Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εχετε, ήδη, παρακολουθήσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, καθώς και τα μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, τα οποία ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να απαντήσω στις σημερινές δηλώσεις του κ. Καραμανλή: Παρακολουθήσαμε, πριν από λίγο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διακατέχεται πλήρως από σύγχυση και πανικό. Σύγχυση, γιατί ξεχνώντας τα περί "αλλεργίας στις παροχές", που έλεγε την Παρασκευή, σήμερα αποκάλεσε "φιλοδώρημα" το πακέτο των 800 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πανικό, γιατί δεν δίστασε να προσβάλει τον ελληνικό λαό, μιλώντας για δήθεν εξαγορά συνειδήσεων. Ο ελληνικός λαός, όμως, και γνωρίζει και κρίνει και αποφασίζει. Γνωρίζει πολύ καλά την ανυπόληπτη Ελλάδα στην οποία τον είχε οδηγήσει η Ν.Δ. με τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, όπως επίσης γνωρίζει πολύ καλά και τη σημερινή ισχυρή Ελλάδα. Την Ελλάδα με τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία που έπεσε κάτω από το 9% και πέφτει συνέχεια, με το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που συγκλίνει με την Ευρώπη. Σήμερα, η ισχυρή Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, να φροντίζει για τους πολίτες με στόχους, πρώτα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως ακριβώς όλα τα τελευταία χρόνια πράτταμε με την πολιτική μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε, αν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπήρξαν από υπουργούς κάποιες παρατηρήσεις ή επισημάνσεις; Κάτι ακούσαμε για τον κ. Παπανδρέου, κάτι που ίσως να επικαλεστεί η Ν.Δ. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς έγινε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε πλήρης ομοφωνία και έγκριση στα μέτρα κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Οπως γίνεται πάντα, υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις από τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής που ανέπτυξαν τις απόψεις τους, οι οποίες κατέτειναν σε πλήρη συμφωνία και έγκριση του πακέτου. Δεν κατανοώ ποιο είναι το πρόβλημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ετέθη το ερώτημα, από πού θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα και αν θέλετε να μας πείτε κιόλας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ετέθη ερώτημα -και ετέθη και από εμένα- για μεγαλύτερη επιχειρηματολογία και γνώση σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της σημερινής αναπτυξιακής πορείας, της πορείας της οικονομίας και της δυνατότητας, μέσα από αυτή την αναπτυξιακή πορεία, να κάνουμε ενεργότερη κοινωνική πολιτική. Και αυτό για να είμαστε όλοι καλύτερα ενημερωμένοι. Αυτό έγινε. Παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η πορεία της οικονομίας. Εχουμε σήμερα πρωτοφανή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εχουμε την πιο ισχυρή και ενεργή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη δημιουργεί τους πρόσθετους πόρους που χρειαζόμαστε για ακόμη πιο ενεργή κοινωνική πολιτική. Σε τελική ανάλυση, αυτή η πολιτική τα τελευταία χρόνια ήταν και διαχρονική. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2001 δημιουργήσαμε το δίκτυο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Θέλω να σας παρουσιάσω -και είναι στη διάθεσή σας- τον πίνακα για την εξέλιξη των δαπανών κοινωνικής προστασίας. Θα διαπιστώσετε ότι από το 1996 και μετά, στον τομέα των δαπανών κοινωνικής προστασίας, η χώρα μας συγκλίνει με τους μέσους όρους της Ευρώπης. Φτάσαμε το 2001 το μέσο όρο της Ευρώπης. Σήμερα, με αυτή τη δέσμη μέτρων κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, προχωρούμε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η Ελλάδα συγκλίνει τώρα και αφήνει τον κ. Καραμανλή στη μιζέρια, στην αναξιοπιστία, στη διγλωσσία, την οποία διαπιστώσαμε και σήμερα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ρώτησα να μας πείτε, αν συζητήθηκε από πού θα εξοικονομηθούν αυτοί οι πόροι, από ποιά κονδύλια, από πού θα αφαιρεθούν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα περίπου 4%, η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Από εκεί εξοικονομούνται αυτοί οι πόροι και μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε ενεργότερη κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για μια αναδιανομή εισοδήματος, μια δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, γιατί πάμε καλά και θα πάμε ακόμη καλύτερη στη συνέχεια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός στον πρόλογό του είπε ότι ο κύριος στόχος σας πλέον είναι η σύγκλιση της ελληνικής περιφέρειας με τις πλέον αναπτυγμένες περιφέρειες της Ε.