Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, μια ακόμη διάκριση και χρυσή συνέχεια για την Ελλάδα. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στο νεαρό «χρυσό» ολυμπιονίκη του τζούντο Ηλία Ηλιάδη.

Σήμερα, μετά από 1611 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβαπτίζονται στην αρχέγονη κοιτίδα τους, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με πρέσβειρα τη σφαιροβολία, ως εκπρόσωπο όλων των αθλημάτων των σύγχρονων Ολυμπιάδων και με αγωνιστική παρουσία, για πρώτη φορά, του γυναικείου φύλου. Με απόλυτο σεβασμό στον ιερό χώρο, μια ιστορική απόφαση που προβάλλει την Αρχαία Ολυμπία, ως μέρος της μοναδικότητας και αυθεντικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας. Οι Αγώνες του μέτρου που διοργανώνει η χώρα μας, ανανεώνουν το ολυμπιακό πνεύμα, το ολυμπιακό μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.

Μια σειρά σύντομων ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις του Ζαππείου:

-Στο Περιστύλιο από τις 2.30 έως τις 5 το απόγευμα, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει μουσικό αφιέρωμα στους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκι.

-Στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θα προβληθούν τα ντοκυμαντέρ «Το πρόγραμμα αναστήλωσης της Ακρόπολης», «Οι άνθρωποι πίσω από τα μνημεία» και «Η δυτική ζωοφόρος του Παρθενώνα, συντήρηση και καθαρισμός 2003-2004».

-Στην ίδια αίθουσα, αμέσως μετά, προβάλλεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η ταινία «Θεόφιλος», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

