Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο. Στις 13.30, θα υπάρξουν σχετικές δηλώσεις.

Το απόγευμα, στις 6.30, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδη.

Την Παρασκευή (19/9), στις 10 το πρωί, θα αναχωρήσει για την Ηγουμενίτσα, όπου μεταξύ άλλων θα εγκαινιαστούν το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το Δικαστικό Μέγαρο.

Θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική παρατήρηση:

Οπως διαπιστώσατε, χωρίς προβλήματα, έληξε χθες η διαδικασία της κατάθεσης των δηλώσεων για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ηταν μια ιδιαίτερα σημαντική πράξη, μια πολιτική κίνηση, μια επίθεση διαφάνειας, ιδιαίτερα σε ένα ευαίσθητο θέμα που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία. Τώρα, ο λόγος ανήκει και στα άλλα κόμματα. Θέλω να επισημάνω ότι ιδιαίτερα για τη Ν.Δ. προκύπτει μια μεγάλη πολιτική ευθύνη. Οταν το κόμμα αυτό εμφανίζεται να κόπτεται για το θέμα του Χρηματιστηρίου, πρέπει -επειδή δεν το έκανε- τουλάχιστον τώρα να φανεί στοιχειωδώς συνεπές, δίνοντας εντολή στους βουλευτές του να καταθέσουν και αυτοί τις δηλώσεις για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους. Δεν αρκεί να δημιουργείς θέματα γύρω από συζητήσεις στη Βουλή ή άλλες διαδικασίες και να καταγγέλλεις, πριν αποδείξεις ότι τόσο εσύ ως κόμμα, όσο και οι βουλευτές σου, είστε συνεπείς σε ένα μείζον θέμα που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει, λοιπόν, μια ανοικτή πρόκληση για το κόμμα της Ν.Δ. να τολμήσει και να αποδεχθεί η ίδια να δώσει την εντολή, για την κατάθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών της. Αναμένουμε τις ενέργειες του κόμματος της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή. Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στο "πόθεν έσχες" που κατέθεσαν στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Οι συναλλαγές δεν είναι στο "πόθεν έσχες", στο οποίο αναφέρονται μόνον οι μετοχές που κατέχεις κάποια χρονική στιγμή και όχι η διαδικασία της συναλλαγής και τα κέρδη ή οι ζημίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έχεις κέρδη, δεν φαίνονται μέσα, δεν τα δηλώνεις δηλαδή, τα κρύβεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο έντυπο που δηλώνεται στη Βουλή, όπως γνωρίζετε, αναφέρονται οι μετοχές που κατέχεις σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορεί να έχουν προκύψει τεράστιες συναλλαγές, μπορεί να έχουν προκύψει κέρδη και ζημιές ή οτιδήποτε άλλο που δεν φαίνονται πουθενά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κέρδη δεν τα δηλώνετε εσείς οι βουλευτές; Ούτε στο "πόθεν έσχες; Τα κρύβετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας μίλησα για την κίνηση των λογαριασμών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο λογαριασμό της τράπεζας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. "Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει". Στη δήλωση του "πόθεν έσχες" δεν φαίνονται τέτοια ζητήματα. Από εκεί και πέρα, στις δηλώσεις που έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και η κίνηση των λογαριασμών και τα αποτελέσματα. Τολμά η Ν.