Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την εισήγηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κρίση στο Ιράκ.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

" Ο κ. Ανάν, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι στην Κύπρο και χθες, ενεχείρισε στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλο, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ντενκτάς, καθώς και στους πρέσβεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, το τρίτο Σχέδιο Ανάν.

Το τρίτο Σχέδιο Ανάν, περιέχει τις τροποποιήσεις και εκείνες τις αναμορφώσεις του δεύτερου Σχεδίου, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο ίδιος, μοιράζοντας, την περασμένη Κυριακή, πάλι μέσω του κ. Αλβάρο ντε Σότο, το γνωστό μνημόνιο. Ο,τι περιέχει εκείνο το κείμενο, περιέχεται τώρα στο τρίτο Σχέδιο, το οποίο όμως είναι μια επανάληψη, ως προς άλλα σημεία των προηγούμενων. Υποκαθιστά, δηλαδή, το προηγούμενο, και είναι πλέον αυτό η βάση για τις διαπραγματεύσεις.

Μέσα στο κείμενο -πέραν του μνημονίου- δεν περιεχόνται και κάποια άλλα νέα στοιχεία, εκτός από κάποια σχόλια σε δύο σημεία ή κάποιες παρατηρήσεις, που έχουν το χαρακτήρα επεξεγήσεων, αλλά πολλές φορές και στις επεξηγήσεις υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Εκεί, λοιπόν, χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις. Επίσης, περιέχεται και μια δήλωση σε σχέση με το δημοψήμισμα στην οποία θα επανέλθω.

Το τρίτο Σχέδιο Ανάν εξετάστηκε, χθες, από την ελλαδική και την ελληνοκυπριακή πλευρά και συντάξαμε σχετικές παρατηρήσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει, σήμερα, ο κ. Παπαδόπουλος στον κ. Ανάν.

Σήμερα, ο κ. Ανάν θα δει τους κυρίους Τ. Παπαδόπουλο, Γλ. Κληρίδη, καθώς και τον κ. Ντενκτάς. Και θα τους δει, για πρώτη φορά, όλους μαζί. Από τις συναντήσεις αυτές, από ό,τι έχω συμπεράνει από τις επαφές που είχα, θέλει να προσδιορίσει ένα σύντομο χρόνο σχολίων για το κείμενο που παρέδωσε, για να διαπιστώσει μετά τη συνέχεια. Αλλά, η συνέχεια είναι σαφής, διότι όπως του εξήγησα και εγώ, είναι αδύνατον η μία πλευρά να δεχθεί ότι είναι σύμφωνη, όταν δεν γνωρίζει, εκ προοιμίου ότι είναι σύμφωνη και η άλλη πλευρά και δεν γνωρίζει κιόλας και σε ποια σημεία διαφωνεί η άλλη πλευρά.

Συμφωνία, λοιπόν, και των δύο, δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο δηλούμενη την ίδια στιγμή και δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν και οι δύο είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγματεύσεων. Ομως, και οι δύο προσπαθούν -και δικαίως θα έλεγα, όσον αφορά εμάς- να εξεταστούν ορισμένα θέματα. Ο κ. Ανάν θα διαπιστώσει, φαντάζομαι αύριο, την αδυναμία άμεσης υπογραφής αυτού του τρίτου Σχεδίου και κατόπιν τούτου, δεν θα ζητήσει την υπογραφή, αλλά θα τους ζητήσει να υπογράψουν μια δήλωση ότι θα θέσουν και οι δύο πλευρές αυτό το Σχέδιο σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου. Αυτό φαίνεται, διότι στα χαρτιά που έδωσε ο κ. Ανάν, πέραν του Σχεδίου, περιέχεται και το κείμενο αυτής της δήλωσης, το οποίο τους καλεί να υπογράψουν. Θα τους παρακαλέσει να μεταβούν στη Χάγη, πριν από τις 14 Μαρτίου. Θα τους αφήσει κάποιο χρόνο, αλλά πάντως θα τους καλέσει πριν μπει μπροστά η διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ, γιατί θέλει να έχει κλείσει την προδικασία του Κυπριακού, προτού ασχοληθεί με το θέμα του Ιράκ. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Δηλαδή, εν πάση περιπτώσει, μεταξύ 10 και 14 Μαρτίου, θα κληθούν να υπογράψουν αυτή τη δήλωση ότι θα θέσουν υπό την κρίση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντίστοιχα, το Σχέδιο αυτό. Η δήλωση αυτή την οποία έχουν ετοιμάσει, έχει και αυτή κάποια θέματα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε και θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τα Ηνωμένα Εθνη και σήμερα και αύριο.

