Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και θα σας διανείμω και δύο κείμενα. Το ένα είναι του αρχηγού της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή στις 21.1.2000, στην οποία μπορείτε να δείτε, στη σελίδα 6, ότι ο κ. Καραμανλής αναφέρεται λεπτομερέστατα σε προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου θέτει ως βασική αρχή ότι δεν μπορεί, βέβαια, να ισχύει ο εκλογικός νόμος για τις επόμενες εκλογές, παρά μόνο εάν ψηφιστεί την πρώτη περίοδο της θητείας της Βουλής. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν θα ισχύσει για τις επόμενες εκλογές, δεν νομίζω ότι θα πρέπει, με βάση την ομιλία του στις 21.1.2000, να έχει αντίρρηση να συζητηθεί και να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος. Ετσι, τουλάχιστον, είχε πει.

Επίσης, θα υπάρξει ένα κείμενο, που αποτελεί το σχέδιο της επιστολής που θα αποστείλει σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ζητεί στοιχεία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους. Πέραν της επιστολής, θα υπάρξει επισυναπτόμενη, ένα είδος φόρμας, που θα είναι διευκρινιστική για τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσουν οι βουλευτές.

Σας ενημερώνω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα, γίνεται συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Θα συζητηθούν θέματα ιδιαίτερα επίκαιρα και σοβαρά που απασχολούν τα επιμέρους υπουργεία, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της κυβέρνησης προς το κόμμα και του κόμματος προς την κυβέρνηση.

Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Γρεβενά. Μεταξύ άλλων, θα εγκαινιάσει το Νοσοκομείο του Νομού, θα επισκεφθεί μονάδα νεοσύλλεκτων και θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει στο Δημαρχείο της πόλης.

Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 10.30 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Και στις 12 το μεσημέρι, θα έχει αρχικώς συνάντηση με τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Πάχτα, με αντικείμενο το Γ@ Κ.Π.Σ. και στη συνέχεια, θα δει διαδοχικά, για το ίδιο θέμα, την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή, τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή και τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Πέμπτη, στις 10.30, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Στη συνέχεια, θα γίνει ειδική διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού, για την προετοιμασία της ΔΕΘ και μετά, μια άλλη διυπουργική σύσκεψη για τα έργα στον Πειραιά. Στην πρώτη διυπουργική σύσκεψη θα συμμετέχουν Θεσσαλονικείς υπουργοί και στη δεύτερη οι αρμόδιοι για τα έργα στον Πειραιά.

Το βράδυ, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί, όπως κάθε χρόνο, στη δεξίωση που δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον κ. Χριστοδουλάκη, τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Γκαργκάνα, για διάφορα θέματα της οικονομίας και ειδικότερα για τη Γενική Τράπεζα.

Στις 12.30, θα έχει συνάντηση με τον κ. Κώστα Στεφανή, παρουσία και του κ. Χρυσοχοϊδη. Είναι συνάντηση αλληλοενημέρωσης, μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΠΑΣΟΚ για θέματα του υπουργείου.

Στις 28 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα πάει στα Καμένα Βούρλα, όπου διοργανώνεται το Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Σοσιαλιστικής Νεολαίας και θα εκφωνήσει ομιλία.

Στις 29 Ιουλίου, θα υπάρξει συνεδρίαση, για θέματα επικοινωνίας, με την παρουσία του Γραμματέα του Κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τύπου, του υποφαινόμενου και του υφυπουργού Τηλέμαχου Χυτήρη και του Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη.

