Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, κ. Μπαλκενέντε. Συζήτησαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και την Κύπρο.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, που αναχωρεί όπως γνωρίζετε αύριο για την Αίγυπτο.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και ώρα 14.30, αναχωρεί για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Mετά την άφιξή του, στις 16.30, θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Στις 17.45, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Στις 19.00 θα συναντηθεί με ομογενείς. Στις 19.45 θα επισκεφθεί το Μουσείο Καβάφη.

Το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί θα αναχωρήσει για το Κάιρο. Στις 10.30, κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προέδρου Σαντάτ. Στις 11 θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου. Στις 12.15 θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Ναζίφ. Στις 15.30 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ακρόπολη του Καΐρου και στις 20.00 θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο προς τιμήν των δύο Πρωθυπουργών.

Την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, στις 11.15, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Μουμπάρακ. Στις 13.15, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέλω να επεκταθείτε λίγο στην τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπαλκενέντε. Τι διημείφθη, ειδικά μάλιστα για την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συζητήθηκαν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά πρώτιστα συζητήθηκαν ευρωπαϊκά θέματα. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και για την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προϋποθέσεων που χρειάζονται, ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία πρέπει να σεβαστεί πλήρως τους κανόνες και τη συμπεριφορά που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε όρους για το αν θα βάλει ή όχι βέτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη μου βάζετε στο στόμα λόγια που δεν είπα. Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός εξέθεσε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε στο στάδιο διαβουλεύσεων προς την τελική ευθεία για τη 17η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για λεπτά θέματα τα οποία δεν θα συζητηθούν με λεπτομέρειες στο press room. Όπως ξέρετε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης κάνει μια σειρά επισκέψεων και επαφών, οι οποίες συνεχίζονται.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν η Τουρκία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό σημαίνει κατά την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, όσον αφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, την 17η Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτών των διαβουλεύσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι στις 17 Δεκεμβρίου μπορεί να προχωρήσει. Δεν ρωτώ τι λέτε εσείς. Εγώ ρωτάω και θέλω μια απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί όλων των εκκρεμών θεμάτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, το αφήνετε ανοιχτό να δεχθούμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ακόμη και αν δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία, το αφήνετε ανοιχτό πάντως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τίποτε πέραν όσων είπα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είπατε εσείς ότι ο κ. Καραμανλής έθεσε στον κ. Μπαλκενέντε όρους ότι αν η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είπα τέτοιο πράγμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εσείς το είπατε, «αν δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», δεν το είπατε αυτό το πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία για να ολοκληρωθεί πρέπει πρώτα η Τουρκία να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις και να σεβαστεί τους κανόνες και τη συμπεριφορά που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το ερώτημα είναι αν δεν τα πληροί η Τουρκία τι θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ολλανδική πλευρά, δηλαδή η Προεδρία, άκουσε με κατανόηση τα θέματα που έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εκάστοτε Προεδρία καταγράφει και λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις ενός εκάστου των κρατών - μελών, ώστε να καταλήξει στις δικές της προτάσεις. Έτσι λειτουργεί η