Αυτό είναι το Σχέδιο, όπως είναι περίπου στο μυαλό των Η.Ε. και υπάρχει το ερώτημα, τι θα γίνει με αυτό που τα Η.Ε. αποκαλούν "τοπικό δημοψήφισμα του κ. Ντενκτάς". Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε και στα ΗΕ ότι είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό το τοπικό δημοψήφισμα. Εμείς του επιστήσαμε την προσοχή ότι αυτό μπορεί να είναι ένα δημοψήφισμα που να μην ανταποκρίνεται σε δημοκρατικές διαδικασίες. Να είναι μεθοδευμένο και, κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό να υπάρχει αυτό. Ομως, ο κ. Ανάν, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, σχημάτισε την εντύπωση ότι ίσως θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει αυτό το δημοψήφισμα, διότι έτσι θα λυθούν κάποια προβλήματα γενικά στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στη σχέση της με την Τουρκία.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε λόγο αν θα γίνει τοπικό δημοψήφισμα ή όχι στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Εκείνο στο οποίο του επιστήσαμε την προσοχή είναι ότι από αυτό εξαρτάται η όλη συνέχεια. Διότι, αν οι Τουρκοκύπριοι πουν ότι δεν συμφωνούν με το Σχέδιο, τότε ποιος ο λόγος να γίνει δημοψήφισμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά;

Μου μετέφερε, βέβαια, διάφορες απόψεις, που υπάρχουν στην Αγκυρα και την τουρκική ηγεσία, σχετικά με τις προθέσεις του κ. Ντενκτάς. Εγώ δεν θα μπω σε αυτό το θέμα. Πάντως μπορώ να πω ότι, κατά την άποψη του κ. Ανάν, αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεπεραστούν και κάποια προβλήματα. Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα το κάνει σε μια εβδομάδα, ίσως την άλλη Κυριακή. Πιστεύω και αυτό θα θέλει να ξεκαθαρίσει σήμερα, για να τους πει πότε θα πάνε στη Χάγη, ώστε να πάνε μετά το τοπικό δημοψήφισμα.

Εκεί βρίσκονται αυτά τα θέματα, αυτή τη στιγμή, και είναι μπροστά μας, όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, ένα κρίσιμο 10ήμερο".

Οσον αφορά το Ιράκ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:

" Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ιράκ, σήμερα το απόγευμα θα έχουμε μια συζήτηση στη Βουλή. Εγώ μίλησα για το θέμα αυτό διεξοδικά, μία με μιάμιση ώρα, με τον κ. Ανάν. Μπορώ να μεταφέρω τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, διότι είναι φανερό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θέλει ποτέ μια λύση, η οποία δεν θα έχει την αποδοχή, τη στήριξη των Η.Ε. Γι@ αυτό, κάθε προσπάθεια, η οποία γίνεται για να ξεπεραστούν ή να μην εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στα Η.Ε., τον βρίσκει αντίθετο. Από τη συζήτηση αυτή, κατάλαβα ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, μέχρι τα μέσα του Μάρτη, θα προσπαθήσει ιδίως να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, εάν οι επιθεωρήσεις θα συνεχιστούν, πόσο και με ποιό αποτέλεσμα. Ισως η σκέψη του είναι ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία των επιθεωρήσεων, θα μπορέσει να έχει κάποιες σαφείς απαντήσεις για τον αφοπλισμό ή όχι του Ιράκ.

Το Ιράκ, όπως γνωρίζετε, δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια, μέχρι αυτή τη στιγμή, εάν θα καταστρέψει τους πυραύλους. Αυτό σημαίνει ότι προφανέστατα έχουν αποφασίσει ότι η καταστροφή των πυραύλων θα τους μειώσει όποιες δυνατότητες άμυνας και δεν το θέλουν αυτό. Αλλά, από την άλλη μεριά, πιστεύω ότι και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας που ο κ. Μπλιξ ζήτησε την καταστροφή των πυραύλων, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν καθόλου σε αυτό το θέμα.

Ας μην κάνουμε, όμως, εικασίες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές διεργασίες. Θα δούμε, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ποιά θα είναι η εξέλιξη. Εμείς, σύμφωνα με αυτά που έχουν αποφασιστεί στην Ε.Ε., έχουμε πάντα -θέλω να σας θυμίσω- ως κεντρικές αρχές:

Πρώτον, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Η.Ε. και τα Η.Ε. αποφασίζουν για το τι θα γίνει.

Δεύτερον, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση των Η.Ε. 1441. Και

Τρίτον -και αυτονόητο- ότι ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση, όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες λύσεις".