-Στις 9 το βράδυ, θα γίνει η παρουσίαση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη αναχωρήσει για το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, για να παρακολουθήσει τους αγώνες της σφαιροβολίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ένα σχόλιο για τη σημερινή εξέλιξη στο θέμα Κεντέρη-Θάνου και αν πιστεύει η κυβέρνηση με τα όσα συζητούνται τις τελευταίες ώρες για τον Αμερικανό Γκριν, αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στο θέμα Κεντέρη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, παραπέμπω σε διαδικασίες που αναφέρονται ευθέως και αποκλειστικώς στη ΔΟΕ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί απολύτως τους νόμους και τους κανονισμούς, όπως οφείλει να κάνει κάθε συντεταγμένη Πολιτεία. Παραμένουν ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα. Στο πλαίσιο των κανόνων της Πολιτείας διεξάγονται ήδη έρευνες, οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις. Η κυβέρνηση, όπως εμφατικά δήλωσα από την περασμένη Παρασκευή, είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του Αθλητισμού, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον φαινόμενα που εγείρουν υποψίες ως προς το «ευ αγωνίζεσθαι». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Ένα γεγονός που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, όχι μόνο ως γενέτειρα της Ολυμπιακής Ιδέας, αλλά εν προκειμένω και γιατί η ελληνική συμμετοχή υπερβαίνει τους 400 αθλητές και αθλήτριες στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τις διακρίσεις που επιτυγχάνουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υιοθετεί η κυβέρνηση σχόλια εφημερίδων, ΜΜΕ ότι στην υπόθεση Κεντέρη και Θάνου έγιναν κινήσεις που ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να γίνουν; Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, θέλω να ξέρω ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στο ΚΑΤ και αν αυτή η επίσκεψη ήταν σε γνώση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τα υιοθετεί αυτά τα σχόλια, αλλά και τα απορρίπτει. Ο κ. Κακλαμάνης ορθώς και καλώς επισκέφθηκε τους δύο αθλητές στο ΚΑΤ. Οπως έχει κάνει στο παρελθόν, για πολλές προσωπικότητες, ως υπουργός Υγείας, αλλά και ως απλός βουλευτής στην Αντιπολίτευση. Ο κ. Κακλαμάνης ασχολείται χρόνια, όπως γνωρίζετε, με θέματα υγείας και επισκέπτεται πρόσωπα, είτε αυτά είναι στον πολιτικό, τον καλλιτεχνικό, τον αθλητικό χώρο. Ο συγκεκριμένος υπουργός και ως βουλευτής, αλλά και τώρα, πολλές φορές έχει επισκεφθεί πολλούς απλούς πολίτες, οι οποίοι για κάποια στιγμή βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας ή και όχι.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για ερωτήματα που υπάρχουν, διεξάγονται έρευνες κ.λπ. Θα μπορούσατε να μας πείτε μερικά από αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσο διεξάγονται οι έρευνες, όχι. Δεν αφίστανται όμως τα ερωτήματα αυτών που νομίζω ότι και κάθε Έλληνας πολίτης έχει αυτές τις ημέρες στο μυαλό του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι οι γιατροί που πήγαν στα Χανιά για να ελέγξουν τον κ. Γκριν, συνελήφθησαν ως τρομοκράτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, πώς έχει η υπόθεση με όλες τις λεπτομέρειές της: Το πρωί της 12ης Αυγούστου, αιφνιδιαστικά, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατροί της ομάδας αντιντόπινγκ κοντρόλ πήγαν στο ξενοδοχείο που έμεναν κάποιοι αθλητές. Ζήτησαν από μία αθλήτρια να την ελέγξουν. Η ίδια δεν αρνήθηκε, αλλά τους παρακάλεσε ο έλεγχος αυτός να γίνει αμέσως μετά την προπόνησή της, στην οποία ήδη είχε ξεκινήσει να πηγαίνει. Την ακολούθησαν και οι γιατροί και περιπολικό της Αστυνομίας. Μετά την προπόνηση και όταν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, πήραν το δείγμα που χρειάζονταν. Στη συνέχεια, η Αστυνομία για να διαπιστώσει ότι όντως οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν ως γιατροί ήταν και γιατροί της συγκεκριμένης ομάδας, ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα και να γίνει η πιστοποίηση των στοιχείων τους. Όπερ και εγένετο. Και απεδείχθη ότι όντως ήταν γιατροί. Το περιστατικό είναι αληθές, όπως σας το περιέγραψα. Δεν υπήρξε τίποτα διαφορετικό, τίποτα περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού αφορούσε τον κ. Γκριν όλη η ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορούσε μια άλλη αθλήτρια, το όνομα της οποίας μου διαφεύγει.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Οι Έλληνες αστυνομικοί, με δική τους πρωτοβουλία τους προσήγαγαν στο τμήμα ή κατόπιν πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λέξη «προσαγωγή» δεν ταιριάζει στην περίπτωση. Οι Έλληνες αστυνομικοί τους ζήτησαν να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους, γι@ αυτό και τους κάλεσαν στο τμήμα. Ενέργεια την οποία θεωρώ απολύτως σωστή, διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ο οποιοσδήποτε και να δηλώσει ότι είναι μέλος μιας επιτροπής αντιντόπινγκ κοντρόλ ή άλλης επιτροπής, με συνέπειες που δεν μπορεί να εικάσει κανείς τώρα. Οι αστυνομικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποια θα είναι η τύχη των αξιωματικών Κεντέρη και Θάνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στο ερώτημα αυτό. Δεν υπάρχει καμία σκέψη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της έρευνας στο συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που ο κ. Κεντέρης επιρρίπτει, ευθέως, ευθύνες σε αθλητικούς παράγοντες -και σε άλλους παράγοντες, ενδεχομένως της Πολιτείας- τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση τώρα, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έως ότου ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία -η οποία κινείται στο πλαίσιο των κανόνων και των νόμων της Πολιτείας- δεν θα πω τίποτε περισσότερο και δεν θα κάνουμε τίποτε περισσότερο. Το έχω πει πολλές φορές: Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες και εν συνεχεία να ληφθούν οι αποφάσεις. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει σταθερή: Εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού. Επαναλαμβάνω, για τρίτη φορά στην αίθουσα, ότι απεδείχθη αυτή η πολιτική βούληση με τις ενέργειες που έγιναν, ήδη, σε δύο τομείς: Ο πρώτος είναι ο χώρος του ποδοσφαίρου και η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη. Ο δεύτερος είναι ο τομέας του αντιντόπινγκ κοντρόλ. Σας είπα, χθες, λεπτομέρειες, που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα, για το τι έκανε η παρούσα κυβέρνηση στους μόλις πέντε μήνες της θητείας της, προωθώντας, ουσιαστικά, στην πράξη ένα νομοθετικό πλαίσιο που είχε μείνει ανενεργό από το 1999.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επιστρέφω στο προηγούμενο ερώτημα, διότι δεν έχω καταλάβει καλά εάν η προσαγωγή των γιατρών στο αστυνομικό τμήμα έγινε πριν ή μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε μετά.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εγινε μετά. Δηλαδή, πρώτα μπήκαν στον αθλητικό χώρο κανονικά και μετά ελέγχθηκαν; Και το δεύτερο ερώτημα είναι αν είχαν διαπίστευση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπήκαν σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκονταν αθλητές. Διέθεταν, προφανώς, διαπιστεύσεις, γιατί, αν δεν τις είχαν, δεν θα έμπαιναν.

Ακολούθησαν την αθλήτρια, όπως σας είπα και εν συνεχεία, η Αστυνομία για να είναι 100% βέβαιη ότι πρόκειται, όντως, περί προσώπων που μετέχουν στην ομάδα την οποία δήλωσαν, τους ζήτησε να ακολουθήσουν τα όργανα στο τμήμα, για να γίνει η πιστοποίηση των στοιχείων τους. Απεδείχθη ότι ήταν, όντως, γιατροί της ομάδος.

ΚΟΡΑΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν οι έρευνες που διεξάγονται, αναφέρονται και στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από ένα κρατικό νοσοκομείο, από το ΚΑΤ, ανακοινωθέν το οποίο έρχεται σε αντιφάσεις με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο οποίος εξέτασε τους δύο Ολυμπιονίκες μας. Και θα ήθελα, εφόσον γίνεται έρευνα, να μας πείτε αν είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να επιβάλει και κυρώσεις, είτε στο διευθυντή του νοσοκομείου, είτε σε γιατρούς, είτε σε όποιους άλλους -εν πάση περιπτώσει- εμπλέκονται σ@ αυτή την ιστορία συγκάλυψης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έως ότου να έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, δεν θα χρησιμοποιήσω κανένα χαρακτηρισμό, σαν αυτόν που εσείς αναφέρετε. Να είστε βέβαιη, λοιπόν, πως από τη στιγμή που είναι στον Εισαγγελέα η υπόθεση -με αίσθηση καθήκοντος όπως κάθε Έλληνας Εισαγγελέας σ` αυτόν τον τόπο- αυτός θα δώσει τα συμπεράσματά του από την έρευνα και εν συνεχεία θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τους νόμους της Πολιτείας διαδικασίες.

ΚΟΡΑΗ: Η απόφαση, όμως, είναι και πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια απόφαση, ακριβώς;

ΚΟΡΑΗ: Όταν εμπλέκεται ένα κρατικό νοσοκομείο, το πώς θα λειτουργήσει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, εσείς έχετε βγάλει ήδη απόφαση. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι την έχετε βγάλει και έχετε προδικάσει ότι κάτι συνέβη παρά τω νόμω. Ποιο είναι αυτό που συνέβη εκτός νόμου;

ΚΟΡΑΗ: Το ότι εξεδόθη στην αρχή ένα ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο μιλούσε για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.λπ., και πήγε χθες ο ιατροδικαστής και είπε ότι αυτή δεν είναι η φυσική κατάσταση των δύο Ολυμπιονικών. Τι ποιο χαρακτηριστικό από αυτό; Δηλαδή, πώς βγήκε αυτό το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν; Κάποιος από τους δύο ψεύδεται. Είτε το νοσοκομείο, είτε ο ιατροδικαστής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν είμαι γιατρός. Δεν ξέρω αν οι δικές σας γνώσεις είναι αρκετές για να φτάσετε στο σημείο να βγάλετε ένα τέτοιο συμπέρασμα@

ΚΟΡΑΗ: Ούτε και εγώ, δημοσιογράφοι είμαστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε εμπιστοσύνη στον Εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, όπως και σε κάθε Έλληνα Εισαγγελέα. Θα περιμένουμε τα συμπεράσματά του.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, ΕΔΕ δεν γίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένουμε πρώτα τον Εισαγγελέα. Τι είδους ΕΔΕ να γίνει; Ισως δεν έχω καταλάβει καλά το ερώτημά σας. Αλλά, αν το έχω καταλάβει καλά, σας λέω ότι υπάρχει Εισαγγελέας, ο οποίος θα βγάλει τις αποφάσεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ποια είναι η κυβερνητική πτυχή των γεγονότων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Περιμένει τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, αφού τελειώσουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Να σας αναφέρω ένα-δύο παραδείγματα: Υπήρξε προανάκριση για το ατύχημα το βράδυ της Παρασκευής. Η προανάκριση αυτή τελείωσε, από την πλευρά της ΕΛΑΣ και στάλθηκε στον Εισαγγελέα. Υπήρξε διαδικασία πραγματογνωμοσύνης -αν μπορώ να το πω έτσι- από τον ιατροδικαστή, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο και είδε τους δύο αθλητές. Το έγγραφο της πραγματογνωμοσύνης στάλθηκε στον Εισαγγελέα. Εν τέλει, ό,τι στοιχεία υπάρχουν καταλήγουν στον Εισαγγελέα, ο οποίος αφού ολοκληρώσει την έρευνά του, θα προβεί σε ανακοινώσεις και ενδεχομένως διώξεις, εάν διαπιστώσει ότι υπήρξαν παραβιάσεις ελληνικών νόμων. Αυτή είναι η διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, στις δικαστικές διαδικασίες σε καμία συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει η όποια πολιτική ηγεσία.

ΚΟΥΙΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, απλώς να κλείσουμε το θέμα της Κρήτης. Απ` ό,τι γνωρίζω δεν έγινε κανένα παράπονο από τη ΔΟΕ, είτε προς την ΕΛΑΣ, είτε προς κάποιον άλλο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τα αστυνομικά όργανα στην Κρήτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε και εγώ γνωρίζω κάτι τέτοιο. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε άψογα. Κάποτε μας κατηγορούσαν ότι δεν τηρούμε κανόνες ασφαλείας. Έχει αποδειχθεί, όχι μόνο πριν αρχίσουν οι αγώνες, αλλά και από την ημέρα έναρξής τους και στη συνέχεια, ότι υπήρξαν πολλά περιστατικά που τηρήθηκαν πολύ καλά οι κανόνες ασφαλείας. Η ελληνική Πολιτεία είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στην κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε κόντρα ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο; Είναι θέμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ. Δεν άκουσα δήλωση του κ. Παπανδρέου, διάβασα κι εγώ αυτά που αναφέρετε. Ο κ. Βενιζέλος βιάζεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Ξεκίνησε να μας κατηγορεί από την επομένη κιόλας ημέρα των εκλογών. Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει νου και σκέπτεται. Με ευθύνες ετών, για να μην πω δεκαετιών από τη διακυβέρνηση του παρελθόντος, προσπάθησε ο κ. Βενιζέλος -σε μια δική του ιδιαίτερη απόπειρα άσκησης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και ενδεχομένως προς τη δική του πλευρά την κομματική- να εντυπωσιάσει, κατά τη γνώμη μου. Δεν τα κατάφερε σε ό,τι μας αφορά.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ ρώτησα για τη στάση του κ. Παπανδρέου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Χθες, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης μιλώντας στο MEGA CHANNEL είπε ότι στο υπουργείο Πολιτισμού χρειάζονται 6.500-7.000 και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι. Θα χρειαστεί να εξορθολογιστεί ο αριθμός των εκτάκτων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν κάποιες απολύσεις ή δίνετε εσείς κάποια άλλη ερμηνεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κανένα σημείο από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τατούλη δεν προκύπτει θέμα απολύσεων στο υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν λέει ότι έχουν περισσότερους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιθέτως, ο υφυπουργός Πολιτισμού αναλύει με σαφήνεια

στις δηλώσεις του -τις οποίες σας καλώ να διαβάσετε- το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων. Ένα θέμα που εμείς προσεγγίσαμε με ευαισθησία και σοβαρότητα. Το ζήτημα που έχει προκύψει σήμερα είναι -κατά τη γνώμη μου- μικροπολιτικών χειρισμών και εγείρεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασικής υπεύθυνης όταν ήταν κυβέρνηση για το ότι επί πέντε χρόνια καταπατήθηκε μια κοινοτική οδηγία και αυτοί οι άνθρωποι έμειναν υπό ομηρία. Έχω ξαναπεί ότι η κυβέρνηση με σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο προσεγγίζει το θέμα, έτσι ώστε να παύσει η ομηρία των συμβασιούχων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο υπουργείο Πολιτισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων. Ουδέποτε ο κ. Τατούλης μίλησε για απολύσεις. Δείτε το κείμενό του, παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προχθές, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης προανήγγελλε μεταρρυθμίσεις στο ΟΤΕ, είπε μάλιστα ότι 17.000 εργαζόμενοι είναι υπεράριθμοι και ότι θα μπορούσε να γίνεται το έργο και με τους μισούς. Είπε, επίσης, για δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς που απολαμβάνουν και διάφορα άλλα. Γνωρίζει τις δηλώσεις του η κυβέρνηση και συμφωνεί με αυτές ή υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης προς τον κ. Βουρλούμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και για τη βελτίωση λειτουργίας του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία του ΟΤΕ, ο οποίος όπως γνωρίζετε είναι εισηγμένη επιχείρηση στο Χρηματιστήριο, αλλά ενδιαφέρεται, ως μέτοχος, για τη λειτουργία του και φυσικά να γίνει καλύτερος ο Οργανισμός. Ουδέποτε -και το επαναλαμβάνω- τέθηκε θέμα απολύσεων. Είναι μια ακραία, διασταλτική ερμηνεία.

ΜΠΑΛΗΣ: Σε αυτό το θέμα κ. Υπουργέ. Υπάρχουν σκέψεις αντικατάστασης του κ. Βουρλούμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν θυμάμαι καλά σαν αντιπολίτευση, η Ν.Δ., είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση να δοθεί ένα μεγάλο πακέτο μετοχών των ΕΛΠΕ στον κ. Λάτση. Χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα ακόμα πακέτο μετοχών στον κ. Λάτση. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απόφαση, την οποία υποχρεώθηκε να πάρει η κυβέρνηση από την πρώτη σύμβαση που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προβλεπόταν σε αυτή τη σύμβαση και αυτό που σας λέω δεν είναι κάτι που αποτελεί είδηση.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 August 2004 - 14:05:10 UTC