Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-08-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γειά σας.

Εισαγωγικά θέλω να κάνω μια δήλωση, σε συνέχεια της χθεσινής, σχετικά με τις συναντήσεις που είχε χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής με τα προεδρεία του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού Συλλόγου. Εξερχόμενοι τόσο οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων, όσο και ο υπεύθυνος τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Αλογοσκούφης -και εκεί αναφέρομαι κυρίως- απηχώντας το κλίμα της σύσκεψης που προηγήθηκε, αναφέρθηκε στις ενισχύσεις που θα δοθούν από την κυβέρνηση στα ασθενή οικονομικά στρώματα, τις οποίες χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες, επικοινωνιακού χαρακτήρα κ.λπ.". Ανάλογες δηλώσεις εξέφρασαν και άλλα στελέχη της Ν.Δ..

Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω το εξής:

Εχουμε ή μια απίστευτη διγλωσσία ή μια ιδιαίτερα σκληρή ταξική επιλογή. Είναι αδιανόητο το πώς οι ίδιοι άνθρωποι -και συγκεκριμένα η ηγεσία της Ν.Δ.- οι οποίοι υιοθετούν άκριτα και ανεύθυνα την παραμικρή έστω και υπερβολική διεκδίκηση, η οποία προέρχεται από χώρους από τους οποίους προσδοκούν μικροκομματικά οφέλη είτε από ανθρώπους που πρόσκεινται κομματικά στη Ν.Δ., να είναι την ίδια ώρα τόσο σκληροί και ουσιαστικά να αντιτίθενται σε προσπάθειες στήριξης, από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του λαού μας. Αρνούνται την κοινωνική συνοχή. Την ίδια ώρα που λένε ένα άκριτο και ανεύθυνο "ναι" σε εκείνους που πιέζουν περισσότερο ή σε εκείνους που ανήκουν στον κομματικό τους χώρο, οι οποίοι φθάνουν πολλές φορές να αντικαθιστούν την ελληνική σημαία με μαύρες σημαίες αγνώστου συμβολισμού, την ίδια ώρα λένε "όχι" σε εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης, τους αγρότες, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και μάλιστα όταν αυτή η επιλογή γίνεται από το πλεόνασμα, λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας.

Να το ξεκαθαρίσουμε δια παντός: Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, τόσο πιο ενεργή θα είναι η ασκούμενη κοινωνική πολιτική. Λέμε "ναι" στην πιο ενεργή κοινωνική πολιτική και οι κινήσεις μας στοχεύουν κυρίως σε εκείνες τις τάξεις που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Όταν έχουμε κάτι να δώσουμε μέσα από τη θετική πορεία της οικονομίας, επιλέγουμε κυρίως αυτές τις κατηγορίες. Βεβαίως, κάνουμε διάλογο πάνω στα υπαρκτά προβλήματα και των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων. Βεβαίως προσπαθούμε όσο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά πάντα με γνώμονα τα όρια της οικονομίας. Δεν θα κάνουμε πολιτική με δανεικά. Όταν κάτι έχει να μοιραστεί εξαιτίας της θετικής πορείας της οικονομίας, αυτό θα μοιράζεται πρώτα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή είναι η επιλογή μας.

