Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω ορισμένες ανακοινώσεις.

Σήμερα, για μια ακόμη φορά, ο πόλεμος έδειξε το απεχθές πρόσωπό του. Μετά τις εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα του άμαχου πληθυσμού στο Ιράκ, σήμερα οι βόμβες χτύπησαν και τον κόσμο της ενημέρωσης. Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την ύπαρξη τραυματιών και νεκρών δημοσιογράφων και τεχνικών. Θέλω ιδιαίτερα να καταδικάσω αυτές τις ενέργειες. Θέλω, ακόμη, να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι και μετά τις ενέργειες που είχαμε κάνει στο παρελθόν -και τις γνωρίζετε- για την προστασία των Ελλήνων δημοσιογράφων και τεχνικών, είμαστε έτοιμοι, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, να αναλάβουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, που θα βοηθήσουν να τους προστατεύσουμε.

Θέλω να συγχαρώ τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι σήμερα έχουν αναλάβει από κοινού τη διοργάνωση ενός ραδιοφωνικού μαραθώνιου για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και χρημάτων για την ενίσχυση των παιδιών του Ιράκ. Είναι μια πράξη ευαισθησίας, ανθρωπιάς και θέλω, από την καρδιά μου, να τους συγχαρώ όλους.

Θέλω να παρακαλέσω τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ να ενημερώνεται καλύτερα προτού εκδώσει ανακοινώσεις. Θα ήθελα να διαβάσω τι είπα χθες για το θέμα: "Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πράξη βίας και άσκηση βίας κατά οποιουδήποτε προσώπου. Και σε αυτή την περίπτωση, χωρίς να έχουμε καμία διάθεση κομματικής εκμετάλλευσης, το ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πάνω απ@ όλα και ορισμένοι, ιδιαίτερα όταν είναι νέοι άνθρωποι, πρέπει να το καταλάβουν πολύ καλά. Αυτή η ενέργεια, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από νέους ανθρώπους, είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί δείχνει πραγματικά επικίνδυνες αντιλήψεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ενέργεια θα καταδικαστεί από τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της, μέσω της ελληνικής Δικαιοσύνης". Οπως καταλαβαίνετε, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, προτού βγάλει ανακοίνωση, δεν είχε διαβάσει τι είπα. Θέλω να του συστήσω, να προσέχει περισσότερο και να ενημερώνεται καλά. Ιδιαίτερα όταν εκδίδει ανακοινώσεις που αφορούν πρόσωπα ή πολιτικούς αντιπάλους της παράταξής του.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΪΝ: Μήπως γνωρίζετε σχετικά με τις 16 Απριλίου, αν έχει σταλεί πρόσκληση στον κ. Πούτιν και αν "ναι", αν την έχει δεχθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει σταλεί πρόσκληση, αλλά από ό,τι πληροφορούμαι από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι εδώ ο κ. Ιβανόφ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αμερικανική κυβέρνηση από ποιόν θα εκπροσωπηθεί; Υπάρχει περίπτωση να έρθει και ο κ. Μπους εδώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω να έρθει ο κ. Μπους. Αλλωστε δεν προβλέπεται εκπροσώπηση κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πούτιν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πούτιν έρχεται για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που αφορά και τις χώρες, οι οποίες θα συνορεύουν με την Ε.Ε.. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. Πρώτον, γιατί είναι η γνωστή ιστορία του Καλίνιγκραντ και δεύτερον, διότι η Ρωσία, με κάποιο τρόπο, θα συνορεύει πλέον με την Ε.Ε. Αρα, μια σειρά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και που έχουν να κάνουν με την πορεία της Ευρώπης, αφορούν και τη Ρωσία. Με αυτή την έννοια θα εκπροσωπηθεί εδώ η Ρωσία. Δεν έχουν να κάνουν οι ΗΠΑ με αυτή τη συζήτηση. Η συζήτηση, στις 17/4, θα επεκταθεί γενικότερα στις προοπτικές της Ευρώπης, θα εξεταστεί και όλη η τρέχουσα συγκυρία, επειδή θα είναι ένας μεγάλος αριθμός χωρών, αλλά δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Περισσότερο θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα υπάρξει ανταλλαγή πραγματικά σημαντικών προβληματισμών. Πέραν της 16ης Απριλίου, που τη χαρακτηρίζουμε ως ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, λόγω της ένταξης της Κύπρου και ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη αλλάζει ρότα με την προσχώρηση των δέκα χωρών, αυτό το διήμερο είναι σημαντικό και για τη συζήτηση που θα γίνει στις 17/4, η οποία θα είναι εφ@ όλης της ύλης συζήτηση.

