Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική πρόοδο σε όλες και όλους.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς, με θέμα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το νέο έτος. Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, για κρίσεις και επιλογή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, όπως ορίζει ο νόμος. Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο έως τις 16 Ιανουαρίου που πρέπει να συνέλθει το ΚΥΣΕΑ. Στις 16 Φεβρουαρίου οι νέοι Αρχηγοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Γραμματέα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου για την οριοθέτηση των στόχων και των δράσεων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δήλωση περί «τσαμπουκάδων» του κ. Μεϊμαράκη αφορά μέλη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Γραμματέας του κόμματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν «τσαμπουκάδες» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν σας ζήτησα στο σχόλιο, σας ρώτησα αν υπάρχουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω τρεις ερωτήσεις: Θα ανεβείτε κι εσείς στα τρακτέρ μαζί με την κ. Ζέτα Μακρή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεν μου απαντήσατε. Η δεύτερη είναι: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η πολιτική που ασκούσε τόσα χρόνια στον Αγροτικό Τομέα της έγινε μπούμερανγκ; Γιατί, σήμερα άκουσα τον κ. Σούρλα να λέει στον κ. Μπούτα μαζί ήμασταν στα μπλόκα τα προηγούμενα χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε και να επισημάνω ότι η Νέα Δημοκρατία, ως Αντιπολίτευση, ουδέποτε μίλησε για εθνικές ενισχύσεις ή για πληρωμή όλων των ποσοτήτων βάμβακος ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος. Αν αναζητήσετε στο αρχείο σας, θα δείτε ότι είναι απολύτως ακριβές. Η απαγόρευση των εθνικών ενισχύσεων ισχύει, λόγω του ανταγωνισμού, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρανομήσει. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στις οποίες αναφερθήκατε, θα σας υπενθυμίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει ο νυν Πρωθυπουργός, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιλώντας και σε αγρότες στα μπλόκα: Είχε πει ότι σεβόμαστε απολύτως τους αγώνες τους, ακούμε τα αιτήματά τους, αλλά είμαστε αντίθετοι με ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες. Αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, σε πολλές περιπτώσεις, δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια, δεν υπήρξε επίσημη τέτοια τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα στελέχη σας άλλα έλεγαν στα μπλόκα. Αλλά ας το ξεπεράσουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να μην το ξεπεράσουμε. Σας επανέλαβα την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, θέση που παραμένει και σήμερα η ίδια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω μια δήλωση του κ. Παπαδημούλη, ο οποίος σε σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζει ως μη συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο το νόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κρίση από τα αρμόδια όργανα αν είναι ή όχι συμβατό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι συμβατό. Αλλωστε, θέλω να σας θυμίσω ότι σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προβεί και η Ιταλία, πριν από μόλις λίγα χρόνια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά προσεβλήθη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η απόφαση δεν ακυρώθηκε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Ο Κοινοτικός Επίτροπος λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, ούτως ώστε να είναι συμβατό το νομοσχέδιο με το Κοινοτικό Δίκαιο. Η άποψη του συναρμόδιου υπουργού ποια είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη μιλήσει πολλές φορές γι` αυτό το θέμα. Οι δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Εχω μπροστά μου τη δήλωση του κ. Δήμα, ο οποίος δεν λέει πουθενά ότι θα υπάρξουν αλλαγές ή ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Ο Κοινοτικός Επίτροπος μίλησε για θεμελιώδεις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή για εξαιρέσεις από αυτές τις θεμελιώδεις διατάξεις. Είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρέπει το νομοσχέδιο να είναι συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο, κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι ήδη ισχύει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τελικά η κυβέρνηση με τους αγρότες δεν μπορεί να τα βρεί; Δηλαδή, υπάρχει χάσμα ανάμεσά σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση με τους αγρότες, συνολικά, έχει ήδη πάρα πολύ καλή συνεργασία. Εχουν αποδώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι κυβερνητικές ενέργειες. Να σας θυμίσω τις επιδοτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν και διατηρήθηκαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με ενέργειες που έγιναν, ήδη από το καλοκαίρι. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ειδικά στο θέμα του βαμβακιού έγιναν πάρα πολλές συνεννοήσεις με πολλούς εκπροσώπους αγροτών, συλλόγους. Οι 32 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών βαμβακοπαραγωγών όλης της χώρας συμφώνησαν. Επίσης έγιναν συνεννοήσεις με τις 4 κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις: την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΣΥΔΑΣΕ, τη ΓΕΣΑΣΕ και την Βαμβακουργική, εξασφαλίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία της σύμφωνης γνώμης στις αποφάσεις αυτές, οι οποίες συνάδουν με το Κοινοτικό Δίκαιο. Αρα, λοιπόν, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί ή δεν μπορεί να τα βρει, σας λέω ότι ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές ενέργειες, με τις οποίες βοηθάει τους αγρότες. Σας επαναλαμβάνω κάτι που είναι γνωστό τοις πάσι σε αυτό τον τόπο και ιδιαίτερα στις αγροτικές ενώσεις: Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, τους οποίους θέλω να θυμίσω είχαμε επικρίνει ως Αντιπολίτευση όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στις ρυθμίσεις, διότι θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία επετεύχθησαν τότε. Είναι, όμως Κοινοτικοί Κανονισμοί που ισχύουν πολλά χρόνια και θα πρέπει να τηρηθούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρανομήσει, όπως καμία κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και να δώσει χρήματα από εθνικές επιδοτήσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι απαντάτε στον κ. Σούρλα, ο οποίος έκανε δήλωση, χθες, ότι είναι δίκαια τα αιτήματα των αγροτών και ότι μπορεί να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα και να δοθούν και ότι άλλα προεκλογικά τους είχαμε πει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι ήδη έχω απαντήσει και στα δύο ερωτήματά σας με την αναλυτική αναφορά που έκανα, λέγοντας και πάλι ότι ουδέποτε η Νέα Δημοκρατία είπε αυτό το απλουστευτικό που ακούγεται τώρα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Αυτό δεν το είπε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Και προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου το πει επισήμως, ότι η επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, ως Αντιπολίτευση, ήταν αυτή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Με τους βουλευτές σας που παίρνουν το μέρος των αγροτών υπάρχει θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που κάποιοι βουλευτές συμμερίζονται τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών δεν είναι αυθωρεί εκτός κυβερνητικής γραμμής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποια είναι η κυβερνητική θέση. Η θέση αυτή είναι σε απόλυτη συνάφεια με τη θέση που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αρα, τότε οι βουλευτές της είναι εκτός γραμμής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, προεκλογικά, είχε δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει το εισόδημα των αγροτών. Αλλά, και τη χρονιά που πέρασε, το εισόδημα των αγροτών συνέχισε να μειώνεται @και όχι μόνο των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και εξαιτίας των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, τουλάχιστον που να έχει αντίκτυπο στους αγρότες. Πού είναι η συνέπεια των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις έκανα μία πολύ αναλυτική αναφορά, σε θέματα που αφορούν επιδοτήσεις. Μίλησα για τις ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι, και το τι επέτυχε, υπέρ των Ελλήνων αγροτων, στη σύνοδο των αρμοδίων Υπουργών στις Βρυξέλλες, για την ταχεία καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων. Αυτό είναι το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ. Δόθηκαν οι αγροτικές ενισχύσεις, ενώ χρόνιζαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Και το τρίτο σημείο είναι αυτό που πολύ αναλυτικά ανέφερα προηγουμένως, την πλειονότητα των Ενώσεων, με τις οποίες ήρθε σε επαφή η κυβέρνηση σε δημόσιο διάλογο, σε συνεννόηση για το θέμα του βαμβακιού. Παρ` όλα αυτά, προβλήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται. @Αλλωστε, ο λόγος για τον οποίο εξελέγη αυτή η κυβέρνηση είναι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος είναι αυτός που «πουλάει τσαμπουκά»; Οι αγρότες που