Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη.

Στις 17:30 θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα εγκαινιάσει τα εκεί γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να σας επισημάνω την προσοχή σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και αναφέρεται σε δύο νέα προγράμματα επιχορήγησης, συνολικά 11.000 νέων θέσεων εργασίας, για το 2005, από τον ΟΑΕΔ. Είναι 11.000 νέες θέσεις εργασίας, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, σε δύο πολύ σημαντικά προγράμματα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τα οποία θα ενισχύσουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Και με αφορμή αυτό, επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμα: Προχθές, ο Πρωθυπουργός -γιατί έχει γίνει πολλή συζήτηση σ` αυτή την αίθουσα και γι` αυτό το θέμα που θα πω- ανέφερε στην ομιλία του 30 προτάσεις για επενδυτικά προγράμματα, ως αποτέλεσμα του αναπτυξιακού νόμου. Μέσα σε μία μέρα ουσιαστικά -χθες και σήμερα το πρωί- είχαμε ακόμα 7 προτάσεις που κατετέθησαν για επενδυτικά προγράμματα, με αφορμή το νέο αναπτυξιακό νόμο. Είναι προτάσεις που αναφέρονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενισχύουμε όσο γίνεται περισσότερο, με πιο δυναμικό τρόπο, τον ανταγωνισμό, τη μικρομεσαία επιχείρηση, γιατί αυτό ενισχύει και περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Παρά το γεγονός ότι χθες εσείς δεν αναγνωρίσατε ην ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για το θέμα του βασικού μετόχου και την εξέλιξη που πήρε, σήμερα δύο Υπουργοί δεν συμμερίστηκαν τη δική σας εκτίμηση. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο κ. Χρήστος Φώλιας σε συνεντεύξεις τους στο ραδιόφωνο του Alpha επισήμαναν πολιτικές ευθύνες. Όπως θυμάμαι πρόχειρα να σας πω, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν μπορούσαμε να πάμε σε αυτόν τον πόλεμο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε αυτή τη μάχη αν δεν είχαμε διασφαλίσει συνεργασία από άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η χθεσινή απάντησή μου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι είπα χθες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μου έχει μείνει μια απορία από τη χθεσινή επιστολή και σε σχέση με την τελευταία παράγραφο της επιστολής. Αν υποθέσουμε ότι ένας επιχειρηματίας που έχει αποκλειστεί από τη διεκδίκηση ενός έργου, με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθεί, δηλαδή να του επιστραφούν χρήματα, να ακυρωθεί το έργο, να έχουμε πρόβλημα με τα κονδύλια; Και δεν μιλώ για αναδρομική ισχύ, μιλώ για τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μιλούσα για κίνδυνο, θα έλεγα αυτό που είπα και χθες: Προσπαθούμε να μη δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Όπως σας είπα και χθες, το να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πηγαίνει στο «από εδώ και πέρα». Γιατί το «από εδώ και πέρα» είναι κάτι το οποίο είναι πολύ εύκολα προβλέψιμο από τη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε τη θέση που σας γνωστοποίησε από ημερών ο Πρωθυπουργός, για την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου, θέση την οποία επανέλαβα χθες στις δηλώσεις μου. Το να μη χαθούν χρήματα έχει να κάνει με διαδικασίες που είναι εν εξελίξει από τον εν ισχύ νόμο, τον Ν. 3021. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Όσον αφορά στο τεχνικό ή νομικό ερώτημα, δεν μπορώ να το απαντήσω. Προσπαθούμε, όμως, να αποτρέψουμε κάθε τέτοια πιθανότητα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ίσως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνεται μια προσπάθεια. Θα μου επιτρέψετε να μην πω περισσότερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή στο δίλημμα ανάμεσα στην απώλεια κονδυλίων και στην υπεράσπιση του Συντάγματος και του εθνικού συμφέροντος όπως έλεγε παλιότερα η κυβέρνηση, η κυβέρνηση επιλέγει να υπερασπιστεί κάποια λίγα ευρώ, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι είναι δύο δρόμοι πάνω στους οποίους πρέπει να βαδίσουμε. Και οι δύο δρόμοι έχουν ακριβώς τον ίδιο τίτλο: Εθνικό συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον για την υπεράσπιση του Συντάγματος που είναι η διαρκής υποχρέωσή μας και το εθνικό συμφέρον να μη χαθούν χρήματα, γιατί είμαστε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν έχει την ευκαιρία να χάσει ούτε ένα ευρώ από κονδύλια που στηρίζουν κοινοτικά έργα. Άρα λοιπόν, το εθνικό συμφέρον βαδίζει σε δύο δρόμους. Η προσπάθειά μας είναι αυτοί οι δύο δρόμοι, όπως είπα και χθες, να ταυτιστούν κάποια στιγμή. Δεν αφιστάμεθα ούτε του ενός, ούτε του άλλου. Άρα δεν υφίσταται δίλημμα, όπως το θέσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής, αν πιστέψουμε τίτλους φιλοκυβερνητικών εφημερίδων είναι ότι στους «νταβατζήδες» των Βρυξελλών πληρώνουμε έναν φόρο υποτέλειας και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να πιστέψετε όποιους τίτλους θέλετε. Σας λέω ποια είναι η επίσημη κυβερνητική θέση και ποια είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται- πέραν των όσων σας είπα- και στην αλληλογραφία που υπάρχει με την Κομισιόν και βεβαίως στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε ο κ. Meadows, επισημαίνοντας την πιθανότητα να μην δοθούν επιχορηγήσεις σε κοινοτικά έργα εφόσον υπάρξουν προβλήματα με τον επόμενο νόμο, τον Ν. 3310, ή με τον προηγούμενο νόμο ο οποίος είναι σε ισχύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες κληθήκατε να σχολιάσετε τις δηλώσεις Οζκιόκ οι οποίες πράγματι είναι πολύ προκλητικές και για την Ελλάδα, το Αιγαίο και για την Κύπρο και μάλιστα κάνει σαφή δήλωση ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ήθελα σήμερα το σχολιασμό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι τοποθετήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αφορούν τις πολιτικές ηγεσίες και εκφράζονται από τις πολιτικές ηγεσίες. Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις έγιναν από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και δεν επιθυμώ να τις σχολιάσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση την οποία διατυπώνεται, και διατυπώνεται πιο συγκεκριμένα σήμερα στο κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» σχετικά με τη διακομματική συνεννόηση προκειμένου να κατατεθεί κάποιος καινούριος νόμος για το ζήτημα της διαπλοκής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε καλέσει πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει λέγοντας ότι αφορούν το βασικό μέτοχο ήταν γενικές και αόριστες, αφορώσες πολλά άλλα πράγματα εκτός του βασικού μετόχου. Αν λοιπόν, υπάρχει η οποιαδήποτε πρόταση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είτε είναι σε επίπεδο απλής πρότασης, είτε σε επίπεδο πρότασης νόμου, δεν έχει παρά να τις καταθέσει, ώστε να δούμε αν πραγματικά αυτά τα οποία λέει στα λόγια, τα εννοεί και στην πράξη. Θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά -το επισήμανα στη Βουλή και εγώ και οι συνάδελφοί μου κ. Παυλόπουλος και κ. Παπαληγούρας- ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είχαν κάνει συγκεκριμένες, σαφείς προτάσεις εντός της συζητήσεως της Επιτροπής και της Ολομέλειας της Βουλής, πολλές εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν σας ρωτώ για το αν έχει το ΠΑΣΟΚ πρόταση. Ρωτώ αν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να καλέσει και το ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπα κόμματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά τις καλές προθέσεις και υμών και της κυβέρνησης διαδικαστικά παρατηρούμε ότι η πορεία του νόμου για το βασικό μέτοχο δεν ήταν επιτυχής τουλάχιστον μέχρι τώρα. Επειδή είστε ένας εκ των τριών συντακτών του νομοσχεδίου, αισθάνεστε την ανάγκη να παραιτηθείτε τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παραιτείται κανένας από έναν αγώνα, ο οποίος είναι αγώνας για τη διαφάνεια. Και δεν πρέπει να παραιτείται κανένας, γιατί το μήνυμα, που θα έδινε τότε στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που έχουν πιστέψει στον αγώνα αυτό του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα ήταν αρνητικό. Θέλω να επισημάνω -και παρακαλώ σημειώστε και αυτό ως συμπληρωματικό στοιχείο της απάντησής μου- ότι ο αγώνας για τη διαφάνεια γίνεται με πολλούς τρόπους. Mε το νόμιμο τρόπο που εμείς επιδιώξαμε, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, τον φτάσαμε σε ένα σημείο. Από το σημείο αυτό και πέρα, εάν υπάρξουν η οποιαδήποτε ανάγκη να βρεθεί αυτό που αποκαλέσαμε κοινό τόπο, που σημαίνει, αν χρειαστεί να γίνει η οποιαδήποτε μικρή αλλαγή του νόμου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει έτσι ώστε να μην αποστεί κατά κεραία από την υπόθεση της καταπολέμησης της διαπλοκής. Πιστεύουμε ότι συμπληρωματικά -αυτό το είπα και χθες- λειτουργούν και άλλοι νόμοι που έφερε αυτή η κυβέρνηση: Η ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών και ο νόμος που έφερε το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Σουφλιάς για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου. Ο αγώνας για τη διαφάνεια είναι διαρκής. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτό το πολιτικό μήνυμα στον Έλληνα πολίτη. Να υιοθετήσει αυτό το πολιτικό μήνυμα. Και υιοθετήθηκε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, πριν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικό μια κυβέρνηση να μην παραιτηθεί με την πρώτη δυσκολία. Επιτρέψτε μου, επίσης, να επισημάνω ότι μιλάμε ουσιαστικά για μια αντιπαράθεση, διαβούλευση, διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τον προηγούμενο νόμο, γενικότερα τη δική μας νομοθεσία και το Σύνταγμά μας. Και να μην επαναλάβω και πάλι τα περί του Συντάγματός μας, γιατί τα εξάντλησα και χθες και σήμερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση στα όσα είπατε: Κανείς δεν αντιλέγει και για τη φιλοσοφία και για το σθένος της κυβέρνησης να υπερασπιστεί όλα αυτά που αναφέρατε. Το ειδοποιό στοιχείο είναι μήπως τυχόν μια άλλη κυβερνητική ομάδα, ενδεχομένως, να είχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από το υπάρχον; Εκεί είναι το πρόβλημα. Δηλαδή, μήπως η συγκεκριμένη τριανδρία δημιούργησε ένα νομικό κατασκεύασμα, το οποίο ενδεχομένως να είναι χειρότερο από κάποιο άλλο που θα το έκανε μια άλλη πιο εξειδικευμένη ομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συγκεκριμένοι τρεις υπουργοί -γιατί εγώ δεν θα μιλήσω για τριανδρία- έφεραν ένα νομοσχέδιο το οποίο βεβαίως το έχετε, το γνωρίζατε όλοι από την αρχή και έγινε νόμος του κράτους. Εκείνο που θέλω να επισημάνω και πάλι -και εδώ υπάρχει μια λεπτή διαφορά- είναι: Ο νόμος αυτός είναι πολύ πιο αυστηρός από τον προηγούμενο. Ωστόσο, και στον προηγούμενο νόμο στον οποίο υπήρχαν πολλά παράθυρα, όπως είχαμε καταγγείλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αντιρρήσεις. Είχε αντιρρήσεις, γιατί υπάρχει το μείζον ζήτημα ότι διαφωνεί η Κομισιόν με το άρθρο14.9 του Συντάγματός μας. Άρα, λοιπόν, όταν έχουμε μια βασική συζήτηση για το 14.9, για το Σύνταγμά μας, δεν είναι ο νόμος αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι κυρίως η διαφορετική αντίληψη που έχουμε εμείς στην Ελλάδα, με βάση το Σύνταγμα που ψηφίσαμε, και η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, γι` αυτό το συγκεκριμένο άρθρο και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή στον τόπο μας. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα του 3310. Είναι θέμα συνολικά της νομοθεσίας και πάνω από όλα είναι θέμα του Συντάγματός μας. Και αυτό το Σύνταγμα θα το υπερασπιστούμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με την έννοια αυτή τι θα υπερασπιστείτε το Σύνταγμα, όταν η Βουλή προχθές επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο είναι παραπάνω από το δικό μας Σύνταγμα. Τι θα υπερασπιστείτε, δηλαδή; Δεν κατάλαβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το παραπάνω ή το παρακάτω είναι μια δική σας κρίση. Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι να μιλήσουν γι` αυτό. Στο ερώτημά σας, όμως, έχω ήδη απαντήσει και χθες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας άκουσα και χθες γι` αυτό και επανέρχομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφέρατε και σήμερα δύο φορές την έννοια του κοινού τόπου. Μπορείτε να μας πείτε αν η κυβέρνηση έχει στο περίπου προσδιορίσει το περιεχόμενο της έννοιας αυτής στο ζητούμενο που είναι η διαπλοκή και αν ναι ποιο είναι αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου ζητάτε να σας πω αν θα γίνουν αλλαγές και τι είδους αλλαγές θα είναι αυτές, σας λέω ότι αν δεν έχουμε την απάντηση της Κομισιόν επί του θέματος, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν πολύ πρόχειρο, αδόκιμο, αλλά και λάθος διαπραγματευτικά απέναντι στην Κομισιόν να πω οτιδήποτε τώρα. Γιατί η Κομισιόν μπορεί να έχει τροποποιήσει κάποια από τα σημεία των απόψεών της με βάση την απάντηση που στείλαμε προ ολίγων ημερών.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της, εκτός από τους συμβασιούχους και στους αγρότες. Και έχει καταγγείλει ότι η ρύθμιση για τα πανωτόκια τελικά καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η αντιπολίτευση εκ του προχείρου, πολλές φορές, κάνει ανακοινώσεις. Αυτό το έχουμε διαπιστώσει συχνά-πυκνά, το διαπιστώνουν και όσοι μπορεί να μελετήσουν σε βάθος τα θέματα. Παρατηρείται μια γενικότερη διαστρέβλωση. Αναφέρω ενδεικτικά ένα παράδειγμα που αναφέρεται στα πανωτόκια και καταγράφηκε στις εφημερίδες. Διάβασα χθες, λοιπόν, ότι σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, επί 38.000 δανείων με πανωτόκια υποβλήθηκαν 2.500 αιτήσεις για ρύθμιση. Από αυτές, έγιναν δεκτές περίπου 1.650. Ήτοι ποσοστό 4,3%, σημειώνει η εφημερίδα. Προσέξτε τη διαστρέβλωση: Επί 38.000 δανείων με πανωτόκια, υπήρξαν 2.500 αιτήσεις. Από αυτές τις 2.500 αιτήσεις έγιναν δεκτές προς ρύθμιση οι 1.650 περιπτώσεις. Και σημειώνει: ποσοστό 4,3%. Δεν είναι 4,3%. Το ποσοστό είναι πάνω από 60%. Το ποσοστό 4,3% μπορεί να είναι ενδεχομένως επί των 38.000 δανείων. Αλλά λύνεις το πρόβλημα επί των αιτήσεων που έχεις. Όχι γενικώς. Αν, δηλαδή, στην παραλιακή Αθηνών-Σουνίου υπάρχουν 50 αυθαίρετα, δεν λες ότι κατεδάφισαν τα 50 αυθαίρετα και το ποσοστό επί των 50 αυθαιρέτων που κατεδαφίστηκαν είναι επί του συνολικού αριθμού των κατοικιών που βρίσκονται νομίμως στην παραλιακή. Λες ότι αν είναι 50 και κατεδαφιστούν τα 50 ή τα 25 έχεις φτάσει στο 50% της προσπάθειάς σου ή στο 100%. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι η πολλοστή φορά που γίνεται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης των αποτελεσμάτων των δικών μας πολιτικών. Τα αποτελέσματα αυτά, όμως, φτάνουν στους πολίτες και τα γνωρίζουν πολύ καλά. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν σίγουρα ρυθμίσεις που μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί ότι χρειάζονται μια επιπλέον βελτίωση. Στα πανωτόκια, εν προκειμένω, δεν έχουμε κάτι το οποίο να μας δίνει αυτή την εικόνα. Μπορεί, λοιπόν, κάποιοι που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος, της συγκεκριμένης ρύθμισης να έχουν παραπονεθεί στις Τράπεζες ή αλλού. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτή είναι η πλειοψηφία. Γιατί, από το παράδειγμα που σας διάβασα -και το άντλησα από χθεσινή εφημερίδα, η οποία στέκεται κριτικά προς την κυβέρνηση- δεν προκύπτει αυτό που ακούγεται ως κατηγορία, δηλαδή, ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό μόνο έχει ικανοποιηθεί. Προκύπτει το ακριβώς αντίθετο: Έχει ικανοποιηθεί ποσοστό πάνω από 60%.