Δ. να κάνει το ίδιο; Εχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί; Αν δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί, τώρα είναι η ώρα να δώσει εντολή στους βουλευτές της να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις. Αλλιώς, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή στη δήλωσή σας καταλήγετε, λέγοντας ότι θα επανέλθουμε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα συμπεράσματά μας, εννοώ και με άλλες κινήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Γι@ αυτές τις κινήσεις ήθελα να ρωτήσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα θέσουμε θέμα σε κάθε κατεύθυνση. Είναι σαφές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτό απαντά από μόνο του. Οταν κατευθείαν θέτω θέμα εδώ, είναι κίνηση. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα επανέλθω με συμπεράσματα, αν δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση ή σχετική δήλωση από τη Ν.Δ.. Βεβαίως, είναι ένα θέμα με το οποίο μπορεί να απασχοληθούν όλοι. Και η Επιτροπή "πόθεν έσχες" της Βουλής μπορεί να απασχοληθεί. Δεν θα τους υποδείξουμε εμείς τι θα κάνουν. Αλλά, εμείς θα φέρουμε πολιτικά το θέμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, δημιούργησε μια εικόνα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έλυσε προβλήματα ή δεν τα έλυσε όλα, όπως τα ήθελε η κυβέρνηση. Εχουμε ανοικτά μέτωπα στην Παιδεία, κλειστά πανεπιστήμια, πρόβλημα για την εξεταστική περίοδο, έχουμε τον Οκτώβριο αναγγελία απεργιών από καθηγητές και δασκάλους. Βλέπετε δίκαια αιτήματα και πώς θα τα ικανοποιήσετε; Βλέπετε να υπάρχει και κάποιο πολιτικό κίνητρο πίσω από αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σταθώ στα δύο πρώτα σκέλη της ερώτησής σας και με βάση αυτά μπορούμε στη συνέχεια να κινηθούμε, χωρίς να χρειαστεί να επεκταθούμε στο τελευταίο. Πρώτον, το κοινωνικό πακέτο το οποίο εξαγγείλαμε, δεν περιείχε αυξήσεις για όλους τους κλάδους των εργαζόμενων. Περιείχε μια δέσμη μέτρων με στόχευση να εξυπηρετηθούν οι αδύναμες οικονομικά -κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού. Ηταν ένα πακέτο μέτρων για το χαμηλοσυνταξιούχο, το χαμηλόμισθο, τον άνεργο, την άνεργη γυναίκα, τον αγρότη. Δεν είναι όλες οι αυξήσεις που δίνονται στο δημόσιο τομέα της οικονομίας, ούτε όλα τα μέτρα, τα οποία κατά καιρούς παίρνουμε, ούτε όλες οι κινήσεις που γίνονται στην οικονομία. Είπαμε ότι από το πλεόνασμα της προσπάθειας κάναμε μια παρέμβαση κοινωνικής ευαισθησίας με θετικό αποτέλεσμα γι@ αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας. Προσεγγίζουμε πάντα -και το έχω πει για όλες τις κινητοποιήσεις- με ιδιαίτερο σεβασμό και ευθύνη τα προβλήματα που θέτουν διάφορες κατηγορίες εργαζόμενων. Ετσι προσεγγίσαμε και τα θέματα που αφορούν την Παιδεία. Μετά την απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, καθώς και του Γραμματέα του Κόμματος, υπήρξαν ανακοινώσεις οι οποίες θέτουν τα πράγματα στη θέση τους. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικές κινήσεις, γίνεται μια σημαντική οικονομική παροχή στους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και τους δασκάλους. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Είναι μια σημαντική παροχή. Εξαντλούμε τα περιθώριά μας. Ερχόμαστε να απαντήσουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητες, σε καυτά θέματα που θέτουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, των οποίων το έργο και εκτιμούμε και σεβόμαστε. Αυτή είναι η θετική απάντησή μας. Δίνουμε μια θετική διέξοδο στα οικονομικά θέματα που έθεσαν. Ερχόμαστε, με τη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με τη συγκεκριμένη παροχή, να απαντήσουμε θετικά στα θέματα που μας είχαν θέσει. Αυτές είναι οι δυνατότητές μας. Θέλω πραγματικά να καλέσω όλους να συμβάλουν σε μια γενικότερη θετική πορεία, η οποία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, στο χώρο της Παιδείας.