Ε. Ηθελα να ρωτήσω εάν επίκεινται προσεχώς -δεν εννοώ άμεσα- κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις σας, είτε διοικητικές, είτε οικονομικές, που να καθίσταται σαφές ότι ο κύριος στόχος σας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται να εξαγγείλουμε την «Οικονομική και Κοινωνική Χάρτα», για την πλήρη σύγκλιση με την Ε.Ε. σε όλους τους τομείς και τη δημιουργία συνθηκών για την ευημερία του ελληνικού λαού, μέχρι το 2008. Αυτή θα γίνει από τον Πρωθυπουργό. Αρχικά θα αναφερθούν στη Θεσσαλονίκη οι βασικές πολιτικές παράμετροί της και θα υπάρξει πλήρης παρουσίαση την επόμενη εβδομάδα. Η Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής σύγκλισης είναι το επιχειρησιακό σχέδιο, όπου με συμπόρευση, με συνέργια του ελληνικού λαού, θα δημιουργήσει -στην εκτέλεσή του βεβαίως- την πραγματική σύγκλιση σε όλους τους τομείς μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Θα έχουμε φθάσει το επίπεδο των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τί απαντάτε στο κύριο επιχείρημα της Ν.Δ. ότι αυτό το μέτρο κοινωνικών παροχών ουσιαστικά αποτελεί παροχολογία ενόψει των εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας τα πούμε καθαρά: Ο κ. Καραμανλής είναι σε σύγχυση και πανικό. Σύγχυση, γιατί ενώ έλεγε ότι του προκαλούν «αλλεργία» οι παροχές, σήμερα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ονομάζει «φιλοδωρήματα» το πακέτο των 800 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πανικό, γιατί προσβάλλει τους Ελληνες. Λέει ότι «εξαγοράζονται συνειδήσεις». Οι Ελληνες, όμως, δεν προσβάλλονται. Οι Ελληνες γνωρίζουν, κρίνουν, αντιμετωπίζουν και τιμωρούν. Οταν θυμάται ο Ελληνας ότι η Ν.Δ. τον είχε οδηγήσει στην ανυπόληπτη Ελλάδα, με τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και συγκρίνει με το σήμερα, όπου η ανεργία πέφτει για πρώτη φορά, κάτω από το 9%, όταν έχουμε δείκτη κοινωνικών δαπανών που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ε.Ε., όταν έχουν διπλασιαστεί, για παράδειγμα, οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία τα τελευταία χρόνια, τότε γνωρίζει ότι βαδίζει σταθερά και σίγουρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνηση: Γιατί 800 δις δραχμές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η όλη δέσμη κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής είναι 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν, περίπου σε 800 δις δραχμές. Το είπα σε δραχμές για να γίνει κατανοητό από τον απλό πολίτη. Το όλο πακέτο, κοινωνικό και αναπτυξιακό, είναι αυτό που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από τον κ. Χριστοδουλάκη. Περιλαμβάνει τα μέτρα για τους αγρότες και τη στήριξη της υπαίθρου, την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, τη στήριξη της οικογένειας, τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και τη μείωση των ειδικών φόρων και χρεών στα οποία αναφέρθηκε, ήδη, ο Πρωθυπουργός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το πρόγραμμα πότε θα εφαρμοστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εφαρμοστεί από 1.1.2004. Μάλιστα, υπήρξε ιδιαίτερη επισήμανση του Πρωθυπουργού σε αυτό, για την άμεση και συνολική εφαρμογή αυτού του πακέτου, την 1.1.2004 με εξαίρεση τα δύο μέτρα φορολογικής πολιτικής, τα οποία θα εφαρμοστούν αμέσως, από τον Οκτώβριο. Τα δύο αυτά μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως θα είναι, το φθηνό πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, το οποίο θα εφαρμοστεί στις 15 Οκτωβρίου 2003 και τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τα φορολογικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που έχουν να κάνουν με τα αυτοκίνητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και αυτό που έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό για τους φοιτητές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μέτρο για τους φοιτητές θα εφαρμοστεί μαζί με όλα τα μέτρα την 1.1.2004. Οπως καταλαβαίνετε, όλα τα φορολογικά μέτρα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν αμέσως, γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της κερδοσκοπίας. Αυτά τα πράγματα λύνονται πάντα με αυτόν τον τρόπο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε μείωση του φόρου αμέσως, τί εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν λέμε αμέσως, εννοούμε την πάροδο μικρού και ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 September 2003 - 14:05:09 UTC