Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε σήμερα, σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, στο Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα "Κοινωνική Ευρώπη, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη με συνοχή και αλληλεγγύη". Το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, είναι ήδη στη διάθεσή σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση Μπους-Μπλερ, εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι ο κ. Μπλερ, ο κ. Αθνάρ και οι λοιποί δεσμεύονται από το πλαίσιο της τελευταίας απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές. Υπάρχουν, εξάλλου, και σημερινές δηλώσεις του κ. Μπλερ στο BBC περί αυτού. Είπα και χθες, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο -και το επαναλαμβάνω- ότι είναι ένα σημείο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, που πρέπει να προσέξουμε και να διεκδικήσουμε ιδιαίτερα. Δείχνει, βεβαίως, και πόσο σωστή ήταν η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της Ε.Ε. για την απόφαση της 21ης Μαρτίου, σχετικά με την ευθύνη του ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά την πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ. Αν προσέξετε τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπλερ, νομίζω ότι κρατούν ανοικτή την προοπτική σε αυτή την κατεύθυνση.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή τοποθετήθηκε, σε σχέση με την πρωτοβουλία των τεσσάρων κρατών της Ε.Ε. για την ΚΕΠΑΑ, σημειώνοντας ότι μια παραλληλία με τη Συνθήκη Σέγκεν ενδεχομένως να ήταν δόκιμη. Ενόψει και της συνάντησης, θα υπάρξει και κάποια άτυπη παρακολούθηση, αντιπροσωπεία εκεί ή διαβούλευση με τα τέσσερα κράτη στη συνέχεια, μετά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαβούλευση, βεβαίως, θα υπάρξει. Η πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας, προβλέπεται από τα ίδια τα ισχύοντα στην Ε.Ε. Ομως, το θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός και χθες, αφορά κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής και όχι θέματα άμυνας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ισχύοντα στην Ενωση. Αρα, χρειάζεται μια πολύ σοβαρή δουλειά για να προσδιοριστούν τα θέματα της κοινής πολιτικής άμυνας. Και βεβαίως πρέπει, ενόψει αυτής της συνεργασίας, να ανοίξει μια συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Τα δύο αυτά θέματα, δηλαδή οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος της σχέσης Ευρώπης - ΗΠΑ και της ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, προβλέπονται ήδη ως επόμενες κινήσεις από την απόφαση της 21ης Μαρτίου. Αρα, λοιπόν, η ελληνική Προεδρία θα μελετήσει με ποιο τρόπο θα αναπτύξει αυτά που προβλέπονται στην απόφαση και ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε κίνηση, η οποία εντάσσεται στην ίδια στρατηγική, όπως είναι η κίνηση των "4", σαφώς είναι θετική. Διότι, προωθεί, ωριμάζει και ενισχύει αυτή τη στρατηγική.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα τεθεί στις 16-17 Απριλίου , εδώ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης αυτό το ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας το πω αυτό από τώρα. Θα το μελετήσουμε, όμως, και θα δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και κάθε κίνηση βεβαίως μπορεί να το ενισχύει στρατηγικά, αλλά οι κινήσεις της Προεδρίας πρέπει να είναι ιδιαίτερα μελετημένες, ώστε να είναι και αποδοτικές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Καταλαβαίνω το ρόλο της Προεδρίας, αλλά η Προεδρία δεν παύει να έχει και εθνικά συμφέροντα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Προεδρία, όχι. Η Ελλάδα έχει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η προεδρεύουσα χώρα. Ηθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, αν κατά την άποψη της κυβέρνησης, τα εθνικά συμφέροντα της χώρας συνάδουν με αυτή την πρωτοβουλία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τη χαρακτηρίζουμε όλοι στρατηγικά θετική, και αυτό σημαίνει "ναι". Εξάλλου, είναι θετική για τη στρατηγική μας. Μη θεωρηθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία απαντά σε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν. Διότι, κατ` αρχάς η ενισχυμένη συνεργασία δεν έχει να κάνει με την πολιτική άμυνας. Αρα, δεν απαντά σε όλα. Είναι, όμως, μια προβληματική που συμβάλλει ώστε να ωριμάζουν οι συνθήκες. Με αυτή την έννοια λέω ότι εντάσσεται σε μια στρατηγική μας. