Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

Αυτή την ώρα, έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στις 13.30, θα δεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του Κόμματος Μ. Χρυσοχοϊδη. Στις 11.30, θα επισκεφθεί ένα κέντρο εξατομικευμένης παρέμβασης του ΟΑΕΔ, στο Καματερό.

Την Τετάρτη, στις 10.30, θα έχει συνεργασία με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, στις 12 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη και περίπου στις 13.30 θα παραστεί σε εκδήλωση της UNICEF, στο Mέγαρο Μουσικής.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τη Διακυβερνητική. Στις 18.00, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί το Κέντρο Αρσης Βαρών στη Νίκαια.

Τη Δευτέρα (13/10), στις 10.30, θα επισκεφθεί τη Σχολή Τυφλών στην Καλλιθέα και στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διυπουργική για τον Τουρισμό.

Την Τρίτη (14/10), θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η αποστολή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει, αλλά έχουμε κάποιες αλλαγές. Θα αναχωρήσουμε από την Αθήνα την Τετάρτη το απόγευμα. Την Πέμπτη, στις 9 το πρωί, θα αρχίσει η Σύνοδος, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι. Την Παρασκευή το απόγευμα, θα αναχωρήσουμε από Βρυξέλλες για Αθήνα. Οι σχετικές δηλώσεις για την αποστολή, παρακαλώ να γίνουν εγκαίρως, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Εχουμε κάτι νεότερο, σχετικά με τους δύο ψαράδες που συνελήφθησαν, χθες, στον Εβρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνονται οι σχετικές παρεμβάσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σήμερα, υπάρχει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων. Σκοπεύει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και ενδεχομένως να προβεί σε κάποια αλλαγή στάσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, έχουμε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις. Αφορούν όλες αιτήματα μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο τομέα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και δια των αρμοδίων υπουργών, είχε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις και διάλογο, τόσο με την ΑΔΕΔΥ, όσο και με τις Ομοσπονδίες των διαφόρων κλάδων των δημοσίων υπαλλήλων. Εγινε ένας σημαντικός διάλογος και προέκυψαν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μισθολόγια των ειδικών κατηγοριών, όπως αυτές ανακοινώθηκαν, πριν από λίγες ημέρες, από τον υπουργό Οικονομικών. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε, με το χέρι στην καρδιά, ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια που υπήρχαν. Δεν είναι η μόνη αύξηση που δόθηκε φέτος στους εργαζόμενους. Θέλω να θυμίσω ότι υπήρξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πακέτο, μια δέσμη μέτρων, το κοινωνικό πακέτο, το οποίο αφορά τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες. Μια δέσμη μέτρων που έχει κόστος 2,3 δις ευρώ. Πέραν αυτής, έγιναν πράγματι ιδιαίτερα σημαντικές προσπάθειες να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες, σύμφωνα και με το διάλογο που προηγήθηκε για τις επιμέρους κατηγορίες των δημόσιων λειτουργών. Δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο χώρο της Παιδείας, είναι δυόμισι φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Αυξήσεις που εξαντλούν τα πραγματικά όρια που αντέχει η οικονομία. Εάν η κυβέρνηση χειριζόταν το θέμα έξω από τα όρια της οικονομίας, είναι σαφές πως θα προκαλούσαμε μάλλον περισσότερα προβλήματα, παρά θα λύναμε. Γιατί, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν σχέση με την αναστροφή των θετικών εξελίξεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα ήταν εκείνος που θα εκαλείτο να πληρώσει. Λοιπόν, υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και υπέρ των μισθωτών του δημόσιου τομέα. Αυτές εκφράστηκαν και με τη δέσμη των κοινωνικών μέτρων, αλλά και με τις σημαντικές αυξήσεις που, μέσα από το διάλογο, προέκυψαν για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Φτάσαμε στα όρια που αντέχει η οικονομία και δεν μπορούμε να διευρύνουμε περαιτέρω τις οικονομικές παροχές. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν έχει σχέση με επιλογή μας, αλλά με την πραγματικότητα. Και την πραγματικότητα πρέπει κάποτε να την αντιμετωπίζουμε ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να έχει. Εχουμε κάνει θετικά βήματα στην οικονομία και από αυτά τα θετικά βήματα βγήκαν τα 2,3 δις ευρώ για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από αυτά τα θετικά βήματα δόθηκαν οι θετικές αυξήσεις για το 2004 στο δημόσιο τομέα, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυόμισι φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Αυτές είναι οι δυνατότητες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν είναι τόσο προφανή τα πράγματα, τότε πού αποδίδετε την εμμονή των εργαζομένων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι οι εργαζόμενοι το πρόβλημα. Το αντίθετο. Με ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση, ευθύνη και σεβασμό αντιμετωπίσαμε τα αιτήματά τους. Υπάρχουν, κάποια στιγμή, διαφωνίες. Οι διαφωνίες αυτές εκδηλώνονται με τις κινητοποιήσεις. Δημοκρατία έχουμε. Εμείς, όμως, λέμε ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτή τη θετική πορεία της οικονομίας, οι οποίες έχουν και όρια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με την προμήθεια των Leopard, το υπουργείο λέει ότι συνεννοήθηκε απευθείας με την κατασκευάστρια εταιρία. Πού αποδίδετε το γεγονός της δικαστικής