Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα είχε συνάντηση με τον Παρασκευά Αυγερινό.

@ Στις 12 το μεσημέρι, με το Γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

@ Στις 2.15 μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του @ΑΘΗΝΑ-2004@ Γιάννα Αγγελοπούλου.

@ Στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Χρήστο Πάχτα.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα υπάρξει σύσκεψη ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

@ Στις 2 μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, από όπου θα επιστρέψει το Σάββατο το απόγευμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα (20/10), θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Είχαμε χθες τις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές στην Αλβανία, όπου καταγγέλθηκε ότι υπήρξε όργιο νοθείας, βίας, ξυλοκοπήθηκε κάποιος εκπρόσωπος της Ομόνοιας... Η ελληνική κυβέρνηση τί θα κάνει γι αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά και το αποτέλεσμα και ό,τι συνέβη στις εκλογές αυτές. Πρώτα πρέπει να διευκρινιστούν αυτά τα επεισόδια και αναλόγως θα πράξoυμε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοιου είδους καταστάσεις στην Αλβανία σε περίοδο εκλογών εις βάρος της ελληνικής μειονότητας, έχουν γίνει επανειλημμένως, η κυβέρνηση, σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, σε τί μέτρα είχε προβεί, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ανάλογη με τα συμβάντα είναι και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά πρώτον, απευθύνεται στην αλβανική κυβέρνηση. Πρώτα, όμως, πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως τα επεισόδια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Παπαντωνίου, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, άσκησε περιοριστική πολιτική με θρησκευτική ευλάβεια, ζηλωτού θα λέγαμε. Το Σαββατοκύριακο δεν άσκησε την ίδια περιοριστική πολιτική για τον εαυτό του. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις γραμμές των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το ταξίδι του, αλλά αντιθέτως πληρώσαμε 45 χιλιάδες δολάρια, τη στιγμή που ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι η κυβέρνηση έχει φθάσει στα όρια της οικονομίας και δεν μπορεί να δώσει περισσότερα. Και οι απεργίες μαίνονται.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπαντωνίου απάντησε στο θέμα αυτό. Είπε ότι λόγω επιβαρημένου προγράμματος δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, προκειμένου να συμμετέχει εγκαίρως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας θέσω δύο ερωτήματα: Το πρώτο αφορά δημοσιεύματα που και αυτή την Κυριακή γράφτηκαν, σχετικά με το ότι είναι ανοικτό -εάν είναι διαφορετικά θα μας το πείτε εσείς- πως ο κ. Σημίτης δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση να μετακομίσει σε ευρωπαϊκό αξίωμα, όταν και εφόσον του τεθούν οι διαδικασίες στην Ε.Ε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τί χρεία έχουμε δημοσιευμάτων, από τη στιγμή που έχει απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και μάλιστα αρκετές φορές.

ΜΙΧΑΗΛ: Τα δημοσιεύματα συνδέονται και με σενάρια, ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό για τις εκλογές και ο κ. Σημίτης ακριβώς εξαιτίας αυτού να μετακινηθεί. Εσείς γενικώς αυτά τα διαψεύδετε, τα αφήνετε ανοικτά, τί κάνετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός και επομένως, διαψεύδονται ούτως ή άλλως τα δημοσιεύματα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενα άλλο θέμα που θέλω να σας θέσω είναι το εξής: Πάλι σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαμε την Κυριακή, αναφέρονται ότι από το σύνολο των σημερινών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι αρκετοί στα επόμενα ψηφοδέλτια. Σας ρωτώ, άν και είναι κομματική η διαδικασία, για τον εξής πολύ απλό λόγο: Διότι ακόμα οι υπουργοί είναι εν ενεργεία και θα είναι μέχρι την ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή. Συνεπώς, τίθεται θέμα για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για ορισμένους από αυτούς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι βουλευτές θα είναι υποψήφιοι, όπως γνωρίζετε. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα περί υποψηφιοτήτων, είναι θέμα αποκλειστικά του ΠΑΣΟΚ.

