Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αντίδραση του κ. Γκιούλ, χθες, στην πρόταση του κ. Παπανδρέου για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα θετική η αντίδραση. Αποτελεί μια πρώτη θετική βάση, πάνω στην οποία μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος και να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης του κ. Παπανδρέου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε σε έναν κύκλο νέων επιχειρηματιών και ανέπτυξε κάποιες προτάσεις, τόσο για ελάφρυνση της φορολογίας, όπως και άλλες. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις σκέψεις -γιατί δεν είχαν χαρακτήρα οργανωμένων προτάσεων και δεσμεύσεων- που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούμε συνολικά, όταν παρουσιάσει και το οικονομικό πρόγραμμά του, για να δούμε και την εσωτερική συνέχεια και συνοχή του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι είναι θετικό να αναπτύσσονται προτάσεις. Ελπίζουμε ότι στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θα δούμε παράθεση και αντιπαράθεση προτάσεων, ιδεών, απόψεων, λύσεων για τα προβλήματα του πολίτη και όχι προσωπικές επιθέσεις, όπως αυτές που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής, το Σαββατοκύριακο.

ΓΚΙΓΚΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την παραίτηση Καραχάλιου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βρίσκετε αρκούντως επεξεργασμένη τη φράση Παπανδρέου ότι θα φέρει επενδύσεις με το προσωπικό του κύρος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου ομιλεί για την περίπτωση που, όπως ελπίζουμε και επιδιώκουμε, θα είναι αύριο ο Πρωθυπουργός της χώρας και ως Πρωθυπουργός θα εκφράζει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Και το κύρος διαθέτει, αλλά θα είναι και ο εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά την εντολή του ελληνικού λαού, όπως ελπίζουμε και επιδιώκουμε. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις αυτές έχουν το χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον ελληνικό λαό. Είναι πολιτικές δηλώσεις και απαντούν, κατά τον καλύτερο τρόπο, σε αυτό που λένε ορισμένοι ότι είναι ώρα να μιλήσουμε για πολιτική. Εμείς συμφωνούμε και το κάνουμε πρώτοι. Μιλάμε για πολιτική. Ηταν πολιτική η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση του κ. Γκιούλ. Δημιουργούνται θετικές βάσεις, ώστε αυτή η πρόταση να γίνει πράξη. Όπως, επίσης, πολιτική είναι η δέσμευση του κ. Παπανδρέου για την προσέλκυση επενδύσεων, η οποία δημιουργεί μια πολύ σοβαρή βάση, μια προοπτική και για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μπορείτε να μας πείτε τι εντύπωση αποκόμισε ο κ. Παπανδρέου από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Μόργκαν Στάνλει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Μόργκαν Στάνλεϊ είδε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτές οι συναντήσεις είναι στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται από τον Πρόεδρο ενός μεγάλου οργανισμού με τους επικεφαλής των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών στην Ελλάδα, γύρω από τις προοπτικές και τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί του θέματα που έχουν να κάνουν με την πορεία, το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

ΖΟΥΛΑΣ: Σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες, το επιχείρημα που προβάλλει η Ν.Δ. είναι, γιατί ο κ. Παπανδρέου, εφόσον ήταν υπέρμαχος μιας τέτοιας πρότασης, συνυπέγραψε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ, καθώς ήταν και είναι υπουργός Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω στη Ν.Δ. ότι υπάρχει σοβαρότατη μείωση των αμυντικών δαπανών, τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, η Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτή η μείωση των αμυντικών δαπανών έγινε δυνατή και χάρη στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση γενικότερα. Όπως, επίσης, και χάρη στην αναδιοργάνωση που έγινε στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε μια πολιτική στον τομέα του, ειδικότερα στο θέμα της αντιμετώπισης της γείτονας χώρας, που είχε θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά τη διεθνή θέση της Ελλάδας, καθώς και στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών. Αυτό, όχι μόνο έγινε πράξη, αλλά δημιουργεί και προοπτικές για περαιτέρω μείωση των εξοπλισμών, σύμφωνα με την πρότασή του. Αυτό, η Ν.Δ. θα έπρεπε να το γνωρίζει. Χάρη σε αυτή την πολιτική έγινε μείωση των αμυντικών δαπανών, η οποία τον τελευταίο χρόνο έφτασε στα 2,2 δισ. ευρώ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε πού βρίσκεται το θέμα της ανεργίας, πόσους ανέργους έχουμε και αν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από την απορρόφηση της ανεργίας, την τελευταία τετραετία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μην κάνω αναφορά στα στοιχεία, εδώ, πρέπει να σας πω ότι ο καθ@ ύλην αρμόδιος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Γιάννης Νικολάου, δίνει αυτή τη στιγμή συνέντευξη Τύπου γι` αυτά τα θέματα. Θα παρουσιάσει όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια γενικότερη πολιτική διαπίστωση: Εχουμε λάβει σειρά μέτρων, έχουμε αναπτύξει πολιτικές και έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι προσπάθειες αυτές έχουν αποδώσει κάποια αποτελέσματα. Όμως, η ανεργία παραμένει υψηλή. Είναι λογικό να επεξεργαζόμαστε νέες πολιτικές και παρεμβάσεις στη νέα εποχή που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των ανέργων και κυρίως των νέων. Σε αυτές τις πολιτικές σύντομα, και σήμερα στο Λαύριο, όπως και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχουν σχετικές αναφορές του κ. Παπανδρέου.