Προεδρία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζουμε αν συμμερίστηκε τις ελληνικές θέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα πω άλλες λεπτομέρειες, όσον αφορά στη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνομιλία του, έβαλε όρους που αφορούν την ελληνική πλευρά; Έστω κι αν δεν μπορείτε να μας πείτε για λόγους@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επ@ αυτού, για το συγκεκριμένο θέμα. Μιλήσατε για όρους και προϋποθέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μίλησα για όρους και προϋποθέσεις. Είναι δικές σας οι λέξεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα πώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα για κριτήρια και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν είναι κριτήρια και προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα. Είναι κριτήρια και προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τα κριτήρια είναι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης; Και οι προϋποθέσεις ποιες είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κυρίως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η έκθεση στις αρχές Οκτωβρίου, που θέτει διάφορα θέματα που αφορούν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω, με ποιους όρους η κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Τι θα ήθελε να περιλαμβάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω καμία αναφορά σε θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη, πρέπει να ξέρουμε με ποιον πήχη πηγαίνετε για να μπορούμε και εμείς να εκτιμήσουμε εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά. Δεν μπορούμε αυτό να το μάθουμε την ημέρα των αποτελεσμάτων, διότι τότε δεν υπάρχουν ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν διαβουλεύσεις σε εξέλιξη. Έχουμε πει, επανειλημμένως, ποιες είναι οι θέσεις μας και τι περιμένουμε να κάνει η Τουρκία. Αυτά ισχύουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγνώμη κ. Εκπρόσωπε, αλλά από αυτά που μας έχετε πει η εντύπωση που δίνετε είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών γυρίζει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και προτείνει να ενταχθεί η Τουρκία άνευ όρων στην Ε.Ε. Αυτή την εντύπωση δίνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή την εντύπωση αποκομίσατε από όσα σας είπα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν σας ρωτήσαμε το περιεχόμενο των όρων της ελληνικής πλευράς. Ρωτήσαμε, εάν βάζει όρους η ελληνική πλευρά ή εάν η ελληνική πλευρά καλύπτεται από τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πριν από δύο εβδομάδες, σε αυτή την αίθουσα, είχε απευθυνθεί μομφή προς τον κ. Μολυβιάτη και την ελληνική πολιτική ηγεσία ότι δεν δραστηριοποιείται. Σας είχαμε πει ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία βεβαίως και δραστηριοποιείται και προχωρεί σε εκείνους τους χειρισμούς που κρίνονται απαραίτητοι, ώστε οι ελληνικές θέσεις και να ακουστούν και να γίνουν σεβαστές. Αυτό αποδεικνύεται με τις επαφές που γίνονται, με τα ταξίδια που γίνονται και βεβαίως με διπλωματικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είναι σκόπιμο και ούτε συνηθίζεται να λέγεται δημόσια τι ακριβώς γίνεται κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, των διαπραγματεύσεων και των ανταλλαγών απόψεων. Οι λεπτομέρειες αυτές δεν δημοσιοποιούνται στη διεθνή πρακτική. Και εμείς, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε πρόθεση να τις δημοσιοποιήσουμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, τι είδους επαγγελματική σχέση διατηρεί ο κ. Φλέσσας ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως ιδιοκτήτης εταιρείας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η χρησιμοποίηση επικοινωνιακών συμβούλων, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, είναι εδώ και πολλά χρόνια συνήθης πρακτική. Αυτό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από πολλές κυβερνήσεις, πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ο κ. Φλέσσας, λοιπόν, χρησιμοποιείται ως επικοινωνιολόγος. Για την ακριβή σχέση του κ. Φλέσσα παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μόνον αυτή η σχέση ή υπάρχει κάποια σχέση με την εταιρεία που διατηρεί ο κ. Φλέσσας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια εταιρεία;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Της CIVITAS.