Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 13.30, θα κόψει την πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα παραστεί και θα μιλήσει στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, στην Παλαιά Βουλή. @Στις 13.00 θα έχει συνάντηση με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου.

Την Τετάρτη, στις 11.30, θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, παρουσία των κυρίων Χριστοδουλάκη και Ρέππα.

@Στις 13.00 θα συναντηθεί με το Προεδρείο του ΣΕΒ.

@Στις 19.00 θα παραστεί στη Βουλή και θα μιλήσει στην προ ημερησίας συζήτηση που έχει προκληθεί μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, διαφάνειας κ.λπ.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

@Στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί το Κέντρο Γραπτού Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τη Δευτέρα, θα μεταβεί στο Ρίο και ειδικότερα στα έργα της Γέφυρας Ρίου-Αντιρίου.

Την Τρίτη θα εγκαινιάσει το Νοσοκομείο του Πύργου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός πως είδε την αποπομπή των δέκα; Θεωρεί ότι είναι δίκαιη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει πλήρως με τις ενέργειες που υπήρξαν. Εξάλλου, τις συζήτησε και με τον κ. Παπανδρέου, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Υπάρχουν, όμως, κάποιες ενστάσεις από τους ίδιους που λένε ότι αδικήθηκαν. Υπάρχει κάποια νέα τοποθέτηση του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι με αυτή την ευκαιρία. Κατ αρχάς, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί την Τετάρτη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Με την ευκαιρία αυτή που με ρωτάτε, θέλω να πω ότι η απόφαση αυτή έχει το δικό της πολιτικά συμβολικό χαρακτήρα. Είναι μια απόφαση που δείχνει την πολιτική μας προς το μέλλον. Δείχνει το όραμα και το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου για την κοινωνία και τη χώρα. Δείχνει τι σημαίνει μια πολιτική με αρχές, αξίες, μια πολιτική που δεν ανέχεται και δεν επιτρέπει γκρίζες σκιές πάνω από το δημόσιο βίο. Υπάρχει -και σας παραπέμπω- σε αυτό το ζήτημα η ανακοίνωση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση μέμφεται τη Ν.Δ. γιατί βουλευτές της, όπως ο κ. Σπηλιόπουλος και η κα Παπαδημητρίου υπέγραψαν αυτή την τροπολογία, την προηγούμενη φορά που είχε έρθει στη Βουλή. Ομως, αυτοί οι βουλευτές ανακάλεσαν την υπογραφή τους, την πήραν πίσω. Για ποιο λόγο μέμφεστε αυτούς τους βουλευτές, από τη στιγμή που τελικά απέσυραν την υπογραφή τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τρία σημεία είπαμε για τη Ν.Δ. και μου δίνετε την ευκαιρία να τα επαναλάβω: Το πρώτο σημείο, είναι ότι τρεις βουλευτές της Ν.Δ. είχαν υπογράψει τη σχετική τροπολογία. Μάλιστα, εάν δεν κάνω λάθος, η μια εκ των τριών δεν απέσυρε την υπογραφή της. Δεύτερον, κατά την τελική εκφώνηση της τροπολογίας στη Βουλή, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλογοσκούφης, περιορίστηκε σε μια τυπική αναφορά κατά πλειοψηφία για το σύνολο του νομοσχεδίου, περιλαμβανομένης της τροπολογίας. Αυτό υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής. Ερωτά ο προεδρεύων: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο όπως συμπληρώθηκε με τις τροπολογίες που εκφωνήθηκαν; Και απαντά, απλώς, ο κ. Αλογοσκούφης : @Kατά πλειοψηφία@. Απαντά «κατά πλειοψηφία» που σημαίνει ότι διαφωνώ, αλλά στο σύνολο. Εάν η Ν.Δ. ήθελε πραγματικά να κάνει πόλεμο σε αυτή την τροπολογία -που και εμείς κρίνουμε ως απαράδεκτη- θα έπρεπε να είχε πάρει το λόγο ο κ.