Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, του υποφαινόμενου και του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, είχε ως αντικείμενο θέματα στρατηγικής γύρω από την πολιτική επικοινωνία.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τα βαφτίσια των διδύμων του κ. Καραμανλή, τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα σημερινά βαφτίσια των διδύμων του ζεύγους Καραμανλή να ευχηθούμε να τους ζήσουν και να τα δουν όπως επιθυμούν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή "εξ όνυχος τον λέοντα", ο κ. Κουλούρης μας συγκίνησε βαθύτατα με τη γριά ΕΑΜίτισα και το σύζυγο που τον σκότωσαν οι γερμανοί, αποδείχθηκε ότι κάθε άλλο παρά ΕΑΜίτισα ήταν και ότι ο σύζυγος έφυγε πλήρης ημερών, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έναν υπουργό που εκτέθηκε έτσι στο πανελλήνιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα, ίσως ο κ. Κουλούρης είχε διαφορετικές πληροφορίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, το είπε στη Βουλή, στον κ. Καψή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, είχε -για να το αναφέρει- κάποιες πληροφορίες. Αλλά, δεν γνωρίζω το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το διαβάσατε καθόλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το διάβασα και το είδα στην τηλεόραση. Οπως σας είπα, ο κ. Κουλούρης θα είχε προφανώς κάποιες πληροφορίες. Δεν γνωρίζω, όμως, να σας πω πού ήταν ο σύζυγος της κυρίας, πότε πέθανε κ.ο.κ. Δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι θέμα κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση με τα ΤΑΧΙ τι πρόκειται να κάνει; Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε τώρα τις συγκεντρώσεις, ακούσαμε και τον κ. Βερελή να απειλεί ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ κινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη συζήτηση με τους βενζινοπώλες αποδείχθηκε ότι όλες οι πλευρές τήρησαν στάση ευθύνης και έτσι καταλήξαμε στη συμφωνία της Δευτέρας. Το ίδιο θα πω και τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που να μην φορολογείται. Εχει γίνει σημαντικός διάλογος με τους εκπροσώπους των ΤΑΧΙ, με ανοιχτή -θα έλεγα- διάθεση, από την πλευρά τόσο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, όσο και του υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή, που είναι ο καθ@ ύλην αρμόδιος. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και τεχνικά θέματα γύρω από την εφαρμογή των ταμειακών μηχανών και μια σειρά από άλλα θέματα. Για παράδειγμα, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αντιμετωπίστηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές και το Φ.Π.Α. στα ΤΑΧΙ. Αρα, η κυβέρνηση επέδειξε κάθε καλή διάθεση για να λυθούν τα προβλήματα. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα αρχής, που κανείς δεν μπορεί να παραβεί. Η οικονομική δραστηριότητα πρέπει να φορολογείται. Βεβαίως πρέπει να μπουν ταμειακές μηχανές και στα ΤΑΧΙ. Να μην υπάρχουν φαινόμενα, τα οποία εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Οι όποιες υπερτιμολογήσεις, που γνωρίζετε ποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στον ελληνικό τουρισμό, πρέπει να ελεγχθούν. Σε τελική ανάλυση, δεν θα εξυπηρετήσουμε εμείς συμφέροντα "μαντράδων", οι οποίοι, σε σημαντικό βαθμό, είναι πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις. Εμείς θέλουμε, με τον απλό ιδιοκτήτη ΤΑΧΙ, να υπάρχει μια σχέση συνεργασίας και προετοιμασίας, ιδιαίτερα