Οσον αφορά το θέμα των πανεπιστημιακών, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα γίνουν σχετικές συζητήσεις, θα υπάρξουν κάποιες συναντήσεις και -πάντα στο πλαίσιο που μας επιτρέπει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική- θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο -και κανείς δεν θα το ήθελε αυτό υποθέτω- όλα όσα έχουμε κατακτήσει με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού αυτά τα χρόνια.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι και η τελευταία κουβέντα της κυβέρνησης ως προς το οικονομικό σκέλος; Υπάρχουν περιθώρια εάν πιέσουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά τους καθηγητές και τους δασκάλους, αυτή είναι η απόφασή μας. Θέλω να τονίσω ότι εξαντλούμε τα περιθώριά μας. Είναι μια γενναία παροχή. Ικανοποιούμε, σε μεγάλο βαθμό, τα αιτήματα που είχαν τεθεί. Οπως γνωρίζετε, ένα οικονομικό αίτημα, όταν τίθεται, δεν ικανοποιείται στο σύνολό του, αμέσως. Σπανιότατα γίνεται κάτι τέτοιο. Υπήρξε μια γενναία απάντηση από την κυβέρνηση. Σταθήκαμε κοντά τους. Υπήρξε μια σημαντική οικονομική συμβολή. Αναγνωρίσαμε το έργο που επιτελούν. Θέλουμε να τους καλέσουμε να το δουν, να το εκτιμήσουν και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη γενικότερη θετική πορεία της Παιδείας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την απόφαση που είχε ληφθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των Σκοπίων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε επί Νέας Δημοκρατίας;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει σημασία; Οταν με τον αρχηγό του κράτους υπήρξε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και έλαβε μια απόφαση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, θέτετε μια ερώτηση και χρονικά προσδιορίζω πότε έγινε. Μιλάμε για την απόφαση του 1991. Εχει σημασία αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει αλλάξει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η χρονική συγκυρία στην οποία γίνεται κάθε κίνηση έχει τη δική της σημασία. Αποφασίζεις κάποια στιγμή τις κινήσεις σου, οι οποίες γίνονται, έγιναν και οδηγούν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οταν από εκεί και πέρα εκτιμάς το αποτέλεσμα αυτό, βλέπεις ποιες θα είναι οι παραπέρα κινήσεις που θα κάνεις. Αυτό γίνεται στην εξωτερική πολιτική. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ερώτημα αν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχει ερώτημα αν έχουμε νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να εκτιμήσουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν νέα δεδομένα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν νέα δεδομένα και τα εκτιμούμε. Εμάς μας ενδιαφέρει να λυθεί οριστικά -αν και δεν φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι προ των πυλών- αλλά ως γενική πολιτική, το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα Σκόπια και να υπάρχει μια σχέση ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα υποχωρήσουμε -και θέλω να το κάνω εξαρχής σαφές, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες- αλλά ότι πρέπει να εκτιμάς τα νέα δεδομένα, πρέπει να βλέπεις τους διεθνείς συσχετισμούς που αναπτύσσονται και να μπορείς να αξιοποιείς αυτούς τους συσχετισμούς για να προωθείς τα συμφέροντά σου. Πρέπει κάθε στιγμή να θυμάσαι ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, έχει να κερδίσει, αν βρεθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση -το τονίζω- στο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν επανήλθε πάλι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, δεν είναι δεσμευτική η απόφαση αυτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεσμευτικές αποφάσεις στα εξωτερικά θέματα, οι οποίες έχουν ληφθεί προ 12ετίας, έχουν υλοποιηθεί. Εχουν ανακύψει συγκεκριμένα αποτελέσματα, έχει περάσει καιρός και έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, έχουν αναπτυχθεί νέοι διεθνείς συσχετισμοί και έχει αλλάξει όλη η περιοχή. Ολα αυτά συνεκτιμώνται, δεν είμαστε σε γυάλα. Είμαστε στη ζωή και στη διεθνή πολιτική. Οποιος δεν το βλέπει κακό δικό του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κουβεντιάζουμε πλέον