Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα κατά τη διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Ελπίδων Ελλάδας-Αλβανίας, ήδη εξέδωσα ανακοίνωση, την οποία θέλω να επαναλάβω: Οι ενέργειες μισαλλοδοξίας και φανατισμού είναι εντελώς ξένες με το πνεύμα του Αθλητισμού. Οι χθεσινές ασχήμιες μιας μικρής ομάδας, μόνο κατ` όνομα φιλάθλων, καταδικάζονται απερίφραστα από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 9 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αμερικανό αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Μετά τις χθεσινές εξαγγελίες και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αισθάνεστε ότι είστε συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες; Διότι, σήμερα ο κ. Κακλαμάνης, σε μία συνέντευξη στο FLASH είπε ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήδη από την πρώτη στιγμή, είχε ανακοινώσει -και μένει πιστή σε αυτές τις εξαγγελίες- ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων γίνεται σε μία λογική ήπιας προσαρμογής. Στο τέλος της απογραφής, η οποία έδωσε δυστυχώς θεαματικά αρνητικά αποτελέσματα, έπρεπε να λάβει τα λιγότερα δυνατά μέτρα που θα βοηθούσαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που άφησε πίσω του το έλλειμμα των 6,1% του ΑΕΠ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έλλειμμα ήταν κάτι λιγότερο από το 2%. Αυτά τα περίπου 8 δις ευρώ, που ήταν ποσά που υποεκτιμήθηκαν, όπως είπα και χθες, και τα οποία δεν περιεγράφησαν σε προϋπολογισμούς και ήταν κρυφά ελλείμματα, πρέπει να τα αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση. Και πρέπει να τα αντιμετωπίσει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, την οποία -εδώ και χρόνια- παρακολουθεί. Αυτά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι προς την κατεύθυνση λύσης ενός μείζονος προβλήματος που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να λαμβάνονται μέτρα τα οποία επιβαρύνουν, ευτυχώς εν προκειμένω στο μικρότερο δυνατό βαθμό, τον Έλληνα πολίτη. Όμως η αλήθεια είναι αυτή που σας ανέφερα. Γνωρίζουν πλέον και οι Έλληνες πολίτες και οι κοινοτικοί μας εταίροι ότι η αντιμετώπιση γίνεται με σωφροσύνη, σεβασμό στον Έλληνα πολίτη και πάνω απ` όλα, με προσπάθεια μείωσης των δαπανών του Δημοσίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επί των ημερών σας, τα έσοδα κατέρρευσαν. Τι μας εγγυάται ότι το φόρο που βάλατε θα τον εισπράξετε και δεν θα γίνει ένα ακόμα «πάρτι» των κερδοσκόπων και των φοροφυγάδων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η γλαφυρή γλώσσα σας δεν θα με παρασύρει στο να απαντήσω το ίδιο γλαφυρά. Αυτό που εγγυάται η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα σε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο γνωρίζετε, με τρόπο που ήδη γνωρίζετε. Όταν, για παράδειγμα, στον προϋπολογισμό του 2005 εξοικονομούνται τα ποσά που ανέφερα χθες -είναι πολύ μεγάλα τα ποσά, πάνω από 3,5 δις ευρώ από σπατάλες ή από δαπάνες που γίνονταν στο παρελθόν- αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό δείγμα όχι απλώς καλής θέλησης, αλλά αποτελεσματικής δουλειάς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο συνάδελφος είπε για κατάρρευση των εσόδων, έστω για μειωμένη αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δημοσίων εσόδων. Εσείς το αμφισβητείτε αυτό ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρώτησε τι είναι αυτό που εγγυάται και απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν θέλετε να το θέσω εγώ διαφορετικά: Εάν μέχρι τώρα δεν κατάφερε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ήδη υπάρξει ανακοινώσεις, όπως γνωρίζετε, από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Οικονομικών. Η προσπάθεια που γίνεται να αυξηθούν τα έσοδα συνεχίζεται με καλύτερα αποτελέσματα απ` ό,τι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, νομίζω ότι δεν έχετε απαντήσει σε αυτό που θα ρωτήσω: Εάν δεν κατάφερε η κυβέρνηση μέχρι τώρα να εισπράξει το ΦΠΑ και έχει πρόβλημα, γιατί θα το εισπράξει τώρα που ανέβασε το ΦΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση δεν στέλνει τους 19 υπουργούς να εισπράξουν το ΦΠΑ. Υπάρχει μία δημόσια μηχανή, μία διοικητική μηχανή, η οποία εργάζεται και πρέπει να εργάζεται. Αυτή η μηχανή πρέπει να εργαστεί καλύτερα. Και θα εργαστεί καλύτερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτά που είδαμε χθες ήταν τα πρώτα μέτρα, η πρώτη δέσμη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη δέσμη. Αυτά είναι τα μέτρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλα μέτρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν η επιβολή έμμεσων φόρων, των πιο επαχθών φόρων για τα λαϊκά στρώματα, ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ επιπλέον, είναι ήπια προσαρμογή, τότε ποια είναι η άγρια προσαρμογή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ήπια προσαρμογή αναδύεται από τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών που έχετε στα χέρια σας, από χθες, από. Δηλαδή τα έσοδα που θα αντληθούν από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Είναι πραγματικά ήπια η προσαρμογή, αρκεί κανείς να υπολογίσει ότι οποιοσδήποτε συμπολίτης μας ξόδευε 500 ευρώ το μήνα για τα έξοδά του, με την αύξηση του 1% στο ΦΠΑ, το έξοδό του θα αυξηθεί κατά 3,5 ευρώ το μήνα. Μεσοσταθμικά η αύξηση του 1% είναι περίπου στο 0,7. Δεν είναι βεβαίως ευχάριστο. Κανένας δεν χαίρεται γι αυτό. Είπαμε πολλές φορές και το διευκρίνισε και ο υπουργός Οικονομικών, το είπα κι εγώ χθες, ότι αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια μέτρα γιατί η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Και αυτά τα μέτρα είναι τα ελάχιστα δυνατά, έτσι ώστε να μη μετακυληθούν τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε η κάθε οικογένεια θα πληρώνει 480 ευρώ το χρόνο έμμεσους φόρους. Φυσικά είναι ένας μισθός εάν υπολογίσουμε ότι ο κατώτερος μισθός είναι γύρω στα 580 ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είδα κάποια δημοσιεύματα