Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-12-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠO ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός, σε λιγότερο από δύο ώρες, αναχωρεί για τη Ρωσία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Προέδρου Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουσα το βουλευτή κ. Βενιζέλο, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, να λέει ότι το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο είναι ασαφές και πρακτικά ανεφάρμοστο. Στον ίδιο σταθμό και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο δημιουργεί πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η βιασύνη του κ. Βενιζέλου να μιλήσει και μάλιστα χρησιμοποιώντας εκφράσεις που μου μεταφέρετε, εάν τις χρησιμοποίησε, είναι εμφανής, όπως είναι προφανής και η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει επί της ουσίας: Εάν συμφωνεί με τις ρυθμίσεις ή όχι. @Η εάν έχει να κάνει κάποιες άλλες καλύτερες προτάσεις. Εκείνο που είδαμε χθες στη δήλωση που εξεδόθη από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είναι ασαφείς παρατηρήσεις. Είναι προτάσεις οι οποίες απέχουν της πραγματικότητας. Είναι απόψεις, οι οποίες έχουν ακουστεί, κατά καιρούς, από αυτούς που θίγονται από το νομοσχέδιο. Περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ την ολοκληρωμένη τοποθέτηση, επί της ουσίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και είστε ένας από τους ανθρώπους που έχετε συντάξει το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, τι απαντάτε σε αυτό που λένε ότι πώς είναι δυνατό να εμποδίζετε τους συγγενείς των επιχειρηματιών να έχουν εργασίες στο δημόσιο τομέα, ενώ την ίδια ώρα μπορούν συγγενείς πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού υπουργών και βουλευτών, χρησιμοποιώντας το μέσον, όπως γνωρίζουμε, της πίεσης των πολιτικών προσώπων στις δουλειές που παίρνουν στο Δημόσιο; Πώς μπορεί να συνδεθεί το ένα με το άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ασαφής η ερώτησή σας, όπως οι παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει, πάντως, «ένα βιβλιαράκι», το οποίο λέγεται «Σύνταγμα της Ελλάδος» και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Με βάση το Σύνταγμα και το συγκεκριμένο άρθρο, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος. Ο προηγούμενος νόμος είχε καταγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία, ως ένας νόμος που άνοιγε παράθυρα στη διαπλοκή. Υπήρξε ανάγκη, λοιπόν, μετά από πολλή συζήτηση, μετά από σκέψεις που είχαν γίνει από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση, να έρθει ένας νόμος, ο οποίος θα βάζει τέλος στα «παράθυρα» αυτά. Θα τα κλείνει. Ένας νόμος, ο οποίος θα είναι σύμφωνος με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Κλείνει τα «παράθυρα» των επιχειρηματιών και αφήνει τα «παράθυρα» των συγγενών των βουλευτών και των υπουργών; Δηλαδή, από θέμα ηθικής τάξεως είναι σωστό αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμα οφείλουν να το εφαρμόζουν όλοι οι Έλληνες. Εάν έχετε άλλη άποψη για το Σύνταγμα, μπορείτε να την καταθέσετε και βεβαίως, εάν εισακουστείτε από κάποια κυβέρνηση, όταν θα υπάρχει αναθεωρητική Βουλή, να αλλάξει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα εσείς ξεχωρίσατε τους Έλληνες σε δύο, σε επιχειρηματίες των οποίων οι συγγενείς απαγορεύεται να έχουν εμπλοκή στο Δημόσιο, ενώ μπορούν οι υπουργοί και οι πολιτικοί να ασκούν την επιρροή τους και να παίρνουν δουλειές στο Δημόσιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω όταν κάνετε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία. Σας επαναλαμβάνω, ότι καλό είναι, αυτοί που λένε αυτό που μου μεταφέρετε, εάν το λένε, να διαβάσουν το ελληνικό Σύνταγμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί αορίστου καταγγελίας την οποία κάνετε, όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν υπάρχει θέμα καταγγελίας. Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Πώς είναι δυνατόν οι συγγενείς υπουργών και βουλευτών να μπορούν να παίρνουν δουλειές στο Δημόσιο, ασκώντας την πολιτική πίεση που έχουν στα χέρια τους, έτσι και αλλιώς και δεν μπορούν σε μια ελεύθερη οικονομία, εκτός και αν μας πείτε ότι δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία, οι επιχειρηματίες και οι συγγενείς τους να μην μπορούν να ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα. Δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει το Σύνταγμα που οφείλουμε να εφαρμόζουμε όλοι. Οι βουλευτές -τα πολιτικά πρόσωπα εν γένει- υπόκεινται σε έλεγχο «πόθεν έσχες». Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» γίνεται από όργανο της Βουλής. Τυχόν καταγγελίες για χρηματισμούς είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν αυτή την κυβέρνηση, όπως δεν απασχόλησαν -είναι βέβαιο- την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν, λοιπόν, υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο, να είστε βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της. Στη γενική παρατήρηση που κάνατε, απάντησα προηγουμένως με το τρίπτυχο: Σύνταγμα, νόμοι, «πόθεν έσχες».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι ήταν εμφανής η βιασύνη και η αμηχανία του κ. Βενιζέλου. Θα λέγατε το ίδιο και για τον κ. Κυριακόπουλο, γιατί μίλησε στον ίδιο χρόνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κυριακόπουλος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο ώστε να τον σχολιάσω. Έχει τις απόψεις του, τις οποίες και εκφράζει δημοσίως. Δεν προτίθεμαι να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς κρίνετε τις απόψεις του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν προτίθεμαι να κάνω κανένα σχόλιο, όσον αφορά στις απόψεις του κ. Κυριακόπουλου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, τυγχάνει να είμαι εγώ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εάν ήσασταν εσείς, θα μπορούσατε να κάνετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλώς σας ρώτησα να μου εξηγήσετε γιατί δεν σχολιάζετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σας εξηγήσω γιατί δεν σχολιάζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι εκπρόσωπος των βιομηχάνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι απόψεις του Προέδρου του ΣΕΒ, είναι απόψεις ενός ανθρώπου, ο οποίος είναι πολίτης της χώρας και κατέχει συγκεκριμένη θέση στο όργανο το οποίο τον εξέλεξε. Δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω αυτές τις απόψεις. Λέω, όμως, ότι ακούστηκαν αυτές τις ημέρες -και διάβασα και στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ- απόψεις που έχουν ακουστεί και από άλλους χώρους συμφερόντων που θίγονται με αυτόν τον νόμο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Η κυβέρνηση παρουσίασε με μια σαφή λογική ένα νομοσχέδιο που κλείνε «παράθυρα», όπως λέτε εσείς. Το ερώτημα είναι: Εάν σε μεταγενέστερο χρόνο ένα νομοσχέδιο το πολιτικό χρήμα έχει την πρόθεση να επιβάλει κάποιους περιορισμούς στην ανάληψη δημοσίων έργων από συγγενείς υπουργών και βουλευτών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το παζλ, αυτό που λέτε «μάχη ενάντια στην διαπλοκή». Αυτό είναι το ερώτημα διότι γίνεται κριτική σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα. Η διαπλοκή είναι σαν το έρωτα, θέλει δύο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, για το πολιτικό χρήμα δεν έχει γίνει απλώς συζήτηση, αλλά έχουν υπάρξει στο παρελθόν και νομοθετήματα. Αυτά αναφέρονται, τόσο στο τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, όσο και στα έξοδα στα οποία δύνανται να κάνουν οι πολιτικοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επίσης, αναφέρονται και στην υποχρέωσή τους να καταθέτουν «πόθεν έσχες», το οποίο ελέγχεται.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν συζητούσε κάποιος, για παράδειγμα, πριν από δέκα χρόνια για τον βασικό μέτοχο, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να προβεί σε τέτοιες ρυθμίσεις. Η ανάγκη της ζωής, η πρακτική εμπειρία, το Σύνταγμα που ψηφίστηκε ώστε να καλύψει αυτές τις ανάγκες, οδήγησε και στον εφαρμοστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ -για τον οποίο εμείς ως αντιπολίτευση τοποθετηθήκαμε - και στον δικό μας εφαρμοστικό νόμο, που θεωρούμε ότι κλείνει τα παράθυρα της διαπλοκής. Η ζωή, λοιπόν, μπορεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους ανάγκες, όπως αυτές που αναφέρατε. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Τις ημέρες που προηγήθηκαν της κατάθεσης ή της παρουσίασης των διατάξεων του νομοσχεδίου υπήρξαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες, εκτός Μαξίμου και εάν ναι γιατί δεν ανακοινώθηκαν; Αναφέρομαι και σε ένα σχόλιο που δημοσιεύεται στη σημερινή «Ελευθεροτυπία», που λέει ότι υπήρξαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες εντός του Μεγάρου Μαξίμου και μάλιστα με επιχειρηματίες συγκεκριμένων πολιτικών προτιμήσεων, και υπήρξαν συζητήσεις για το θέμα του βασικού μετόχου. Εάν όντως υπήρξαν αυτές και εάν υπήρξαν γιατί δεν ανακοινώθηκαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ο υπαινιγμός είναι ότι η κυβέρνηση αυτή συμβιβάζεται με κάποιους επιχειρηματίες, φάνηκε καθαρά από το χθεσινό νομοθέτημα, ότι δεν συμβιβάζεται με κανέναν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Υπήρξαν συναντήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήσεις στο Πρωθυπουργικό Γραφείο με τον Πρωθυπουργό, οι οποίες να ανακοινώθηκαν, όχι. Όσον αφορά σε περαιτέρω συναντήσεις κοινωνικού περιεχομένου, εάν έγιναν ή όχι, ο Πρωθυπουργός είναι υπό τα όμματα της δημοσιότητας και όλων σας. Γνωρίζετε, λοιπόν, εάν και πότε συναντήθηκε με κάποιους ανθρώπους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής σε σχέση πάντα με τον βασικό μέτοχο: Εάν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, κατ` αρχήν, διατυπώθηκαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις από κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το κατά πόσο μπορεί να εναρμονιστεί αυτό το νομοσχέδιο με το Κοινοτικό Πλαίσιο, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα στο κατά πόσο μπορεί να εναρμονιστεί στην πτυχή που αφορά τις εξωχώριες εταιρείες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορηματικά σας απαντώ: Όχι. Ούτε ενστάσεις, ούτε επιφυλάξεις διατυπώθηκαν. Κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχει δήθεν διχογνωμία στην κυβέρνηση, μάλλον έχουν αποτύχει. Έχετε παρακολουθήσει και άλλες κυβερνητικές επιτροπές και γνωρίζετε ότι αυτές διαρκούσαν μίνιμουμ 2 ή 2.30 ώρες. Χθες, έγινε η πιο σύντομη χρονικά Κυβερνητική Επιτροπή. Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν θα είχε γίνει αντικείμενο συζητήσεων και επεξεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και εν γένει των υπουργών όταν μάλιστα το υπογράφουν όλοι;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό αφορούσε το χθεσινό για την Κυβερνητική Επιτροπή. Εγώ θα πω το εξής: Στο παρελθόν, στις συναντήσεις που ενδεχομένως είχαν οι υπουργοί μεταξύ τους και εσείς με τους συναδέλφους σας, εάν υπήρξαν ενστάσεις, εάν διατυπώθηκαν ενστάσεις κι εγώ να ρωτήσω κι ευθέως, είτε από τον κ. Σουφλιά για τον οποίο ακούστηκε χθες, τουλάχιστον σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία, είτε από κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης ή και ακόμη, πώς κρίνετε και τη στάση του κοινοτικού Επιτρόπου κ. Δήμα, ο οποίος όντως έχει εκφραστεί επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά το θέμα του βασικού μετόχου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, ο κ. Δήμας δεν εκφράστηκε επιφυλακτικά για τον βασικό μέτοχο, γιατί δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο όταν έγινε η συνέντευξη στην οποία προφανώς αναφέρεστε. Δεύτερον, παρακαλώ μην υποτιμάτε κανέναν από τους υπουργούς. Ουδείς εκ των υπουργών θα υπέγραφε το νομοσχέδιο εάν δεν το πίστευε.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Επειδή συστήσατε να διαβάσουμε αυτό το βιβλιαράκι με το Σύνταγμα της Ελλάδος, θέλω να ρωτήσω εάν το δικό σας αντίγραφο περιέχει και τη σελίδα, η οποία αναφέρεται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, βασική και θεμελιώδης διάταξη του Συντάγματος, διότι όπως μας είπατε πριν ουσιαστικά αυτή η ελευθερία ακυρώνεται της ανάπτυξης της προσωπικότητας της επιχειρηματικότητας του κάθε Έλληνα πολίτη με το νόμο που παρουσιάσατε χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου διαβάσετε το απόσπασμα στο οποίο αναφέρεστε;

ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν το έχω μαζί μου, μπορώ να σας το στείλω όμως το απόγευμα να το μελετήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας βλέπετε να βλάπτεται κάπου -έτσι όπως την αναφέρετε εσείς- στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο;

