Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε, καλή εβδομάδα.

Πριν από λίγο εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου η έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα Μπότση, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη, με θέμα «Η συμβολή του ελληνικού Τύπου στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων», στην οποία περιλαμβάνονται ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά στο πρωτότυπο από το 1859 έως και το 1906. Εκθεση την οποία σας προτρέπω να περιδιαβείτε. Θα μάθετε άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Στις 7 το απόγευμα, εδώ, στο χώρο του Ζαππείου θα γίνουν τα εγκαίνια του Γραφείου των ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στις 9 το βράδυ, στο περιστύλιο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση @Τρωάδες@ του Ευριπίδη.

Mπήκαμε στην τελική ευθεία. Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη για τη μεγάλη γιορτή. Ο Πρωθυπουργός, στις 20.10, θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα, εν όψει της έναρξης αυτού του κορυφαίου γεγονότος.

Υπενθυμίζω στους δημοσιογράφους ότι, όσοι έχουν διαπίστευση, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, να σας ενημερώσω ότι αύριο, στις 11 το πρωί, συνεδριάζει η Κυβερνητικής Επιτροπή και στις 12 το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα συζήτησης τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπω σήμερα στον Τύπο δηλώσεις του Λευκορώσου αξιωματούχου κ. Σιβακόφ, ο οποίος επιμένει ότι δεν χρειάζεται άδεια από τις ελληνικές αρχές για να έρθει στη χώρα μας, από τη στιγμή που έχει διαπίστευση. Θα ήθελα ένα σχόλιο ή μία απάντηση από εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχουμε πει την περασμένη εβδομάδα σε αυτή την αίθουσα.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην έρθει ο Λευκορώσος εδώ θα πρέπει να του αφαιρεθεί η διαπίστευση, είτε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, είτε από τον «Αθήνα 2004». Εχετε κάνει κατάλληλες συνεννοήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική πολιτεία θα κάνει αυτό που πρέπει. Εχει, ήδη, εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτά που σας είπαμε την περασμένη εβδομάδα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα η εφημερίδα Le monde δημοσιεύει συνέντευξη του Πρωθυπουργού, όπου ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η Ελλάδα θα είναι μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., δηλαδή στα θέματα της διαρθρωμένης συνεργασίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό είναι μια δήλωση προθέσεων ή βρισκόμαστε σε διαβούλευση μαζί με τις άλλες έξι χώρες που έχουν εκδηλώσει το ίδιο ενδιαφέρον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια δήλωση του τι θα ήθελε η Ελλάδα να κάνει. Εχουν γίνει κάποιες πρώτες συνεννοήσεις. Δεν είμαι σε θέση να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες, σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με την υπόθεση των αιτήσεων του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου, υπάρχει η πληροφορία ότι έχει κάνει τρεις αιτήσεις, τρεις διαπιστεύσεις με τρία διαφορετικά ονόματα. Κατ` αρχάς, ισχύει αν έχει γίνει αυτό από την πλευρά του και δεύτερον έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει αιτήσεις με πολλά διαφορετικά ονόματα. Ένα όνομα έχει καθένας μας. Θα το ερευνήσω, όμως, και θα σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους δεν θα παραστεί ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα παραστεί στα εγκαίνια, γιατί γίνονται μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και όπως γνωρίζετε όσοι με έχετε ρωτήσει από την περασμένη εβδομάδα, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένο.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως ο κ. Καραμανλής δεν θέλει να περπατήσει σε ένα έργο που το είχε χαρακτηρίσει «μακέτα», μαζί με τον κ. Σημίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να μη θέλει ο Πρωθυπουργός να περπατήσει ή να διασχίσει ένα έργο, το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της νεότερης Ελλάδος.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Εχουμε δύο γεγονότα σε σχέση με την ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Τον τραυματισμό της αθλήτριας του τζούντο και αυτό που ακούσαμε με τους παίκτες του μπέιζ-μπολ. Κατά πόσο επισκιάζουν αυτά τα δύο γεγονότα την ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τέτοιες διοργανώσεις υπάρχουν γεγονότα τα οποία είναι ευχάριστα, λιγότερο ευχάριστα ή δυσάρεστα. Νομίζω ότι το κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επιβαρύνεται από τέτοιου είδους θέματα. Σε καμία περίπτωση, βεβαίως, δεν απαξιώνω τη σημασία που έχουν. Ελπίζω να μην έχουμε άλλα αντίστοιχα κρούσματα.

