Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε, καλή εβδομάδα.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, την Παρασκευή το βράδυ, κατά γενική παγκόσμια ομολογία, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο. Εξαιρετική ήταν και η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Θα ήθελα να σας δώσω μερικά στοιχεία: περίπου 60.000 θεατές μετακινήθηκαν προς και από το Ολυμπιακό Στάδιο και ειδικότερα, 42.000 θεατές μετακινήθηκαν μέσω ΗΣΑΠ, 8.000 με τον Προαστιακό και 6.000 με την ΕΘΕΛ κατά την προσέλευσή τους. Κατά την αποχώρηση, 40.000 μετακινήθηκαν με τον ΗΣΑΠ, 8.000 με την ΕΘΕΛ και 12.000 με τον Προαστιακό. Η μεταφορά των θεατών ολοκληρώθηκε σε μία ώρα και δέκα λεπτά, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός από την Οργανωτική Επιτροπή ήταν για δύο ώρες.

Εξάλλου, και θέλω να το σημειώσω αυτό, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν, ευμενή είναι και τα σχόλια εθνικών και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο για την τελετή έναρξης, αλλά και για την εν γένει οργάνωση και τέλεση, έως τώρα, των Αγώνων.

Θα σας πω δύο λόγια, όπως συνηθίζω, για τις εκδηλώσεις που γίνονται εδώ στο Ζάππειο: Σήμερα, καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας, διοργανώνεται παρουσίαση των ελληνικών κρασιών. Το βράδυ στις 9, θα παρατεθεί, στο Περιστύλιο, δεξίωση από τους αρμόδιους φορείς. Στις 3 μετά το μεσημέρι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα προβάλει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την κινηματογραφική ταινία «Φωτογραφία» του Ν. Παπατάκη και αμέσως μετά, στις 4.30, στην ίδια αίθουσα, θα προβληθεί ντοκυμαντέρ με θέμα «Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον ομολόγό του από το Κιρκιστάν Νικολάι Τανάεφ. Στις 7 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιρχάμ Αλίεφ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε η κ. Αγγελοπούλου στην οικία της, στη Φιλοθέη, με τα γνωστά αποτελέσματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, είναι διαδικαστικό. Εχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες έπρεπε να τηρηθούν. Εχουν υποβληθεί, δηλαδή, αιτήσεις στις αρχές ασφαλείας, ζητήθηκε η άδεια αγοράς, μεταφοράς και καύσης των πυροτεχνημάτων. Θέλω να σας πω ότι διενεργήθηκε από την Πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία είναι και αρμόδια, προανάκριση. Η προανάκριση κατέληξε σε μια δικογραφία, η οποία υπεβλήθη σήμερα στις 9 το πρωί, στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Θα περιμένουμε από τον εισαγγελέα την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Υιοθετείτε τέτοιες ενέργειες, όπως τα πυροτεχνήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που προβλέπεται κάτι από το νόμο, μπορεί κάποιος να το κάνει, αφού ακολουθήσει το νόμο. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, ίσως δεν θα έπρεπε να είχε γίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα πάνω και πέρα από τα μετάλλια και τις νίκες, υπάρχει και ένα ελληνικό φιλότιμο. Στην Ελλάδα γίνονται οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως ομολογούν και οι ξένοι και τα τελευταία 24ωρα η χώρα, ολόκληρη η Ελλάδα, βρίσκονται υπό ομηρία από τον κ. Τζέκο και την παρέα του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χθες, τόλμησε να πάρει θέση. Η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος, εφόσον ο κ. Τζέκος και οι άλλοι δεν έχουν το θάρρος να θέσουν ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια και σε αυτή την ομηρία, να παρέμβει έστω και αν το γεγονός είναι αθλητικό, για να προστατεύσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την τιμή και την αξιοπρέπεια της χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι αν ήσασταν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα -αν και νομίζω ότι ήσασταν- όταν ρωτήθηκα για το θέμα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πήρε θέση και προέβη σε σχόλιο. Θα επαναλάβω αυτό που είπα την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή αυτή η υπόθεση δεν είναι καθόλου ευχάριστη σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε φυσικά στους Ελληνες πολίτες. Η Ελλάδα, όπως είπα, είναι η πατρίδα του Ολυμπισμού, του οποίου τα ιδεώδη αναδεικνύουμε και πρέπει να τα αναδεικνύουμε όλοι, σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνω, επιπροσθέτως, ότι σε καμία περίπτωση ουδείς μπορεί να βρίσκεται πέραν και άνω των κανονισμών, που προβλέπονται για τέτοιου είδους γεγονότα, την εφαρμογή των οποίων, θέλω να θυμίσω, έχει η ίδια η ΔΟΕ.