληνα Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΚΑΒ. Εξέφρασε τη λύπη του για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και το θάνατο των μελών του πληρώματός του. Θέλω, είπε, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου προς τις οικογένειες των θυμάτων. Το ΕΚΑΒ γνώρισε τρία δυστυχήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πολλά. Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε την απόλυτα δυνατή ασφάλεια. Και όταν -τόνισε ο Πρωθυπουργός- τα δυστυχήματα προκύπτουν από ανθρώπινα λάθη, όπως συνέβη παλαιότερα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των κατά νόμο εμπειρογνωμόνων, είναι χρέος μας να περιορίζουμε και αυτά ακόμα τα περιθώρια ύπαρξης ανθρώπινων λαθών. Αυτό σημαίνει ιδιαίτερη αυστηρότητα για άρτια εκπαίδευση σε όλες τις δράσεις που συνδέονται με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και γενικότερα για αυστηρότερη λήψη προληπτικών μέτρων για ασφαλέστερες πτήσεις. Το υπουργείο Υγείας έδωσε, ήδη, εντολή να γίνει μια συνολική αποτίμηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ από τρίτους εμπειρογνώμονες. Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκη να κινητοποιήσει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αρα, η πρωτοβουλία του κ. Κρουσταλλάκη οφείλεται και στην κίνηση του κ. Στεφανή, στην πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση. Θέλουμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός, να διαπιστωθεί εάν έχει το ΕΚΑΒ τον απαραίτητο βαθμό οργάνωσης και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι σωστά απαγορεύτηκαν οι νυχτερινές πτήσεις, αφού φαίνεται ότι πραγματοποιούνται υπό συνθήκες για τις οποίες τα πληρώματα δεν είναι έτοιμα. Το δυστύχημα, συνέχισε, έγινε πάλι αφορμή για μια πολιτική αντιπαράθεση, στην οποία η Ν.Δ., η αντιπολίτευση γενικότερα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μηδενίσει την όποια πρόοδο έχει γίνει, να δυσφημίσει το ΕΣΥ και την προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι καλό να θυμηθούμε τις εκατοντάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στις χιλιάδες διακομιδές που έκαναν το ΕΚΑΒ και οι Ενοπλες Δυνάμεις, διακομιδές που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ήταν πάντοτε αναγκαίες. Γι` αυτό, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, θέλω να συγχαρώ γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και πιλότους, για την με αυταπάρνηση προσφορά τους.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα της Υγείας, μιας και σε αυτό το χώρο υπάρχει και σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Σκοπός της συζήτησης ήταν να δούμε τα προβλήματα, να προωθήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, που έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Επ` αυτού, έγινε μια ολοκληρωμένη συζήτηση, μετά από εισηγήσεις του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή και των υφυπουργών Εκτορα Νασιώκα, Ελπίδας Τσουρή και Δημήτρη Θάνου.

@ Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΚΑΒ, θέλω να προσθέσω επιγραμματικά: Πρώτον, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση με παρέμβασή της ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία από τον κ. Κρουσταλλάκη για την αναγκαία εισαγγελική έρευνα.

Δεύτερον, υπάρχει ένας προσανατολισμός, μετά και από τις αιτιάσεις των εργαζόμενων, να σταματήσουν οι πτήσεις, όχι μόνο τη νύχτα, πράγμα που ήδη έχει γίνει, αλλά και την ημέρα. Οταν υπάρχει ανάγκη άμεσης διακομιδής ασθενών, να καλύπτεται από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως από το Στρατό, αλλά και από το Λιμενικό, στο βαθμό που αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Τρίτον, να υπάρξει από διεθνή οίκο έλεγχος των συμβάσεων που υπογράφηκαν με την εταιρία Helitalia. Γιατί αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια ειδική έρευνα, προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια με αυτές τις συμβάσεις.

