Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σε λίγο για την Ήπειρο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο ακόμη και αν η Λευκωσία απειλήσει να μπλοκάρει με veto την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Γκιούλ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η μη αναγνώριση μιας χώρας-μέλους από ένα υποψήφιο κράτος-μέλος αποτελεί πολιτικό και θεσμικό παράλογο. Ένα τέτοιο παράλογο δεν μπορεί να σταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το λαμβάνει υπόψη και η ελληνική κυβέρνηση, κ. Εκπρόσωπε, και πιθανώς να αλλάξει την αρχική θέση της, την οποία έχει εκφράσει επισήμως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς, οι οποίοι γίνονται στα πλαίσια μιας διαπραγματευτικής τακτικής, την οποία ακριβώς επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να σχολιάσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο «dear George» δεν είχε ειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό για το τι προτίθετο να κάνει, κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον, σε σχέση με τη λεγόμενη «Μακεδονία»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τί εννοείτε ακριβώς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλω να πω, από την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου φαίνεται ότι είχαν συζητήσει για το θέμα. Ενημερώθηκε για τις προθέσεις του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιο θέμα εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρομαι στην επιστολή Μπους προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το ξέρω. Αλλά, σε ποιο θέμα ακριβώς αναφέρεστε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τα Σκόπια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπε κανείς ότι δεν το είχαν συζητήσει;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είχε ενημερωθεί για το τι προτίθετο να κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν το θέμα των Σκοπίων. Αυτό λέει και ο κ. Μπους στην επιστολή του. Παρακαλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τη διαβάσαμε και ρωτάω: Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός ότι επρόκειτο να κάνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Νοιώθει προσβεβλημένος ο Πρωθυπουργός που δεν ενημερώθηκε, αφού είχαν συζητήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο: Η Άγκυρα ζήτησε να ενημερωθεί για το τι έγινε στον Εχίνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Άγκυρα ζήτησε να ενημερωθεί για το συμβάν στον Εχίνο, το οποίο σας επαναλαμβάνω ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναρωτήθηκε η κυβέρνηση και το διεμήνυσε στην Άγκυρα με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει στα ελληνικά εσωτερικά θέματα; Γιατί, αυτοί οι άνθρωποι εκεί πάνω είναι Ελληνες πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το συγκεκριμένο αίτημα για ενημέρωση δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ικανοποιήθηκε το αίτημα, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι δια της διπλωματικής οδού θα δοθούν οι πληροφορίες οι οποίες ζητούνται. Αυτές, άλλωστε, τις πληροφορίες τις δίνουμε εμείς και δημόσια. Όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει τίποτε κρυφό, το οποίο δεν έχει περιέλθει σε γνώση της τουρκικής πλευράς.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Οι υπεύθυνοι των βιαιοπραγιών στον Εχίνο θα τιμωρηθούν, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στις δικαστικές Αρχές. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε την πρόθεση της Αλβανίας να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Χθες, εκφράστηκε μια άποψη από τον Πρόεδρο της Αλβανίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αποφάσεις κρατών κρίνονται όταν πραγματοποιούνται. Δεν σχολιάζουμε προθέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πρέπει να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζουμε προθέσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα κάνουμε κάτι για να διερευνήσουμε τις προθέσεις τους και ενδεχομένως να το αποτρέψουμε; Δηλαδή, η κυβέρνηση θα κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση πριν ανακοινωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική εξωτερική πολιτική όποτε χρειάζεται προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χαρακτηρίσατε πολύ ενεργό την ελληνική εξωτερική πολιτική. Επί δύο μήνες γίνονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία και παρά τις δηλώσεις που κάνετε και ο κ. Μολυβιάτης και εσείς και ο κ. Κουμουτσάκος και παρά τη συνάντηση με την τουρκική ηγεσία την περασμένη Παρασκευή στην κηδεία του Αραφάτ στο Κάιρο εξακολουθούν αδιατάραχτες. Χθες είχαμε στο κεντρικό Αιγαίο, σήμερα είχαμε στο βόρειο και δεν ξέρω αν υπάρχει στατιστική πατέντα σε ποια περιοχή και ποιες μέρες της εβδομάδος θα γίνονται παραβιάσεις. Αυτό δεν ανησυχεί την κυβέρνηση; Με ποια αξιοπιστία θα διαπραγματευτεί αύριο με την Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναφερθώ στις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς που κάνει η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελληνικός λαός δεν έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί τι γίνεται με τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία της χώρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Όπως γνωρίζετε, όμως, οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις, σε σχέση με πέρσι εξακολουθούν να είναι μειωμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Εθνικής @Αμυνας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σχετικά με την επιστολή του κ. Μπους, όπως μας είπατε, συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για την απόφαση των ΗΠΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπήρχε τότε τέτοια απόφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας πείτε τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπους το Μάιο στην Ουάσινγκτον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβάζω το τηλεγράφημα του ΑΠΕ στις 21 Μαΐου από την Ουάσινγκτον, που αναφέρει επί λέξει το εξής: «Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος ρώτησε τον κ. Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων και αν θα υπάρχουν εξελίξεις. Ο @Ελληνας Πρωθυπουργός απάντησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα».

