Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σας έχουν, ήδη, δοθεί οι επιστολές παραίτησης των κυρίων Στέφανου Μανίκα και Μιχάλη Νεονάκη, οι οποίοι παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας, μετά τα όσα έχουν γραφεί στον Τύπο. Ο μεν πρώτος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, ο δε δεύτερος από μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Επίσης, σας έχουν δοθεί και οι απαντητικές επιστολές του Πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, θα σας μοιραστεί η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Η δισέλιδη αυτή επιστολή αναφέρεται στο πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου, η οποία αρχίζει την Πέμπτη (19/6), στις 19.00 και τελειώνει το Σάββατο (21/6), στις 10.30, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων.

Για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που θα καλύψουν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συνεντεύξεις Τύπου:

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 20.35, με αντικείμενο τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η δεύτερη συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 12.30, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ@ Εστέν θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο του σχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης και θα γίνει συζήτηση για την επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Η τρίτη συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 18.30, με αντικείμενο τα θέματα που θα έχουν συζητηθεί στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, για την έκθεση Σολάνα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, όπως επίσης και για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, μετά την τρίτη συνεδρίασή του.

Η τέταρτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 10.30, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σήμερα, έχουμε δύο παραιτήσεις ενός υπουργού και ενός μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε τη δεύτερη παραίτηση υπουργού, μετά από αυτή του κ. Μαλέσιου. Το ερώτημα είναι: Θα παραμείνει κενή η θέση του κ. Μανίκα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο έχει παραμείνει του κ. Μαλέσιου ή ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σύντομα να ορίσει αντικαταστάτη του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι, τόσο ο κ. Μανίκας, όσο και ο κ. Νεονάκης υπέβαλαν με δική τους πρωτοβουλία τις παραιτήσεις τους, για λόγους ευθιξίας. Ως γνωστόν, το χθεσινό πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέδειξε τη νομιμότητα των ενεργειών τους. Δημιουργήθηκαν, όμως, κάποιες εντυπώσεις από το ύψος των ποσών τα οποία διακινήθηκαν. Για λόγους ευθιξίας, λοιπόν, και προκειμένου να μη δημιουργηθούν γενικότερα προβλήματα, αλλά και για να υπερασπίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, επέλεξαν και οι δύο την οδό της παραίτησης από τις θέσεις τους. Οι κύριοι Μανίκας και Νεονάκης επικοινώνησαν, σήμερα το πρωί, με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και του ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος θα κρίνει το χρονικό διάστημα και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει τις πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει, όμως, μια κυβέρνηση η οποία σε διάστημα λίγων μηνών και εξαιτίας αυτού του θορύβου, έχασε δύο υπουργούς. Μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, έστω και για δύο μέρες ακόμα, με ελλιπή σύνθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας θυμίζω ότι έχει πληρωθεί η θέση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει πότε, με ποιον τρόπο και σε ποια έκταση θα εκδηλώσει τις πρωτοβουλίες του. Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει.

ΦΙΛΗΣ: Από την επιστολή παραίτησης του κ. Μανίκα προκύπτει ότι, από τότε που άρχισαν τα δημοσιεύματα εναντίον του, είχε ζητήσει να παραιτηθεί. Ποιό θέμα ουσίας μεσολάβησε, ώστε τότε να μην κάνει ο Πρωθυπουργός την παραίτηση δεκτή και τώρα να την κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μανίκας είχε θέσει τότε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Σήμερα, την υπέβαλε. Είναι κάτι διαφορετικό. Τους λόγους για τους οποίους υπέβαλε την παραίτησή του, τους εξηγεί ο ίδιος στο κείμενο της επιστολής του. Θεωρεί ότι χρησιμοποιείται προσχηματικά το πρόσωπό του για να μειωθεί το σημαντικό έργο της κυβέρνησης και το ουσιαστικό έργο του Πρωθυπουργού. Δεν θέλει να δώσει τέτοια δικαιώματα και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρέπει να την κάνει αποδεκτή.