Με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση που είχε κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για Ενιαίο Φορέα Πτητικών Μέσων. Θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Υγείας και Πρόνοιας, για τη δημιουργία αυτού του φορέα και τη λειτουργία του με ενιαία ευθύνη και σχεδιασμό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, αλλά και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

@ Καταλήγω με την επισήμανση μιας τοποθέτησης που έχει γίνει σήμερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για μια ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλου, σχετικά με την ευρεία παράκαμψη της Πάτρας. Ο κ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στο χώρο αυτό. Το έργο, όμως, όπως τονίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανταποκρίθηκε στο σύνολό του, τόσο αυτό, όσο και τα συνοδευτικά έργα, στις τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης που δέχθηκε ο Νομός Αχαίας. Αντιθέτως, η Ν.Δ. προσπάθησε να βρει ανύπαρκτες βλάβες, ανύπαρκτες αστοχίες, ανύπαρκτες ελλείψεις, για να δημιουργήσει και πάλι παραπλανητικές εντυπώσεις. Εμφάνισε εργασίες συμπλήρωσης φυτικών γαιών και τακτοποίησης σωληνώσεων, σαν να είναι έργα δήθεν για την αποκατάσταση αστοχιών ή καθιζήσεων. Υπάρχουν και όρια στην προσπάθεια μείωσης των έργων, στην προσπάθεια να πέσει μια σκιά πάνω στο τεράστιο έργο που έχει γίνει στη χώρα.

@ Επίσης, είναι στη διάθεσή σας μια κατάσταση -επειδή σας το χρωστώ από χθες- στην οποία φαίνεται ότι μέχρι 31.12.2002 έχουν πωληθεί 800 ελικόπτερα Agusta-Α109, περισσότερο από 300 Α109 Power και περισσότερα Α109 Power για τις μεταφορές ασθενών. Τα ελικόπτερα αυτά πετούν σε 42 χώρες και αναφέρεται και σχετικός κατάλογος χωρών που τα χρησιμοποιούν για ιατρικές υπηρεσίες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως υπάρχει και αριθμός ατυχημάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, τέθηκε το θέμα για τα ελικόπτερα. Σχετικά με τα ατυχήματα, αναφερθήκαμε σε μια σειρά θεμάτων, όπως τον ενιαίο κτητικό φορέα και άλλες παρεμβάσεις. Αλλα στοιχεία από το ΕΚΑΒ δεν έχω, αλλά μπορώ να τα ζητήσω. Η απάντηση αφορά μια χθεσινή και κατά τη γνώμη μου λανθασμένη επισήμανση συναδέλφου σας, ο οποίος προσπάθησε να εμφανίσει ένα άλλο θέμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν κάποια φαινόμενα που κάποιοι θα μπορούσαν να τα χαρακτηρίσουν πολιτική κρίση και με αφορμή το σημερινό θέμα με το ασυμβίβαστο, έχει δεχθεί ο Πρωθυπουργός εισηγήσεις για κάποιες πρωτοβουλίες ή κάποιες δυναμικές λύσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για ποιό λόγο να κάνει ο Πρωθυπουργός "δυναμικές" λύσεις. Δυναμικές προωθήσεις της πολιτικής μας υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οταν λέτε "δυναμικές λύσεις" φαντάζομαι ότι εννοείτε κάτι διαφορετικό. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε τι εννοείτε και για ποιό λόγο το λέτε;

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μια λύση θα ήταν ο ανασχηματισμός και ο λόγος νομίζω είναι προφανής, μετά τη σημερινή κατάσταση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος για ανασχηματισμό. Βεβαίως, μόνον ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για ανασχηματισμό, αλλά βλέπετε ότι υπάρχει λόγος ανασχηματισμού, αυτή τη στιγμή; Αν εννοείτε ότι κάτι ευρύτερο συμβαίνει, θα παρακαλούσα να με ρωτήσετε ευθέως. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να γίνει ανασχηματισμός.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Να ρωτήσω, τότε, διαφορετικά: Υπάρχει δυσαρέσκεια για τη δράση και την απόδοση κάποιων υπουργών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν υπήρχε δυσαρέσκεια για κάποιους υπουργούς θα είχαν γίνει οι σχετικές κινήσεις. