Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα διαδοχικές συνεργασίες, στις 10.30 με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, στις 11.15 με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο και στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Κύριον Κωνσταντίνο Σημίτη

πρώην Πρωθυπουργό

Ενταύθα

Αγαπητέ, κύριε Σημίτη

Αναφορικά με την επιστολή σας της 26ης Ιουνίου 2004, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι, τόσο κατά τις διμερείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη και τις Βρυξέλλες, όσο και κατά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχα την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσω υπέρ της ενδιαφέρουσας πρότασής σας.

Στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, μετά τη δική μου τοποθέτηση, εκφράστηκαν κατ` αρχήν θετικά και άλλοι από τους συμμετέχοντες. Η δε οριστική αντιμετώπιση του θέματος αποφασίστηκε να γίνει προσεχώς από την ολλανδική προεδρία.»

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση σε σχετική ερώτηση, ότι ο κ. Σημίτης είχε αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, την περασμένη εβδομάδα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ως προς το τελευταίο, ήθελα να σας ρωτήσω ότι παρατήρησα τη σειρά των γεγονότων χθες και ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες δηλώσεις με τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα Σημίτη. Και αφού γνωστοποιήθηκε το θέμα από τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, βγήκε η δική σας ανακοίνωση. Γιατί έγινε αυτός ο χειρισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι θα ήταν σωστότερο να ενημερώσει, με επιστολή του, πρώτα τον κ. Σημίτη και εν συνεχεία να γίνει δημόσια ανακοίνωση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πού κρίνεται η πιθανότητα να δούμε τον κ. Σημίτη σε κάποιο πόστο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Η σκέψη, η ιδέα είναι να γίνει μια επιτροπή με προσωπικότητες από την Ευρωπαϊκή Ενωση @δεν έχει οριστεί ούτε ο ακριβής αριθμός, ούτε ποιος θα συντονίζει αυτή την επιτροπή- η οποία στα επόμενα δύο χρόνια θα αναλάβει το ρόλο της προώθησης της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της Ε.Ε.. Όπως γνωρίζετε, χρειάζεται να γίνει προώθηση σε όλες τις χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Συνταγματική Συνθήκη πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια και σε άλλες περιπτώσεις θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε βλέπετε αυτή η επιτροπή να παίρνει «σάρκα και οστά» και πότε θα επιλεγούν αυτά τα τρία πρόσωπα που θα την απαρτίζουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως σας είπα, η ολλανδική προεδρία θα αναλάβει πια να φέρει το θέμα σε συζήτηση. Δεν έχει ανακοινωθεί το πότε. Θα ανακοινωθεί από την ολλανδική προεδρία, αφού πρώτα γίνει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών και στη συνέχεια, κάποια στιγμή, φαντάζομαι θα περάσει και από το Συμβούλιο Κορυφής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Νιώθει εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός από τον υπουργό Αμυνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω -κάτι που έχει ήδη ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό- και θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά: Δεν υπάρχει ουδεμία αλλαγή, ούτε στην εθνική στρατηγική, ούτε στις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Αλλά τίθεται θέμα αξιοπιστίας του κ. υπουργού, γιατί, αν δεν κάνω λάθος, δεν ήμουν μπροστά, αλλά έτσι μεταδόθηκε, ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. υπουργός έκανε διάψευση. Όμως, ο κ. υπουργός ψεύτικα έκανε τη διάψευση, αφού τα είχε πει αυτά, όπως απεδείχθη από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο. Αρα, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να πει ψέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήμουν πιο προσεκτικός στις εκτιμήσεις μου. Βεβαίως, δεν είναι η θέση μου να προτείνω τρόπους υποβολής ερωτήσεων, ωστόσο είναι βαριά η κατηγορία την οποία απευθύνετε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Θα μείνω στη δήλωσή του, η οποία σαφώς ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ειπώθηκαν τέτοια πράγματα και ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Για την κυβέρνηση, δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα υπουργού Αμυνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Επειδή, σήμερα, έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την ΑΕΚ, με τη δικαστική απόφαση η οποία έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο θέμα, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, γιατί νομίζουμε ότι υπάρχει συνέχεια στην Πολιτεία. Εχουν χαριστεί χρέη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δύο-τρεις φορές. Πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό το θέμα έχει κάνει, ήδη, εκτενείς δηλώσεις ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ορφανός. Σας παραπέμπω σε αυτές.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα επανέλθω στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από τις φερόμενες ή όχι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Είπατε και προηγουμένως και ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην εθνική στρατηγική. Θέλω να ρωτήσω κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: Επειδή, πλήρως αντιλαμβάνεστε ότι όλος ο προβληματισμός και οι αιτιάσεις που αναπτύχθηκαν ήταν γύρω από την έκφραση για τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο, σε αυτή, λοιπόν, τη δική σας επισήμανση που κάνετε και του Πρωθυπουργού, εννοείτε ότι τα 10 μίλια εναέριος χώρος είναι μια αδιαπραγμάτευτη θέση της Ελλάδας; Για να είμαστε ξεκάθαροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

ΧΙΩΤΗΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα του κ. Σημίτη, θα ήθελα να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έστειλε επιστολή μόνο στον Ελληνα Πρωθυπουργό ή και στους 25 ηγέτες της Ε.Ε.. Δεύτερον, θα ήθελα να ξέρω εάν η κυβέρνηση υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Σημίτη ως μέλος της επιτροπής ή ως συντονιστή αυτής της επιτροπής.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και ποιοι άλλοι είναι σε αυτή την επιτροπή, εάν ξέρετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κ. Σημίτης έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και έχει στείλει επιστολή και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, τον κ. @Αχερν. Δεν γνωρίζω αν έχει στείλει άλλες επιστολές. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Στο δεύτερο θέμα που είπατε, η συζήτηση που έγινε χθες έχει ως εξής: Εφερε το θέμα στο Συμβούλιο ο κ. @Αχερν, αμέσως μετά ζήτησε και πήρε το λόγο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας και ακολούθησε συζήτηση, πολύ σύντομη, στην οποία η απόφαση που ελήφθη είναι να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολλανδική Προεδρία και εκεί πια, οριστικά, να ληφθούν αποφάσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: @Αρα, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζει κατ` αρχήν την ιδέα, δεν έγινε συζήτηση ακόμη για πρόσωπα και κατ` επέκταση για τον κ. Σημίτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έγινε. Σας το είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Τότε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Σημίτη για τη θέση του συντονιστή ή αυτό το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των διαβουλεύσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Υπάρχει μία ιδέα, την οποία βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσα και την υποστηρίζουμε. Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι ισχύει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός: Για οποιονδήποτε Ελληνα, σε κάποια θέση στην Ε.Ε., η θέση της κυβέρνησης είναι θετική.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκτός της ανταλλαγής των επιστολών, υπήρξε κάποια άλλου είδους επικοινωνία μεταξύ Πρωθυπουργού και κ. Σημίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΑΚΗΣ: Μήπως πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον, γιατί με επιστολές, κάποια στιγμή ενδεχομένως, πρέπει να τα πουν και κατ` ιδίαν για να συζητήσουν και κάποιες λεπτομέρειες; Μήπως υπάρχει στην ατζέντα κάποια συνάντηση των δύο ανδρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια συνάντηση τώρα. Εφόσον προχωρήσει αυτή η ιδέα, η οποία εμείς θέλουμε να προχωρήσει, βεβαίως και θα γίνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην πρόταση υπήρχαν και ονόματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει την πρόταση του κ. Σπηλιωτόπουλου σε ό,τι αφορά την απόσυρση πυραύλων από την Ιμβρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία προσπάθεια να αποσυρθούν επιθετικά όπλα από διάφορες περιοχές στα παράλια.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αυτό σημαίνει και από τη Λήμνο, σε μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν έχουμε επιθετικά όπλα εκεί, έχουμε μόνο αμυντικά. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σημαίνει, έστω, απόσυρση κάποιων όπλων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άμυνα μιας χώρας είναι όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και ιερή υποχρέωσή της.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ποια είναι η θέση του Πρωθυπουργού στη συζήτηση που έγινε για τον Μπαρόζο; Τι υποστηρίχθηκε από ελληνικής πλευράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μπαρόζο. Γνωρίζετε ότι με τον κ. Μπαρόζο υπάρχει μία πολύ καλή φιλική σχέση. Υπάρχει πολύ καλή σχέση των δύο χωρών. Εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα χώρες της Μεσογείου. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει τεράστια εμπειρία, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες. Είναι κοινά τα προβλήματα και της δικής του και της δικής μας χώρας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Από τις αυριανές συναντήσεις βγαίνει κάτι ξεχωριστό ή είναι στη συνήθη ενημέρωση των υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει και άλλες φορές, ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται συνεχώς με τους υπουργούς του. Για τον Πρωθυπουργό δεν αποτελεί είδηση αυτή η συνεργασία. Είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

