Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-11-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, χθες, απέστειλε απαντητική επιστολή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Τζωρτζ Μπους, στην οποία τον ευχαριστεί για την επιστολή του, επαναλαμβάνει την καλή διάθεση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει ότι τους δύο λαούς συνδέει παλιά σχέση φιλίας και συνεργασίας. Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η αναγνώριση των Σκοπίων δεν βοηθά στην προσπάθεια για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας και σημειώνει τη διαβεβαίωση του Προέδρου Μπους ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που είχε ως αντικείμενο τη μοριοδότηση των συμβασιούχων. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, στις 17:30, θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Στις 18:00 με την αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη @ Πετραλιά και στις 19:00 με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Απόστολο Σταύρου.

Αύριο, στις 09:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, με θέμα τις δημοσιονομικές προοπτικές, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ολη αυτή η δραστηριότητα που παρατηρείται αυτό το διήμερο,

είναι συνήθης; Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση; Παρατηρείται διαφωνία που προέκυψε από το θέμα του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Ρουσόπουλο και όλα αυτά μαζί, κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι απολύτως συνήθης και εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών επαφών και διαβουλεύσεων που έχει ο Πρωθυπουργός με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, περιλαμβάνεται στην επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό Πρόεδρο η εκπεφρασμένη δημόσια άποψη του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτρέψουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν τεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, για το θέμα της επιστολής, πέραν όσων σας είπα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., στο οποίο βεβαίως υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον, αναφέρεται στο θέμα της Κύπρου, αλλά και στα ελληνοτουρκικά και επειδή οι απόψεις διίστανται στο αν αυτό το προσχέδιο είναι θετικό ή αρνητικό για τις ελληνικές θέσεις, θα ήθελα να μου πείτε πώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας υπενθυμίζω ότι πρόκειται για πρώτες διερευνητικές συνομιλίες. Είναι ένα προσχέδιο. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση αρχίζει μόλις τώρα. Στη διαπραγμάτευση αυτή, η Ελλάδα μετέχει --και μετέχει πολύ ενεργά-- ώστε με τις προσπάθειές της, να συμβάλει αποφασιστικά στην τελική διαμόρφωση του κειμένου. Η διακηρυγμένη πολιτική μας παραμένει αναλλοίωτη. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αναμένουμε και εμείς --όπως άλλωστε και οι «24» Ευρωπαίοι εταίροι μας-- από τη γείτονα χώρα να εκπληρώσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους κανόνες και να ανταποκριθεί στις αξίες που διέπουν τη συμπεριφορά όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Τουρκία αντιδρά και απ` ό,τι δηλώνει δεν έχει κανένα στόχο, ώστε να αποδεχθεί όλα αυτά. Ζητεί μια καθαρή θέση από την Ε.Ε. και διερωτώμαι αν αυτό γίνει και υπάρξει αυτή η τουρκική θέση μέχρι το τέλος, 17 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα ποια θέση θα πάρει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και όσο η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης συνεχίζει από μεθαύριο τις επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του σε άλλες τέσσερις πρωτεύουσες, τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Βιέννη. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει ότι οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των εταίρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, «δεν υπάρχουν επεκτατικές ιδέες στο μυαλό των ηγετών της FYROM» δηλώνει για τη γειτονική μας χώρα ο εκπρόσωπος του State Department κ. Μπάουτσερ. Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με αυτή τη θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις δηλώσεις που κάνουν οι θεσμικοί και επίσημοι εκπρόσωποι της γειτονικής χώρας.

ΚΟΥΙΝ: Απ` ό,τι κατάλαβα δηλαδή, το πλήρες κείμενο της επιστολής ή του γράμματος του Πρωθυπουργού στον κ. Μπους, δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε αυτά τα οποία είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα τη δώσει στη δημοσιότητα, με το δεδομένο ότι δόθηκε η επιστολή του κ. Μπους, στην οποία αποτελεί απάντηση η επιστολή του κ. Καραμανλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