ΖΟΥΛΑΣ: Δημοσιογραφικώς διαπιστώνουμε το τελευταίο διήμερο μια χαλαρότητα στην ολυμπιακή λωρίδα. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσες κλήσεις έχουν κοπεί μέχρι στιγμής και αν κόβονται κλήσεις και σε όσους κινούνται στην ολυμπιακή λωρίδα, δεδομένου ότι διαπιστώνεται πως πολύ συχνά τρέχουν υπέρ του δέοντος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι από την περασμένη εβδομάδα έγινε ανακοίνωση σ@ αυτήν εδώ την αίθουσα, πως η ολυμπιακή λωρίδα δεν εξαιρείται του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αντίστοιχη δήλωση έχει κάνει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα κατάχρησης αυτού του δικαιώματος που έχουν ορισμένοι και ισχύει μόνο για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση σε σχέση με τη λαμπαδηδρομία, χθες, στη γέφυρα Ρίου @ Αντιρρίου. Υπήρξε η καταγγελία ότι δεν μεταδόθηκαν τα πλάνα από τη συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Λαλιώτη. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι παντελώς ψευδής η πληροφορία αυτή και λυπάμαι γι@ αυτό. Θα παρακαλέσω να διαβάσετε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΡΤ Α.Ε., η οποία είναι αρκετά αναλυτική. Διαψεύδει τα όσα γράφτηκαν σήμερα σε μερίδα του Τύπου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κυβερνητική Επιτροπή με τι θα ασχοληθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ασχοληθεί με τρέχοντα θέματα. Είναι πολλά και διαφορετικά, είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα σ@ αυτά. Επίσης, απ@ ό,τι ξέρω θα υπάρξει και κάποια ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αληθεύει ότι η στελέχωση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων θα γίνει τον Αύγουστο, εν μέσω Ολυμπιακών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο νόμος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως χρονικά ορίζονται, έτσι ώστε να γίνει και στην πράξη αποτελεσματική η δέσμευση που είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά. Μία δέσμευση που τηρήθηκε στο ακέραιο, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχετε υπαναχωρήσει από τις αρχικές προεκλογικές δεσμεύσεις σας για τη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Γι@ αυτό ρωτάω, γιατί τόση ταχύτητα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε υπαναχωρήσει καθόλου. Θέλω να θυμίσω ότι η προεκλογική δέσμευση ήταν πως θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί που κρατούνται όμηροι επί σειρά ετών @ενώ θα έπρεπε, γιατί υπάρχει πέραν της ηθικής τάξεως και κοινοτική οδηγία αρκετά σαφής- να γνωρίζουν ποια θα είναι η θέση τους στο Δημόσιο. Είπαμε, συμπληρωματικά μετά τις εκλογικές, ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Από τους ίδιους, δηλαδή, τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ σε μία χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα ήταν στην πλειοψηφία τους έτοιμα πριν από τις εκλογές. Ταυτόχρονα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί πολλά απ@ αυτά. Εχετε κάποιο σχόλιο επ@ αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει διαφορετική νοοτροπία από την προηγούμενη. Δεν οικειοποιείται έργα τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν διαχρονικά από διαφορετικές κυβερνήσεις, έργα τα οποία ανήκουν στους Ελληνες πολίτες, που τα πλήρωσαν από το υστέρημά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν καταγγελίες από φιλοζωϊκές ομάδες και ιδιώτες, ότι οι ελάχιστοι κτηνίατροι που ειδικεύονται σε μεγάλα ζώα, έχουν δεσμευτεί για τα ειδικά αγωνίσματα, με αποτέλεσμα να μένουν αβοήθητα τα ζώα εργασίας και άθλησης που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την καταγγελία αυτή. Θα τη διερευνήσω και θα σας πω. Κατά καιρούς, έχουν γίνει ανακοινώσεις για τα αδέσποτα, οι οποίες είναι αρκετά αναλυτικές.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 August 2004 - 14:05:07 UTC