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού, συζητήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης για τη χωροταξία και την πολεοδομία και ειδικότερα μια σειρά μέτρων, τα οποία εισηγήθηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό:

Εγκρίθηκε το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της χώρας. Ενα σύνολο κανόνων για τη διοργάνωση του εθνικού χώρου, το οποίο συμπληρώνεται και εξειδικεύεται με λεπτομερέστερες ρυθμίσεις. Συνοδεύεται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Παράκτιο Χώρο, που αναφέρεται ειδικότερα στους κανόνες οργάνωσης του παράκτιου και του νησιωτικού χώρου. Συνοδεύεται, ακόμα, από τα χωροταξικά πλαίσια των 12 Περιφερειών (πλην Αττικής) που εξειδικεύουν το γενικό πλαίσιο σε λεπτομερέστερους κανόνες στο επίπεδο της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο, και μετά από 28 χρόνια από την πρόβλεψη του Συντάγματος, η χώρα μας αποκτά Χωροταξικό Σχεδιασμό. Το Γενικό Πλαίσιο αναφέρεται στις στρατηγικές επιλογές χωροταξικής πολιτικής, όπως είναι οι Αξονες Ανάπτυξης της χώρας, οι Πύλες Συνεργασίας, η Διοικητική Συγκρότηση, η οικιστική δομή κ.λ.π. Αναφέρεται, επίσης, στους διοικητικούς και οικονομικούς μηχανισμούς υλοποίησης.

Εκτός από τα Χωροταξικά Σχέδια, έγινε αναφορά στα σχέδια χρήσεων γης και τέθηκε ο στόχος να καλυφθεί σταδιακά με χρήσεις γης το σύνολο του Ελληνικού Χώρου, με προτεραιότητα στα νησιά και τον παράκτιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεται ο χώρος και το περιβάλλον και γνωρίζει ο πολίτης τι επιτρέπεται να δομηθεί και ποιες λειτουργίες μπορεί να εγκατασταθούν στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Τέθηκε, επίσης, ο στόχος της αποτελεσματικής πολεοδόμησης. Στη χώρα μας οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης, λόγω πολυνομίας διαδικαστικών, αλλά και αντιδράσεων, καθυστερούν υπερβολικά, με αποτέλεσμα την αυθαίρετη δόμηση και την καταστροφή του χώρου. Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα επιτάχυνσης και απλούστευσης, ώστε να υπάρξει μεγάλη μείωση του απαιτούμενου χρόνου και ταχεία ένταξη περιοχών σε σχέδια πόλης.

Αποφασίστηκαν μέτρα για την προστασία των πόλεων, τη βελτίωση των Πολεοδομιών και την ανάπλαση περιοχών.

Εγκρίθηκαν, επίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Δεν προβλέπεται νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά εντάξεις στο σχέδιο με τις νόμιμες διαδικασίες.

Γίνεται διάκριση των αυθαιρέτων σε κατηγορίες και διαχωρίζονται, οι μικρές παραβάσεις από τις σημαντικές αυθαιρεσίες, οι οποίες τιμωρούνται για τα νέα αυθαίρετα με εξαιρετικά αυστηρές ποινές, που αφορούν όλους τους υπεύθυνους και εμπλεκόμενους στην ανέγερση αυθαιρέτων.

Τέλος, γίνεται ρευματοδότηση μόνο σε αυθαίρεται κτίσματα στις περιοχές των οποίων έχει γίνει γενικό πολεοδομικό σχέδιο και έχει ολοκληρωθεί η φάση της πολεοδομικής μελέτης που προσδιορίζει κοινόχρηστους χώρους, ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία τους από αυθαίρετες κατασκευές.

Η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Πιστεύω ότι το εθνικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί τη μεγαλύτερη τεκμηρίωση λειτουργίας της βιώσιμης ανάπτυξης. Διαμορφώνουμε την ανάπτυξη, το πολιτιστικό, το ανθρωπογενές περιβάλλον, μέσω του χωροταξικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Δεν κάνουμε απλά μια καταγραφή, κάνουμε πολιτική.

Η χωροταξία είναι οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι απλά αποτύπωση μόνο νομικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων. Αρα, η συνέργεια γι@ αυτό της μακροβιώτητας, της βιωσιμότητας, είναι απαραίτητη σε αυτή την πορεία.

