Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου, επέλεξε ομόφωνα ως:

-Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Δημήτριο Λινό.

-Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου τους Αρεοπαγίτες Θεόδωρο Λαφαζάνο, Νικόλαο Γεωργίλη, Στυλιανό Πατεράκη και Αθανάσιο Κρητικό.

-Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο μέχρι τώρα Σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτης Φλώρος.

-Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη ο Ιωάννης Καραβοκύρης.

Ευχόμαστε στους επιλεγέντες καλή δουλειά στο πραγματικά δύσκολο λειτούργημά τους.

Συνεδρίασε, επίσης, το ΚΥΣΕΑ και μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Φλωρίδη παρέτεινε την κατά γενική ομολογία πετυχημένη θητεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτη Νασιάκου για έναν ακόμη χρόνο, όπως έχει δικαίωμα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για τις ικανότητες και το δημιουργικό έργο του Αρχηγού της Φώτη Νασιάκου, ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της σύλληψης και εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν'.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μικτού κλιμακίου κυβέρνησης και κόμματος. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Πασχαλίδης. Επίσης, οι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Δημήτρης Ρέππας, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Στεφανής, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Βερελής, Χρήστος Πάχτας, ο υποφαινόμενος και ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

Εκ μέρους του κόμματος ήταν παρόντες ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Δημήτρης Θάνος και Χρύσα Αράπογλου.

Συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης (5,6 και 7 Σεπτεμβρίου). Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση του έργου που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τα δημόσια έργα και τα έργα υποδομής, καθώς και σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή το συνολικό έργο που συντελείται και προωθείται έχει προϋπολογισμό -που πραγματικά έχει ένα εντυπωσιακό ύψος- 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την προώθηση των έργων σε όλους τους τομείς, με προοπτική να υπάρχουν το ταχύτερο συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά και να συγκροτηθεί το συνολικό σχέδιό μας, η συνολική στρατηγική μας για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη.

Θέλω, επίσης, να κάνω μια εισαγωγική δήλωση: Χθες υπήρξε μια απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, σε πλήρη συνεργασία με τους δικαστικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή του πόθεν έσχες. Οπως γνωρίζετε, σύμφωνα με αυτή την απόφαση είναι περιττές οι τροπολογίες, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν χρειάζεται καμία τροπολογία, καμία νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να ανοίξουν και να ελεγχθούν οι κωδικοί των βουλευτών.