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Πρωθυπουργός συντονίζει, επιβλέπει και προωθεί το γενικότερο κυβερνητικό έργο. Επιλέγει ο ίδιος πότε υπάρχει λόγος ανασχηματισμού, τον κάνει και κρίνει έτσι τους υπουργούς. Δεν υπάρχει θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι έχουμε τις κατολισθήσεις, λόγω βροχοπτώσεων με κακοτεχνίες, όπως αποδεικνύεται σε κάποια έργα, το γεγονός ότι έχουμε τρίτη πτώση, μέσα σε δύο χρόνια, ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, με τις ανάλογες κάθε φορά περιστάσεις που διερευνώνται από τις αρμόδιες επιτροπές και το γεγονός, σήμερα, ότι έρχεται για πρώτη φορά, μετά το 1974, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία δεν περνά από τη Βουλή -ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για την ψήφιση του ασυμβίβαστου- όλο αυτό μαζί δημιουργεί μαι αίσθηση ότι η κυβέρνηση συσσωρεύει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Η κυβέρνηση το αισθάνεται αυτό και αν ναι, πώς σκέπτεται να ξεφύγει από αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι αθροίζετε τελείως ανόμοια και διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα. Ενα κλίμα δυσαρέσκειας ή μη καθορίζεται από σειρά τοποθετήσεων στις κυβερνητικές επιλογές. Για παράδειγμα, υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ελληνικής Προεδρίας και ιδιαίτερα την κρίση στο Ιράκ; Υπάρχει δυσαρέσκεια για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, όταν δεν έχει προβληθεί μέχρι τώρα καμία διαφορετική εναλλακτική πρόταση; Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη, αλλά υπάρχουν και κυβερνητικές απαντήσεις σ` αυτά. Για παράδειγμα, χθες, έγιναν τα εγκαίνια μιας ιδιαίτερα αποτελεσματικής κλινικής του ΙΚΑ, η οποία θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους. Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε τα προβλήματα της Υγείας, για να υπάρξει μια αποτελεσματικότερη ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη συνέχεια της πολιτικής μας; Υπάρχουν εκατοντάδες-χιλιάδες έργα που συντελούνται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξαν προβλήματα σε ένα δρόμο. Αυτό, όμως, αναιρεί το συνολικό έργο που έχει γίνει; Δεν είναι δυνατό να λειτουργούμε δημοσιογραφικά. Να παίρνουμε, δηλαδή, την εικόνα ενός-δύο ανόμοιων μεταξύ τους θεμάτων και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια συνολική εικόνα, ότι δήθεν υπάρχει γενικότερο πρόβλημα κατά της κυβέρνησης.

Κατ` αρχάς, το ασυμβίβαστο, δεν αφορά την κυβέρνηση. Είναι μια συνταγματική επιταγή. Εχει να κάνει με την υποχρέωση προώθησης του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος. Θέλω να σας θυμίσω ότι το σχετικό άρθρο είχαν ψηφίσει και 40 βουλευτές της Ν.Δ. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μάλιστα, ο οποίος απουσίαζε σήμερα από τη Βουλή, το είχε εισηγηθεί κιόλας. Επρεπε να γίνει κάποιος νόμος. Αυτός ο νόμος αφορά τον ελληνικό λαό; Εχει κανείς τέτοια εντύπωση; Περίμενε ο ελληνικός λαός, με αγωνία, αν θα ψηφιστεί ή όχι ο σχετικός νόμος; Το θέμα αυτό, βεβαίως, ήταν μια συνταγματική επιταγή, αλλά αφορούσε καθαρά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αφοσίωση των βουλευτών στο λειτούργημά τους. Και αν κάποιος τελικά έχασε πολιτικά και ηθικά από τη σημερινή ψηφοφορία -διότι θα εφαρμοστεί το Σύνταγμα στο σύνολό του- είναι αυτός που ήταν κατά του ασυμβίβαστου ή αυτός που θεωρούσε ότι μπορούσε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα. Οι χαμένοι είναι εκείνοι που αποκάλυψαν στον ελληνικό λαό ότι "ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα". Ηταν για την προστασία και την περιφρούρηση προσωπικών συμφερόντων. Ιδιαίτερα, βεβαίως, το κόμμα της Ν.Δ. έδειξε μια εκπληκτική διγλωσσία και ασυνέπεια.

Δεν είναι δυνατόν, όταν 40 βουλευτές της Ν.Δ. ψηφίζουν το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, όταν υπάρχει εισήγηση του κ. Βαρβιτσιώτη, σήμερα αυτοί να ψηφίζουν αντίθετα και ο κ. Βαρβιτσιώτης να απουσιάζει. Εχει χαθεί κάθε έννοια σοβαρότητας και ευθύνης. Εχουμε μια εκπληκτική θεσμική ανακολουθία και, σε τελική ανάλυση, δεν έχουμε την άποψη της Ν.Δ. επί του θέματος.