ΜΕΛΕΤΗΣ: Μα, νομίζω ότι εξαιρείτε με το νόμο σας κάποιους Έλληνες πολίτες από το να έχουν επιχειρηματική ή άλλου τύπου δραστηριότητα, εάν λόγω της εξάρτησης που έχει ο αδερφός τους ή ο συγγενής τους ή ο γαμπρός τους με δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι αυτό μια εξαίρεση από μια βασική συνταγματική ελευθερία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Σύνταγμα είναι εκείνο το οποίο θέτει τον όρο των «συγγενών». Μάλιστα το Σύνταγμα δεν μιλά σε καμία περίπτωση για βαθμό συγγένειας και καλεί το νομοθέτη να ορίσει τους βαθμούς συγγενείας. Ευθύς εξ αρχής, λοιπόν, στο Σύνταγμα ορίζεται ως πρόσωπο που είναι παρένθετο, ως πρόσωπο που δύναται να χρησιμοποιηθεί ως παρένθετο, ο συγγενής και ο συγγενικός δεσμός. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να αιτιάσετε -εάν διαφωνείτε σε αυτό- το Σύνταγμα και όχι το νόμο που εφαρμόζει το Σύνταγμα.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Πρόκειται γι αυτή που σας αναφέρω εγώ όμως. Πρόκειται για βασική και θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος. Το έχω μελετήσει πολύ καλά αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε, αλλά πείτε μου που βλάπτεται η προσωπικότητα κάποιου;

ΜΕΛΕΤΗΣ: Το να στερείτε κάποιον Έλληνα πολίτη από το αναπτύξει δραστηριότητα είτε επαγγελματική, είτε άλλου τύπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η δραστηριότητα σε κάθε τομέα υπόκειται και αυτή σε κανόνες. Προφανώς ο συνταγματικός νομοθέτης θεώρησε πολύ σημαντικό το να ασχοληθεί με το θέμα του βασικού μετόχου, ώστε δεν το έφερε σε έναν νόμο, αλλά το περιέλαβε στο ίδιο το Σύνταγμα. Δηλαδή, ο συνταγματικός νομοθέτης μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και εταιρειών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων στο Σύνταγμα. Δεν είπε, ας έρθει ένας νόμος και όπως νομίζει μια κυβέρνηση ας οριοθετήσει αυτές τις σχέσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Μου άρεσε πάρα πολύ προηγουμένως που θυμηθήκατε τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα. Θα ήθελα να μου πείτε εάν ως δημοσιογράφος είχατε δεχθεί πιέσεις από επιχειρηματίες στους οποίους εργαζόσαστε, στα κανάλια ή στις εφημερίδες, για να κάνετε κάτι που δεν θέλατε, προκειμένου να εξυπηρετήσετε μιαν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητά τους, εκτός από την αλήθεια και την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ` ότι δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτή την ερώτηση -φαντάζομαι θα υπάρχει σκεπτικό- απαντώ: Όχι. Όπως λειτούργησα, επί 20 χρόνια, ως δημοσιογράφος με ήσυχη τη συνείδησή μου, έτσι λειτουργώ και τώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, πού είναι η διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, που είναι η διαπλοκή που λέτε ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι δεν το κατάλαβα. Μπορείτε να το κάνετε πιο σαφές; Το γεγονός ότι δεν μου ασκήθηκε πίεση ή εάν μου ασκήθηκε πίεση δεν υπέκυψα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα;

ΒΛΑΧΟΣ: Ασκήθηκε σε άλλους συναδέλφους σας, δηλαδή; Σε άλλους δημοσιογράφους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ρωτήστε τους συναδέλφους σας, εγώ δεν είμαι στη δημοσιογραφία πια.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θεωρείτε λογικό ένας διευθυντής ΜΜΕ ακόμη κι αν είναι σε ένα διευθυντικό πόστο, το οποίο όμως δεν χαράζει πολιτική μέσου de facto δεδομένου του αντικειμένου του, ότι πρέπει απαραίτητα να περιληφθεί σε μια τέτοια ρύθμιση, εάν ένα συγγενικό του πρόσωπο συμβαίνει να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με το δημόσιο; Για παράδειγμα αν είναι κάποιος, διευθυντικό στέλεχος σε εφημερίδα ή τηλεοπτικό σταθμό που ασχολείται με τεχνικά ζητήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και πάλι ότι το Σύνταγμα αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο για τα διευθυντικά στελέχη. Ο προηγούμενος νόμος είχε αφήσει τόσο ανοικτό το περιεχόμενο της έννοιας «διευθυντικό στέλεχος», ώστε μπορούσε κανείς να εννοήσει ακόμα και πολύ χαμηλότερο προσωπικό, σε ένα ΜΜΕ ή σε μια εταιρεία ανάληψης δημοσίων συμβάσεων, ως διευθυντικό στέλεχος.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μπορούσε αλλά εσείς είπατε ότι ο νομοθέτης το ερμήνευσε (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ορίζουμε πολύ συγκεκριμένα, μιλώντας για μέλη του διοικητικού συμβουλίου, γενικούς διευθυντές και διευθυντές. Επαναλαμβάνω ότι το Σύνταγμα είναι οδηγός γι` αυτή τη διάταξη.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Χθες παρουσιάσατε τις βασικές αρχές ενός νομοσχεδίου. Υποθέτω ότι παρακολουθείτε και την υποδοχή του, τις αντιδράσεις γενικότερα. Ποια είναι η αίσθησή σας για την υποδοχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποια απ` όλες τις αισθήσεις να μιλήσω;