Μετά από αυτή τη χθεσινή εξέλιξη, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν, θέλω να δηλώσω τα εξής: Και οι τελευταίοι ισχυρισμοί και οι προφάσεις της Ν.Δ. για δήθεν ανάγκη τροπολογιών για το άνοιγμα των κωδικών κατέπεσε. Τα ψέματα τελείωσαν. Εμείς προχωρούμε και ανοίγουμε τους κωδικούς των βουλευτών μας, ώστε να ελεγχθούν όλες οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μας. Είναι ώρα να τολμήσει η Ν.Δ. να κάνει το ίδιο και για τους βουλευτές της. Ελπίζω ότι δεν θα έχει κάτι να φοβηθεί και κάτι να κρύψει. Είναι ώρα με θάρρος να πάρει αυτή την απόφαση. Την καλούμε τώρα, χωρίς άλλες προφάσεις, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να το κάνει.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με δεδομένη τη χθεσινή γνωμοδότηση των νομικών της Επιτροπής δεν ήταν εξίσου περιττή και η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές του να αποδεχθούν την άρση του απόρρητου, αφού αυτό θα μπορούσε να το κάνει η Επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, γιατί είναι μείζων πολιτική πράξη, να το ζητά ο ίδιος ο βουλευτής. Είναι πράξη ευθύνης και διαφάνειας, να έρχεται ο κάθε βουλευτής χωριστά και να λέει, «εγώ, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ζητώ να ανοίξετε τον κωδικό μου και να ελέγξετε τις χρηματιστηριακές συναλλαγές μου». Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν και δευτερεύοντα ζητήματα, όπως με τις συζύγους, αλλά δεν θέλω να μείνουμε εκεί. Αυτά δεν καλύπτονται με απόφαση της Επιτροπής του πόθεν έσχες, για παράδειγμα για τις συζύγους, όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Γι` αυτά χρειάζεται ειδική δήλωση. Δεν μένουμε όμως εκεί, αυτό θεωρείται πράξη πολιτικής ευθύνης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε για την παράταση της θητείας του κ. Νασιάκου, που θεωρείται πετυχημένη, κατά γενική ομολογία. Τί σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση με μια σειρά προβλημάτων εργασιακού και οικονομικού περιεχομένου που αντιμετωπίζουν τα Σώματα Ασφαλείας -και έχουμε μια σημερινή διαμαρτυρία- όπου σε αυτή την πετυχημένη πορεία του κ. Νασιάκου συνέβαλαν και τα Σώματα Ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ιδιαίτερη ευθύνη η κυβέρνηση και αναγνωρίζοντας την προσφορά των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας, έχει προχωρήσει σε διάλογο μαζί τους για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων τους και την αναβάθμιση της οικονομικής θέσης τους. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες μια αναλυτική ανακοίνωση, όπου φαίνονται όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των Αστυνομικών. Βεβαίως, ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να λάβει πρόσθετα θετικά μέτρα που τους αφορούν. Αυτό έχει τονιστεί και από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών σε συζήτηση που είχε μαζί τους. Πάντα, βεβαίως, αυτές οι κινήσεις θα γίνουν μέσα στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και στα περιθώρια που αυτές οι δυνατότητες δίνουν. Η κυβέρνηση έχει θετική πρόθεση, μέσα από το διάλογο, να σταθεί κοντά στους αστυνομικούς υπαλλήλους, να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματά τους, όμως, μέσα σε συγκεκριμένα εύλογα πλαίσια που μας υποχρεώνουν -θα έλεγα- οι δυνατότητες της οικονομίας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Είναι ευνόητο να έχουν και οι αστυνομικοί υπάλληλοι τις διεκδικήσεις τους, τις θέσεις τους, που είναι απόλυτα σεβαστές γιατί είναι μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Είναι, όμως, άλλο αυτό και άλλο να ακούγεται -και το τονίζω αυτό γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει διατυπωθεί επίσημα, εξ όσων γνωρίζω μέχρι αυτή τη στιγμή- ότι προτίθενται να κάνουν πορεία προς και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί Ελληνας πολίτης, που σέβεται τη Δημοκρατία, ειδικά ένστολος, που να συναινέσει σε μια τέτοια πράξη. Διότι μια τέτοια πράξη θα αποδυναμώσει τις διεκδικήσεις των ίδιων των αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά θα δημιουργήσει και εντυπώσεις για άλλου τύπου σκοπιμότητες, που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματά τους. Θέλω να καλέσω τα συνδικάτα των Σωμάτων Ασφαλείας να σκεφθούν με ιδιαίτερο επαγγελματισμό, ευθύνη και αίσθηση της κοινωνικής αποστολής τους, το θέμα αυτό και να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Εμείς, με τη σειρά μας, θα συνεχίσουμε το διάλογο, προκειμένου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματά τους και να βελτιώσουμε την οικονομική θέση τους. Επίσης, θέλω να καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να πάρουν θέση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε την επιστολή της ηγεσίας των αστυνομικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κάθε συνδικάτο έχει δικαίωμα να στέλνει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εστειλε επιστολή γι` αυτό ακριβώς που είπατε, για το θέμα της ημέρας της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και δίνει εξηγήσεις ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Αυτό που εσείς σήμερα εμπλέκετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν πιστεύω ότι τα συνδικάτα θα αποφασίσουν τελικά να κάνουν μια τέτοια ενέργεια -όπως ακούγεται, τονίζω- να προχωρήσουν σε μια στροφή της πορείας, προς και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Πραγματικά κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για τους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους και θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με την προώθηση των διεκδικήσεων και των αιτημάτων τους. Βεβαίως, θα έδινε δικαιολογημένη λαβή να μιλήσει κανείς για άλλες σκοπιμότητες. Είναι, λοιπόν, η ώρα της ευθύνης για τους ίδιους και για τα πολιτικά κόμματα. Εμείς λέμε, ναι, στη συνέχιση του διαλόγου για τη βελτίωση της θέσης τους. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί, κατά τον οποιοδήποτε τρόπο, να υπάρξει παρακώλυση ή να δημιουργηθούν προβλήματα σε μια τέτοια μεγάλη στιγμή για τη Δημοκρατία μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά το συνδικάτο των αστυνομικών έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξηγεί ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρα, φαντάζομαι ότι δεν θα έρθουν στην εκδήλωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκδήλωση θα κάνουν, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επομένως, δεν θα έρθουν στην εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό μου λέτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν δεν θα έρθουν. Δεν θα μπουν μέσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι η διαφορά μας. Κανείς δεν θέλει να εμποδίσει τις διεκδικήσεις τους και την πορεία τους. Αυτό είναι σαφές. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επιλέγεις πού οδηγείς την πορεία και σε ποια στιγμή. Οχι τη στιγμή της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας. Θα δημιουργηθούν άλλες μνήμες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για διάλογο. Εάν ο διάλογος γίνεται τόσα χρόνια, γιατί δεν παίρνουν «μια» και συνεχώς ο κ. Χρυσοχοϊδης τους κορόιδευε; Το αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Την έχετε υπόψή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω υπόψη την ανακοίνωσή τους, αλλά έχω υπόψη και την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία σας παρακαλώ να διαβάσετε, όπου δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της Πολιτείας. Πρώτος αναγνωρίζω ότι πρέπει μέσα από το διάλογο να προκύψουν θετικά συμπεράσματα για τους αστυνομικούς υπαλλήλους. Αλλά, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει και πολλά μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο προηγούμενο θέμα: Εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής το αποφάσισε αυτό, γιατί να μην αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής για όλους τους βουλευτές και να αναλάβει το κάθε κόμμα μόνο του; Γιατί το κάθε κόμμα, αν βρει και κάτι, θα "κουκουλώσει" τους δικούς του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο έλεγχος δεν θα γίνει από κάθε κόμμα. Θα γίνει και από την Επιτροπή της Βουλής και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αρα, δεν μπορεί να "κουκουλώσει" κανείς τίποτα. Από εκεί και πέρα, είναι μείζων πολιτική πράξη να έρχεται ο ίδιος ο βουλευτής και το ίδιο το κόμμα να το ζητά. Τώρα, η Ν.Δ. κρύβεται. Και ρωτώ, γιατί κρύβεται; Είναι τόσο δύσκολο να πει ο κ. Καραμανλής "προχωρήστε κύριοι, ανοίξτε τους κωδικούς σας, αναλάβετε τις ευθύνες σας";