ΚΟΥΙΝ: Την περασμένη εβδομάδα είχατε πει ότι υπάρχει κάποια σκέψη μήπως κηρυχθεί αργία η 16η Απριλίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως με ενημέρωσε, πριν από λίγο, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης στις 16/4 θα γίνει αργία, σε όλο το Λεκανοπέδιο.

ΦΙΛΗΣ: Με ποιά λογική θα γίνει αυτή η αργία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, μια ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα της υπογραφής της συνθήκης ένταξης της Κύπρου -αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα- αλλά και των άλλων εννέα χωρών στην Ε.Ε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα η αργία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η στιγμή αυτή έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Λαμβάνουμε, βεβαίως, υπόψη και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

ΦΙΛΗΣ: Θα επιτραπούν συγκεντρώσεις, εκείνη την ημέρα, στο κέντρο της Αθήνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να απαγορεύσει αυτή η κυβέρνηση συγκεντρώσεις;

ΦΙΛΗΣ: Εχει απαγορεύσει στο παρελθόν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συγκεντρώσεις δεν έχει απαγορεύσει.

ΦΙΛΗΣ: Δεν θυμάστε καλά. Εχει γίνει στο παρελθόν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συγκεντρώσεις δεν έχουμε απαγορεύσει, εκτός εάν μου πείτε ότι θα γίνει συγκέντρωση στο Ζάππειο, οπόταν θα σας πω ότι αυτό δεν είναι δυνατόν.

ΦΙΛΗΣ: Στην πλατεία Συντάγματος, που έχει εξαγγελθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για όλα αυτά θα σας ενημερώσει η ΕΛ.ΑΣ. Δεν γνωρίζω το σχεδιασμό της. Αλλά, όπως συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πάντα υπάρχουν κάποια μέτρα ασφάλειας.

ΦΙΛΗΣ: Πανηγυριστές στο Ζάππειο, θα υπάρξουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό το διήμερο. Θα το κρατήσουμε όπως του πρέπει. Είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πάλευε περισσότερο από μία δεκαετία να μπει η Κύπρος στην Ε.Ε.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε ενημερωθεί αν θα είναι όλοι οι ηγέτες των 15 μελών της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βέβαια θα είναι. Είναι δυνατό να μην είναι;

ΦΙΛΗΣ: Και ο κ. Μπλερ και ο κ. Αθνάρ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα είναι όλοι, διότι πρέπει να υπογράψουν τη συνθήκη ένταξης των νέων μελών. Οι ηγέτες που θα έρθουν, οι οποίοι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εκφράζουν τους λαούς τους και θα έρθουν εδώ για να υπογράψουν τη συνθήκη ένταξης. Μεταξύ των συνθηκών που θα υπογράψουν, θα είναι και η συνθήκη ένταξης της Κύπρου.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει θέμα για τον πόλεμο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην ατζέντα δεν προβλέπεται ειδικό θέμα, διότι, όπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι καθορισμένα και έχουν να κάνουν με το Σύνταγμα της Ευρώπης και με την πράξη της προσχώρησης των δέκα νέων μελών. Ομως, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, στις 17/4, είναι απολύτως φυσικό, σε μια διαδικασία που αφορά το μέλλον της Ευρώπης, να ανταλλαγούν απόψεις που θα αφορούν και τα ζητήματα αυτά. Θα υπάρξουν και τοποθετήσεις και απόψεις που θα επεκταθούν. Θα συζητηθούν τα πραγματικά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελληνική Προεδρία θα αναλάβει πρωτοβουλία να προτείνει @.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελληνική Προεδρία αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία πριν τη Διάσκεψης. Οπως έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου από χθες, στις 14 του μηνός, στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., θα θέσει το θέμα του ρόλου του ΟΗΕ στην πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ, μετά τον πόλεμο. Θα το θέσουμε εμείς πρώτοι.