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή από την απάντησή σας να συμπεράνω πως παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έθεσε το θέμα ο κ. Καραμανλής έδωσε την απάντηση που μας διαβάσατε και το θέμα έμεινε εκεί. Δεν προχώρησε, δεν έγινε τίποτε άλλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον κ. Καραμανλή είχαν γίνει δέκτες πολλών ενημερώσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Με δεδομένο ότι ο κ. Μπους είπε στον κ. Καραμανλή αυτό που είπε και ο κ. Καραμανλής απάντησε αυτό που απάντησε. Μπορείτε να μας πείτε από το Μάιο με δεδομένη πλέον την αμερικανική πρόθεση ότι κάτι πρέπει να γίνει με το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά κ. Μιχαήλ «τα δεδομένα» κλπ είναι δικά σας συμπεράσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεδομένο δεν είναι όταν λέει ο κ. Μπους ότι εγώ το είπα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι είπε;

ΜΙΧΑΗΛ: Να συζητήσουν το Σκοπιανό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπατε με δεδομένη την πρόθεση. Εγώ δεν διακρίνω καμία πρόθεση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόθεση των ΗΠΑ είναι να συζητήσουν. Δεν είπα τι θα έκαναν τότε. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που ακούει από τον κ. Μπους να του λέει να συζητήσουμε το Σκοπιανό. Και απαντάει ο Πρωθυπουργός, είναι ευαίσθητο θέμα, αφήστε το. Και ρωτώ, τι κάνατε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά που λέτε είναι αυθαίρετες δικές σας διατυπώσεις. Δεν προκύπτουν από πουθενά.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι απλό το πράγμα. Ο κ. Μπους λέει: Όταν είδα τον κ. Καραμανλή, του έθεσα το θέμα των Σκοπίων. Δεν ξέρουμε τι του έθεσε. Ο κ. Καραμανλής απάντησε όπως μας διαβάσατε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα και γίνονται διαπραγματεύσεις. Μετά τη συνάντηση αυτή, κατά την επιστροφή και τις επόμενες μέρες τι συγκεκριμένα έκανε η κυβέρνηση, έχοντας πια υπόψη της ότι ο κ. Μπους είπε τι θα γίνει με το θέμα. Αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα εγώ ότι ερώτησε ο κ. Μπους τι θα γίνει με το θέμα;

ΜΙΧΑΗΛ: Έθιξαν το θέμα των Σκοπίων. Τι κάνατε από κει και πέρα; Ένας νοήμων θα έλεγε: αφού με ρωτάνε οι αμερικάνοι τι κάνουμε με τα Σκόπια; Απάντησε ότι απάντησε από κει και πέρα κάτι πρέπει να κάνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει τους χειρισμούς που έκανε η ελληνική πολιτική ηγεσία. Δεν θα τους απαριθμήσω τώρα. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί τόσο ο κ. Κουμουτσάκος όσο και εγώ, την τελευταία εβδομάδα επανειλημμένως.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Μπους λέει στην επιστολή του «αντιλαμβάνομαι ότι η απόφασή μας να αναγνωρίσουμε τη Μακεδονία, με το συνταγματικό της όνομα, δημιούργησε σημαντική αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών συνομιλιών στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Μάιο, εξετάσαμε αυτό το δύσκολο θέμα, το οποίο και οι δύο ευχόμαστε να μπορούσε να είχε λυθεί πριν από πολύ καιρό». Αναφέρεται ο κ. Μπους σαφώς όχι στα Σκόπια, αλλά στο ζήτημα του ονόματος. Και θέλω να ρωτήσω, ποια ήταν η συζήτηση για το όνομα ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συζήτηση, όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφής. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να λυθεί μέσα από τις διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την αναζήτηση κοινώς αποδεκτής ονομασίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αλλά έχουμε μια συνομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει εδώ και θα ήταν τουλάχιστον περίεργο ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην ενημερώσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τότε προκύπτει άλλου είδους ζήτημα, για την πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να προχωρήσει@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έξι μήνες πριν, εννοείτε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως. Όταν συζητάς για το όνομα, λες ότι καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο θέμα, ευχηθήκαμε και οι δύο να μπορούσε να είχε λυθεί από καιρό, εάν δεν ενημέρωσε ότι εμείς έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, τότε υπάρχει άλλου είδους πρόβλημα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο πρόβλημα μιλάτε. Παρακαλώ να αποδώσετε τη δέουσα προσοχή στην τελευταία παράγραφο της επιστολής του κ. Μπους, η οποία για μένα είναι η σημαντικότερη. Σας τη διαβάζω: «Οι ΗΠΑ, εν τέλει, θα αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το όνομα που θα συμφωνηθεί».