Στη συνέχεια, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής για το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την ομόφωνη αυτή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ως προσωρινός ανάδοχος αναδεικνύεται η κοινοπραξία "ΣΑΪΓΚ", η οποία είναι ο μειοδότης. Η Επιτροπή έλαβε εντολή να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος, διατηρουμένου του δικαιώματος, εάν δεν μείνει ικανοποιημένη από το αποτελέσμα των διαπραγματεύσεων, να καλέσει και τη δεύτερη στη σειρά κοινοπραξία.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό που είχα καταλάβει εγώ είναι ότι το τοπικό δημοψήφισμα που σχεδιάζει ο Ραούφ Ντενκτάς έχει να κάνει με το να του δοθεί η εξουσιοδότηση από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να διαπραγματευτεί το Κυπριακό. Όχι να θέσει στην κρίση των Τουρκοκυπρίων το Σχέδιο Ανάν. Είναι άλλο το αντικείμενο του τοπικού δημοψηφίσματος, συνεπώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές τι επιδιώκει ο κ. Ντενκτάς για το τοπικό δημοψήφισμα. Ο κ. Ντενκτάς, βεβαίως, μπορεί να θέσει ό,τι θέλει. Δεν είναι δηλαδή ένα δημοψήφισμα που θα γίνει με βάση την πιθανή συμφωνία. Γιατί δεν γνωρίζουμε και σε αυτό το σημείο αν υπάρξει τελικώς συμφωνία με τον κ. Ανάν. Το ερώτημα, λοιπόν, θα το διατυπώσει προφανώς όπως θέλει αυτός και το δημοψήφισμα θα το κάνει κάτω από διαδικασίες, για τις οποίες ήδη, ως φαίνεται, ο Πρωθυπουργός και ολόκληρη η ελληνική πλευρά έχουν εκφράσει τον σοβαρό προβληματισμό τους. Σας τόνισα, όμως, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αντέτεινε ότι σύμφωνα με μια εντύπωση που σχημάτισε, μιλώντας με Τούρκους παράγοντες, ίσως μέσα σε αυτές τις διαδικασίες να επέλθουν και κάποιες λύσεις που έχουν να κάνουν και με τις μεταξύ τους σχέσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η διαφωνία μας είναι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, αλλά από ό,τι βλέπω ούτε εσείς γνωρίζετε ακριβώς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πού να ξέρουμε τελικά τι θα κάνει ο κ. Ντενκτάς. Όπως γνωρίζετε συνεχίζει να αυθαιρετεί σε αυτά τα ζητήματα. Και μάλιστα χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας του κ. Ντενκτάς και της αδιαλλαξίας του είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη του, ούτε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, το οποίο για μια ακόμη φορά έγινε στην περιοχή των κατεχόμενων. Εμφανίζεται να μη βλέπει και να μην ακούει, να είναι πλήρως αδιάλλακτος και να επιχειρεί με διάφορες μεθοδεύσεις και τερτίπια να μπλοκάρει την οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει γύρω από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ούτε καν ακούει τη φωνή της κοινότητάς του. Αυτό το σημείο δείχνει πραγματικά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρει σοβαρότατη ευθύνη για τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Την αποκλειστική ευθύνη για την όποια καθυστέρηση υπήρξε στις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Είναι σαφές, ότι γι` αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός τόνισε πως για να υπάρξει συμφωνία σημαίνει ότι πρέπει να δηλωθεί ταυτόχρονα και από τα δύο μέρη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γνωρίζετε αν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει αποδεχθεί να γίνει δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς προδιαγραφές, διαδικασίες, χωρίς δηλαδή την παρουσία διεθνών παρατηρητών, όπως λέει ο κ. Ντενκτάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού βλέπετε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό για τον κ. Ανάν. Ισως, γιατί ο κ. Ανάν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Αλλά, αυτό καταλαβαίνετε πως δεν σημαίνει ότι υιοθετείται από τη δική μας πλευρά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δικαίως και οι δύο πλευρές, αλλά ιδιαίτερα η ελληνική, έχουν κάποιες επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία του Σχεδίου@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλήσαμε για παρατηρήσεις. Η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός είναι για παρατηρήσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε η ελληνική πλευρά μαζί με την ελληνοκυπριακή.