ΙΩΑΝΝΟΥ: θα ήθελα να ρωτήσω εάν συνάδουν με την εντολή του Πρωθυπουργού για ταπεινότητα και σεμνότητα, φαινόμενα όπως αυτό του κ. Γλυνιαδάκη, που τριπλασιάζουν τους μισθούς τους, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και εάν γνωρίζετε να υπάρχουν και άλλα τέτοια φαινόμενα και πως τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι υπάρχει μια επιστολή του κ. Γλυνιαδάκη, στο Μέσο που εργάζεστε, το οποίο έδωσε και την «είδηση» για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο κ. Γλυνιαδάκης, η αμοιβή του είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του προκατόχου του κ. Τζέλλα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα «bonus» είναι που διαφοροποιούν την κατάσταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχει επιστολή του κ. Γλυνιαδάκη σχετικά με το θέμα. Σας ανέγνωσα ένα απόσπασμα αυτής της επιστολής, το οποίο υπάρχει σε γνώση του τηλεοπτικού σταθμού που μετάδωσε την είδηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γνωρίζετε εάν υπάρχουν κάποια τέτοια καταχρηστικά φαινόμενα σε επίπεδο μισθών ή κακοδιαχείρισης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθειά μας είναι να μην δημιουργούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Και αυτό, αποδεικνύεται και σε πολλές περιπτώσεις, ανά οργανισμούς, αλλά και συνολικά όπως αποτυπώθηκε στον Προϋπολογισμό του 2005. Είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη προσπάθεια για αυτή τη κυβέρνηση. Θέλω να επισημάνω ασχέτως του θέματος που με ρωτήσατε -και το επαναλαμβάνω, ασχέτως του θέματος που με ρωτήσατε- ότι είναι ανάγκη επιχειρήσεις του Δημοσίου να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Διότι πολλές επιχειρήσεις του Δημοσίου δεν λειτουργούν σε λογική μονοπωλίου, δεν είναι σε περιβάλλον μονοπωλίου, όπως στο παρελθόν, όπου δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Τώρα έχουμε πάρα πολλές επιχειρήσεις του Δημοσίου που λειτουργούν σε πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όταν, λοιπόν, αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά, αντιλαμβάνεστε ότι θα χρησιμοποιήσουν και κανόνες που υπαγορεύει η αγορά, οι οποίοι θα είναι κανόνες που βοηθούν να βελτιωθεί οικονομικά η κατάσταση αυτών των επιχειρήσεων με πάνω από όλα το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά ότι δεν το συνδέω με το θέμα που με ρωτήσατε. Αφορμή βρίσκω να το πω γιατί είναι μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στο τόπο μας, από τότε που άρχισαν οι ιδιωτικοποιήσεις και έπαψε να λειτουργεί το μονοπώλιο για πολλές επιχειρήσεις του Δημοσίου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σχετικά με το βασικό μέτοχο: Δύο κυβερνήσεις προσπαθώντας να εφαρμόσουν το άρθρο 14 παράγραφος 9, επέλεξαν προβληματικούς τρόπους λιγότερο ή περισσότερο. Αναρωτιέμαι εάν προσπαθώντας να βρείτε τον κοινό τόπο δεν επανέλθετε κι εσείς στο νόμο Βενιζέλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε πολλούς νόμους ο κ. Βενιζέλος, αλλά αυτός είναι νόμος του κ. Πρωτόπαπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σωστά. Το ερώτημά μου είναι, εάν σήμερα είχατε τη δυνατότητα συνταγματικής αναθεώρησης, θα αναθεωρούσατε τον Ν. 14/9;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει για το «εάν». Το έχω σχολιάσει και παραστατικά, λέγοντας ότι φύτεψαν κάποτε το «εάν» και αυτό δεν φύτρωσε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το φαντάστηκα ότι θα λέγατε κάτι τέτοιο, αλλά επειδή κάνετε και εξαιρέσεις, όπως στις δημοσκοπήσεις, μήπως θα θέλατε να το σχολιάσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σε αυτό δεν θα κάνω εξαίρεση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ρωτηθήκατε πριν από λίγο για το αν αισθάνεστε την ανάγκη να