Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι πριν από λίγη ώρα τελείωσε η σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, μετά το πέρας της οποίας ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις για την περιφερειακή διάρθρωση της χώρας. Αναλυτικές δηλώσεις για το θέμα αυτό θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας οφείλω μία απάντηση σε χθεσινή ερώτηση του κ. Φίλη για τους λόγους της μεταφοράς των επτά κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Η μεταφορά τους έγινε για την προστασία της υγείας τους, επειδή η εδώ πτέρυγα διαθέτει καλύτερα μέσα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια επίσπευση στην εκδίκαση της υπόθεσης, διότι δεν έχει καν οριστεί η δικάσιμος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης. Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Δεσμεύτηκα να σας απαντήσω για τη μεταφορά, η οποία έγινε για την προστασία της υγείας τους, επειδή η εδώ πτέρυγα διαθέτει καλύτερα μέσα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει θέμα αστυνομικής έρευνας για την πορεία που έγινε χθες έξω από το σπίτι του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης δεν υπάρχει θέμα. Η οδός Αναγνωστοπούλου είναι δημόσιος δρόμος.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, μπορεί κανείς να κάνει πορείες εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα έρευνας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προβληματίζει καθόλου την κυβέρνηση η έκθεση του Economist που λέει ότι η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τις νέες χώρες της Ε.Ε.; Μιλάει για διασπάθιση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι δεν έχετε διαβάσει καλά την έκθεση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάνετε λάθος. Είμαι δημοσιογράφος και επιλέγω τα σημεία αιχμής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να επιλέξετε και εκείνο που λέει ότι μετά το '90 και κυρίως μετά το '95, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να παλέψει για να μπει στην ΟΝΕ και την καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Αυτό για παράδειγμα δεν το διαβάσατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και μετά ατόνησε πάλι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως, δεν διαβάσατε και το σημείο που λέει: Η Ελλάδα αναπτύσσεται γρηγορότερα από όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 54% οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, αυξάνονται περίπου κατά 10%, τη στιγμή κατά την οποία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μηδενικές. Και όλα αυτά, ενώ έχουμε δώσει και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χαίρομαι που δεν είστε καθόλου επιλεκτικός, αλλά βλέπω πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 69% στο 66%.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας λέω και πάλι ότι δεν το έχετε διαβάσει καλά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σχετικά με τη συνεδρίαση που είχατε θέλω να ρωτήσω εάν έχετε καταλήξει, όσον αφορά τις αρμοδιότητες των διαφόρων αποκεντρωμένων οργάνων. Δηλαδή, αν θα είναι εκλεγμένο ή όχι το περιφερειακό συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης, αν θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες@;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τις λεπτομέρειες θα υπάρξει και συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, όπου θα συζητηθούν διεξοδικά αυτά τα θέματα. Εγινε μια πρώτη συζήτηση πάνω στο μεγάλο θέμα της αποκέντρωσης και της νέας περιφερειακής οργάνωσης του κράτους. Εγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα. Ο κ. Σκανδαλίδης θα παρουσιάσει κάποιες πρώτες σκέψεις που θα απαντούν σε πολλά ερωτήματα. Στη συνέχεια θα υπάρξει αναλυτικότατη εισήγηση στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ήδη αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Στην εισήγηση αυτή θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα θέματα, οι αριθμοί, οι εναλλακτικές λύσεις και οι κατευθύνσεις που υπάρχουν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ρωτώ, γιατί πρόσφατα με την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοποθετήθηκε και είπε ότι οι Περιφερειάρχες -αν θυμάμαι καλά- θα είναι διορισμένοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορεί να μην υπάρχει εκπρόσωπος του κράτους. Η λέξη "διορισμένος" ίσως να μην είναι σωστή, με την έννοια ότι είναι εκπρόσωπος της οργανωμένης πολιτείας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η οποία είναι εκλεγμένη, ως γνωστόν. Αρα, δεν μπορεί να μην υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να μην υπάρχει κυβερνητική ευθύνη στην περιφέρεια. Υπήρξε ένας ευρύτατος προβληματισμός, γύρω από το β@ βαθμό Αυτοδιοίκησης, το ρόλο του, γύρω από θέματα εκλογής, από αριθμούς, τρόπους οργάνωσης των Περιφερειών. Υπάρχει μια πρώτη κατάληξη σε γενικές κατευθύνσεις που παρουσιάζεται από τον κ. Σκανδαλίδη. Αναλυτικά τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος η περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας ήταν στο πρόγραμμα της τετραετίας που διανύουμε και είχε αναφερθεί ως προτεραιότητα και στον προγραμματισμό του Σεπτεμβρίου. Για ποιο λόγο πάει μετά τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πάει μετά τις εκλογές. Ο διάλογος θα γίνει πριν από τις εκλογές. Για μετά τις εκλογές προσδιορίστηκε η νομοθέτηση και αυτό για να μη θεωρηθεί, επειδή είμαστε στους τελευταίους μήνες, ότι γίνεται κάτι βεβιασμένα, ενώ πρόκειται να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο διάλογος θα γίνει, θα προετοιμαστούν σχετικές παρεμβάσεις και όταν με το καλό ο ελληνικός λαός μας δώσει ξανά την εντολή θα προωθήσουμε και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του για την επίθεση στην Νασιρίγια, έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. Ηθελα να ρωτήσω, εάν η θέση της κυβέρνησης είναι πως οι πράξεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής -γιατί είναι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ- συνιστούν τρομοκρατική ενέργεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επίθεση αυτή είναι στον ορισμό της τρομοκρατικής ενέργειας. Δεν πρόκειται για κάποιας μορφής μαζικό κίνημα, το οποίο πήγε να διαδηλώσει. Ηταν πράξη καθαρά τρομοκρατική, βομβιστική επίθεση.