ΦΙΛΗΣ: Ζητήθηκε από τον κ. Μανίκα ή από τον κ. Νεονάκη να παραιτηθούν ή αυτοί μόνοι τους είπαν "παραιτούμαστε";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω σαφώς και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το εξής: Ο κ. Μανίκας και ο κ. Νεονάκης υπέβαλαν τις παραιτήσεις του οικεία βουλήσει. Επικοινώνησαν και οι δύο, σήμερα το πρωί, με τον Πρωθυπουργό και του γνωστοποίησαν την απόφασή τους να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας. Ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε τις παραιτήσεις τους και στη συνέχεια συντάχθηκαν οι σχετικές επιστολές που έχετε στα χέρια σας.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν παραιτούνται και από βουλευτές, ώστε να υπάρξει πλήρης δικαστική διαλεύκανση των καταγγελιών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το δικαστικό μέρος έχει πλήρως αποδειχθεί. Μετά τη χθεσινή επιστολή του κ. Θωμαδάκη, τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα κάθε εκκρεμότητα γύρω από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Ο κ. Θωμαδάκης αναφέρει στην επιστολή του ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα εσωτερικής πληροφόρησης και καμίας παρανομίας στην εξέταση των λογαριασμών που διενήργησε.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε ένα πόρισμα. Οι δικαστικές αρχές, αξιοποιώντας αυτό το πόρισμα ή ζητώντας πιθανώς άλλη έρευνα, μπορεί να εκδώσουν άλλο πόρισμα. Ερωτώ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι όπως τα λέτε.

ΦΙΛΗΣ: Αυτή είναι η έννομη τάξη στην Ελλάδα, κ. Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι, μετά τη χθεσινή επιστολή του κ. Θωμαδάκη, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία εσωτερική πληροφόρηση γύρω από το Χρηματιστήριο.

ΦΙΛΗΣ: Να ακούσουμε τι θα πει και ο κ. Κρουσταλλάκης ή ο διάδοχός του. Ερωτώ, λοιπόν, γιατί οι δύο, παραιτούμενοι από κομματικό και κυβερνητικό αξίωμα, για λόγους ευθιξίας, δεν ζητούν να αρθεί η ασυλία τους, προκειμένου να γίνει δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες που τους αποδίδονται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διεξήχθη δικαστική έρευνα για όλες τις άλλες καταγγελίες. Παρέμενε το θέμα γύρω από το ερώτημα αν υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση. Σε αυτό το θέμα απάντησε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Θωμαδάκης. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Εάν ζητηθεί η άρση της ασυλίας, τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, ήδη, ότι δεν υφίσταται, αυτή τη στιγμή, νομικό θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Εάν υπάρξει νομικό θέμα, τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με το "εάν" θα συζητήσουμε;

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα έχει ξανά στις λίστες τους δύο συγκεκριμένους συνεργάτες του, στις επόμενες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Οπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος, όλοι οι σημερινοί βουλευτές είναι υποψήφιοι και η Κεντρική Επιτροπή επιλέγει ποιός να είναι υποψήφιος βουλευτής.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και με βάση το Σύνταγμα αυτός έχει τον τελικό λόγο στη λίστα των υποψηφίων, θα είναι υποψήφιοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση του Πρωθυπουργού, η οποία λύνει όλες τις απορίες σας.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί, από πριν, από τον κ. Χριστοδουλάκη για το έγγραφο του κ. Θωμαδάκη, το οποίο θα κατέθετε στη Βουλή ή το έμαθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, αφού κατατέθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη συζήτηση στη Βουλή, χθες, πολύ αργά το βράδυ.