διαμάχης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας καλύπτουν απόλυτα οι δηλώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σκέφτεστε, όμως, να διερευνήσετε μήπως υπάρχει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας καλύπτουν απολύτως οι δηλώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι δεν είναι εχθροί μας οι εργαζόμενοι. Το ερώτημα που τίθεται και θα ήθελα να μου πείτε είναι, αν έχει μια εξήγηση η κυβέρνηση ότι ορισμένοι κλάδοι εργαζομένων, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, συνεχίζουν να απεργούν, παραβιάζοντας το νόμο. Η κυβέρνηση τι προτίθεται να πράξει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας τονίστηκε, σήμερα, ότι δεν είναι δυνατό, δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον να υπάρχει μια τέτοια εμμονή. Διότι είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση κηρύχθηκε παράνομη από το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και για κανέναν άλλο λόγο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οποιος, δηλαδή, κινείται αντίθετα προς το δημόσιο συμφέρον, απλώς θα του το επισημαίνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε κάποια άλλη πρόταση;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν τα σχετικά. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο. Σας παραπέμπω στις σημερινές δηλώσεις του κ. Δρυ.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχω την εντύπωση ότι η πολιτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει αυτές τις ημέρες. Πολιτική εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει; Δηλαδή, μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η υπόθεση και εάν εξετάζετε άλλα ενδεχόμενα, μέσα από τις συσκέψεις και τις συζητήσεις που γίνονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτησή μας είχε να κάνει με την επισήμανση συγκεκριμένων πραγμάτων. Εχουμε μια σταθερή θέση που δεν δείχνει εμμονή σε κάτι. Είναι πραγματική και έχει να κάνει με τις πραγματικές συνθήκες και τις θετικές παρεμβάσεις που υπήρξαν υπέρ των εργαζομένων. Αυτή είναι η άποψή μας και δεν πρόκειται να μετακινηθούμε. Διότι γνωρίζουμε, πολύ καλά, ότι μια άλλη τακτική θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα, γιατί καθένας κάνει τις εκτιμήσεις του και εμείς τις δικές μας. Αλλά, το μήνυμα που θέλουμε να εκφράσουμε είναι αυτό που ανέφερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις που γράφονται στον Τύπο ότι μεγάλη μερίδα των απεργιών είναι πολιτικά καθοδηγούμενη με σαφή πολιτικό στόχο, κόντρα στην κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχα κάνει σχετικές δηλώσεις, την Πέμπτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτάω για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η εμμονή των γεωτεχνικών να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις, η απόφαση των πανεπιστημιακών να συνεχίσουν να απεργούν, παρ` ότι έκριναν θετικές ορισμένες από τις τελευταίες παρεμβάσεις που κάνατε, δείχνουν πολιτική καθοδήγηση από συγκεκριμένα κόμματα. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση; Συγκεκριμένα σας λέω ότι οι πανεπιστημιακοί από το ΣΥΝ και οι γεωτεχνικοί από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς συνηθίζουμε όταν λέμε κάτι να το τεκμηριώνουμε. Όταν δεν μπορούμε να το τεκμηριώσουμε δεν το λέμε. Αυτή την απάντηση έδωσα και αυτή δίνω και σήμερα. Δεν έχω κάτι άλλο, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει. Με την ευκαιρία της ερώτησή σας, θα ήθελα να ζητήσω από όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Όχι με τη συνήθη λογική, ότι αφού είμαστε αντιπολίτευση θα πούμε ότι έχουν δίκιο οι όποιοι απεργοί. Να τοποθετηθούν καθαρά και με το χέρι στην καρδιά. Είμαστε όλοι ενώπιον του ελληνικού λαού. Πρέπει να του πούμε αν μπορεί να δοθούν περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για αυξήσεις της τάξης του 20%. Συνάδει μια τέτοια τακτική με αυτά που δήλωσαν πάρα πολλά στελέχη κομμάτων, ότι με τις μέχρι τώρα παροχές που έχουν γίνει καταστρέφεται, δήθεν, η οικονομία. Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε όλα. Καλούμε, λοιπόν, τα πολιτικά κόμματα -και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση- να τοποθετηθούν απέναντι σε ορισμένα αιτήματα των απεργών που μιλούν για αυξήσεις 20%, για υπερβολικές αυξήσεις και να μας πουν τι θα έκαναν, τι προτείνουν, σήμερα, προς την κυβέρνηση, ποια είναι η δική τους στάση. Ορισμένες φορές η σιωπή δεν είναι χρυσός σε θέματα που αφορούν, τουλάχιστον, την ελληνική κοινωνία. Εμείς, λέμε καθαρά την άποψή μας και καθαρά την άποψή τους πρέπει να την πουν όλοι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες στο "Εθνος της Κυριακής" υπήρχε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τους συμβασιούχους και έλεγε ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να δεχθεί μια παρατήρηση-επίπληξη από την Ε.Ε., επειδή δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ζήτημα αυτό. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να συμπληρώσω: Και ο κ. Αλαβάνος του ΣΥΝ, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, έχει πει ότι κινδυνεύουμε να "συρθούμε" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να μας επιβληθεί μεγάλη χρηματική ποινή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι καθαρή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι έχει προσαρμοστεί στη σχετική Οδηγία της Ε.Ε.. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε με την Ε.Ε. για να δούμε πού είναι το πρόβλημα, εάν υπάρχει. Η άποψή μας είναι σαφής, ότι έχει γίνει η προσαρμογή με την Ε.Ε..