το όνομα «Μακεδονία» ως πιθανό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αν με ρωτάτε ευθέως, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, απαντώ όχι. Οτι αναζητούμε λύση, αναζητούμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τη λύση πάντα την αναζητούσαμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν την αναζητούσαμε πάντα. Υπήρχαν κάποιες πολιτικές που προκαλούσαν άλλα δεδομένα. Νομίζω ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμβάλουν αρκετοί από τους πολιτικούς και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ειδικά οι πολιτικοί που έχουν γνώση του θέματος. Γνωρίζετε ότι συμφέρον για την Ελλάδα είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Και αυτό σημαίνει ότι, ναι μεν δεν θα αποδεχθούμε την άποψη της άλλης πλευράς, αλλά κι εμείς πρέπει να κάνουμε σχετικές κινήσεις. Αυτό βοηθά τη χώρα μας και τα πραγματικά συμφέροντά μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι τα νέα δεδομένα, βεβαίως, υπάρχουν σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης. Ευθέως ρωτώ, σε ό,τι αφορά την ονομασία ή παράγωγο της λέξης «Μακεδονία», έχει αλλάξει τίποτα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τί εννοείτε;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε λεχθεί να υπάρχει ένας επιθετικός προσδιορισμός με τη λέξη «Μακεδονία».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προσχωρούμε σε καμία άποψη κανενός. Ξέρουμε, όμως, να εξυπηρετήσουμε με τις αναγκαίες κινήσεις την εκμετάλλευση των διεθνών συσχετισμών τα δικά μας συμφέροντα, τα οποία προϋποθέτουν αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και όχι δογματισμούς. Προϋποθέτουν στρατηγική και στόχους, εκμετάλλευσης των διεθνών συσχετισμών και συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μόνο όποιος δεν θέλει, δεν το καταλαβαίνει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά ρωτάω, το όνομα το συζητάμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το όνομα είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και όλα αυτά τα συζητάμε. Ολα συνεκτιμώνται στη διεθνή πολιτική, την οποία αξιολογείς κάθε φορά, προκειμένου να καθορίσεις τη στρατηγική σου. Αρα, εάν μπορούσε να βρεθεί μια λύση, που θα έλυνε αυτό το πρόβλημα -είναι η τελευταία εκκρεμότητα που μένει- και η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή, θα θεμελιωνόταν μια σχέση ειρήνης, συνεργασίας με τη γείτονα χώρα, θα ήταν καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αγκύλωση να επιμένει κάποιος στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχα την εντύπωση ότι έχουμε ωριμάσει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μέλος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο κ. Μπίστης, μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε απόψεις -εκ μέρους της κυβέρνησης φαντάζομαι- και κατηγόρησε για αγκύλωση τη Ν.Δ. στο όνομα της ονομασίας της FΥRΟΜ. Μίλησε για εμμονή και εσφαλμένη απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Ρωτώ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι ήταν εσφαλμένη η απόφαση αυτή, όταν ένα σημερινό μέλος της, τη χαρακτηρίζει έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα παραμείνω στην τοποθέτησή μου που ήταν σαφής. Μόνο ανόητοι δεν καταλαβαίνουν σήμερα ότι χρειάζεται να είναι η πολιτική μας, μια πολιτική συνεννόησης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια πολιτική επίλυσης των προβλημάτων, μια πολιτική ειρήνης και συνεργασίας. Δεν κατηγόρησα τη Ν.Δ. Είπα ότι μόνο ανόητοι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική. Απ` ό,τι έχω προσέξει και στο χώρο της Ν.