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστή καμία τέτοια σχέση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι προσωπική η σύμβαση, η εργασιακή σχέση πλέον από εδώ και πέρα του κ. Φλέσσα με το υπουργείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι, όσον αφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν γνωρίζω να έχει καμία συμβατική σχέση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αλλά σας παρακαλώ, γι@ αυτά τα ειδικά θέματα να απευθύνεστε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η «Ελευθεροτυπία», σήμερα, αποκαλύπτει ένα έγγραφο, με βάση το οποίο ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει στις 24 Μαΐου τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, καταγγέλλοντας την πρώην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τους TPQ-37, τη στιγμή που ήταν ένα εσωτερικό έγγραφο ακριβώς του ίδιου τύπου, το οποίο σήμερα εσείς λέτε ότι είναι ενημερωτικό σημείωμα, ότι δεν έχει πολιτική αξία και δεν αποτελεί σύμβαση. Πώς, λοιπόν, σε μια περίπτωση είναι αποδεικτικό του γεγονότος ότι υπάρχει κάτι σάπιο και πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, ενώ στην άλλη δεν τρέχει τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ@ αρχάς, σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με αυτό το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Την έχω μπροστά μου, αλλά δεν νομίζω ότι απαντά επί της ουσίας σε αυτά που σας θέτω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απαντά ακριβώς επί της ουσίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο ερώτημα που θέτω, δεν απαντά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού βλέπετε να έχει σχέση το ένα με το άλλο;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εχει σχέση σε σχέση με τον τύπο του εγγράφου. Δεν έχει σχέση σε σχέση με τα οπλικά συστήματα. Στο ένα, λοιπόν, είναι ίδιου τύπου έγγραφου, το ένα το επικαλείστε στη Βουλή, το άλλο λέτε ότι δεν έχει αξία. Πώς γίνεται αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, η εφημερίδα την οποία επικαλείστε, δεν έχει διαβάσει προσεκτικά τα έγγραφα. Στο ένα ο κ. Τσοχατζόπουλος σημειώνει με τα γράμματά του, υπάρχει ιδιόγραφη σημείωσή του, στο περιθώριο: «Όπως η αρχική απόφαση». Αυτό σημαίνει ότι διαγράφει με μια μονοκονδυλιά την εισήγηση του συγκεκριμένου εγγράφου. Αγνοεί ό,τι έχει αποφασίσει η τεχνική γνωμοδότηση και προχωρεί αυθαίρετα στην κατάρτιση μιας σύμβασης. Το άλλο έγγραφο, αντίθετα, εξουσιοδοτεί, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση μιας σύμβασης, καθ@ όλα νόμιμης. Οι δύο πλευρές κάνουν διαπραγμάτευση για καλύτερους όρους. Παρόλα ταύτα, η σημερινή κυβέρνηση δεν κατέληξε ποτέ σε σύμβαση. Διότι, η σημερινή κυβέρνηση απαιτεί να υπάρξει κάτι που δεν υπήρξε στην αρχική σύμβαση: Νόμιμη εγγύηση. Μην τα βάζουμε όλα σε ένα σακί. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πρόκειται για εσωτερικό σημείωμα και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Η σύμβαση δεν είναι αυτό το οποίο παρουσίασε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή. Είναι αυτό το σημείωμα το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Ελευθεροτυπία».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω: Το μεμπτόν είναι ότι με μια μονοκονδυλιά ο τότε υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος διαγράφει όλο το περιεχόμενο του φύλλου αυτού -το οποίο είναι εσωτερικό έγγραφο- αλλά δεν παύει να έχει ισχύ ως εσωτερικό έγγραφο. Επιβάλει αυθαίρετα τη δική του απόφαση, η οποία για μας έχει τις συνέπειες αυτές τις οποίες έχει. Διότι, έτσι επεβλήθη μη νόμιμη εγγύηση, η οποία δεν προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Περί αυτού πρόκειται.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για να αναφερθείτε, όμως, στην ουσία, θα πρέπει να παρουσιάζετε το τελικό έγγραφο και όχι το εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, από αυτό ξεκινούν όλα, δηλαδή από το εσωτερικό έγγραφο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και στις δύο περιπτώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι, αλλά στη δεύτερη περίπτωση δεν κατέληξαν πουθενά. Αυτή είναι η αποφασιστική διαφορά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και γιατί η κυβέρνηση δεν βγήκε να πει ότι είναι ένα λάθος του κ. Σπηλιωτόπουλου, προσπαθεί να τον καλύψει, αφήνοντας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού βλέπετε το λάθος;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ότι έβαλε την υπογραφή του σε ένα Φύλλο Ενημέρωσης - Εισηγήσεων, το οποίο δεν είναι απλώς εσωτερική ενημέρωση, έχει μια τυπική ισχύ αυτό το έγγραφο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δεν είπε ότι είναι λάθος. Αυτό το λέτε εσείς. Είναι αυθαίρετη δική σας ερμηνεία, την οποία η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στην ενημέρωση που μας κάνατε, προχθές, υποβαθμίσατε πολιτικά τη σημασία του εγγράφου, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο δεν αποτελεί σύμβαση και δεν έχει καμία ισχύ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα Φύλλο Ενημέρωσης-Εισηγήσεων.