Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός αύριο, στις 9 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολο Σταύρου. Στις 10:00, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του αλβανικού κόμματος ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε. Τέλος, ο Πρωθυπουργός, στις 11:00, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη (10.3.05) και την Παρασκευή (11.3.05) θα βρίσκεται στη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Δημοκρατία, Τρομοκρατία και Ασφάλεια».

Την Πέμπτη, στις 13:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του κ. Χοσέ Λουίζ Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο κ. Χριστόδουλος έχει αγρυπνία. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η αγρυπνία είναι μία από τις πράξεις που περιμένει ο κ. Πρωθυπουργός, μέσα στα πλαίσια της αυτοκάθαρσης που αναμένει από την Εκκλησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της ερώτησής σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός περίμενε από την Εκκλησία την αυτοκάθαρση. Αυτοκάθαρση σημαίνει κάποιες διαδικασίες και πράξεις. Μία από αυτές, θεωρείτε ότι είναι η αγρυπνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, έτσι όπως τη θέτετε, πρόκειται για χιουμοριστική ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχει χιούμορ, αλλά είναι μια πολιτική πράξη και θα μπορούσε να είναι και μία επίδειξη δύναμης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αγρυπνία, όπως γνωρίζω, είναι μία μορφή λειτουργίας, στην οποία μετέχουν όσοι επιθυμούν. Δεν χρειάζεται η άδεια κανενός. Σας απάντησε και χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι αυτή η αγρυπνία μπορεί να είναι και μία παλινδρόμηση προς μεσαιωνικές, θρησκευτικές συμπεριφορές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε έναν ιδιαίτερο τρόπο να διανθίζετε τις ερωτήσεις που κάνετε. Όμως η θρησκεία μας έχει συγκεκριμένο τυπικό που έχει γίνει αποδεκτό από τους Ελληνες δια μέσου των αιώνων. Δεν θα ήθελα, με χαρακτηρισμούς που γίνονται ή θα γίνουν μέσα σ` αυτή τη αίθουσα, να απαξιωθούν οι μορφές που εκφράζουν το θρησκευτικό συναίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας με τον αρμόδιο επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπόθεση του Βασικού Μετόχου και τις ενστάσεις οι οποίες απ` ότι φαίνεται επαναδιατυπώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει. Υπάρχει κάποιος προβληματισμός σ` αυτή τη φάση από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει για το Βασικό Μέτοχο.

ΦΙΛΗΣ: Από αρκετούς Βουλευτές και από κυβερνητικό έχει διατυπωθεί το αίτημα και έχουν κατατεθεί και ερωτήσεις να υπάρξει διερεύνηση από τη Βουλή των καταγγελιών για παρακρατική δραστηριότητα, που συνδέει το κύκλωμα της Εκκλησίας με τη Δικαιοσύνη, το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ. Η κυβέρνηση προτίθεται να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία μέσω της Βουλής για ανακριτική επιτροπή, για παράδειγμα, που να εξετάσει όλα αυτά τα φαινόμενα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη πρόταση στην οποία αναφέρεστε. Όπως ξέρετε για να κινηθούν τέτοιες διαδικασίες μέσω της Βουλής, πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό θα κριθεί, εάν και εφόσον συντρέξουν τέτοιες προϋποθέσεις.

ΦΙΛΗΣ: Από το υλικό που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει διερεύνηση από τη Βουλή όλων αυτών των καταγγελλομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί, κυρίως μέσω δημοσιευμάτων, διεξάγονται έρευνες. Οι έρευνες αυτές συνεχίζονται. Δεν θα ήταν καθόλου σωστό να επέμβει κανείς ή να εκφέρει γνώμη για έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό αφορά το δικαστικό μέρος. Υπάρχει όμως και το πολιτικό μέρος. Η κυβέρνηση επιλέγει να χύσει άπλετο φως στο παρασκήνιο και στο παρακράτος, που σύμφωνα με δημοσιεύματα για πολλά χρόνια κυριαρχούσε και ενέπλεκε τη δικαιοσύνη με ευαίσθητες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω απαντήσει. Ισχύει αυτό είπα προηγουμένως.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 March 2005 - 14:05:13 UTC