σήμερα, τα οποία είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν ένα συμπίλημα του τι θα πληρώνει κανείς συνολικά. Δεν συνέβη το ίδιο όταν είχαμε την αύξηση αποδοχών, είτε από το ΛΑΦΚΑ, είτε τις αυξήσεις. Όπως θυμάστε τότε έγινε διαίρεση, τώρα έγινε πολλαπλασιασμός και πρόσθεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά, την απάντηση που δώσατε στην προηγούμενη ερώτηση του συναδέλφου, λέτε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Αναλαμβάνετε, δηλαδή, τη δέσμευση, με πλήρη γνώση της κατάστασης της οικονομίας πλέον, ότι δεν θα υπάρξει μέχρι τη λήξη της 4ετίας, αύξηση στα καύσιμα ή αύξηση στο ΦΠΑ ακινήτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα για τα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος. Όπως γνωρίζετε, τα καύσιμα εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο διεθνής. Άρα, λοιπόν, εάν εσείς δεσμευθείτε ότι διεθνώς τα καύσιμα δεν θα αυξηθούν καθόλου, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορούσε να δεσμευθεί απέναντί σας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι άλλο πράγμα η διεθνής τιμή και άλλο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ένα θέμα εκτιμάται ή συνεκτιμάται με άλλους παράγοντες, αντιλαμβάνεστε ότι εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα δεσμευθώ σε αυτό που αναφέρατε πριν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση, κατ` αρχάς, γιατί στα καύσιμα όντως πέρα από τις διεθνείς τιμές, το ερώτημα είναι εάν θα αυξηθεί εδώ ο φόρος, πέρα από το ότι προβλέπεται ότι του χρόνου θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα. Εάν αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι ή εάν τελείωσε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης -όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες- εδώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές, μετά από τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας, ότι αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ελλείμματος. Ένα πρόβλημα -που όπως σας ανέλυσα χθες και σήμερα- είναι τόσο μεγάλο, ώστε να φθάνει περίπου στα 8 δις ευρώ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν με την ανεπάρκεια που εμφανίστηκε χθες από τις αστυνομικές αρχές στην τήρηση της τάξης στον ποδοσφαιρικό αγώνα Εθνικής Ελπίδων Ελλάδας-Αλβανίας, εάν αυτό έγινε κάποιο μάθημα για να ληφθούν καλύτερα μέτρα απόψε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αστυνομικών που ασχολούνται με τα μέτρα τάξης στα γήπεδα, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Υπάρχει πρόβλεψη για διάφορα σενάρια, από ό,τι γνωρίζω, σε κάθε αγώνα. Γίνεται προσπάθεια να έχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή αγώνων, χωρίς επεισόδια βίας ή επεισόδια σαν αυτό που αναφέρατε και στο οποίο αναφέρθηκα κι εγώ εισαγωγικά. Η προσπάθεια είναι διαρκής και πρέπει να βελτιώνεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σήμερα δημοσιεύεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών για τα οικονομικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του πορίσματος, η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες, που αφορούν τον Πατριάρχη ή τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα, θα το δείτε και θα συζητήσουμε. Πάντως, ό,τι προβλέπεται να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή μου έχει μείνει μια απορία γι αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, η αύξηση της τιμής των πιο φθηνών τσιγάρων και των λιγότερο καλής ποιότητας, ποιους αγγίζει; Αγγίζει τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, που είναι πολύ φθηνά συμβαδίζει πλέον με τις τιμές που έχει το προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λήψη των μέτρων -όπως είπα πριν- γίνεται για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς -γιατί η σύγκριση με το παρελθόν είναι πάντα σημαντική, αλλά και η σύγκριση με άλλους είναι, επίσης, σημαντική- ότι η επιβολή των ελαχίστων αυτών μέτρων προς την κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής, συγκρινόμενη με την επιβολή των μέτρων από το 1994 έως το 2004, είναι πραγματικά λογική ήπιας προσαρμογής. Εάν κανείς ανατρέξει στον κατάλογο των δεκάδων μέτρων, πραγματικά υπήρχε φοροκαταιγίδα. Έχετε καταλάβει συγκριτικά τι συνέβαινε στο παρελθόν και τι συμβαίνει τώρα. Έχω έναν μακρότατο κατάλογο από το 1994 έως τώρα, το θυμάστε; Είχαμε αυξήσεις δεκάδων φόρων και μάλιστα και αμέσων φόρων στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Και παρά ταύτα η οικονομία δεν ορθοπόδησε, λόγω των κακών χειρισμών που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς πήραμε μια δέσμευση και αυτή τη δέσμευση θα την τηρήσουμε. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να βγει από αυτό το οικονομικό τέλμα, στο οποίο μπήκε τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί δεν πάτε τρία χρόνια πριν; Γιατί λέτε από το 1994 και δεν πάτε από το 1990; Γιατί το 1990 @ 1993 νομίζω ότι επιβλήθηκαν τα πιο σκληρά μέτρα στην οικονομία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού με προκαλείτε, λοιπόν, να σας διαβάσω τον κατάλογο. Ορεξη να έχετε να γράφετε. Με το νόμο 2187 που κατατέθηκε στη Βουλή@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν έχουμε και εμείς τον κατάλογο των προηγούμενων τριών χρόνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο ρόλος σας είναι να τον βρείτε, αν θέλετε να αντιπολιτευθείτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993. Δεν έχω καμία αντίρρηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, δεν θέλω να αντιπολιτευθώ τίποτα. Ερώτηση κάνω ως δημοσιογράφος. Δεν είμαι πολιτικός για να αντιπολιτεύομαι ή να συμπολιτεύομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας διαβάσω μία σειρά μέτρων. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς είχατε απασχοληθεί και είχατε υποβάλει αντίστοιχες ερωτήσεις στους αντίστοιχους κυβερνητικούς εκπροσώπους, γι` αυτά τα δεκάδες μέτρα. Δεν θα τα μετρήσω, μπορώ όμως να σας τα δώσω αναλυτικά.