Αλογοσκούφης, να είχε υπεραμυνθεί των απόψεών τους και βεβαίως, πιθανώς να είχε προκαλέσει και ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει «αντιδρώ» και αντιδρώ πραγματικά σε κάτι τέτοιο. Και το τρίτο σημείο είναι ότι θέλω να σας υπενθυμίσω -επειδή εμφανίζεται ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., ότι δήθεν η Ν.Δ. προκάλεσε την αντίδρασή μας- ότι η ανακοίνωση του κ. Ρουσόπουλου, είναι περίπου δύο ημέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας. Για την ακρίβεια, εάν δεν κάνω λάθος, η ανακοίνωση εκδόθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι. Η τροπολογία, όμως, είχε ψηφιστεί Τετάρτη βράδυ. Την Πέμπτη υπάρχει απουσία της Ν.Δ. Τι θέλω να πω με αυτό; Θέλω να πω ότι η Ν.Δ. έσπευσε εκ των υστέρων να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα που προκλήθηκε. Αλλά, ας μην εμφανίζεται ως δημόσιος κατήγορος. Εμείς, όταν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και υπήρχε πρόβλημα -και το λέω καθαρά αυτό- πήραμε τις αποφάσεις μας. Σε αυτά τα θέματα «ούτε μύγα στο σπαθί μας». Οι αποφάσεις αυτές έδειξαν ποια είναι η πολιτική μας, ποια είναι η βαθιά πίστη μας προς μια πολιτική με αρχές, με αξίες, που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Υπάρχει ένα όραμα και ένα σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου για τη χώρα, για την πολιτική, για τις σχέσεις της πολιτικής με την κοινωνία. Αρα, δεν έχει ατομικό χαρακτήρα αυτή η απόφαση. Γι αυτό αναφέρθηκα έτσι για τους συναδέλφους. Είχε έναν πολιτικά συμβολικό χαρακτήρα και μάλιστα ισχυρό. Αυτή, όμως, ήταν μια δική μας απόφαση. Οπως και η κυβέρνηση είχε πάρει τις αποφάσεις της σε σχέση με την τροπολογία, αρχικώς, ότι θα ακυρωθεί και θα γίνει αυτό βεβαίως, έτσι και στη συνέχεια, ήρθαν οι αποφάσεις, τόσο με την παραίτηση του κ. Πάχτα, όσο και για την απόφαση του Ε.Γ., για τις οποίες μάλιστα είχε υπάρξει πλήρης συνεννόηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένου ότι από τους «9» κάποιοι τουλάχιστον δεν αποδέχονται την ορθότητα της ενέργειας του κόμματός σας, ήθελα να ρωτήσω αν έχετε συνυπολογίσει την περίπτωση της απουσίας τους από την ψήφιση νομοσχεδίων στο επόμενο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προσωπικές πικρίες είναι κατανοητές. Εξάλλου, και οι πολιτικές ενέργειες που έγιναν, δεν σημαίνει ότι υπάρχει «κατηγορώ». Δίνεται ένα στίγμα στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, όλη η κοινωνία παρακολουθούσε τι θα κάνει η παράταξή μας και το ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση ήταν μόνο μία: Οτι δεν θέλουμε να υπάρχουν σκιές στο δημόσιο βίο, σε καμία περίπτωση. Ηταν κάτι που έχει να κάνει με την ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας. Με ένα βαθύ πιστεύω για μια νέα σχέση της κοινωνίας με την πολιτική και για μια, αν θέλετε, απόδειξη για το ποιες είναι οι προοπτικές που θέλουμε να χαράξουμε για το μέλλον. Αυτό συμβόλισαν αυτές οι πολιτικές αποφάσεις. Και αυτές οι πολιτικές αποφάσεις διαμορφώνουν τους όρους της νίκης για την παράταξή μας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι εγώ θίγομαι προσωπικά και με αυτή την έννοια σας ρωτώ έχετε συνυπολογίσει, έχετε συνεννοηθεί με αυτούς τους ανθρώπους αν μπορείτε να ολοκληρώσετε την ψήφιση νομοσχεδίων; Μπορεί να παραιτηθούν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξει και συνάντηση, από ό,τι έχω πληροφορηθεί, μιας μικτής επιτροπής του κόμματος, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κυβέρνησης μαζί τους. Θα αποτελείται από τους κυρίους Ακριβάκη, Λεβογιάννη και Γείτονα από την πλευρά του κόμματος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα θέμα στο τέλος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ακουσα προηγουμένως τις επισημάνσεις σας και την κριτική που κάνετε στη Ν.