Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, όπως γνωρίζετε, το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε τα εξής:

"Κυρίες και κύριοι, πρώτα απ@ όλα θέλω να καλωσορίσω τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τους εύχομαι καλή δουλειά και γρήγορη προσαρμογή και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Αυτή η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων μελών, έχει, όπως συνήθως, έναν πανηγυρικό χαρακτήρα. Θα σας δώσω ορισμένες πληροφορίες για τον τρόπο δουλειάς και μετά θα κλείσουμε τη συνεδρίαση, για να μπορούν οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί να πάνε στα υπουργεία τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι εντός της εβδομάδας, όταν έχω τελειώσει μια ορισμένη προεργασία, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε σε ορισμένες αποφάσεις.

Απομένουν εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη του 2004, όπως έχουμε πει επανειλημμένα. Όλοι μας επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με ταχείς ρυθμούς, γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς, για να ολοκληρώσουμε το έργο το οποίο είχαμε προσδιορίσει για αυτή την τετραετία. Έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και πρέπει να ανταποκριθούμε σ@ αυτές τις δεσμεύσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για την παραμικρή καθυστέρηση. Ο κόσμος ζητάει, και έχει δίκιο, αποτελέσματα, βελτίωση των λειτουργιών και της συμπεριφοράς της δημόσιας διοίκησης και ανταπόκριση στις ανάγκες του. Χρειάζεται φροντίδα για τον πολίτη και θέλω να το τονίσω αυτό. Να καταπολεμήσουμε τα όποια αρνητικά φαινόμενα. Και υπάρχουν αρνητικά φαινόμενα, τα οποία καταπιέζουν και οδηγούν σε διαμαρτυρίες. Οι ουρές, για παράδειγμα, είναι ένα αρνητικό φαινόμενο.

Υπάρχουν, όμως, και νέες μορφές παραπλάνησης και εκμετάλλευσης και πρέπει να τις βλέπουμε κι αυτές. Άκουσα προ ημερών μία νέα πρακτική κάποιων τραπεζών. Να στέλνουν πιστωτικές κάρτες σε πρόσωπα που δεν είναι πελάτες τους, δεν τα ξέρουν, τα διαλέγουν από τον τηλεφωνικό κατάλογο, και να χρεώνουν μετά αυτά τα πρόσωπα για τις κάρτες που τις έστειλαν και δε ζητήθηκαν καν. Αυτές είναι πρακτικές που δεν είναι επιτρεπτές. Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Έχουμε ζήσει επίσης εκμετάλλευση στα θέματα των μεταναστών, της προσφοράς υπηρεσιών για να εξυπηρετηθούν.

Υπάρχει ένα πρόγραμμα λεπτομερές, το πρόγραμμα @@Ελλάδα 2004@@. Αυτό το πρόγραμμα, όπως ξέρουμε σχεδόν όλοι, περιγράφει κατά τομέα τι θα πρέπει να γίνει, άλλοτε πολύ συγκεκριμένα, άλλοτε βέβαια γενικότερα. Την εφαρμογή αυτού του προγράμματος παρακολουθώ πολύ προσεκτικά. Με τη δική σας βοήθεια, γίνονται εξαμηνιαίες αναφορές, συντάσσεται ένας απολογισμός και βλέπουμε εάν προχωρεί η δουλειά μας και πού υπάρχουν προβλήματα.

Έχω τώρα στα χέρια μου τον απολογισμό του τελευταίου εξαμήνου. Υπάρχει καλή πρόοδος, αλλά πάντα υπάρχουν και δυσκολίες και πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, ώστε να φανούν τα αποτελέσματα και να φανούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση. Και αυτό είναι τώρα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Με όλους εσάς, όπως το είχα, αλλά τώρα πιο εντατικά, θα έχω συνεχείς επαφές, για να ελέγξουμε μαζί τις διαπιστώσεις και να εξετάζουμε, όπου χρειάζεται το τι πρέπει να κάνουμε. Και θέλω να επαναλάβω ότι, όπως το έχετε ζήσει, μπορείτε οποτεδήποτε να έχετε επαφή μαζί μου και συνεννόηση. Είμαι διαθέσιμος σε όλους και για κάθε πρόβλημα. Είναι αυτονόητο ότι έχετε την εμπιστοσύνη και την αμέριστη συμπαράστασή μου. Περιμένω από σας, όπως και ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας, πολλά αυτή την περίοδο, που προηγούνται των εκλογών. Όποια ολιγωρία, όποια καθυστέρηση, όποια συμπεριφορά κρίνεται. Να το έχουμε υπόψη μας. Και σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών.

