Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΥ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, το ΙΚΑ Κεραμικού και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στην Καλλιθέα, για την τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την πορεία εκσυγχρονισμού του Ιδρύματος.

Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, αυτή την ώρα, μιλάει στο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στις εργασίες συμμετέχει και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

Οσον αφορά το χθεσινό συμβάν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης του αεροπλάνου της «Air France» -στο οποίο επέβαινε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ.- θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εξέτασης όλων των δεδομένων και σε μια-δύο ώρες θα έχουμε το πόρισμα, την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν έχει καταγραφεί συνομιλία μεταξύ του πιλότου και του πύργου ελέγχου για οποιοδήποτε εμπόδιο στον αεροδιάδρομο, κατά της διαδικασία της προσέγγισης. Ο πιλότος έλαβε μόνος του την απόφαση και ξεκίνησε τη διαδικασία της επαναπροσέγγισης. Για όλα τα άλλα, θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση από την ΥΠΑ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιες ενδείξεις, σας δημιουργείτε κάποια ανησυχία από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο πιλότος;

ΓΕΡΟΥ: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από την πλευρά μας, προς το παρόν. Γνωρίζετε ότι κάποιες φορές, ο ανθρώπινος παράγοντας, ο πιλότος έχει την ευθύνη και κρίνει. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, διότι η ενημέρωσή μας από την ΥΠΑ, σταματά εδώ, μιας και ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα η διαδικασία εξέτασης των δεδομένων.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Εφόσον γνωρίζετε ότι δεν έχει πει κάτι ο πιλότος κατά τη διαδικασία προσέγγισης, μήπως γνωρίζετε, εάν έχει πει κάτι;

ΓΕΡΟΥ: Οι πληροφορίες είναι γνωστές και δεν επιθυμώ να τις σχολιάσω. Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο για τις νέες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος;

ΓΕΡΟΥ: Η ιστορία των λαών είναι γεμάτη συγκρούσεις και διαμάχες. Εάν επικρατούσαν σήμερα στην Ευρώπη τέτοιου είδους απόψεις, θα συνέχιζαν οι λαοί της να είναι εγκλωβισμένοι σε αντιπαλότητες και διαχωριστικές γραμμές. Η συνεπής και συνετή πολιτική μας, η πολιτική της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι θετική πολιτική για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή, αλλά και σύμφωνη με το όραμά μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η πολιτική μας αυτή υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντά μας και γι αυτό έχει τη στήριξη από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με αυτή τη δήλωσή σας, μήπως έρχεται τώρα σε αντίθεση η κυβέρνηση με τον Αρχιεπίσκοπο και δημιουργηθούν άλλα ζητήματα;

ΓΕΡΟΥ: Όχι. Ηταν σαφής και ο υπουργός χθες, ήμουν σαφής κι εγώ. Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν απόψεις τις οποίες μπορεί καθένας να έχει. Η επίσημη ελληνική θέση είναι αυτή που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση και με την πολιτική της και με τις τοποθετήσεις της. Υπάρχουν, από χθες, υπεύθυνες τοποθετήσεις και από τον υπουργό των Εξωτερικών και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι βοηθάει τους διακριτούς ρόλους κράτους-Εκκλησίας, η από άμβωνος διακήρυξη αρχών εξωτερικής πολιτικής από τον Αρχιεπίσκοπο;

ΓΕΡΟΥ: Επανέλαβα και προηγουμένως ότι καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Η κυβέρνηση έχει συνεπή και συνετή πολιτική, την οποία συνεχίζει. Δεν θέλω να επανέλθω σε αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επ` αυτού θα ήθελα να ρωτήσω: Παρ` όλα αυτά νομίζετε ότι είναι συμβατή η εικόνα που εμφάνισε, χθες κυρίως, ο Αρχιεπίσκοπος, με το προφίλ της χώρας το οποίο προωθεί η κυβέρνηση; Δηλαδή, ένα προφίλ ευρωπαϊκό, ανεκτικό, της ειρήνης, της συνεργασίας@

ΓΕΡΟΥ: Αυτά που αναφέρατε, για να μην τα επαναλάβω, δεν είναι προφίλ που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική την οποία έχει και συστηματικά ασκεί. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις εμφανίσεις του κ. Χριστόδουλου. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας σε αυτή την αίθουσα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα;

ΓΕΡΟΥ: Από όσο γνωρίζω, μέχρι στιγμής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει τοποθετηθεί. Εμείς, θέλουμε να καλέσουμε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί στο θέμα υπεύθυνα και επίσημα. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί και η τοποθέτησή της είναι πολιτική.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μήπως η κυβέρνηση έχει την υποψία, την πληροφορία ότι υπήρξε σκοπιμότητα στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, δεδομένης της στάσης της στο θέμα της διαμάχης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

ΓΕΡΟΥ: Δεν θέλουμε σε αυτή την αίθουσα να σχολιάζουμε διάφορα σενάρια που υπάρχουν σήμερα στις εφημερίδες ή που μπορεί να υπάρξουν αύριο και μεθαύριο. Η τοποθέτησή μου ήταν σαφής και νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέλθω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 December 2003 - 14:05:22 UTC