ΒΛΑΔΙΜΙΡΟΥ: Πώς σχολιάζετε τα τελευταία δημοσιεύματα που μιλούν για αποστρατεία της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολη αυτή η συζήτηση, ξεκίνησε από τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται, αυτή τη στιγμή, στη Ν.Δ., την οποία δεν επιθυμώ να σχολιάσω, διότι είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ν.Δ. και θα ήταν ιδιαίτερα άκομψο και αντιδεοντολογικό να παρέμβουμε. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα, σε κάθε περίπτωση, να θυμίσω ότι εμείς έχουμε προχωρήσει, με αποφασιστικά βήματα, στο θέμα της ανανέωσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει, τώρα, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της παράταξης και μετά τις εκλογές ελπίζουμε να είναι και Πρωθυπουργός της χώρας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτιά μας. Εχουμε νέες προτάσεις, νέες πολιτικές. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νέα εποχή. Ηδη, έχουμε προχωρήσει, με αποφασιστικά βήματα, σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιους υπονοεί ο κ. Γεωργακόπουλος; Πάει να πει ότι δεν έχει γίνει αποστρατεία απ ό,τι φαίνεται. Εννοεί τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι σας κάλυψα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι μειώθηκαν οι εξοπλισμοί. Πότε μειώθηκαν; Γιατί ο μισός προϋπολογισμός πάει εκεί. Γι` αυτό σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έτσι τα πράγματα, ότι, δηλαδή, ο μισός προϋπολογισμός πάει εκεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν είναι; Πείτε μου τότε πότε μειώθηκαν και πόσο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν προσέξετε τα στοιχεία των αμυντικών δαπανών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, συγκεντρωτικά στον προϋπολογισμό, θα το δείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για φέτος λέτε, μόνο; Για τα προηγούμενα χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, γενικά στους προϋπολογισμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε χρεώσει μέχρι το 2020 τη χώρα με τους εξοπλισμούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ξανά ότι έχουμε προχωρήσει, χάρη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών, και βεβαίως χάρη στο νοικοκύρεμα που έχει γίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις, και έχουμε πετύχει μια σοβαρή μείωση των εξοπλισμών στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, υπάρχει νέα πρόταση του κ. Παπανδρέου και ο κ. Γκιούλ ανταποκρίθηκε. Ετσι θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως φαίνεται, τουλάχιστον.

Αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, θέλω να κάνω μια αναφορά, επειδή δημιουργούνται κάποιες συζητήσεις γύρω από το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον κ. Δρυ, ο οποίος με ενημέρωσε ότι, αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% του όλου ποσού που είχε ζητηθεί έχει ήδη καταβληθεί. Τι γίνεται; Υπάρχει -όπως γνωρίζετε- μια πρακτική, που είχε ακολουθηθεί εδώ και πολλά χρόνια, να γίνεται το λεγόμενο «πανωγράψιμο» στον τομέα της παραγωγής ελαιόλαδου. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα -δεν αφορά το σύνολο βεβαίως- και έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, από το υπουργείο Γεωργίας, με μεθόδους που μπορεί να αποδείξουν τη σχέση του ελαιόδεντρου με την παραγόμενη ποσότητα. Εχει γίνει, λοιπόν, ένας υπολογισμός γύρω από τις πραγματικές ποσότητες και την πραγματική επιδότηση που πρέπει να δοθεί. Αυτός ο υπολογισμός λειτουργεί υπέρ εκείνων που κάνουν καλά τη δουλειά τους και δηλώνουν τις πραγματικές ποσότητες. Λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφίας των Ελλήνων αγροτών. Διότι, εάν παίρναμε ως δεδομένες τις ποσότητες που δηλώθηκαν, θα έπρεπε να πάρουν λιγότερα αυτοί που έχουν δηλώσει τις πραγματικές ποσότητες, όχι μόνο φέτος, αλλά και τις επόμενες χρονιές. Με τη μέθοδο που ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας, στόχος είναι να πάρουν τα λεφτά τους αυτοί που τα δικαιούνται το υψηλότερο επίπεδο. Να έχουν την πραγματική αποζημίωση και επιδότηση και βεβαίως κάποιοι που μεταχειρίστηκαν αυτές τις αρνητικές μεθόδους να μην έρθουν να λειτουργήσουν σε βάρος των υπολοίπων. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται και είναι προσπάθεια -σε τελική ανάλυση- προς το συμφέρον του Ελληνα αγρότη που δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες της παραγωγής του.