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ετσι όπως θέτει το ζήτημα τώρα ο κ. Ανάν ότι αύριο πρέπει να έχει τη δήλωσή τους ότι αποδέχονται το σχέδιο και θα το θέσουν στην κρίση των δύο κοινοτήτων@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν είπε έτσι ο κ. Ανάν. Κατά πάσα πιθανότητα η πρόβλεψη του Πρωθυπουργού, η οποία υπάρχει, είναι πως δεν θα υπάρξει ταυτόχρονη αποδοχή του σχεδίου. Αρα, δεν θα έχουμε συνυπογραφή του σχεδίου από τις δύο ηγεσίες, την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ως φαίνεται, δεν θα υπάρξει μια τέτοια υπογραφή, κατά πρόβλεψη βεβαίως. Μακάρι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τέτοιο τρόπο, που να ξεπεραστούν σε ελάχιστο χρόνο όλα τα εμπόδια. Φαίνεται, όμως, πάρα πολύ δύσκολο. Λογικά, λοιπόν, δεν θα υπάρχει συνυπογραφή σε κάποιο σχέδιο. Και δεν έχει και νόημα να πει η ελληνική πλευρά "το αποδέχομαι", όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως βλέπετε, συνεχίζει μια καθοριστικά αδιάλλακτη στάση. Εμείς έχουμε παρατηρήσεις. Τις παρατηρήσεις αυτές είμαστε έτοιμοι να τις διαπραγματευτούμε. Θα τις θέσουμε υπόψη και του κ. Ανάν. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που δείχνουμε μια αδιάλλακτη στάση. Από την άλλη πλευρά, το πιθανότερο είναι -αλλά και αυτό μένει υπό την κρίση των εξελίξεων γύρω από το λεγόμενο τοπικό δημοψήφισμα Ντενκτάς- να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις και να ζητήσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ταυτόχρονο δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου, χωρίς συνυπογραφή σχεδίου. Αυτό κατά πρόβλεψη, γιατί όλες οι διαδικασίες είναι ρευστές αυτή τη στιγμή, λόγω της τακτικής Ντενκτάς.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πώς θα το θέσουν σε δημοψήφισμα, αν δεν το έχουν κατ` αρχήν αποδεχθεί, οι δύο πλευρές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν λέει τίποτα αυτό. Μπορεί κάλλιστα να τεθεί ένα κείμενο, που είναι κείμενο του ΟΗΕ, σε δημοψήφισμα. Δεν απαγορεύεται αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ποιος θα το θέσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δύο πλευρές. Είναι σαφές. Δεν έχει νόημα να το θέσει η μία πλευρά. Αν, δηλαδή, ο Ντενκτάς κάνει δημοψήφισμα και απορρίψει το Σχέδιο Ανάν, κατευθείαν έχει απορριφθεί με ευθύνη των Τουρκοκυπρίων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις σε αυτή την περίπτωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αφήσει ένα μικρό περιθώριο, ως φαίνεται, ο κ. Ανάν για τυχόν διαπραγματεύσεις. Κάποιων ημερών, δηλαδή, πιθανόν δέκα ημερών.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Μέχρι τις 10 Μαρτίου που θα τους καλέσει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ένα τέτοιο περιθώριο, μέχρι δυο εβδομάδες περίπου, ίσως και 10 ημερών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή πληροφορούμεθα ότι χθες, για παράδειγμα, στο βρετανικό κοινοβούλιο ο κ. Μπλερ αντιμετώπισε πολύ μεγάλες δυσκολίες να πείσει για την ανάγκη άμεσης επίθεσης στο Ιράκ και επίσης πληροφορηθήκαμε ότι ένας σύμβουλος στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών, παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής διαφωνίας, για την επίσημη αμερικανική πολιτική, ήθελα να ρωτήσω εάν η Ελληνική Προεδρία διαπιστώνει μια αύξηση της δυσπιστίας, τουλάχιστον εντός της Ε.Ε., όσον αφορά τα αμερικάνικα επιχειρήματα για την ανάγκη άμεσης επίθεσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που έχει να κάνει η Ελληνική Προεδρία είναι να εμμείνει στην απόφαση της Δευτέρας, που πήρε η ίδια η Ε.Ε. και στις βασικές κατευθύνσεις της, να εμμείνει στην άποψη πως ό,τι εξέλιξη, όποια εξέλιξη και αν υπάρξει θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά στο πλαίσιο και με αποφάσεις, του ΟΗΕ. Η Ελληνική Προεδρία εμμένει να ζητάει από το Ιράκ την άμεση εφαρμογή της απόφασης 1441 του ΟΗΕ. Η Ελληνική Προεδρία ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να εξαντληθούν πρώτα όλες οι δυνατές περιπτώσεις, όλοι οι δυνατοί τρόποι ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, πριν υπάρξει η οποιαδήποτε τελική απόφαση, η οποία πιθανό θα φτάσει σε πόλεμο. Τονίζω και πάλι, αποφάσεις του ΟΗΕ εννοώ. Διότι το Διεθνές Δίκαιο δεν επιβάλλεται από κάποιον μόνο του. Το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλεται μέσα από τη διεθνή κοινότητα, η οποία ορίζεται από τον ΟΗΕ, εκφράζεται δια του ΟΗΕ και των αποφάσεών του.