Είναι, λοιπόν, το ίδιο αυτό με τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό λαό; Βεβαίως, όχι. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της. Ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβέρνησης και θα συνεχίσει τη δουλειά του. Με την ολοκλήρωση της δουλειάς μας, θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό. Εάν η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη, ας την πει. Περιμένουμε τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή για να τοποθετηθούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, αλλά και ο κ. Βενιζέλος, σε δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπαν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τελείωσε. Ηρθε ο νόμος, δεν πέρασε, ισχύει το απόλυτο του Συντάγματος. Σε περίπτωση, κατά την οποία, γιατί εκφράστηκε τέτοια άποψη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πάρουν αυτοί τη νομοθετική πρωτοβουλία και φέρουν αυτοί εκτελεστικό νόμο ως πρόταση νόμου, εσείς θα το δεχθείτε ή θα τους αποτρέψετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κάνουμε αυτό που επιβάλλει η στάση ευθύνης που έχουμε ακολουθήσει. Δηλαδή, πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Η απάντησή σας, κατά την άποψή μου, δεν είναι πλήρης. Οι βουλευτές συνάδελφοί σας φέρονται αποφασισμένοι να φέρουν αυτοί ένα νόμο, κατ` εντολή του Συντάγματος, λένε ότι θα είναι και συνταγματικός, εντός του πλαισίου της σχετικής διάταξης, για να ισχύσει αυτός ο νόμος. Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα πάρετε άλλη πρωτοβουλία και ο κ. Βενιζέλος ότι τελείωσε το θέμα, έχει κλείσει οριστικά το θέμα για την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα για την κυβέρνηση έχει κλείσει. Ισχύει το απόλυτο ασυμβίβαστο με βάση το Σύνταγμα. Οι βουλευτές που δεν το ψήφισαν, ενέργησαν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κανένα θέμα, διότι δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Οπως σας είπα και χθες, το θέμα δεν αφορούσε κυβερνητική προτεραιότητα ή κυβερνητικό έργο, αλλά ήταν θέμα προώθησης εκτελεστικού νόμου για την υλοποίηση του Συντάγματος. Ο καθένας λειτούργησε κατά συνείδηση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Γνωρίζω ότι νομικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς, όμως, επειδή το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο του 2002 είχαμε μπαράζ διαφημίσεων στην τηλεόραση και τις εφημερίδες από τις Τράπεζες, τόσο για τα στεγαστικά, όσο και για τα καταναλωτικά δάνεια και με την αλλαγή του έτους βλέπουμε αύξηση, πολιτικά πιστεύετε μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση, με βάση τους μηχανισμούς της αγοράς και του σεβασμού της οικονομίας της, να είχε χειριστεί το θέμα κάπως διαφορετικά, ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση στους πολίτες ότι έπεσαν θύματα από τις τράπεζες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί η κυβέρνηση να απαγορεύσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν τη διαφήμισή τους;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου: Η κυβέρνηση έλεγξε αν οι Τράπεζες έλαβαν υπόψη τα στοιχεία που πρέπει να συντρέχουν για να αυξήσουν τα επιτόκια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει διοικητικός περιορισμός.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θυμίζω ότι, ακόμη και για τα κυμαινόμενα επιτόκια, υπάρχουν κάποιοι κανόνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά δεν καθορίζονται διοικητικά. Οπως γνωρίζετε, ο έλεγχος γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα ουσίας. Υπάρχει αυτή η αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί προβλήματα στον καταναλωτή. Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι οι Τράπεζες πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να κάνουν τις προσαρμογές τους, ώστε και να εξυπηρετήσουν σωστά το κοινό και να προστατεύσουν τον καταναλωτή και να προσφέρουν στη γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Με αυτή την απόφαση συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και την προστασία του καταναλωτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δήλωση αυτή τα λέει όλα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στις Τράπεζες, για παράδειγμα στα στεγαστικά δάνεια, στα οποία υπάρχει τεράστια ανάπτυξη το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρχαν δύο είδη, τα κυμαινόμενα και τα σταθερά. Ανακάλυψαν έναν παραπλανητικό τρόπο. Μιλούσαν για στεγαστικά σταθερά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν αρχές. Αν υπάρχει κάτι παραπλανητικό από τις Τράπεζες, η αρμόδια αρχή θα παρέμβει. Είναι σαφές. Δεν μπορούμε εδώ να συζητήσουμε ένα-ένα αυτά τα θέματα. Πολιτικά, τοποθετήθηκα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως τονίσατε ότι δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ωστόσο, δεν είναι ένα ζήτημα το γεγονός ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ουσιαστικά δεν πειθάρχησαν στη θέση της Κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως ξέρετε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι βουλευτές πράττουν κατά συνείδηση στη Βουλή. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ή θέμα εμπιστοσύνης. Είπε ευθαρσώς, ως οφείλει, την άποψή της στον ελληνικό λαό, υπέδειξε μια στάση ευθύνης σε σχέση με την τήρηση του Συντάγματος και μείναμε εκεί. Από κει πέρα, ο καθένας κρίνεται.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε άλλο θέμα: Επειδή υπάρχει τόσος θόρυβος γύρω από τα ελικόπτερα και ειδικά για τη χρήση των εναέριων μέσων τα οποία ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή σε άλλους κρατικούς φορείς, χθες κατά παράκληση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λιάνη, διατέθηκε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για να καθαρίσει το γήπεδο του ΟΦΗ από τα νερά. Χρησιμοποιούνται ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας σαν "σεσουάρ";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ για το περιστατικό αυτό και θα σας απαντήσω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ικανός αριθμός κυβερνητικών βουλευτών εκτιμά ότι μπορεί να σημειώθηκε αυτή η διαφοροποίηση σ' ένα έλασσον θέμα, όπως το τοποθετήσατε κι εσείς, γι' αυτό ακριβώς επιλέχθηκε ένα έλασσον θέμα, αλλά ωστόσο πρόκειται για τον πρώτο πυροβολισμό μιας τακτικής η οποία θα αναπτυχθεί στο προσεχές μέλλον. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε ανάλογες πληροφορίες, εκτιμήσεις, γιατί πρόκειται περί ικανού αριθμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία τέτοια εντύπωση. Αν κάποιοι σήμερα έχασαν, είναι εκείνοι οι οποίοι ήταν αντίπαλοι του ασυμβίβαστου και εκείνοι οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Από κει και πέρα θα δείτε, ότι θέμα γενικότερο δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει και στα επόμενα νομοσχέδια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει γενικότερο θέμα. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι εκτός από το ασυμβίβαστο που είχαμε σήμερα, προ ημερών είχαμε στην Επιτροπή τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μαλέσιο, ο οποίος πήρε πίσω τη σύμβαση με τις ΗΠΑ . Δεν είναι, λοιπόν, το μοναδικό φαινόμενο, όπως είπατε προηγουμένως και ήθελα να μου πείτε, πόσο ευτυχής μπορεί να νιώθει @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω. Ξέρετε πόσους νόμους ψήφισε τελευταία η Βουλή και πόσες συμβάσεις; Εγώ έχω υπογράψει -τυπική είναι η διαδικασία της υπογραφής - από ό,τι θυμάμαι περίπου 50 -60 παρόμοιες συμβάσεις, με άλλες χώρες εννοώ, τον τελευταίο καιρό. Ξέρετε πόσους νόμους έχει ψηφίσει η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι πολύ μεγάλος αριθμός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ψάχνετε να βρείτε, λοιπόν, ένα νόμο ο οποίος δεν αφορούσε το κυβερνητικό έργο, αλλά μια υποχρέωση, απορρέουσα εκ του Συντάγματος και μια σύμβαση που συζητήθηκε στην Επιτροπή, η οποία προφανώς θα τεθεί ξανά προς συζήτηση με τις διορθώσεις που πρότειναν οι βουλευτές και που δεν δημιουργεί κανένα θέμα. Και εγώ, όταν κατέθεσα προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο στη Βουλή και φαντάζομαι όταν καταθέσω και το επόμενο, θα δεχθώ τροπολογίες, θα κάνω διορθώσεις, βελτιώσεις. Είναι συνήθης διαδικασία. Αλλιώς, γιατί καταθέτουμε τα νομοσχέδια στη Βουλή; Ποιός είναι ο ρόλος της Βουλής;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ έχουμε κρούσματα "απειθαρχίας"@ Θα ήθελα το σχόλιο σας γι` αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα απειθαρχίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και μάλιστα είναι