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Και το άλλο το ίδιο πράγμα είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας ξαναπάρουμε τις λέξεις μία-μία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Και το άλλο, ήταν το ίδιο πράγμα. Το ένα, λοιπόν, δεν έχει πολιτική αξία και το άλλο έρχεται στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό. Πώς γίνεται αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και τα δύο έχουν πολιτική αξία. Ουδέποτε σας είπα ότι δεν έχει αξία. Σας είπα ότι πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο και εξακολουθεί να είναι εσωτερικό έγγραφο. Πρόκειται για εισηγήσεις. Και με μια μονοκονδυλιά ο κ. Τσοχατζόπουλος αυθαίρετα -επαναλαμβάνω- διαγράφει τις εισηγήσεις, κάτι το οποίο δεν έκανε ποτέ ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Παρόλα ταύτα, η τροποποιητική σύμβαση δεν προχώρησε. Κι αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση --αντίθετα με το ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν εξασφάλισε, αλλά δεν ζήτησε καν νόμιμη εγγύηση-- απαιτεί τη διασφάλιση με νόμιμη εγγύηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να το διευκρινίσουμε. Και τα δύο έγγραφα έχουν πολιτική αξία. Την πολιτική αξία του εγγράφου που παρουσιάζει, σήμερα, η «Ελευθεροτυπία» την καταλάβαμε. Την παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Ποια είναι η πολιτική αξία του εγγράφου που έχει βάλει την υπογραφή του ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις το ανέλυσα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν προβληματίζει την κυβέρνηση όλη αυτή η ιστορία με τα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων συνεχώς; Δεν ανησυχεί κι εσάς το γεγονός ότι καλείστε εδώ στο briefing να «λογοδοτείτε» γι` αυτό συνεχώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν λογοδοτώ για τίποτε. Ενημέρωση κάνω.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Εννοώ να δίνετε εξηγήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν μια δημόσια υπηρεσία κρίνει ότι κάτι έγινε παρατύπως, διαθέτει τα μέσα, ώστε να ελέγξει τις παράτυπες ενέργειες.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική ένα έγγραφο γίνεται εσωτερικό τη Δευτέρα και ξαφνικά γίνεται πολιτικό έγγραφο την Τετάρτη ή πέφτει η αξία του. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική ο εισαγγελέας Αθανασίου δέχεται ως μόνη νόμιμη εγγύηση την τραπεζική και ξαφνικά η κυβέρνηση εδώ και δυο μέρες λέει ότι νόμιμη εγγύηση είναι και η κρατική όταν υπάρχει διακρατική συμφωνία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτές τις πιρουέτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ@ αρχάς, από την πρώτη ημέρα, μίλησα για εσωτερικό έγγραφο. Εξακολουθεί να είναι εσωτερικό έγγραφο. Δεύτερον, ο κάθε εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας μπορεί να καταλήγει σε ερμηνείες που κρίνει ορθές.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Με βάση αυτό στήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι έτσι. Όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία, η εγγύηση πρέπει να είναι νόμιμη. Η ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει δύο μορφές νόμιμης εγγύησης: Την κρατική και την τραπεζική. Και μην χρησιμοποιείτε --όπως κάνουν ορισμένες εφημερίδες-- τον όρο «κυβερνητική». Αυτή, δηλαδή η λεγόμενη «κυβερνητική» δεν είναι νόμιμη. Στην αρχική σύμβαση δεν υπήρχε καμία νόμιμη εγγύηση. Αυτό ισχύει και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καμιάς απολύτως αμφισβήτησης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εκτός από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τα όσα προσθέτει η έκθεση της επιτροπής της 6ης Οκτωβρίου, η ελληνική κυβέρνηση στην ορολογία κριτήρια και προϋποθέσεις, προσθέτει και άλλα στη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαλκενέντε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωσή μου.