διεκδικούν το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη για να παραμείνουν στον τόπο τους, να μην ξεκληριστούν δηλαδή ή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής που αμφισβητεί αυτό το δικαίωμά τους, να αγωνίζονται δηλαδή και να διεκδικούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ την ερώτησή σας συνέχεια αυτής που τέθηκε νωρίτερα. @Ηδη έχω προβεί σε ένα σχόλιο @ απάντηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη, σχετικά με τους αγρότες: Το ζήτημα, σε μεγάλο βαθμό, ξεκίνησε από τη σύσκεψη, η οποία έγινε στη Λάρισα, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτών και συνδικαλιστών, οι οποίοι θα κατέβουν και την Πέμπτη στην Αθήνα για να δουν τον κ. Μπασιάκο. Η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα, προκειμένου να πείσει τα δικά της στελέχη ότι αυτά τα οποία μας λέτε είναι σωστά και έχει δίκιο; Η δεύτερη είναι σχετική με το βασικό μέτοχο: Αν πρόκειται στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, η κυβέρνηση να δεχθεί κάποιες αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρώτο θέμα θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει. Στο δεύτερο, παρ` ότι έχω απαντήσει στο παρελθόν, θα επαναλάβω και σήμερα, λέγοντας ότι, εάν υπάρξουν προτάσεις στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας που όλοι αποδέχονται ως μία πολιτική απόφαση για την πάταξη της διαπλοκής, προτάσεις οι οποίες είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες, βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να τις ακούσουμε και να τις αποδεχθούμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ποιο χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση της Πέμπτης, του κ. Μπασιάκου με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τους συνδικαλιστές και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «ποιο χαρακτήρα»;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα έχει χαρακτήρα κομματικής συνάντησης, συνάντησης με φορείς; Ποιο χαρακτήρα θα έχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός θα δει ορισμένες εκ των Ενώσεων που διαφωνούν με τα όσα έχουν αποφασιστεί εδώ και πολλά χρόνια και πάντα με βάση τις κοινοτικές ρυθμίσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Προβληματίζουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης οι μαζικές παραιτήσεις επαγγελματιών οπλιτών, όπως γράφεται και γνωρίζουμε, τόσο στο Ναυτικό, όσο και στο Στρατό ξηράς; Τι μέτρα πρόκειται να πάρει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μεταφέρω το ερώτημά σας στο αρμόδιο Υπουργείο και θα υπάρξει απάντηση από εκεί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση και σκέφτεται να επαναφέρει, όπως γράφεται και λέγεται, τον κ. Νασιάκο, πρώην Αρχηγό της ΕΛΑΣ, σε ένα καινούργιο team, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον ειδικό φρουρό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να ρωτήσω τον κ. Βουλγαράκη. Γνωρίζω ότι ο κ. Νασιάκος ήταν ένας αξιωματικός που προσέφερε τις υπηρεσίες του και τιμήθηκε γι` αυτό. Ηταν από καιρό στη σκέψη του αρμόδιου Υπουργού να συμμετάσχει και να βοηθήσει με την εμπειρία του σε γενικότερα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όχι ειδικά στο θέμα της τρομοκρατίας στο οποίο αναφέρεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου έχασαν τα λεφτά τους, όπως λέγεται, ενάμιση εκατομμύριο μικροεπενδυτές. Εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητες και πότε θα υλοποιηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει στις προτεραιότητές μας. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν εν εξελίξει έρευνες της Δικαιοσύνης. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν διότι, εάν αρχίσει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη Βουλή, αντιλαμβάνεστε ότι θα παγώσουν οι έρευνες της Δικαιοσύνης. Πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν και προθεσμίες που μπορεί να παραγραφούν κάποια από τα αδικήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γνωρίζω. Το πρώτιστο όμως είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν στα συμπεράσματα τα οποία μόλις πριν από λίγο επαναδιατυπώσατε και έχει αναφέρει η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Βεβαίως, προηγείται να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει αυτές τις έρευνες και όχι να τις σταματήσουμε. Αλλιώς, θα ήταν ατελέσφορη η διαδικασία.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Χθες, είχαμε πάλι φαινόμενα βίας σε αθλητικούς χώρους. Θυμάμαι ότι η κυβέρνηση εξ αρχής είχε δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να πατάξει τη βία στους αθλητικούς χώρους. Χθες, είδαμε κάποιους να καταλύουν την ευνομούμενη Πολιτεία, τουλάχιστον σε ένα μικρό χώρο. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε από εδώ και πέρα να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στα χθεσινά επεισόδια, υπήρξε εκτενής ανακοίνωση από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι καταδικάζει αυτού του είδους τα επεισόδια. Του θέματος έχει ήδη επιληφθεί και η Δικαιοσύνη. Συμπληρωματικά, στο ερώτημά σας θα ήθελα να σημειώσω ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προωθήσει εδώ και πολλούς μήνες νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Επίσης, να προσθέσω ότι, από τα πρώτα μέτρα, έχουμε ήδη σε ένα σημαντικό βαθμό θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στη νέα αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες, ώστε να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο ένα άθλημα ασφαλές για τους φιλάθλους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων: Δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια παραδοξότητα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, από τη στιγμή που υποθάλπονται από τους ίδιους τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας; Δεν είναι κάποιου άλλου κόμματος. Ο κ. Κοκκινούλης είναι αγροτοσυνεταιριστής, ο οποίος πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και είναι μάλιστα κομματικό μέλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι κινητοποιήσεις υποθάλπονται από κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν προβληματίζει την κυβέρνηση ότι κάποιοι τελικά είναι εκτός γραμμής, ότι θα πρέπει, τέλος πάντων, κάποιοι να πειθαρχήσουν με τη γραμμή της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι ότι το καλοκαίρι, όταν ήμασταν στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ρωτήθηκα για μία υπόθεση αιτημάτων συνδικαλιστών στο Υπουργείο Πολιτισμού, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Απάντησα ότι οι συνδικαλιστές ελεύθερα εκφράζουν τα αιτήματά τους. Ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας, δεν είναι μόνο λόγος, είναι και έργο. Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, έδωσα σήμερα πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για το ποια είναι τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση και η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε. Τα περιθώρια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Είπα, δηλαδή -και επαναλαμβάνω- ότι οι εθνικές επιδοτήσεις απαγορεύονται από την Ε.Ε. Είπα και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει κάθε τι δυνατό, σε επίπεδο διαλόγου, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων, προκειμένου να ωφεληθούν τα μέγιστα οι παραγωγοί βάμβακος. Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε. Δεν προτιθέμεθα να παρανομήσουμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να επιμείνω στην ίδια ερώτηση: Γίνομαι ακόμα πιο συγκεκριμένος και λέω, εάν τελικά υπερβούν κάθε όριο νομιμότητας οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις, θα υπάρξουν κάποιου είδους μέτρα, πέρα από τις όποιες συνεννοήσεις είναι ατελέσφορες μέχρι τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι αγρότες έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλείσουν και τα Τέμπη αν δεν απατώμαι στις 20 Ιανουαρίου. Πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα τι ισχύει σήμερα στη χώρα μας, και τι στην Ε.Ε.. Σας είπα με σαφήνεια ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα επιτρέψετε δηλαδή στους αγρότες να κόψουν την Ελλάδα στα δύο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως. Έχω ήδη απαντήσει ότι ο Κώστας Καραμανλής και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε επανειλημμένως ότι σεβόμαστε τα αιτήματα όλων των εργαζομένων και των αγροτών. Μίλησε με αγρότες στα μπλόκα και τους είπε ότι διαφωνεί με τέτοιες διαδικασίες. Αυτή τη θέση είχε η Ν.Δ. και ως αντιπολίτευση, όταν θα «βόλευε» να είχε μια άλλη θέση. Αλλά πήρε μια πολύ συγκεκριμένη και σαφή θέση σ` αυτό το θέμα την οποία δεν έχει αλλάξει ούτε σήμερα. Όταν λοιπόν ως αντιπολίτευση είχαμε πει με ευκρίνεια την άποψή μας γι` αυτό το θέμα -άποψη που μπορεί να μην άρεσε ενδεχομένως- δεν βλέπω το λόγο γιατί σήμερα πρέπει να την αλλάξουμε.