Το 1994:

Αυξήθηκαν αναδρομικά για το 1993 τα τεκμήρια των Ι.Χ. από 15% σε 30%.

Αυξήθηκε η φορολογία των τσιγάρων κατά 20%, αυξάνοντας κατά 50 δρχ. την τιμή τους.

Αυξήθηκε η φορολογία, κατά 10 δρχ. το λίτρο, στην αμόλυβδη και τη βενζίνη σούπερ.

Αυξήθηκε κατά 100% (διπλασιάστηκε) το ειδικό τέλος των πινακίδων κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων.

Για φόρους κληρονομιάς κ.λπ., τα αφήνω για να μη σας κουράζω.

Το 1995@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το 1990 @ 1993 πόσο αυξήθηκε ο φόρος στη βενζίνη; Θυμάστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, χαίρομαι όταν αναφέρεστε στις περιόδους διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όντως τότε μπήκαν οι βάσεις για σοβαρά πράγματα. Από τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες τότε ήταν ανένδοτο το ΠΑΣΟΚ -«μία μετοχή» θυμάστε ότι έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και όλο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ξεκίνησε τις ιδιωτικοποιήσεις με το στρεβλό τρόπο που τις έκανε- έως το ασφαλιστικό σύστημα. Το ότι έχουμε σήμερα ασφαλιστικό σύστημα οφείλεται σε εκείνη τη διακυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μου επιτρέπετε κάτι για την οικονομία της συζήτησης; Ναι, αλλά εσείς δεν είχατε πει ότι «θα βάλουμε λιγότερους φόρους από το ΠΑΣΟΚ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζω με τους φόρους του 1995.

Επεβλήθη η φορολόγηση με τα περίφημα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των επιτηδευματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών. Η φορολογία αυτή αύξησε τη φορολογία των συγκεκριμένων φορολογουμένων κατά 70% με τα γνωστά αποτελέσματα για την τύχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επεβλήθη για τους πλανόδιους μικροπωλητές ετήσιο εφάπαξ ποσό φόρου 50.000 δρχ. σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων και 75.000 δρχ. σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.

Αυξήθηκε σε 40% από 35% ο φόρος των ημεδαπών Ανωνύμων Εταιριών που δεν ήταν στο Χρηματιστήριο.

Θα αναφερθώ σε λίγους από τους φόρους του 1996:

Περιορίστηκε το ποσό της έκπτωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη @ το κοινωνικό σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ περιόρισε το 1996 το ποσό της έκπτωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- ως εξής: Οι δαπάνες νοσηλίων εξέπιπταν στο σύνολό τους επί προηγούμενων κυβερνήσεων, στις οποίες αναφερθήκατε, αν οι φορολογούμενοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10 εκατ. δρχ. και το 50% των δαπανών αυτών για το οικογενειακό εισόδημα από 10 @ 15 εκατ. δρχ.

Καταργήθηκε η έκπτωση για δικηγορικές αμοιβές που ήταν μέχρι 200.000 δρχ.

Καταργήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς του ποσού των δωρεών που έκανε κάποιος φορολογούμενος στα επόμενα δύο χρόνια.

Επεβλήθη φόρος 20% για τα ποσά των δωρεών και χορηγιών άνω των 100.000 δρχ.

Καταργήθηκε η μείωση του φόρου μέχρι 200.000 δρχ. για τις φορολογικές δηλώσεις ειλικρινών ελευθέρων επαγγελματιών, φορολογουμένων, καθώς και ανάλογη έκπτωση που ίσχυε και για απλούς ειλικρινείς φορολογούμενους.

Δεν τιμαριθμοποιήθηκε η φορολογική κλίμακα και δεν αυξήθηκαν ανάλογα και τα αφορολόγητα ποσά εισοδήματος.