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, οι δυσκολίες είναι γνωστές. Δεν τις κρύβουμε. Το θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας προϋποθέτει και το ξεκαθάρισμα της σχέσεις -τουλάχιστον στο αμυντικό πεδίο- μεταξύ Ενωμένης Ευρώπης και ΗΠΑ. Και δεν σας κρύβω -δεν μπορούμε, εξάλλου- ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ε.Ε. γι@ αυτό. Υπάρχουν, ίσως, κράτη -και από τα ήδη μέλη της Ε.Ε. και από αυτά που έρχονται- τα οποία έχουν μια λογική, μια θέση σε μια στρατηγική που συνδέει τη δική τους αμυντική πολιτική με την πολιτική των ΗΠΑ. Υπάρχουν άλλες απόψεις, που δεν σας κρύβω ότι αντιστοιχούν και στη δική μας προβληματική, που αποδέχονται μεν το διάλογο με τις ΗΠΑ και την ανάγκη της συνεργασίας, αλλά θέλουν και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής και πολιτικής για την άμυνα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό το θέμα πρέπει να προσεγγιστεί με σοβαρότητα, ευθύνη και με μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Η προσέγγισή του δεν θα είναι εύκολη. Εχουμε δρόμο και πολλή δουλειά. Και εκεί πρέπει να δημιουργούμε πρωτοβουλίες που να ενώνουν, να ωριμάζουν συνθήκες και να πολλαπλασιάζουν εκείνους που συμμερίζονται την άποψή μας και όχι να διευρύνουμε ρήγματα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι στις 16 Απριλίου θα έρθουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και οι ηγέτες των υπό ένταξη χωρών, υπάρχει το ενδεχόμενο των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αθήνα. Θα αποκλειστεί το κέντρο, θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις, κάποια απαγόρευση των διαδηλώσεων ή οτιδήποτε σχετικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν απαγορεύει διαδηλώσεις και ούτε πρόκειται να το κάνει. Βεβαίως, θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όπως λαμβάνονται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κατά τη διάρκεια των Συνόδων. Θα γίνει ό,τι γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ηδη υπάρχει γύρω-γύρω στα σύνορά μας μια πίεση από λαθρομετανάστες, όπως έχετε και εσείς παραδεχθεί. Και οσονούπω από ό,τι φαίνεται θα έχουμε και πίεση από πρόσφυγες, καθότι στο Ιράκ υπάρχει ένας πόλεμος σήμερα. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση επ@ αυτού; Προτίθεται να μεταχειριστεί και το κύμα αυτό των προσφύγων με τις κλασικές αυτές μεθόδους, ακόμα και της επαναπροώθησης; Και πού να τους επαναπροωθήσεις αυτούς τους πρόσφυγες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τους πρόσφυγες αυτούς -πρέπει πρώτα να τους περιθάλψουμε και να τους προστατεύσουμε- η δική μας προβληματική είναι ότι θα πρέπει η επαναπροώθησή τους να γίνει σε όμορες με τη δική τους χώρες. Αυτό θα απαιτήσει, βεβαίως, και μια οικονομική βοήθεια και άλλα μέτρα. Εχουν ληφθεί προβλέψεις γι@ αυτό και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε γενικότερα. Δηλαδή, να συμβάλουμε, ώστε να υπάρξει περίθαλψη και προστασία των προσφύγων κοντά στις περιοχές τους. Η καλύτερη λύση δεν θα ήταν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν πολύ μακριά από τον τόπο τους. Διότι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να επιστρέψουν μετά τον πόλεμο.

Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι, ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τρόπους ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό του Ιράκ. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στο θέμα αυτό. Είπε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να δεχθεί νέους πρόσφυγες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα πριν ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να πάνε σε χώρες που είναι μακριά από τον τόπο τους. Εάν δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων, για ένα μικρό διάστημα, στις όμορες προς το Ιράκ χώρες, εμείς θα πρέπει να συμβάλουμε, όπως εξάλλου έχει προβλέψει και η Ε.Ε. Εχει αναφερθεί και ο κ. Πρόντι σε αυτό το θέμα. Προετοιμαζόμαστε, ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση για συμβολή και βοήθεια. Οχι, όμως, στην Ελλάδα.