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Επειδή με τη δηλωθείσα παραγωγή απ` ότι διαπιστώνεται υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις, οι αγρότες που είναι από πίσω φαίνεται ότι τα εισοδήματά τους δεν αρκούν. Οι αγρότες που είναι μπροστά έχουν και άλλες διεκδικήσεις πέρα από το να ηγηθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση και πότε να ανακοινώσει τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις επιδοτήσεις και τις δηλωθείσες παραγωγές; Θα παραπέμψει υποθέσεις στον εισαγγελέα για να ξεκαθαρίσει «η ίρα από το στάρι»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, όπως θα πληροφορηθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο, φέτος έγιναν 38.683 πρόσθετοι ουσιαστικοί έλεγχοι, πολλαπλάσιοι δηλαδή σε αριθμό σε σχέση με άλλες χρονιές. Οδηγήθηκαν σε περικοπές και κυρώσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης μπορώ να σας δώσω ένα επιπλέον στοιχείο: Φέτος παρά την υπερπαραγωγή βάμβακος, όπως και πολλών άλλων προϊόντων, εξασφαλίζονται οι περισσότερες κοινοτικές ενισχύσεις από κάθε άλλη φορά, από την ισχύ του κανονισμού ύψους 690 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το 2000 είχαμε 545 εκατομμύρια ευρώ, το 2001, 571 εκατομμύρια ευρώ, το 2002, 655 εκατομμύρια ευρώ και το 2003, 620 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος εξασφαλίστηκαν ενισχύσεις 690 εκατομμυρίων ευρώ. Το δε ποσοστό για το οποίο μιλάμε, δηλαδή οι ενώσεις οι οποίες έχουν αυτή την περίοδο διατυπώσει τις δικές τους αντιδράσεις και είναι στη δημοσιότητα, είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των αγροτών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν. Είναι πολύ μικρές οι φερόμενες ως αδιάθετες ποσότητες των 40.000 τόνων έναντι των κατανεμηθεισών ποσοτήτων του 1.132.000 τόνων. Πρόκειται μόλις για 3,7%. Γι` αυτό γίνεται όλη η συζήτηση με πολύ συγκεκριμένες ενώσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Που αποδίδει η κυβέρνηση πολιτικά την αναταραχή που υπάρχει στο Θεσσαλικό κάμπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως καθένας έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτό που θεωρεί ότι πρέπει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανονισμούς, οι οποίοι ορίστηκαν σε σύσκεψη των Υπουργών Γεωργίας πριν από πολλά χρόνια στις Βρυξέλες. Τότε είχαμε επικρίνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν πίεσε να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την Ισπανία, για παράδειγμα, και άλλες κοινοτικές χώρες. Οφείλουμε όμως όλοι να σεβαστούμε αυτούς τους νόμους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρανομήσει. Είναι απορίας άξιο πως όταν από τις 36 ενώσεις οι 32 συμφωνούν - και σε δημόσιο διάλογο που έχει γίνει με την κυβέρνηση - ενώ υπάρχουν τέσσερις που διαφωνούν. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλουν να πάρουν περισσότερα. Αυτό λοιπόν το οποίο λέει η κυβέρνηση είναι ότι και να ήθελε να δώσει περισσότερα, απαγορεύεται από τις εθνικές ενισχύσεις. Και ως αντιπολίτευση αυτό λέγαμε που λέμε και τώρα. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ήταν ευκρινείς οι θέσεις σας για την κατάληψη των δρόμων@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ευκρινέστατες οι θέσεις μας για το θέμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι όμως ευκρινής η ενδεχόμενη αντίδραση της κυβέρνησης στην περίπτωση που καταληφθεί ο δρόμος. Θα το επιτρέψετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να κατασκευάζονται ειδήσεις με το «εάν». Όμως, δεν παράγεται πολιτική με το «εάν».

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι δεδηλωμένη πρόθεση. Δεν είναι εάν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο θέμα του βασικού μετόχου στείλατε απαντητική επιστολή στην επιστολή που είχατε λάβει από την Κομισιόν στις 17 Δεκεμβρίου, η οποία εξέφραζε ενστάσεις σχετικά με τις διατάξεις του βασικού μετόχου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας διορθώσω: Πρώτον, δεν εξέφραζε επιφυλάξεις σχετικά με τις διατάξεις του βασικού μετόχου. Εξέφραζε επιφυλάξεις σχετικά με το άρθρο 14 του Συντάγματος. Δεύτερον, εξέφραζε επιφυλάξεις σχετικά με το νόμο 3021/2002 του ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, εξέφραζε τη διάθεση της Κομισιόν να συνεργαστεί σε περίπτωση που υπάρξει πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως η Ν.Δ. είχε δεσμευθεί να κάνει. Και τέλος, δεν έχει σταλεί ακόμα η επιστολή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Εντός των προσεχών ημερών.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, επειδή έχετε τη γενική επικοινωνία της κυβέρνησης. Σήμερα, έγινε μια συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Γενικού Διευθυντή των νομικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Γκί Ντε Βελ. Η συνάντηση αυτή δεν ανακοινώθηκε και απλά, μετά τη συνάντηση, οι πολιτικοί συντάκτες βρήκαν ένα μήνυμα στα e-mail τους, ότι ο κ. Γκί Ντε Βελ υπογράμμισε ότι επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ. Πώς κρίνετε αυτή τη μέθοδο επικοινωνίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσω στο ερώτημα, εάν είχε αποκρυβεί τελείως μια τέτοια συνάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά εκ των υστέρων. Οπότε αυτό μοιάζει με χειραγώγηση της ενημέρωσης, εάν δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να ελέγξουν, όντως, τη συνάντηση και τι είπε ο κ. Γενικός Γραμματέας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι και χειραγώγηση της ενημέρωσης, ειδικά αυτή η κυβέρνηση!