Θέλω να επισημάνω και πάλι ότι η τακτική αυτή της Ν.Δ. εάν δεν είναι μια απίστευτη διγλωσσία που πραγματικά εντυπωσιάζει με το λαϊκισμό της, είναι μια βαθιά αντιδραστική και ταξική επιλογή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια πληροφορία ότι οι Αυστραλοί πρόκειται να εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας. Γνωρίζετε κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια τέτοια πληροφορία, αλλά καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε πρώτα το σχετικό κείμενο. Με δεδομένο, όμως, ότι η πληροφορία αυτή κυκλοφορεί ήδη στα ΜΜΕ, καλό θα ήταν να κάνουμε μια πρώτη τοποθέτηση, πάντοτε με την επιφύλαξη του τελικού κειμένου. Η Ελλάδα είναι μια απόλυτα ασφαλής χώρα. Εχουμε κάνει σοβαρά θετικά βήματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στα βήματα αυτά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κυρίως για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, έχουν συνεργαστεί και παράγοντες της Αυστραλίας. Επομένως, θεωρούμε αυτού του είδους τις κινήσεις, ως κινήσεις ρουτίνας, γραφειοκρατικές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό κλίμα και τα δεδομένα. Η Ελλάδα θα διοργανώσει -και με τη συνεργασία κυβερνήσεων και υπηρεσιών από εφτά χώρες για το σχεδιασμό του συστήματος των Ο.Α., μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία- τους ασφαλέστερους και καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η κίνηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ανάλογες κινήσεις από την αυστραλιανή κυβέρνηση έχουν γίνει και για τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και από ό,τι πληροφορούμαστε θα γίνουν και για τη Γερμανία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια από την Αυστραλία; Ζήτησε κάτι από την Ελλάδα και δεν της δόθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προβαίνει σε όλη αυτή την ανεπίτρεπτη κίνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου για πάρα πολλούς λόγους, τους οποίους προφανώς καταλαβαίνετε, να μείνω στη σημερινή τοποθέτηση. Κρατώ αυτά που είπατε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ωστόσο αυτή η κίνηση δημιουργεί κάποιες εντυπώσεις. Επειδή μας είπατε για χώρες της Ε.Ε. που έχουν το ίδιο πρόβλημα, μήπως η χώρα μας σκέπτεται να προβεί σε κάποιες κινήσεις, στο πλαίσιο της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αύριο θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε στο θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Χθες το βράδυ στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στο β@ θερινό τμήμα της Βουλής, οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Σκανδαλίδη να αποσυρθούν άμεσα οι διατάξεις για τη διπλή κάλπη και τη λίστα, στο Σχέδιο του εκλογικού νόμου που επεξεργάζεστε. Επιπροσθέτως, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για προβληματικές δημοκρατικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην αποπομπή του κ. Λαλιώτη. Είπε, επίσης, ότι δεν θα δεχθούν οι βουλευτές εκβιαστικό δίλημμα του τύπου "ή ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος ή πάμε σε εκλογές". Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Δεύτερον δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να σχολιάσω τι ειπώθηκε από στελέχη και βουλευτές μας σε μια εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Όπως γνωρίζετε, οι διαδικασίες του ΚΤΕ, είναι εσωτερικές διαδικασίες, όπου καθένας εκφράζει την άποψή του. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν σχολιάζω τοποθετήσεις στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα μια πιο αναλυτική απάντηση. Δεν τίθεται αυτό το θέμα που ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, ότι διοχετεύεται από κυβερνητικούς κύκλους ότι αν δεν ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος η συνέπεια θα είναι οι πρόωρες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με έχετε ακούσει να πω κάτι τέτοιο;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε αν αληθεύει η πληροφορία ότι τρεις αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ θα μεταβούν στο Φαληράκι της Ρόδου, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έρθουν τρεις αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ, ώστε να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους από ανάλογες καταστάσεις με Αγγλους ταραξίες και ιδιαίτερα από την περιοχή του Μπλάκμπουλ. Μας ζήτησαν να ανταλλάξουμε απόψεις και δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Εξάλλου, είναι πολύ φυσικό να τους αφορά το θέμα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κάτι ανάλογο θα γινόταν και από μας στη Βρετανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι Ελληνες δεν φιλοδοξούν να υιοθετήσουν αυτά τα πρότυπα. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι Ελληνες πολίτες θα μιμηθούν αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ούτε πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία και ζητάει συνδρομή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζήτησαν να ανταλλάξουμε απόψεις και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν για περιπτώσεις χουλιγκανισμού και δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε. Μπορούμε να βελτιώσουμε και τις πρακτικές μας απέναντι στους Αγγλους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει πρόβλημα με την πρόσκληση του Φιντέλ Κάστρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να πω ότι παρεμφερές ερώτημα τέθηκε και από την Ανδριάνα Φλόρενς, δημοσιογράφο του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Συγκεκριμένα ρώτησε: "Ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο να έρθει ο Φιντέλ Κάστρο στους αγώνες, δεδομένου ότι οι σχέσεις Ε.Ε. - Κούβας έχουν παγώσει". Θέλω να τονίσω ότι είναι νωρίς, δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το ποιοι θα προσκληθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι θέμα που θα εξεταστεί. Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα αυτό υπολογίζουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι μια μεγάλη γιορτή, όπου κυριαρχούν το αθλητικό ιδεώδες, το μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας των λαών. Είναι ένας χώρος συνεύρεσης, συναγωνισμού και ευγενούς άμιλλας, μεταξύ αθλητών, αλλά και πολιτών από όλες τις χώρες του κόσμου. Θα βρεθούμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε αυτό το μεγάλο αθλητικό, πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Με αυτή την έννοια τα μηνύματα του Ολυμπισμού έχουν να κάνουν με την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, την ευγενή άμιλλα και μας υποχρεώνουν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε διδάξει αυτές τις αξίες.