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη, επειδή είναι πολιτικά τα ζητήματα τώρα, η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ, ίσως και κάποιων άλλων χωρών, αδυνατίζει διαπραγματευτικά την Ελλάδα, από τη στιγμή που την αναγνωρίζει με το συνταγματικό της όνομα. Αλλά, θέλω να μείνουμε στα πραγματικά γεγονότα και να επιμείνω στην πρώτη παράγραφο της επιστολής του κ. Μπους. Αυτό το οποίο μας λέτε είναι ότι η αμερικανική πλευρά δεν είχε ενημερώσει την ελληνική, σε σχέση με αυτή την πρόθεσή της, έξι μήνες πριν. Αυτό καταλαβαίνω. Σωστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αμερικανική πλευρά δεν είχε ενημερώσει για τέτοια πρόθεση, την οποία εσείς θεωρείτε ότι είχε από τότε. Και το επαναλαμβάνω αυτό: Εσείς θεωρείτε ότι είχε από τότε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, στη συνάντηση Καραμανλή-Μπους, ο Μπους δεν έδειξε προθέσεις στον κ. Καραμανλή ότι πρόκειται να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια με τη συγκεκριμένη ονομασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, κύριε Εκπρόσωπε, το θέμα δεν είναι εάν ενημέρωσε για την πρόθεση. Να δεχθούμε ότι δεν την ενημέρωσε ή προφανώς οι Αμερικανοί δεν είχαν αποφασίσει τότε τι θα κάνουν. Να δεχθώ και αυτή την εξήγηση. Το ερώτημα είναι: Από τη στιγμή που ο ηγέτης των ΗΠΑ θέτει το θέμα στον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει -το πιο απλό- να σκεφθούν ότι αυτοί μας ρωτάνε, τι κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα; Ρώτησα να μου πείτε και μου λέτε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς, δηλαδή, θεωρείτε ότι το ενδιαφέρον για ενημέρωση από τον Αμερικανό Πρόεδρο προδικάζει συγκεκριμένη στάση;

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, τι μου λέτε, ότι απλώς ο κ. Μπους ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Καραμανλή, πού βρίσκεται το θέμα των Σκοπίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μπους, όταν συναντάται με έναν ξένο ηγέτη -όπως συνέβη και με τον κ. Καραμανλή- συζητά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στη χώρα, της οποίας τον Πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο δέχεται. Αυτό δεν το θεωρείτε φυσικό;

ΜΙΧΑΗΛ: Απολύτως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιλαμβάνεστε πώς λειτουργεί η διπλωματία;

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή αντιλαμβάνομαι και έχω παρακολουθήσει πολλές συναντήσεις και με εσάς, όταν ήσασταν στη θέση μας και δίπλα μας, να σας πω το εξής: Αφού ο κ. Μπους του θέτει το θέμα και παίρνει την απάντηση που παίρνει, εμείς από εκεί και πέρα τι κάνουμε, η ελληνική πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή δεν έρχεστε κάθε ημέρα στην πολιτική ενημέρωση, προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει όλες τις ενημερώσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Τις διαβάζω όλες, λέξη προς λέξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω λοιπόν: Η ελληνική κυβέρνηση είπε τότε στον κ. Μπους ότι υποστηρίζει επιτάχυνση της διαδικασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό έχει γίνει. Εγιναν συγκεκριμένες επαφές τόσο από τον κ. Βαληνάκη όσο και από τον κ. Μολυβιάτη και στη γειτονική χώρα και στα Ηνωμένα Έθνη. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που έκρινε ότι επιβάλλεται ότι πρέπει να κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Την ημέρα που ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε στα Σκόπια με την κα Μίτρεβα, εάν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν Παρασκευή, πριν από τρεις εβδομάδες, την ίδια ημέρα στην Αθήνα, έγινε συνάντηση του κ. Βαληνάκη με τον κ. Νίμιτς. Μπορείτε να μας πείτε τι αντικείμενο είχε και τι συζητήθηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, όχι.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εγώ θα ήθελα να θέσω το ερώτημα πιο γενικά. Είναι η ελληνική κυβέρνηση ικανοποιημένη από τις διευκρινήσεις για το θέμα των Σκοπίων στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιστολή ενισχύει τη δική της διαπραγματευτική θέση, διότι ακριβώς και η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα από διαπραγματεύσεις, οι οποίες μάλιστα εύχεται να οδηγηθούν ταχύτατα σε αίσιο τέλος και δεσμεύεται να αναγνωρίσει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτή ακριβώς είναι και η θέση της ελληνικής πλευράς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, υπήρχε πιθανότητα οι δύο χώρες να συμφωνήσουν σε ένα όνομα και οι ΗΠΑ να εξακολουθούν να επιμένουν να τις ονομάζουν αλλιώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, τι λέει η επιστολή. Scripta manent.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαγρύπνηση. Αιφνιδιάστηκε, όμως, από τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ. Ενδέχεται να αιφνιδιαστεί πάλι από ενδεχόμενη πράξη, αντί για πρόθεση πλέον, της Αλβανίας να αναγνωρίσει τα Σκόπια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει άριστα τη δουλειά του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαβατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 November 2004 - 14:05:10 UTC