ΤΑΚΗΣ: Μερίδα του Τύπου έχει σήμερα ένα ρεπορτάζ για κάποια απέλαση Ιρακινού, διότι είχε μια παράνομη δραστηριότητα στη Σούδα. Γνωρίζετε κάτι γι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ρώτησα το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν το επιβεβαιώνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εκτός από την τετραμερή πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα στις 29 Απριλίου, την 1 Απριλίου λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο μια άλλη πρωτοβουλία επτά μεσαίων και μικρών ευρωπαϊκών χωρών, που συμφωνούν στα θεσμικά. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι του αυτού διαμετρήματος και μάλλον συμφωνεί στα θεσμικά με τους υπόλοιπους επτά, θέλω να ρωτήσω εάν και πάλι λόγω Προεδρίας δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. γι αυτό το εξάμηνο και επομένως πρέπει να διαφυλάξει το θεσμικό ρόλο της.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως είναι και λίγο βολικός αυτός ο ρόλος; Δηλαδή, να μην έχουμε θέση διότι είμαστε Προεδρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο. Μας κοστίζει, γιατί, για παράδειγμα, όταν μιλάει ο Πρωθυπουργός, ως Προεδρία στις Βρυξέλλες και μάλιστα λίγο πριν από κρίσιμες συναντήσεις, γνωρίζετε ότι υφιστάμεθα κριτική. Γιατί δεν μιλάμε με βάση μια συζήτηση που θα έκανε ο Πρωθυπουργός εάν μιλούσε μόνο με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Γνωρίζετε τι κριτική έχουμε υποστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι έχουμε κόστος, εμείς εμμένουμε στο θεσμικό ρόλο της Προεδρίας, ο οποίος δεν διχάζει. Ο ρόλος της είναι να αξιοποιεί τους προβληματισμούς και να ενώνει. Να μπορεί να οδηγήσει μπροστά την Ε.Ε. Να συμβάλει για να διευρύνει τα ζητήματα, για παράδειγμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση της εμβάθυνση της, την οικοδόμηση της νέας αρχιτεκτονικής της, τη δυνατότητα ανταπόκρισής της στις απαιτήσεις των λαών. Αρα, η Προεδρία έχει ευθύνη και βαρύνοντα ρόλο και ανταποκρινόμαστε σε αυτόν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αντιλαμβάνεστε ότι από τον Ιούλιο, όταν θα τελειώσει η Προεδρία, η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον σχημάτων όπου θα έχουν ήδη διαμορφωθεί οι συσχετισμοί δυνάμεων και θα τρέχει να προλάβει, μετά τις εξελίξεις, σε σχήματα τα οποία την ενδιαφέρουν. Σε αυτή την ανάγκη πώς απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας πω πού έχετε άδικο. Στις 16 Απριλίου, θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα του μέλλοντος της Ευρώπης. Εκεί, ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη να συνθέσει τις επιμέρους απόψεις και να παρουσιάσει σχέδιο, το οποίο θα δώσει την απαραίτητη ομοφωνία και τη συμφωνία που χρειάζεται για να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα. Θα είναι, λοιπόν, όχι μόνο με συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά με καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας η σύνθεση που θα επέλθει. Εάν μετά τις 16 Απριλίου συμφωνεί και το επόμενο βήμα μέσα στην ελληνική Προεδρία, που είναι πιθανό, καταλαβαίνετε ότι ο ρόλος μας θα είναι ακόμη πιο σημαντικός, στην ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου έργου για το μέλλον της Ευρώπης. Τα ζητήματα αυτά δεν τα αφήνουμε για μετά, τα λύνουμε αυτό το εξάμηνο. Αυτή είναι η διαφορά. Εάν τα αφήναμε για μετά, θα ήταν όπως το λέτε.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι έχει γίνει μια συνεννόηση του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Τύπου και τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών, για τη μεταφορά των 16 συναδέλφων σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ από τη Βαγδάτη. Γνωρίζετε ότι έχουμε συνεχείς βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη και βρίσκονται σε κίνδυνο. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους είπαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η μεταφορά τους με ασφάλεια. Πολλοί αρνούνται να φύγουν. Θέλουμε να ζητήσουμε τη συμβολή όλων, των συναδέλφων και των Μέσων, προκειμένου να πειστούν, ώστε να τους προστατεύσουμε. Καταλαβαίνουμε ότι επιτελούν σπουδαίο έργο. Τους συγχαίρουμε γι αυτό και το σεβόμαστε. Αλλά, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ` όλα.

ΖΟΥΛΑΣ: Οι συνεννοήσεις έχουν γίνει και με αντίστοιχες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή είναι μια δική μας πρωτοβουλία, δεν τίθεται θέμα για τους ξένους συναδέλφους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δική μας πρωτοβουλία. Φαντάζομαι ότι όπως ενδιαφερθήκαμε εμείς και άλλες χώρες θα ενδιαφερθούν.

ΖΟΥΛΑΣ: Εάν γνωρίζετε κάτι γι` αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Τύπου. Εχει γίνει ένα σχέδιο, το οποίο δεν μπορώ να το αναπτύξω τώρα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους που πράγματι επιτέλεσαν όλον αυτόν τον καιρό σπουδαίο έργο.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει σχέδιο για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι κάνουν οι άλλες χώρες.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 March 2003 - 14:05:08 UTC