τώρα, ενόψει του μεγάλου γεγονότος για τη χώρα μας, ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. "Ναι", λοιπόν, στις ταμειακές μηχανές, "ναι" στα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Ο διάλογος γίνεται. Λύθηκαν και αντιμετωπίστηκαν αρκετά άλλα θέματά τους. Ομως, σε θέματα αρχής, που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, με την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος, με την προστασία της χώρας από ορισμένες πρακτικές λίγων, με ορισμένα συμφέροντα στο χώρο, θα είμαστε ανυποχώρητοι. Σε αυτά τα θέματα νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ποιοί είναι αυτοί οι "μαντράδες"; Τι εννοείτε με αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν ορισμένα συμφέροντα που δεν αφορούν την πλειοψηφία, τα οποία πιέζουν για να μην τοποθετηθούν οι ταμειακές μηχανές. Και δεν εννοώ τον απλό ιδιοκτήτη ΤΑΧΙ.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Για το πρώτο θέμα που μας είπατε, για τη σημερινή σύσκεψη, γιατί κρίθηκε απαραίτητο να συζητήσετε σήμερα για τη στρατηγική της πολιτικής επικοινωνίας, όταν θα υπάρξει επικοινωνιακό επιτελείο την Παρασκευή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, την Παρασκευή δεν θα είναι ο Πρωθυπουργός.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν συζητήθηκε, σήμερα, το θέμα της κας Αράπογλου και αν τέθηκε το θέμα του εκλογικού νόμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα της κας Αράπογλου δεν αφορά τη σύνθεση αυτή. Είναι θέμα που αφορά τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Κόμματος. Και νομίζω ότι το έχουν λύσει. Για το δεύτερο που ρωτάτε: Δεν συζητήσαμε το θέμα του εκλογικού νόμου. Συζητήσαμε μόνο θέματα στρατηγικής για την πολιτική επικοινωνία. Με την ευκαιρία, όμως, επειδή μίλησα πριν από λίγο με τον κ. Σκανδαλίδη, στη Διακομματική Επιτροπή υπήρχε συμμετοχή του Συνασπισμού, των Αριστερών Κινημάτων και των Οικολόγων, καθώς και του κ. Σκυλάκου από το ΚΚΕ, ο οποίος έδωσε μια επιστολή και στη συνέχεια αποχώρησε. Υπήρχε και μια διαβεβαίωση του ΣΥΝ ότι θα παρακολουθήσει, παρά τις διαφωνίες που είναι εκφρασμένες, όλη τη διαδικασία, διεκδικώντας και παλεύοντας για τις απόψεις του. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρξει, παράλληλα, η προετοιμασία στο υπουργείο Εσωτερικών και όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο, πριν κατατεθεί, θα ξανασυνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να γίνει ο τελικός διάλογος. Προχωρούμε, λοιπόν, στο τελικό σχέδιο για τον εκλογικό νόμο και χαιρόμαστε, γιατί μια σειρά από πολιτικές δυνάμεις, με οποιονδήποτε τρόπο αυτές επιλέγουν, συμμετέχουν και εμπλουτίζουν το διάλογο. Αυτό, βεβαίως, πλην λακεδαιμονίων, πλην του κόμματος εκείνου που δεν μπορεί και δεν θέλει να βοηθήσει τον εξωραϊσμό του πολιτικού συστήματος και εννοώ βέβαια τη Ν.Δ..

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με ποιά κόμματα θα συνεχιστεί ο διακομματικός διάλογος; Μόνο με το ΣΥΝ. Το ΔΗΚΚΙ είχε πει αρχικά ότι θα συμμετάσχει, αλλά δεν παίρνει μέρος στο διάλογο. Ούτε το ΚΚΕ. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ θα κάνουν το διάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε παρουσία και του κ. Σκυλάκου, ο οποίος μετέφερε απόψεις του ΚΚΕ, ανεξαρτήτως αν το έκανε δι@ επιστολής. Εμμέσως ή αμέσως ή με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και με γραπτά κείμενα, υπήρξε παρουσία όλων πλην λακεδαιμονίων. Και εννοώ βεβαίως τη Ν.Δ..