Το κυβερνητικό μας σχήμα είναι απόρροια της πραγματικής ανάγκης για άμεση συνέχεια και δράση, της πραγματικής ανάγκης για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα του ελληνικού λαού. Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα, το ξέρετε, τις συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μερικοί διαφωνούν. Με ενδιαφέρει η συνέχεια, με ενδιαφέρει η γνώση του αντικειμένου και τα αποτελέσματα. Να μη χάνεται χρόνος. Αλλά αν διαπιστώσω σε κάποια στιγμή ότι είναι απαραίτητη κάποια αλλαγή για να τρέξουν τα πράγματα, θα την κάνω χωρίς δισταγμό και θέλω να το τονίσω αυτό.

Η κυβέρνησή μας, το περασμένο εξάμηνο, χάρη στη δουλειά που έκαναν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία και γενική αναγνώριση μια δύσκολη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό, όπως είναι και όλοι οι Έλληνες, όταν βλέπουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. @Όπως για την Προεδρία δείξαμε ζήλο και αποτελεσματικότητα, το ίδιο πρέπει να κάνουμε τώρα. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε και αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την επιτυχία και τη νίκη. Να δουλέψουμε με φαντασία και όχι μονάχα γραφειοκρατικά, διεκπεραιωτικά, για να τακτοποιούμε κάποια θέματα, αλλά να βλέπουμε τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, τι μπορεί να έχει περισσότερο αποτέλεσμα. Και η δουλειά να είναι σκληρή, μεθοδική και να έχει πίστη. Αν το κάνουμε αυτό, θα κερδίσουμε κάθε μάχη και τελικά βέβαια τον πόλεμο. Θα τον κερδίσουμε. Τότε το έργο μας θα αναγνωριστεί από τους Έλληνες πολίτες με ένα θετικό αποτέλεσμα και στην προσεχή αναμέτρηση.

Για την προβολή και την παρουσίαση των απόψεών μας, θα πρέπει από δω και πέρα να υπάρχει συνεχής κινητοποίηση. Και θα ήθελα να αναφέρω το πρώτο και το πιο σημαντικό. Κυκλοφορούν συνήθως απόψεις στην κοινή γνώμη, δημοσιεύονται στον Τύπο, παίρνουν θέσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η Ν. Δημοκρατία, επειδή αυτό συμβαίνει για θέματα τα οποία έχουν λεχθεί πολλές φορές και εμείς πολλές φορές δεν αντιδρούμε, δε δίνουμε απαντήσεις. Είναι γνωστό, είναι και η απάντηση γνωστή. Δεν είναι όμως τίποτε που μπορεί να λεχθεί που δεν αξίζει απάντηση. Πρέπει να υπάρχει πάντα απάντηση. Από τη θέση που έχετε, σε συνεργασία στο Υπουργείο, θα πρέπει να δίνετε απαντήσεις. Θα πρέπει να παίρνετε θέση. Θα πρέπει να δείχνετε την προοπτική και έτσι να αναδεικνύεται το έργο. Πιστεύω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και καθορίζει την πολιτική αντιπαράθεση. Αν ακούγεται η μία πλευρά γιατί η άλλη πλευρά θεωρεί ότι τα αυτονόητα δεν επαναλαμβάνονται, τα αυτονόητα παύουν να είναι αυτονόητα και πρέπει να λέγονται.

Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να επισκεπτόμαστε συχνά την περιφέρεια, τους μεγάλους δήμους, το Λεκανοπέδιο, τη Θεσσαλονίκη, να έχουμε παρουσία, γιατί πρέπει να περάσουμε τα μηνύματά μας. Και δεν αρκεί να πηγαίνετε στην εκλογική σας περιφέρεια. Πρέπει όλοι μας να πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε μια διαδικασία για αυτή την παρουσία, κάνετε προτάσεις στον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Ακριβάκη και ο Υπουργός Επικρατείας, με το κόμμα, καθορίζει ένα πρόγραμμα, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις. Και θα πρέπει, θα σας παρακαλέσω, να αρχίσουν οι επισκέψεις από τον Ιούλιο και να υπάρχουν και τον Αύγουστο, όπου είναι δυνατό, γιατί πάντα δεν είναι δυνατό, αλλά είναι μερικές φορές δυνατόν. Και βέβαια πολύ συχνότερα από το Σεπτέμβρη. Παντού πρέπει να ακούγεται η φωνή μας δυνατά και παντού πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις.

Υπάρχουν διαδικασίες στο Υπουργικό Συμβούλιο που υφίστανται για τη λήψη αποφάσεων και θα πρέπει να ακολουθούνται με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να θυμίσω ότι πέρα από όλα τα άλλα, προσωπικά παρακολουθώ ιδιαιτέρως δύο κύκλους θεμάτων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Γ@ Κ.Π.Σ., τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις συνεδριάσεις της ΔΕΣΟΠ, που θα συνεχιστούν και θα συνέλθει η ΔΕΣΟΠ αυτή την Παρασκευή. Το Γ@ Κ.Π.Σ. το παρακολουθώ με μηνιαίες συσκέψεις, με τη μορφή αλλεπαλλήλων συναντήσεων με τους Υπουργούς. Και αυτή η διαδικασία επίσης θα συνεχιστεί. Και τον Ιούλιο θα έχουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το Γ@Κ.Π.Σ., όπως την ενδιάμεση αναθεώρησή του ή απλά έχουμε την υποχρέωση και τη δυνατότητα να το προσαρμόσουμε, θα πρέπει να διαπιστώσουμε πού πάει καλά, πού δεν πάει καλά, πού μπορούμε να αφιερώσουμε πόρους, ποιους άλλους στόχους μπορούμε να πετύχουμε. Είναι μία σημαντική απόφαση. Αλλά θα έχω πέρα από αυτά, γιατί δεν φτάνει, με τους αρμόδιους Υπουργούς συνεχώς κοινές συναντήσεις, για να επισπεύσουμε το συντονισμό, να μη χρειάζεται να περιμένουμε μερικά νομοσχέδια να κάνουν ολόκληρο τον κύκλο των υπουργείων, αλλά να μπορούμε γρήγορα να πούμε τι θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πέρα από αυτό, θα συναντώ κάθε εβδομάδα το Γραμματέα του κόμματος, μαζί με αρμόδιους υπουργούς κατά περίπτωση. Το κόμμα έχει ένα αναγκαιότατο ρόλο. Μεταφέρει στην κυβέρνηση τις ευαισθησίες και τις αντιδράσεις του κοινού, όπως μεταφέρει και μηνύματα. Η κυβέρνηση καθορίζει ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα. Χρειάζεται αυτή η αλληλοπληροφόρηση και ο κοινός συντονισμός στη δουλειά

Επειδή διάβασα ότι πρόκειται να αποφασίσουμε κάποιο διευθυντήριο, διευθυντήρια δεν πρόκειται να υπάρξουν. Δεν χρειάζονται. Το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάζουν τακτικά. Αλλά θέλω να σας παρακαλέσω να προσέξουμε τον καλό συντονισμό και την καλή συνεργασία. Δεν είναι μόνο δικό μου θέμα. Είναι θέμα όλων μας και χρειάζεται συνεχώς προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή αναφέρθηκα στο πρόγραμμα της επόμενη τετραετίας. Αναφέρθηκα πιο συγκεκριμένα ότι για τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα έχει γίνει ήδη μία ικανοποιητική δουλειά με ένα κείμενο που φέρει τον προσωρινό τίτλο @@χάρτα σύγκλισης@@. Αυτό το σχέδιο θέλω να το παρουσιάσω το Σεπτέμβρη, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να αρχίσει μετά ο δημόσιος διάλογος. Αυτό προϋποθέτει ότι ορισμένοι συνάδελφοι, σε συνεργασία με τον κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τα οικονομικά Υπουργός, να εξετάσουν τα ειδικά τμήματα που τους αφορούν. Θα συντονίσουμε αυτή τη δουλειά με τον κ. Χριστοδουλάκη και παρακαλώ να έχουμε γρήγορες αντιδράσεις.