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε, Εκπρόσωπε, σαφώς δεν αναμιγνύεστε στις υποθέσεις της Δικαιοσύνης, αλλά πώς υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις από Πρωτοδικεία και από Εφετεία για το θέμα των συμβασιούχων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, να σας θυμίσω ότι υπάρχουν αποφάσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και, δεύτερον η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με προσοχή και ιδιαίτερη σοβαρότητα έσκυψε πάνω στο πρόβλημα είναι ότι έχει γίνει η προσαρμογή.

Εχω μια γραπτή ερώτηση από τη βουλγαρικό κανάλι B.TV, για την πρόσληψη, ως συμβούλου, του κ. Ασταρούχοφ από τη βουλγαρική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ρωτήθηκα για την πρόσληψη του εν λόγω εν αποστρατεία στρατηγού, ως συμβούλου της βουλγαρικής κυβέρνησης και αν δεν κάνω λάθος του Πρωθυπουργού, για την οποία έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Και το δεύτερο που με ρώτησε το βουλγαρικό κανάλι είναι τι γίνεται με την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της εισόδου της Βουλγαρίας, ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά το πρώτο, δεν έχω κανένα λόγο να το σχολιάσω, γιατί είναι καθαρά εσωτερικό θέμα της Βουλγαρίας. Οσον αφορά το δεύτερο, θα γίνει η επικύρωση της εισόδου της Βουλγαρίας από την ελληνική Βουλή. Για το πότε, θα γίνει συνεννόηση στη διάσκεψη των Προέδρων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Να είστε, όμως, βέβαιοι ότι θα γίνει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 October 2003 - 13:05:10 UTC