ΧΙΩΤΗΣ: @Αρα, θα δοθεί μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα κάτι τέτοιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι ενέργειες έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διορθωθεί η ιστοσελίδα του State Department σχετικά με τις αναφορές που γίνονται για το θέμα των Σκοπίων και αφορούν τη Βόρειο Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Κουμουτσάκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες, για ένα παρεμφερές θέμα. Σας παραπέμπω σ` αυτήν. Θέματα τα οποία εκκρεμούσαν για πέντε χρόνια και για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα --εκτός και αν δεν τα είχε δει, οπότε και αυτό είναι μεμπτό-- με ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης άλλαξαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλωστε, την ιστορία δεν τη γράφουν ορισμένοι γραφειοκράτες, τη γράφουν οι ιστορικοί. Η πραγματικότητα μένει αναλλοίωτη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι στο προσχέδιο της Ολλανδικής Προεδρίας δεν υπάρχει καμία αναφορά για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, μέσω του δικαστηρίου της Χάγης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι σε ό,τι αφορά στο προσχέδιο δεν πρόκειται να σχολιάσω οτιδήποτε άλλο. Είναι αρχικό κείμενο. Οποιος διάβασε το πλήρες κείμενο του προσχεδίου, θα παρατήρησε ότι υπάρχουν αρκετά κενά προς συμπλήρωση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά το προσχέδιο έχει γίνει αφού η Προεδρία έχει έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις και τα αρμόδια Υπουργεία. Συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, και οι ελληνικές θέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το προσχέδιο βρίσκεται σε αρχική μορφή. Απομένουν ακόμα δυόμιση εβδομάδες μέχρι να φθάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς, δηλαδή, έχουμε δώσει τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά τη Χάγη; Επιμένουμε σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εταίρους της για όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και όχι μόνον.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Στόχους έχει βάλει, κύριε Εκπρόσωπε, η ελληνική κυβέρνηση; Τι επιδιώκει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνουμε συζήτηση σ` αυτή την αίθουσα για το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γιατί όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημόσια στο press room. Γίνονται μεταξύ πολιτικών και διπλωματών.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Αυτό είναι ορισμός μυστικής διπλωματίας, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι μυστική διπλωματία. Λεπτής φύσεως διαβουλεύσεις δεν διεξάγονται δημόσια από καμία κυβέρνηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, με συγχωρείτε. Τις θέσεις της κυβέρνησης οφείλουμε να τις γνωρίζουμε, ειδάλλως θα τις διαβάζουμε από το REUTERS, όπως διαβάσαμε χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων. Δεν είναι κάτι μυστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς που καλύπτετε πολύ συχνά θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, γνωρίζετε ότι διαρρέει στις Βρυξέλλες, δεν διαρρέει συνήθως από τις πρωτεύουσες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από τις εθνικές αντιπροσωπείες βγαίνει, οι οποίες το δίνουν στους δημοσιογράφους. Προφανώς, λοιπόν, η βρετανική αντιπροσωπεία το έδωσε στο REUTERS. Ρωτάμε, λοιπόν, εμείς για τις εθνικές θέσεις, μην τις μαθαίνουμε από ξένα πρακτορεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το περίγραμμα των εθνικών θέσεων @σας το εξέθεσα μόλις πριν@είναι σαφές: Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που δεν τις θέτουμε μόνον εμείς, τις θέτουν και οι άλλοι 24 εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, η ελληνική θέση είναι η ευχή, το ευχολόγιο να τηρήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της η Τουρκία. Γιατί το πρώτο σκέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι σαφέστατο. Το δεύτερο, όμως, σκέλος δεν είναι. Μένει σαν μία ευχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για μια λεπτή διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιμένετε και θα δείτε τα αποτελέσματα στις 17 Δεκεμβρίου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε σαφής ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ωστόσο, το ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει προχωρήσει στην άρση του casus belli δεν προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε κανένα θέμα της διαπραγμάτευσης, σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι ευτυχής ο Πρωθυπουργός που φιλοξενείτε σήμερα σε μερίδα του Τύπου και φιλοξενήθηκε χθες στα δελτία, ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία υπουργών σε βάρος του προσώπου του Γραμματέα του κόμματος του κ. Μεϊμαράκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω, σας είπα και χθες, το υποτιθέμενο θυμικό του Πρωθυπουργού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι και εσείς και ο κ. Ρουσόπουλος, καθημερινά, πριν έρθετε στην αίθουσα Τύπου, επικοινωνείτε με τους περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης. Ρωτώ κάτι συγκεκριμένο: Εχετε εσείς γίνει δέκτης δυσφορίας από υπουργούς για τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης στη ΔΑΚΕ; Υπάρχει «κίνημα υπουργών» κατά του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοιους στρατιωτικούς όρους θα τους χαρακτήριζα αδόκιμους. Το ότι δημοσιεύονται, δεν σημαίνει ότι γίνονται αποδεκτοί.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι δικοί μου οι όροι. Τους διαβάζω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοιοι όροι, λοιπόν, μου θυμίζουν άλλες καταστάσεις, που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Θα ήθελα, όμως, να πω το εξής: Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι οι υπουργοί κοιμούνται και ξυπνάνε με δυσφορίες, ενοχλήσεις ή άλλες τέτοιες μεταπτώσεις της διάθεσής τους. Οι υπουργοί ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι υπουργοί ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο. Ολη αυτή η πολυπραγμοσύνη του κ. Μεϊμαράκη αγγίζει τα όρια της εξωθεσμικής παρέμβασης. Πρέπει να ασχολείται με το κόμμα. Δεν έχει δουλειά κάθε μέρα δημοσίως να ελέγχει τους υπουργούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα. Αλλά, όσον αφορά στην τοποθέτηση και τη στάση του κ. Μεϊμαράκη, μένω στη χθεσινή δήλωσή μου. Δεν έχει αλλάξει από χθες απολύτως τίποτα. Δεν έχω ούτε να προσθέσω, ούτε να αφαιρέσω κάτι.