ΦΙΛΗΣ: Κάθε βομβιστική επίθεση είναι τρομοκρατική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτή τη συγκεκριμένη μίλησα.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν δυνάμεις κατοχής εκεί; Κάθε κίνημα αντίστασης εναντίον των δυνάμεων κατοχής, θεωρείται τρομοκρατία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε αυτή την άποψη. Ηταν καθαρά μια επίθεση, με το χαρακτηρισμό που έδωσε ο κ. Παπανδρέου και συμφωνούμε με αυτόν.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε «Γκέμπελς», τον κ. Θεοδωράκη, σχετικά με τις δηλώσεις του για τις οποίες κάνατε κι εσείς χθες δήλωση. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δήλωσή μου έχει δύο σκέλη και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή αισθανθήκατε την ανάγκη να βγάλετε δήλωση με την οποία στην αρχή αποδοκιμάζετε τον κ. Θεοδωράκη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν αποδοκιμάζω τον κ. Θεοδωράκη.

ΦΙΛΗΣ: Τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη. Λέτε δεν τις συμμερίζεστε. Αρα, τις αποδοκιμάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συμμεριζόμαστε και δεν συμφωνούμε με τις δηλώσεις του για «ρίζα κακού». Από κει και πέρα, όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, όπως αναφέρεται και στη δεύτερη παράγραφο της δήλωσής μου ο κ. Θεοδωράκης έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υπόθεση των απελευθερωτικών κινημάτων. Μάλιστα, έχει σταθεί κοντά και στην Εβραϊκή Κοινότητα. Είναι γνωστό ότι έχει μελοποιήσει το έργο Μαουτχάουζεν. Ο κ. Θεοδωράκης έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο -αυτό το αναφέρει και η χθεσινή ανακοίνωσή μου- και στον τομέα του πολιτισμού και στον τομέα των λαϊκών διεκδικήσεων και κατακτήσεων. Είναι σαφές ότι η δήλωσή μου έχει δύο σκέλη: Το ένα αφορά τις συγκεκριμένες δηλώσεις για το θέμα «ρίζα του κακού», το δεύτερο αφορά την πλήρη εκτίμηση, την οποία τρέφουμε στο πρόσωπο του κ. Θεοδωράκη, την οποία δηλώνουμε ανοικτά με κάθε τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Αισθανθήκατε την πολιτική ανάγκη, χθες, να σχολιάσετε πολιτικά μια δήλωση ενός διακεκριμένου συμπολίτη μας, αλλά πολίτη, όχι δημόσιου αξιωματούχου. Αυτό το κάνατε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σήμερα αυτός ο διάσημος Ελληνας πολίτης δέχεται την απροκάλυπτη και αήθη επίθεση Ισραηλινού υπουργού. Σχόλιο έχετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ρωτήσατε και απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πρώτο σκέλος τοποθετείται πάνω σε μια πρώτη δήλωση του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος με δεύτερη δήλωσή του -εάν θυμάμαι καλά- έχει επανατοποθετηθεί. Στη συνέχεια της δήλωσής μου, ξεκαθαρίζω την πλήρη εκτίμηση της κυβέρνησης στο πρόσωπο του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος, εάν μου ζητάτε να το πω, φυσικά δεν έχει καμία σχέση με «Γκέμπελς».

