Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα.

@ Στις 12 το μεσημέρι, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

@ Στις 2 μ.μ., θα υπάρξει συνάντηση με τους κυρίους Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Πρωτόπαπα και Χυτήρη, για επικοινωνιακά θέματα, κυρίως των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα τον Προϋπολογισμό, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, παρουσία του Πρωθυπουργού, ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κροατίας.

@Στις 7 μ.μ., θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για την έγκριση του πλαισίου κατευθύνσεων της πολιτικής του Κινήματος, για την περίοδο 2004-2008. Στη συνέχεια, στο Ζάππειο, θα γίνει παρουσίαση αυτού του πλαισίου από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το Γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

@Στις 6.30 το απόγευμα, θα συνεδριάσει πάλι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα ανοίξουν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά, όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Θέλουμε -πέρα από την τιμή που αποδίδουμε στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και ορισμένοι έδωσαν και τη ζωή τους για τα ιδανικά, για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, για την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- να τονίσουμε ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, το χθες -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- μας εμπνέει και μας διδάσκει ότι το σήμερα, με όσα πετύχαμε, μας δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο. Και βεβαίως, το μήνυμα του Πολυτεχνείου μεταφράζεται σε ένα συνεχή αγώνα, για την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό, την αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας.

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές του Κινήματος, η οποία είναι στη διάθεσή σας. Σύμφωνα με την επιστολή, κάθε συνάδελφος βουλευτής πρέπει να πληροφορήσει γραπτά, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, εάν επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αυτό γίνεται, γιατί την Πέμπτη το βράδυ το Εκτελεστικό Γραφείο και την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή, πρόκειται να αποφασίσουν για τα ψηφοδέλτια. Λογικό είναι, λοιπόν, να δηλώσουν όλοι οι βουλευτές του Κινήματος, οι οποίοι κρίνονται κατευθείαν από την Κεντρική Επιτροπή, εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι ή όχι στις επόμενες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός, στην επιστολή του, ζητά σαφή δήλωση από όλους, γύρω από αυτό το ζήτημα. Ορισμένοι, κατ@ αρχάς, είχαν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε για να υπολογιστεί ανάλογα από το Ε.Γ. και την Κ.Ε. στην τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Αυτός και μόνον είναι ο λόγος που έστειλε ο Πρωθυπουργός την επιστολή.

Σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του κ. Παπαθεμελή, ήδη έχω κάνει δηλώσεις από χθες και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι είναι η αναπόφευκτη κατάληξη μιας πορείας, την οποία ο ίδιος ο κ. Παπαθεμελής έχει επιλέξει. Σε κάθε περίπτωση, είναι δικαίωμά του. Ομως, θέλω να τονίσω ότι η πολιτική δεοντολογία απαιτεί -επειδή ο κ. Παπαθεμελής εξελέγη ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη- πως από τη στιγμή που δεν επιθυμεί να συνεχίσει έτσι, το σωστό είναι να παραιτηθεί από βουλευτής. Αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής δεοντολογίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα σε κάποιον, ο οποίος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι βουλευτές δεν εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους, κατά κύριο λόγο και δεν είναι υπόλογοι απέναντί τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι αναγκαστικό, κατά το Σύνταγμα. Μίλησα για πολιτική δεοντολογία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αν δεν υπήρχε η περίπτωση του κ. Παπαθεμελή, ο Πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε αυτή την επιστολή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα προχωρούσε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το λέω αυτό, γιατί δείχνει έναν εκνευρισμό και έναν πανικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να στείλει την επιστολή. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Γιατί να υπάρχει πανικός; Ισα-ίσα, ο Πρωθυπουργός θέλει έναν καθαρό ορίζοντα σε αυτά τα θέματα. Εχουμε μπροστά μας μερικές διαδικασίες. Τι θα συζητούσαμε στην Κ.Ε., εάν δεν γνωρίζαμε τι θα κάνουν οι βουλευτές μας. Πρέπει να ερωτηθούν όλοι για το τι επιθυμούν να κάνουν. Ισως μερικοί από αυτούς να πουν ότι επειδή είναι πολλά χρόνια στο Κοινοβούλιο ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιθυμούν. Αυτό, όμως, πρέπει να το δηλώσουν, διότι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα αποφασιστούν τα ψηφοδέλτια.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Φοβάστε ότι αυτό το γαϊτανάκι με τις αποστασιοποιήσεις βουλευτών ή τις ανεξαρτητοποιήσεις θα έχει και συνέχεια ενόψει και της ψήφισης του Προϋπολογισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησα για "γαϊτανάκια". Είπα ότι πρέπει -για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων- να έχουμε καθαρό ορίζοντα, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των συναδέλφων. Αυτοί αποφασίζουν. Είναι λογικό, λοιπόν, ενόψει της Κ.Ε. -και μόνο έτσι πρέπει να το αντιληφθούμε- να ζητείται από τον καθένα μας να επιλέξει για το αν θα συνεχίσει ή όχι να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παλεύει για το ΠΑΣΟΚ. Μη συγχέουμε το ένα με το άλλο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε και για τον Προϋπολογισμό.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά την κυβέρνηση λόγοι πολιτικής δεοντολογίας υφίστανται και για τον κ. Σπηριούνη, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν θα κατέλθει στις εκλογές, αν ηγείται του κυβερνώντος κόμματος ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σπηριούνης, όπως δήλωσε ο ίδιος, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, έχει τις απόψεις του και δεν επιθυμώ να τις κρίνω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εκ των υστέρων κρίνοντας, σε μια ερώτηση που εγώ προσωπικά σας είχα θέσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αν συνάδουν οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Παπαθεμελή με την ιδιότητά του, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και του βουλευτή, είχα καταλάβει τότε, ότι στην ουσία τον καλούσατε να παραιτηθεί. Θέλω να ρωτήσω αν είχατε με τον τρόπο σας, ως κόμμα, διαμηνύσει στον κ. Παπαθεμελή ότι οι σχέσεις σας έχουν διαρραγεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε -κανένα δεν καλέσαμε, αυτό εννοώ- κι εσείς το γνωρίζετε ότι τον τελευταίο καιρό ο κ. Παπαθεμελής δεν μετείχε στη δραστηριότητα και τη ζωή του κόμματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι κριτήριο αξιολόγησης, κ. Εκπρόσωπε, το επίθετο ενός πολιτικού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ρωτάτε αυτό, για να "βγάλετε", προφανώς, κάτι άλλο. Σας απαντώ ευθέως, ότι δεν προτίθεμαι κάθε Δευτέρα να έρχομαι εδώ και να κρίνω τις ομιλίες των στελεχών μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ως γενική ερώτηση, απαντήστε το.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, ότι δεν προτίθεμαι να έρχομαι κάθε Δευτέρα εδώ και να κρίνω τις δηλώσεις ή αποστροφές ομιλιών των στελεχών μας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μια χαρά ήταν οι ομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και συμβάλλουν στο κλίμα συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην αισθητική σας ανταποκρινόταν η σχετική αναφορά Πάγκαλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί.

ΣΕΪΣΟΒΑ: Χθες, για τρίτη φορά έχουν αποτύχει οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία, ενώ οι γενικές εκλογές θα γίνουν στις 28 Δεκεμβρίου. Με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή των Βαλκανίων έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο, γιατί αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα της Δημοκρατίας αυτής. Εμείς, αυτό που θέλουμε είναι να πορεύεται σταθερά, ειρηνικά, δημοκρατικά, ώστε να υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 November 2003 - 14:05:13 UTC