Δ.. Μιλάτε για απουσία της Ν.Δ. την Πέμπτη από το όλο θέμα. Και σας ρωτάω από την Τετάρτη το βράδυ@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Της επίσημης εκπροσώπησής της.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Από την Τετάρτη το βράδυ που ψηφίστηκε αυτή η τροπολογία, δηλαδή για να παρθεί μια απόφαση πολιτικού συμβολισμού της κυβέρνησης, έπρεπε να φτάσουμε στην Παρασκευή πολύ αργά το βράδυ και να έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Ν.Δ. για να γίνουν αυτές οι κινήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επί της ουσίας είχαμε δώσει το στίγμα, ακυρώνοντας την τροπολογία. Η μη αποδοχή αυτής της πράξης ήταν σαφής, ορατή, δεδομένη. Από εκεί και πέρα, έμενε ο καταμερισμός των ευθυνών, με την έννοια του συμβολισμού που είπα πριν. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτό συνεκτιμήθηκε. Και βεβαίως υπήρχαν, όπως γνωρίζετε, περιοδείες, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες χρονικά το δυσχέραιναν. Οι αποφάσεις πάρθηκαν και ήταν δικές μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέτε ότι δώσατε το στίγμα από την Πέμπτη το πρωί. Δηλαδή, όταν δίνετε το στίγμα δεν έχετε κάνει τον υπολογισμό πού θα κατανεμηθούν οι ευθύνες και τον κάνετε Παρασκευή βράδυ, όταν έχουν προηγηθεί οι παρεμβάσεις, εκ νέου, μετά από ένα 24ωρο. Πέρασαν 24 ώρες και ξαναβγήκε η Ν.Δ. και τότε κατανείματε τις ευθύνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ν.Δ. βγήκε όταν πλέον προδιαγραφόταν -και νομίζω ότι κι εσείς το γνωρίζατε- ότι θα υπάρξουν και νέες αποφάσεις. Είναι γνωστό αυτό. Γνωρίζετε ότι υπήρχε ακύρωση της τροπολογίας και πλήρης αποδοκιμασία της από την Πέμπτη και στη συνέχεια εξετάστηκαν και λήφθηκαν οι υπόλοιπες αποφάσεις που είναι πολύ σωστές. Ηταν αναγκαίες και έχουν να κάνουν με την ανταπόκριση στο αίτημα της κοινωνίας, έχουν να κάνουν με την προοπτική νίκης της παράταξής μας μέσα από τη χάραξη της νέας πολιτικής, της νέας προοπτικής που επαγγελλόμαστε, που επαγγέλλεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό είναι το στοίχημα. Εγώ δεν θα μείνω, ούτε στις ώρες, ούτε στα λεπτά. Η ουσία με ενδιαφέρει, η οποία είναι σαφής και δεν χωρά νερό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εσείς περιμένετε κάποια συμβολική κίνηση με πολιτικό περιεχόμενο και από τη Ν.Δ. στο ίδιο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευθύνθηκα σε αυτούς που εμφανίστηκαν ως δημόσιος κατήγορος και είπα ότι ο δημόσιος κατήγορος είχε τρεις συγκεκριμένες αδυναμίες: Η πρώτη ήταν η υπογραφή των βουλευτών του. Η δεύτερη ήταν η τελείως χαλαρή αντιμετώπιση της τροπολογίας στη Βουλή, όπου δεν δόθηκε μάχη. Και η τρίτη ήταν η καθυστέρηση της επίσημης εκπροσώπησης της Ν.Δ. -που ήταν σημαντική και εκτιμώ ότι δεν έγινε τυχαία- για να τοποθετηθεί, όπως τοποθετήθηκε. Και για να είμαστε σαφείς τοποθετήθηκε υπό το βάρος της εντύπωσης που υπήρχε εκείνη την ώρα σε όλο, τουλάχιστον, το χώρο ότι κάτι θα υπάρξει στις επόμενες ώρες. Ας μην κρυβόμαστε, όλοι το έβλεπαν αυτό.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι αναγνωρίσατε πως υπήρξε πρόβλημα, υπήρξε πολιτικό θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφές. Μια τροπολογία που δημιουργεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και ουσιαστικά αποδοκιμάζεται από αυτή έχει δημιουργήσει θέμα. Πώς ανταποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ σε αυτό; Ανταποκρίνεται με αυτή την κίνηση που είναι σαφής, δίνει απαντήσεις και δείχνει το πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και τη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία, ποιο είναι το όραμά μας και το σχέδιό μας για το μέλλον.