Δεύτερον, υπάρχει και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ένα από τα μηνύματα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια εμμονή, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάλουμε την τελική απόφασή μας. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα στην ερώτησή σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι, ότι σε ό,τι αφορά την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο θα δημιουργηθεί μια ιδιότυπη ζυγαριά. Αφού, όμως, όπως λέτε ισχύει για όλους, θα ήθελα να απαντήσετε αν το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μπους, ο οποίος έχει δολοφονήσει χιλιάδες Ιρακινούς και υπήρξε κυβερνήτης του Τέξας που ως Πολιτεία κατέχει το ρεκόρ στις θανατικές εκτελέσεις. Θα συνεκτιμηθεί και για τον κ. Μπους αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει πλήρως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο ότι η σοσιαλιστική σας κυβέρνηση θα επιδαψιλεύσει τιμές στον «αθάνατο» Γλύξμπουργκ, λόγω και της ιδιότητάς του. Την ίδια ώρα, όμως, λέτε ότι ηγέτες, όπως ο Κάστρο και ενδεχομένως και άλλοι, θα συμπεριληφθούν σε κάποια λίστα. Ρωτώ, υπάρχει κάποια τέτοια λίστα ή ενδέχεται να υπάρξει; Ας πούμε η βόρειος Κορέα, το Ιράν, είναι χώρες των οποίων οι ηγέτες θα κριθούν σε κάποιο μικροσκόπιο για το εάν θα προσκληθούν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Σας εξήγησα και το σκεπτικό που για μας είναι κυρίαρχο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από κει και πέρα, όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων θα σας απαντήσουμε για το ποιούς καλέσαμε και γιατί. Δεν υπάρχουν λίστες και μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να τραυματίσει το μήνυμα των Ο.Α. που είναι μήνυμα συναδέλφωσης, ειρήνης και συνεργασίας. Αυτό το μήνυμα συνδέεται με το μήνυμα για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση. Ολοι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ομιλώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις, μιλώ για θέματα αρχής. Θα σας παρακαλούσα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα και να μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει, διότι θέμα λίστας δεν υπάρχει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Φλώρινα 23.8.2003, είναι η ημερομηνία που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι υπογράφηκε πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας, που αφορά ειδικά την Ολυμπιάδα, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κούβα, από τον κ. Λιάνη και τον Κουβανό ομόλογό του. Με μια χώρα που η Ελλάδα έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και ειδικά σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα, για το εάν θα προσκληθεί ο ηγέτης της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εθεσα θέμα εγώ;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα το εξετάσετε. Τί θα εξετάσετε, εάν θα έρθει ή όχι ο Κάστρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα δεν μας έχει καν απασχολήσει.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αυτό το πρωτόκολλο της αθλητικής συνεργασίας πιστεύετε ότι είναι συμβατό με την κοινή θέση της Ε.Ε. για περιορισμό των πολιτικών επαφών με την Κούβα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή η περίπτωση είναι αθλητική υπόθεση, δεν είναι πολιτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι δεν έχει απασχολήσει ακόμα την κυβέρνηση το θέμα των προσκλήσεων. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει καλέσει τόσους ηγέτες για να έρθουν στην Ολυμπιάδα; Αυτό δεν ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των επαφών του, που είχε ως προεδρεύων της Ε.