Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Οπως ξέρετε, πραγματοποιείται στάση εργασίας των εργαζόμενων στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι σέβονται τη συνάντησή μας αυτή και βεβαίως, σεβόμαστε κι εμείς το δικό τους αγώνα.

Πριν από λίγο, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος -όπως γνωρίζετε- νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αρεταίειο. Του μετέφερα το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και μου ζήτησε να σας μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες του και να σας πω ότι, πολύ σύντομα, σε μια-δύο ημέρες, θα βρίσκεται κοντά μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποια ενέργεια έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι, όχι για να λυθεί το πρόβλημα, στην αντιπαράθεση Πατριαρχείου-Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση επιμένει στη θεσμική διάσταση του θέματος. Γι` αυτό δεν έχει καμία ανάμειξη. Αυτό, όμως, που δεν θα κουραστεί να τονίζει είναι ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, σύνεση, ψυχραιμία, σε ένα πνεύμα που να λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Πρέπει να βρεθεί η προσέγγιση και η λύση στους κόλπους της Εκκλησίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχάς, θέλω να μας διευκρινίσετε τί εννοείτε με τους όρους «ιστορικότητα» και «χριστιανισμό»; Διότι ο όρος «ιστορικότητα» έχει διάφορες διαστάσεις και ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύει όπως θέλει. Εσείς ως κυβέρνηση πώς ερμηνεύετε τον όρο αυτό; Εννοείτε σύγχρονη ιστορικότητα, για παράδειγμα, ιστορικότητα 2.500 ετών Χριστιανισμού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επιμένω στη δήλωση την οποία έκανα. Θα μπορούσα, μάλιστα, να προσθέσω ότι, τούτων δοθέντων, βεβαίως, δεν πρέπει κανείς να βλέπει σαν διαμάχη και δεν πρέπει κανείς, με δηλώσεις, να προκαλεί περισσότερη οξύτητα στο θέμα αυτό. Πρέπει να είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι, όταν αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αναφέρεστε -υποθέτω- στον κ. Εβερτ, ο οποίος μίλησε για εθνική διάσταση της υπόθεσης αυτής.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα σχόλια είναι δικά σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλετε να σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Εβερτ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. Λέω, όμως, προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πόλωση και να μην δημιουργείται ιδιαίτερη όξυνση με δηλώσεις. Πρέπει να αποφεύγονται οι κάθε είδους δηλώσεις που δημιουργούν όξυνση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή, πολύ σωστά, αναφέρατε τη λέξη «προσέγγιση», το ερώτημα είναι, μήπως η Ελλάδα θα έπρεπε να παίξει το ρόλο της σε αυτή την προσέγγιση; Μήπως θα έπρεπε, δηλαδή, να προσεγγίσει τις δύο πλευρές, ώστε να εξευρεθεί λύση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα ότι πρέπει να υπάρξει προσέγγιση των θέσεων εντός της Εκκλησίας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το ίδιο απαντάτε σε όλους τους παράγοντες, αλλά και στους ιεράρχες; Ρωτώ, διότι άκουσα χθες τον Σεβασμιότατο Θεόκλητο να λέει ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται απούσα και πρέπει να πάρει θέση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που σας ανέφερα και σε αυτήν τη θέση επιμένουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή είδαμε κάποιες πληροφορίες σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση αναζητεί πρόσωπο με μη επίσημη θέση για το ρόλο μεσολαβητή, διαψεύδετε αυτές τις πληροφορίες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Εβερτ, καταλήγοντας στα συμπεράσματά του διαπίστωσε εθνική παράμετρο στη διένεξη μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχη. Η κυβέρνηση διαπιστώνει εθνική παράμετρο σε αυτή τη διένεξη, ανεξαρτήτως συμπερασμάτων και γραμμής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση, σύμφωνα με αυτά που λέει ένας βουλευτής, όπως είναι ο κ. Εβερτ. Σημασία έχει η θέση που παίρνει το κόμμα του κ. Εβερτ. Τη Ν.Δ. να ρωτήσετε για τις δηλώσεις του. Για να μη γενικεύσω για την αντιπολίτευση που κάνει η Ν.Δ., σε όλα τα θέματα.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Σήμερα, η εβδομαδιαία εφημερίδα "Πόλις" δημοσιεύει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αποτιμάται θετική μόλις από το 18,9% των ερωτηθέντων. Ενόψει εκλογών, σας ανησυχεί αυτό το χαμηλό ποσοστό; Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω τη δημοσκόπηση, επομένως δεν κρίνω τα αναφερόμενα στην εφημερίδα "Πόλις".