Θα παρακαλέσω επίσης -θα κάνω ένα σχετικό σημείωμα- όλους τους συναδέλφους για άλλα θέματα, που δεν εμπλέκονται στη @@χάρτα σύγκλισης@@, να μου υποβάλουν μέχρι τέλος Αυγούστου ένα κείμενο με τις προγραμματικές τους προτάσεις, γιατί έχουμε κείμενα, θέλω όμως να οριστικοποιήσω αυτά τα κείμενα, βεβαίως με συνεργασία σας, για να αρχίσει και σ@ αυτά τα κείμενα με το κόμμα ένας διάλογος και επίσης ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τα θέματα αυτά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιτυχία στις εκλογές εξαρτάται από μας. Ισχυρή οικονομία με κοινωνικό κράτος είναι το μήνυμα στο οποίο συμπυκνώνονται τα αιτήματα, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της κοινής γνώμης. Αυτό θέλουν. Θέλουν ισχυρή οικονομία, θέλουν σταθερότητα, θέλουν βεβαίως και ασφάλεια. Καθοριστικό για τις αποφάσεις του πολίτη, σε σχέση ιδίως με τις επιλογές που κάνει στις εκλογές, είναι η προοπτική και το κλίμα εμπιστοσύνης. Αν βλέπει προοπτική, αν έχει εμπιστοσύνη σε αυτό το οποίο φαίνεται στο μέλλον, τότε βεβαίως θα πορευτεί μαζί μας. Αν βλέπει ότι μία παράταξη εγγυάται για αυτόν ένα @καλύτερο μέλλον για αυτόν και τα παιδιά του, θα πορευτεί μαζί μας. Αν εγγυάται δουλειά, περισσότερες δυνατότητες, αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών και προπαντός ασφάλεια, τότε θα πορευτεί μαζί μας.

Πάνω σε αυτά τα θέματα πρέπει να είναι τα μηνύματά μας, τα θέματα τα οποία αφορούν και έχουν σχέση με την προοπτική και την εμπιστοσύνη στο μέλλον και κυρίως την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος, τη φροντίδα της πολιτείας προς τον πολίτη.

Όλοι μας ξέρουμε ότι έχουμε κάνει πολλά για τη χώρα και τον πολίτη από την οικονομική και νομισματική σταθερότητα με την ένταξη στην ΟΝΕ μέχρι τη θεαματική πραγματικά αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Αλλά απόδειξη με επίκληση στο παρελθόν δεν αρκεί. Σας παρακαλώ να θυμόσαστε πάντα ότι ο παρατατικός δεν είναι ένας χρόνος που έλκει. Χρειάζεται και για το μέλλον να είναι ορατή και πειστική η θέση μας. Χρειάζεται να είναι σαφές ότι εμείς εξασφαλίζουμε την προοπτική μιας καλύτερης ζωής και για αυτό οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη σε εμάς. Το αποδείξαμε στο παρελθόν και θα το αποδείξουμε και πάλι στο μέλλον. Να στείλουμε λοιπόν τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές την άνοιξη του 2004 δυνατό το μήνυμά μας, το μήνυμα της αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης ενός μέλλοντος καλύτερου, ενός μέλλοντος πιο ασφαλούς για τους πολίτες

Καλή επιτυχία σε όλους. Ευχαριστώ."