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν παίρνει μια πρωτοβουλία η κυβέρνηση να αποσύρει τους αθλητές, να τελειώνει αυτή η ιστορία, αφού είναι πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα κυβέρνησης. Υπάρχουν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΔΟΕ, οι οποίες ως αρμόδιοι φορείς πρέπει, αφού ολοκληρώσουν την έρευνά τους να εκδώσουν την απόφασή τους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ωστόσο, παρενέβη ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι δύο αθλητές από την ελληνική ομάδα και από τους αγώνες. Αυτό εκφράζει την κυβέρνηση; Είπατε ότι δεν είναι ευχάριστο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε μια πολύ σκληρή έκφραση, είπε ότι είναι ντροπή για τους αγώνες. Πιστεύετε ότι υπερβαίνει τα καθήκοντά του, παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι η δήλωση της κυβέρνησης, η οποία έγινε τις πρώτες κιόλας ώρες της ανάδειξης του θέματος, καλύπτει απολύτως τη θέση της γι` αυτό που συνέβη. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα από τους αποκλειστικά αρμόδιους φορείς και τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί και πάλι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για τη δήλωση του κ. Ορφανού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ορφανός είναι ο αρμόδιος υφυπουργός.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλύπτεται η κυβέρνηση από τη δήλωση αυτή, ότι θα έπρεπε να αποκλειστούν από τους αγώνες; Είναι κυβερνητική θέση, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος υφυπουργός εκφράζει θέσεις της κυβέρνησης. Εγώ θα μείνω μόνο στο ότι δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα. Θέλω να σας θυμίσω το αρχαίο ρητό «μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν το κατάλαβα. Αρα θα πρέπει να αποκλειστούν ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εξέτασης την οποία διεξάγει η ΔΟΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σκέφτεται η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού κ. Ορφανού να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στην περίπτωση του προπονητή κ. Τζέκου. Θυμίζω ότι χθες η Κυριακάτικη Αυγή, αλλά νομίζω και άλλες εφημερίδες, χθες και σήμερα, αποκαλύπτουν ότι ο εν λόγω κύριος είναι και εισαγωγέας ενισχυτικών ουσιών για αθλητές, κάτι που ανεξαρτήτως του αν αυτές είναι παράνομες από τη ΔΟΕ ελέγχονται για ντοπάρισμα ή όχι, αυτό το γεγονός απαγορεύεται ρητά από τον αθλητικό νόμο του 2002, δηλαδή αποτελεί ασυμβίβαστο να είσαι προπονητής και έμπορος ουσιών. Θα εφαρμοστεί, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή ο νόμος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αρχίσω λίγο διαφορετικά, θυμίζοντάς σας τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμοδίους για το θέμα του ποδοσφαίρου. Ηδη, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία εξαγνισμού -και χρησιμοποιώ συνειδητά αυτή τη λέξη- του χώρου, ο οποίος κινείται στον αθλητισμό. Ξεκινήσαμε με το ποδόσφαιρο. Οπου υπάρχει ανάγκη, να είστε απολύτως βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανενός είδους δέσμευση ή φόβο να επιβάλει τέτοια μέτρα που θα βοηθήσουν έτσι ώστε ο αθλητισμός πραγματικά να αντιμετωπίζεται ως χώρος, όπου αναδεικνύονται τα ολυμπιακά ιδεώδη, τα αθλητικά ιδεώδη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κανενός είδους παραχώρηση, κανενός είδους παρέκκλιση, κανενός είδους υποχώρηση για τον οποιονδήποτε. Αυτό είναι μια ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης -από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην προεκλογική περίοδο, ήταν Αντιπολίτευση- συνολικά για προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι προβλήματα που αναφέρονται σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, που απασχολούν όλους μας ή αν όχι όλους, σίγουρα τους περισσότερους Ελληνες πολίτες. Οι όποιες αποφάσεις μας θα ληφθούν με σταθερά βήματα και με τον τρόπο που ανέφερα προηγουμένως και που πιστεύω ότι ήταν αρκετά σαφής.

ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια με τον κ. Ορφανό που λέει ότι θα έπρεπε να είχαν αποκλειστεί οι δύο αθλητές, και μόλις πριν εσάς που είπατε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός εκφράζει την κυβέρνηση. Είπατε, επίσης, ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας της ΔΟΕ. Μας το διευκρινίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο σχόλιο που έγινε λίγες ώρες μετά το γεγονός, ήταν από την κυβέρνηση. Μένω σ@ αυτό και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και έχουμε αποδείξεις για το τι ακριβώς συνέβη, τότε να είστε βέβαιος πως η κυβέρνηση θα προβεί σε νέο σχόλιο επ@ αυτών. Μέχρι τότε, δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα θέμα που αφορά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη ΔΟΕ. Η καλή εικόνα της χώρας, όμως, αφορά την κυβέρνηση και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τη διαφυλάξει, γιατί η χώρα μας διασύρεται όλο αυτό το διάστημα με μία φωτεινή εξαίρεση την τελετή έναρξης. Αλλά, όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι και το καλύτερο, δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρξει κατηγορία ότι παρέβησαν τους κανονισμούς οι δύο αθλητές, τότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι λίγο παράξενο να ζητάται, γενικώς, από την κυβέρνηση να παραβεί αυτή άλλους κανονισμούς. Η θέση μας είναι ότι σεβόμαστε τους κανονισμούς. Πώς θα παρέμβει η κυβέρνηση στη ΔΟΕ και τι θα κάνει; Με ποιο δικαίωμα; Πρέπει να σεβαστούμε τους κανονισμούς. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν νόμοι. Αυτά είναι οριοθετημένα, εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλές Ολυμπιάδες. Είναι δυνατόν από τη μία να κατηγορούμε κάποιον ότι παραβιάζει κανονισμούς και από την άλλη να ζητάμε από την κυβέρνηση να παραβιάσει και αυτή κανονισμούς; Με συγχωρείτε, αλλά δεν θεωρώ σωστή την προσέγγιση.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει υπάρξει ή έχει ζητηθεί σχόλιο από ξένα ΜΜΕ ή από διεθνή πρακτορεία από τον Πρωθυπουργό για το θέμα και αν σε τελική φάση, έτσι όπως το προσδιορίζετε, θα υπάρξει και σχόλιο από τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει σχόλιο από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο το οποίο θα εκφράζει την κυβέρνηση. Από τον Πρωθυπουργό δεν έχει ζητηθεί κάποιο σχόλιο. Η τελευταία συνέντευξη που έδωσε σε διεθνές ΜΜΕ ήταν πριν «εκραγεί» το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια ευθύνη ή ακόμη και αν τίθεται θέμα παραίτησης του αρχηγού της ελληνικής αποστολής κ. Παπαδογιαννάκη, επειδή, ως φαίνεται, παραπλανούσε τη Διεθνή Αρχή Αντιντόπινγκ για το πού βρίσκονται ο Κεντέρης και η Θάνου. Και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν έχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι και οι δύο αθλητές κλητεύθηκαν μετά από αίτημα της αμερικανικής αποστολής ότι θα αποσυρθεί, εάν δεν υποβληθούν ο Κεντέρης και η Θάνου σε τεστ αντιντόπινγκ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, δεν γνωρίζω αυτά που λέτε. Φαντάζομαι ότι τηρούνται οι διαδικασίες από τη ΔΟΕ, χωρίς να χρειάζεται να πιέσει ή να παρέμβει κάποια συγκεκριμένη αποστολή. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, χρησιμοποιήσατε το «ως φαίνεται» στην ερώτησή σας. Αντιλαμβάνεστε ότι με το «ως φαίνεται» κανείς δεν μπορεί να δικάσει ή να καταδικάσει κάποιον. Θα παραμείνω σ@ αυτά που είπα νωρίτερα, αναλυτικά, για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαν ενημερώσει τη WADA ότι βρίσκονταν στο Σικάγο ή στο Μεξικό οι αθλητές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παραμείνω στα όσα δήλωσα προηγουμένως, για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση συνολικά, στο χώρο του Αθλητισμού, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους, οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα. Αλλωστε, η Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε ως κυβέρνηση, γιατί ανέδειξε αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία, επί σειρά ετών, επισκίαζαν τομείς, δημιουργούσαν ζητήματα με πολλά ερωτηματικά και εν πάση περιπτώσει είχαν κάνει τους Ελληνες πολίτες να αγανακτήσουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κα Αγγελοπούλου είχε πάρει άδεια για τα πυροτεχνήματα ως ζεύγος Αγγελοπούλου ή ως Πρόεδρος του 2004; Και αν είχε πάρει ως Οργανισμός, το θεωρείτε δόκιμο μία ιδιωτική εκδήλωση να καλύπτεται με το μανδύα του Οργανισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά τη δεύτερη παρατήρησή σας, απ@ ό,τι βλέπω από την άδεια αγοράς, μεταφοράς και καύσης βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, την οποία έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ, η αίτηση είναι του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γιατί δέχεται να βγαίνει ένα ανακοινωθέν στο οποίο δεν υπάρχει υπογραφή των θεραπόντων γιατρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ότι βγαίνει ένα δελτίο που το υπογράφει ο Διοικητής του Νοσοκομείου. Συνήθως το υπογράφουν οι θεράποντες γιατροί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, να βγαίνει ένα ειδικό ανακοινωθέν από τον Διοικητή του Νοσοκομείου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επεκτείνει τις υποψίες, όμως, αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το βλέπω έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να επιμείνω στο θέμα Θάνου @ Κεντέρη. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε εάν έχουν δώσει κατάθεση στους αρμόδιους αξιωματικούς της Τροχαίας που διερευνούν τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος και πότε θα διαβιβαστεί η δικογραφία που συντάσσεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η κατάθεσή τους. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει δοθεί εντολή σε ιατροδικαστή, ώστε να μεταβεί στο νοσοκομείο που νοσηλεύονται και να τους εξετάσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτη φορά το ακούω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία τέτοια πληροφορία, ότι έχει πάει ο κ. Κουτσάφτης, γι@ αυτό σας ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε εσείς ή ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αν βρέθηκε ο άνθρωπος που τους μετέφερε στο νοσοκομείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση. Από την προανάκριση και στη συνέχεια από τα αποτελέσματα που θα δώσει στη δημοσιότητα ο Εισαγγελέας, θα πάρουμε απαντήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγματι, από τη μία μεριά γίνονται οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες, από την άλλη, όμως, πολλά στάδια είναι σχεδόν άδεια. Αδεια η Αθήνα από γηγενή πληθυσμό και μιλάμε για περίοδο που διοργανώνεται η μεγαλύτερη γιορτή, οι μεγαλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες του κόσμου. Μήπως αυτή είναι η αρχή του τέλους για το ολυμπιακό κίνημα, όπως το γνωρίζουμε; Και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αλλάξει αυτό το κλίμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ αρχάς, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω συγκεκριμένα στοιχεία για την πληρότητα των σταδίων. Δεύτερον, εξ όσων γνωρίζω, στις διαγωνιστικές διαδικασίες που προηγούνται των τελικών αγώνων, συνήθως δεν είναι γεμάτα τα στάδια και οι κερκίδες, ανάλογα, βεβαίως, και με το κάθε άθλημα. Ολοι μας θα θέλαμε ο αθλητισμός να προσελκύει πολύ κόσμο. Οι απαντήσεις που έδωσα προηγουμένως, με αφορμή κάποια άλλα ερωτήματα για το θέμα Κεντέρη-Θάνου, πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσελκύεται περισσότερος κόσμος σε διάφορα αθλήματα. Είναι μία προσπάθεια που θέλει πολύ κόπο, πολύ χρόνο και δεν καταβάλλεται μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά διεθνώς.