ΤΑΚΗΣ: Μιας και μιλάμε για τους βουλευτές, προτίθεται η κυβέρνηση να επαναφέρει το σχέδιο νόμου που ο κ. Σκανδαλίδης είχε καταθέσει στη Βουλή τον Ιανουάριο για συνταξιοδότηση των βουλευτών που είχαν εκλεγεί από το 1993 και μετά, στα 60 χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε μια συζήτηση στη Βουλή, με ένα σχέδιο που είχε φέρει προς συζήτηση ο κ. Σκανδαλίδης και αφού είχαν αποσυρθεί οι σχετικές διατάξεις. Επίσης, υπήρχε μια υποχρέωση, απορρέουσα από το Σύνταγμα, ότι σχέδιο νόμου ρυθμίζει τα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού των βουλευτών. Ομως, δεν υπάρχει τελική απόφαση από την κυβέρνηση γύρω από το αν θα υπάρξει ή όχι ρύθμιση στα ζητήματα αυτά για να έρθει κάποιο σχέδιο νόμου. Είναι ένα θέμα που εξετάζεται. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, υπάρχει αναζήτηση της καλύτερης λύσης. Δεν έχουμε, όμως, καταλήξει και δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, με βεβαιότητα να πω αν τελικά θα έρθει ή όχι σχέδιο νόμου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή σήμερα σε πολλές εφημερίδες η πρώτη είδηση είναι για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις, έχετε να μας πείτε κάτι περισσότερο; Τελικά θα προχωρήσετε σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν ατόπημα να προσπαθήσω να προκαταλάβω θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει αύριο για το θέμα. Ομως, να σας πω τη βασική φιλοσοφία, με την οποία προσεγγίζουμε το όλο θέμα: Πρέπει να ρυθμίσουμε με σύγχρονο τρόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του αναθεωρημένου Συντάγματος, το θέμα με τις δασικές εκτάσεις. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, για να προστατεύσουμε τα δάση. Διότι με τη σημερινή κατάσταση, που ουσιαστικά στηρίζεται σε αεροφωτογραφίες του 1945, το αποτέλεσμα είναι μια απέραντη σύγχυση που δεν επιτρέπει, ούτε κτηματολόγιο να αποκτήσει η Ελλάδα, ούτε να προστατεύονται τα πραγματικά δάση. Υπάρχει απόλυτη σύγχυση γιατί στηριζόμαστε σε στοιχεία του 1945 και προγενέστερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε σωστό κτηματολόγιο και να μην προστατεύονται τα δάση. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια ρύθμιση σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, να είναι στο πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και να προστατεύει τα δάση μας. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Λεπτομέρειες αύριο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνέχεια ανοικτής επιστολής της συζύγου του κ. Κανά, το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζήτησε ενημέρωση για τις κατά νόμο ενέργειες που έχουν γίνει στην υπόθεση του κ. Αγγελέτου Κανά. Υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από το Γραφείο του Πρωθυπουργού για την υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ένας πολίτης στέλνει ένα γράμμα στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, συνηθίζεται να διαβιβάζεται το ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητείται να ισχύσουν οι κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία γιατί δεν μπορεί να στέλνει ένας πολίτης μια επιστολή και να αδιαφορούμε. Επανειλημμένα έχω πάρει παρόμοιες επιστολές με συγκεκριμένα αιτήματα για θέματα του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ ή και Εργασίας παλαιότερα και ενήργησα δεόντως. Δεν μπορεί αυτά τα αιτήματα να μένουν στα αζήτητα. Υπάρχει ο σεβασμός στον πολίτη, τον φορέα κ.