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Αρα, ο κ. Χριστοδουλάκης κατέθεσε το έγγραφο, χωρίς να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να γίνει έρευνα της υπόθεσης. Οπως γνωρίζετε, εντολή είχε δοθεί και στον κ. Πετσάλνικο. Η ίδια εντολή είχε δοθεί και στον κ. Χριστοδουλάκη. Με βάση την εντολή που είχε ο κ. Πετσάλνικος, απηύθυνε τη γνωστή επιστολή που σας έχω δώσει, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκη, ο οποίος διέταξε το δικαστικό μέρος της έρευνας. Ο κ. Χριστοδουλάκης, με τη σειρά του, απηύθυνε ερώτημα προς τον κ. Θωμαδάκη, ο οποίος απάντησε χθες. Ο κ. Χριστοδουλάκης, όπως όφειλε, έδωσε την απάντηση του κ. Θωμαδάκη στην Εθνική Αντιπροσωπεία, άρα και στη δημοσιότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αιφνιδιάστηκε ο Πρωθυπουργός; Δεν ήξερε ότι υπήρχε αυτό το πόρισμα; Δεν είχε ενημερωθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες αργά, μετά την επιστροφή του από την Ιταλία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο υπουργός, πριν το δώσει στη Βουλή, δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επέστρεφε από την Ιταλία και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εν πτήσει, πράγμα που καθιστούσε αδύνατη την επικοινωνία. Ο κ. Χριστοδουλάκης βρέθηκε με την επιστολή μέσα στη διαδικασία της Βουλής και το ορθό ήταν να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα. Αν δεν το είχε κάνει, θα μπορούσατε ορθά με τη σειρά σας να ψέξετε σήμερα τον κ. Χριστοδουλάκη γι@ αυτό. Σωστά, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη δημοσιότητα. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρίνει το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής, το οποίο -ούτως ή άλλως- θα γνωστοποιούταν στη Βουλή. Βεβαίως ενημερώθηκε για όλα τα τεκταινόμενα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, ενημερώθηκε για όλα τα τεκταινόμενα ο Πρωθυπουργός, ενέκρινε τους χειρισμούς του κ. Χριστοδουλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο χειρισμός του κ. Χριστοδουλάκη ήταν υποχρεωτικός. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορούσε να περιμένει να ενημερώσει πρώτα τον Πρωθυπουργό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να κρύψει από τη Βουλή το πόρισμα; Εάν είναι δυνατόν. Δεν γίνονται αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι από τη Βουλή. Ρωτώ: Γιατί ο κ. Χριστοδουλάκης δεν περίμενε να ενημερώσει πρώτα τον Πρωθυπουργό και μετά να καταθέσει το έγγραφο στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τί αξία θα είχε αυτό;

ΜΙΧΑΗΛ: Η αξία που έχει, μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που εσείς νομίζετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πόρισμα, που βγήκε από μια Ανεξάρτητη Αρχή και δεν το διαπραγματεύεται, δεν το αλλάζει κανείς. Από τη στιγμή που το πόρισμα φθάνει στη Βουλή, πρέπει να λάβει γνώση η Βουλή. Εάν για πρακτικούς λόγους ο Πρωθυπουργός βρίσκεται εν πτήση ή σε συνάντηση με τον κ. Μπερλουσκόνι, τότε ενημερώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Γιατί προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα εκεί που δεν υπάρχει; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει εντολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και στον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο κ. Πετσάλνικος απευθύνει τη γνωστή επιστολή -η οποία σας είχε δοθεί- στον κ. Κρουσταλλάκη, ο οποίος (ευαισθητοποιούμενος από την επιστολή του κ. Πετσάλνικου, διότι αυτή η επιστολή ήταν παρακλητική υπό την έννοια της γνωστοποίησης) δίνει εντολή στους αρμόδιους Εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ανακοινωθεί. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης παρακαλεί την Ανεξάρτητη Αρχή να του γνωστοποιήσει τις θέσεις της σχετικά με το εάν, όπως φαίνεται από την κίνηση των λογαριασμών τους, υπάρχει ή όχι εσωτερική πληροφόρηση για το Χρηματιστήριο. Χθες, ολοκληρώθηκε το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία στέλνει επιστολή στη Βουλή. Είναι υποχρεωτικό αυτή η επιστολή να κατατεθεί στην ομιλία του κ. Χριστοδουλάκη, δεν γίνεται διαφορετικά. Πώς θα γίνει, θα κρύψουμε επιστολές;