Στις 31 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή αυτό που μας δώσατε, το κείμενο του κ. Καραμανλή, ήθελα να σας θυμίσω ότι στη Βουλή, στις 9.2.2000, ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μητσοτάκη, του είπε για τον εκλογικό νόμο ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, λίγο πριν από τις εκλογές, το διαβάζω ακριβώς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είδα, μην κουράζεστε. Το είδα και στο «σποτ» της Ν.Δ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα μου και θέλω να το διαβάσω: «Οι αλλαγές του εκλογικού νόμου, λίγο πριν από τις εκλογές, είναι μια πρακτική που έχει καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις ερωτήσεις σας κ. Κανελλόπουλε. Μην επαναλαμβάνετε...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός άλλαξε θέση, όταν στις παραμονές των προηγούμενων εκλογών μας έλεγε ότι έχει καταδικαστεί η πρακτική του να αλλάζουμε εκλογικό νόμο παραμονές των εκλογών; Τώρα που είμαστε σε μια περίοδο, λίγο πριν από τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Ποιός ο λόγος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία στροφή δεν κάνει ο Πρωθυπουργός. Το ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις της Παρασκευής. Ο Πρωθυπουργός το είπε, το εννοεί, το εφαρμόζει, το κατοχύρωσε και στο Σύνταγμα. Ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει παραμονές εκλογών. Δεν ισχύει ο εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί για τις επόμενες εκλογές. Μάλιστα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε να μην ισχύει σε περίπτωση εκλογών -που δεν υπάρχει λόγος να γίνουν- και την άνοιξη του 2005. Αρα, εμείς λέμε ότι τηρούμε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας. Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύει για τις εκλογές του 2004. Δεν χρειάζεται να ισχύσει ούτε σε περίπτωση εκλογών το 2005. Εμείς λέμε: «Ελάτε να συζητήσουμε». Ο κ. Καραμανλής είχε πει τον Ιανουάριο του 2000 «κουβεντιάζω εκλογικό νόμο». Είχε, μάλιστα, διατυπώσει και προτάσεις ιδιαίτερα τολμηρές, για ένα σύστημα ανάλογο με το γερμανικό, υπό τον όρο ότι δεν θα ισχύει για τις επόμενες εκλογές. Του απαντάμε: «Δεν ισχύει κύριε Καραμανλή για τις επόμενες εκλογές. Ελάτε να συζητήσουμε. Μην υπονομεύετε τη Δημοκρατία, μην την προσβάλετε με την άρνηση διαλόγου, μην υπονομεύετε τον ίδιο τον θεσμικό σας ρόλο, ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Ακυρώνει ο κ. Καραμανλής το θεσμικό του ρόλο, με την άρνηση διαλόγου. Προσβάλλει τις λειτουργίες της Δημοκρατίας. Ερχεται σε αντίθεση με τη θέληση του ελληνικού λαού. Τί πάει να πει «αρνούμαι να συζητήσω», όταν δεν υπάρχει θέμα για τις επόμενες εκλογές, όπως ο ίδιος ζητούσε; Γιατί είναι ανακόλουθος; Γιατί δέχεται τόσο βαριά να εκτίθεται και αρνείται τη στοιχειώδη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, το διάλογο μεταξύ των κομμάτων για ένα θέμα που αφορά το πολιτικό μας σύστημα;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός μέσα σε τρία χρόνια αναιρεί τα όσα διαβεβαίωνε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Κανελλόπουλε είστε έγκριτος δημοσιογράφος και ξέρετε ότι το Σύνταγμά μας έχει αλλάξει. Αφού το ξέρετε ότι έχει αλλάξει, μη συνεχίζετε να ρωτάτε, διότι γνωρίζω ότι γνωρίζετε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του τα εννοεί αυτά που λέει, το 2000, παραμονές εκλογών, δεν τα εννοούσε αυτά που