παραιτηθείτε μετά την εξέλιξη της υπόθεσης για το βασικό μέτοχο και απαντήσατε ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη μάχη κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Συνδέετε την παρουσία σας στην κυβέρνηση ή την παρουσία των κ. Παυλόπουλου και Παπαληγούρα, με τη συνέχιση ή μη συνέχιση του πολέμου κατά της διαφάνειας; Δηλαδή, εάν φύγετε εσείς από την κυβέρνηση ο κ. Παυλόπουλος ή ο κ. Παπαληγούρας θα σταματήσει η μάχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν ερμηνείες, παρερμηνείες και διασταλτικές ερμηνείες. Για να αποφευχθεί η όποια παρερμηνεία, κατά διασταλτική ερμηνεία -ούτε καν κατά διασταλτική ερμηνεία θα μπορούσε να ερμηνευθεί έτσι η δήλωσή μου- κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να ταυτίζει τον εαυτό του με την κυβέρνηση, πλην του ίδιου του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι έχει σημασία το πολιτικό μήνυμα προς την κοινωνία, εάν κατάλαβα καλά από προηγούμενη απάντηση σας, ότι ο αγώνας συνεχίζεται με άλλους τρόπους, δηλαδή τελειώνουμε με τον βασικό μέτοχο εδώ και από εδώ και πέρα τους άλλους νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση είναι αυτοί που θα χρησιμοποιηθούν κατά της διαπλοκής. Δηλαδή τελειώνουμε με τον βασικό μέτοχο και απλά συνεχίζουμε με τους άλλους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το διατύπωσα με σαφήνεια και θα το επαναλάβω: Δίνουμε τη μάχη σε τρία σημεία, στα οποία δεσμευθήκαμε να τη δώσουμε: 1) Η κατάργηση του μαθηματικού τύπου 2) Ο βασικός μέτοχος 3) Η ενίσχυση των ανεξαρτήτων αρχών ελέγχου. Το πρώτο σημείο για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου έχει περάσει με νόμο από το περασμένο καλοκαίρι, έχει προχωρήσει, έχουν γίνει ήδη προκηρύξεις, διαγωνισμοί, αναθέσεις έργων. Το δεύτερο σημείο για το βασικό μέτοχο πέρασε, επίσης, με νόμο. Αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε καμία περίπτωση δεν καταργείται, ούτε αναστέλλεται, όπως άκουσα χθες παρότι το είπα πολλές φορές και το διευκρίνισα: Δεν υπάρχει αναστολή νόμου. Υπάρχει αναζήτηση ενός κοινού τόπου σε ένα μόνο σημείο του νόμου, το οποίο αναφέρεται εκεί, όπου η Κομισιόν, έχει καθορίσει τις δικές της οδηγίες. Είναι το σημείο που αναφέρεται στα δημόσια έργα. Γιατί, κατά τα λοιπά, η Κομισιόν δεν έχει καθορίσει οδηγίες για πολλά άλλα θέματα, τα οποία αναφέρονται στο νόμο. Και βεβαίως το τρίτο, την ενίσχυση των ανεξαρτήτων αρχών η οποία γίνεται. Το ΕΣΡ ενισχύθηκε και με το βασικό μέτοχο, αλλά και με νέες αρχές οι οποίες εν τω μεταξύ έγιναν όπως είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή μιλήσατε για διαπλοκή, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, υπάρχουν σήμερα επιχειρηματίες οι οποίες παίρνουν δουλειές από το δημόσιο, κάνοντας χρήση των ΜΜΕ που διαθέτουν, ώστε να έχουμε διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ευθέως ότι η Νέα Δημοκρατία θεσμοθετεί επί τη βάσει πραγματικών γεγονότων, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών πώς λειτούργησαν στο παρελθόν. Θεσμοθέτησε και το ΠΑΣΟΚ, στο Σύνταγμα τουλάχιστον, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Διότι το ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα μίλησε για την ανάγκη να μπει αυτή η ρύθμιση, αυτή η διευκρίνιση στο 14.9. Άρα, λοιπόν, τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν το 2000 ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση και πρέπει να βρεθεί μια λύση. Βρήκαν, λοιπόν, τη λύση στο Σύνταγμα και ήρθαν εν συνεχεία, το ένα μετά το άλλο, να δώσουν με το δικό τους νόμο -με αυστηρότερο αυτόν της Νέας Δημοκρατίας- λύση σε αυτό το πρόβλημα. Κάθε πρόβλημα χρειάζεται να λύνεται με θεσμικό τρόπο. Η αμέσως επόμενη, ενδεχομένως, σκέψη κάποιου θα ήταν: Μα για να