Οι φόροι του 1997:

Αυξήθηκε στο 7,25%, από 6,25%, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αύξηση του ποσοστού αυτού προκάλεσε αύξηση της φορολογίας των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων έως και 40%.

Αυξήθηκαν τα τεκμήρια διαβίωσης και αυτοκινήτου από 10% έως και 13% σε σχέση με αυτά που ίσχυαν το 1996.

Αυξήθηκε το τεκμήριο της κατοχής μοτοσικλέτας ή τρίτροχου οχήματος 500 κυβικών σε 1 εκατομμύριο δρχ. από 800.000 δρχ. που ήταν.

Επεβλήθη φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία (Φ.Μ.Α.Π.).

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επιτρέψετε να φέρουμε έναν κατάλογο για τα χρόνια 1990 @ 1993 για να γίνει διάλογος, γιατί έτσι δεν γίνεται.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Θα απαντήσετε έτσι στον πολίτη αν σας ρωτήσει γιατί παίρνετε μέτρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε ερωτήσεις και δίνω απαντήσεις. Εκτός και αν θέλετε να μου κάνετε ερωτήσεις με σχόλια και να μην παίρνετε τις απαντήσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν σας ρωτήσαμε για το 1994-2004. Ρωτήσαμε για το 1990- 1993.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δώσατε αφορμή να αναφερθώ. Μίλησαν κάποιοι -και δη το ΠΑΣΟΚ- για «φοροκαταιγίδα και φορολαίλαπα».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αφήστε με να σας πω κάτι, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Απαντώ σε μία ερώτηση. Εάν δεν θέλετε ή δεν σας αρέσει η απάντηση, περιμένετε έως ότου ολοκληρώσω την απάντησή μου για να υποβάλετε την επόμενη ερώτηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η ερώτηση είναι για το 1990-1993, κύριε Εκπρόσωπε. Δεν είναι για το 1994-2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ενδιαφέρει τι έγινε από το 1994 έως το 2004, όταν επεβλήθησαν δεκάδες φόροι στον ελληνικό λαό; Μου κάνει εντύπωση ότι επιμένετε για τέταρτη φορά πως η ερώτηση είναι για το 1990-1993. Ακολούθησαν δέκα χρόνια, με μία κυβέρνηση η οποία επέβαλε δεκάδες φόρους -εδώ ζούμε, ξέρουμε πολύ καλά πόσους φόρους επέβαλε- και αντί να διορθώσει την οικονομία, την έφτασε σε τέτοια κατάσταση όπου έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παίρνει κάποια μέτρα -και μίλησα πολύ ανοιχτά, ειλικρινά, από καρδιάς γι` αυτά τα μέτρα- για να μπορέσει να διορθώσει όλα αυτά τα λάθη του παρελθόντος και εσείς μου λέτε τι έγινε το 1990-1993.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν σας λέω τι έγινε το 1990-1993. Μιλάτε για το 1994-2004. Εχει αποτιμηθεί στις εκλογές και το τι έγινε το 1994 και το τι έγινε το 2004 και έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό. Η δική μου ερώτηση είναι, γιατί, εφόσον αναφέρεστε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μηδενιστική η λογική σας, διότι η αποτίμηση στην οποία αναφέρεστε έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει και το αποτέλεσμα που άφησε πίσω της μια κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που μας άφησε τέτοια προβλήματα, ώστε να καλείται η επόμενη κυβέρνηση να τα λύσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα τα ξέρατε, κύριε Εκπρόσωπε. Ανατρέχω σε ομιλίες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε την εντύπωση ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με το να προσπαθεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα και να ανακαλύπτει συνεχώς σε συρτάρια και «κάτω από τα χαλιά» όλο και καινούργια προβλήματα;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τα ήξερε. Μα, τους φόρους που μας λέτε ότι έχουν επιβληθεί ή το τι έγινε, έχουν ανακοινωθεί δημοσίως, υπάρχουν στις εφημερίδες και έχουν αποτιμηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έλλειμμα ήταν 1,8% κατά τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, 6,1% κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση: 1,8% - 6,1%. Η διαφορά είναι περίπου 8 δις ευρώ. Τα 8 δις ευρώ είναι τεράστιο ποσό. Πρέπει να το ακούσει ο Ελληνας πολίτης και να το γνωρίζει. Τα 8 δις ευρώ δεν κρύβονται εύκολα κάτω από το χαλί. Με λογιστικές αλχημείες επί χρόνια, κρύφτηκαν αυτά τα χρήματα και ήταν χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα εσείς μιλούσατε για «κρυφό έλλειμμα». Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ελληνας φορολογούμενος τα πλήρωσε με αίμα και με ιδρώτα, με δεκάδες φόρους σαν αυτούς που σας ανέφερα και πολλούς άλλους, τους οποίους για την οικονομία της συζήτησης δεν αναφέρω. Και έρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει -για την αύξηση 1% του ΦΠΑ- για «φοροκαταιγίδα και φορολαίλαπα». Λίγη ντροπή πια στο ΠΑΣΟΚ!

