Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Τις τελευταίες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαστρεβλώσει βάναυσα την αλήθεια, όσον αφορά στο θέμα της απογραφής και της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς, σε μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών του για την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τόπο. Στην προσπάθεια αυτή, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμπλέξει και τη Eurostat, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την έκθεση του Γενικού Διευθυντή της Βάντεν Αμπέλε.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα σας διανεμηθεί η επίσημη μετάφραση της έκθεσης, έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η αλήθεια την οποία γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αλλοίωνε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί και η Eurostat, είτε με επίσημες εκθέσεις, είτε με δηλώσεις στελεχών της. Εχει αποδειχθεί πλέον και το ομολογούν και οι ίδιοι ότι με λογιστικές αλχημείες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν ως δήθεν πλεονασματικούς τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, έκρυβαν χρέη, έκρυβαν την ανεργία, έκρυβαν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Για εμάς, γνώμονας πολιτικής συμπεριφοράς είναι η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια, είναι να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Τη Δευτέρα, στις 8:30, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο δείπνο της εκδήλωσης που διοργανώνει η Herald Tribune στο ξενοδοχείο Intercontinental, με θέμα «Επενδύσεις και Επιχειρηματικές Προοπτικές στη Μετα-ολυμπιακή εποχή».

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν κατάλαβα καλά, μας λέτε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις σας με τους πολίτες ήταν βασισμένες σε άλλη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος. Σήμερα, λοιπόν, λέτε ότι βρήκατε μια κακή οικονομική εικόνα. Θεωρείτε ότι είναι σκοπιμότερο να πάτε και πάλι σε εκλογές, παρουσιάζοντας αυτή τη νέα οικονομική εικόνα και αναπροσαρμόζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις σας, με αυτή την κακή εικόνα, θα εφαρμοστούν ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η οικονομία θα ανασυγκροτηθεί, οι δαπάνες θα περικοπούν, όπου υπάρχουν περιθώρια. Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει προς τους Ελληνες πολίτες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εφημερίδα «ΑΠΟΦΑΣΗ» σήμερα φέρνει μία έρευνα, πανελλαδική δημοσκόπηση, ότι το 89% των Ελλήνων ψηφοφόρων όλων των κομμάτων μιλούν για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα εκατομμύριο και πάνω, μικροεπενδυτές, σε εκείνη την περίοδο έχασαν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει και πότε τέτοιο πόρισμα και αν θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Εφόσον κατατεθεί και αφού εκτιμηθούν τα στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνει, τότε θα τοποθετηθεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στην ίδια δημοσκόπηση βλέπουμε και το 77% των ψηφοφόρων να είναι δυσαρεστημένοι από τη συμπεριφορά @που έχει ζητήσει και ο Πρωθυπουργός ταπεινότητα και σεμνότητα- ορισμένων υπουργών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Το κάνατε πριν για το Χρηματιστήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πριν ερωτήθηκα για το τι θα κάνει η Κυβέρνηση για το ζήτημα του Χρηματιστηρίου. Και απάντησα επί του συγκεκριμένου θέματος. Δεν ρωτήθηκα για την τοποθέτηση των ερωτώμενων προσώπων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν «εφόσον», και «εφόσον». Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα κινήσει τη διαδικασία γι@ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα λεφτά τους. Εσείς λέτε «εφόσον έρθει στη Βουλή», «εφόσον στείλει ο Εισαγγελέας, τότε».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήθηκα για πόρισμα και απάντησα για πόρισμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ισχύει για την κυβέρνηση η προεκλογική φράση του Πρωθυπουργού ότι στο Χρηματιστήριο ετελέστη έγκλημα που δεν παραγράφεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός, ισχύει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είπατε ότι ο κ. Ρουσόπουλος θα συναντηθεί με κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα του βασικού μετόχου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι θα συναντηθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αρα και με τους καναλάρχες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν υπάγονται οι καναλάρχες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Επί πασοκικής δημοκρατίας το άκρον άωτον της διαπλοκής για τη Νέα Δημοκρατία ήταν αυτοί που είχαν ΜΜΕ και έπαιρναν δουλειές και από το Δημόσιο. Αυτούς θέλετε να τους κτυπήσετε. Τώρα γιατί θα συναντηθεί ο κ. Ρουσόπουλος; Για να πάρει τη συγκατάθεσή τους στο πώς θα τους κτυπήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: H κυβέρνηση δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση κανενός για να προχωρήσει στη λήψη των μέτρων εκείνων, τα οποία θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, φέρατε σε δύσκολη θέση τον κ. Κουλούρη. Ντρεπόταν από τα μικρόφωνα της Βουλής να πει τη λέξη «νταβατζής». Το μόνο που μπορεί είναι να λέει «Χριστο-Παναγίες» στην Παπακώστα. Θα ζητήσετε συγγνώμη από τον κ. Κουλούρη, του οποίου πληγώσατε την ευαισθησία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολοι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν τη συμπάθεια και την αγάπη μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν στην κυβέρνηση να αποσύρει, χθες, την τροπολογία για τα πανωτόκια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια τροπολογία αν κατατεθεί, συνήθως δεν αποσύρεται. Η εν λόγω τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ.