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είπαμε για την κυβέρνηση γενικώς, είπαμε για το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικώς αυτή η κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αισθάνεται ανασφαλής η κυβέρνηση και ζητεί τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας; Γιατί, εάν δεν κάνω λάθος, εάν κάποιος προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια φθάνει στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δεν νομίζω ότι η προσφυγή θα γίνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αρα, λοιπόν, μήπως αισθάνεται ανασφαλής η κυβέρνηση και ζητεί τη συνδρομή @έστω- των νομικών υπηρεσιών του ΣτΕ, ενός οργάνου που δεν δικαιούται να αποφαίνεται γι@ αυτά τα ζητήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν παρακολούθησα καλά τη συλλογιστική σας, οφείλω να σημειώσω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους αίτημα για συνδρομή από το ΣτΕ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, μιλώ για τις νομικές υπηρεσίες. Δηλαδή, με τη βοήθεια της νομικής υποστήριξης. Ποιος ο λόγος να αποταθεί ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση, σε ένα όργανο το οποίο επί της ουσίας είναι αναρμόδιο ως προς ζητήματα ανταγωνιστικότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποτάθηκε η κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε μια συνάντηση και μετά από αυτή έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει για κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν, αυτές τις ημέρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, δεν είναι το πλέον αρμόδιο, θα λέγαμε. Είναι το Ευρωδικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει, ήδη, τρεις φορές για το θέμα. Τι άλλο να πω;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εχουμε μια μηνυτήρια αναφορά αυτές τις ημέρες του κάποιου πρωτοψάλτη του Μεσολογγίου, εναντίον της κ. Δόμνας Σαμίου, για μια εκπομπή η οποία είχε αποκριάτικα τραγούδια, εγώ θα το έλεγα τραγούδια που δείχνουν την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου και είναι μακραίωνη, η οποία παίχτηκε στην ΕΤ-3. Και είχαμε μετά και μια επιστολή του κ. Χριστόδουλου, την οποία δεν θα σχολιάσετε βεβαίως, αλλά το θέμα είναι υπαρκτό και αφορά και εσάς, ως Προϊσταμένου για την εκπομπή της ΕΤ-3, αλλά και τον Πρωθυπουργό με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού. Εδώ μοιάζει σαν να είναι υπό δίωξη η πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσοι λαοί δεν σεβάστηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά και την μακρά παράδοση, δεν μακροημέρευσαν. Ο λαός μας ακριβώς επειδή έχει σεβαστεί και την ιστορική και την πολιτιστική του κληρονομιά, αλλά και την μακρά παράδοσή του -με ήθη και έθιμα τα οποία τιμά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων- μακροημέρευσε. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να συμμετέχει, ανά την Ελλάδα, σε τέτοιου είδους έθιμα.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Σχετικά με τα επεισόδια, θα εφαρμοστεί ο νόμος, τον οποίο έχει ψηφίσει ήδη η κυβέρνηση, στην περίπτωση αυτή; Γιατί κάνατε μια έκκληση στους παράγοντες και εκεί βάλατε μία τελεία. Θα εφαρμοστεί ο νόμος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Είπα ότι έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, όταν για παράδειγμα γνωρίζουν πλέον οι ΠΑΕ πού ακριβώς διατίθενται τα εισιτήρια. Σιγά-σιγά θα γνωρίζουμε -όπως γίνεται και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις- και τη θέση που καταλαμβάνει ο καθένας στο χώρο, για να σεβαστεί και τη θέση του, να σεβαστεί και τους συνανθρώπους του και τους φιλάθλους, οι οποίοι παρακολουθούν μαζί του τους αγώνες. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα συνεχίσουν να αποδίδουν. Υπήρξαν και άλλοι αγώνες χθες, και άλλα ντέρμπι, στα οποία δεν είχαμε επεισόδια. Αντιθέτως, διεξήχθησαν πολύ καλά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 January 2005 - 14:05:10 UTC