Αρα:

Πρώτον, μένουμε στην κοινή στάση της Ε.Ε., όπως αυτή αποφασίστηκε τη Δευτέρα και επιβεβαιώθηκε την Τρίτη.

Δεύτερον, όποια απόφαση και αν υπάρξει για τις εξελίξεις, πρέπει να είναι μέσα από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τρίτον, το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ειδικά το ψήφισμα 1441.

Τέταρτον, πρέπει να εξαντληθούν πρώτα οι δυνατότητες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, πριν φτάσουμε σε άλλες αποφάσεις.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες εταιρείες απαρτίζουν την κοινοπραξία "ΣΑΪΚ", που είναι προσωρινός ανάδοχος και αν έχετε κάποιο σχόλιο για το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυριανής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πρώτο ερώτημά σας τονίζω και πάλι ότι δεν μπορώ να γνωρίζω όλες τις εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία. Νομίζω ότι αυτό έχει δημοσιευτεί κατ` επανάληψη και μπορείτε να το βρείτε. Στο δεύτερο ερώτημα, για το σημερινό πρωτοσέλιδο υπάρχει μια δήλώση του κ. Μαλέσιου. Για διευκόλυνσή σας τη διαβάζω: "Τα αναγραφόμενα σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΥΡΙΑΝΗ" για το πρόσωπό μου, αποτελούν μυθεύματα και κακόβουλα αποκυήματα φαντασίας. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων εξελίσσεται μέχρι σήμερα και θα περατωθεί σύντομα με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων", στην προκειμένη περίπτωση του ΚΥΣΕΑ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εσείς πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάει από μόνο του το πράγμα, από τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, μήπως ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του κ. Χρυσανθακόπουλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπωσδήποτε η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου είναι σημαντική, αλλά το θέμα της επιστροφής του κ. Χρυσανθακόπουλου θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δίκη για τη «17Ν» αρχίζει τη Δευτέρα. Το πλαίσιο το έχετε διαμορφώσει με το νόμο που έχετε ψηφίσει στη Βουλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι μόνον εμείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Προφανώς. Μιλάω για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το άρθρο έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν εξυπηρετεί την ελευθεροτυπία και την πλήρη πληροφόρηση του ελληνικού λαού, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η χθεσινή τοποθέτηση του ανθρώπου που θα προεδρεύσει του Δικαστηρίου, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο, οχυρωμένος πίσω από το νόμο που έχει ψηφιστεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα σήμερα στον Τύπο ότι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου σκέφτεται να θέσει μια σειρά από προτάσεις επί του θέματος, βεβαίως υπό την κρίση του συνόλου των διαδίκων, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν αμφισβητώ το δημοσίευμα. Ερωτώ γι αυτά που είπε ο κ. Μαργαρίτης. Εάν διαβάσει κανείς αυτά που είπε....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημερινά δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων αναφέρονται στα όσα δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως τυχόν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων δεν απηχούν τις απόψεις του κ. Μαργαρίτη, αλλά άλλων δικαστικών κύκλων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρονται, όμως, ονομαστικά στον κ. Μαργαρίτη. Και φαντάζομαι, ότι όταν αυτά δημοσιεύονται σε έγκυρες εφημερίδες, δείχνουν ότι ο κ. Μαργαρίτης προβληματίζεται γύρω από το θέμα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Δεν μπορώ να το ξέρω και δεν πρέπει να το ξέρω. Ομως, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση, όχι ο Πρόεδρος μεμονωμένα - γιατί δεν είναι θέμα μόνον Προέδρου- το Δικαστήριο θα αποφασίσει για μια σειρά από θέματα, υπό τον όρο, βεβαίως, ότι θα συμφωνήσουν οι διάδικοι. Αυτό έγκειται στην κρίση του. Το Δικαστήριο θα αποφασίσει ακόμη για το εάν θα επιτραπεί η χρήση μαγνητοφώνων μέσα στην αίθουσα. Την οριστική απάντηση στα θέματα αυτά θα την μάθετε, όπως θα τη μάθουμε κι εμείς, μετά τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Μερικοί συνάδελφοί σας -που τους είδα χθες- κατά τρόπο αντιδεοντολογικό, πρωτοφανή και απαράδεκτο -ελάχιστοι, ευτυχώς, το τονίζω και ειδικότερα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να γίνω πιο σαφής- προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες, ότι δήθεν η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει την ελευθεροτυπία, άρα και την ενημέρωση του ελληνικού λαού και άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Είναι γραφικά, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνα. Δεν έχουν μπει καν στον κόπο να ενημερωθούν από τη χθεσινή πολιτική συζήτηση που είχαμε στην αίθουσα αυτή, όπως