υπάρχει διαπλοκή χρειάζονται δύο. Βεβαίως έτσι είναι, χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει και δείγματα και ουσία πολιτικής αποφασιστικής δράσης ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαπλακεί με κανέναν. Είναι διατεθειμένη αντιθέτως να ορίσει κανόνες που λειτουργούν με όσο πιο αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε εξαιτίας του δικού σας καταγγελτικού λαϊκισμού, επειδή ήρθαν εκόντες και άκοντες να νομοθετήσουν για να μην τους λέτε αρχιερείς της διαπλοκής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα δεν κατάλαβα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τοποθέτηση ήταν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε στο σχόλιό μου να απορρίψω την τοποθέτηση. Θα σας πω ότι αδικείτε το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι όταν υποστήριζε την άποψη αυτή στο βασικό μέτοχο, στο Σύνταγμα, είχε υπόψη του και τα πραγματικά γεγονότα και ήθελε να πατάξει τη διαπλοκή. Τώρα εάν στην πορεία έφερε ένα νόμο, ο οποίος άφηνε πολλά παράθυρα ανοιχτά, αυτό ας το απαντήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση, όχι τόσο πολιτική, όσο ερώτηση στυλ: Γιατί σχολιάζετε τις τοποθετήσεις του κ. Σιδέρη και αποφεύγετε να σχολιάσετε τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Εβερτ και άλλα επιφανή στελέχη της παράταξής σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αρχίσω να μη σχολιάζω και τις δικές σας ερωτήσεις, αν συνεχίσετε έτσι!

ΠΕΠΟΝΗΣ: Το είπατε και προηγουμένως, ότι στη διαπλοκή χρειάζονται δύο. Μέχρι τώρα, πήρατε μέτρα κατά του ενός βραχίονα της διαπλοκής. Για τον άλλο βραχίονα που είναι οι πολιτικοί, θεωρείτε ότι το ισχύον πλαίσιο επαρκεί ή στο μέλλον θα πάρετε κάποια μέτρα και γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος έχει τοποθετηθεί δημοσίως ότι θα προχωρήσει σε κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες -υπάρχουν ήδη πολλές ρυθμίσεις- και ό,τι ακόμη χρειαστεί, θα γίνει. Το έχει ήδη πει ο Υπουργός Εσωτερικών, προ διμήνου ή τριμήνου, στη Βουλή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιας και αναφέρατε τον κ. Παυλόπουλο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του Κοινοτικού Δικαίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν όλες οι δηλώσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κάτι: Λέτε ότι όλη αυτή η ιστορία προσκρούει στο Σύνταγμά μας, το οποίο και υπερασπιζόμαστε. Λέτε ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να πάμε σε αναστολή του νόμου. Το ερώτημα είναι, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο νόμο, πάλι δεν θα υπάρχει το πρόβλημα του ότι θα προσκρούει το Σύνταγμά μας @οι βασικές αρχές δηλαδή, εφόσον είναι εκτελεστικός νόμος- σε αυτό που απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Δηλαδή, μπορούμε με ένα νόμο ελαφρώς αλλαγμένο να συνεχίσουμε; Θα μπορεί δηλαδή να είναι σε ισχύ ένας τέτοιος νόμος, αφού ούτως ή άλλως προσκρούει στο Σύνταγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα χθες και επανέλαβα πριν από λίγο, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις της Κομισιόν, εφ` όλης της ύλης. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αντιρρήσεις. Ολες αυτές οδηγούν στο Ν.14 παρ.9, όπως πολύ σωστά επισημάνατε. Εμείς, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου να βρούμε αυτόν τον κοινό τόπο που θα υιοθετήσει αυτό που λέει το Σύνταγμά μας, και από την άλλη πλευρά, κατά το δυνατόν, αυτό που λέει η Κομισιόν. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αρα, δεν αποκλείεται το θέμα της αναστολής. Γιατί, αν μας πουν ότι «εμείς δεν δεχόμαστε το Σύνταγμά μας, αυτό το συγκεκριμένο άρθρο»@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η λέξη «αναστολή» σημαίνει άλλο πράγμα. Χθες είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: Θα είναι το λιγότερο το να δώσουμε μία μικρή παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου. Γιατί, όπως ξέρετε, ο νόμος δεν έχει αρχίσει να ισχύει ακόμη.