λπ. Δεν σημαίνει ότι γίνεται ειδική μεταχείριση. Απλώς απευθύνθηκαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και το σχετικό αίτημα απεστάλη στο αρμόδιο υπουργείο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις εκτιμήσεις του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Τήνιου, αυτές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του και τις τοποθετήσεις που έκανε χθες, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει σταδιακά αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μέχρι τα 74 χρόνια; Δεύτερον, πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του κ. Ρέππα ότι υπάρχει ανάγκη για μια ολική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού; Δεν έλυσε η μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, όπως έλεγε η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Τήνιος παρουσίασε τις προσωπικές απόψεις του, σε ένα βιβλίο που έγραψε. Το έχει κάνει πολλές φορές. Οι προσωπικές απόψεις ενός επιστήμονα -εξάλλου ξεκαθάρισε και ο ίδιος ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του, με την επιστημονική ιδιότητά του- δεν έχουν καμία σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές. Πολλοί επιστήμονες, κατά καιρούς, συνεργάζονται με την κυβέρνηση, προσφέρουν τις υπηρεσίες, τις γνώσεις και τις απόψεις τους. Δεν σημαίνει ότι δεσμεύουν ή εκφράζουν την κυβερνητική πολιτική. Είμαστε αναγκασμένοι, και πιστεύω ότι καλά κάνουμε -κι εγώ το εφαρμόζω στο υπουργείο Τύπου- να χρησιμοποιούμε επιστήμονες, νομικούς, εξειδικευμένους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος, οι οποίοι δίνουν τις γνώσεις τους, απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και μας βοηθούν να έχουμε μια συνολική εικόνα πριν λάβουμε οριστικές αποφάσεις. Δεν θα τους απαγορεύσουμε να εκφράζουν τις απόψεις τους, επειδή συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι οι απόψεις του κ. Τήνιου δεσμεύουν μόνο τον ίδιο. Ως προς το θέμα του ορίου ηλικίας η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Τα όρια ηλικίας έχουν καθοριστεί με το νόμο που ψηφίσαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε ο κ. Ρέππας είπε ότι οι απόψεις του κ. Τήνιου είναι προφητικές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ρέππας δεν αναφέρθηκε στα όρια ηλικίας. Παρουσίασε ένα βιβλίο του κ. Τήνιου και αναφέρθηκε στη γενικότερη προσφορά του ειδικού επιστήμονα στην αναζήτηση, τον προβληματισμό, τις σκέψεις γύρω από τις εξελίξεις του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τήνιος ασχολείται, επί πολλά χρόνια, με το αντικείμενο του ασφαλιστικού συστήματος και έχει προσφέρει με τον προβληματισμό του -δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι γίνονται αποδεκτές αυτές οι απόψεις- στο χώρο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ρέππας φάνηκε ότι υιοθετεί τις απόψεις του. Δηλαδή, τις έχει στη σκέψη του ο κ. Ρέππας για να τις προωθήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ρέππας επειδή συνηθίζει να είναι σαφής, εισηγήθηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο ψήφισε η Βουλή. Ο νόμος αυτός είναι ο καλύτερος που υπάρχει στην Ε.Ε. για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Εχει επιλύσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Εάν με ρωτάτε τί θα γίνει στον 22ο αιώνα, δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο κ. Ρέππας είπε χθες ότι υπάρχει η ανάγκη μιας ολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό δεν συνιστά παραδοχή ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε επί των ημερών του δεν έλυσε το ασφαλιστικό πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε δίκιο. Δεν επισήμανε τώρα την ανάγκη μιας ολικής μεταρρύθμισης. Δεν είπε έτσι ο κ. Ρέππας. Μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση την οποία κάναμε. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αναζητήσεις για το απώτερο μέλλον, τις οποίες ούτε μπορούμε να συμφωνήσουμε, ούτε να αποδεχθούμε. Δεν μπορούμε, όμως, να απαγορεύσουμε να γίνονται. Ολες αυτές οι αναζητήσεις που γίνονται για το μέλλον, όταν έρθει εκείνη η ώρα, μετά από 15-20 χρόνια, θα συναξιολογηθούν. Προς το παρόν, για τα επόμενα 15-20 χρόνια, το ασφαλιστικό να το θεωρείτε κλειστό, στο βασικό κορμό βεβαίως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και επιμέρους θέματα, προς συζήτηση. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι το θέμα της παράτασης του εργασιακού βίου. Δεν μιλάμε, όμως, για το κορμό του συστήματος.