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Και ο αποπεμφθείς υπουργός, αλλά και κάποιοι από τους βουλευτές που απορρίφτηκαν από τα ψηφοδέλτια λένε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Για την κυβέρνηση ποιο είναι το σκάνδαλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά, που τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Είναι σαφές ότι η όλη διαδικασία δημιούργησε αυτά τα ερωτηματικά. Δεν είναι σωστό να ψηφίζονται τροπολογίες που έρχονται και γίνονται αποδεκτές αιφνιδιαστικά και δεν έχουν πείσει για τις προθέσεις τους. Δεν θέλω να μπω σε ανάλυσή της. Το θέμα είναι ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά στην κοινωνία. Δημιούργησε ένα μεγάλο θέμα. Και ας μη γελιόμαστε, δημιούργησε και σκιές. Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να μένουν σκιές στο δημόσιο βίο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Προβλέπεται κάποια διαδικασία για τη συμπλήρωση των θέσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: θα γίνει πολύ γρήγορα, μέσα από τη συνήθη διαδικασία, δηλαδή, με αποφάσεις του Ε.Γ. με βάση την προετοιμασία που έχει γίνει από την Επιτροπή. Οπως ξέρετε, η Επιτροπή εξετάζει πολλές υποψηφιότητες. Εχουν κατατεθεί υποψηφιότητες για όλες τις περιοχές. Είναι σε θέση, επειδή υπάρχουν οι αξιολογήσεις, πολύ γρήγορα το Ε.Γ να κάνει τις επιλογές του.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε αυτό το όραμα που περιγράφετε δεν περιλαμβάνεται το τεκμήριο της αθωότητας για κάποιους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, δεν είπαμε ότι είναι ένοχοι. Το έκανα σαφές. Δεν ονόμασα κάποιον ένοχο. Μίλησα για μια πολιτικά συμβολική κίνηση, με ένα πραγματικά σημαντικό περιεχόμενο, που δείχνει το μέλλον, του ποια είναι η πολιτική μας, ποια είναι η αντίληψή μας για την πολιτική, ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει πειθαρχικό χαρακτήρα, ούτε κατανέμει προσωπικές ευθύνες με την έννοια ότι εσύ οφείλεις περισσότερο ή εσύ λιγότερο ή εσύ έχεις την «α» ή «β» ευθύνη. Εχει έναν πολιτικό συμβολισμό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή επιμένετε για τον πολιτικό συμβολισμό, θέλω να καταλάβω κάτι. Υπάρχει ένα πρόβλημα στη διαδικασία: Όταν ένας υφυπουργός, επί τρεις φορές, δεν συμμορφώνεται με την υπόδειξη της προϊσταμένης του αρχής, δεν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης; Δεν είναι μόνο πολιτικού συμβολισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτό και παραιτήθηκε ο υφυπουργός. Σε αυτό έχετε δίκιο. Τον πολιτικό συμβολισμό τον είπα για τους βουλευτές. Ειδικά, η διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Πάχτας δεν ήταν σύμφωνη με την εγκύκλιο που υπάρχει για τις τροπολογίες. Ως γνωστό, για να υπάρξει έγκριση της τροπολογίας, πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός, ο έχων την ευθύνη, να συνεννοηθεί αρμοδίως. Προβλέπονται αυτά μέσα στις εγκυκλίους, δεν χρειάζεται να τα αναλύσω τώρα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κ.Χριστοδουλάκης λέει «δεν γνώριζα την τροπολογία» -και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό- είναι σαφές ότι δεν ρωτήθηκε από τον υφυπουργό. Μόνο αυτό εμπεριέχει το στοιχείο μιας λανθασμένης διαδικασίας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι, λέτε ότι δεν έχει πειθαρχικό χαρακτήρα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το λέω μόνον εγώ, το λέει και ο κ. Χρυσοχοϊδης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Βεβαίως, αλλά εδώ έχουμε το εξής: Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ μιλάει για αυτοδίκαια συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι δεν μετέχουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, υπήρξε απόφαση του Ε.