ΚΟΡΑΗ: Με δεδομένο ότι οι συμπεριφορές των δύο συγκεκριμένων αθλητών, δεν είναι καινούργιες, απ` ό,τι φαίνεται τελικά. Δηλαδή, τα τελευταία δύο χρόνια, η ΔΟΕ λίγο «έπαιξε» το ρόλο της Ιντερπόλ. Δήλωναν ότι θα έχουν προπόνηση στην Κρήτη και τελικά εντοπίζονταν στο Κατάρ. Μέχρι και τελευταίες ημέρες δήλωναν ότι βρίσκονται στο Μεξικό και στο Σικάγο και τελικά βρέθηκαν στο Λέχαιο Κορινθίας. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Γιατί, επί δύο χρόνια, τελικά, υπάρχει μια εντύπωση ότι υπήρξε μια γενική συγκάλυψη της συμπεριφοράς των συγκεκριμένων Ολυμπιονικών και του προπονητή τους. Δεν φταίει ο «ΑΘΗΝΑ 2004», δεν φταίει η ΕΟΕ; Δεν φταίνε οι αρμόδιοι υπουργοί και οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και εσείς όσο χρόνο είστε κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με άλλο τρόπο υποβάλετε ένα ερώτημα, που τέθηκε νωρίτερα. Θα απαντήσω και πάλι: Μετά το πέρας των διαδικασιών, οι οποίες ακολουθούνται από τη ΔΟΕ -πέραν του σχολίου της κυβέρνησης- θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει αντίστοιχα ζητήματα, στον αθλητικό χώρο. Αυτές μπορεί να μη γίνουν αμέσως μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι όπως έχει δώσει, ήδη, δείγματα για το ποδόσφαιρο και για άλλους τομείς της ζωής μας, θα πάρει τις αποφάσεις της με βάση τα όσα νωρίτερα προανέφερα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποκρισίες, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

ΚΟΡΑΗ: Μας είπατε ότι την άδεια για τα βεγγαλικά την πήρε το ζεύγος Αγγελοπούλου. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω -και ίσως ο κ. Οικονόμου να έχει την απάντηση- με ποιο κριτήριο η αρμόδια αστυνομική αρχή έδωσε την άδεια σε ένα ζευγάρι πάρα πολύ επώνυμο βέβαια, να πετάει βεγγαλικά μέσα σε ένα προάστιο των Αθηνών, όπου υπάρχουν πάρα πολλά δέντρα και γι αυτό είχαμε και τη φωτιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν σχετικά Προεδρικά Διατάγματα του 1976-1977 και του 1993, στη βάση των οποίων γίνονται αυτές οι διαδικασίες. Συνομιλώντας νωρίτερα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης μου έδωσε την εκτίμησή του ότι πρόκειται για ένα πεπαλαιωμένο νομικό πλαίσιο το οποίο χρειάζεται ανανέωση, καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο ένας αθλητής νομιμοποιείται να οδηγεί διαπιστευμένο όχημα σε ολυμπιακή λωρίδα, αναφέρομαι στο περιστατικό που συνέβη χθες το βράδυ, όπου ένας Δανός ιστιοπλόος παρέσυρε και σκότωσε ένα Βρετανό τουρίστα, και ποιο είναι το όριο ταχύτητας στην ολυμπιακή λωρίδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας έχω κάνει δύο αναφορές και έχει προβεί σε δηλώσεις ο κ. Βουλγαράκης: Είναι αυτά που προβλέπονται και για τους άλλους οδηγούς στις υπόλοιπες λωρίδες, δηλαδή, ό,τι προβλέπει ο ΚΟΚ. Στο πρώτο ερώτημά σας, εάν είχε τη διαπίστευση νόμιμα τότε εδικαιούτο να είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είδαμε να οδηγεί ο αθλητής το όχημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι εμπίπτει σε κάποιες διαδικασίες που είναι στο πλαίσιο των Ο.Α.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στο Ταχυδρομείο της Πάτρας, με μια ύποπτη σκόνη μέσα σε ένα φάκελο. Υπήρξε κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και έγινε μια ενημέρωση εκεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες περιπτώσεις, είτε στην Αθήνα, είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έχουν ερευνηθεί και όλα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Ερευνάται και το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε στοιχεία, πάντως, που να εμπνέουν ανησυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε εάν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές που εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τους Αγώνες. Είχαν εκτοξευθεί, ιδίως κατά την τελετή έναρξης; Θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο έχουν υπάρξει απειλές, ευθύς εξ αρχής και από την αρχή των Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφορία.

