Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-04-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρεται και χρόνια πολλά.

Να σας ενημερώσω για τις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης:

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός δέχτηκε στο γραφείο του την 8μελή ελεγκτική επιτροπή του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων, που βρίσκεται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, για τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης «ΕΧΡΟ @ 2008». Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε στα μέλη της επιτροπής τα επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει απαρέγκλιτα όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας, με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας. Η κυβέρνηση και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας στηρίζουμε ενεργά την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Είμαστε βέβαιοι ότι η «ΕΧΡΟ @ 2008» θα είναι μια από τις καλύτερες και πιο επιτυχείς που έγιναν ποτέ.

Το απόγευμα, στις 6.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί, σε εθιμοτυπική επίσκεψη, τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Γκιτζίκ Αλντογκάν. Στις 7, θα προεδρεύσει κοινής υπουργικής σύσκεψης για τα θέματα οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Αύριο, στις 10.45, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με θέματα ημερήσιας διάταξης τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την κατάσταση της οικονομίας.

Θέλω να θυμίσω ότι το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι το πρώτο που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή, αποδεικνύοντας έτσι τη συνέπεια και την αξιοπιστία της, ως προς την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - πολίτη και την άρση όλων εκείνων των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την έλευση επενδύσεων στη χώρα.

Στις 15.45, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Σαράγεβο, όπου θα συμμετάσχει στην 7η Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής για τη συνεργασία στη Ν.Α. Ευρώπη. Ενας από τους πρωτεύοντες στόχους της κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών.

Τέλος, με χαρά, θέλω να σας ανακοινώσω την αίσια έκβαση μιας περιπέτειας που είχε εδώ και πολλούς μήνες η ναυτική οικογένεια. Πέντε ναυτικοί μας, όπως γνωρίζετε, κρατούνταν στο Καράτσι. Το απόγευμα στις 6.30, φτάνουν στην Αθήνα, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη. Η κυβέρνηση, από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να έχουμε αυτή την αίσια έκβαση της περιπέτειας των πέντε Ελλήνων ναυτικών. Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε ασχοληθεί ενεργά με το θέμα και λίγο πριν από τις εκλογές είχε συναντηθεί με τις οικογένειες αυτών των ναυτικών, στις Βρυξέλλες.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά. Πρώτος σταθμός είναι το Σαράγιεβο, την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, απ` ό,τι γράφεται, και με τον κ. Ερντογάν. Αυτή η συνάντηση είναι προγραμματισμένη; Και εάν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι θα υπάρχουν κάποια θέματα που θα συζητηθούν. Θα ήθελα να ρωτήσω, θα συζητηθεί το Κυπριακό και εάν υπάρχει κάτι δεδομένο που μπορεί να προκύψει από αυτή τη συνάντηση, ώστε να ελαφρύνει τη θέση μέχρι τα δημοψηφίσματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ πιθανό να γίνει συνάντηση, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας, την οποία έχει εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο -όπως γνωρίζετε- τον συνδέει σχέση περίπου δύο ετών, από τότε που το κόμμα του κ. Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία. Οσον αφορά τα υπόλοιπα, δεν είμαι σε θέση να σας πω τίποτα καινούργιο, αυτή τη στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ατζέντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: θα μπορούσε να ήταν και επιτυχία της κυβέρνησης η απελευθέρωση των πέντε ναυτικών. Τι νόημα έχει, όμως, να πηγαίνει ένας υπουργός και ένας υφυπουργός για να συνοδεύσει τους πέντε ναυτικούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διαδικασίες που αφορούν τις διακρατικές σχέσεις και αυτές θα πρέπει να τηρηθούν. Είναι, όχι μόνο ένδειξη της βαρύτητας που έδωσε η κυβέρνηση στο θέμα, αλλά και της καλής συνεργασίας που θέλει να έχει με τη συγκεκριμένη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί ταξίδεψαν μέχρι το Καράτσι.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης στις κινήσεις Ανάν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για το Κυπριακό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε φυσικά την Εκθεση. Η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον αυτή την Εκθεση. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, αλλά όχι και λεπτομέρειες, από την ανακοίνωση Τύπου. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε πότε θα συζητηθεί. Ωστόσο, κάθε πρωτοβουλία στην περαιτέρω διατήρηση ή εισήγηση διαδικασιών εγγυήσεων, πιστεύουμε ότι βοηθά ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος.

ΖΟΥΛΑΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν είναι για την κυβέρνηση καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα, όπως λέγεται σύμφωνα με πληροφορίες, το οποίο θα εμφανίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας εγγυητή της λύσης του προβλήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι θετική.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχουν και νέα δημοσιεύματα σήμερα, σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ζητήματα ασφαλείας, ότι η Δ.Ο.Ε. ζητεί από ασφαλιστικές εταιρίες να υπάρχει κάλυψη για τους Αγώνες κλπ. Πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. έχει ανακοινώσει, από καιρό, ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει σε ασφαλιστική κάλυψη των μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι κάτι που αφορά την Αθήνα, αλλά είναι μία συνολική πολιτική της Δ.Ο.Ε., όπως την ανακοίνωσε ο κ. Ρογκ, πριν από μερικούς μήνες.

ΚΟΡΑΗ: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την αποσύνδεση που επιχειρεί ανάμεσα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, υπάρχει ο κίνδυνος να δίνει μία «λευκή επιταγή» στους Τούρκους. Βεβαίως, θέτει και το ερώτημα: Αν, παραδείγματος χάρη, οι Τούρκοι αύριο αποφασίσουν να στείλουν 5.000 στρατιώτες, σε περίπτωση που είναι αρνητικό το δημοψήφισμα, πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση; Θα πει ότι «συνεχίζω να έχω καλές σχέσεις με τους Τούρκους, ανεξάρτητα από το Κυπριακό»; Δίνετε «λευκή επιταγή»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα τις απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα επιθυμεί -σε περίπτωση που οι Κύπριοι αποφασίσουν να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα- την καλή εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία. Είναι κάτι το οποίο επιθυμεί και η κυπριακή ηγεσία και το έχει δηλώσει δημοσίως. Προφανώς, ο κ. Βενιζέλος, του οποίου τις δηλώσεις ανέγνωσα, το αγνοεί αυτό. Και θα ήθελα να τον ρωτήσω σ@ αυτό το σημείο: Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;

ΚΟΡΑΗ: «Λευκή επιταγή» δίνετε ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει «λευκή επιταγή».

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μετά την 1η Μαίου, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πλέον, με την Κύπρο στην Ε.Ε. Υπάρχει ενδεχόμενο να αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία με κάποιο πλαίσιο, ήδη γνωστό από τον Πρωθυπουργό, στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μελετώνται διάφορα σχέδια και γίνεται προγραμματισμός μελλοντικών κινήσεων. @Ο, τι γίνει, πάντως, θα γίνει σε συνεργασία με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, με τον Κύπριο Πρόεδρο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και στη λογική αυτή, θα κινηθεί το Δεκέμβριο, όταν τεθεί το θέμα της ημερομηνίας.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 April 2004 - 13:05:08 UTC