ΜΠΟΪΛΕ: Υπάρχει μία ερώτηση του κ. Καχριμάκη στη Βουλή που απευθύνεται σε σας, ότι τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών ένας συνεργάτης της χούντας, ο κ. Κωνσταντίνος Θωμάς, αν θυμάμαι καλά το όνομά του@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μένα προσωπικά απευθύνεται;

ΤΑΚΗΣ: Ναι, σε σας. Λέει ότι ήταν βασανιστής του Αλέξανδρου Παναγούλη και σας καλεί να πάρετε θέση, αν όντως συμβαίνει αυτό. Επίσης, λέει ότι έχει αλλάξει και το όνομά του@ Κατατέθηκε πριν από πέντε λεπτά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα και απορώ πώς απευθύνεται σε μένα. Δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα αυτή η Γραμματεία, ωστόσο θα το ερευνήσω και θα σας απαντήσω.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα δώσετε την επιστολή του κ. Σημίτη στη δημοσιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εάν θέλει ο κ. Σημίτης, μπορεί να το κάνει.

ΖΟΥΛΑΣ: Να ρωτήσω, τότε, κάτι επί της ουσίας: Ο κ. Σημίτης πρότεινε στον κ. Καραμανλή να θέσει ο ίδιος το θέμα, δηλαδή ο κ. Καραμανλής να το χειριστεί σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό ή περίμενε τον προεδρεύοντα, για να συναινέσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μία ιδέα του κ. Σημίτη. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να περιμένει κανείς να εγερθεί από κάποιο άλλο πρόσωπο μία ιδέα που δεν είναι δική του, δεν την ξέρει. Όταν, όμως, τη διάβασε, τη βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα και την υποστήριξε. Σας θυμίζω τη χθεσινή ανακοίνωση. Υπάρχει αναφορά για τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο των συναντήσεων και στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με αρκετούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες γι` αυτή την ιδέα, για να διαπιστώσει εάν είναι θετικοί και οι ίδιοι.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Είναι θετικοί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ενημερώσει τα κόμματα για την υποψηφιότητα του κ. Σημίτη; Είναι ένα εθνικό θέμα, θα το έλεγα. Δεν ξέρω αν έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να ενημερώσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή αν θα τον αφήσει να πληροφορείται αυτού του είδους τη συνεργασία από τις εφημερίδες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχει ενημερωθεί από τον κ. Σημίτη. Δεν το ξέρω. Η κυβέρνηση έχει κάνει δημόσια γνωστή τη θέση της με τις ανακοινώσεις της και χθες το βράδυ και σήμερα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε την πρόθεση να προκαλέσετε έναν κύκλο ενημερωτικών επαφών με τα κόμματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βρήκαμε ενδιαφέρουσα την ιδέα και την προωθούμε. Δεν άκουσα κάποιον να είναι αντίθετος. Δεν είναι ένα μείζον εθνικό θέμα για να ενημερώσουμε τα κόμματα. Για μείζονα εθνικά θέματα, άλλωστε, στο παρελθόν η κυβέρνηση έχει ενημερώσει με δική της πρωτοβουλία τη Βουλή. Σας θυμίζω και τη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το Κυπριακό.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 July 2004 - 13:08:13 UTC