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Χριστοδουλάκης από τη στιγμή που παρέλαβε το πόρισμα του κ. Θωμαδάκη, για λόγους τυπικούς, αλλά και για λόγους ουσιαστικής ευγένειας, ενημέρωσε τους κυρίους Μανίκα και Νεονάκη, ότι έχει στα χέρια του πόρισμα το οποίο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ναι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υιοθετείτε το χαρακτηρισμό που περιέχεται με μεγαλύτερη σαφήνεια στη δήλωση του κ. Νεονάκη περί «σκευωριών», οι οποίοι ένα μόνο στόχο έχουν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να παίρνουμε τμήματα και να κρίνουμε τα τμήματα από τα κείμενα των παραιτήσεων;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τί εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν με ευθύνη των παραιτούμενων, οι οποίοι ανέλαβαν, με δική τους βούληση, την ευθύνη της παραίτησης. Δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία; Χθες, συζητήθηκε μια πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Επειδή διευρύνθηκε το περιεχόμενο, θέλω να ρωτήσω, εάν είστε ικανοποιημένοι, γιατί εκεί διευρύνθηκε το πολιτικό περιεχόμενο, σημειώθηκαν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε επίπεδο ψήφων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το προσέξατε καλά. Εάν θυμάστε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 143 έναντι 132.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν είπα ότι απωλέσατε την πλειοψηφία. Είπα ότι υπήρξαν διαρροές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απόντες, όπως είδατε, υπήρξαν τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, το οποίο, πολλές φορές, παρατηρείται στη Βουλή. Οπως γνωρίζετε, στην ονομαστική ψηφοφορία για τους ΧΥΤΑ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν περίπου παρόμοιο, 142 έναντι 134.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν σημαίνει παγιοποίηση κάποιων διαρροών από την πλευρά αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν οι ίδιοι. Είναι σύνηθες να απουσιάζουν κάποιοι βουλευτές, για πολλούς λόγους.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Υπήρξαν και σχετικές δηλώσεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δεν παρέστησαν, που ήταν μάλλον επικριτικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απ` ό,τι έχω δει σήμερα, οι περισσότερες δηλώσεις έγιναν από βουλευτές που παρέστησαν στη συζήτηση στη Βουλή.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είπατε και διαβεβαιώσατε ότι τα δύο στελέχη σας παραιτήθηκαν με δική τους βούληση. Εννοείτε ότι ο Πρωθυπουργός, επιστέφοντας αργά χθες από την Ιταλία και αφού ενημερώθηκε για όσα έγιναν στη Βουλή και για το γεγονός ότι ο κ. Νεονάκης «τζιράρισε» στο Χρηματιστήριο 22 δις εκατομμύρια, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να τους ζητήσει τις παραιτήσεις τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα αυτό που είχα να πω. Οι κύριοι Μανίκας και Νεονάκης, με δική τους βούληση, επικοινώνησαν σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό και του ανέφεραν ότι, για λόγους ευθιξίας, παραιτούνται, ο μεν κ. Μανίκας από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, ο δε κ. Νεονάκης από τη θέση του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ρωτώ για την πολιτική ευθύνη και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίζεται ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός διαχειρίζεται πάντα με απόλυτη πολιτική ευθύνη όλες τις επιλογές. Γνωρίζει πολύ καλά ποια στιγμή και με ποιόν τρόπο κάνει τις επιλογές του και ποια μηνύματα δίνει στον ελληνικό λαό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε μια ερώτηση που αφορά το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νεονάκης φεύγει. Αναπληρωματικό μέλος είναι ο κ. Πάγκαλος. Θέλω να ρωτήσω, εφόσον γνωρίζετε εάν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να καλυφθεί αυτή η θέση από τον Πάγκαλο ή να έχουμε νέο Ε.Γ., τις επόμενες ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι αρμόδιο να απαντήσει. Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω ποιες είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λάβει ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μόνο θέμα εντυπώσεων, όπως είπατε ή και θέμα ουσίας, ο όγκος συναλλαγών των 22 δις δρχ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω πει κατ' επανάληψη ότι το ερώτημα που τέθηκε και απασχόλησε όλους μας, όλον αυτό τον καιρό, είναι αν υπάρχει παράνομη πράξη ή όχι. Λοιπόν, δεν υπάρχει παράνομη πράξη. Και πιστεύω ότι αυτό ξεκαθαρίστηκε χθες κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Από κει και πέρα, θέλω να θυμίσω ότι τότε δεν απαγορευόταν, ούτε σε υπουργούς, ούτε σε βουλευτές, ούτε σε στελέχη να επενδύουν στο Χρηματιστήριο. Επειδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη προβλήματος, ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία και με σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, απαγορεύτηκε στους υπουργούς και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη η αγορά μετοχών, δηλαδή η επένδυση στο Χρηματιστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Τότε, όμως, δεν υπήρχε παράνομη πράξη.