ΧΟΝΔΡΟΣ: Την πολιτική. Παρακολουθείτε τις αντιδράσεις και πως έγινε αποδεκτό από τα ΜΜΕ, τους διάφορους φορείς το νομοσχέδιο για το οποίο είστε συναρμόδιος. Τι μηνύματα αποκομίσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιον ότι ενοχλεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι μόνο. Υπάρχουν κι άλλοι που πανηγυρίζουν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτό μόνο έχετε δει; Μια ενόχληση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιον ότι ενοχλεί. Άλλωστε, ότι προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα τοπίο που ήταν άναρχο και δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί συμφέροντα, είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Θετικά μηνύματα δεν έχετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πάρα πολλά θετικά μηνύματα από τον ελληνικό λαό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα σε δηλώσεις του είπε ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις στο καινούριο νομοσχέδιο.. Συμφωνείτε; Και σε ποιους απευθυνόταν ο κ. Μεϊμαράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και πριν ότι εάν υπάρχει κάποια πρόταση η οποία θα αντιμετωπίζει καλύτερα μια ρύθμιση από αυτές που έχουμε στο σχέδιο νόμου, είναι δεκτή με χαρά. Σε τέτοιου είδους ζητήματα, η Ν.Δ. απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν ως κυβέρνηση ότι είναι δεκτική και ακούει αν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Υπήρξαν τέτοιες προτάσεις στη διάρκεια της διαμόρφωσης του σχεδίου από φορείς ή από κάποιους άλλους παράγοντες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Έχω αναφέρει σ` αυτή την αίθουσα ότι είχα δεχτεί επίσκεψη της Ενώσεως Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών η οποία είχε ενδιαφέρον. Μου είχαν αποσταλεί σημειώματα από αντίστοιχους φορείς. Ωστόσο, θέλω να σας θυμίσω, ότι η Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε καταθέσει τις βασικές της προτάσεις από τις οποίες δεν απέστη στο σχέδιο νόμου το οποίο τότε καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΟΥ: Σχετικά με το αν έχει ενοχλήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Τι εννοείτε όταν λέτε αποτελέσματα, δεν γνωρίζω. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι με αυτό το νόμο θα κλείσουμε τα «παράθυρα» που είχε αφήσει ανοικτά ο προηγούμενος νόμος του ΠΑΣΟΚ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Διευκρινιστικά, γιατί στο κείμενο που διανεμήθηκε χθες στο άρθρο 2, δεν αναφέρεται, όπως αναφερθήκατε εδώ σε Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και χθες ότι αυτό που προσπάθησα να σας δώσω στο κείμενο με τους πίνακες και τα βασικά στοιχεία, ήταν μια προσέγγιση όσο το δυνατόν πιο δημοσιογραφική και κατανοητή. Διότι όταν θα διαβάσετε το σχέδιο νόμου, θα δείτε ότι είναι ένα περίπλοκο νομικό κείμενο. Προσπάθησα να το κάνω πιο κατανοητό και διευκρίνισα από τη στιγμή που μοιράστηκαν αυτά τα κείμενα, χθες στο Ζάππειο, ότι δεν είναι η ακριβής διατύπωση του νόμου αλλά είναι το πνεύμα του νόμου το οποίο θα σας βοηθήσει να κάνετε τη δουλειά σας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Επίσης στο κείμενο λέτε ότι όσους ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες και συνεχίζετε, που ουσιαστικώς επηρεάζουν τους σκοπούς της επιχείρησης. Αυτό δεν επιτρέπει υποκειμενικές ερμηνείες από το ΕΣΡ ή οποιοδήποτε άλλο; Γιατί το βάλατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομικό δίκαιό μας υπάρχει σαφής προσδιορισμός του τι σημαίνει να ασκεί κάποιος εκτελεστικές αρμοδιότητες. Είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, μέλη διοικητικού συμβουλίου. Είναι δηλαδή σαφώς προσδιορισμένα στο δίκαιό μας αυτά τα οποία αναφέρονται, υπό τον τίτλο «εκτελεστικές αρμοδιότητες».

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 December 2004 - 15:05:19 UTC