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω μια απορία, η οποία ξεκίνησε από τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, συνεχίστηκε σήμερα από την ενημέρωση που έχω από τις εφημερίδες και φτάνει μέχρι αυτή τη στιγμή που μας ενημερώνετε. Βλέπω μια σιγουριά και μια ευχέρεια θα έλεγα, η οποία με πείθει μεν, αλλά με βρίσκει διαφοροποιημένο από το χθες. Τι άλλαξε σήμερα που η κυβέρνηση κατεβαίνει με αυτά τα όπλα και με αυτή την επιχειρηματολογία για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι όλη αυτή η ήπια προσαρμογή φορολογίας που κάνατε σήμερα, μέχρι πότε θα πάει για να μπορέσει ο ελληνικός λαός αύριο να πιστεύει ότι θα σταματήσει αυτή η ήπια προσαρμογή φόρων και θα βρει ο ελληνικός λαός κάποια στιγμή το δρόμο του. Δηλαδή, να πάρει αυξήσεις ή να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική όλων των χρόνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχει, ήδη, ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Πρωθυπουργό, αλλά και από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών χθες, υπάρχει μπροστά μας μια κρίσιμη διετία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο έλλειμμα. Πρέπει, σε αυτή τη διετία, να εξευρεθούν εκείνα τα χρήματα που αποτελούν -όπως είπα και προηγουμένως- το συνολικό ποσό του ελλείμματος που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε μια πολιτική, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η πολιτική στα επόμενα δύο χρόνια θα αποφέρει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε κάτω από το 3% στο έλλειμμά μας επί του ΑΕΠ.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Η νέα διακυβέρνηση χρησιμοποιεί επιχειρήματα του χθες. Θέλω να πω ότι από την καμένη γη του @81, μέχρι την καμένη γη του 2004 κάποιος φταίει. Εφταιγαν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς για 50 χρόνια, μετά έφταιγε το ΠΑΣΟΚ, μετά ο Μητσοτάκης, τώρα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι πολίτες σε τι φταίνε; Διότι αυτοί καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο. Διότι τα μέτρα της έμμεσης φορολογίας πλήττουν τους ασθενέστερους. Πάει το ποτό, πάει το τσιγάρο, πάει το ένα, πάει το άλλο. Ως πότε τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων θα αποτελούν άλλοθι για τις επόμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να βάζουν φόρους; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, η λέξη «άλλοθι», την οποία χρησιμοποιήσατε, είναι σαν να εννοεί ότι κάποια κυβέρνηση θέλει να πάρει κάποια μέτρα να αυξήσει το ΦΠΑ εν προκειμένω, στους έμμεσους φόρους για τα ποτά και τα τσιγάρα. Δεν ισχύει αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι ευχάριστη η θέση καμίας κυβέρνησης, είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε του ΠΑΣΟΚ, να προσπαθεί να λύσει οικονομικά προβλήματα. Το ερώτημα, όμως, είναι αν η μία κυβέρνηση προσπαθεί πραγματικά να τα λύσει, σεβόμενη το χρήμα του Ελληνα πολίτη, ενώ η άλλη κυβέρνηση, αυξάνοντας με πολλούς φόρους τα έσοδα του κράτους, αντί να λύσει τα προβλήματα, τα μεγάλωσε. Και τα μεγάλωσε, γιατί υπήρξαν πολλές σπατάλες σε αυτό τον τόπο. Και είναι γνωστό ότι υπήρξαν σπατάλες. Δεν είναι λίγο όταν μέσα σε έναν Προϋπολογισμό μπορεί μια νέα κυβέρνηση να προϋπολογίσει έσοδα 3,5 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ από δαπάνες του κράτους. Εμείς, λοιπόν, ήρθαμε με μία λογική: Πρώτα απ` όλα, να δείξουμε με το παράδειγμά μας ότι ξεκινάμε από τους εαυτούς μας. Δηλαδή, ότι ξεκινάμε από τη διοίκηση του κράτους, μιας και αυτή η κυβέρνηση εξελέγη από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσει τη χώρα. Όταν, λοιπόν, δεν δώσεις πρώτος το παράδειγμα -και το δίνουμε το παράδειγμα- ο Ελληνας πολίτης δεν θα πιστέψει ποτέ ότι ενδιαφέρεσαι στα σοβαρά να λύσεις τα προβλήματα. Βεβαίως, όπως είπατε κι εσείς, ο Ελληνας πολίτης θα αναρωτηθεί. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στους Ελληνες πολίτες, ότι έχετε ακούσει και άλλους Πρωθυπουργούς να σας λένε το ίδιο πράγμα. Αυτό δεν το έχει πει κανένας άλλος Πρωθυπουργός. Και δεσμεύθηκε με την κυβέρνηση ότι θα προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα. Το οικονομικό επιτελείο εισηγήθηκε αυτά τα μέτρα που έλαβε συνολικά η κυβέρνηση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα του ελλείμματος. Δεν είναι μέτρα τα οποία τα παίρνει κάποιος στην τύχη. Τα πήραμε με πολύ μελέτη, κόπο και πόνο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι αυτό το πρόβλημα κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, πέρα από τον εύκολο δρόμο, δηλαδή ανεβάζοντας το ΦΠΑ, τα τσιγάρα, τα ποτά, πράγματα που είχαν κάνει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το ίδιο επιχείρημα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας απέδειξα προηγουμένως, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έκαναν πολλά περισσότερα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εστω σε μεγαλύτερο βαθμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μιλάμε για 60 με 70 φόρους που επηρέαζαν άμεσα την τσέπη του Ελληνα πολίτη και οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εσείς δεν είχατε πει ότι θα έρθουμε να βάλουμε λιγότερους φόρους. Δεν υπήρχε ένας άλλος δρόμος για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, χωρίς να πληρώσει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λιγότερο σκληρός δρόμος που επελέγη ήταν αυτός. Ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μπορείτε να μου πείτε, εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου της Κομισιόν για τη διεύρυνση, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία έως τις 3 Οκτωβρίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι γνωρίζω, η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι, δια επιστολής της στην Κομισιόν, θα υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας. Εξάλλου, στην υποχρέωση αυτή έχει δεσμευτεί από τις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Προεκλογικά, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούσαν για εξοικονόμηση 10 δις ευρώ από δημόσιες σπατάλες. Αρα, είστε πολύ πίσω από τους στόχους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπολογίσουμε ότι στον πρώτο χρόνο ο Προϋπολογισμός μιλά για 3,5 με 3,7 δις ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι στη διάρκεια των τεσσάρων Προϋπολογισμών της τετραετίας είμαστε εντός και παραπάνω από τους στόχους μας. Απλά, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτό ήταν έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επ` αυτού, θέλω να σας πω ότι στις δημόσιες σπατάλες είναι οι δημόσιοι μισθοί, είναι οι συντάξεις και οι δημόσιες επενδύσεις. Τι από όλα θα κόψετε; Ποιες άλλες είναι οι δημόσιες δαπάνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είδατε, εξοικονομούνται χρήματα στον Προϋπολογισμό, χωρίς να χρειαστεί να κοπεί τίποτα από όλα αυτά που λέτε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κόπηκαν οι δημόσιες επενδύσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά από σπατάλες που είχαν γίνει και αγορές -οι οποίες είναι από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες- για τις οποίες η κυβέρνηση έλαβε ήδη απόφαση και τις έκοψε. Δεν είναι λίγο αυτό. «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Πολλά τέτοιου είδους κονδύλια από το Δημόσιο, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που κόπηκαν φέτος για πρώτη φορά, ήταν κονδύλια τα οποία φαίνεται ότι δεν χρειάζονταν να είναι τόσο υψηλά. Μπορούσε, δηλαδή, να τα καταφέρει το Δημόσιο με λιγότερα χρήματα. Αρα, είμαστε εντός του στόχου και ίσως και παραπάνω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τον πληθωρισμό με την αύξηση των έμμεσων φόρων; Επίσης, επειδή μιλάτε για μια δύσκολη διετία, σας υπενθυμίζω ότι στην Πορτογαλία, η οποία πέτυχε τους στόχους της ως προς το έλλειμμα, κινδυνεύει να μπει υπό επιτήρηση, γιατί ακριβώς μόλις πέτυχε το στόχο της, ξεκίνησε η επιδείνωση των δεικτών. Αρα, χρειάζεται και μια προσπάθεια διατήρησης των στόχων. Πώς είστε σίγουρος ότι στη διετία θα τελειώσει αυτή η σκληρή ήπια προσαρμογή ή όπως θέλετε πείτε την;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για το πώς θα μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%. Γιατί αυτό είναι μια προσπάθεια των περισσότερων χωρών, όπως γνωρίζετε. Βεβαίως, έχετε δίκιο ότι στην οικονομία μία απόφαση μπορεί να λειτουργήσει στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων και να επηρεάσει κάποιον άλλο δείκτη. Γίνεται, λοιπόν, έντονη προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αναφέρατε.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Έχουμε τα εξής δεδομένα: Πρώτον, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Δεύτερον, εσείς χθες αποφασίσατε την αύξηση της φορολογίας κάτι που σημαίνει και παράλληλη αύξηση των τιμών. Εδώ θα χρησιμοποιήσω και την παροιμία που λέει ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» για να σας πω ότι ένα παρόμοιο κλίμα έχει ήδη αρχίσει, από χθες, να διαμορφώνεται στην αγορά και πιο συγκεκριμένα από τους ίδιους τους κατόχους των προϊόντων. Το κλίμα αυτό έχει να κάνει με στρογγυλοποιήσεις των τιμών και παράπλευρες αυξήσεις που ενδεχομένως να είναι πέρα από τις ήδη εξαγγελθείσες και αιτιολογημένες. Γίνεται λόγος ακόμη και για ένα κλίμα φοροδιαφυγής. Εσείς έχετε κάποιο σχέδιο δράσης και παρέμβασης στην αγορά με στόχο την αποτροπή τέτοιων φαινομένων; Εκτιμώ πως κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει διαφανεί ούτε μέσα από τις δικές σας δηλώσεις ούτε από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη χθες. Έστω να δοθεί κάτι σχετικό από πλευράς κυβέρνησης ως μήνυμα στην αγορά και να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στην αγορά είναι ότι πρέπει να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα. Σημασία έχει ότι ήδη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, εντείνονται οι έλεγχοι. Οι ποινές είναι πάρα πολύ αυστηρές για όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν, όπως είπατε, αυτή την μοναδιαία αύξηση του ΦΠΑ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι δίνετε το