ΦΙΛΗΣ: Το κείμενο της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου, χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα κείμενο συμβολής στον προβληματισμό του ΠΑΣΟΚ ή ένα κείμενο που εκθέτει τις γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κείμενο αυτό, όπως το παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου στις βασικές κατευθύνσεις του, έγινε αποδεκτό και από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Αυτό είναι σαφές.

ΦΙΛΗΣ: Μπήκε σε ψηφοφορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία αυτά. Δεν χρειάζεται ψηφοφορία, όταν δεν υπάρχουν διαφωνίες στις βασικές κατευθύνσεις. Δεν είμαστε λέσχη.

ΦΙΛΗΣ: Πρωτότυπο αυτό: ότι στις λέσχες ψηφίζουν και όχι στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι ψηφίζουν όταν υπάρχει λόγος να ψηφίσουν. Οχι όταν συμφωνούν.

ΦΙΛΗΣ: Μερικές φορές ζητωκραυγάζουν για να βγάλουν τον αρχηγό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά σε άλλα κόμματα, κ. Φίλη. Αυτά να τα αναζητήσετε αλλού κι όχι σε μας.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε γενικές γραμμές έγινε δεκτή η εισήγηση του κ. Παπανδρέου στο σημείο που λέει: "Το ΠΑΣΟΚ σωστά εκφράζει το αντιπολεμικό αίσθημα του ελληνικού λαού. Ως κυβέρνηση, όμως, (κι εδώ είναι μία αντιδιαστολή, όπως καταλαβαίνετε) είμαστε υποχρεωμένοι να χειριζόμαστε την κυβερνητική πολιτική με βάση τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απόλυτα. Εχει απόλυτο δίκιο ο κ. Παπανδρέου.

ΦΙΛΗΣ: Ομως, μία αντιδιαστολή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ που έχει μία πολιτική και στην κυβέρνηση που έχει μια άλλη πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζητάτε να κάνω γραμματική ανάλυση; Επί της πολιτικής ουσίας έχει απόλυτο δίκιο.

ΦΙΛΗΣ: Η νέα πραγματικότητα σημαίνει και νέα πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η νέα πραγματικότητα σημαίνει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

ΦΙΛΗΣ: Και νέα πολιτική συνεπώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα "νέες πολιτικές πρωτοβουλίες".

ΦΙΛΗΣ: Η επισήμανση ότι πρέπει να είμαστε πιο φίλοι με τους Αμερικανούς; Αν θυμάστε καλά μιλά για "προσεκτικούς χειρισμούς"@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να το διαβάσετε προσεκτικά. Εχετε να κερδίσετε όταν διαβάζετε προσεκτικά.