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει δήλωση του Ισραηλινού υπουργού. Εχετε κάποιο ευθύ σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε κλείσει, κύριε Φίλη, γι αυτό το θέμα. Αλλη ερώτηση.

ΠΕΓΚΟΣ: Εάν έχετε κάποιο σχόλιο για τη μεταβολή στη σύνθεση της Κ.Ο. της Ν.Δ. με την παραίτηση του κ. Κατσίκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα της Ν.Δ. Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποια η σκοπιμότητα της χθεσινής σας δήλωσης για τον κ. Θεοδωράκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε ένα γράμμα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, το οποίο ήρθε σε εμένα, και το οποίο συνέχεε -κατά τη γνώμη μου λανθασμένα- την παρουσία δύο υπουργών στις αναφορές που είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης -κακώς ξαναλέγω- ότι η παρουσία των δύο υπουργών έχει να κάνει με κάλυψη κάποιων συγκεκριμένων αναφορών ότι «οι Εβραίοι είναι η ρίζα του κακού». Επειδή οι δύο υπουργοί δεν είχαν καμία διάθεση, να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο θέμα, αλλά δεν επέτρεπε ο χώρος να γίνει κάποια άλλη αναφορά -διότι είπε κάτι ο Μίκης Θεοδωράκης και τελείωσε η σχετική εκδήλωση- κρίναμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι: Για τον χαρακτηρισμό του Μίκη Θεοδωράκη, δεν είμαστε σύμφωνοι. Για τον Μίκη Θεοδωράκη, όμως, όχι μόνο ως μουσικός, αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας, με τη μεγάλη προσφορά του, έχει την πλήρη εκτίμησή μας. Τόνισα, πριν από λίγο, ότι ο χαρακτηρισμός «Γκέμπελς», δεν έχει φυσικά καμία σχέση με το Μίκη Θεοδωράκη. Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι έπρεπε να κάνουμε μια τοποθέτηση, από τη στιγμή που επιχειρήθηκε να γίνει σύγχυση με την παρουσία των υπουργών, όπως κάνουμε και σήμερα τοποθέτηση, για το θέμα που ακούστηκε περί «Γκέμπελς».

ΠΕΓΚΟΣ: Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο κ. Μητσοτάκης έπαθε σαλμονέλα, έπαθε τροφική δηλητηρίαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρέπει να το έπαθε την προηγούμενη ημέρα που ήταν στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του Βούλγαρου Προέδρου. Γνωρίζετε μήπως έπαθε και κάποιος άλλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ δεν είμαι υγειονομικός γιατρός για να εξετάζω τρόφιμα!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 November 2003 - 16:05:09 UTC