ΧΙΩΤΗΣ: Για να μη σχολιάζετε δημοσιεύματα εφημερίδος, σας δίνω να σχολιάσετε μια δήλωση που έκανε χθες ο κ. Μεϊμαράκης στο ΑΝΤ1. Η δήλωσή του ανέφερε «αν δεν υπάρξει δυσφορία από το Μέγαρο Μαξίμου κάθε φορά που μιλάω, αναρωτιέμαι μήπως δεν τα είπα καλά». Σας ρωτώ, λοιπόν, υπάρχει δυσφορία από το Μέγαρο Μαξίμου ή δεν τα είπε καλά ο κ. Μεϊμαράκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα προηγουμένως. Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε όταν λέτε «το Μέγαρο Μαξίμου». Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα κτίριο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν το λέω εγώ, το λέει ο κ. Μεϊμαράκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να σχολιάσω ό,τι λέει ο κ. Μεϊμαράκης. Δέχομαι ότι αποδίδετε με ακρίβεια όσα λέτε ότι είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν βρίσκω, όμως, κανένα λόγο να σχολιάσω τι είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι Γραμματέας του κόμματος.

ΧΙΩΤΗΣ: Εκτός από Γραμματέας του κόμματος, είναι και βαθμολογητής των υπουργών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι προκύπτει τίποτα τέτοιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Διότι, όταν τα δημοσιεύματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση δημοσίευμα της εφημερίδας μου, αναφέρει «κίνημα υπουργών», προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι εκτός από το να ασχολούνται με το κυβερνητικό τους έργο κυρίως, όπως είπατε, ασχολούνται και με άλλα πράγματα. Κα κυρίως ασχολούνται με το ποιος στηρίζει αυτούς τους υπουργούς, όταν βάλλονται από συνδικαλιστές του κόμματός σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα χθες ότι την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας την έχει η κυβέρνηση και συνεπώς οι υπουργοί στους οποίους έχει ανατεθεί συγκεκριμένος τομέας ευθύνης.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγνώμη που επιμένω. Την κριτική που δέχονται υπουργοί από συνδικαλιστές της Ν.Δ., δηλαδή του κόμματός σας, η κυβέρνηση πώς την αντιμετωπίζει; Την υιοθετεί, την αποδοκιμάζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, η κυβέρνηση ακούει και λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις και τις γνώμες όλων των συνδικαλιστικών φορέων. Η κυβέρνηση, όμως, είναι αυτή που θέτει τις προτεραιότητες και κυβερνά τον τόπο με τον τρόπο που εκείνη έχει επιλέξει. Με τον τρόπο και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας ρωτώ και πάλι: Όταν η κριτική που ασκείται σε μέλη της κυβέρνησης από συνδικαλιστές του κόμματος της Ν.Δ. είναι του τύπου «φέρτε μας τον τραπεζίτη με τη χωρίστρα» για να μην προχωρήσω σε άλλου είδους συνθήματα που ακούστηκαν στη ΔΑΚΕ, αυτού του είδους η κριτική απλώς την καταγράφει η κυβέρνηση και την ακούει ή έχει να κάνει κάποιο σχόλιο επ@ αυτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει τις βασικές κυβερνητικές επιλογές της για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα. Και από αυτές τις επιλογές δεν ξεφεύγει. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα .

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις. Πρώτον, εάν γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε παράπονα από τους υπουργούς του για τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Και δεύτερον, εάν είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από το επίπεδο προσφοράς των διοικητών των ΔΕΚΟ μέχρι σήμερα, στο 9μηνο διακυβέρνησης της χώρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τις επαφές που έχει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς του, οι οποίες γίνονται σε πολλά επίπεδα, με τηλεφωνήματα, συνεργασίες, ανταλλαγές απόψεων. Για το δεύτερο, όποιος είναι στη θέση του, είναι στη θέση του. Αυτό τα λέει όλα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε επειδή έγινε πολύς λόγος για τη λέξη «φίμωτρο» που χρησιμοποιήσατε χθες, μήπως έχετε μια δεύτερη σκέψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη λέξη «φίμωτρο» τη χρησιμοποίησα σε συνάρτηση με κάτι άλλο το οποίο είχε ειπωθεί προηγουμένως σ` αυτή την αίθουσα. Απαντώντας σε κάποια επισήμανση είχα πει ότι δεν διανοούμαι φυσικά να βάλω φίμωτρο σε κανέναν από τους παριστάμενους. Και όπως δεν διανοούμαι να βάλω φίμωτρο σε κανέναν από τους παριστάμενους δεν υπάρχει και η παραμικρή σκέψη να μπει φίμωτρο σε κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αλίμονο! Αυτό εννοούσα και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Παρακαλώ να ανατρέξετε στη χθεσινή απομαγνητοφώνηση που είναι σαφής.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Φίμωτρο στους δημοσιογράφους θα μπει; Γιατί ο κ. Μεϊμαράκης χθες αξιολογώντας κάποιον δημοσιογράφο είπε ότι δεν απέδωσε σωστά τις δηλώσεις του και κακώς παραμένει στη δουλειά του. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για όσα φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως είπα και χθες είναι ένα έμπειρο, προβεβλημένο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και λέει ευθαρσώς τις απόψεις του.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, απολαμβάνει σ` αυτή την αίθουσα ο κ. Μεϊμαράκης καθεστώς επιτίμου, δηλαδή του κ. Μητσοτάκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα πρέπει να σχολιάσω τις δηλώσεις ή τις τοποθετήσεις στελεχών που γίνονται δημόσια. Καθένας κάνει δημόσια τις δηλώσεις που προκρίνει και επ` αυτών κρίνεται.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Σουφλιά ο οποίος είπε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για την απογραφή γιατί θα του λένε ότι φταίει για όλα, ή δεν θα τη σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σχολιάσω τη λεπτή αίσθηση χιούμορ για την οποία διακρίνεται ο κ. Σουφλιάς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης ζητά από τον κ. Αλογοσκούφη για το θέμα της οικονομίας. Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δεν αποδέχεται την πρόσκληση και πρόκλησή του, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε δυόμισι εβδομάδες είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αυτή η συζήτηση γίνεται για την οικονομία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια ειδική συζήτηση που θα είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και ο νυν; Υπάρχει η δυνατότητα από τον κανονισμό της Βουλής για κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα συζητήσουν όταν έρθει ο προς ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί να μην το εκλάβουμε ως υπεκφυγή αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία υπεκφυγή. Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει την οικονομική πολιτική της μπροστά σε όλους τους Έλληνες. Και η πολιτική αυτή περιέχεται στον προϋπολογισμό τον οποίο έχει καταθέσει στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφερόταν κυρίως στην απογραφή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σώζεται το ΠΑΣΟΚ ούτε με μια ούτε με δύο συζητήσεις στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως σώζεται η Ν.Δ. με το να μη δέχεται την κουβέντα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει λόγο η Ν.Δ. να σωθεί από τίποτε. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει που να κρυφτεί από ντροπή για αυτά που έχει κάνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με το θέμα του κ. Μεϊμαράκη, για το οποίο είπατε ότι δεν σχολιάζετε τις επαφές του Πρωθυπουργού, είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και δυο μέρες απασχολεί το πανελλήνιο. Η ερώτηση είναι: Έχει γίνει ο Πρωθυπουργός αποδέκτης της δυσαρέσκειας @ χρησιμοποιώ κομψή έκφραση @ αρκετών Υπουργών από τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ή δεν τον αφορά ένα τέτοιο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε ότι απασχολεί ορισμένα ΜΜΕ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ήταν σε όλα τα ΜΜΕ. Σε ορισμένα ήταν πρώτο θέμα και γενικώς γίνεται αρκετός θόρυβος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, όπως αυτό που υπαινιχθήκατε στην ερώτησή σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν υπαινίχθηκα κάτι. Ρώτησα αν η δυσφορία κάποιων Υπουργών έχει εκφραστεί στον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Η εφημερίδα «Απογευματινή» σήμερα δημοσιεύει δύο έγγραφα. Το πρώτο έχει ημερομηνία 3/10/2001 και αναφέρεται στους πυραύλους TOR-Μ1 όπου εμφανίζονται να έχουν προβλήματα φωνητικής επικοινωνίας και οι συσκευές αναμετάδοσης δεδομένων του κέντρου κλπ παρουσιάζουν πολλαπλές βλάβες. Το δεύτερο έγγραφο αφορά στην Raytheon η οποία αρνείται τις επιχειρησιακές δοκιμές του TPQ. Πιστεύετε ότι τα νέα αυτά στοιχεία δικαιώνουν τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα που διεξάγει η εξεταστική επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, όσον αφορά στο αντικείμενο αυτής της έρευνας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπάρχει πρόγραμμα για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Ρωσία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις ολοκληρωθεί, θα σας το ανακοινώσουμε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θα πάει τελικά ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο του Συνασπισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στις 9 του μηνός, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Ρωσία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα εκπροσωπηθεί από κάποιον η κυβέρνηση στο Συνέδριο του Συνασπισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από τον Γραμματέα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 November 2004 - 15:05:10 UTC