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την τροπολογία δεν τη γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τροπολογία έχει, ήδη, ακυρωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχει ακυρωθεί; Επειδή δεν σας συμφέρει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι περιττή, άχρηστη, αόριστη και ίσως επικίνδυνη, σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνει, δηλαδή, τον έλεγχο ο Θωμαδάκης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μόνο γι@ αυτό. Είναι και για την Επιτροπή "πόθεν έσχες" της Βουλής.

ΖΟΥΛΑΣ: Αν δεν απατώμαι, η βασική ένσταση της Ν.Δ. -και βάσει αυτής κατέθεσε την τροπολογία- ήταν ότι ήθελε και επιθυμούσε να διευρυνθούν οι έλεγχοι και σε μη βουλευτές, σε πρόσωπα που γενικότερα σχετίζονται με το δημόσιο βίο. Ηθελα να ρωτήσω, εάν επιλύεται αυτό το πρόβλημα με τη χθεσινή απόφαση. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Υπάρχουν, σήμερα, σε ορισμένα ρεπορτάζ διάφορα νομικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τη χθεσινή απόφαση. Θα δημοσιοποιηθούν μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει διαγνωστεί ότι έχουν προβεί σε παραβάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το εκτιμήσει η Επιτροπή του "πόθεν έσχες", η οποία πιστεύω κάνει καλά τη δουλειά της. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω προς τους βουλευτές της Ν.Δ., που μετέχουν στην Επιτροπή, να είναι πιο φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αν δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα. Και αναφέρομαι σε δηλώσεις που έκαναν προχθές. Ας προσέχουν λιγάκι, επιτέλους.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να τελειώσουμε με τους βουλευτές, να φύγει η σκιά πάνω από τον πολιτικό κόσμο και στη συνέχεια, εδώ είμαστε για να λύσουμε όλα τα υπόλοιπα. Είναι κρίσιμο ζήτημα για μένα -και μιλώ ως βουλευτής- όπως και για όλους μας, να φύγει η σκιά που επιχείρησαν κάποιοι να ρίξουν πάνω μας.