παράδειγμα. Σε αυτό εντάσσεται προφανώς και η διοίκηση του ΟΣΕ η οποία έδωσε ως μπόνους το επταπλάσιο των μισθών σε γαλάζια στελέχη που έχουν αναλάβει προσφάτως θέσεις στον Οργανισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν τα πράγματα είναι όπως τα λέτε. Ωστόσο θα ρωτήσω το αρμόδιο Υπουργείο, εάν και εφόσον ισχύει αυτό που λέτε εσείς, να μας δώσει μια απάντηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου νωρίτερα είπατε πως για τα τσιγάρα, οι τιμές, πλέον, συμβαδίζουν με αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: οι μισθοί του έλληνα πολίτη συμβαδίζουν με τους αντίστοιχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια μας. Να συμβαδίσουν οι μισθοί του έλληνα πολίτη με τους αντίστοιχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας θυμίζω ότι οι εκθέσεις του παρελθόντος, με την πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και από εκθέσεις διοικητών τραπεζών -οι διοικητές αυτοί δεν ήταν της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας αφού δεν ήταν κυβέρνηση τότε- μιλούσαν για σύγκλιση σε 75 χρόνια. Η προσπάθειά μας είναι στην κατεύθυνση του να γίνει η σύγκλιση αυτή πολύ γρηγορότερα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε για εξοικονόμηση του ποσού των 10 δις ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Νομίζω ότι ήταν προεκλογική σας υπόσχεση για 10 δις ευρώ ετησίως αν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία αμφισβήτησε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έλεγε ότι στην Ελλάδα από σπατάλες στο δημόσιο τομέα και από διαδικασίες διαφθοράς και διαφάνειας, χάνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 10 δις ευρώ. Εμείς λοιπόν κάνουμε μια προσπάθεια να κερδίσουμε τα χαμένα χρήματα. Έχουμε ήδη νοικοκυρέψει αρκετά τη δημόσια διοίκηση στα οικονομικά της μεγέθη έτσι όπως προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό του 2005. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που ήθελα να σας πω προηγουμένως είναι ότι όλα αυτά που λέγατε τη στιγμή εκείνη για το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πολύ καλά αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα αν τα λέγατε σε εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν είμαστε εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ούτε και απολογητές του. Είμαστε δημοσιογράφοι, ορισμένοι εξ ημών κάναμε την ίδια κριτική στο ΠΑΣΟΚ για φορομπηχτική και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική και σήμερα ελέγχουμε την κυβέρνησή σας τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά της όσο και ως προς τη συνέπεια λόγων και έργων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι με αδικείτε. Εγώ αναφέρθηκα, με αφορμή ερώτησης συναδέλφου σας, στα όσα άκουσα να λέγονται από το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι θα μου επιτρέψετε να έχω το δικαίωμα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σχολιάζω, ακόμη και αν δεν με ρωτήσατε ευθέως όπως κάνετε μερικές φορές, την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι συνεπώς κανενός είδους προσωπική αιχμή σε κανένα δημοσιογράφο. Όπως είπα και στην αρχή και εν συνόλω και κατά μονάδα, σέβομαι τον κάθε δημοσιογράφο, το επάγγελμά του και το λειτούργημά του.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εάν αναφέρεστε στη δική μου ερώτηση, δεν έχει καμία σχέση με την κριτική του ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε καμία συγκεκριμένη ερώτηση. Αφορμή από ερώτηση μπορεί να δοθεί και να απαντήσει ο κάθε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ότι όταν παλαιότερα ρωτούσαμε τους οικονομικούς Υπουργούς από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι για την κάλυψη του ελλείμματος και για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών, απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο: Μέσα από τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Προφανώς οι οικονομικοί Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης δεν τι πέτυχαν ή δεν το πέτυχαν στο βαθμό που είχαν υπολογίσει, που είχε υπολογίσει η κυβέρνησή τους. Ένα δεύτερο ερώτημα που θέλω να προσθέσω είναι ότι αν δεν απατώμαι, σήμερα με τα δικά σας στοιχεία, το έλλειμμα για το 2003 ήταν στο 4%. Για το 2004 το έλλειμμα αυτό αυξήθηκε στο 6%. Αυτή η διαφορά αύξησης του 2% προσετέθη επί δικής σας θητείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είχαμε πει είναι ότι προϋπολογίζεται το έλλειμμα να είναι σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που μας έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Οπως σας είπα λίγο πιο πριν -και έχει ειπωθεί και από άλλους παράγοντες της κυβέρνησης- δεν περιμέναμε ότι θα είναι στο 6,1% όπως τελικώς έφτασε να είναι. Είναι δηλαδή πενταπλάσιο από αυτό που μας είχε πει ότι θα είναι, το ΠΑΣΟΚ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που ρώτησα εγώ και διορθώστε με αν δεν είναι σωστό το στοιχείο, νομίζω, ότι σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία, αυξήθηκε κατά 2% επί δικής σας κυβερνήσεως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Η