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο μας είπατε ότι καλώς υπάρχουν κάποιοι υψηλοί μισθοί, ιδιαίτερα σε Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την έννοια ότι κινούνται μέσα σε συνθήκες ανταγωνισμού. Όμως, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, είπε ότι ήδη γίνονται καταγραφές και θα υπάρξει εξορθολογισμός προς τα κάτω. Ποια από τα δύο ισχύουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μεταφέρετε σωστά τα λεγόμενα του κ. Αλογοσκούφη@

ΚΟΡΑΗ: Πάρα πολύ σωστά, γιατί εγώ είχα πάρει αυτή τη συνέντευξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού λοιπόν μεταφέρετε σωστά τα λεγόμενά του, πολύ σωστά το είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Το τονίζω, γιατί δεν μεταφέρετε σωστά τα δικά μου λεγόμενα. Είπα ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ανταγωνιστικό τοπίο. Και σε ένα ανταγωνιστικό τοπίο θα πρέπει να λειτουργούν κανόνες ανάλογοι με αυτούς της ελεύθερης αγοράς. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Διευθυντής Α@ μιας ιδιωτικής επιχείρησης και ο Διευθυντής Α@ μιας δημόσιας επιχείρησης -που έχουν το ίδιο αντικείμενο, το ίδιο προϊόν- αν ο ένας αμείβεται με 10 ευρώ, δεν μπορεί ο άλλος να αμείβεται με 50 ευρώ. Ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο να δοθούν χρήματα στο Δημόσιο. Ανταγωνισμός σημαίνει ότι θα πρέπει να κινούνται εκεί περίπου που υπαγορεύουν οι κανόνες της αγοράς. Αλλιώς, από το σημείο εκείνο και μετά αρχίζουν τα ερωτήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υιοθετεί η κυβέρνηση τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Σουφλιά σε βάρος του Συμβουλίου της Επικρατείας; Πιστεύει η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία και δη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έκανε μία πολύ συγκεκριμένη δήλωση. Θα ήθελα να πω ότι πουθενά δεν προκύπτει από τη δήλωση του κ. Σουφλιά ότι απαξιώνει ή ότι δεν σέβεται ο ίδιος ή η κυβέρνηση το οποιοδήποτε ανώτατο Δικαστήριο. Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι ο κ. Σουφλιάς έχει τεράστια εμπειρία στην πολιτική. Είναι ένας άνθρωπος πραγματιστής, ζει στο σήμερα, γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα, έχει χρηματίσει πολλές φορές υπουργός. Και κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες μπορεί να γίνονται, γίνονται για να βοηθηθεί ο οποιοσδήποτε, να βελτιώσει ενδεχομένως τη δική του δουλειά. Δεν είναι κακό αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Απ` ότι κατάλαβα από την απάντησή σας στην προηγούμενή μου ερώτηση, δεν υπάρχουν επιχειρηματίες σήμερα οι οποίοι να εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ που έχουν για να πάρουν δουλειές, γιατί δεν τους το επιτρέπει η κυβέρνηση. Τότε, μήπως εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ που κάποιοι έχουν για να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση; Προσπαθώ να καταλάβω τι νόημα έχει η συνέχιση του πολέμου με τη διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ΜΜΕ ασκούν δημόσιο επάγγελμα @τη λέξη επάγγελμα χρησιμοποιούσα και όταν ήμουν δημοσιογράφος, για να μην παρεξηγηθώ- ή λειτούργημα, αν προτιμούν κάποιοι από σας. Και αφού είναι δημόσιο, κρίνεται από όλους. Δεν υπάρχει λόγος να κριθεί από εμένα. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Ευχαριστώ πολύ.

Σημείωση: Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα επαναληφθεί στις 9 Μαϊου 2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 April 2005 - 15:05:14 UTC