Γ. που είχε εξουσιοδοτηθεί από την Κ.Ε. Τύποις, η απόφαση είναι καλυμμένη, διότι η Κ.Ε. είχε εξουσιοδοτήσει το Ε.Γ. Υπήρξε συνεννόηση του Ε.Γ. και έκδοση της τελικής απόφασης. Τύποις υπάρχει κάλυψη. Αλλά να δούμε λίγο και την ουσία. Κάποιες στιγμές παίρνεις πολιτική απόφαση και ανταποκρίνεσαι σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Εχω τονίσει κατ επανάληψη, ότι το κόμμα είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός και εξελίσσεται. Δεν είναι συμβολαιογραφείο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, σήμερα η Ν.Δ. εγείρει ένα άλλο ανάλογο ζήτημα. Ζητάει από τον κ. Παπανδρέου να παρέμβει στην αλλαγή των επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που προωθεί η κυβέρνηση. Το άκουσα στα ραδιόφωνα, είναι μια δήλωση του κ. Ρουσόπουλου και λέει ότι με αυτή την απόφαση δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν είναι σωστό. Η κυβέρνηση λειτουργεί και λειτουργεί κανονικά. Εάν η Ν.Δ. θέλει, για λόγους προεκλογικούς, να φορτώσει επιλογές που δεν αφορούν τον κ. Παπανδρέου είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι μια σωστή διαδικασία. Και καλά θα κάνει η Ν.Δ. να καταλάβει ότι με τον κ. Παπανδρέου είναι υποχρεωμένη να αντιπαρατεθεί με πολιτικές απόψεις και πολιτικές θέσεις, τις οποίες από την πλευρά της, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει. Αυτές οι διαδικαστικές παρεμβάσεις, οι προσπάθειες επιθέσεων, νομίζω ότι το μόνο που έχουν να προσφέρουν, τελικά, είναι να υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο και σε τελική ανάλυση να στρέφονται κατά της ίδιας της Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα. Εχω μια απορία, κάτω από ποια θεσμική ιδιότητα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Πάχτα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, ο κ. Παπανδρέου, αυτή τη στιγμή έχει εν δυνάμει την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα μας. Είναι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί σε λίγες ημέρες. Δεν υπάρχει, εξάλλου, άλλη υποψηφιότητα. Εχει την πλήρη εμπιστοσύνη της παράταξής μας και την πλήρη εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Από κει και πέρα, έχει όλη την ευθύνη για το πώς θα πάει ο εκλογικός αγώνας. Και θέλει ο εκλογικός αγώνας να πάει με τους όρους που ο ίδιος θέτει, με την πολιτική που ο ίδιος οραματίζεται, με τους στόχους που ο ίδιος έχει για την κοινωνία και τη χώρα. Κατά τη γνώμη μου πράττει πολύ σωστά, διότι από τη στιγμή που θέτει την υποψηφιότητά του στην κρίση του λαού για Πρωθυπουργός της χώρας αύριο, θέλει και ο πολίτης να γνωρίζει, θέλει και η κοινωνία να γνωρίζει, ποιες είναι οι αρχές που έχει αυτή η πολιτική, ποιες είναι οι αξίες της, πώς συγκρούονται με τα συμφέροντα, πως δεν υπολογίζει, όταν αυτό είναι αναγκαίο, το πολιτικό κόστος και πως έχει όραμα, προοπτική και ηθική βάση για το μέλλον. Δίνει τον τόνο του, επομένως, το πολιτικό στίγμα του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, αλλά δεν είναι ο Πρωθυπουργός που έχει το θεσμικό ρόλο να απομακρύνει τους Υπουργούς του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχε συνεννόηση του Πρωθυπουργού. Ηταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Στο θέμα του κ. Πάχτα, ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 January 2004 - 14:05:08 UTC