ΖΟΥΛΑΣ: Συγνώμη, την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών ποιος την είχε μέχρι σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχουν και οι συνεταιρισμοί, υπάρχουν και όλες αυτές οι βεβαιώσεις που βγαίνουν από τα ελαιοτριβεία. Χρειάστηκε να γίνει ένας περαιτέρω έλεγχος. Από τις διαδικασίες αυτού του ελέγχου διαπιστώνεται, για παράδειγμα, ότι ο «χ» που έχει έναν αριθμό ελαιόδεντρων δηλώνει λάδι που είναι αδύνατον να παραχθεί.

ΖΟΥΛΑΣ: Ναι, αλλά αυτό διαπιστώνεται εκ των υστέρων, κύριε Υπουργέ, αυτό επισημαίνω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και είναι κακό να γίνονται επανέλεγχοι;

ΖΟΥΛΑΣ: Κακό δεν είναι, αλλά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι οι έλεγχοι έπρεπε να γίνουν, διότι εάν δεν γινόντουσαν έπρεπε να μοιράσουμε το ποσό της επιδότησης δια του αριθμού που είχε δηλωθεί. Αρα, κάποιοι άνθρωποι, που δήλωσαν τον πραγματικό αριθμό -και αυτοί είναι οι Ελληνες αγρότες- θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα απ` ό,τι πραγματικά έπρεπε να πάρουν και κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα απ` ό,τι έπρεπε να πάρουν. Επειδή, λοιπόν, μας ενδιαφέρει να υπάρχει δικαιοσύνη, έγιναν οι σχετικοί υπολογισμοί και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς κινείται το υπουργείο Γεωργίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δυστυχώς, αυτή την παρατυπία, αυτή την «κομπίνα», την είδαν οι Ευρωπαίοι. Ο Φίσερ την είδε και ειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Γιατί όταν έφθασαν εκεί οι επιδοτήσεις είδαν ένα τρομακτικό νούμερο και ξαφνιάστηκαν οι Ευρωπαίοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη με βάση την αλήθεια. Δεν συμφωνούμε όλοι σε αυτό; Θέλουμε να καλυφθεί η παρανομία; Φαντάζομαι όχι. Και όπως διαπιστώνω δεν αμφισβητεί κανένας σας ότι υπήρχαν αυτά τα «πανωγραψίματα».

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μιας και ανοίξατε το θέμα, μήπως μπορείτε να μας ενημερώστε για το ποιες ήταν οι κυρώσεις προς τους αγρότες στην αντίστοιχη περίπτωση του βαμβακιού που είχαμε πάλι «πανωγράψιμο»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα του βαμβακιού έχει, ήδη, αποκατασταθεί πλήρως η νομιμότητα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αρκεί αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι στο βαμβάκι, φέτος, η κατάσταση ήταν πάρα πολύ καλή. Και οι αγρότες πήραν - ή υπολογίζουν ότι θα πάρουν- τα λεφτά τους με τρόπο ιδιαίτερα επαρκή, αποτελεσματικό. Νομίζω ότι η απουσία, όπως διαπιστώνεται, κινήσεων ή κινητοποιήσεων δείχνει ότι πραγματικά υπάρχει ένα πολύ καλύτερο καθεστώς. Μπορεί να μην έχουμε φθάσει στο τέλειο, αλλά υπάρχει ένα πολύ καλύτερο καθεστώς. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι η εμμονή μας σε έναν τρόπο δουλειάς οργανωμένο, όπως γίνεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ήδη άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά το βαμβάκι.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να ρωτήσω αλλιώς. Με αυτούς που πιάσατε ότι έχουν δηλώσει λάθος ποσότητες, θα γίνει τίποτα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Δεν γνωρίζω λεπτομερώς τις διαδικασίες που ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας. Από την ενημέρωση που έχω, μετά από την επαφή μου με τον κ. Δρυ, γνωρίζω ότι υπήρχε αυτός ο επανέλεγχος και η προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Γεωργίας είναι να λειτουργήσει υπέρ του Ελληνα αγρότη που είναι η πλειοψηφία και που έχει δηλώσει την πραγματική παραγωγή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτοί στο Αίγιο και στην Πάτρα που διαμαρτύρονται, αυτοί τα έχουν πάρει τα λεφτά τους ή είναι οι «κλέφτες», αυτοί που δηλώνουν παραπάνω;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Μην βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Εκανα μια γενική ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 January 2004 - 14:05:07 UTC