Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ανοίγει η αυλαία, απόψε, για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι πενήντα αθλητές από 140 χώρες θα αγωνιστούν σε 19 διαφορετικά αθλήματα.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αναδεικνύουν την προσπάθεια για υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων και επιβραβεύουν την ανθρώπινη θέληση και το αθλητικό πνεύμα.

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, η φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων θα ανάψει στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι ολυμπιακές λωρίδες θα τεθούν σε ισχύ σε τμήματα των λεωφόρων Βάρης-Κορωπίου, Ποσειδώνος και στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Πολύδωρας, χθες, απαντώντας στο αίτημα του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή, είπε προς το παρόν δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, δηλαδή αφού βγουν τα πορίσματα, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσετε στο να υπάρξει εξεταστική επιτροπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πολύδωρας στην επιστολή του απαντά, λέγοντας ότι ενώ διεξάγεται έρευνα, που είναι στη Δικαιοσύνη, από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, είναι ένα θέμα το οποίο μένει ανοιχτό για το μέλλον. Το αναφέρει στην τελευταία γραμμή της επιστολής του προς το ΚΚΕ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχουν δημοσιεύματα σήμερα που αναφέρονται σε έκθεση τριών δικαστικών λειτουργών, σε σχέση με τα οικονομικά του «2004». Μάλιστα τα ίδια δημοσιεύματα επιμένουν ότι η έκθεση αυτή έχει περιέλθει σε γνώση του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς υπάρχει ελεγκτική επιτροπή, η οποία ελέγχει τα οικονομικά του «Αθήνα 2004». Να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξε νόμος του 1998 που όριζε σαφώς τη σύνθεση αυτής της επιτροπής. Σύμφωνα με αυτόν, ο διαχειριστικός έλεγχος του «Αθήνα 2004» από την ελεγκτική επιτροπή ασκείται από δικαστές εν ενεργεία. Και αυτό για τον πρόδηλο λόγο ότι ο νομοθέτης ήθελε να έχει ευθύνη ο συμμετέχων στην επιτροπή και στο διαχειριστικό έλεγχο, όπως έχει ο εν ενεργεία δικαστής.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1999, και μπρος στο φάσμα της συνταξιοδότησης, η τότε κυβέρνηση με τροπολογία επέτρεψε σε δύο συνταξιοδοτούμενα μέλη της επιτροπής να παραμείνουν και μετά τη συνταξιοδότησή τους, κατά παρέκκλιση της προαναφερθείσας αρχής ύπαρξης ευθύνης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πριν από λίγους μήνες, με τροπολογία που έφερε στη Βουλή -και ψηφίστηκε- επανέφερε στην αρχική μορφή της τη σχετική διάταξη που δεν προέβλεπε συμμετοχή συνταξιούχων δικαστών σε ελεγκτικές επιτροπές.

Η επιτροπή αυτή λειτουργεί ως εξής: Αφού συντάξει τα πορίσματά της, έχει υποχρέωση να τα καταθέσει σε συγκεκριμένους αποδέκτες. Μεταξύ αυτών είναι η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, καθώς επίσης και το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι η Αρχή η οποία προΐσταται αυτής της επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε την επιστολή και το πόρισμα ως υπουργός Πολιτισμού.

Το πόρισμα κατετέθη στις 29/4/2004 και αναφέρεται στη διαχειριστική περίοδο από 1/1/2001 έως και 31/12/2001.

Στα συμπεράσματα του πορίσματος, όπως είναι σε θέση να διαπιστώσει κανείς -γιατί στη Βουλή το πόρισμα είναι διαθέσιμο σε κάθε βουλευτή- διαπιστώνεται ότι η γενική διαχείριση της εταιρείας, κατά την περίοδο που προανέφερα, υπήρξε σύμφωνη με τις διέπουσες την εταιρεία νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Η δε διακίνηση των εταιρικών υποθέσεων διεξήχθη σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της χρηστής εταιρικής διαχείρισης. Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα.

Θέλω να σημειώσω, με αφορμή τα δημοσιεύματα στα οποία αναφερθήκατε, ότι σε κάθε περίπτωση και σε οποιονδήποτε οργανισμό του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ελέγχεται κεντρικά, έλεγχος γίνεται και θα γίνεται με αυστηρότητα ως προς την οικονομική διαχείριση.

Θεωρώ αυτονόητο ότι η τήρηση των νόμων είναι το αιτούμενο από όλους τους Ελληνες πολίτες και ότι σε μια δημοκρατία όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους.