Δ. υπάρχουν πολλές φωνές που συναινούν σε αυτό που λέω, γι@ αυτό και δεν τους κατηγόρησα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε, λοιπόν, τις δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα. Κύριε Κανελλόπουλε, έχετε πέσει σε ένα σοβαρό ατόπημα. Δεν υποβάλλετε ευθέως την ερώτησή σας. Εχω απαντήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Ο κ. Μπίστης εκτός από αυτά τα θέματα, έθεσε και κάποια θέματα για την κυβέρνηση. Λέει ότι θα στηρίξει τις θετικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και τις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, ενώ θα ασκήσει αυστηρή κριτική για ορισμένες επιλογές, για οπισθοδρομήσεις και για παραλείψεις και επιπλέον στο θέμα της ανανέωσης και διεύρυνσης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου ζητάτε να σχολιάσω δηλώσεις μελών της κυβέρνησης;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Βεβαίως. Είναι μέλος της κυβέρνησης, κάνει σχόλια για την κυβέρνηση, ζητάει να έχει λόγο στην ανανέωση των ψηφοδελτίων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπίστης μετέχει στην κυβέρνηση και υλοποιεί -όλες από ό,τι γνωρίζω- τις κυβερνητικές επιταγές που αποφασίζουμε. Από κει και πέρα, ανήκει σε έναν πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος συνεργάζεται και με το ΠΑΣΟΚ και μέσα από αυτόν, όταν συζητά πολιτικά, λέει την άποψή του. Οπως κι εγώ, μπορώ να εκφράσω την άποψή μου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Θα με ρωτήσετε, ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, γιατί σε μία εσωκομματική διαδικασία ανέπτυξα την άποψή μου; Είναι λογικό; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο καθένας μας μετέχει σε ένα κόμμα. Όταν πρόκειται για εσωκομματική διαδικασία εκφράζονται κάποιες απόψεις. Φανταστείτε τι θα γίνει, αν απαγορεύσουμε στους υπουργούς που είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκφράζονται ελεύθερα -αυτά τα πράγματα δεν γίνονται βέβαια- επειδή την επομένη θα σχολιάζονται οι δηλώσεις τους κατά την πολιτική ενημέρωση. Είναι διαφορετικό ως υπουργός να υλοποιείς την κυβερνητική πολιτική - και την υλοποιούν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί μας- και είναι τελείως διαφορετικό ως μέλος ενός κόμματος, στα όργανα του κόμματός σου, να κάνεις μία γενικότερη πολιτική αναφορά. Και θα ήταν ανεπίτρεπτο να τη σχολιάσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Εδώ εσείς μας λέγατε, προχθές, για τις πολλές γραμμές και τις πολλές θέσεις που έχει η Ν.Δ. και τώρα λέτε ότι είναι ανεπίτρεπτο να σχολιάζονται οι θέσεις ενός μέλους της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, ανεπίτρεπτο. Όταν εκφράζεται στα όργανα του κόμματος, όπως για παράδειγμα στην Κεντρική Επιτροπή; Σχολίασα εγώ ποτέ δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους σε κομματικές διαδικασίες; Ουδέποτε. Σχολίασα μόνο δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. εκτός κόμματος, στα Μέσα Ενημέρωσης. Θα σχολίαζα ποτέ αν στη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών της Ν.Δ. γινόταν διαρροή ότι κάποιος τομεάρχης είπε το άλφα ή το βήτα; Δικαίωμά του είναι. Εξάλλου, γιατί γίνονται οι συνεδριάσεις; Τί νόημα έχει να γίνονται συνεδριάσεις των κομμάτων, αν βγαίνουμε και σχολιάζουμε το κάθε τι που ευθαρσώς ανέπτυξε κάποιο στέλεχος, ως γνώμη του, μέσα στο συγκεκριμένο όργανο; Εκείνο που σχολιάζουμε είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις και δηλώσεις στελεχών εκτός κομματικής διαδικασίας. Φαντάζομαι ότι το έχετε προσέξει αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Ως δημόσια παρέμβαση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως δημόσια παρέμβαση το σχολιάζουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Ως δημόσια παρέμβαση λοιπόν, για μία άλλη αποστροφή αυτής της ομιλίας του κ. Μπίστη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Πού έγινε αυτή η ομιλία;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο κόμμα του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Στη ΔΕΘ, είναι δημόσια εμφάνιση. Αναφέρθηκε στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ και ζητάει ουσιαστικά στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ να έχει κι αυτός λόγο ως προς τη διεύρυνση των ψηφοδελτίων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς μίλησε σε εκδήλωση της ΑΕΚΑ, δηλαδή σε εκδήλωση κόμματος. Μίλησε ως ΑΕΚΑ. Ο κ. Μπίστης, όπως γνωρίζετε, ανήκει στην ΑΕΚΑ. Είναι ένας συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός και συνεργάζεται με τη κυβέρνηση. Θα σας παρακαλέσω πολύ, σε αυτήν εδώ την αίθουσα να κρίνετε και να με ρωτάτε για τις κινήσεις των κυβερνητικών στελεχών, όσον αφορά το κυβερνητικό έργο τους και όχι για τις παρεμβάσεις τους στα