και σε τι αναφέρθηκα προσωπικά. Θέλω να ξεκαθαρίσω και πάλι ότι είναι γνωστό ποιοί είναι, είναι οι γνωστοί «παραμυθάδες», οι οποίοι «ξεχώρισαν» και το καλοκαίρι για τα «επιτεύγματά» τους και οι οποίοι είχαν φθάσει στο έπακρο της καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και βεβαίως, μετατροπής της όλης ιστορίας της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε τηλεοπτικό σόου. Από κει και πέρα, θέλω να κάνω σαφές ότι η θέση μας είναι γνωστή: Ναι, στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για τα τεκταινόμενα στη δίκη. Ναι, στην πλήρη διαφάνεια για τα όσα συμβούν και θα λεχθούν στη δίκη. Με δική μας πρωτοβουλία ρυθμίστηκε τελικά το θέμα της απομαγνητοφώνησης και της παροχής απομαγνητοφωνημένων «πρακτικών», (κειμένων) κάθε ημέρα σε όλα τα Μέσα. Το θέμα της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψης έγκειται στην κρίση του Δικαστηρίου κι εμείς δεν επεμβαίνουμε σε αυτό. Θέλω να υπενθυμίσω, αναφερόμενος σε μια σχετική δήλωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινού, ότι και ο ίδιος αναγνωρίζει το θέμα, παραπέμποντας στο Δικαστήριο και τις αποφάσεις του για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης, για τη χρήση ή όχι μαγνητοφώνων. Η δήλωσή του είναι σημερινή.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι εξουσίες στην Ελλάδα είναι τρεις: Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική. Το ερώτημα είναι, εάν η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι στην κρίση του ελληνικού λαού τίθενται οι δραστηριότητες και οι πράξεις και των τριών εξουσιών. Σας το ρωτώ αυτό και θα ήθελα μια σαφή απάντηση, για τον εξής απλό λόγο. Οι δικαστές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το συνταγματικό μέρος με ρωτάτε; Γιατί ο λαός βλέπει και κρίνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς θα δει και θα κρίνει ο ελληνικός λαός, όταν έρχεται ο δικαστής κ. Μαργαρίτης και λέει ότι, εγώ για να πράξω αυτό που λέτε, έχω έναν νόμο «χ», χωρίς να έχει πλήρη εικόνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει και τί ειπώθηκε στη δίκη. Θα γνωρίζει και τι δήλωσε η κατηγορούσα αρχή, και τι απάντησαν οι συνήγοροι και πώς τοποθετήθηκε η πολιτική αγωγή και τί είπαν οι κατηγορούμενοι, οι μάρτυρες. Τα πάντα θα γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Θα παρίστανται 120 συνάδελφοί σας στην αίθουσα, 250 συνάδελφοί σας στο Κέντρο Τύπου και θα είναι στη διάθεση όλων η πλήρης απομαγνητοφώνηση των όσων λεχθούν στη διάρκεια της δίκης, καθημερινά. Δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό. Επαναλαμβάνω θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Εξάλλου, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε. Και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Ομως, είναι στην κρίση του Δικαστηρίου -και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί και κακώς διαιωνίζουμε τη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, αφού έχει κλείσει κατ` ουσίαν- το θέμα της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψης της δίκης, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ. Το Δικαστήριο θα συνεννοηθεί με τους διαδίκους και θα αποφασίσει το καλύτερο. Εκείνο που πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι μπορεί κάποιοι να είναι δυσαρεστημένοι, διότι ήλπιζαν να μετατρέψουν όλο αυτό το ζήτημα σε σόου και να καννιβαλίσουν τηλεοπτικά, αισθανόμενοι ότι χάνουν εισόδημα, αλλά η δίκη δεν γίνεται γι αυτούς τους κυρίους. Η δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον του ελληνικού λαού και θα τεθεί στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί επί τριάντα χρόνια τον ελληνικό λαό. Τριάντα χρόνια ταλαιπωρείται η ελληνική κοινωνία από τους τρομοκράτες. Η δίκη δεν γίνεται για τους δύο-τρεις, οι οποίοι επιχειρούν να κερδίσουν με τη μορφή τηλεοπτικών σόου. Η δίκη γίνεται στο όνομα του ελληνικού λαού και είναι σαφές ότι όλοι οι παράγοντες της δίκης μπορούν ανεπηρέαστα να κάνουν τη δουλειά τους. Τα σόου δεν αφορούν εμάς, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους παράγοντες της δίκης.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί απευθύνεστε προσωπικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευθύνομαι σε αυτόν τον κύριο, ο οποίος επιχείρησε χθες να μας ζητήσει και το λόγο, χωρίς μάλιστα να έχει διαβάσει τι είπαμε. Εσπευσε να πει ότι το υπουργείο Τύπου επιχειρεί να απαγορεύσει την παρουσία τηλεοράσεων στην αίθουσα. Δεν είχε διαβάσει τίποτα, ούτε το νόμο, ούτε τη χθεσινή πολιτική ενημέρωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως πολιτικός, ως μέλος της κυβέρνησης και πάνω από όλα, ως Ελληνας πολίτης, σας ενδιαφέρει να μάθετε και να ακούσετε τι λένε οι κατηγορούμενοι για δράση και συμμετοχή στη 17Ν και πως δικαιολογούν, αν παραδεχθούν, τις πράξεις τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθω;