απογραφή όταν τελείωσε, στις αρχές του μήνα, έδειξε -και αυτό ανακοινώθηκε επισήμως και εδώ και στις Βρυξέλες- έλλειμμα ύψους 6,1%. Έως ένα σημείο -δηλαδή τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τα στοιχεία που είχαμε τότε- το έλλειμμα εμφανιζόταν να είναι γύρω στο 4%. Έκτοτε βρίσκαμε διαρκώς «μαύρες τρύπες». Βρίσκαμε διαρκώς λογαριασμούς που δεν είχαν υπολογιστεί στους Προϋπολογισμούς. Άρα λοιπόν όταν τελείωσε, είχαμε πια και την οριστική εικόνα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι μας περιμένει μια δύσκολη διετία. Αφού λοιπόν παρέλθει αυτή η διετία, η κυβέρνηση σκοπεύει να γυρίσει σελίδα και να μην καταλήγει στο «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ»; Αυτό κρίθηκε. Φαντάζομαι ότι αν συνεχίσετε να το επικαλείστε μπορεί κάποια στιγμή να κουράσει τους Έλληνες πολίτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έτσι το αντιλαμβάνεστε, τότε το αντιλαμβάνεστε λάθος. Όπως είπα και προηγουμένως, απάντησα σε ερωτήματα τα οποία μου έδωσαν την αφορμή να αναφερθώ στα όσα άκουσα να λέγονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όταν λοιπόν, ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα επί δέκα χρόνια, επισώρευσε τα προβλήματα, επιβάλλοντας δεκάδες φόρους και άφησε ένα τεράστιο έλλειμμα στους Έλληνες πολίτες -γιατί δεν φαντάζομαι να αμφισβητεί κανείς το μεγάλο έλλειμμα που άφησε πίσω του σήμερα, ούτε οι ίδιοι από το ΠΑΣΟΚ το αμφισβητούν, ήρθαν η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat επισήμως και το είπε- είπα και επαναλαμβάνω και θα το λέω στο διηνεκές δεν δικαιούται να ομιλεί για φοροκαταιγίδα, όπως άκουσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε με την επιβολή του 1% στο ΦΠΑ και των εμμέσων φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα. Θα το επαναλάβω: Καμία κυβέρνηση, σε όποιον χώρο και να ανήκει, δεν είναι ευχαριστημένη με το να αναγκάζεται να πάρει κάποια μέτρα τέτοιου είδους. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα είναι ευχαριστημένες με το να δίνουν στους πολίτες του κράτους που κυβερνούν, όσο περισσότερα γίνεται. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις τρύπες αυτές του παρελθόντος. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα στην Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους εταίρους μας για την ισχυρή οικονομία της χώρας μας, με έργα και όχι με λόγια και ταυτοχρόνως να επιβαρυνθεί κατά το λιγότερο δυνατό ο Έλληνας πολίτης με παράλληλες ενέργειες όπως ενίσχυση των επενδύσεων, τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, με εξεύρεση νέων κεφαλαίων και θέσεων εργασίας έτσι ώστε να μπορέσει να ζήσει σε καλύτερο περιβάλλον. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι -εδώ ζω κι εγώ- ότι οι Έλληνες πολίτες αναρωτιούνται αυτό που είπε ο συνάδελφός σας προηγουμένως: «Μα επιτέλους ως πότε κι εγώ θα καλούμαι να θυσιάζομαι και να πληρώνω σπασμένα προηγούμενων κυβερνήσεων». Αυτή η κυβέρνηση έχει μια τεράστια διαφορά από την προηγούμενη: Δεν έκρυψε τίποτα, προσπάθησε με τον διαυγέστερο τρόπο να κάνει τον Έλληνα πολίτη να κατανοήσει το πρόβλημα. Γνωστοποίησε το πρόβλημα και με αριθμούς και με χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στα δύο αυτά χρόνια, όταν θα λήξει το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα το έχουμε αντιμετωπίσει στο μεγαλύτερο ποσοστό του. Θα έχουμε καταφέρει δηλαδή να κατεβάσουμε το έλλειμμα στα όρια που επιβάλει η συμφωνία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΧΙΩΤΗΣ: Και όταν μειωθεί το έλλειμμα να υποθέσουμε ότι αυτοί οι νέοι φόροι που επέβαλε χθες η κυβέρνηση θα αρθούν; Διότι μόνος σας κάνατε μια καταγραφή μιας φορολογικής καταιγίδας όπως τη χαρακτηρίσατε επί ΠΑΣΟΚ την οποία όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να αξιοποιεί για να μαζεύει έσοδα. Εφόσον λοιπόν κατορθώσατε και πιάσατε τους στόχους που έχετε θέσει, θα αρχίσετε να αποκλιμακώνετε την φορολογία στον πολίτη ή απλώς θα συνεχίσετε να εισπράττετε έσοδα για νέες παροχές δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα και να μην επιβαρύνεται περισσότερο ο Έλληνας πολίτης είναι η γενική μας προσπάθεια. Θα διαφωνήσω με αυτό που είπατε ότι συνεχίζουμε στη λογική αυτή. Ούτε στη λογική αυτή συνεχίζουμε ούτε στη λογική όλων των φόρων. Αφαιρέσαμε ή δεν αφαιρέσαμε το ΛΑΦΚΑ; Μειώθηκαν ή όχι οι φορολογικοί συντελεστές; Χθες δεν κάναμε ολόκληρη συζήτηση εδώ σ` αυτή την αίθουσα και μιλήσαμε διεξοδικά για τους φορολογικούς συντελεστές;

ΧΙΩΤΗΣ: Για τις επιχειρήσεις συζητήσαμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα οι επιχειρήσεις είναι αυτές που παρέχουν θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που ωφελήθηκαν στην πλειοψηφία τους. Προηγουμένως σας διάβασα στοιχεία που απεδείκνυαν ότι η φορολογία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε από το 1995 και εντεύθεν κατά 70%. Και ήρθε η κυβέρνησή μας και τη μείωσε από το 35% στο 25%. Και εσείς λέτε ότι συνεχίζουμε αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 March 2005 - 15:05:10 UTC