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Κρίνατε θετική τη διενέργεια των εκλογών, της προηγούμενης Κυριακής, στην Αλβανία, όπως και οι Βρυξέλλες, παρά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στη Χειμάρα, τα οποία πυροδότησαν ένα κύμα έντασης στην Αλβανία, με τα σημερινά πρωτοσέλιδα του αλβανικού Τύπου να κατηγορούν -ούτε λίγο, ούτε πολύ- την Ελλάδα, ότι, παρά τη διαβεβαίωσή της προς την αλβανική κυβέρνηση, τελικά αναμείχθηκε στις εκλογές της Χειμάρας, ενθάρρυνε αυτά τα στοιχεία και ότι πρόκειται να ζητήσει αναγνώριση της Χειμάρας ως μειονοτικής ζώνης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα δεν ανακατεύτηκε στις εκλογές της Αλβανίας. Ούτε βέβαια ισχύουν όλα αυτά. Οι εκλογές έγιναν, υπήρξαν διάφορα έκτροπα, όπως αναφέρατε, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι σεβαστό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, ο κ. Κουλούρης κατήγγειλε ότι μπράβοι επιτέθηκαν με μαχαίρια και πιστόλια σε παραγωγούς για τις τιμές. Επειδή είμαστε 20 χρόνια μακριά από τη μάχη του τελάρου, αυτά που συμβαίνουν δεν τα χρεώνεται η δική σας κυβέρνηση; Δεν αναπτύχθηκαν επί των κυβερνήσεών σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείτε στον ίδιο τον υπουργό, γιατί πρόκειται για δήλωση που έκανε ο ίδιος. Μίλησε για κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο. Μη γενικεύετε τα πράγματα από κάποιο επεισόδιο. Τι θέλετε να πείτε, ότι 20 χρόνια που είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία βγαίνουν μαχαίρια και πιστόλια;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προφανώς, κάτι πήγε να κάνει ο κ. Κουλούρης και βρήκε μπροστά του κατεστημένα...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ηταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο στη λαχαναγορά. Δεν θα το κάνουμε θέμα. Πρέπει να υπάρχει και μέτρο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από χθες που η κα Αράπογλου στην πρώτη εμφάνισή της είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάρει μέρος σε καμία αντιαμερικανική διαδήλωση, ενόψει της άφιξης του κ. Πάουελ, υπήρξαν κάποιοι πρώτοι προβληματισμοί και θέλω να σας ρωτήσω, εάν το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, αλλάζει ρότα από την εποχή Λαλιώτη στην εποχή Χρυσοχοϊδη και αν αλλάζει πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί δεν ρωτάτε το ΠΑΣΟΚ, που έχει εκπρόσωπο την κα Αράπογλου, την οποία χαιρετίζουμε και της ευχόμαστε καλή δουλειά.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απτεται, όμως, και της κυβερνητικής πολιτικής, αν αλλάζει γραμμή το κόμμα, άρα και η κυβέρνηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνετε λάθος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Ανησυχούν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού κ. Αρσένη που, μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας διαρκή συνεδρίαση της Κ.Ο., γιατί -όπως είπε- τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου τις καθορίζουν εξωθεσμικά κέντρα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουμε ως αρχή να μη σχολιάζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλώσεις βουλευτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν ανησυχείτε για το ποιά είναι αυτά τα εξωθεσμικά κέντρα για να μάθουμε και εμείς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι δεν σχολιάζω δηλώσεις στελεχών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος ακόμα να αποδώσουν τα μέτρα και να κερδιστούν οι εκλογές την άνοιξη του 2004, γιατί χθες υπήρχε μια επισήμανση του κ. Πάγκαλου, επιφανούς στελέχους του ΠΑΣΟΚ, σε ένα άρθρο του που έλεγε ότι "ο χρόνος δεν μας φτάνει". Δεν ζητώ το σχόλιό σας σε αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος, αλλά σχετικά με το χρόνο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Επειδή, όμως, με ρωτάτε τι εκτιμά η κυβέρνηση, σας λέω ότι υπερασπίζεται το έργο που έχει κάνει τόσα χρόνια. Προβάλλει το έργο αυτό στον ελληνικό λαό. Πιστεύει στο έργο αυτό που έχει κάνει και ταυτόχρονα πιστεύει στην προοπτική και το πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία. Με αυτή την πεποίθηση θα προσέλθει στις εκλογές και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει ξανά την εμπιστοσύνη του στο κυβερνητικό κόμμα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Χθες, ο σύζυγος της Ρουμπίνης Σταθέα ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να διαλευκανθεί η υπόθεση, η οποία οδήγησε στην αυτοκτονία της. Η κυβέρνηση το λαμβάνει αυτό υπόψη της;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν βρίσκω σωστό να σχολιάζω επικήδειους. Θα ήθελα, όμως, να πω ότι υπάρχει κατ` αρχάς μια διοικητική διαδικασία στο θέμα αυτό και μια διαδικασία στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης. Επομένως, σεβόμενοι τις διαδικασίες αυτές, θα περιμένουμε τα αποτελέσματά τους. Παρέμβαση σε αυτές τις διαδικασίες δεν χωρά από κανέναν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, η χθεσινή ενέργεια στην οποία προέβη ο κ. Σρέντερ, ζητώντας να εκπροσωπηθεί η χώρα του στη συνέχεια της Συνόδου από τον κ. Σιράκ, ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως περαιτέρω ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα, θα είναι υπέρ της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το συμβολισμό που έχει η πράξη αυτή. Προφανώς, κατά την άποψή μας, θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στη συνέχεια της ενοποίησης της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 October 2003 - 13:05:09 UTC