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, τα 22 δις αποτελούν πολιτικό θέμα ή όχι; Εννοώ αυτόν καθ' αυτόν τον όγκο των συναλλαγών, επειδή, είπατε για εντυπώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τη λογική σας θα πρέπει να φτάσουμε σε άλλα θέματα και δεν επιθυμώ αυτή τη στιγμή ν' ανοίξω τέτοιο θέμα. Επαναλαμβάνω, ότι εκείνο που πρέπει να κρίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις και εκείνο το οποίο μας απασχόλησε, ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον κ. Θωμαδάκη. Το ερώτημα ανέφερε, εάν υπήρξε υποψία εσωτερικής πληροφόρησης, αν υπήρξε παιχνίδι απαράδεκτο ή εάν υπήρξε κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως παρανομία ή υποψία παρανομίας. Η ευθεία απάντηση που δόθηκε από τον κ. Θωμαδάκη ήταν αρνητική. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας, κανένα θέμα παραβίασης νόμου, κανένα θέμα το οποίο πρέπει να κινήσει άλλες διαδικασίες. Αυτό κρίθηκε. Από κει και πέρα, για τα υπόλοιπα ζητήματα οι κύριοι Μανίκας και Νεονάκης έκριναν σκόπιμο -επειδή δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις- να υποβάλουν την παραίτησή τους, για λόγους ευθιξίας. Αυτό δεν απαντά στο ερώτημά σας;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για λόγους, θα έλεγε κανείς, ισονομίας, μια που ο κ. Θωμαδάκης με εντολή της κυβέρνησης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: "Εντολή"; Με αίτημα της κυβέρνησης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εντάξει, ονομάστε το όπως θέλετε. Ο κ. Θωμαδάκης έψαξε τις χρηματιστηριακές συναλλαγές δύο βουλευτών και μάλιστα αθροιστικά για όλα τα χρόνια. Η κυβέρνηση προτίθεται, για να έχουμε και μια γενική εντύπωση των πραγμάτων να κάνει το ίδιο πράγμα, όχι μόνο για όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και για τους 300 βουλευτές του Κοινοβουλίου, να μάθουμε, επιτέλους, ως ελληνικός λαός τι έκαναν οι 300 εκείνη την περίοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέτε και ξεκαθαρίζετε και με βάση την επιστολή του κ. Θωμαδάκη ότι δεν υφίσταται κανένα νομικό θέμα. Ωστόσο, με το να δεχθεί ο Πρωθυπουργός παραίτηση υπουργού δεν αναγνωρίζει ύπαρξη πολιτικού προβλήματος; Όταν κι εσείς ο ίδιος λέτε ότι, εξαιτίας και των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν από τον Τύπο, ο κ. Νεονάκης και ο κ. Μανίκας - ειδικά αυτός επειδή είναι υπουργός - έφθασε στο σημείο να ενεργοποιήσει την παραίτησή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα περισσότερο σ' αυτά που έχω πει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει πολιτικό θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα πριν στον συνάδελφό σας και θέλω να το επαναλάβω: Δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας. Πρέπει να το λύσουμε για να το έχουμε καθαρό μπροστά μας. Ολες οι συναλλαγές έγιναν σύμφωνα με το Νόμο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ούτε εσωτερική πληροφόρηση υπήρξε, ούτε παιχνίδια με το Χρηματιστήριο, ούτε άλλης μορφής παρεμβάσεις. Υπήρξε ένα θέμα εντυπώσεων στην Κοινή Γνώμη, εξαιτίας του ύψους του τζίρου με το άθροισμα των αγορών και των πωλήσεων. Εξαιτίας αυτού δημιουργήθηκαν αυτές οι εντυπώσεις. Οι κύριοι Μανίκας και Νεονάκης, μετά από τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, επέλεξαν να επικοινωνήσουν με τον Πρωθυπουργό και να του ανακοινώσουν ότι προτίθενται να υποβάλουν την παραίτησή τους. Ο Πρωθυπουργός απεδέχθη τις παραιτήσεις τους και στη συνέχεια ακολούθησε η ανταλλαγή των σχετικών γραπτών κειμένων. Αυτό απαντά πλήρως στην ερώτησή σας.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Δηλαδή, αποδέχεται ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει θέμα τζίρου για να παίξει κανείς στο Χρηματιστήριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα με μία μακροσκελή παράγραφο. Μην επιχειρείτε να απομονώσετε κάποια φράση μου. Ισχύουν όσα δήλωσα.