ΖΟΥΛΑΣ: Μια διευκρίνιση στο θέμα που μονοπωλεί τη σημερινή ενημέρωση. Απαντώντας στην κα Κοραή, είπατε προηγουμένως ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση σκέφτεται να αναλάβει χωρίς δεσμεύσεις και υποκρισία κάποιες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να περιμένουμε και κάποιες κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, εάν χρειαστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι, το οποίο δεν γνωρίζω τώρα. Ούτε μπορώ να το προαναγγείλω, όπως καταλαβαίνετε. Αυτό που προανήγγειλα σήμερα είναι η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, η δέσμευσή της ενώπιον του ελληνικού λαού, στην περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών, ότι θα προσπαθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να δώσει λύσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα. Και χρησιμοποίησα το παράδειγμα του ποδοσφαίρου ως ένα μείζον θέμα, που ενδιαφέρει πολλούς Έλληνες και τις ενέργειες, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της ΕΡΤ, όπου εκεί, όταν δημιουργήθηκε πρόβλημα, υπήρξαν παραιτήσεις. Αυτό σας ρωτάμε, εδώ και αρκετή ώρα. Θα ζητήσετε παραιτήσεις, εάν δεν υποβληθούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να διευκρινίσω -και ίσως φταίω εγώ εάν δεν το έχω διατυπώσει σωστά- ότι έχουμε κάποιες διαδικασίες που δεν εντάσσονται στο δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ΕΡΤ. Α.Ε. είναι μια εταιρεία, η οποία, όμως, εποπτεύεται πολιτικά από το αρμόδιο υπουργείο. Η ΕΟΕ και φυσικά η ΔΟΕ έχουν τις δικές τους διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και έως ότου αυτοί ολοκληρωθούν. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, ούτως ώστε εν συνεχεία να οδηγηθούμε κατ` αρχάς στο σχολιασμό -επαναλαμβάνω- του θέματος.

Δεύτερον -δεν έχει να κάνει με τους Ο.Α., είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, αυτό που ανέκυψε, το οποίο εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά σε όλους μας- είναι να μπορέσουμε να διερευνήσουμε όχι τη συγκεκριμένη υπόθεση, συνολικά το χώρο αυτό του αθλητισμού και να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που θα αποτρέψουν στο μέλλον υποθέσεις, υποψίες, υπόνοιες.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Εννοείτε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν τελικά αυτές οι διαδικασίες, ώστε να έχουμε και κάποια αποτελέσματα από πλευράς ΔΟΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε τις αποφάσεις της κυβέρνησης στη συνέχεια, σε καμία περίπτωση δεν θα ορίσω τώρα το χρονικό πλαίσιο. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, και υπάρχει, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν γρήγορα. Όχι, όμως, με βιασύνη, η οποία, ίσως, οδηγήσει σε τυχόν λάθος εκτιμήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οσον αφορά το ζήτημα των Κεντέρη-Θάνου μήπως πιστεύετε ότι βλάπτεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα δεν κάνει καλό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσουμε ότι μετά τους Ο.Α. θα φέρετε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον αθλητισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τροχαία ή η Αστυνομία, τέλος πάντων, από την ανάκριση έχει βρει εάν οι ζημιές στη μοτοσικλέτα που φέρεται ότι χρησιμοποίησαν οι αθλητές αντιστοιχούν με τα τραύματα; Ξέρετε, αμφισβητείται και ότι υπάρχει καν τροχαίο, αλλά υπάρχει και μια έντονη φημολογία περί του πιθανού γεγονότος ότι από άλλη πλευρά έχουν προκληθεί οι ζημιές στη μοτοσικλέτα και πολύ ελαφρές και από άλλη μεριά αναφέρονται τραύματα στους αθλητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι όταν διενεργείται προανάκριση είναι μυστική. Θα παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα και ο ίδιος θα προβεί σε σχετικές ενέργειες. Ακόμα και εάν γνώριζα -που δεν γνωρίζω- δεν θα τολμούσα να ρωτήσω, διότι θα παρενέβαινα σε μια διαδικασία στην οποία μου απαγορεύεται ως Έλληνας πολίτης να παρέμβω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα των εισιτηρίων. Ξέρετε η εφημερίδα «New York Times» σήμερα αναφέρει το θέμα με κάποιες δηλώσεις της κας Πετραλιά, η οποία αναφέρει ότι είχε θέσει το θέμα στον «ΑΘΗΝΑ 2004» και είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει χειριστεί λανθασμένα το θέμα της διακίνησης των εισιτηρίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω καμία εκτίμηση. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι έχει πετύχει τους στόχους τους οποίους είχε θέσει. Όταν τελειώσουν οι Ο.Α. θα έχουμε σίγουρα περισσότερα στοιχεία για να δούμε κατά πόσο αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν, εάν υπερέβησαν τις προσδοκίες ή εάν ήταν κάτω από αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να κάνω μια ερώτηση για την καθημερινότητα των πολιτών. Το τελευταίο 48ωρο έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον έξι συγκρούσεις συρμών του τραμ με Ι.Χ. Αυτό το νέο μέσο μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή μας. Ίσως οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τη λειτουργία του. Μήπως θα χρειαζόταν μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης του πολίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει και άλλη φορά, είναι αλήθεια ότι πολλά από τα έργα θα έπρεπε να είχαν τελειώσει νωρίτερα. Το έχουμε δηλώσει αυτό και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το τραμ, έχω εδώ στοιχεία τα οποία δηλώνουν ότι είχαμε δεκατρία ατυχήματα από τη 19η Ιουλίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας του τραμ, έως και σήμερα, 28η ημέρα λειτουργίας. Σύμφωνα με την Τροχαία τις φιλικές δηλώσεις ατυχήματος, τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται και τα αρχεία τα οποία τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους αυτοκινητιστές. Συμφωνώ ότι από τη στιγμή που η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους αυτοκινητιστές, θα έπρεπε να είχε υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αλλά ένα πολύ νέο μέσο καμιά φορά δεν είναι εύκολο να το συνηθίσει κάποιος. Θα σας πω την προσωπική μου εμπειρία σήμερα το πρωί: Κατά λάθος κάποια στιγμή μπήκα στο χώρο των γραμμών του τραμ. Το συνειδητοποίησα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και απομακρύνθηκα. Δεν έχουμε συνηθίσει ακόμα, είναι ανθρώπινο. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να το συνηθίσουμε. Οσον αφορά τα διαφημιστικά μηνύματα, επιτρέψτε μου, την ώρα που οδηγείς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα θυμάσαι για να μην μπεις στις γραμμές του τραμ. Είναι εκεί μπροστά σου, τις βλέπεις και πρέπει να προσέχεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα μπορούσε να γίνει μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε τελικά ως Έλληνες για να μην συμβεί κάποιο μοιραίο ατύχημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορεί να κάνει η Πολιτεία -και το είπα με αφορμή άλλη ερώτηση πριν από λίγες ημέρες εδώ- είναι να δώσει οδηγίες στους οδηγούς του τραμ να οδηγούν τα οχήματά τους με μικρότερη ταχύτητα από την προβλεπόμενη, ούτως ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος στους οδηγούς των αυτοκινήτων να συνηθίσουν τις λωρίδες των τραμ. Κάθε αρχή και δύσκολη και για όλα χρειάζεται χρόνος στη ζωή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράζονται σοβαρά παράπονα από εκπροσώπους Τύπου που διαμένουν σε χωριά Τύπου και σοβαρές καθυστερήσεις στις μετακινήσεις τους και γενικότερα προβλήματα, όσον αφορά τη μεταφορά τους. Έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση από την Οργανωτική Επιτροπή γι αυτό το ζήτημα; Και εάν έχει ενημερωθεί ποια είναι η άποψή της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθυνθείτε στην Οργανωτική Επιτροπή. Δεν γνωρίζω το θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φθάσαμε στην τρίτη ημέρα των Ο.Α. και με όλα όσα συζητάμε και τα εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και τα εκτός, εάν ζητούσα τον απολογισμό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα, τι θα μου λέγατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα ήδη μια σημείωση στην αρχή, ότι μέχρι στιγμής έχουν πάει πολύ καλά οργανωτικά. Επίσης, στην τέλεση των Αγώνων, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα τα οποία να προκαλούν την οποιαδήποτε ανησυχία. Ελπίζω και εύχομαι να πάμε ως το τέλος της Παραολυμπιάδας έτσι.

ΚΟΡΑΗ: Μπορούμε να έχουμε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, τι αθλήματα θα παρακολουθήσει και εάν ο ίδιος πλήρωσε τα εισιτήριά του ή θα πάει με πρόσκληση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 August 2004 - 15:05:13 UTC