πλαίσια κομματικών διαδικασιών, γιατί είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οταν έχουμε ένα συνεργαζόμενο με το ΠΑΣΟΚ πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος δεν μετέχει στη Βουλή και συνεργαζόμαστε υπό την έννοια ότι συμμετέχει στη κυβέρνηση αυτό δεν σημαίνει ότι θα του αφαιρεθεί ο λόγος στις δικές του διαδικασίες. Το θέμα, θα ετίθετο, εάν σε κάποια κυβερνητική απόφαση -σε κάποια απόφαση, για παράδειγμα, υπουργικού συμβουλίου- υπήρχε διαφωνία. Δεν υπήρξε, όμως, ποτέ κάτι τέτοιο. Αρα, δεν βλέπω και το λόγο να σχολιάσω τα όσα δήλωσε ο κ. Μπίστης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Για εσάς είναι άνευ σημασίας; Είναι άνευ σημασίας όταν ένα μέλος της κυβέρνησης με άλλη ιδιότητα λέει κάποια πράγματα, τα οποία μπορεί να έρχονται σε αντιπαράθεση ή αντίφαση με εκείνα που ασπάζεται ως κυβερνητικό στέλεχος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαίνεται ότι έχω άλλη άποψη περί Δημοκρατίας. Δεν φιμώνουμε κανέναν για τις πολιτικές του απόψεις. Αλλο κυβερνητική δραστηριότητα και άλλο πολιτική άποψη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη ακούσαμε να λέει ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα πάρει όταν κερδίσει τις εκλογές είναι να καταργηθεί το ΣΔΟΕ, διότι έχει επανδρωθεί με κομματικά στελέχη. Εσείς έχετε παρουσιάσει μια πολύ διαφορετική εικόνα για το ΣΔΟΕ και δεν άκουσα κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, έχουν γίνει δηλώσεις στα ΜΜΕ από το Γενικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Τάκη Μπατζελή, ο οποίος είναι κυβερνητικό στέλεχος. Από κει και πέρα, πού αποσκοπεί η δήλωση του κ. Καραμανλή; Εάν ήθελε ο κ. Καραμανλής να αλλάξει την ηγεσία της ΣΔΟΕ, εάν ποτέ κυβερνούσε με την ψήφο του ελληνικού λαού, αυτό θα μπορούσε να το πει. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα καταργήσει το θεσμό. Και να σας πω γιατί το είπε αυτό; Διότι δεν τον θέλει. Θέλει την ασυδοσία και θέλει να κάνει ορισμένα πολιτικά ανοίγματα σε κάποιους χώρους, τους οποίους εξυπηρετεί η έλλειψη ενός ελεγκτικού μηχανισμού. Ο καβγάς είναι για το πάπλωμα, δεν είναι για το αν υπάρχει ή όχι κάποιος «Πασόκος» στο ΣΔΟΕ. Είναι για τα συμφέροντα, γι αυτό και έκανε τη σχετική αναφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε ότι θα κάνετε διάφορες κινήσεις, μέσα σε αυτό είναι να ζητήσετε σύσταση εξεταστικής επιτροπής επί των πραγμάτων της Βουλή για να ελέγξει το Χρηματιστήριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοούσα πολιτικές κινήσεις. Το θέμα της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής έχει συζητηθεί τέσσερις φορές και έχουμε αναπτύξει τα επιχειρήματά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς έχετε άλλη άποψη για την κυβέρνηση ως υπουργός και άλλη ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μου στερήσετε τη δυνατότητα να λέω τις απόψεις μου στη Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας στην περίοδο της Ολυμπιάδας να υπάρξει μείωση των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων καλό θα ήταν -και το λέω για την Τουρκία αυτό, γιατί εμείς δεν κάνουμε παραβιάσεις- η γειτονική χώρα να καταλάβει ότι το θέμα των παραβιάσεων και παραβάσεων, στις οποίες συχνά προβαίνει, όχι μόνο δεν την εξυπηρετούν, αλλά την εκθέτουν διεθνώς. Καλά θα κάνει να σταματήσει αυτή την ιστορία, διότι όχι μόνο δεν της προσφέρει, αλλά την εκθέτει στη διεθνή κοινότητα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για πολιτικές πτήσεις έχετε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σχετικά με το ΣΔΟΕ, θα ήθελα μια διευκρίνιση. Μήπως ο κ. Καραμανλής εννοούσε ότι θα καταργήσει αυτόν και θα φτιάξει έναν ανεξάρτητο θεσμό που θα κάνει την ίδια δουλεία και να μην είναι κυβερνητικός; Ρωτώ, εάν μπορεί εσείς να δώσετε και αυτή την ερμηνεία ή μόνο αυτό που είπατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλύσω ψυχολογικά τον κ. Καραμανλή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αποκλείετε την άλλη ερμηνεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κρίνω αυτό που είπε. Εάν εννοούσε κάτι άλλο, δεν είναι δική μας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 September 2003 - 13:05:16 UTC