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν σας δώσω απομαγνητοφωνημένα κείμενα ή «πρακτικά», ας το πω έτσι, γιατί δεν έχουν χαρακτήρα επίσημων πρακτικών, φαντάζομαι ότι αυτά τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα δεν θα τα φυλάξετε για το σπίτι σας. Δημοσιογράφος είστε. Αν είστε παρών εκεί, πιστεύω ότι ξέρετε να κάνετε τη δουλειά σας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Επειδή επαναλαμβάνετε από χθες ότι οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για να αποφασίσουν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρμόδιοι, είπα, όχι οι υπεύθυνοι.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Οι αρμόδιοι. Εγιναν αρμόδιοι από τη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να φέρει το σχετικό νόμο στη Βουλή, να ψηφιστεί και από κει και πέρα η ευθύνη πέρασε σε αυτούς. Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που επέλεξε αρχικώς να γίνει αυτή η δίκη υπό τη συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί αυτό δεν το λέτε από χθες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι η σχετική διάταξη του νόμου δεν ψηφίστηκε μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία. Τη σχετική διάταξη την ψήφισε και η αντιπολίτευση, δεν ξέρω εάν το θυμάστε. Αυτό τί δείχνει; Δείχνει, ότι οι δυνάμεις, οι οποίες εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήθελαν τη σχετική διάταξη, σεβόμενοι τον εαυτό τους, αλλά και τον κόσμο που εκπροσωπούν. Δεν ανέχονται τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό και θέλουν να προστατέψουν το δικαστή, τον εισαγγελέα, το συνήγορο, τους μάρτυρες, αλλά και τους κατηγορούμενους, γιατί όχι. Σε κράτος δικαίου θα διεξαχθεί η δίκη. Αυτή ήταν η αγωνία μας και χαίρομαι γιατί ήταν και αγωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προστατεύσουμε όλους τους παράγοντες της δίκης, όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν χρωστούν τίποτα να γίνουν θύματα τηλεοπτικού κανιβαλισμού για να κερδίσουν δύο ή τρεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και μετά, τώρα που ήρθε το θέμα στη δημοσιότητα, με δηλώσεις τους, ουσιαστικά λένε ότι η δίκη στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας θα γίνει με όρους της 10ετίας του '60 και γι` αυτό κιόλας ζητούν τουλάχιστον την καταγραφή ίσως από κάποια υπηρεσία της δίκης. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το υποστηρίζουν αυτό και στο νομοσχέδιο το υποστήριξαν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να καταγραφεί από κάποια υπηρεσία για την ιστορία εννοείτε;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ως ντοκουμέντο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση. Γιατί να έχω αντίρρηση;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τηλεοπτικώς, εννοώ να καταγραφεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί να έχω αντίρρηση σε αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα που θα κριθεί πιστεύω επιτόπου από το δικαστήριο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γιατί, μας είπατε προχθές ότι δεν υπάρχει θέμα καταγραφής, βιντεοσκόπησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να λυθεί από το δικαστήριο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει κάποιο θέμα με την ΕΣΗΕΑ, όπως διαβάζουμε σήμερα, ότι εάν τελικά δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές μπορεί να ζητήσουν από τα μέλη της να μην κάνουν εκεί τη δουλειά τους ή να αποσυρθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να μιλώ για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν το γνωρίζετε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν ανεπίτρεπτο να παρέμβω στα εσωτερικά της ΕΣΗΕΑ. Δεν το έχω κάνει ποτέ. Σέβομαι την ΕΣΗΕΑ, προσπαθούμε μέσα από το διάλογο και τη συναίνεση να βρίσκουμε λύσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν σας το έχει μεταφέρει ρώτησα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το άκουσα από τον κ. Σόμπολο, τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ότι υπάρχει ως σκέψη, αλλά δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εκείνο που ελπίζω και παρακαλώ είναι να λύνουμε πάντοτε τα προβλήματα συναινετικά και βεβαίως εμείς θέλουμε την παρουσία των εκατοντάδων συναδέλφων σας στη δίκη, διότι είναι εγγύηση για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και αν δεν πάει κανείς ποιος θα την καλύψει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τη γνώμη ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αν ρωτάτε την πρόβλεψή μου.

ΠΕΓΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπαθεμελής με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Espresso" χαρακτήρισε πρόκληση για την κοινή γνώμη της χώρας μας, η οποία την έχει αγκαλιάσει, την απόφαση της κ. Σκλεναρίκοβα να μεταβεί στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς και να υπογράψει δήλωση αναγνώρισης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένετε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση;

ΠΕΓΚΟΣ: Εάν συμφωνείτε, βεβαίως, με τις απόψεις στελεχών σας και βουλευτή σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ απαντάμε για την πολιτική, τα υπόλοιπα όχι εδώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 February 2003 - 16:05:10 UTC