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα των απεργιών: Προ ημερών είχατε κάνει μια εκτίμηση ότι κατά την κυβέρνηση οι απεργίες είναι οι συνήθεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται λίγο πριν από την κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρησιμοποίησα τον όρο «συνήθεις». Είπα ότι κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται αυτές οι κινητοποιήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συνεχίζετε να εκτιμάτε ότι πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο, ότι έχουν τη συνήθη έκταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι απεργίες που γίνονται από κλάδους εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν κάθε χρόνο. Είμαστε μια ζωντανή κοινωνία. Θα αξιολογούμε κάθε φορά με υπερβολικό τρόπο; Τα ίδια λέγαμε πέρσι και πρόπερσι. Δεν άλλαξε κάτι. Κάποιοι κλάδοι εργαζομένων έρχονται να διεκδικήσουν τη βελτίωση της θέσης τους. Βεβαίως, υπάρχει η κυβερνητική άποψη. Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και τους δασκάλους, αναγνωρίζουμε τη σημαντική προσφορά τους στην παιδεία και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας, γι αυτό το λόγο δώσαμε μεγάλες και σημαντικές αυξήσεις. Τέτοιες που δεν πήραν φέτος άλλοι κλάδοι εργαζομένων. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές που δόθηκαν σε άλλους κλάδους. Κάποιος είπε ότι το χρωστούσαμε. Βεβαίως! Αλλά δόθηκαν. Υπάρχουν, ήδη, σημαντικές αυξήσεις και τα περιθώρια της οικονομίας δεν επιτρέπουν τη χορήγηση μεγαλύτερων αυξήσεων. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να γινόταν και κάτι καλύτερο. Κανείς δεν διαφωνεί. Ολοι το επιθυμούμε, αλλά δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι σε άλλη χρονική στιγμή δεν θα υπάρξουν τέτοιες αυξήσεις. Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται και οι κινήσεις από την κυβερνητική πλευράς, δεν τελειώνουν, δεν εξαντλούνται. Για φέτος εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τότε, αυτοί γιατί κάνουν απεργία, αφού τους τα δώσατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να κάνει απεργία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, δεν δώσατε αυτά που τους υποσχεθήκατε. Και κάτι ακόμα: Είπατε ότι δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που να μην φορολογείται. Θα βάλετε και στους κουλουράδες ταμειακές μηχανές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλη ερώτηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τα προβλήματα οδηγών ταξί, του επαγγελματικού χώρου, διότι άκουσα τον εκπρόσωπο των οδηγών ταξί σε ραδιοφωνικό σταθμό, να λέει ότι υπάρχει κερδοσκοπία, ότι το χώρο λυμαίνονται κάποιοι κερδοσκόποι και ότι ουσιαστικά το ταξί έχει φύγει από τους επαγγελματίες οδηγούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούσατε την αρχική τοποθέτησή μου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ακουσα ότι έκαναν κάποιες προτάσεις ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, να μεταβιβαστούν οι άδειες στους επαγγελματίες και να μην υπάρχουν από πάνω κάποιοι άλλοι που λυμαίνονται το χώρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν το ερώτημά σας είναι εάν σταθήκαμε προσεκτικά στα αιτήματα των οδηγών, απαντώ ευθέως, ναι. Πρώτα, πρώτα έγινε σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος γύρω από τον τρόπο εφαρμογής των ταμειακών μηχανών. Δεύτερον, όπως σας είπα, έχουμε λύσει θέματα, που αφορούν τις μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων, τις γονικές παροχές και το ΦΠΑ. Αρα, η κυβέρνηση, με βάση τη γενική παραδοχή της ότι πρέπει να εξυγιανθεί ο χώρος, να μπουν μηχανές, να μην εκτίθεται διεθνώς η χώρα και να προστατευθούν τα συμφέροντα του απλού ταξιτζή, που δεν έχει τίποτα να φοβάται, επιμένει σε αυτό το μέτρο. Σε όλα τα ζητήματα η κυβέρνηση στάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Προσφέρει αυτός ο κλάδος, κανείς δεν το αρνείται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 September 2003 - 13:05:11 UTC