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Στις προϋποθέσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ή την άρση του casus belli από τη γειτονική χώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που σας έκανα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Μολυβιάτης θα έχει και άλλες συναντήσεις με τους ομολόγους του; Μέχρι που θα φτάσει αυτή η ενημέρωση και αν ο Πρωθυπουργός θα έχει άλλες συναντήσεις μέχρι τις 17 Δεκέμβρη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τις περαιτέρω επαφές του κ. Μολυβιάτη, παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος προ ολίγου έκανε ενημέρωση στους διπλωματικούς συντάκτες για το πρόγραμμα του Υπουργού. Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, θα σας ενημερώσουμε όταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Η εφημερίδα «Αυριανή» σήμερα, κ. Εκπρόσωπε, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία Civitas εκπροσωπεί στην Ελλάδα μια άλλη εταιρεία, η οποία εμπορεύεται και κατασκευάζει πυραύλους Patriot. Ισχύει το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το πελατολόγιο κάθε εταιρείας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Η ίδια η εταιρεία διαφημίζει στην ιστοσελίδα της ότι είναι αντιπρόσωπος αυτής της εταιρείας εδώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σχόλιο θέλετε να κάνω; Επί του πελατολογίου;

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο κ. Φλέσσας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν σας φαίνεται λογικό μια εταιρεία που καλύπτει επικοινωνιακά το Υπουργείο Άμυνας να έχει στο πελατολόγιό της εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται οπλικά συστήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα-πρώτα, μια διευκρίνιση: Την ευθύνη για την ενημέρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν την έχει ο επικοινωνιολόγος τον οποίον αναφέρατε. Διευθυντής του γραφείου Ενημέρωσης και Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου είναι ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Στέφανος Γκίκας. Όσον αφορά στις σχέσεις επικοινωνιολόγων για ειδικά θέματα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα συσταθεί επικοινωνιακό κέντρο υπό τον κ. Ρουσόπουλο για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης με την κοινοβουλευτική ομάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όπως έχει απαντήσει ο κ. Ρουσόπουλος: «Το καλύτερο είναι πάντοτε ο εχθρός του καλού». Φυσικά οι προσπάθειες για βελτίωση της επικοινωνίας συνεχίζονται και συμμετέχουμε όλοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια ερώτηση που σας είχα κάνει και χθες. Γιατί ο Πρωθυπουργός είχε ένα τέταρτο νωρίτερα συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη και λίγο αργότερα προστέθηκε και ο κ. Βαλινάκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου σας κατηγόρησε ότι προχωρήσατε στην απογραφή μόνο και μόνο για να σπιλώσετε το ΠΑΣΟΚ και να μην πραγματοποιήσετε τις προεκλογικές δεσμεύεις. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζει κατά καιρούς διάφορους ισχυρισμούς. Η απογραφή έγινε για έναν ουσιαστικό λόγο: Σε αυτή τη χώρα πρέπει επιτέλους να επικρατήσει η διαφάνεια και να λάμψει η αλήθεια. Να μην κρυβόμαστε πίσω από στοιχεία που δεν έχουνε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή τη στάση θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Νωρίτερα το πρωί σε μια εκδήλωση των βουλευτών της Ν.Δ., όπως πληροφορήθηκα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όταν η κυβέρνηση κατορθώσει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα είναι με το σπαθί της στην ΟΝΕ. Μέχρι τώρα δεν ήταν με το σπαθί της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα εντάχθηκε και παραμένει με το σπαθί της στην ΟΝΕ. Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σήμερα ο κ. Έβερτ, σε ραδιοφωνικό σταθμό, πρόβλεψε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει το Γενάρη. Έχετε να πείτε κάτι επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΦΛΟΡΕΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την επιστροφή του καπετάνιου Μανγκούρα από την Ισπανία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι μια θετική εξέλιξη που οφείλεται στη στενή συνεργασία των αρμοδίων φορέων των δύο χωρών που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 November 2004 - 16:05:10 UTC