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Για ποιο λόγο δέχθηκε τις παραιτήσεις τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν προσέξετε καλά τι είπα, θα το καταλάβετε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Συγνώμη, κ. Υπουργέ, αλλά εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμη. Θέλω μία διευκρίνιση: Τελικά για την κυβέρνηση είναι θέμα δημιουργίας εντυπώσεων ή συνιστά πολιτικό πρόβλημα αυτή η ιστορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει ολοκληρωμένα. Σαφώς, οι εντυπώσεις αυτές είναι πολιτικές εντυπώσεις. Δεν ήταν εντυπώσεις από ένα θέαμα που είδε κάποιος.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Οι κύριοι Μανίκας και Νεονάκης περίμεναν το πόρισμα του κ. Θωμαδάκη για ν' ανακαλύψουν πόσα λεφτά είχαν παίξει στο Χρηματιστήριο; Δηλαδή, γιατί να περιμένουν να βγει αυτό το πόρισμα από τη στιγμή που ήξεραν ότι τα τελευταία χρόνια είχαν τζιράρει αυτά τα ποσά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην μπλέξουμε σε τέτοιες συζητήσεις τώρα. Κατ' αρχήν ο κ. Μανίκας είχε δώσει πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του στη δημοσιότητα. Θα ήθελα να σας το θυμίσω αυτό. @Ηταν γνωστή η κίνηση του λογαριασμού του κ. Μανίκα, που εκείνη την περίοδο δεν είχε δημιουργήσει καμία εντύπωση και δεν είχε προκαλέσει κανένα σχόλιο. Από κει και πέρα μεσολάβησε η κοινοποίηση της επιστολής του κ. Θωμαδάκη με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αγορών και πωλήσεων. Εκτίμησαν οι συνάδελφοι ότι δημιουργείται ένα πολιτικό θέμα, θεώρησαν ότι δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις και προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση για λόγους ευθιξίας. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους. Ποιο είναι το θέμα; Δεν καταλαβαίνω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε πολιτικά ορθές τις παραιτήσεις των δύο στελεχών. Προσυπογράφετε αυτόν τον ισχυρισμό, ότι είναι πολιτικά ορθές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόση ώρα τι λέω κ. Γαργαλάκο; Σαφώς το προσυπογράφω. Η εκτίμηση είναι, από τη στιγμή που έκριναν οι δύο συνάδελφοι ότι έπρεπε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, δεν έχει κανείς λόγο να διαφωνήσει μαζί τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και κάτι άλλο: Επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα, με το ζήτημα, εάν η κυβέρνηση έχει πληροφορίες για δράση ακραίων στοιχείων στη Θεσασλονίκη, υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", στο οποίο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενος μιας νέας -8, εκεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα το σχετικό δημοσίευμα και δεν μπορώ παρά να εκφράσω τις ανησυχίες μου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιες λογικές, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ή εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βεβαίως, καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώσει κατά της Παγκοσμιοποίησης. Θέλω, όμως, να δηλώσω προς τις κοινωνικές οργανώσεις, τις πολιτικές νεολαίες, τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στηρίζουν αυτές τις διαδηλώσεις και τις λοιπές εκδηλώσεις, ότι οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε την ώρα που εκείνοι θα διαδηλώνουν κατά της Παγκοσμιοποίησης (και είμαστε ανοικτοί στα θέματα που έχουν θέσει), την ίδια ώρα να λάβουν οι ίδιοι και όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασίας της χωής, της ασφάλειας και του μόχθου των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ολοι οφείλουμε να λάβουμε τα αναγκαία για να περιφρουρήσουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων να δημιουργηθούν ακραία φαινόμενα και επιθέσεις. Και καλώ όλους και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τις πολιτικές νεολαίες και τις μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις, που οργανώνουν τις εκδηλώσεις και τις διαδηλώσεις, την ίδια ώρα των διαδηλώσεων να λάβουν οι ίδιες, με ευθύνη τους, όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιφρουρηθεί η ομαλή ζωή στην πόλη.