ΦΙΛΗΣ: Θέλετε να σας διαβάσω προσεκτικά την παράγραφο που αναφέρεται στους Αμερικανούς; Οπως φαίνεται, συμφωνείτε απολύτως!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, συμφωνώ με το κείμενο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν καταλαβαίνω καλά, από τη χθεσινή διαδικασία στο Εκτελεστικό Γραφείο η κυβέρνηση, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, έχει προκρίνει μία προσπάθεια κίνησης ισορροπιών, τόσο με την Ευρώπη, όσο και με τις ΗΠΑ. Αντιλαμβάνομαι σωστά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια ιδιαίτερα συγκροτημένη πολιτική που έχει δεδομένες προτεραιότητες για την Ε.Ε. και επιχειρεί, στο πλαίσιό της, να καθορίσει και να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Εξάλλου, και στις γενικότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και στις συχνές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών, υπάρχουν αναφορές και σε προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και σε αντιλήψεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν αναφορές και σε πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σ` αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν αντιλήψεις, τις οποίες πράγματι μπορούμε να συζητήσουμε. Τουλάχιστον, σε ορισμένα μεγάλα διεθνή θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλετε να πείτε ότι υπάρχει περιθώριο στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων και μία πάλη γραμμών, να το πούμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπε καθαρά ο κ. Παπανδρέου στο χθεσινό του κείμενο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εκτιμά η Αθήνα ότι υπάρχει περιθώριο το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πάλης γραμμών να είναι πιο συγγενές με τις θέσεις της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Εμείς -ως Ε.Ε.- οφείλουμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε άποψη είναι κοντύτερα στις δικές μας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όποια άποψη θέτει ένα γενικότερα καθοριστικό ρόλο του ΟΗΕ στις διαδικασίες πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ είναι σαφές ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Ετσι ασκείται η διεθνής πολιτικής και έτσι εξυπηρετούμε τα πραγματικά συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία διευκρίνιση όσον αφορά την πρόσκληση προς τον κ. Πούτιν. Εχει απευθύνει την πρόσκληση στον κ. Πούτιν ως Προεδρία της Ε.Ε. ή ως Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως Προεδρία. Δεν απευθύνουμε τι προσκλήσεις ως Ελλάδα μόνο. Ο Πρωθυπουργός είναι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά, εξ όσων γνωρίζω, από το υπουργείο Εξωτερικών, πιθανότατα η εκπροσώπηση να γίνει δια του κ. Ιβανόφ.

ΚΟΥΙΝ: Δεν υπάρχει οριστική απάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιθανότατα να γίνει δια του κ. Ιβανόφ. Από όσα πληροφορήθηκα από το ΥΠΕΞ χθες;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέλω να σχολιάσετε δύο ζητήματα. Πρώτον χθες είχαμε νέες τουρκικές προκλήσεις. Πενήντα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και διερωτώμαι αν αυτό έχει σχέση με την 16η Απριλίου και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το αποκλείουμε, γιατί, πάρα πολλές φορές, οι Τούρκοι όταν υπάρχουν γεγονότα πρωτεύουσας σημασίας που τους πιέζουν και τους ενοχλούν, καταφεύγουν σ` αυτές τις μεθόδους, προκειμένου να δημιουργήσουν δευτερεύοντα γεγονότα με προφανή σκοπό να αποκτήσουν ίσως μία τέτοια επικαιρότητα ή σημασία που θα θολώσει κάποιο θέμα, το οποίο πιθανόν να τους ενοχλεί. Εμείς εξακολουθούμε, απαντώντας βεβαίως σε αυτά τα ζητήματα, να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας στα πραγματικά μεγάλα θέματα και όχι σε κάποια που θέλει να καθορίσει κάποιος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε ένα ανθελληνικό άρθρο στο N.Y. TIMES για αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συμφωνούμε με τη συντάκτρια του άρθρου, είναι σαφές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δε μιλώ για τη συντάκτρια, για το άρθρο μιλάω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το άρθρο φέρει υπογραφή. Η εφημερίδα φιλοξένησε συγκεκριμένο άρθρο. Με αυτή την άποψη είναι σαφές ότι διαφωνούμε. Οταν υπάρχουν προβλήματα πρέπει να αναζητήσεις την αιτία τους και τις ενέργειες που έχουν γίνει. Οταν γίνονται τέτοιες ενέργειες δημιουργούνται προβλήματα. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει κλίμα αντιαμερικανισμού. Ούτε υπάρχει αντίθεση με το λαό των ΗΠΑ ή γενικά με το κράτος των ΗΠΑ. Προς Θεού ! Η αντίθεση που υπήρξε ήταν σε συγκεκριμένες επιλογές, στις επιλογές του πολέμου. Εκεί υπήρξε το πρόβλημα. Και καλά θα κάνει οποιοσδήποτε θέλει να κάνει ανάλυση, να κατανοεί ότι τα προβλήματα, οι επιλογές είναι εκείνες που δημιουργούν τα προβλήματα. Δεν δημιουργούνται από μόνα τους.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου- για να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα- αναφέρει χαρακτηριστικά: "Απαιτούνται ισορροπημένοι χειρισμοί και έναντι των ΗΠΑ". Τι εννοεί; Σε ποιους απευθύνεται και λέει "απαιτούνται"; Και σε ποιους χειρισμούς αναφέρεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσω περαιτέρω.

ΦΙΛΗΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι χειρισμοί που είπε και τους οποίους χαρακτηρίζει ισορροπημένους; Ποιοι θέλουν ανισόρροπους χειρισμούς; Σε ποιους απαντά ο κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λάθος να παίρνετε ένα τμήμα και να λέτε ποιος είναι εκείνος που θέλει το ανισόρροπο. Το κείμενο είναι πολύ σαφές, είναι σωστό, είναι μια γενική πολιτική κατεύθυνση. Τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα τις εξηγήσουμε όταν έρθει η ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί αισθάνεται ο κ. Παπανδρέου την ανάγκη να πει στην τοποθέτησή του ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν αντι-αμερικανοί, φιλο-αμερικανοί και φιλο-ευρωπαίοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ καλή η διατύπωσή του.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί αισθάνεται την ανάγκη να το πει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνει μια ανάλυση ο υπουργός Εξωτερικών. Επιτέλους.

ΦΙΛΗΣ: Για το ΠΑΣΟΚ; Για τον εαυτό του; Για ποιόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνει μια ανάλυση, κάνει διαπιστώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην αναγνώριση της κατοχικής κυβέρνησης των Αμερικανών στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα πριν από λίγο ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για το ρόλο του ΟΗΕ. Βλέπετε ότι λαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε άλλη κατεύθυνση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από τις εθνικές εκλογές. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, είναι θετικός ο απολογισμός του έργου της σημερινής κυβέρνησης και το λέω αυτό με δεδομένες και τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα που την εμφανίζουν να υπολείπεται κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες της Ν.Δ. και να έχει πτώση και σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή θέλω να διαβάζουμε σωστά τις δημοσκοπήσεις και με ενδιαφέρουν πιo πολύ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εάν προσέξετε την τελευταία δημοσκόπηση θα δείτε ότι έχουμε άνοδο στους περισσότερους ποιοτικούς δείκτες. Αυτό προς διόρθωση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ανοδο σε σχέση με τις προηγούμενες, όχι σε σχέση με αυτές που είχαν βγει πριν από τρεις μήνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε σχέση με τις προηγούμενες, προ τριών-τεσσάρων μηνών, υπάρχει, στους περισσότερους ποιοτικούς δείκτες και ειδικά στους ποιοτικούς κοινωνικούς δείκτες, που αφορούν κοινωνικά ζητήματα, μια μικρή αύξηση. Ιδιαίτερα στα θέματα υγείας, τα αγροτικά και άλλα. Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Λέω ότι με τη δουλειά, την προσπάθειά και τον αγώνα μας, εν γνώσει, των προβλημάτων που υπάρχουν, αρχίζουμε και εμφανίζουμε αποτελέσματα. Τον απολογισμό που θα θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού τον κάνουμε με τη λήξη της τετραετίας. Η λήξη της τετραετίας θα σημάνει όχι μόνο την ώρα του απολογισμού, αλλά και την ώρα του προγραμματισμού, την ώρα του προγράμματος της νέας τετραετίας, του οράματός μας για την Ελλάδα, που θέλουμε να οικοδομήσουμε για το 2008.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Διαβάζουμε σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια οικονομική εξόρμηση για να μαζέψει 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι λίγο φιλόδοξος αυτός ο στόχος, αυτή την εποχή που διανύουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει γερές ρίζες στον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τα πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού και φυσικά προσδοκά, επειδή έχει φανερούς οικονομικούς πόρους, στη στήριξη του απλού Ελληνα πολίτη, στην προσπάθεια που καταβάλλει και στον οικονομικό τομέα. Από εκεί θέλουμε την οικονομική στήριξη. Δεν τη θέλουμε από τα συμφέροντα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό το ρωτώ, γιατί σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EUROSTAT, ένας στους πέντε απλούς Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κοιτάξτε την εξέλιξη και των άλλων δεικτών. Κοιτάξτε και τον άλλο δείκτη, που βγήκε χθες, που επισημαίνει ότι για το 2003 η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 3,5% και ότι το 2004 θα προσεγγίσει το 4% -ότι -δηλαδή- είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία μειώνει τη διαφορά που μας χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες και βελτιώνει τη ζωή του Ελληνα. Αγωνιζόμαστε γι αυτό. Δεν είναι χθεσινό φαινόμενο η υστέρησή μας από τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες ή το μέσο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Είναι φαινόμενο πολλών δεκαετιών, όπως γνωρίζετε. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Τα τελευταία χρόνια, η απόσταση έχει μειωθεί ή έχει αυξηθεί; Ολα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η απόσταση αυτή έχει μειωθεί, χάρη στη δουλειά μας, το έργο μας, την προσπάθεια που καταβάλλουμε, τη θετική πορεία της οικονομίας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Οι δείκτες στους οποίους αναφερθήκατε αφορούν προβλέψεις και εάν σχολιάζουμε προβλέψεις θα μας σχολιάσετε και την πρόβλεψη της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λέει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαφοροποιηθεί αισθητά μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, η πρόβλεψη αναφέρει ότι, παρότι δεν το ήθελαν ορισμένοι, παρά τον πόλεμο και τα προβλήματά του και παρά την ύφεση που επιφέρει στις διεθνείς οικονομίες το 2004, όπως και το 2003, θα είναι για την Ελλάδα μια σημαντική χρονιά ανάπτυξης. Θέλω να θυμίσω ότι η προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γίνεται με τους πόρους του έθνους μας. Με σωστή αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, η πορεία ανάπτυξης θα συνεχιστεί. Το θέμα είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που να μπορεί να αξιοποιήσει σωστά το γεγονός αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως γνωρίζετε εάν στις 16 Απριλίου το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Σύνταγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το εκτιμήσει το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω, ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δεν διοργάνωσε σε διαδήλωση. Κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του να στηρίξουν κάποιες εκδηλώσεις, να συμμετάσχουν γιατί δεν θέλουμε να υποκαθιστούμε τους αυτόνομους κοινωνικούς φορείς. Οι φορείς που οργάνωσαν όλες τις εκδηλώσεις ήταν μη κυβερνητικοί και μη κομματικοί. Αυτό το τονίζω. Με εξαίρεση τις πολιτικές νεολαίες, και βεβαίως τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία συμμετείχε. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ θα εκτιμήσει τι θα κάνει, εάν θα καλέσει και με ποιο πλαίσιο, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του. Αυτό θα σας το πει το ΠΑΣΟΚ.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Χαβιέ Σολάνα, ώστε να υπάρξει, από κοινού, συντονισμένη παράσταση προς την αμερικανική πλευρά για τη διασφάλιση της ζωής όλων των Ευρωπαίων και των άλλων ξένων δημοσιογράφων, που εργάζονται -κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στο Ιράκ- και τους συγχαίρουμε γι αυτό. Αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης ισχύει; Θα πάρετε πρωτοβουλία για τους Ελληνες δημοσιογράφους και πάλι; Ισχύει ότι θα τους καλέσετε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή σήμερα φάνηκε για ακόμη μια φορά το απεχθές πρόσωπο του πολέμου και επειδή, πέρα από τους εκατοντάδες, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των αμάχων, σήμερα οι βόμβες χτύπησαν και τον κόσμο της ενημέρωσης, εκφράζουμε την οδύνη και την καταδίκη μας όλοι -και θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στο ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες δημοσιογράφοι- ναι θα λάβουμε πρωτοβουλίες. Ηδη διερευνούμε τις δυνατότητες και προωθούμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατεύσουμε τους Ελληνες, αλλά ως Προεδρία και τους Ευρωπαϊους και τους άλλους ξένους δημοσιογράφους που, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες -και μπράβο τους γι αυτό- κάνουν τη δουλειά τους στο Ιράκ. Προστασία. Και εάν χρειαστεί και επιστροφή. Αλλά, όπως ξέρετε, την επιστροφή δεν την επιβάλλουμε.

Αύριο η πολιτική ενημέρωση θα γίνει στις 12:45, επειδή θα παραβρεθώ στην εκδήλωση, που γίνεται για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 April 2003 - 13:05:10 UTC