έλεγε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, γι αυτό άλλαξε το Σύνταγμα ο Πρωθυπουργός, για να μην ισχύει για τις επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος. Αυτό δεν είχε πει; Οτι δεν μπορώ να ψηφίζω εκλογικό νόμο και να τον εφαρμόζω μετά από 5-10 μήνες; Τί κάνει, λοιπόν, τώρα; Εισηγείται εκλογικό νόμο για να εφαρμοστεί το 2008. Είναι απόλυτα συνεπής με τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός. Εκείνος που μένει βαριά εκτεθειμένος για πλήρη ανακολουθία, για ακύρωση του ίδιου του θεσμικού του ρόλου και για προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας, είναι ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πεισματικά, επίμονα και αναιτιολόγητα αρνείται το διάλογο, αρνείται να συζητήσει. Αρνείται να καθίσει στο τραπέζι, αρνείται να συζητήσει για τις αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, σε ένα θέμα, που όπως αποδείχθηκε, ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, όπως ενδιαφέρουν και τα άλλα. Αλλά και στα άλλα προωθούνται οι πολιτικές μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη "ανακόλουθος", ο Πρωθυπουργός δεν είναι ανακόλουθος, όταν ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε. Απευθύνεστε στη Ν.Δ. και τον Πρόεδρό της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι ο Πρωθυπουργός, επειδή πάντα είναι συνεπής, εισηγήθηκε την αλλαγή του Συντάγματος και έτσι ο εκλογικός νόμος που θα ψηφίσουμε δεν θα ισχύει για τις επόμενες εκλογές. Τήρησε, λοιπόν, το βασικό πυρήνα της εξαγγελίας του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης είπε ότι κρύβουν σκοπιμότητες τέτοιες ενέργειες, παραμονές εκλογών. Τώρα υπάρχει σκοπιμότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτιμώ ότι καταλαβαίνετε περισσότερα από ό,τι ρωτάτε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες κυριακάτικη εφημερίδα, όπου υπάρχουν δύο σημαντικά συμπεράσματα. Το ένα, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ακόμη και οπαδών της Ν.Δ., που επιθυμεί να γίνει διάλογος για τον εκλογικό νόμο και το δεύτερο ότι υπάρχει, για πρώτη φορά, και μια πλειοψηφία που ζητά πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη του 2003. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις δημοσκοπήσεις αναφέρονται μια σειρά ζητήματα. Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας και διότι πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Από εκεί και πέρα, όπως είδα σε πολλές δημοσκοπήσεις, έχει εμφανιστεί αντίθεση για πρόωρες εκλογές. Η πολιτική μας δεν εξαρτάται από την οποιαδήποτε δημοσκόπηση. Το αίτημα των πρόωρων εκλογών είναι εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Δεν εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας. Επαναλαμβάνω ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την άνοιξη του 2004.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Επειδή στην πρώτη απάντησή σας για το θέμα του εκλογικού νόμου, εμμέσως επικαλεστήκατε τη χθεσινή δημοσκόπηση, κατηγορώντας τον κ. Καραμανλή ότι πάει ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι προσβάλλει τη Δημοκρατία και το έχω πει αυτό από το Σάββατο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είπατε, όμως, ότι έρχεται και σε αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφερόμουν σε καμία δημοσκόπηση. Είναι ορατό ότι ο ελληνικός λαός θέλει το διάλογο για όλα τα σοβαρά ζητήματα που τον απασχολούν. Είναι αδιανόητο να λες "δεν κουβεντιάζουμε".