Να σας πω, επίσης, ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και πάλι με τον κ. Σκανδαλίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Το νέο επιτελικό όργανο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα αντικαταστήσει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ανακοίνωσε κανένα επιτελικό όργανο. Βλέπω ότι υπάρχουν συνεχείς ανακοινώσεις για διευθυντήρια. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ορισμένες φορές έχω την εντύπωση ότι βιάζεστε. Είχα την ευκαιρία να τονίσω σε πολλούς από εσάς, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι δεν θα γίνει κάποιο διευθυντήριο, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού. Παρόλα αυτά, τα ξαναβλέπουμε. Σήμερα, πληροφορηθήκαμε πάλι από τον Τύπο και το ραδιόφωνο ότι δήθεν θα συνεδριάσει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει οριστεί Κ.Ε. Μπορεί κάποια στιγμή να οριστεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, τώρα που ξεκινάμε τη νέα περίοδο, να υπάρχει συνεχής επαφή μαζί μου -εγώ θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας- ώστε να μπορούμε να κάνουμε όλοι σωστά τη δουλειά μας και να μην ακούγονται πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σε αυτή τη συνεργασία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα αντικαταστήσει κάποιο όργανο, όπως το επικοινωνιακό ή τη συνεργασία με το λεγόμενο "πρωινό καφέ";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι επιλογές θα κάνει ο Πρωθυπουργός γύρω από τα επικοινωνιακά ζητήματα. Αυτό, όμως, δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι μια συνεχής συνεργασία με το Γραμματέα του Κόμματος, όπου θα μετέχουν, κατά περίπτωση, δηλαδή ανάλογα με τα θέματα που κυριαρχούν, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα μεγάλο θέμα που αφορά την οικονομία, θα συμμετέχει το οικονομικό επιτελείο. Για κάποιο άλλο μεγάλο θέμα που αφορά άλλες προτεραιότητες, θα συμμετέχουν υπουργοί που σχετίζονται με αυτές τις προτεραιότητες. Σκοπός είναι να υπάρχει μια αλληλοπληροφόρηση μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, με άμεση επαφή του Γραμματέα του Κόμματος με τους αρμόδιους υπουργούς, πάντα υπό την προεδρία και το συντονισμό του Πρωθυπουργού, ώστε κυβέρνηση και κόμμα να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Επρεπε να φύγει ο κ. Λαλιώτης για να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας κυβέρνησης-κόμματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην κάνετε τέτοιου είδους αναγωγές, γιατί είναι λανθασμένες. Κάθε νέα περίοδο, διαπιστώνεις τα προβλήματα που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο και τα διορθώνεις. Δεν σημαίνει ότι αν είχε παραμείνει Γραμματέας του Κόμματος ο κ. Λαλιώτης, δεν θα συνέβαινε αυτό και με τον ίδιο. Εξάλλου, ήταν πολύ τακτική η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα του Κόμματος, όλο το προηγούμενο διάστημα. Οταν λέμε ότι ξεκινά μια νέα περίοδος, μετά την Προεδρία, εννοούμε ότι ο Πρωθυπουργός βλέπει ποια προβλήματα και ποιες αδυναμίες υπήρξαν και λαμβάνει μέτρα για να τα διορθώσει. Δεν είναι απόλυτα φυσικό αυτό;