ΓΡΟΜΑΝ: Μια ερώτηση σχετικά με κάποιες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον που αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάουελ ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα, πριν από τις 23 Οκτωβρίου που είναι η συνάντηση στη Μαδρίτη. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο γι αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν έχω κάτι. Εάν υπάρξει, θα ανακοινωθεί επισήμως.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θέλω να σας θέσω δύο θέματα: Το ένα αφορά την κρίση που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία της ελλαδικής Εκκλησίας και την ηγεσία του Πατριαρχείου. Η κυβέρνηση σκέφτεται να παρέμβει προκειμένου να εκτονωθεί αυτή η κρίση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη και ο ελληνικός λαός αναμένει να υπάρξει συνεργασία, σύνεση, λογική και στο πλαίσιο αυτό να βρεθεί λύση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα χαρακτηρίζατε εποικοδομητική την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ασφαλώς και είναι εποικοδομητική. Χαιρόμαστε που ο κ. Καραμανλής εμπράκτως έρχεται στις θέσεις της κυβέρνησης, διότι κατέκρινε όλη την τετραετία την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Θυμόμαστε όλοι ότι κατέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτική πολιτική, κυρίως από τη συμφωνία του Ελσίνκι και μετά. Βεβαίως, τα γεγονότα τον διέψευσαν και σήμερα ο κ. Καραμανλής κάνει "τούμπα" και πολύ καλά κάνει. Αλλά, αυτό δείχνει και την πολιτική ωριμότητα του ανδρός. Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο, για να ενισχύσω τη θέση αυτή. Ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. μας κατήγγειλαν ποικιλοτρόπως, όλη την τετραετία, για τις ελληνοποιήσεις ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικά φυλλάδια στον κόσμο και γενικά αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προστρέχει στους κατ@ αυτόν παράνομους. Εχει και αυτό τη σημασία του. Τελικά, θα ρωτούσα, πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα ο κ. Καραμανλής; Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει; Οχι, πάντως τον ελληνικό λαό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Θα επιμείνω στο θέμα της σοβούσης κρίσης μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει την κυβέρνηση; Διότι αρχίζει πλέον να έχει σοβαρές επιπτώσεις και μέσα στην ελληνική κοινωνία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επισημαίνω και πάλι ότι η λύση μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Εκκλησίας, με πνεύμα συμβιβασμού και αγάπης, όπως πρέπει.

ΖΟΥΛΑΣ: Ηθελα να κάνω μια ερώτηση, για ένα χθεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής". Δύο εταιρίες φέρονται στα δικαστήρια, διεκδικώντας από το ελληνικό κράτος 60 εκατ. δολάρια ως προμήθεια για την απόκτηση των Leopard. Η μία μάλιστα, ισχυρίζεται στο δικόγραφο που υπάρχει σε εξέλιξη μεταξύ τους ότι ο βασικός ρόλος της ήταν η άσκηση πολιτικής επιρροής στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιλεγούν τα συγκεκριμένα άρματα. Εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιριών φαίνονται να είναι γνωστοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα, όπως ο κ. Λιακουνάκος. Θα ήθελα την επίσημη θέση της κυβέρνησης σε αυτό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν γίνει δύο ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό και θα υπάρξει απάντηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί πήγε το θέμα στη δικαιοσύνη. Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί τόσους μήνες η κυβέρνηση δεν είχε την ευαισθησία να παραπέμψει αυτή το θέμα στη δικαιοσύνη. Να ζητήσει από έναν εισαγγελικό λειτουργό να παρέμβει ή να κάνει κάποια εσωτερική διοικητική εξέταση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έκρινε ότι υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να αρθεί η exoffisio συμμετοχή των εν ενεργεία κυβερνητικών βουλευτών στα ψηφοδέλτια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από τα οικονομικά μέτρα που εξαγγείλατε πρόσφατα, υπάρχει κάποια πρωτοβουλία που σκέφτεται να αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να στραφεί το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται, δεν ανακοινώνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι πιο συγκεκριμένο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πιο συγκεκριμένο είναι το "πακέτο Σημίτη", όπως ονομάστηκε, που εξαγγέλθηκε και θα εφαρμοστεί τώρα. Πολλά εξ αυτών θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα που αφορούν συντάξεις και μισθούς θα εφαρμοστούν από την 1η Γενάρη του 2004. Για παράδειγμα, αναφέρω τα 1.000 ευρώ που προσφέρει η κυβέρνηση ως αρωγή, κάτω από ορισμένα κριτήρια, στις οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένουν οι γονείς.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχει η κυβέρνηση να πει, σήμερα, κάτι διαφορετικό στους απεργούς στους χώρους υγείας, παιδείας, που συνεχίζουν και στο χώρο της δικαιοσύνης που, όπως διαβάζουμε, βάζουν λουκέτο στα δικαστήρια για τρεις ημέρες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση κοιτάζει και αντιμετωπίζει την κοινωνία ως σύνολο. Επομένως, έχει εξαντλήσει τα όρια, όσον αφορά τις αυξήσεις, τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει προς τους δημόσιους υπαλλήλους διαφόρων κατηγοριών. Αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 7,5% και είναι υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση βλέπει τους απεργούς, τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και τους ανέργους και πρέπει να υπάρχει κοινωνική συνείδηση από όλους μας. Ολα τα πράγματα έχουν ένα όριο. Το όριο αυτό, λοιπόν, φθάνει η κυβέρνηση με τις κινήσεις της. Θα ήμασταν όλοι ευτυχείς, αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο. Ποιός δεν θα το ήθελε;