Ε. έκανε ορισμένες κινήσεις. Από κει και πέρα, είναι διαφορετικό το θέμα με τους ομολόγους του της Ε.Ε. και διαφορετικό με τους ηγέτες των άλλων χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι μόνο τους ηγέτες της Ε.Ε., κάλεσε και τον κ. Μπους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό να έγιναν από τον Πρωθυπουργό τιμητικά αυτές οι προσκλήσεις κατά τις επαφές που είχε, ως προεδρεύων της Ε.Ε., οι οποίες είχαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα γιατί απευθύνονται σε εταίρους μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όμως, έχει ασχοληθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετική μια κίνηση του Πρωθυπουργού προς τους εταίρους μας με τη σημασία που έχει και διαφορετική η σύνταξη ενός καταλόγου προσκλήσεων. Δεν είναι το ίδιο. Οταν γίνει αυτό θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά. Μπορεί να προσκληθούν όλοι. Δεν μπορούμε αυτό να το αποκλείσουμε. Κανέναν δεν έχουμε αποκλείσει και δεν έχουμε καλέσει κανέναν, εκτός από αυτούς που ο Πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα με την πρόκληση του Κάστρο στην Ολυμπιάδα του 2004;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα με κανέναν ηγέτη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε το υπουργείο Εξωτερικών που ρωτάται επιμόνως από χθες το βράδυ, δεν δίνει συγκεκριμένη απάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντάτε, θα έρθει ή όχι; Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα από πλευράς της Ελλάδας για την πρόσκληση του Κάστρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ως κυβέρνηση, πέρα από τις κινήσεις που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός στους εταίρους, δεν μας έχει απασχολήσει ακόμα το θέμα των προσκλήσεων των ηγετών. Θα μας απασχολήσει, όμως, σύντομα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεκτιμηθούν όλα αυτά που είπατε και για την τουρκική πολιτική ηγεσία; Διότι κι εκεί έχουμε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα. Ολα θα εκτιμηθούν. Γνωρίζετε ότι υπάρχει και η Ε.Ε. στο θέμα που θέσατε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι είναι συνδεδεμένη με την Ε.Ε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο υπάρχει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό εκτιμάται από τη διεθνή θέση της χώρας. Σας είπα ότι θα εκτιμηθούν ορισμένα πράγματα: Το θέμα του μηνύματος των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ολυμπιακού Ιδεώδους, της σχέσης ειρήνης, συνεργασίας και συνεύρεσης των λαών και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με αυτά, τα οποία ακόμα δεν μας έχουν απασχολήσει. Βεβαίως, με τους εταίρους μας η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι είμαστε σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ούτε εάν θα κληθούν όλοι. Δεν θέλω να μπω σε μεμονωμένες περιπτώσεις, από τη στιγμή που δεν μας έχει απασχολήσει το θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις αποφάσεις της Ε.Ε. που έχουμε ψηφίσει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα, η Ε.Ε. θα λάβει τις αποφάσεις για το ποιοί ηγέτες θα έρθουν στην Ελλάδα για την Ολυμπιάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι βέβαια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί αναφέρετε συνέχεια την Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την ανέφερα γιατί ρωτήθηκα. Επαναλαμβάνω ότι σε επίπεδο πολιτικών επαφών, η Ε.Ε. έχει λάβει μια απόφαση για πάγωμα των πολιτικών σχέσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. με την Κούβα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί σχέση έχει αυτό με την Ολυμπιάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προσέξατε καλά την τοποθέτησή μου. Βιάζεστε. Δεν ακούτε τις απαντήσεις μου. Σας είπα ότι υπάρχει από τη μια η απόφαση της Ε.