ΒΛΑΧΟΣ: Μοιράστηκε στους ενδιαφερόμενους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσκεμμένα δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή για τα πανωτόκια. Θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι ακριβώς αφορούσε αυτή η τροπολογία. Μπορείτε να μας πείτε το περιεχόμενό της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει καμία τέτοια τροπολογία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ως «εσκεμμένα ψευδείς εντυπώσεις» εννοείτε τα δημοσιεύματα ότι κάνετε χαριστική ρύθμιση για μερικούς μεγαλο-οφειλέτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία χαριστική ρύθμιση και ούτε πρόθεση για χαριστική ρύθμιση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είπατε για «ψευδείς εντυπώσεις», γι` αυτό ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τροπολογία που να κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ρύθμιση που είναι ευνοϊκή. Αφορά τις Τράπεζες. Το γεγονός ότι δεν κατατίθεται δύο πράγματα συμβαίνουν: Εάν την καταθέσετε είναι ευνοϊκές οι ρυθμίσεις για κάποιους οφειλέτες. Εάν δεν την καταθέσετε είναι ευνοϊκές οι ρυθμίσεις για κάποιες Τράπεζες που χάνουν εισοδήματα. Αρα, είτε με το ένα, είτε με το άλλο κάποιον ευνοείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση δεν έφερε και δεν πρόκειται να φέρει ποτέ φωτογραφικές ρυθμίσεις, όπως συνήθιζε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το κείμενο της τροπολογίας που κυκλοφορούσε από ποιόν συντάχθηκε; Ηταν σε γνώση των υπουργών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τροπολογία αφού δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό το σχέδιο, το οποίο κάποιοι το πήραν στα χέρια τους, γιατί τελικά δεν προχώρησε και αποσύρθηκε; Γιατί, έκρινε η κυβέρνηση ότι δεν έπρεπε να το προχωρήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάθεσης τέτοιας τροπολογίας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, είχαμε πάλι σειρά παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο και μάλιστα από αυτά τα τέσσερα ήταν οπλισμένα. Θέλω να ρωτήσω, αν η ελληνική κυβέρνηση ενημερώσει γι` αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση καταγράφει ό,τι συμβαίνει και όταν κρίνει πως πρέπει να γίνουν ορισμένες ενέργειες, προβαίνει σε αυτές.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε πριν για το Χρηματιστήριο και είπατε ότι εάν το πόρισμα έρθει στη Βουλή, εάν υπάρχουν στοιχεία, τότε θα δει η Ν.Δ. τι θα κάνει. Ωστόσο, η δέσμευση ότι θα πληρώσουν οι ένοχοι για το Χρηματιστήριο, είπατε ότι ισχύει. Άρα, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι εάν το συγκεκριμένο πόρισμα δεν καταλογίζει ευθύνες, θα προσφύγετε πάλι στη Δικαιοσύνη και θα ζητήσετε να ερευνηθεί εκ νέου το ζήτημα του Χρηματιστηρίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε αυτά τα θέματα οι κινήσεις γίνονται βήμα-βήμα. Εφόσον εικάζετε ότι επίκειται η κατάθεση κάποιου πορίσματος, θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να κατατεθεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εάν από το πόρισμα δεν προκύπτει κάτι, η κυβέρνηση εμμένει στη δήλωσή της ότι οι ένοχοι θα καθίσουν στο σκαμνί, που σημαίνει ότι θα κινήσει εκ νέου τις διαδικασίες προκειμένου οι ένοχοι να πληρώσουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δηλώσεις που έχει κάνει ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα ως Πρωθυπουργός, εξακολουθούν να ισχύουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε σημαίνει πως έχει αποφανθεί ότι υπάρχει έγκλημα χωρίς να υπάρξει πόρισμα και έρευνα. Τα εγκλήματα κατά του λαού και του τόπου δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται, είναι η δήλωσή του@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε και θα δούμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Ρουσόπουλος ασκώντας κριτική στο υπάρχον καθεστώς για τα ΜΜΕ, είχε δηλώσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία όχι μόνο δεν καθιερώνει τη μέχρι φυσικού προσώπου ονομαστικοποίηση των μετοχών, εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ, αλλά επιτρέπει τη διείσδυση των διαπλεκομένων off shore εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο. Να υποθέσουμε ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου -όπως έχετε δηλώσει- θα κατοχυρώσει και την ονομαστικοποίηση των μετοχών και θα αποκλείει τις off shore εταιρείες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να μην υποθέσετε τίποτα. Περιμένετε το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα απεικονίζονται σε αυτό οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε το νομοσχέδιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πριν από λίγο συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ορφανό. Βγαίνει κάτι από αυτή τη συνάντηση; Έχει σχέση με τις χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιών και με το θέμα της ΑΕΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συνάντηση τελείωσε λίγα λεπτά πριν από το briefing, γι αυτό δεν είμαι ενημερωμένος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η εφημερίδα «Espresso» δημοσιεύει ένα θέμα για κομπογιαννίτες γιατρούς κάπου στην Πρέβεζα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα αυτό, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Υγείας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μιλώντας στους ιεράρχες είπε ότι έχει υποβάλει στον Πρωθυπουργό έναν κατάλογο με δέκα αιτήματα, μεταξύ των οποίων και για το θέμα των ταυτοτήτων. Είπε, επίσης, ότι δεν ξεχνά τα αιτήματα και περιμένει από τον Πρωθυπουργό να τα υλοποιήσει. Θα μας πείτε ποια είναι αυτά τα αιτήματα και τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός γι αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα δημοσιοποιήσουμε τον κατάλογο των αιτημάτων. Πρόκειται για σειρά αιτημάτων που είχε διατυπώσει ο Αρχιεπίσκοπος στην πρώτη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, μετά τις εκλογές στις 7 Μαρτίου. Τα αιτήματα αυτά μελετώνται και από τις δύο πλευρές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα γίνουν κάποιες ανακοινώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι της στιγμής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση, αφού είχε υπογράψει για τις ταυτότητες, μπροστά στα ΜΜΕ@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υποχρεωμένη, γιατί;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο να τηρήσει την υπόσχεσή της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία απάντηση επ` αυτού.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του βασικού μετόχου του νομοσχεδίου που ετοιμάζετε. Όπως ξέρουμε, στις επιχειρήσεις υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Είπατε πριν ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν καταθέσει το νομοσχέδιο. Έμμεσα ενδιαφέρονται και οι εργαζόμενοι για να ξέρουν, ποιο θα είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων. Θα συζητήσετε και με αυτούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είδατε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα μέρη. Ισχύει η χθεσινή δήλωσή μου.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δηλαδή, θα καλέσετε και τους εργαζόμενους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δηλαδή, μιλάει με την ΕΣΗΕΑ; Για να ξέρουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα συζητήσει με όσους σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τις συμβάσεις σε προμήθειες και έργα του δημοσίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για προεκλογική δέσμευση, την οποία είχε αναλάβει η Ν.Δ. όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί. Άλλωστε, η ρύθμιση αυτή προβλέπεται και από τις οδηγίες της Ε.Ε. για τις 25 χώρες-μέλη και θα ισχύσει από το 2006.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 October 2004 - 13:05:07 UTC