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Μπίστης τοποθετήθηκε, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα περίμενα να ρωτήσετε πρώτα, αν τοποθετήθηκαν οι υπουργοί και μετά για τους υφυπουργούς.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είναι εξωκοινοβουλευτικός και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτησή του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι μίλησε μόνο ο Πρωθυπουργός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνηθίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που γίνεται μετά την ορκωμοσία να έχει γενικότερο χαρακτήρα και λήγει μετά την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, η οποία βεβαίως ήταν εξόχως πολιτική. Θα απαντήσουν όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί με τη δουλειά τους. Να είστε βέβαιοι γι@ αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός επισήμανε στα στελέχη του ότι είναι απόρροια ανάγκης το κυβερνητικό σχήμα για να συνεχιστεί άμεσα το κυβερνητικό έργο και ότι δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές, αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μπορείτε να μου μεταφέρετε τα συναισθήματα που επικράτησαν στην αίθουσα, όταν ο Πρωθυπουργός είπε ότι ουσιαστικά είναι απόρροια ανάγκης το ότι βρίσκονται εδώ αυτή τη στιγμή και δεν θα διστάσει να τους αλλάξει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε "απόρροια ανάγκης". Βεβαίως, δικαιολογείστε, διότι δεν έχετε μπροστά σας το κείμενο. Οταν θα το δείτε, θα διαπιστώσετε ότι δεν είπε αυτό. Είπε ότι ήταν πολιτική επιλογή του, ότι έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του, ότι είναι οι συνεργάτες του και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει αλλαγές ή μετακινήσεις που θα καθυστερούσαν την απόδοση του κυβερνητικού έργου. Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι αν ένας υπουργός δεν μπορεί να δουλέψει ή αν περιπέσει σε ιδιαίτερα σοβαρά λάθη, δεν είναι δεδομένη η θέση του. Αυτό ισχύει και με βάση το Σύνταγμά μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι δεν θα ένιωσαν και πολύ άνετα οι υπουργοί, όταν το άκουσαν αυτό. Επειδή εσείς ήσασταν παρών στα Υπουργικά Συμβούλια, έχει υπάρξει τέτοιου είδους επισήμανση του Πρωθυπουργού σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ή έγινε τώρα αυτή η αναφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει κανείς από μας την ψευδαίσθηση ότι είναι αιώνιος στον υπουργικό θώκο;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει τέτοια επισήμανση. Το έχει ξαναπεί αυτό ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Ολοι είναι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι τους εμπιστεύεται απόλυτα. Συγκεκριμένα είπε: "Με όλους εσάς, αλλά και τώρα πιο εντατικά, θα έχω συνεχείς επαφές για να ελέγξουμε μαζί τις διαπιστώσεις και να εξετάσουμε, όπου χρειάζεται, τι πρέπει να κάνουμε. Και θέλω να το επαναλάβω ότι, όπως το έχετε ζητήσει, μπορείτε οποτεδήποτε να έχετε επαφή μαζί μου και συνεννόηση. Είμαι διαθέσιμος σε όλους σας για το κάθε πρόβλημα. Είναι αυτονόητο ότι έχετε την εμπιστοσύνη μου και την αμέριστη συμπαράστασή μου". Αυτά ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτά είναι πράγματι αυτονόητα. Τα άλλα δεν είναι, γι@ αυτό και δεν έχουν ξαναειπωθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει μονιμότητα, όπως γνωρίζετε, στους υπουργικούς θώκους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε αυτή τη διατύπωση του αυτονόητου του Πρωθυπουργού ότι είναι στη διάθεση των υπουργών του και ότι θα επιδιώξει και ο ίδιος στενή συνεργασία, υπήρξε, είτε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε γενικώς, κριτική στον Πρωθυπουργό ότι είναι δυσπρόσιτος στους υπουργούς του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αν παρακολουθώ καλά τα ΜΜΕ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν αναφέρομαι στα ΜΜΕ. Σε τι ανάγκη απαντά αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι, με την ταχύτητα που σας διακρίνει και μερικές φορές σας παρασύρει σε λάθη, θα το είχατε γράψει. Αν θυμάστε την Παρασκευή κάνατε επτά ανασχηματισμούς, μέχρι να τον ανακοινώσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποια θέματα συζητούν ο κ. Σημίτης με τον κ. Σκανδαλίδη και θα συνεχίσουν το απόγευμα με την παρουσία και του Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συζητούν θέματα που άπτονται του πολιτικού συστήματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Εννοείτε και από πλευράς διαφάνειας και από πλευράς του ίδιου του συστήματος και της οργάνωσής του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει αυτά που συζητάει με τους δύο συνεργάτες του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα το μάθουμε το βράδυ, αφού επικοινωνήσω με τον Πρωθυπουργό, μετά το πέρας των συναντήσεών του. Όπως προσέξατε από το κείμενο που σας διάβασα θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας. Αυτό θα καθοριστεί μετά από τις συναντήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Συζητήθηκε άλλο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ διότι υπάρχει μια συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, ότι θα πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίσει το νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διότι έχει λήξει η θητεία του κ. Κρουσταλάκη. Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα καθοριστεί με βάση την ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντως, εντάσσεται στην ατζέντα των προσεχών συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα γράφει ο Τύπος ότι οι σχέσεις του απερχόμενου Γραμματέα του Εκτελεστικού Γραφείου κ. Λαλιώτη με το νέο Γραμματέα κ. Χρυσοχοϊδη είναι από ψυχρές έως ανύπαρκτες. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ισχύει σας προβληματίζει για την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές ένα τέτοιο αγκάθι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Μην παρουσιάζουμε και μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Τύπος, τον τελευταίο καιρό, εμφάνισε εφτά-οκτώ Υπουργικά Συμβούλια με διαφορετική σύνθεση, μας ανακοίνωσε διάφορα θέματα τα οποία δεν ισχύουν, όπως διευθυντήρια, κυβερνητικές επιτροπές κ.λπ.. Θα συνιστούσα -βεβαίως πάντα και με την προσοχή τη δική μας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας όπου κάνουμε λάθη- και σε σας ιδιαίτερη προσοχή και όχι βιασύνες. Συγχωρέστε με που το λέω, αλλά περάσαμε τόσα πολλά αυτό το διάστημα, αλλά πιστεύω ότι νομιμοποιούμαι να το πω.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μας ασκείτε κριτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ασκώ κριτική. Είναι φιλική, συναδελφική παράκληση, με ανοικτή καρδιά.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα "Ελλάδα-2004" για το πρώτο εξάμηνο είχαμε ενημερωθεί. Το δεύτερο εξάμηνο είναι όσες πολιτικές περιγράφονται για την υλοποίησή του ή είναι και κάτι πρόσθετο που θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή έχετε θέσει, ήδη, ένα ερώτημα το οποίο και κρατώ, όπως παρατηρήσατε στο πρόγραμμα, θα διαπιστώσατε ότι τον απολογισμό τον έχει ήδη έτοιμο ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι πολλά από τα σημεία αυτά έχουν υλοποιηθεί.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει και κάτι πρόσθετο, δηλαδή για το β@ εξάμηνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν έρθει η ώρα θα ενημερωθείτε.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αναφορές του Πρωθυπουργού στον πολίτη και τα προβλήματά του, εκτός από τις ουρές ή το θέμα που προέκυψε με τις πιστωτικές κάρτες, υπήρξε και αναφορά του σε θέματα, όπως η ακρίβεια, η αγορά κ.λπ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενδεικτικά ήταν αυτά. Βεβαίως, η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελεί προτεραιότητά μας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπε ο κ. Σημίτης αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχει πει πολλές φορές. Και πιστεύω ότι ο κ. Κουλούρης, που τον γνωρίζω καλά από την εκλογική περιφέρειά μου και έχουμε πολυετή συνεργασία, θα παράγει ένα ιδιαίτερα θετικό και αποτελεσματικό έργο.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Αν έχουμε ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο, και επειδή από τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σήμερα μερίδα του Τύπου αναφέρει υπέρογκες αμοιβές στελεχών του "Αθήνα 2004". Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση γι` αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν έχω κανένα σχόλιο. Όπως γνωρίζετε, τα εσωτερικά οργανωτικά θέματα του "Αθήνα 2004" αφορούν τον "Αθήνα 2004". Γενικότερα, για τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή που τα παρακολουθεί και έχει επιτελέσει και σημαντικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση. Ισως, υπάρξει και συνεδρίασή της το επόμενο διάστημα.

ΚΟΥΊ@Ν: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι παρακολουθεί δύο πράγματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πορεία του Γ@ ΚΠΣ. Υπήρξε ειδικότερη αναφορά του Πρωθυπουργού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που υπαγορεύει την τόσο στενή παρακολούθησή τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό, αφού βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από την εκτέλεσή τους. Είναι ένα τεράστιο εθνικό εγχείρημα, με πολύ μεγάλη εθνική σημασία, αφορά όλο τον ελληνικό λαό και είναι λογικό ο Πρωθυπουργός να συνεχίζει να προΐσταται αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα σας ενημερώσω αύριο, διότι σε μεγάλο βαθμό -και το ξεκαθαρίζω αυτό- εξαρτάται από τις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων που θα καθοριστούν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 July 2003 - 14:05:10 UTC