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θεωρείτε ότι αυτό το 50% του ελληνικού λαού που, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση, θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για πρώτη φορά στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση; Πώς το ερμηνεύει η κυβέρνηση αυτό το ποσοστό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα αξιολογούμε. Από εκεί και πέρα, έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και βαδίζουμε με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που είναι να έρθει σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει και έχουμε δεσμευθεί απέναντί του. Αυτό το έργο ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα το αξιολογήσει στις εκλογές. Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά με τη λήξη της θητείας μας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το θέμα της λίστας, μήπως το "παίρνει το ποταμάκι";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το "ποταμάκι" δεν παίρνει τίποτα. Ολα θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Μη βιάζεστε. Ο κ. Σκανδαλίδης σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, θα απευθυνθεί προς τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις μας και θα ενημερώσει, βεβαίως, και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα αυτό θα έχει συνέχεια. Ο διάλογος για το εκλογικό σύστημα θα προχωρήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιόν θα γίνει ο διάλογος, αφού κανένα δεν μετέχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει με τον κ. Μπίστη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βιάζεστε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε κάποιες πληροφορίες που λένε ότι έχουν κλειστεί ραντεβού του κ. Σκανδαλίδη με τον κ. Τσοβόλα, την κα Παπαρήγα και τον κ. Κωνσταντόπουλο, την Τετάρτη, την Πέμπτη και τη Δευτέρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης θα ζητήσει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, για τις ημέρες και τις ώρες, θα σας ενημερώσει ο ίδιος.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ρωτώ, αν έχουν ήδη κλειστεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, αυτή τη στιγμή. Σας είπα, όμως, ότι ο κ. Σκανδαλίδης θα ζητήσει αυτές τις συναντήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του "πόθεν έσχες". Αν θυμάμαι καλά, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός, αναγγέλλοντας τις πρωτοβουλίες για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε προσδιορίσει σαφώς ότι θα ζητήσει τα στοιχεία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 1998, 1999 και 2000, όπου υπήρχαν αρκετές αιτιάσεις και από την αντιπολίτευση. Με βάση το σχέδιο αυτό, βλέπω ότι θα ζητήσει στοιχεία συναλλαγών μέχρι το 2002. Εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα. Επειδή είναι γνωστό ότι το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αρκετοί βουλευτές επισκέφθηκαν τον κ. Κοσμίδη και τον κ. Ακριβάκη και διαμαρτυρήθηκαν γι@ αυτό, είναι ένας συμψηφισμός αυτών των αντιρρήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από πού βγαίνει αυτό; Ισα-ίσα, που κάθε χρονιά, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, στο τέλος κάθε χρήσης, γίνεται έλεγχος. Αρα, θα έχουμε και το @97 και το @98 και το @99 και το 2000 και το 2001 και το 2002, ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέω ότι ο Πρωθυπουργός είχε αναγγείλει μέχρι το 2000 και μεσολάβησε μία "παράσταση" του Προεδρείου της Κ.Ο. και βουλευτών προς τον κ. Κοσμίδη και τον κ. Ακριβάκη και ετέθη ένας προβληματισμός γι@ αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός. Δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Οταν κάτι αφορά τους βουλευτές είναι φυσικό να θέλουν να ενημερωθούν. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σήμερα το απόγευμα, θα δοθεί η επιστολή του Πρωθυπουργού, με ένα επισυναπτόμενο έντυπο, στο οποίο θα αναγράφονται τα ακριβή στοιχεία που πρέπει να καταθέσουν οι βουλευτές μας. Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με δική μας πρωτοβουλία και πάνω απ@ όλα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της, θα προχωρήσει και θα δώσει τα στοιχεία για την κίνηση των συναλλαγών όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα κληθεί να ελέγξει η αρμόδια αρχή. Περιμένουμε από τον κ. Καραμανλή και την ηγεσία της Ν.Δ. να πράξει το ίδιο και με τους δικούς της βουλευτές. Ας μην κρύβονται πίσω από άσχετες και ανεφάρμοστες τροπολογίες. Ας προχωρήσουν και ας αποδεχθούν την πρόκληση. Ας ανοίξουν οι ίδιοι τους κωδικούς τους. Κάθε άλλη πράξη θα αποκρύπτει σκοπιμότητα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τα στοιχεία, λοιπόν, θα κατατεθούν στον κ. Λεβογιάννη. Από εκεί και έπειτα, τον έλεγχο ποιός θα τον κάνει και με εντολή ποιού θα γίνει αυτός ο έλεγχος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ@ αρχάς, θα γίνει μια πρώτη επαλήθευση ότι τα στοιχεία είναι αυτά. Στη συνέχεια, θα δοθούν στην Επιτροπή των δηλώσεων του "πόθεν έσχες" για διασταύρωση και η τελική επαλήθευση θα γίνει από την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει τα στοιχεία για να κάνει την τελική επαλήθευση και κανείς άλλος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχει διευκρινιστεί αν θα δοθεί και από ποιά αρχή εντολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να κάνει την επαλήθευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, κάθε βουλευτής θα υποβάλει τη δήλωση και όλες οι δηλώσεις θα διαβιβαστούν από τη Βουλή. Το απόρρητο δεν ισχύει για κάποιον που το ζητά ο ίδιος.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αν υποθέσουμε ότι κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , καθώς ήδη σημειώθηκαν κάποιες αντιδράσεις γι@ αυτό το ζήτημα, αρνηθεί να υποβάλει τα στοιχεία των συναλλαγών του στον κ. Λεβογιάννη, θα ληφθούν κάποια πειθαρχικά μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας είναι υποθετική. Πάντως, δεν έχω δει κάποιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να αρνείται να υποβάλει τα στοιχεία. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ας υποθέσουμε ότι τα δίνουν όλοι τα στοιχεία και όταν ανοίξουν αποκαλυφθεί ότι ένας βουλευτής έχει παίξει 35 δισεκατομμύρια δραχμές, τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο έλεγχος γίνεται και για να υπάρξει σχετική ενημέρωση και πάνω από όλα για να διαπιστωθεί η πλήρης τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε πότε θα καταθέσει ο κ. Σκανδαλίδης το σχέδιο νόμου για την επέκταση της απαγόρευσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών πέραν των βουλευτών και σε πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, όπως έχει ανακοινωθεί και αν υπάρξουν αυτές οι αλλαγές στη σχετική πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, ο κ. Σκανδαλίδης ετοιμάζει το νόμο για το νέο "πόθεν έσχες", με σκοπό να το πάει στην Ολομέλεια. Εκεί θα λυθεί και το άλλο θέμα. Ολα, όμως, αυτά τα ζητήματα θέλουν και τις σχετικές επεξεργασίες. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω, επειδή είδα και ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι σαφώς προχωρούμε και στη δουλειά μας για τη γενικότερη διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους. Δεν σημαίνει, όμως, ότι είμαστε έτοιμοι. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χρειάζονται βιασύνες. Γίνεται μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά.

ΕΛΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, στην περίπτωση που μιλάμε για ψήφιση του εκλογικού νόμου, οι νέες εκλογικές περιφέρειες να συμπέσουν με τη νέα διοικητική διαίρεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν όλες οι σχετικές προβλέψεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 July 2003 - 13:05:10 UTC