του τελευταίου καιρού. Δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια τέτοια φαινόμενα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην τα δημιουργούμε δημοσιογραφικά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γεγονότα δεν δημιουργούνται από μας, γιατί σε γεγονότα αναφέρομαι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη λέτε ότι δεν δημιουργούνται. Μην είστε τόσο βέβαιος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δημιουργώ εγώ; Εγώ απλώς περιγράφω μια κατάσταση. Τι έχετε να μας πείτε τέλος πάντων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν κρούσματα απειθαρχίας. Είπατε ότι είχε τεθεί θέμα "πειθαρχίας"@

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εισαγωγικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ούτε εισαγωγικά. Δηλαδή, ο βουλευτής τι θα κάνει; Θα μείνει σιωπηρός για οποιαδήποτε σύμβαση ή νόμο; Δεν θα εκφράσει τις απόψεις του; Δεν θα προτείνει βελτιώσεις; Δηλαδή, θέλουμε τους βουλευτές να είναι ένας λόχος ο οποίος πειθαρχεί εν λευκώ στα κελεύσματα του υπουργού;

Αν θέλει η κυβέρνηση να θέσει θέμα πειθαρχίας σε ένα μείζονος σημασίας νομοσχέδιο, το κάνει ευθέως. Για παράδειγμα, θέλω να θυμίσω ότι πριν από τον Προϋπολογισμό είχαμε πει ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για κυβερνητικούς βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και για βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλάμε. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, για παράδειγμα, διαφώνησε ανοικτά και σήμερα έλειπε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ρώτησα για τον κ. Βαρβιτσιώτη και δεν με αφορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενδιαφέρει εμένα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αναφέρομαι στη στάση και τη συμπεριφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ψάξετε, θα βρείτε και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της Ν.Δ. και βουλευτές του ΣΥΝ, οι οποίοι κατά καιρούς σε επιμέρους άρθρα, τροπολογίες, θέματα, έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Αλίμονο! Ποιά θα ήταν η Δημοκρατία μας, αν είχαμε λόχους;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για τους κυβερνητικούς βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Α, είναι καλή η διαφωνία της αντιπολίτευσης και κακή η διαφωνία της συμπολίτευσης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να πείτε για τους δικούς σας βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιπέσατε σε αντιφάσεις, όπως λένε στα δικαστήρια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία αντίφαση. Εσείς προσπαθείτε να με παρασύρετε σε συζήτηση για βουλευτές άλλων κομμάτων, για τους οποίους όμως εγώ δεν θέτω ερώτηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω απαντήσει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν από δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός, επικαλούμενος τη δημιουργία ενός κλίματος το οποίο δεν τον βοηθούσε για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, είχε επιλέξει τη λύση του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει ο κ. Σημίτης, την περίοδο αυτή που διανύουμε, ότι το κλίμα είναι κατάλληλο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου με πολύ μεγάλα θέματα μπροστά; Εφόσον και εσείς είπατε σήμερα ότι η κυβέρνηση επιλέγει ότι θα κριθεί για το κυβερνητικό έργο της στο τέλος της τετραετίας; Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλο το κλίμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κλίμα διαμορφώνεται από τη δουλειά μας και τα αποτελέσματά της. Γνωρίζετε, εξάλλου, όπως πολλές φορές το έχετε διαπιστώσει, ότι όταν έχουμε θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά ζητήματα κυβερνητικού έργου, το κλίμα γίνεται πολύ καλύτερο. Πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα τα αντιμετωπίζουμε. Προχωρούμε μπροστά, λύνοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες μια αρθρογραφία, ότι ο κ. Σημίτης, πιθανόν, να αποσυρθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κάποιος άλλος να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές. Και εν πάση περιπτώσει αυτό που θα ήταν καλύτερο, ίσως, για πολλούς είναι να τους παραμερίσει ο Πρωθυπουργός ή να αφήσει το δρόμο για κάποιο άλλο διάδοχο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ασχολείται η κυβέρνηση με την ανάπτυξη ευφάνταστων σεναρίων. Αυτά θα μείνουν στο επίπεδο του σεναρίου και του ονείρου. Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ας το καταλάβουμε καλά. Ο Κώστας Σημίτης θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές. Και θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού και τη νίκη.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα. Η κυβέρνηση ως έχουσα και την Προεδρία, αυτή την περίοδο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ήθελα να ρωτήσω με αφορμή και την εμπειρία του παρελθόντος, αν έχει πλήρως κλείσει το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος στο Ιράκ, ακόμα και την ημέρα που θα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το ρωτώ αυτό, διότι σε μια παλαιότερη Σύνοδο, του Βερολίνου, εμείς συζητούσαμε για ειρήνη και οι Αμερικανοί χτυπούσαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πρόβλεψή σας αφορά ένα ιδιαίτερα ζοφερό σενάριο, δηλαδή την ντε φάκτο κίνηση του πολέμου από κάποιες δυνάμεις, προφανώς, εννοείτε τις ΗΠΑ. Κοιτάξτε, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμφίβολα θα επηρεάσει όλους. Γι` αυτό, θα έλεγα να περιμένουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, γιατί και οι λαοί κρίνουν. Και είναι σαφές ότι αυτή η συζήτηση θα έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες όλων των χωρών και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, θα λάβουν υπόψη τους και το κλίμα που υπάρχει στους λαούς, στις κοινωνίες των χωρών τους και τα πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ας μείνουμε εκεί σήμερα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη σύσταση του ενιαίου φορέα πτήσεων. Πότε προβλέπετε να δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας και ποιός θα τον εποπτεύει; Μας είπατε ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο να απαγορευτούν και οι πτήσεις από το ΕΚΑΒ και κατά τη διάρκεια της ημέρας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προς το παρόν.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί πριν από λίγο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κυβερνητικός παράγοντας μας πληροφορούσε ότι μόλις τελειώσει η απεργία, θα πετούν κανονικά το πρωί τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε σχετική δήλωση από τον υπουργό Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι προσανατολίζεται, προς το παρόν και μέχρι την εξέταση από κάποιο διεθνή οίκο όλου του πλέγματος της σύμβασης της Αlitalia, να μην πραγματοποιούνται και οι πρωινές πτήσεις. Δεν χρησιμοποίησε τον όρο "απαγόρευση" . Η απαγόρευση θα ισχύει για τις νυκτερινές πτήσεις, αλλά να μην πραγματοποιούνται παράλληλα και οι πρωινές πτήσεις μέχρις, ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Αυτός είναι ένας προσανατολισμός, ο οποίος δεν έχει κλείσει, δεν είναι οριστικός. Γενικότερα, γι` αυτές τις ημέρες, έχει γίνει συμφωνία να καλύπτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις το κενό τέτοιων πτήσεων. Τις επόμενες μέρες θα ληφθούν αποφάσεις, μετά και από την εξέταση των σχετικών συμβάσεων με την Alitalia, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το όλο το πλέγμα των πτήσεων του ΕΚΑΒ και των τεχνικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Οσον αφορά το άλλο ζήτημα που θέσατε, θα προωθήσουμε πολύ σύντομα τη δημιουργία αυτού του φορέα, την εποπτεία του οποίου θα έχει το ΥΠΕΘΑ, επειδή διαθέτει τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τη σύνοδο της Δευτέρας, υπάρχει συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας στις διαφορετικές θέσεις των εταίρων για την κρίση στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ανοίξει η συζήτηση και στην πορεία της, εάν διαφαίνονται οι δυνατότητες ενός συμβιβασμού και κάποιας κατάληξης, σαφώς θα διατυπωθούν και ανάλογες προτάσεις. Δεν θα κάνουμε εκ των προτέρων ολοκληρωμένη κίνηση. Και προσέξαμε πολύ, όπως είδατε, να μη θεωρηθεί ότι η κίνησή μας αυτή ως Προεδρία αποβλέπει στη στήριξη της α' ή της β' πρότασης. Στόχος είναι να ανοίξουμε το διάλογο και μέσα από το κλίμα του διαλόγου να αναζητήσουμε τρόπους ενιαίας έκφρασης, με παρεμβάσεις, φυσικά, της Προεδρίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 February 2003 - 17:05:53 UTC