ΖΟΥΛΑΣ: Τις προάλλες ανακοινώθηκε ότι ένα ποσόν 7 εκατομμυρίων δολαρίων δίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου για την αγορά φαρμάκων και τον εμβολιασμό τους. Δεν βρίσκετε ότι είναι λίγο παράδοξο να παραμένει η Ακρόπολη, για δεύτερη εβδομάδα κλειστή εν όψει και της Ολυμπιάδας; Ως προς την ιεράρχηση των στόχων του υπουργείου Πολιτισμού, εννοώ, χωρίς βεβαίως να υποτιμώ κατά τα άλλα, την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Η πολιτική χειρονομία που κάνει το υπουργείο Πολιτισμού είναι ορθή. Επιτρέψτε μου, να την υπερασπιστώ. Όπως επίσης να επισημάνω τη διαπραγμάτευση που κάνει με τους απεργούς, στα όρια που είπαμε πριν, σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ως αρμόδια πολιτική Αρχή, γνωρίζετε με ποια απόφαση αφαιρείται η άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΜΡΟ , γιατί ο σταθμός έκλεισε. @Εχετε κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι στην ίδια συχνότητα εκπέμπει από προχθές κάποιος άλλος σταθμός με το όνομα ΝΕΟΝ, αν δεν κάνω λάθος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ένα θέμα, που σύμφωνα με το νόμο επιλαμβάνεται το ΕΡΣ. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε εκεί, αλλά κι εγώ θα ενδιαφερθώ με τη σειρά μου, να σας δώσω απάντηση, ρωτώντας την αρμόδια Αρχή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δημοσιεύθηκε μια έκθεση της Frost and Salivan στις εφημερίδες. Εχει υπόψη της η κυβέρνηση να υπάρχει τέτοια έκθεση; Επίσης, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για μια έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχετε εικόνα επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η εικόνα που έχει η κυβέρνηση είναι η ίδια εικόνα που είδαμε όλοι μετά από τη δημοσίευση της έκθεσης της Frost and Salivan στον Τύπο. Αυτό που μπορώ να σας πω, χωρίς να γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Frost and Salivan, είναι, πως η εταιρία αυτή είναι πολύ παλιά και έγκυρη διεθνής εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει αυτού του είδους δημοσκοπήσεις-προβλέψεις για κράτη ή για ισχυρούς οικονομικούς οργανισμούς. Η ιστορική διαδρομή της δείχνει πως είχε επιτυχία μέχρι σήμερα, σε ένα μεγάλο βαθμό. Να σας επισημάνω ότι στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε παρόμοια έκθεση από την ίδια εταιρεία και είχε δικαιωθεί. Να προσθέσω ότι την εποχή που εργαζόμουν στο Λονδίνο στην ελληνική Πρεσβεία, ως ακόλουθος Τύπου, πολλά χρόνια πριν, θυμάμαι έντονα τις εκθέσεις της Frost and Salivan που γίνονταν είτε για την αγγλική κυβέρνηση, είτε για άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Το αναφέρω αυτό για να επισημάνω την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η εταιρεία αυτή για πολλές χώρες του κόσμου. Μπορώ να σας παραπέμψω, αν κάνετε κάποια δική σας έρευνα για το τι είναι η Frost and Salivan και τη δραστηριότητά της μέχρι σήμερα. Το λέω τελείως αντικειμενικά.

Οσον αφορά την έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου διαπιστώνεται ότι οι Ελληνες έχουν αλλάξει συμπεριφορά, τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις διαφάνηκε ότι παίρνουν την οριστική απόφασή τους πολύ κοντά στις εκλογές ή ακόμη και κατά την ημέρα των εκλογών. Καθένας μπορεί να το κρίνει αυτό.

ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι οι "εκλογές" που γίνονται στα κατεχόμενα -γιατί δεν ξέρω ακριβώς πώς θα γίνουν, επιτρέψτε μου να έχω αυτή την αμφιβολία ή την αμφισβήτηση- και από την άλλη πλευρά, μας ενδιαφέρει, επίσης, η θέση της επίσημης τουρκικής κυβέρνησης και επομένως του κ. Ερντογάν, σχετικά με την πρόοδο και τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 October 2003 - 13:05:10 UTC