ΜΙΧΑΗΛ: Βάσει της νομοθεσίας το Πανεπιστήμιο έχει το άσυλό του και δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας. Όμως, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -ίσως είστε ενήμερος- έχουν ήδη συγκεντρωθεί βόμβες μολότοφ και άλλα εκρηκτικά. Εχετε κάποια ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, για να επιβεβαιώσετε ή όχι αυτές τις πληροφορίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν σχετικές πληροφορίες. Όμως, το ζητούμενο είναι, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Υπάρχει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, οι πολιτικές νεολαίες, οι φοιτητικές παρατάξεις, οι ενεργοί πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε κάποιες διαδηλώσεις κατά της Παγκοσμιοποίησης. Τους καλούμε όλους, την ώρα που θα διαδηλώνουν κατά της Παγκοσμιοποίησης, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις; Το ΠΑΣΟΚ ζητά να κατέβουν οι οπαδοί του στις διαδηλώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, αλλά και η κυβέρνηση -έχουν γίνει επανειλημμένα δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Πασχαλίδη- έχουν ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια στα αιτήματα που θέτουν οι κοινωνικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της Παγκοσμιοποίησης που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να είναι ειρηνικές αυτές οι διαδηλώσεις. Θέλουμε να λάβουμε υπόψη μας τα ζητήματα που θέτουν. Θέλουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία να προσεγγίσουμε αυτά τα σύγχρονα προβλήματα.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρωτώ, εάν θα καλέσετε -όπως έγινε, για παράδειγμα στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις (τελευταία στιγμή είχαν οι βουλευτές και νέα στοιχεία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ) τους πολίτες να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τις άλλες οργανώσεις@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εχουμε κάποια εκτίμηση από το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να προκαθορίσω αποφάσεις του Κινήματος. Όμως, είναι γνωστή η αντίληψη που έχει η κυβέρνηση και το κόμμα απέναντι στις διαδηλώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Την ώρα που μιλάμε εδώ, δίπλα στο Σύνταγμα, η Διεθνής Αμνηστία, διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας και ζητεί να μην υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για την έκδοση πολιτών, την οποία με τόσο ζήλο ετοίμασε η Ελληνική Προεδρία, θεωρώντας ότι είναι αντιδημοκρατική, καταπατά το δομικό πολιτισμό της Ευρώπης κλπ. Θα ήθελα να ξέρω, αν λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτήν την κριτική που ασκούν οι διεθνείς οργανώσεις η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι τοποθετήσεις κάθε διεθνούς οργάνωσης, όπως και των ελληνικών οργανώσεων, σαφώς λαμβάνονται υπόψη και εξετάζονται. Από κει και πέρα, έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί (και δια του κ. Πετσάλνικου και στην αίθουσα αυτή είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε) σε σχέση με την πραγματική διάσταση αυτής της συμφωνίας. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα έκδοσης Ελλήνων πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση η επίμαχη και τόσο σοβαρή συμφωνία τελικά να περάσει από τη Βουλή ή δεν θα περάσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τηρηθεί ό,τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Είναι διφορούμενο το "ό,τι προβλέπεται".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν προβλέψεις γύρω από αυτές τις συμφωνίες. Ο,τι προβλέπεται, θα τηρηθεί.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 June 2003 - 13:05:11 UTC