ΖΟΥΛΑΣ: Υπαινίσσεστε ότι θα πάρει η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση πρότασης της Ν.Δ., εκ των υστέρων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπαινίσσομαι ότι, εκ των πραγμάτων, προχωρούμε ήδη σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και άλλων παρεμβάσεων που απαντούν σε όλα αυτά τα ζητήματα. Οπως γνωρίζετε, ήδη ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, με την οποία θα επεκτείνεται η απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών, πέραν των υπουργών και γενικών γραμματέων, στους βουλευτές, τους διοικητές των οργανισμών που ελέγχει το Δημόσιο, καθώς και στους νομάρχες και δημάρχους. Είναι μια μείζων πολιτική παρέμβαση και αυτή. Επίσης, υπάρχει προβληματισμός και για άλλα θέματα. Αυτό, όμως, δεν στερεί τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από τους βουλευτές. Αλλωστε, οι επιθέσεις έγιναν εναντίον του πολιτικού κόσμου. Είναι ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Είναι η ώρα της διαφάνειας, της αλήθειας.

ΖΟΥΛΑΣ: Οι υπαινιγμοί ακούστηκαν και για πρόσωπα εκτός πολιτικού χώρου. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει υπαινιγμός, πλέον. Να γίνεται καταγγελία. Υπάρχουν εισαγγελείς και αρχές γι@ αυτό το θέμα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η Ν.Δ. ζητά κάτι πολύ συγκεκριμένο, να επεκταθεί ο έλεγχος και για όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Δεν συμμερίζεται αυτή την ανάγκη η κυβέρνηση; Οχι, εφεξής τι θα γίνει, αλλά και για ό,τι έγινε μέχρι τώρα. Δηλαδή, το "πάρτι" του Χρηματιστηρίου προηγήθηκε της τροπολογίας που θα καταθέσει η κυβέρνηση και θα ληφθούν μέτρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από το "πάρτι" του Χρηματιστηρίου, όπως λέτε, θα έχουμε να βγάλουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα από το άνοιγμα των κωδικών και ορισμένοι μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Γιατί λέγονται πολλά, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα των λόγων. Είναι η ώρα του ελέγχου των πράξεων.

Δεν καταλαβαίνω τι εμποδίζει το ένα το άλλο; Ας δεχθεί η Ν.Δ. το άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών της και ας συνεχίσει να ζητά το υπόλοιπο, το οποίο δεν το έχω αποκλείσει, όπως είδατε. Το συζητάμε. Οποιοι είναι ένοχοι, να τιμωρηθούν. Ολοι οι υπόλοιποι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, και δεν έχουν κάνει καμία παράνομη πράξη και όλες οι κινήσεις τους χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, δεν έχουν κανένα λόγο να βλέπουν μια σκιά να απλώνεται γύρω τους. Σε αυτό το ζήτημα είμαστε κάθετοι. Η διαφάνεια θα επικρατήσει παντού. Οποιος έχει κάτι να κρύψει, να ξέρει ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Γιατί επιμένετε τόσο στο ότι πρέπει να ζητήσει ο κ. Καραμανλής να ανοίξουν οι κωδικοί, όταν η απόφαση που φέρεται ότι θα ληφθεί από την Επιτροπή της Βουλής, είναι έλεγχος και στους 300. Δεν ελέγχει μόνο τους 157 δικούς σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής, φοβάται να το ζητήσει αυτό;

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Μάλλον, δεν έγινα κατανοητός. Η Επιτροπή ελέγχει και τους 300. Δεν ελέγχει μόνο τους 157.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάται ο κ. Καραμανλής να το πει ο ίδιος; Επαναλαμβάνω, τι φοβάται ο κ. Καραμανλής και δεν το κάνει ο ίδιος; Τι έχει να κρύψει; Εάν δεν έχει τίποτα να κρύψει, είναι απλό να κάνει μια δήλωση. Αυτό ζητάμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τροπολογία δεν το λέει αυτό; Επειδή εγώ τη διάβασα, λέει για τους κωδικούς και των 300 και των διοικητών Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γιατί αυτοί έπαιζαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είστε εκπρόσωπος της εφημερίδας "ΧΩΡΑ" και όχι του κ. Καραμανλή. Εδώ δεν κάνουμε πολιτικό διάλογο. Κάνετε ερωτήσεις και με κρίνετε μετά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σχετικά με το θέμα των κινητοποιήσεων των αστυνομικών, θα ήθελα να ρωτήσω. Διαβάζουμε ότι θέλουν να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, πέραν της βελτίωσης του μισθολογικού των αστυνομικών, να αναγνωρίσει και θεσμικά ένα τέτοιο ρόλο στην Αστυνομία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινή τρισέλιδη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που απαντά σε πολλά ερωτήματά σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 July 2003 - 13:05:14 UTC