Ε. για πάγωμα των πολιτικών σχέσεων με την Κούβα και από την άλλη το θέμα των Ο.Α., το οποίο δεν το θέτουμε ως θέμα πολιτικής. Εάν προσέξατε αυτά που είπα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πρόσεξα πολύ καλά και είστε αυτός, ο οποίος συνδέει το θέμα της απόφασης της Ε.Ε., ποτ ελήφθη επί ελληνικής Προεδρίας και αυτό είναι ένα από τα ιστορικά επιτεύγματά σας και το συνδέσατε με την Ολυμπιάδα. Σας έκανε κανείς αναφορά για Ε.Ε., εσείς την αναφέρατε. Προς τί λοιπόν αυτή η αναφορά στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έκανα αναφορά στην Ε.Ε., εσείς με ρωτήσατε. Είπα ότι οι προσκλήσεις που θα σταλούν στους ηγέτες για τους Ο.Α. θα εκτιμηθούν με βάση το μήνυμα των Ο.Α. για συναδέλφωση, ειρήνη, συνεργασία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει αποφασιστεί πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του εκλογικού νόμου και εάν ο κ. Σκανδαλίδης τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει αμέσως μετά ή θα αποφασιστούν σε κάποιο κυβερνητικό όργανο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αποφασίζει μόνος του ένας υπουργός για ένα τέτοιο θέμα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Ο κ. Σκανδαλίδης θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση γενικότερα, την τελική εκτίμησή του για τον εκλογικό νόμο. Αυτή τη στιγμή ο κ. Σκανδαλίδης, ιδιαίτερα υπεύθυνα και προσεκτικά, κάνει διάλογο. Επίσης, διάλογος γίνεται και εσωκομματικά και με τους βουλευτές μας. Από τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου, όπου όπως είδατε εκφράζονται απόψεις, γνώμες, προτάσεις, κατατίθενται ολοκληρωμένα σχέδια, θα υπάρξει ένα τελικό συμπέρασμα, στο οποίο θα καταλήξει ο κ. Σκανδαλίδης. Από την εισήγηση του κ. Σκανδαλίδη θα υπάρξουν και οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ενα χρονοδιάγραμμα μπορείτε να μας δώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη βιάζεστε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πότε θα συνέλθει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνεδριάσει τον Οκτώβριο και όχι κατ ανάγκη για τον εκλογικό νόμο. Συζήτηση με τους βουλευτές γίνεται και θα ολοκληρωθεί. Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Συζήτηση είναι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε άδικο. Εάν είχατε παρακολουθήσει όλη τη συνεδρίαση θα είχατε διαπιστώσει ότι υπήρξε ένας πραγματικά πλούσιος και σημαντικός διάλογος. Το γεγονός ότι κατατίθενται και συμπληρωματικές προτάσεις και σχέδια, δείχνει πόσο απασχολεί πραγματικά αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Φέραμε την πρόταση για τον εκλογικό νόμο, γιατί πιστεύουμε στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος και ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ανανέωσης, διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Σε αυτό το διάλογο ακούγονται πολλές απόψεις, ακόμα και αντίθετες. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι υπάρχει ζωντάνια σε αυτό το διάλογο, με εξαίρεση τη Ν.Δ., που έσπευσε να αυτοακυρωθεί, απέχοντας από αυτές τις διαδικασίες. Τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου θα αξιολογηθούν. Ο,τι μέτρο, ό,τι πρόταση, ό,τι επιχείρημα αποδεικνύει ότι ένα συγκεκριμένο άρθρο ή μέτρο συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος και την ανανέωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία θα αξιολογείται θετικά. Ο,τι μέσα από τη συζήτηση και τα επιχειρήματα που ακούγονται δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουμε κανένα λόγο να τα αποδεχθούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 August 2003 - 14:05:07 UTC