Τέλος, να σας πω ότι ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2005, για όλη, δηλαδή, τη διαχειριστική περίοδο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης με ό,τι αποκαλύφθηκε ότι είπε μπροστά στις κάμερες ο Αρχηγός του Στρατού, την ημέρα της κρίσης, στις πρώτες δηλώσεις του, ότι, δηλαδή, του δόθηκε εντολή να πάνε οι σωροί στη Λάρισα για να μην διαταραχθεί το κλίμα στη ΔΕΘ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το απόγευμα του Σαββάτου (11.09.2004) στις 18:15, στη δεύτερη ενημέρωση που έκανα στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ανέφερα ότι επελέγη να μεταφερθούν στη Λάρισα οι σοροί των επιβαινόντων στο Σινούκ, προκειμένου να προλάβουμε να μην πέσει η νύχτα και να μοιραστεί η απόσταση, μεταξύ της περιοχής που ανευρέθησαν και της Αθήνας ή άλλων περιοχών, ώστε οι συγγενείς να είναι σε θέση να μεταβούν εκεί πολύ γρήγορα, στις 20:00 το βράδυ και να κάνουν την αναγνώριση. Θυμίζω, επίσης, ότι διετέθη στους συγγενείς ένα C-130 από την Ελευσίνα για να μεταφερθούν στη Λάρισα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο Αρχηγός άλλα είπε. Είπε ότι του δόθηκε εντολή για να μην χαλάσει το κλίμα της Θεσσαλονίκης και ο αρχηγός λαμβάνει εντολές από τον πολιτικό προϊστάμενό του. Δεν έχω κάτι από τη δική σας ενημέρωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει σε σχέση με αυτό, άλλο ένα λεπτό σημείο, εάν αληθεύουν μάλιστα κάποια στοιχεία που έφερε με ένα έγγραφο ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος το πρωί, ο κ. Ντούβας είχε ενημερωθεί ότι αγνοείται ελικόπτερο από τις 11:30 και ότι στις 13:15 όταν επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ο υπουργός το γνώριζε ήδη. Οπότε ή ο κ. Ντούβας το γνώριζε, αλλά δεν ενημέρωσε τον κ. Σπηλιωτόπουλο και ψεύδεται διότι δεν ακολουθεί το δρόμο του Αρχηγού ΓΕΑ ή ο κ. Σπηλιωτόπουλος κάτι κρύβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα στοιχεία ερευνώνται και αποτελούν μέρος του φακέλου, ο οποίος ετοιμάζεται. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος, θα του παραδοθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα και όπου αλλού πρέπει για τα περαιτέρω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ακολούθως, επανεξετάζεται το θέμα, ενδεχομένως, των πολιτικών ευθυνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των πολιτικών ευθυνών έχει υπάρξει σαφής τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή. Την έχω επαναλάβει πολλές φορές.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σήμερα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την αναφορά των δύο δικαστικών σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες που αναφέρει το πόρισμά τους ότι υπήρχαν στο «2004». Όπως λέτε, το πόρισμα αυτό είχε κατατεθεί από τον Απρίλιο. Γιατί, λοιπόν, διατάχθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση μετά την παρέλευση τόσων μηνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να διατάχθηκε η εξέταση, την οποία λέτε. Σας αναφέρω επί λέξει τι λέει το πόρισμα της Ελεγκτικής Επιτροπής και το οποίο, όπως ακούσατε, δεν ανευρίσκει κάτι το παράτυπο. Οι δικαστικοί που μετέχουν σε αυτή την Επιτροπή -και οι οποίοι ανέφεραν στη σχετική επιστολή τους αυτά που δημοσιεύονται και σήμερα- έχουν υπογράψει αυτό το πόρισμα.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με την υπόθεση Σινούκ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τους καταλόγους των τηλεφωνικών κλήσεων από τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων φορέων σε αυτή την ιστορία, από τον υποδιοικητή του Αγίου Όρους έως και κυβερνητικά στελέχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι έχουν οριστεί δύο επιτροπές οι οποίες επιλαμβάνονται του θέματος. Η μία επιτροπή ερευνά τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου και η άλλη την καθυστέρηση ενημέρωσης που υπήρξε μεταξύ των επιτελών του ΓΕΑ. @Ο,τι στοιχεία κρίνουν αυτές οι επιτροπές ότι βοηθούν στη διαλεύκανση, θα περιληφθούν στο φάκελο, και εν συνεχεία, θα δοθούν στη δημοσιότητα.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ότι ο Αρχηγός ΓΕΑ ήταν σε άδεια το περασμένο Σάββατο που έπεσε το Σινούκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τέτοιες ερωτήσεις, παρακαλώ απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 September 2004 - 13:05:11 UTC